KONSEP BERSUCI

PENGERTIAN BERSUCI ‡ BERSUCI MENURUT BAHASA IALAH MEMBERSIHKAN SESUATU DARIPADA KEKOTORAN. ‡ BERSUCI MENURUT ISTILAH PULA IALAH MEMBERSIHKAN DIRI . PAKAIAN DAN TEMPAT DARIPADA HADAS DAN NAJIS .

‡ BERSUCI DARIPADA HADAS DAN NAJIS SERTA KEKOTORAN. HUKUMNYA ADALAH WAJIB DAN MENJADI SYARAT SAH SESUATU IBADAH. .

BABI. . DARAH. ADA BENDA YANG KELIHATAN KOTOR TAPI BUKAN NAJIS SEPERTI LUMPUR.BENDA KOTOR ‡ BENDA-BENDA KOTOR YANG NAJIS ADALAH SEPERTI ANJING. ‡ NAMUN. BANGKAI DAN TAHI.

‡ SEMUA PIHAK HARUS MENJAGA KEBERSIHAN TANPA MENGHARAPKAN PIHAK LAIN MELAKUKANNYA. TAMAN REKREASI DAN ALAM SEKITAR. ‡ TABIAT INI MEMBERI KESAN POSITIF PADA SEMUA. SEKOLAH.MENJAGA KEBERSIHAN TANGGUNGJAWAB BERSAMA ‡ SETIAP ANGGOTA MASYARAKAT HENDAKLAH PRIHATIN DENGAN MASALAH KEBERSIHAN DI RUMAH. . TANDAS AWAM.

T ‡ MUDAH DIJANGKITI PENYAKIT ‡ INDUSTRI PELANCONGAN TERJEJAS. .AKIBAT MENGABAIKAN KEBERSIHAN ‡ MERENDAHKAN MARUAH UMAT ISLAM ‡ TIDAK SELESA BERGAUL ‡ TIDAK DISUKAI OLEH ALLAH S.W.

HIKMAH BERSUCI ‡ MENCERGASKAN JASMANI DAN MENCERDASKAN MINDA ‡ KELUARGA KAN HIDUP HARMONI DAN SELESA ‡ MASYARAKAT TERHINDAR DARIPADA PENYAKIT ‡ MURID-MURID DAPAT BELAJAR DENGAN SELESA. ‡ EKONOMI MENINGKAT .

BAHAN-BAHAN BERSUCI ‡ AIR MUTLAK SPT AIR PAIP. AIR LAUT. ‡ BAHAN UTK MENGHILANGKAN LENDIR DAN DARAH PADA KULIT BINATANG KETIKA MENYAMAK SPT BAHAN KIMIA ATAU TAWAS. . KAYU. AIR SUNGAI. ‡ TANAH ATAU DEBU SUCI ‡ BENDA-BENDA KESAT SPT BATU. AIR HUJAN. AIR MATA AIR DAN LAIN-LAIN. AIR PERIGI. KERTAS UTK ISTINJAK.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful