Ascultarea activă Ascultarea activă este procesul prin care se urmăreşte înţelegerea a ceea ce exprimă un interlocutor.

Prin ascultarea activă se poate ajunge la empatie, care constă în a te pune în locul interlocutorului pentru a încerca înţelegerea a ceea ce exprimă el. Empatia este voinţa de a înţelege interlocutorul într-o manieră obiectivă şi lucidă. Este aptitudinea de a-i asculta pe alţii fără a-i judeca. Prin ascultarea activă se urmăreşte deosebirea adevărului de fals. Prin ascultarea activă emitentul unui mesaj poate fi făcut să-şi precizeze faptele prin expresii de ascultare activă, cum ar fi: " Dacă am înţeles bine, vreţi să spuneţi că…" " Poate greşesc, dar păreţi…" Ascultarea activă este o modalitate de a-l încuraja pe interlocutor să comunice. Interesul pe care îl arătăm persoanei respective îl va determina să fie mai comunicativ. Faptul că nu îi criticăm gândurile şi sentimentele, îl va face să se simtă mai bine şi să se destăinuie mai profund în legătură cu anumite probleme de interes comun. Vorbim cu o viteză de aproximativ 125 de cuvinte pe minut, în schimb avem capacitatea de a asculta 400 de cuvinte pe minut, ceea ce înseamnă că ascultăm de trei ori mai mult decât vorbim. Din această cauză, principiile ascultării active sunt uneori încălcate: o luăm înaintea vorbitorului, gândurile noastre se îndreaptă în altă parte. Este deci important a exersa să ne concentrăm pe ceea ce spune cu exactitate celălalt. Elementele definitorii ale ascultării active sunt : • tăcerea • calmul • concentrarea • îndepărtarea factorilor perturbatori care distrag atenţia • privirea îndreptată spre cel care vorbeşte • focalizarea privirii în ochii vorbitorului • evitarea situaţiilor conflictuale (nici exterioare şi nici în gând, interioare) • concentrarea studiului pe personalitatea vorbitorului
1

. 4. De multe ori apreciem greșit. Ascultarea activă presupune o comunicare mai eficientă. Bariere ale ascultării active 1. fără criterii pertinente. ci şi comunicarea în dialogul de negociere. înainte ca acesta să fi terminat de vorbit. reformularea: . respectiv: - reformularea simplă.arată emitentului mesajului interesul pentru el şi pentru problemele sale. 3. Reformularea îmbunătăţeşte nu numai calitatea înţelegerii interlocutorului. 2 .• echilibru în intuirea şi cântărirea presupunerilor • ignorarea propriilor sentimente şi trăiri • semnalele nonverbale adecvate. Filtrarea: alegerea numai a unor informații date de vorbitor și ignorarea celorlalte .permite verificarea sensului informaţiei înţelese de cel care recepţionează mesajul (dacă ceea ce a înţeles este corect). bazată pe o ascultare atentă. 2. De fapt. Judecata: respectiv emiterea de aprecieri despre cel care vorbește. Există 3 tehnici de reformulare a unui mesaj. Glasul rațiunii: ascultarea propriilor gânduri concomitent cu ascultarea celuilalt. care reia tot ceea ce s-a exprimat fără nici o interpretare. Reformularea mesajelor Reformularea constă în reexprimarea a ceea ce a spus interlocutorul pentru asigurarea înţelegerii mesajului lui.permite reţinerea esenţialului din ceea ce a exprimat emitentul mesajului. . Anticiparea: credința proprie că știi deja ceea ce vorbitorul abia urmează să spună.

Dv. o veţi semna şi prima rată de 500 u.m. vă puteţi adresa gratuit echipei noastre tehnice care vă va pune maşina la punct şi acest lucru se va derula pentru o perioadă de un an. asiguraţi service-ul ei gratuit timp de un an?" Reformulare de clarificare . în numerar?" Reformulare de clarificare . - reformularea de clarificare. pentru că întreţinerea lui este uşoară". plătiţi 2000 u. va începe din data de 21 a lunii viitoare"." Reformulare cu subînţeles .Exemple: "Aş dori un costum de bumbac pentru copii. care reia esenţialul a ceea ce s-a exprimat cu scopul de a aprofunda mesajul.. apreciaţi forma. fără a-l deforma. pe care dv. originalitatea şi uşurinţa în utilizare. însoţit de certificatul de garanţie." Dv. manipularea uşoară. deci dv. poftiţi. culoarea." . stilul."Dv. care exprimă explicit ceea ce cuvintele lasă să se subînţeleagă. aşa cum este acesta?" " La acest aparat de fotografiat îmi plac estetica.m. Exemple: "Maşina are culoarea roşie. culoarea. iar tapiţeria este gri cu dungi"."În întregime. care să se întreţină uşor."Doriţi un costum de bumbac pentru copii. apoi noi vom elabora o cerere de credit către bancă."Vă gândiţi că nu se potrivesc?" "Îmi plac confortul. "Această maşină mă tentează. Exemple: "Acest televizor îmi convine.reformularea cu subînţeles. trebuie să plătesc mai întâi acontul de 2000 u. linia şi interiorul la această maşină. vă deplasaţi oriunde aveţi nevoie şi ori de câte ori doriţi. dar nu ştiu ce să zic de motor. dar mă întreb dacă nu este greu?" Reformulare simplă ."Vă gândiţi că această maşină este gălăgioasă? Încercaţi-o!" 3 .m. Reformulare simplă . Reformulare cu subînţeles . încercaţi-l!" .

4 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful