Capitolul I Introducere in managementul resurselor umane

1.1. Resursele umane si organizatia Traim intr-o societate moderna care se prezinta ca o retea de organizatii care se nasc, se dezvolta sau dispar. Factorul uman este privit de catre organizatii, ca fiind una din cele mai importante investitii al sale, capitalul uman inlocuind tot mai mult capitalul financiar ca resursa strategica. Organizatiile implica oameni, si in final depind de efortul oamenilor. Mintzberg afirma ca „traim intr-o lume de organizatii” deoarece, intradevar, ne nastem intr-o organizatie numita maternitate,ne pregatim intr-o organizatie, pentru ca de sanatatea noastra sa se ingrijeasca, tot o organizatie. Importanta primordiala a resurselor umane, la nivelul firmei, este recunoscuta si argumentata de numerosi oameni de stiinta din diferite tari.Principalele elemente care o demonstreaza sunt:

Forta de munca este singura creatoare de valoare de intrebuintare.Firma constituie celula economica de baza a societatii in care oamenii creaza produse si servicii.Tot mai mult, „avantajul competitiv al unei organizatii rezida in oamenii sai”.Oamenii proiecteaza si realizeaza bunuri si servicii, controleza calitatea, aloca resurse, decid, stabilesc sau elaboreaza obiective si strategii.

Resursa umana este singura creatoare, nu numai sub aspect economic, ci sub aspect spiritual, stiintific.Resursele umane sunt

unice in ceea ce priveste potentialul lor de crestere si dezvoltare, sunt valoroase, rare, dificil de imitat si, relativ, de neinlocuit.Sunt singurele resurse capabile sa produca si sa reproduca toate celelalte resurse aflate intr-o organizatie. Generarea de noi idei concretizate in produse, tehnologii, metode de conducere, solutii noi organizatorice, este rezultatul exclusiv al omului.Fara prezenta efectiva a omului, este aproape imposibil ca o organizatie sa-si realizeze obiectivele propuse. Omul reprezinta concomitent subiectul, obiectul si scopul diferitelor activitati, in acelasi timp fiind creator si consumator de resurse. In acest sens, se poate spune ca in aproape toate organizatiile, preocuparea centrala este orientata catre”calitatea totala” a activitatilor, contand nu numai „calitatea produselor si serviciilor, ci si calitatea oamenilor”. • Eficacitatea si eficienta utilizarii resurselor materiale, financiare si informationale depind intr-o masura hotaratoare de resursele umane.Practica activitatii economice releva nu putine situatii cand intreprinderi, inzestrate la fel tehnic-financiar si informational sau la niveluri foarte apropiate, obtin performante economice sensibil diferite. Accentuarea rolului resurselor umane nu semnifica insa o subevaluare a resurselor materiale, financiare si informationale. Conceperea sistemica a firmei implica abordarea resurelor umane in stransa interdependenta cu celelalte resurse, pornind de la obiectivele fundamentale la a caror realizare concura impreuna, de la conexiunile de esenta ce exista intre ele. Managementul resurselor umane contribuie la cresterea eficientei economice si sociale a oricarei firme, prin integrarea activitatilor firmei, la un nivel inalt in cadrul economiei nationale.
2

Astfel, intre elementele de eficienta sociala, se evidentiaza:calitatea cilmatului intern,fluiditatea relatiilor ierarhice care tin de comunicarea la nivelul organizatiei, intensitatea si continutul motivarii personalului, intensitatea sentimentului de apartenenta la întreprindere, etc.Trebuie sa se promoveze un management al resurselor umane cat mai adecvat, sa se creeze un climat motivational sau organizatoric corespunzator, in care nevoile individului sa poata fi integrate in nevoile organizatiei si prin care individul sa-si poata satisface cat mai bine propriile obiective muncind pentru obiectivele organizatiei. Abordarea eficientei managementului resurselor umane conduce la doua optici: a) In sens restrans, se refera la eforturile de functionare si perfectionare a sistemului de management si efectele directe tot la nivelul sau. b) In sens larg, se refera la eforturile si efectele ocazionate de functionarea organizatiei, in ansamblul sau.Managementul este considerat un mijloc esential al functionalitatii si profitabilitatii firmei.

1.2. Definirea managementului resuselor umane Managementul resuselor umane a suferit o serie de modificari de-a lungul timpului:s-a desprins de managementul general, s-a diferentiat si s-a autonomizat, si-a restrans problematica, si in consecinta s-a specializat acum ocupand un loc bine precizat in cadrul managementului general. Se pot observa unele similitudini intre managementul general si managementul resurselor umane, acesta din urma imprumutand de la

3

managementul resurselor umane apare ca o functiune care permite organizatiilor sa-si atinga obiectivele prin obtinerea si mentinerea unei forte de munca eficiente. care isi desfasoara activitatea in cadrul unei organizatii. stimularea materiala si morala.Insa. managementul resurselor umane cuprinde si alte domenii de activitate cum ar fi:managementul strategic al resurselor umane. Astfel. pana in momentul incetarii contractului de munca si altele. Nu se face o delimitare neta intre domeniile managementului general si cele ale managementului resurselor umane. selectia. managementul resurselor umane international sau 4 . astfel precizandu-si obiectul de studiu.ca un complex de activitati orientate catre utilizarea eficienta a capitalului uman. insa exista aspecte ale organizatiilor de care numai managementul resurselor umane. chiar limbaje de exprimare sau procese analoage. dintre toate definitiile date. respetiv resurselor umane.3. in timp ce altele reflecta activitatile specifice functiunii respective. incadrarea. motivarea si mentinerea resurselo umane. cu privire la recrutarea personalului. utilizarea prin organizarea ergonomica a muncii. 1.managementul general unele concepte. ca un sistem de masuri concepute interdisciplinar. se ocupa. Se poate observa ca unele definitii reflecta caile de realizare a obiectivelor functiunii resurselor umane. Activitati ale managementului resurselor umane Unii specialisti considera ca managementul resurselor umane ca u proces alcatuit din patru functii:obtinerea. Managementul resurselor umane este un domeniu ce include toate deciziile manageriale si practicile care influenteaza sau afecteaza in mod direct oamenii. ca domeniu stiintific specializat. dezvoltarea.

formare sunt interdependente si simultane cu cele referitoare la cresterea. Activitatile managementului resurselor umane. diversificarea.Se schimba rezultatele! Abordarea globala a personalului trebuie sa faca loc unei abordari segmentate si individualizate. La un nivel instrumental. Acest gen de abordare integrata explica succesul numeroaselor strategii ale intreprinderilor italiene. managementul resurselor umane este o componenta a schimbarii strtegice. evaluarea functiei de resurse umane. La un nivel integrat.multinational.Obiectul unui management specific al resurselor umane trebuie sa fie functiile. in felul acesta. deciziile de recrutare.Citeau. specializarea productiei sau a intreprinderii. aflandu-se in centrul atentiei strategiei intreprinderilor.Deciziile referitoare la resursele umane se adopta la nivel ierarhic superior. managementul resurselor umane este un mijoc de schimbare a planurilor. oamenii si calificarile pentru a avea o reusita strategica. sunt clasificate ca operationale. Au aparut numeroase schimbari in managementul resurselor umane: Reusita unei strategii se bazeaza pe doua avantaje competitive:imbinarea competentelor interne cu cele externe si capacitatea de a gestiona eficient relatiile informale de a dezvolta spritul intreprinzator. selectie. dupa Pierre J. de formare sau de salarizare.A aparut 5 . a sistemului de recrutare.Modificari au suferit si practicile de recrutare si de gestiune a angajarii si a carierei resurselor umane. negocierile colective. Resursele umane sunt primele resurse strategice ale organizatiei. administrative sau strategice. comportamentul organizatiei. Una dintre noile cerinte ale managementului resurselor umane este necesitatea de a incadra resursele umane in procesul managerial strategic. planificarea carierei.

Managementul resurselor umane este privit ca fenomen strategic. Importanta managementului resurselor umane a fost inteleasa pe deplin si acceptata in ultimul timp. Managementul strategic la nivelul resurselor umane Factorul uman este privit de catre organizatii ca una din cele mai importante investitii la sale. 1. cu o contributie determinanta la strategia organizatiei si capabil sa fie transferat altor culturi. capitalul uman devenind astfel o resursa strategica.descentralizarea functiunii. Aparitia managementului resurselor umane a amplificat interesul si preocuparile privind problematica legaturilor intre raporturile de angajare. care se impun drept componente esentiale ale managementului resurselor umane si modalitati manageriale majore de profesionalizare a acestuia. indeosebi in directia adoptarii unor strategii si politici in domeniul resurselor umane. planificarea strategica si schimbarile din cultura organizationala. cand contributia a evoluat. iar functiunea insasi obtine statutul de functiune strategica. Resursele umane sunt primele resurse strategice ale organizatiei. directia de resurse umane are numai rolul de animator in cadrul intreprinderii.4. un rol deosebit de important il au strategiile si politicile de personal. strategiile si politicile organizationale.De aceea. 6 . Exista o stransa legatura intre managementul resurselor umane. In conceperea si fundamentarea activitatilor din domeniul resurselor umane.

schimbarile din cultura organizationala si managementul resurselor umane: • Oamenii reprezinta capital social capabil de dezvoltare • Egalizarea puterii prin incredere si colaborare • Comunicarea mai buna pentru a intari increderea • Participare si posibilitate de alegere Presiunile exercitate de mediu asupra organizatiei au facut necesara cresterea implicarii specialistilor in resurse umane in procesul managementului strategic.C p lu II a ito l A e te te re e p in m n g m n l sp c o tic riv d a a e e tu stra g ind m n l re rse r u a e te ic o e iu su lo m n 2 . Strategia pe termen lung a organizatiei stabileste directii vitoare cum ar fi cresterea venitrilor.Toate aceste evolutii presupun ajustari ale numarului si componentei fortei de munca. reducerea costurilor sau diversificarea intr-un alt domeniu de activitate. 7 . a cotei de piata.1 a a e e t a g . o c p l e str te ie a g O contributie la mai buna intelegere a managementului resurselor umane. a fost adusa si de catre alti specialisti.prin legatura dintre planficarea strategica.De aceea se impune eleborarea unor planuri pe un orizont lung de timp si de larga anvergura. Mn g mn str te ic c n e tu d . privind recrutarea si selectarea de noi angajati.

specialistii din compartimentele de resurse umane elaboreaza programe concrete de actiune. cum ar fi elaborarea documentatiei necesare pentru recrutare.Actiunile corespund concret misiunilor organizatiilor.Acest lucru implica faptul ca ea insasi este capabila sa planifice si sa creeze actiuni coerente intre ele. In momentul in care a fost elaborata strategia. organizarea de vizite in campusurile universitare. directorul de resurse umane elaboreaza strategia de resurse umane. De foarte multe ori managementul strategic se confunda cu strategia.pregatirea celor existenti sau disponibilizarea angajatilor care nu mai corespund necesitatilor organizatiei. stabilind categoriile de personal care vor fi angajate. Prin urmare. intervievarea candidatilor. Managementul strategic al resurselor umane este procesul prin care managementul resurselo rumane se racordeaza la strategia generala a intreprinderii. pe care o supune spre aprobare consiliului de adminitratie. precum si fondurile care trebuie alocate pentru recrutare-selectare si pentru formare-specializare. 8 . angajarea si formarea. in vederea realizarii scopurilor si obiectivelor organizatiei. Notiunea de management strategic in domeniul resurselor umane.In toate aceste activitati. ei coopereaza indeaproape cu managerii din verigile operationale. astfel incat intreprinderea sa dispuna de personal suficient si competent. si bineinteles sa controleze rezultatele obtinute. la momentul oportun. se traduce si prin faptul ca functiunea adopta o viziune dinamica a resurselor pe care ea insasi le administreaza.

n.In vremea lui Pericle(450 i. a dobandit sensul de “arta a generalului”.Pierce si R. concretizat in formularea si implementarea de planuri proiectate pentru a realiza obiectivele firmei.Ulterior. Scolile de strategii-punct forte in managementul organizatiei Tabel nr. iar daca ne gandim la Aexandru cel Mare(330 i. in ceea ce priveste strategia. Prin managementul strategic se are in vedere intreg managementul firmei bazat pe strategie.. Termenul de strategie prezinta o istorie multimilenara.Din informatiile oferite de tabel.curent Denumirea scolii strategice 9 Elaborarea strategiei tratata .1 Nr.R. strategia se referea la abilitatea de a desfasura fortele pentru a coplesi opozitia.elementul cel mai important din punct de vedere al managementului.Americanul Brian Ouinn preciza ca inca din antichitatea greaca timpurie. se pot observa diferite abordari ale strategiei.e.e. Sunt identificate 10 scoli de gandire manageriala.) Strategia de resurse umane este acea parte a strategiei generale a intreprinderii care se refera strict la functiunea de resurse umane.. de aceea este o strategie functionala. se refera la managementul stiintific al firmei care este intotdeauna fundamentat pe strategie.In tabelul de mai jos se prezinta aceste scoli si trasaturile lor privind elaborarea strategiei. acceptiunea strategica era de calitate manageriala.n).(vezi anexa. termenul de “strategos” se referea la rolul generalului care comanda o armata.Robinson definesc managementul strategic ca un set de decizii si actiuni. ca urmare a premiselor si opticilor adoptate.). facand referire la abilitatile psihologice si comportamentale care dadeau posibilitate generalului sa-si indeplineasca rolul sau.

organizatiile si firmele in mod special. La nivelul resurselor umane. cuprinzatoare. comerciala. o importanta deosebita o au strategiile si politicile de personal. personal(administrare generala). strategiile desemneaza ansamblul obiectivelor pe termen lung privind resursele umane. dar care se intregesc reciproc. principalele modalitati de 10 . faptul ca functiunea de personal asigura integrarea ei cu celelalte functini ale organizatiei.0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 Proiectare Planificare Pozitionare Intreprenoriala Cognitiva Invatare Politica Culturala Environmentala (Mediului) Configurativa ca un proces 2 Conceptualizat Formalizat Analitic Vizionar Mental Emergent (conturat in timp) Bazat pe putere Ideologic Pasiv Secventiala De-a lungul timpului. Exista o serie de definitii ale termenului de strategie. strategiile exprima. mai mult sau mai putin complete. au trebuit sa faca fata multor instigari de crestere a capacitatii de a-si asigura si mentine succesul concurential prin depasirea evolutiilor contextuale. productie. Intr-o alta viziune. care devin modalitati managerile majore de profesionalizare a acestuia. noua problema care implica dezvoltarea si utilizarea resurselor umane in cadrul oricarei organizatii este crearea unor comportamente manageriale orientate catre obiective pe termen lung. In activitatile din domeniul resurselor umane.(cercetare-dezvoltare. Astfel. financiarcontabila.

pe care organizatia o realizeaza sau prevede sa o faca in viitor. planificarea. crearea unei culturi care se contureaza ca un sistem de valori fundamentale. concurenta sau presiunile economice. Peter Drucker a fost printre primii care a punctat importanta deosebita a strategiei. intr-adevar “o structura imateriala de socializare”( dupa J. ce defineste natura esentiala a activitatii economice.Ea constituie.C.realizare a acestora si resursele necesare care duc la infaptuirea acestor obiective. Strategia resurselor umane directioneaza managementul firmei spre activitati cum ar fi:recrutarea personalului. competitivitatea si eficacitatea organizationale. perfectionarea.Se identifica patru componente ale strategiei:produsul sau piata. 11 . Definitiile prezentate mai sus aduc in prin plan trei probleme importante. Fauvet “Cultura si poiectul de intreprindere”). vectorul de crestere. • Deciziile managerilor privind relatiile de angajare • Efectele mediului inconjurator asupra organizatiei si asupra resurselor umane • Relatia dintre organizatie si deciziile managerilor privind resursele umane. filozofia organizatiei cuprinzand:interventiile guvernamentale. avantajul competitiv si sinergia. legislatia europeana. evaluarea si remunerarea personalului. relevand ca strategia unei organizatii raspunde la doua intrebari:In ce consta afacerea?si care ar trebui sa fie obiectul de activitate al firmei? Strategia este tratata ca axul comun al activitatilor organizatiilor si produselor/pietelor. Dintre problemele esentiale din domeniului resurselor umane intalnite in organizatii se enumera:dezvoltarea pietei si a produselor ei. de coduri si de reprezentari.

actiunile prin care se realizeaza acesta. pentru a solutiona o situatie dintr-o organizatie Strategia este un proiect care are menirea de a depasi unii concurenti prin avantajele pe care doreste sa le obtina intr-un anumit domeniu Strategia este un model care stabileste mai multe actiuni in planul comportamental al resurselor umane. pe piata existenta. care consta intr-o abordare fundamentala pentru obtinerea competitivitatii. O definitie completa a strategiei este urmatoarea:Ansamblul obiectivelor majore le organizatiei pe termen lung. adoptarea politicilor determinate impreuna cu resursele alocate. Strategia stabileste locul firmei in mediul sau.Definirea strategiei Strategia este o perceptie care numeste un curs de actiune. Se intalneste.2.O strategie bine formulata indica alocarea resurselor intr-o viziune unica. in literatura si termenul de strategie generica. Strategia vizeaza oamenii. capabila sa vietuiasca. in domeniul functional. bazata pe competentele si disfunctionalitatile interne si schimbarile din mediu. principalele modalitati de realizare. produsele si tehnologiile existente. in scopul obtinerii avantajului concurential potivit misiunii 12 . 2. piata.

” Sa astepti punctul decisiv gratie libertatii de actiune obtinute printr-o economie a fortelor. decat prin referire la mediul concurential.Lupta pentru libertatea de actiune este esenta strategiei.Ce sef de intreprindere.Aceasta definitie indica intrebarile la care trebuie sa raspunda procesul strategic: • Unde dorim sa ajungem? • Prin ce parametri cifrati vom putea ajunge sa traducem aceste scopuri? • Ce alte politici particulare se vor implica? • Ce mijloace umane si financiare va trebui sa le atribuim? 2.Este destul de usor de a reduce aceasta finalitate in propozitii simple cum ar fi: -Trebuie sa asigure supravietuirea firmei -Trebuie sa maximizeze profitul -Sa actioneze asupra cresterii economice .In aceasta perspectiva foarte generala. ce cadru. intotdeauna scopurile bine precizate. nu este vorba decat de finalitate.”(dupa…) Trasaturile definitorii ale sunt obligatorii de intrunit: - Trebuie sa aiba in vedere.3. sub forma de misiune si obiective.Strategia se refera la perioade viitoare din viata firmei. nu conduce zi dupa zi o lupta contra concurentilor? De aici rezulta ca ratiunea de a fi a unei strategii nu rezida decat in ambitia de a plasa intreprinderea respectiva in pozitie favorabila in conjunctura concurentiala. cel mai adesea la 3-5 ani 13 .organizatiei.Trasaturile definitorii ale strategiei Actiunea unei intreprinderi nu se poate intelege.

In cadrul unei organizatii nu exista o singura strategie in domeniul resurselor umane. in procesele de munca. managerial.Strategia presupune existenta corelatiei dintre organizatie si mediul in care isi desfasoara activitatea.Se trece la negocierea de tip castig. Aceasta reflecta cultura organizatiei ce se exprima prin atitudini. . sistem de convingere. Strategia trebuie sa favorizeze desfasurarea unui intens proces de invatare organizationala astfel incat organizatia sa aiba puterea de a sesiza schimbarile in mediul in care isi desfasoara activitatea. Strategia se operationalizeaza prin decizii strategice.Se poate spune ca o strategie performanta propune un anumit comportament care reflecta culura organizatiei.Se au in vedere modificari de ordin tehnologic.Strategia se refera la elementele fundamentale ale dezvoltarii firmei. de cele mai multe ori sau parti componente ale acesteia. comportamente.Strategia reflecta interesele cel putin ale unei parti ale stakeholderilor. aspiatiile si valorile executantilor si managerilor. . . comercial. viziuni comune. Strategia este un rezultat al negocierii explicite sau implicite a stakeholderilor. financiar. . pe termen lung. 14 . in care ambele parti implicate castiga cate ceva. La baza abordarii strategiei se afla principiul echifinalitatii. tinand cont atat de cultura firmei care reprezinta modalitati de actiona si de a gandi. modificari ale resurselor umane etc. cat si de transformarile contextuale.Se poate spune ca exista mai multe combinatii de resurse si actiuni care sa duca la atingerea unui anumit obiectiv.Aria de cuprindere a strategiei este organizatia in ansamblul sau..Prin strategie se are in vedere prefigurarea unui comportament concurential pentru firma.

si nu ca reactie la crizele care apar. planurile de lunga durata sunt concretizate prin elaborarea de programe concrete. de exemplu programul de recrutare sau programul de formare. in cadrul strategiei de resurse umane deciziile se iau pe trei nivele : • La nivel strategic.Cu cat managerii de resurse umane se implica mai mult in etapa de elaborare a strategiei.Deci trebuie sa fie proactive. cu atat vor fi mai putine crizele in rezolvarea carora acestia trebuie sa ofere asistenta. Strategia trebuie elaborata la timp. Se platesc salariile si celelalte programe de formare si de perfectionare. programele concrete care au fost elaborate sunt puse in practica. politicile de recompensare • La nivel managerial. directorul general si managerul de resurse umane stabilesc directi de lunga durata cum ar fi gestiunea de cariera.La fel ca si in cazul strategiei generale a organizatiei. Strategiile de personal au un caracter derivat. la produse si la tehnicile lor de fabricatie. nu reactiva. • La nivel operational. se contureaza o problema importanta – aceea de da un sens general obiectivelor de personal prin elaborarea strategiilor domeniul resurselor umane in concordanta cu nevoile organizatiilor si ale personalului angajat. In noul context creat de strategie. sunt strategii partiale vizand anumite domenii specifice organizatiei si antreneaza obiective adecvate. mai reduse decat strategia globala. ci principalele modificari se refera la oameni (in calitate de angajati ai unei firme). nu numai mediul inconjurator este o cauza importanta. se realizeaza recrutarea si selectarea personalului. Indiferent de domeniile in care pot fi dezvoltate strategii de personal. 15 .

insa cea mai importanta este aceea de a da un sens general obiectivelor de personal. se poate observa ca ridicarea nivelelor de formare a factorului uman. in domeniul personalului.Planul strategic elaborat fara orice participare a resurselor umane va provoca reactii de inlaturare justificate. In primul rand. responsabilii de strategie s-au schimbat ei insisi. cat si pe categorii 16 . s-au evidentiat urmatoarele domenii esentiale ale managementului resurselor umane. in care se pot dezvolta strategii corespunzatoare: selectia personalului. Problema. nivelele de formare. de numeroase esecuri atasate unei viziuni foarte simplificate a problemelor intreprinderii. atat ca numar de angajati. prin elaborarea strategiilor din domeniul resurselor umane in concordanta cu necesitatile organizatiei si ale angajatilor sai. sunt: • Satisfacerea necesarului de resurse umane ale organizatiei pe urmatorii trei-cinci ani. dezvoltarea angajatilor(dupa…). evaluarea performantelor.Toate formulele de implicare a resurselor umane dintr-o organizatie trebuie sa atinga un prag suficient de formare. care implica resurse umane se refera la cele de animatori ai reflexiei strategice si de actori de punere in functiune. strategia a fost conceputa ca o functie particulara asumata de catre cadrele specializate situate la nivelul directiei generale. pe termen lung. recompensarea angajatilor.Dintre obiectivele strategice. nu este indiferenta la modificarile mediului strategic.Avand in vedere rolul resurselor umane in implementarea strategiei organizationale. Din punct de vedere general. In sanul intreprinderilor. in special. Intr-o alta perspectiva.

sporeste capacitatea firmei la modificarile determinate de piata 17 . permite planificarea si luarea din timp a masurilor privind utilizarea eficienta a resurselor umane.Tipuri de strategii in domeniul resurselor umane In functie de gradul de dependenta fata de strategia firmei. pastrarea si motivarea angajatilor • Realizarea unor relatii armonioase intre manageri si cei aflati in raspunderea acestora • Asigurarea mijloacelor si dotarilor necesare pentru a se mentine si perfectiona cunostintele si competentele fortei de munca • |Asigurarea unui sistem corespunzator de comunicare • Asigurarea mecanismelor necesare pentru a permite organizatiei sa faca fata consecintelor umane ale schimbarii 2. se deosebesc trei tipuri de strategii de personal: • Strategia de personal orientata spre investitii • Strategia de personal orientata valoric • Strategia de personal orientata spre resurse Strategia de personal orientata spre investitii are in vedere deciziile privind investitiile din cadrul firmei.• Mentinerea remuneratiilor la un nivel suficient de mare pentru recrutarea.Strategia de personal orientata spre investitii are avantaje cum ar fi: reduce rezistenta la schimbare. pune in legatura angajatii firmei cu problemele dezvoltarii strategiei firmei.In acest fel.4. resursele umane devin obiect sau element de investitii pentru dezvoltarea ulterioara sau viitoare a firmei.

Strategia de personal orientata valoric. fara a tine cont de aspectele concurentiale. performantele obtinute in cadrul firmei. In cadrul acestui tip de strategie.Un rol deosebit o are functiunea de personal care contribuie la dezvoltarea si realizarea acesteia. dar prezinta pericolul directionarii unilaterale spre personal. realizarea personala. aducand in prim-plan necesitatile angajatilor. ce apar dupa unele lucrari pentru perfectionarea angajatilor) • Strategia de “supravietuire”( asigura coerenta actiunilor de personal) 18 . o importanta deosebita o au valorile relevante pentru o anumita firma. are in vedere respectarea intereselor. concomitent cu utilizarea potentialului acestuia. dorintelor personalului. s-a facut urmatoarea clasificare astrategiilor de resurse umane: • Strategia de “conciliere” (alocarea unui nivel redus al cheltuielilor cu activitatile de personal vizeaza obiectivul prevenirii sau ameliorarii unor conflicte cu caracter social.(dintre care se pot numi: relatiile sociale.). informarea si comunicarea.Intrebarea care caracaterizeaza acest tip de resurse este: ’”Pe ce piete se poate patrunde cu actualul potential uman?” Managerii trebuie sa inteleaga tot mai mult ca strategia orientata spre aspectele financiare ale firmei nu este in contradictie cu strategia de personal orientata spre resurse. Luandu-se in considerare marimea cheltuielilor alocate de catre o firma in efortul de dezvoltare a angajatilor sai sau a propriului potential uman. Strategia de personal orientata spre resurse presupune inversarea raportului scop-mijloace. etc.

) • Strategia “proactiva”( se elimina decalajul intre performanta ocupantului postului si performanta dorita pe postul respectiv la un alt moment.Resursele alocate nu sunt foarte costisitoare. in legatura cu aceasta.Acest tip de strategie se mai poate numi reactiva. constituind reactii de declansare a unor situatii de criza acuta) • Strategia “investitionala”( insesi resursele umane devin obiect sau element pentru dezvoltarea viitoare a firmei. pe identificarea nevoilor viitoare de pregatire a personalului.• Strategia “in salturi” sau “hei-rup”( au caracter ocazional.) In functie de decalajul de performanta acoperit de activitatea de training si dezvoltare sunt strategii: • Strategia “corectiva”(se reduce decalajul dintre performanta efectiva a angajatului pe un post si performanta care ar trebui obtinuta pe postul acela la acelasi moment.Acest tip de strategie este bazat pe previzionarea sistematica a dezvoltarii firmei in viitor si. cele mai bune rezultate pe termen lung.Aceste strategii sunt adoptate de firmele care au deja o strategie globala bine definite si care isi privesc 19 .

obiectivelor si istoricului firmei) • Strategia de specializare( dezvoltarea acelor competente ale angajatilor care sunt specifice postului lor.) Un alt criteriu. folositi in calitate de mentori. strategiei. se refera la rotatia posturilor sau promovarea angajatilor) • • Strategia de valorizare (dezvoltarea personalului se face prin utilizarea competentelor si experientei unor angajati ai firmei. cat de mentalitate. credem ca ea este accesibila oricarei firme care doreste cu adevarat sa o aplice. pentru clasificarea strategiilor de training si dezvoltare se refera la etapele carierei pe care le parcurge orice individ in cadrul unei organizatii: • Strategia de socializare(este vorba de integrarea noilor angajati in cultura organizationala prin cunoasterea misiunii. ea poate apare ca strategia cea mai costisitoare.Intrucat adoptarea unei astfel de strategii nu este ata o prolema de resurse.angajtii ca pe o resursa productive de prima importanta ) • Strategia “procesuala”( se urmareste crearea unui cadru organizational stimulativ pentru invatarea la toate nivelurile si infuzia permanenta de cunostinte noi in organizatie La prima vedere. pentru alti membri ai 20 .) Strategia de dezvoltare( Vizeaza dezvoltarea pe orizontala a angajatilor si /sau dezvoltarea lor pe verticala.

acesteia. care plaseaza responsabilitatea pentru pregatire si dezvoltare. dar. la nivelul fiecarui angajat. • Strategia “integrativa” presupune ca proprietatea asupra functiei de training si dezvoltare revine directorului general si celorlalti membri ai managementului superior al firmei. • Strategia “internalizarii” readuce “proprietatea” asupra functiei de training si dezvoltare la nivelul indivizilor. se cunosc urmatoarele tipuri de strategii: • Strategia “laissez-faire”. acestia urmaresc auto-dezvoltarea nu ca raspuns la mijloace coercitive.Esenta acestei strategii nu sta in lipsa coercitiei exercitate de sistemul organizational. apelandu-se la programe specifice pentru fiecare categorie de angajati.Se ofera salariatilor o motivatie mai puternica de a participa la programele initiate de firma.”Internalizarea” ramane inca o strategie a viitorului.) In functie de “proprietatea” asupra functiei de training si dezvoltare.Astfel se asigura o pregatire sistematica a intregului personal. plaseaza “proprietatea” asupra functiei de training si dezvoltare la nivelul compartimentului de resurse umane.Sunt aplicabile indifferent de pozitia ierarhica a angajatului.De fapt aceasta strategie este pseudostrategie. care va caracteriza 21 . • Strategia functionala. ci pentru ca au internalizat importanta trainingului si a propriei dezvoltari. spre deosebire de strategia “laissez-faire”. ci tocmai in existenta ei.

acele firme care vor fi atins stadiul de “learning organization”. S- a elaborat un model al strategiei de personal care are in vedere cele mai relevante aspecte organizationale si de mediu, precum si acelea din domeniul resurselor umane.Prin aceasta schema se incearca sa se raspunda urmatoarelor intrebari (dupa…) • “Unde ne situam la momentul actual?” • “Unde dorim sa ajungem in viitor?” • “Cum trebuie sa actionam pentru a ajunge acolo unde vrem?” Pot fi adoptate patru tipuri de strategii de resurse umane, in functie de situatia posturilor, pe de o parte si a angajatilor, pe de alta parte.

Angajat stabil – post stabil.Aceasta combinatie presupune alegerea angajatului care corespunde postului.Politica cea mai importanta este aceea de angajare a personalului, prin activitatile de recrutare, selectare, orientare.

Angajat flexibil – post stabil.In aceasta situatie, activitatea si performantele angajatului trebuie astfel modificate incat acesta sa dobandeasca cunostintele, aptitidinile si atitudinile necesare aducerii la indeplinire in cele mai bune conditii a cerintelor postului.Politicile de management al performantei si de dezvoltare a angajatilor devin preponderente prin activitati de evaluare, formare, coaching, mentoring.

Angajat stabil – post flexibil.In acest caz, situatia postului trebuie modificata in privinta cerintelor, conditiilor de munca sau conditiilor de recompensare, pentru a corespunde cat mai bine solicitarilor angajatului.Activitatile implicate sunt proiectarea postului, negocieri cu sindicatele, modificarea

22

programelor de recompensare si motivare a muncii, elaborarea de programe de sanatate si de protectie a muncii.

Angajat flexbil – post flexibil.De aceasta data se modifica ambele componente.in aceasta situatie, se lucreaza cu toate politicile si cu toate activitatile de resurse umane, care se afla in continua schimbare si se influenteaza reciproc.

Pentru a vedea in ce relatie se afla angajatul si postul, trebuie facuta o analiza amanuntita acelor doua componente:post si angajat.

Analiza postului studiaya ativitatile, atributiile si conditiile de munca pe care le presupune acesta, cunostintele, aptitudinilesi atitudinile necesare unei performante corespunzatoare a angajatului si relatiile cu alte posturi.

Analiza angajatului presupune studierea performantelor anterioare, a potentialului precum si a necesitatilor, dorintelor si valorilor sale.

In vederea atingerii obiectivelor stabilite, este necesar ca strategia de resurse umane a organizatiei sa fie elaborate si urmarita de intregul personal al organizatiei, sa existeo stransa cooperare intre managementul de varf al corporatiei si managerii de resurse umane.Trebuie acordata o atentie deosebita unor domenii care solicita talente deosebite si unor evenimente care afecteaza major resursele umane, cum ar fi: extinderea geografica, introducerea de produse si servicii, cresterea gradului de automatizare, fuziuni si achizitii, pentru a vedea daca exista sau pot fi pregatiti specialisti pe pietele respective de munca.Trebuie luati in considerare factorii care afecteaza managementul resurselor umane: economici, demografici, sociali, politici, modificarea configuratiei ramurii. Unitatile organizatiei trebuie private in intredependenta lor, astfel incat, impreuna sa poata

23

contribui la realizarea obiectivelor organizatiei.Este absolut necesar sa se revada periodic strategia elaborata, facandu-se modificarile necesare, in vederea adaptarii ei la mediu. Strategia de resurse umane reprezinta o combinatie abordarilor de mai sus, in functie de etapa din ciclul de viata pe care o strabate organizatia. Etapele ciclului de viata al intreprinderii: a) In etapa de creare este preponderenta politica de asigurare a personalului, prin angajarea de personal cu calitati antreprenoriale, entuziast, adaptabil la viziunea fondatorului si dispus sa desfasoare o activitate de complexitate redusa, dar intense.In aceasta faza intreprinzatorul are de rezolvat foarte multe sarcini curente si acorda putina atentie procesului de planificare.Lipsa de preocupare pentru viitorul angajatilor si pentru angajatii care vor deveni necesari in viitor este insa periculoasa.Numerarul este deficitar in aceasta etapa, de aceea angajatii accepta ori sa fie platiti mai putin, ramanand ca diferenta sa le fie data mai tarziu, ori sa primeasca parti sociale sau actiuni in intreprindere. b) In etapa de crestere a organizatiei, recrutarea si selectarea personalului raman la fel de importante, dar trebuie sa devina mai riguroase, cautandu-se specialisti in anumite domenii de activitate, care sa se dezvolte odata cu intreprinderea.Activitatea de formare devine foarte importanta, pentru ca permite personalului sa raspunda unor exigente mai maridin partea intreprinderii si, implicit, sa promoveze in posturi mai inalte.Recompensele trebuie sa stimuleze personalul sa actioneze in scopul dezvoltarii, bonusurile avand o importanta deosebita in aceasta etapa.Intrucat recompensarea trebuie sa fie bine corelata cu performantele salariatilor, devine extreme de importanta
24

Dezvoltarea personalului devine extrem de importanta. c) In etapa de maturitate.Angajatii sunt destul de frustrati de viitorul sumbru. In situatia in care corporatia doreste sa se mentina pe piata.Mai mult. bonusurile acordandu-se in functie de respectarea termenelor si a cuantumurilor cantitative stabilite. cat si in al fondatorilor. activitatile devin din ce in ce mai bine structurate. ar putea aparea situatia nedorita ca angajatii sa actioneze in vederea cresterii lui. ceea ce va avea efecte dezastroase in etapa de maturitate. ca in etapele anterioare.Recompensarea loialitatii poate conduce la retinerea in organizatie a unor personae necorespunzatoare.Atunci cand obiectivul organizatiei devine lichidarea treptata. recompensele banesti trebuie corelate cu modul in care angajatul isi indeplineste sarcinile care i s-au atribuit. devine extrem de importanta alegerea tipului de recompense care se acorda. deci munca in sine nu le mai adduce satisfactii. d) In etapa de declin. atat in beneficial salariatilor. ca metode de motivare si de obtinere a performantei. desi o unitate strategica se afla in declin. ar fi nedrept ca plata sa fie corelata cu performantele organizatiei. Apar compartimentele specializate iar procedurile de lucru sunt standardizate.Cu cat se vor descoperi produse si servicii noi si se vor perfectiona cele existente.Recompensarea se poate face in principal sub forma salariului fix.Recrutarea si selectarea nu mai sunt vitale. daca s-ar face recompensarea in functie de profit. inlocuirea unei parti a personalului devine importanta. in schimb recompensarea muncii si dezvoltarea personalului devin prioritare. 25 . fara de care intreprinderea intra in decline.stabilirea sistemelor de evaluare a personalului. deoarece trebuie stimulate creativitatea.De aceea. cu atat perioada de maturitate se va prelungi mai mult.

si care dovedesc un potential scazut de performanta si autodezvoltare) 26 . Se observa o importanta deosebita a concordantei intre obiectivele generale ale firmei si obiectivele din domeniul resurelor umane. formarea personalului devine vitala.Pentru a-i putea concedia.In acest sens se stabileste un portofoliu de resurse umane. precum si a directiilor in care acesta se indreapta.Daca strategia de supravietuire are in vedere penetrarea pe noi piete. constituie de fapt. evaluarea devine extrem de importanta.Selectarea facuta de asa maniera incat sa aduca ‘’ sange proaspat’’ in organizatie poate contribui la redresare. intre strategia firmei si cea de personal. Elaborarea strategiilor din domeniul resurselor umane. Se poate observa ca structurarea functiunii de resurse umane constituie premisa succesului strategiei de resurse umane.este recomandat ca salariatii competenti sa fie stimulate sa ramana.Se face o evaluare generala sau globala a firmei. ceea ce presupune asigurarea resurselor umane necesare pentru realizarea strategiei firmei si dezvoltarea resurselor umane pentru a putea permite si realizarea altor strategii ale firmei. pe unii dintre salariatii vechi si a-i inlocui cu altii mai potriviti noilor conditii. o analiza a planului de afaceri si identificarea problemelor specifice din domeniul resurselor umane. conform caruia intreg personalul firmei este incadrat intr-o matrice performanta-potential cu urmatoarele categorii: . prin racordarea corecta a activitatilor aferente la mediul organizatiei.angajatii – problema (angajatii cu sau fara sarcini de conducere ale caror performante sunt complet nesatisfacatoare. rezultatul unui proces continuu de analiza sau diagnosticare a tuturor activitatilor din cadrul firmei. pentru ca angajatii trebuie sa se familiarizeze cu produse si servicii noi.

dar care lucreaza in mod clar. ei asigura perfectionarea ulterioara - semnele de intrebare. sub capacitatea sau posibilitatile lor.angajatii cu performante foarte inalte ( aceia care prezinta un nivel ridicat de performanta si dau dovada de un potential de dezvoltare suplimentar.(dupa…) 27 . le prezinta acei angajati care dispun de un potential de munca inalt.angajatii cu performante previzibile (aceia care si-au atins nivelul de performanta maxim in cadrul limitelor previzibile) ..

curenti socio-culturali cantitativ .potential . produse. Strategia firmei Strategia de personal Planurile de personal Implementarea programelor de personal Figura nr.reglementare tehnologie Factorii de succes Analizele mediului intern .proiecte. 1 Modelul strategiei de personal (dupa…) Analiza resurselor umane de care dispune firma.potential calitativ . precum si analiza mediului extern al acesteia ofera date si informatii atat privind punctele 28 .aspiratii .Misiunea firmei Obiectivele firmei Analizele mediului extern .context socio-economic .

cat si sansele sau riscurile acesteia in domeniul resurselor umane in viitor. activitatea redusa privind dezvoltarea personalului. punctele forte sunt: dezvoltarea intensiva a personalului. imbunatatirea activitatii in relatiile cu clientii. Punctele forte din cadrul strategiei de personal in corelatie cu strategia firmei sunt: acumularea de cunostinte si calificari prin atragerea de personal din afara. iar daca in cadrul strategiei globale a firmei se afla realizarea sau construirea unor relatii stabile pe piata/produs. planificarea pe termen lung a personalului pentru a asigura si in viitor resursele umane necesare. planificarea pe termen scurt a personalului. avand caracter limiat( se refera la actiunea pe termen scurt intr-un segment de piata).forte si punctele slabe ale firmei. Exemplificarea strategiei de personal este data in figura de mai jos: (dupa 26) 29 . intensificarea promovarii interne a personalului.

Strategia firmei Actiune pe termen scurt piata/produs intr-un segment de piata Constuirea de relatii stabile de CONTINUTUL STRATEGIEI DE PERSONAL - atragerea personalului extern a personalului planificarea pe termen scurt a personalului lung a personalului dezvoltarea moderata a personalului personalului .dezvoltarea accentuata .planificarea pe termen . care trebuie sa participe activ la acest proces de elaboarare al strategiilor de personal pentru a se asigura acceptarea acestora cat si responsabilitatea lor pentru realizarea acestor strategii. dar si raporturile cu 30 .Un rol importanat il au managerii. Strategiile din domeniul resurselor umane trebuie sa reflecte atat ceea ce contine managementul resurselor umane.2 Punctele forte ale strategiei de personal Angajatii unei firme trebuie sa se implice foare mult in procesul de elaborare al strategiilor de personal.promovarea interna a Figura nr.

5. elaboreaza si propun o politica de resurse umane sunt specialisti ai firmei. dintre care cele mai importante sunt: • politica de asigurare a personalului necesar prin angajare. • politica de recompensare-motivare. 31 . post. Politici in domeniul resurselor umane Politicile privind raporturile de reciprocitate dintre patroni si angajati determina un angajament care produce atat o performanta economica mai buna. prin intemediul politicilor de resurse umane. Cei care definesc. cheie. Politicile din domeniul resurselor umane constituie o problema- • politica de schimbare organizationala. 2. fapt care se poate realiza printr-o organizare a functiunii de resurse umane adecvata strategiilor adoptate. cat si o dezvoltare umana mai mare. • politica de dezvoltare a angajatilor.celelalte functiuni ale firmei legate de personal.(Walton) (dupa…) Strategia de resurse umane se adopta astfel incat sa se realizeze armonizarea dintre individ. dorind sa implementeze programe sau proceduri de personal care sa formeze politica respectiva a firmei. organizatie si mediu. mereu actuala si necesara pentru asigurarea competitivitatii si succesului oricarei organizatii. • politica de management al performantei.

stabilesc limite in domeniul personalului. ele ajuta la definirea contractului psihologic. Strategiile de personal servesc drept fundament pentru elaborarea politicilor de personal care.Cele din domeniul resurselor umane se refera la criterii pentru evaluare activitatii viitoare a firmei. Politicile de personal nu reprezinta simple concretizari ale strategiilor de personal. redau orientarile privind practicile manageriale in domeniul recrutarii si dezvoltarii resurselor umane. strategiile si procedurile de personal din cadrul unei firme. pot sustine la randul lor strategiile de personal din principalele domenii ale managementului resurselor umane. exprima obiectivele urmarite in principalele domenii ale activitatii de personal. Politicile se modifica continuu datorita schimbarilor contextuale. favorizand un comportament eficace. obiectivele. ghideaza toate actiunile si responsabilitatile manageriale. exprima sau sintetizeaza scopurile firmei intr-o forma concreta. Din toate cele de mai sus rezulta ca toate firmele trebuie sa inteleaga si sa-si stabileasca sistemele de valori care sa orienteze comportamentele individuale si organizationale.Astfel. care reflecta ceea ce vor si ce asteapta angajatii si patronii unii de la altii. se poate observa o interdependenta intre politicile de personal. astfel incat acestea sa fie mult mai realiste si mobilizatoare. 32 . Obiectivele definesc. sa valorifice schimbarile din cultura organizationala. definesc modul in care firma isi indeplineste responsabilitatea ei sociala fata de salariati.(dupa…) Politicile de personal servesc la implementarea programelor specifice resurselor umane si la elaborarea deciziilor necesare in acest domeniu. Politicile de personal sunt o expresie a valorilor si convingerilor organizatiei in legatura cu functiunea de resurse umane.

Dintre cerintele cerute de politicile de personal . obiectivele. strategiile si politicile generale ale organizatiei. reflectand dorinta firmei de a garanta oportunitati 33 . strategiile.Sodler si Barry spuneau ca organizatiile. in general sunt infiintate pentru a indeplini obiectivele specifice stabilite si nu pentru a satisface necesitatile membrilor lor. elaborarea si transpunerea lor in practica. iar personalul vizat sa participe activ la procesul lor de elaborare. sa favorizeze un climat de succes care sa duca la obtinerea performantelor dorite.3 Interconditionarile intre obiectivele. astfel incat acestea sa isi indeplineasca obiectivele se pot enumera: sa fie in concordanta cu obiectivele. strategiile si procedurile de personal se pot vedea si in figura de mai jos: OBIECTIVE STRATEGII PROCEDURI POLITICI Figura nr. sa fie clar definite. trebuie sa existe o corelatie intre toate politicile de personal specifice domeniului. redactate si comunicate. asigurand o uniformitate in interpretarea rezultatelor. politicile si procedurile de personal Dintre politicile de resurse umane specifice: • politica oportunitatilor egale sau a egalitatii sanselor constituie un principiu de baza in relatiile cu angajatii. sa fie scrise. Legaturile dintre politicile de personal. sa atraga cat mai multi angajati sau manageri la conceperea. referindu-se la tratamentul echiatabil si corect pentru fieare angajat.

depistand situatiile de discriminare arbitrara. A aparut monitorizarea. ostil sau umilitor pentru persoana vizata de comportamentul respectiv. • Politica de dezvoltare a angajatilor care trebuie sa exprime obligatia sau angajamentul organizatiei de a dezvolta in mod continuu calificarile angajatilor. • Politica implicarii si participarii care considera ca antrenarea cat mai profunda si cat mai eficienta este o conditie esentiala pentru a obtine sucesul dorit. dreptul la tratament echitabil in probleme de disciplina. dandu-le posibilitatea sa promoveze in cariera. dar si dorinta de a angaja personal nou. dezaprobarea ferma a organizatiei fata de hartuirea la locul de munca si fata de hartirea sexula. fiecare individ avand dreptul de demnitate personala la locul de munca( dupa Recomandarile Comisiei Europene – noiembrie 1991. • politicile de anagajare care cuprind: profesionalismul in tot ceea ce fac angajatii. angajamentul ferm de a dezvolta cariera fiecarui angajat. religie sau stare civila. depasind limitele rezonabile si daca creeaza un mediu profesional inhibant. jignitor. intentia organizatiei de a evita somajul. netinandu-se cont de sex. 34 . modalitatea in care firma trateaza problemele majore ale sanatatii personalului. se considera ca orice comportament care afecteaza demnitatea femeilor si barbatilor la locul de munca este inacceptabil daca: persoana vizata considera ca respectivul comportament este nedorit. astfel ca organizatie isi poate forma o imagine de ansamblu a activitatii angajatilor. dorinta organizatiei de a promova din interior. rasa.egale tuturor membrilor sai.

raportul intre echitatea interna si externa. cresterii productivitatii muncii si reducerii costurilor cu personalului. flexibilitatea sistemelor de recompense • Politica “relatiilor cu angajatii” exprima drepturile angajatilor de a-si sustine si reprezenta interesele in fata managerilor prin diferite forme de reprezentare:asociatii. tipul structurii sociale. 35 . atat ca o atitudine a managerilor cat si ca o filozofie a organizatiei. 2. Politicile de personal sunt determinate de valorile de baza ale organizatiei.6. sindicate si altele.• Politica recompenselor asigura cadrul necesar pentru ca o parte din valoarea echitabila sa revina salariatilor si acopera alte aspecte cum ar fi:nivelurile de recompense. Elaborarea si implementarea politicilor din domeniul resurselor umane Politicile de personal exista intr-o organizatie. influentand cultura acesteia. retribuirea performantei. vizand modul cum sunt tratate problemele de personal sau angajatii.Se poate spune ca “relatiile cu angajatii” au o sfera mai mare decat “relatiile de munca” care se limiteaza • la raporturile respective prin intermediul negocierii • Politica de protectie sau siguranta si sanatate prezinta felul in care firma vrea sa asigure locuri si sisteme de munca sigure si sanatoase • Politica de utilizare reflecta intentiile organizatiei privind imbunatatirea folosirii resurselor umane.

In exprimarea lor, politicile de personal arata o serie de avantaje cum sunt: transparenta, claritatea atitudinii organizatiei fata de angajatii sai, tratarea corecta a angajatilor prin raportatea la un nivel scris, uniformitatea in interpretarea continutului diferitelor politici de personal.(dupa…) In elaborarea sau reformularea politicilor din domeniul resurselor umane se parcurg, urmatoarele etape principale: • Intelegerea culturii organizationale si a valorilor ei • Analiza politicilor de personal existente • Analiza influentelor externe, politicile de personal fiind supuse legislatiei muncii • Consultarea managerilor, culegerea si prelucrarea opiniilor angajatilor • Elaborarea politicilor de personal pe baza rezultatelor obtinute Managerii trebuie sa sprijine aplicare politicilor de personal, astel incat deciziile de personal sa apartina responsabilitatii generale a organizatiei. Totdeauna managerii trebuie sa supravegheze aplicarea politicilor de personal, in vederea evaluarii in orice moment a politicilor respective.

2.7. Strategii de dezvoltare a resurselor umane

Oamenii reprezinta “ bunul cel mai de pret’’ al unei organizatii.

36

Cercetarile recente la Fundatiei internationale de Management(FIMAN) au pus in evidenta faptul ca managerii romani, desi considera resursele umane factorul cheie al performantei organizationale, nu au internalizat inca necesitatea de a asigura o dezvoltare permanenta a acestora. Astfel, dezvoltarea resurselor umane trebuie privita ca unul dintre domeniile strategice ale oricarei firme orientate spre viitor, reprezentand o investitie ale carei rezultate devin tot mai evidente in timp, prin urmare trebuie sa se desfasoare ca un proces continuu. Considerand oamenii ca oricare alta resursa productive a organizatiei, care are, deci, nevoie de ‘’intretinere’’ si utilizare in conditii corespunzatoare pentru ca au o ‘’durata de intrebuintare’’ limitata si produc venituri mai mari decat costurile ocazionate de ‘’achizitia, intretinerea si exploatarea’’ lor, Handy prezinta doua situatii extreme: • Abordarea oamenilor ca simple “cheltuieli”, in economia generala a firmei • Abordarea oamneilor ca un capitol de “investitii”, practica uzuala a…cluburilor de fotbal!( dupa Ovidiu Nicolescu…) Rezulta ca salariile sunt considerate “cheltuieli de intretinere”, care trebuie mentinute cat se poate de jos, cu conditia ca “masina sa nu se strice”;firmele nu tin o evidenta cu costul capitalului uman si, deci, considera ca nu au nevoie de cheltuieli de “amortizare” a personalului. Ce s-ar intampla, insa daca resursele umane al firmei ar fi capitalizate la o valoare egala cu de zece ori costurile anuale de intretinere, si amortizate intr-o perioada de 20 de ani? Cheltuielile
37

cu recuperarea investitiilor umane ale firmei ar arata foarte ciudat si poate ca firma ar incepe sa adopte atitudinea cluburilor de fotbal care solicita sume importante pentru transferul jucatorilor lor! Oricat de fortat pare la prima vedere, a trata angajatii firmei dupa exemplul practicat de cluburile de fotbal, s- ar putea sa devina o abordare curenta in viitor.(dupa Ovidiu Nicolescu…) Performanta unei organizatii este direct conditionata de performanta personalului sau. Firma insasi trebuie sa se ocupe de dezvoltarea resurselor umane. Dezvoltarea resurselor umane reprezinta setul de activitati sistematice, planificate, special concepute de o organizatie, in contextul strategiei sale pe termen lung, pentru a asigura membrilor ei cunostintele si abilitatile necesare pentru a face fata cerintelor prezente si viitoare ale posturilor. Activitatea de dezvoltare a resurselor umane incepe din momentul intrarii angajatilor in organizatie si continua de-a lungul intregii lor cariere, indiferent ca se refera la muncitori necalificati sau directori. Dar, se constata ca atata vreme cat activitatea de dezvoltare a resurselor umane ramane doar in grija departamentului de personal, un director de resurse umane nu va putea niciodata sa impuna unui sef de birou/compartiment sa-si disponibilizeze subalternii pentru a urma un curs de formare/dezvoltare profesionala. Singura solutie viabila consta in asumarea de catre manageri a responsabilitatii de dezvoltare a subordonatilor.In momentul in care managerul va raspunde nu numai de realizarea obiectivelor de

38

cat si seful direct. internalizarea si aplicarea acestei abordari. • De indeplinirea acestei sarcini va fi interesat atat directorul de resurse umane. ci si de asigurarea si dezoltarea competentelor angajatilor. Acesta este motivul pentru care apreciem ca studierea. nu trebuie private ca un simplu exercitiu teoretic. bazat pe individualizarea dezvoltarii resurselor umane. Activitatea de training si dezvoltare se concentreaza asupra imbunatatirii cunostintelor si abilitatilor indivizilor. dezvoltare organizationala. Tendintele de evolutie a resurselor umane.Trainingul are ca scop furnizarea acelor cunostinte si abilitati necesare. Functia de dezvoltare a resurselor umane poate fi structurata pe urmatoarele trei activitati: training si dezvoltare. dezvoltarea carierei.productie/vanzare. conflictul. in timp ce activitatea de 39 . pentru a face fata cerintelor unui post dat. deoarece si dezvoltarea profesionala va fi tot o sarcina de serviciu. conform cerintelor prezente si viitoare ale posturilor. intre “ce spune directorul de resurse umane” si “ce face seful direct” in legatura cu dezvoltarea personalului. va fi inlaturat: • Subalternul nu va mai trebui sa aleaga intre perfectionarea profesionala si realizarea sarcinilor postului. ci ca un mijloc de interventie activa pentru sporirea performantelor organizationale. la nivelul firmelor romanesti. ca functie distincta organizatiei. inregistrate la nivelul anilor 1990 si schimbarea naturii “contractului psiholgic” incheiat intre organizatie si angajatii ei impun trecerea la un nou model de dezvoltare a personalului firmei.

la nivel macro si microorganizational( grupuri mici. In cadrul unei organizatii. cand este nevoie de orientarea sa si desfasurarea unor programe de training “tehnic”. cursuri universitare). pe de o parte. pe de alta parte managementul carierei. planificarea carierei. in cadrul organizatiei. Activitatea de training si dezvoltare incepe odata cu intrarea noului angajat in intreprindere. seminarii. Dezvoltarea organizationala reprezinta un proces de interventii planificate(care fac apel la stiintele comportamentale) in organizatie. indivizi). in mod similar.Activitatea de dezvoltare a carierei presupune. in scopul imbunatatirii eficacitatii organizatiei si cresterii bunastarii membrilor ei. functia de dezvoltare a resurselor umane trebuie sa constituie un suport eficient in realizarea strategiei de firma.dezvoltare pregateste angajtul pentru a face fata responsabilitatilor viitoare.( dupa…). activitatea de training si dezvoltare se ocupa si de trainingul si dezvoltarea managerilor(programe de leadership. teme. Influenta comportamentului este o modalitate generala de fundamentare a activitatii de training si dezvoltare. prin care individul progreseaza de-a lungul lui: probleme. continua cu dezvoltarea individului prin aplicarea tehnicilor de coaching si consiliere. specializat. sarcini. este in esenta. un proces cognitiv) 40 . Dezvoltarea carierei se defineste ca fiind procesul continuu. prin realizarea obiectivelor sale specifice. rotatia posturilor. Factorii critici pentru conceperea si implementarea programelor de training: • Teoriile cognitive ale motivatiei (insusi procesul de invatare.

in organizatiile in care programele de training si dezvoltare sunt fie o forma de recompensare. fie de pedepsire a angajatilor. se aplica cu precadere. sustine ca eficacitatea proprie si asteptarile privind rezultatele afecteaza performanta individuala. performantele cursantului se vor imbunatati. care este functie de rezultatele comparatiei duble: contributie recompense.• Teoria asteptarilor ( angajatii vor fi motivati sa participle la un program de training/dezvoltare daca si numai daca considera ca sunt capabili sa asimileze cunostintele care li se predau( asteptari). • Teoria stabilirii obiectivelor ne arata ca fixarea unor obiective precise. vor fi mai performanti. • Teoria evaluarii cognitive statueaza ca orice recompense are doua aspecte: informare asupra performantei obtinute si control. daca succesul in cadrul inui program este atribuit efortului propriu. un comportament este invatat ca efect al observarii lui la alte persoane • Teoria atribuirii cauzale. daca nu se explica angajatului motivele pentru 41 .Aceasta teorie subliniaza rolul modelelor in invatare: de cele mai multe ori. • Teoria echitatii. • Teoria invatarii sociale. arata modul in care oamenii incearca sa explice propriul comportament si comportamentul celorlalti. prin atribuirea de cause. ambitioase/mobilizatoare si acceptate de catre angajati conduce la sporirea performantelor personalului.Spre exemplu. conform careia motivatia este influentata de dorinta de a fi tratat echitabil si de perceptia asupra echitatii.asimiland noile cunostinte. sine/ceilalti. vor obtine rezultatele dorite sau vor preintampina rezultatele nedorite(valenta). diminuand motivatia.

iar distriburea acestora trebuie sa fie echitabila. poate fi folosita. 3. in programele de training si dezvoltare.Organizatia influenteaza comportamentul angajatului.care a fost inclus in program. nu individual. in doua directii: activitatea de training trebuie proiectata astfel incat procesul de invatare sa fie un proces de grup. Invatarea reprezinta elemental central al programelor de training si dezvoltare. fie il va demobiliza. el va gasi o explicatie care fie il va mobilize. fie la modificarea celor existente. Schimbarea trebuie sa fie durabila. 42 . trebuie implicati si colegii de munca. • Teoria intaririi argumenteaza ca probabilitatea practicarii unui anumit comportament este conditionata de consecintele pe care comportamentul respectiv le provoaca. Procesul de invatare are trei caracteristici: 1. • Influenta factorilor de mediu exprima faptul ca este important ca instructorul si seful direct sa constientizeze rolul rezultatelor personale si organizationale asupra performantei individului. programul de training si dezvoltare trebuie legat de recompnsele asteptate de angajati. iar pentru. pentru a putea afirma ca invatarea s-a produs. a maximize transferal in practica al cunostintelor. Schimbarea se refera fie la dobandirea de noi cunostinte si comportamente. Obiectivul sau principal este schimbarea 2. • Influenta colegilor de munca asupra comportamentului angajatului. in cadrul programelor de training si dezvoltare prin sistemul de recompense si modul de atribuire.

implementarea programului. managerii sunt motivate sa sprijine activitatea de dezvoltare a personalului. evaluarea programului. iar angajatii isi gasesc o puternica motivatie pentru propria dezvoltare.secventionarea sarcinilor. Analiza nevoilor de training si dezvoltare la nivel organizational prezinta marele avantaj ca asigura conectarea actiunilor de training si dezvoltare la strategia si misiunea organziatiei.analiza postului( orice post poate fi descompus in mai multe sarcini componente) .Regulile de baza care trebuie sa fie mentionate in procesul de invatare sunt: . Dintre modalitatile specifice de fundamentare a activitatii de training si dezvoltare. se mentioneaza urmatoarele patru etape: analiza nevoilor de training si dezvoltare a personalului. proiectarea programului. ele trebuind sa fie insusite in ordinea lor logica. pentru a putea realiza obiectivele aferente postului .“insusirea sarcinii”. ceea ce constituie o conditie cheie a succesului: cunoscand legatura dintre planul strategic si programul de training.Analiza nevoilor de training la nivel individual pune accent pe modul in care individual isi indeplineste sarcinile zilnice si incearca sa raspunda la intrebarile:cine are neoie de training si ce fel de training trebuie sa urmeze? Proiectarea nevoilor de training si dezvoltare presupune desfasurarea urmatoarelor activitati: definirea obiectivelor 43 .

angajatul este tratat. proiectarea continutului programului. 2. selectarea metodelor si tehnicilor de training. Stabileste criteriile de performanta Implementarea programelor de training si dezvoltare revine instructorului. coachingeste o metoda de imbunatatire a performantei pe post. de catre manager. daca ne referim la training on -the -job). Metodele de instruire pe post “training on -the-job” sunt: programele de instruire pe post. Obiectivul unui program de training si dezvoltare este definit corect. ca un partener in atingerea obiectivelor organizatiei. selectia trainerului. competente. sa fie masurabil. Obiectivul de performanta trebuie sa fie clar formulat.). atitudini. etc.programului. care are rolul de a respecta rolul thematic si de a transpune in practica tehnicile si metodele de training. implementarea propriu-zisa. avand urmatoarele roluri:consilier. Activitatea de implementare presupune: aranjarea mediului fizic( important mai ales.In timpul coaching-ului. negocierea continutului programului. rotatia pe posturi. pentru atingerea obiectivelor programului( transfer de cunostinte. comportamente. programarea in timp a actiunilor. prin incurajarea angajatului sa-si asume responsabilitatea pentru propriile performante. daca indeplineste trei conditii: 1. abilitati.Seful direct este cea mai indicate persoana pentru coaching. 44 . Descrie conditiile in care trebuie atinsa performanta 3. realist si sa precizeze momentul in timp cand se asteapta sa fie atins. managel coaching. pregatirea materialelor.

care se foloseste cu precadere pentru pregatirea managerilor. fara a-l supune coercitiei.Combinate. pe care trebuie sa-l aduca la nivelul optim de performanta. tutore si rolul de confruntare. jocuri si simulari(metoda “inbasket exercise” care este o simulare in timp real). grefata pe o planta tanara. care este construit pe baza teoriei de contingenta potrivit careia un leader este eficace cand exista corespondenta intre stilul sau propriu de conducere si situatia concreta. desi faptul ca este diferit de mediuk de munca. fiind special “amenajat” in acest scop. pentru a-i transmite acestei insusirile sale”.Acest comportament are doua dimensiuni) cu valori cuprinse intre 1 si 9: grija pentru oameni si grija pentru productie.O alta metoda este instruirea cu ajutorul unui mentor(mentoring) sau o alta definitie este “altoi dintr-o planta batrana. metoda jocului de roluri.. manifestand permanent incredere in angajat. metoda de training “grup-T” training senzitiv cu urmatorele tehnici de instruire: programul lui Fielder. metoda comportamentala. este mult mai propice invatarii decat in cazul metodelor de training on-the-job. care porneste de la ideea ca eficacitatea unui manager este determinate de comportamentul sau.mentor. tehnica de training bazata pe teoria grilei lui Blake si Mouton. aceste dimensiuni dau nastere mai multor stiluri de leadership. metoda de “invatare din actiune”(action –learning).Dintre aceste metode. Metodele de training de tip “sala de clasa” au avantajul principal ca mediul de invatare. metodele cele mai active sunt: metoda studiilor de caz. ingreuneaza transferal in practica al cunostintelor. este mai putin folosita la noi. 45 .

Obiectivul programului consta in insusirea de catre manger. Proiectarea mixului strategic este de competenta fiecarei intreprinderi. de evolutia pietei pe care opereaza. diferentierea lor fiind facuta. daca nu se evalueaza rezultatele programelor de training si dezvoltare si contributia lor la rezultatele organizatiei. depinzand de resursele de care dispune. a stilului in care ambele dimensiuni sting valoarea maxima(9. managerii vor sa cunoasca rezultatele programelor. mai multe tipuri de stategii simultan. si nu in ultimul rand. este necesara. pe de alta parte. Aceasta tipologie prezentata reprezinta un instrument util nu numai pentru proiectarea viitorului. deoarece confera credibilitate actiunilor de training: pe de-o parte. in functie de criteriile avute in vedere.O intreprindere foloseste de regula. de pozitia sa pe piata. tehnica bazata pe schimburile leader-colaboratori are ca scop imbunatatirea relatiilor se aplica subordonatilor un tratament favorabil.9). sefisubordonati. ori de cate ori firma va trece prin momente dificile va fi tentata sa suprime bugetul destinat activitatii de training si dezvoltare (cel mai cunoscut model de evaluare este modelul Kirkpatrick). dar si pentru evaluarea stadiului in care se gaseste compania.Rezultatele unei organizatii pot fi ameliorate daca 46 . de atitudinea conducerii sale fata de dezvoltarea resurselor umane proprii. Evaluarea programelor de training si dezvoltare .

SAEM este cea mai mare societate romaneasca de productie si montaj echipamente energetice.Are o traditie de peste 50 de ani de activitate continua.S. formatiile sale au devenit santiere si la inceputul anului 1957 s-a constituit “Grupul de Santiere-Montaj al centralelor electrice”.Din acest grup s-a creat in 1962 “Energomontaj” ca intreprindere de montaj a centralelor electrice ce urmau a fi construite in Romania.Caracteristici tipologice ale firmei Societatea care face obiectul acestui studiu se numeste SAEM ENERGOMONTAJ S.ca firma mama.1.A.La inceput s-au folosit echipamente din import. mergand pana la celula de baza care este SAEM-FEE Bucuresti (Fabrica de Echipamente Energetice Bucuresti).In noul context 47 . din tari membre CAER. putem spune despre SAEM ca a luat fiinta in 1949 odata cu reanceperea instalarii unitatilor energetice in centralele termo si hidro din tara noastra.Atunci formatiile de montaj mecanic si electric s-au constituit in “Intreprinderea Electromontaj”. a creat mare parte din sistemul energetic romanesc.Capitolul III Prezentarea generala a firmei SAEM Energomontaj. 3.A. ulterior numai echipamente indigene. Ca un scurt istoric.Incepand cu 1953. functionand in decursul timpului sub diferite denumiri.Este raspandita in toata tara prin filialele si sucursalele ei.Este acel trust de fabrici si santiere care. dar si din tari ca Franta si Austria.

48 .C. S.00% din valoare capital social). Soc. S. SAEM isi diversifica activitatea concomitent cu o campanie de retehnologizari.J40/136/1991 si la organele fiscale sub nr. Oficiul Registrului Comertului.02% din valoare capital social). Cel mai important lucru este ca in conditiile scindarilor din intreaga economie romaneasca Energomontaj reuseste sa ramana unit.17% din valoare capital social).C.18% din valoare capital social). East Danube(28.91% si 2.05% din valoare capital social). chiar daca acoperea toate tipurile de echipari pentru centrale.in acest fel putand sa aiba un cuvant greu de spus in industria constructoare energetica de la noi. Mecanoenergetica (24.6% din valoare capital social). General Investment Grup (25.A. In contextul economiei de piata. in acelasi timp in care investeste o parte din lichiditati in alte firme cu obiecte de activitate conexe cum ar fi:S.62% din valoare capital social). este inregistrata la Registrul Comertului sub nr. S.creat dupa 1989. Perom Bacau(25% din valoare capital social). Energomontaj devine societate pe actiuni cu capital privat in procent de 97. are personalitate juridica si isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile legii societatilor comerciale nr.31/1990 cu modificarile ulterioare.C. Incepe sa-si diversifice productia si domeniile de activitate. Condem (1. S. S.99% din valoare capital social). Energomontaj S.09% APAPS.gen de Gaz si Electricitate(0. din 1993. a contractului de societate si a statului propriu inregistrate si depuse la Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.C.R 1555468.(32. Romelectro Construct (4% din valoare capital social). S.C.Messer Energo Gaz S.C Electromontaj Carpati Sibiu (15.C.R.C.L. S. neputand renunta la competitivitate si calitate.C.Industrial Export (0. S.

telefonie. de automatizari si de comunicatii. iluminat. termoficare. fabricare. instalatii de ridicat) 49 . colaborand cu firmele straine la modernizarea fabricilor. domeniul incepe sa se diversifice.De asemenea. pentru echipamente electrice.A.E. –ISCIR(autorizeaza ENERGOMONTAJ S. sa execute: proectare. sa execute proiectare.Totodata. respectiv: • Termoenergetica • Hidroenergetica • Instalatii Electrice si Automatizari • Fabricare de Echipamente Energetice In Romania. cu peste 30 santiere. 2. montaj si punere in functiune pentru echipamente termo si hidromecanice.S-a intrat in industria cimentului. fabricatie. raspandite uniform pe intreg teritoriul.recipiente sub presiune. Aceasta societate este structurata in unitati specifice activitatii de baza.A. incepe realizarea unor statii de tratarea apei potabile si a retelelor de gaze naturale.M.C Energomontaj S. trecandu-se la fabricatia unor furnituri necesare realizarii lucrarilor de reparatii capitale sau retehnologizari. Societatea a obtinut certificate sau autorizatii din partea diverselor institutii abilitate.conducte de abur si apa fierbinte. din care mentionam: 1. societatea are 12 sucursale.Domeniul principal de activitate al S.A. este montajul si punerea in functiune a centralelor electrice si a echipamentelor aferente acestora. –TUV SUDDEUTSCHLAND (Certifica capabilitatea S. montaj si reparatii pentru:cazane de abur si apa fierbinte. comanda si automatizari pentru constructii civile si industriale.

N. cat si pentru alte industrii prelucratoare.N. intretinere sau retehnologizare pentru echipamente mecanice si circuite de conducte sau canale. • Fabrica de echipamente si piese de schimb specifice 50 . sau apei potabile. (Autorizeaza sistemul de asigurare a calitatii din ENERGOMONTAJ S. pentru activitati de:constructii-montaj centrale nucleare) 3.2. • Echipamente mecanice Compania Energomontaj angajeaza lucrari de montaj.Executa instalatii electrice si de automatizare pentru diferite ramuri industriale. industriale si neindustriale) 4. predate la cheie pentru clientii din domeniul producerii energiei electrice si termice. cu gaze naturale. • Echipamente electrice si sisteme de comanda Societatea are traditie in domeniul montajului lucrarilor cu predarea la cheie. pentru statii de transfer circuite de forta.aer conditionat. cat si in industriei cimentului.S-au realizat de asemenea numeroase lucrari in domeniul industriei de prelucrare si transport a titeiului.sa proiecteze si sa execute instalatii de utilizare a gazelor naturale. – Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale(Autorizeaza ENERGOMONTAJ S. a gazului metan. Sfera de activitate Folosind calificarea si tehnologia disponibila in cadrul societatii. – C. necesare centralelor de producere a energiei termice.3. fiind principalul realizator al lucrarilor de montaj. telecomunicatii(inclusiv retele cu fibreoptice).:sa proiecteze si sa execute sistemele de alimentare.A. sustinute de experienta societatilor asociate. instalatii de ventilatie.A.A. Energomontaj ofera servicii complexe. sau electrice. sau cu conducte din polietilena.(aplicatii industriale). reparatii.computere. din otel.C.

• Proiectare Se asigura proiectarea pentru diverse constrcutii metalice. s-au avut lucrari in peste 10 tari. Islanda. etc.Portugalia.Se livreaza la cerere ehipamente mecanice sau furnituri specifice pentru tara sau export. filtre cu saci.Gama de produse prezentate la export. planuri de calitate sau instructiuni pentru lucrarile ce urmeaza. Thailanda.Exportul de echipamente se refera la utilajele fabricate de societate pe baza proiectelor puse la dispozitie de clienti.Prin intermediul clientilor nostri. Franta. Italia. hale industriale. printre care se numara firme binecunoscute pe plan international cum ar fi:Alstom Power. hale indusriale.China. lucrari mecanice si electrice de montaj. Norvegia. Franta. filtre de saci.Olanda. • Activitatea de export-import In ultimii ani s-a intensificat activitatea de export. conform autorizatiilor obtinute. Kvaerner.. Chile. Siemens. ca de exemplu:subansamle pentru cazane de abur. Exportul de servicii. Emiratele Arabe Unite. Statele Unite. sau alte instalatii mecanice si electrice. etc. Portugalia. etc. sau apaa fierbinte. structuri metalice. Suedia. silozuri. electrofiltre. Turcia.Exportul desfasurat de Energomontaj cuprinde atat domeniul exportului de echipamente cat si cel al exportului de servicii. fabricate in regim de calitate ISO 9001. etc. FLs Miljo. Peru. structuri metalice. vase sub presiune. vase sub presiune. se desfasoara fie in completarea exportului de echipamente pentru contractele << la cheie>> fie independent de acesta. Marea Britanie. Norvegia. Emiratele Arabe Unite si Cipru 51 .echipamente fabricate de ENERGOMONTAJ au fost exportate in Suedia. cuprinde electrofiltre.Firma intocmeste proceduri operationale.Tarile in care s-au desfasurat aactivitati de montaj in ultimii ani sunt:Olanda. Germania. China. silozuri.

reparatii utilaje.P. ca si intreg SAEM-ul se inscriu in normativele de calitate si poseda autorizatii.P.3. CN CAN). Principalul obiect de activitate este productia in atelierele sale de: prelucrari mecanice. certificate conform standardelor ISO 9001/1996 si M. Si FEEB. 3. inclusiv prin contractarea in anul 2000 a unui credit in valoare de aproximativ 2 300 000 USD. scule si dispozitive.Ca celula de baza a SAEM putem numi FEE Bucuresti(Fabrica de echipamente Energetice) a carei creare s-a impus in timp. ferestre cu banda BAUER. societatea a fost si este permanent preocupata de mentinerea unui nivel de dotare cantitativ si calitativ la standarde ridicate.A.Aceasta este gandita sa deserveasca toate santierele ENERGOMONTAJ din tara si strainatate. masini de taiat cu plasma.In 1973 s-a transformat in sectie de productie industriala.C.N(in conformitate cu standardele canadiene CSAN286.A.Aceasta a luat fiinta ca atelier in Bucuresti in 1962 in afara atelierelor organizate pe santier sub denumirea de Sectia:Confectii Metalice” FEE Bucuresti(Fabrica de Echipamente Energetice) a luat fiinta ca atelier in Bucuresti in 1962 in afara atelierelor organizate pe santier sub denumirea de sectia “Confectii metalice”. 52 . drept pentru care in ultimii ani s-au facut eforturi deosebite. cofectii metalice. etc. Principalele utilaje si capacitati din dotare In domeniul mecanizarii. acoperiri de protectie(zincare termica si electrolitica.M.-C. sablare si vopsitorie in mediu controlat). in achizitionarea de utilaje de mare performanta um ar fi:invertoare si semiautomate de sudura ESAB. dispozitive de ridicare TRACTEL.N.

Transformator de sudura 100-300-A-96 buc. D...Masini unelte: ferastraie.Utilaje de sudat si tratament termic:Convertizor sudura rotativ 315500 A-634 buc. presa de indoit 10 –100 t.. vagoane CF 10 55 t-0 buc. strunguri diferite-89 buc. pod rulant-3 buc... autoremorcher-5 buc.macara portal-43 buc. troliu eletric-129 buc. masina de gaurit cu coloana f 12-63 mm-185 buc.........automacarale-43 buc. Autocamioane si autodube-85 buc. trailere 12-60 t-35 buc.). Prin politica de investitii practicata s-a reusit sa se tina pasul cu cerintele actuale atat pe pietele interne cat si pe piata internationala in domeniile de interes pentru societatea prezentata.Mijloace de transport:Autocamioane si autobasculante-70 buc. ghilotine-105 buc.. masina de rectificat-6 buc. Transformator forta 250-1000 kVA-59 buc. masina de roluit tabla-25 buc. foarfece. microbuze-10 buc... masina de rabotat si frezat-42 buc.. B. post transormare 20 KV-34-buc.macar pe pneuri-16 buc..electropalan-49-buc.. masina de debitat cu plasma-5 buc C. grup electrogen 0..4 kV 40 – 1256 kVA –9 buc.. grup electrpogen 0.autobuze-8 buc.macara pe senile-29 buc.Invertoare sudura 140-250 A-593 buc. autoturisme-150 buc.electrostivuitor-13 buc. autotrenuri-28 buc.... etc.4 kv 4-40 kVA 21-buc. locomotive CF 104-180-CP 4 buc. A.....Utilaje Energetice: Celule inalta tensiune 20 KW-17 buc. tractoare 65-100 CP –68 buc.. E. 53 .Totodata firma a achizitionat o serie de utilaje care sa permita patrunderea in noi domenii de activitate(masini de sudat mase plastice. masina de sanfrenat-41 buc.. Remorci 5-7 t89 buc.. autodube transport mixt 10 t-33-buc....pod rulant monogrinda-32 buc.. Semiautomat de sudura 400 A-60 buc.. cricuri hidraulice-273 buc. instalatii de montat fibra optica.Utilaje de ridicat: macara turn-33 buc..

tensiune. tuartii. radiometre. forta. F. L.instalatii de curatat si filtrat ulei-5 buc. punti-3410 buc.Utilaje de mica mecanizare:polizorelectric portabil de colt si drept2207 buc..instalatie de sablare-51 buc.Utilaje pentru protectie anticoroziva si producere aer comprimat:Electrocompresor cu surub 10 bari 0. motocompresor cu surub 3. Instalatii de produs oxigen-6 buc.. osciloscoape. planeitati.stiloscoape. M cubi/h-21 buc. energie.Aparate de masura si control pentru marimi neelectrice:Aparatele pentru masurat:grosimi metale. instalatie de vopsit fara aer-22 buc.. 3. K.Tehnica de calcul:calculatoare 386.6-12 m cubi/min. I. putere.Electrocompresor cu piston 7 bari 0... aparate si dispozitive de transportat si ridicat-1776 buc.Alte utilaje:Ascensoare de marfa si persoane-6 buc.. Ventilatoare 1500-200 buc.3-10 m cubi/min-81 buc. G.instalatie de montat fibra optica –2 buc.Instalatie tratament termic 56-125 kVA-133 buc. recventa transformatoare pentru incercari si masura.. instalatii de zincare-2 buc... Masina electricaa portabila de gaurit si rotopercutanta –1250 buc.. Excavatoare. termometre digital-275 buc. timp-658 buc. grosimi vopsea... momente. lungimi. instaltii de subtraversare-2 buc. sapatoare de santuri-6 buc.. mase. rezistente.4.Aparate de masura si control pentru marimi electrice: Aparatele pentru masurat:curent. H.gamadefectoscoape.Pentium-356 buc. instalatie de sudaat tevi masa plastica-8 buc.Aparate de control nedistructiv:defectoscoape.3-8 m cubi/min-39 buc. Informatii financiare 54 . Imprimante217 buc.... J.

urmarindu-si propriile rezultate economico.Se observa ca structura actionariatului la 31 decembrie 2003 este aceeasi cu cea de la 31 decembrie 2002. Astfel nivelul CIFREI DE AFACERI se prezinta astfel: Evolutia cifrei de afaceri An Lei/US D 199 5 217 5 199 6 330 5 199 7 599 1 1998 1095 1 1999 1825 5 2000 2598 6 2001 3159 7 tabel 1 2002 75.financiare.ENERGOMONTAJ intomeste bilantul contabil care este rezultatul realizarilor tuturor celor 12 sucursale.26 7 55 . Bilantul contabil stabilit la nivelul central este cel inaintat organului fiscal. Registrului de Comert si Publicat Oficial. inaintand biroului central balantele contabile spre verificare si centralizare. Subunitatile firmei au contabilitate proprie. si ale Biroului Central. top intocmit de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. ceea ce intareste aspectul de realitate si exactitate a datelor din raportul financiar.Realizarile economice obtinute dupa privatizarea societatii.58 6 2003 84.Societatea dispune de propriul compartiment de control financiar intern. au clasificat ENERGOMONTAJ pe locuri onorabile in topul celor mai mari firme din Romania.

48 5 1. privind gestiunea patrimoniului.672 119.144 51 79.792.009.768.775.072.109.22 4 tabel 2 2001 2002 2003 2000 2.671.03 8 1 120.8 81 37.6 30 25.905. a statutului S.923.131 509.657.Energomontaj S.03 8 2.038 1.130. a datoriilo.904 121.3 62 65.89 2 386.ACTIVE IMOBILIZATE TOTAL.237.9699. Comisia de Cenzori aleasa prezintaumatorul raprt.484.229.767.327.) Valoare nominala pe actiune Valoare Patimoniu Net Mijloace Circulante 340.8 miliarde lei .12.522 1.036.229.90 4 44 88. La data de 31.381 119.602.477.418.968 62 291.086.772.168.63 5 699.32 3 522. de actiuni(bu c.049 119.327.5 121.2002 potrivit evidentelor contabile patrimoniul societatii se prezinta dupa cum urmeaza: A.243. intocmit de Comisia de Cenzori Interni: In Baza Hotararii Adunarii Generale.990 08 Raport de Gestiune.521.142.430.693.986. din care: 56 440. verificarea activelor.42 6 744.775.384.5 1.2 3.742.Evolutia situatiei financiare Indicatori 1999 (in mii lei) Venituri totale Profit Net Capital Social Nr.229.693 365.210.A.921 180. si a Legii 31/1990.834 365. a capitalurilor proprii si rezultatelor obtinute in exercitiul financiar 1 ianuarie-31 decembrie 2002.C.81 6 1.515 206.96 8 3 3 1.

2 miliarde lei F.07 miliarde lei 25.11 din Legea 82/1991.6 miliarde lei 1195.4 miliarde lei 49.Controlul financiar de gestiune a fost asigurat de un compartiment organizat la nivel de societate incadrat cu personal specializat. acestea exercitand sicontrolul financiar preventiv.ACTIVE CIRCULANTE TOTAl.7 miliarde lei Pentru buna administrare si protejare a patrimoniului societatii inca de la intrarea in functie a administratorilor si a cenzorilor s-au constituit garantiile legale prevazute de statut.Supravegherea gestionara si controlul asupra operatiunilor patrimoniale inregistrate in evidenta contabila s-a efectuat de catre persoane cu pregatire superioara de specialitate care conduc contabilitatea si compartimentele financiar contabile. RESPECTIV DATORII CURENTE NETE232.2 miliarde lei 0.1 miliarde lei G.• Imobilizari necorporale • Imobilizari corporale • Imobilizari financiare B.8 I.CAPITAL SI REZERVE-597.DATORII CE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA DE UN ANE.DATORII CE TREBUIE PLATITE INTR-O PEROADA DE PESTE 1 AN-38.ACTIVE CIRCULANTE.4 miliarde lei J.3 miliarde lei 70.9 miliarde lei H.8 miliarde lei 390.TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE.PROVIZIOANE PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI-45. din care: • Stocuri • Creante Comerciale • Casa Si Conturi de banci C.8 miliarde lei 352.potivit art.CHELTUIELI IN AVANS 966.8 miliarde lei 772.7 miliarde lei D. 57 .VENITURI IN AVANS-36.673.

a primit materialele puse in discutii.5 miliarde lei Pentru activitatea desfasurata societatea a avut in anul 2003.C. venitul mediu brut lunar realizat pe salariat fiind de 9..ENERGOMONTAJ recunoasteimportanta calitatii 58 . Resurse Umane Ca antreprenor major in activitatile de constructii si activitatile energetice. 3.9 miliarde lei -IMPOZIT PE PROFIT: 29. angajati un numar mediu de salariati de 5953.L.7 miliarde lei -CHELTUIELI TOTALE: 2.2 miliarde lei.C.Comisia de cenzori a asigurat supravegherea in conformitate cu prevederile statutului si a Legii 31/1990 a participat la Consiliile de Administratie.995 lei.R. pentru care a achitat salarii in valoare de 552. si alte activitati.A.8 miliarde lei -REZULTAT BRUT(PROFIT): 117. In urma activitatii desfasurate de Consiliul de Administratie a hotararilor luate si a masurilor privind: -Planul de dezvoltare-investitii -Activitatea de marketing -Politica de salarizare a personalului -Politici financiar-contabile. S. East Danube. etc.275.4 miliarde lei -REZULTAT NET AL EXERCITIULUI FINANCIAR: 88. detine titluri. cum ar fi: S. Messer Energo Gaz S. spunandu-si punctul de vedere asupra acestora.5.S-a urmarit realizarea incadrarii in Bugetul de Venituri si Cheltuieli aprobat de Adunarea Generala si s-au verificat realizarile la unele societati cu interes de participare la care Energomontaj S.918. societatea a obtinut urmatoarele rezultate: -VENITURI TOTALE: 3036.

structura acesteia fiind urmatoarea: PERSONAL TEHNIC-ADMINISTRATIV-1252 persoane din care: -Personal tehnic cu studii superioare(43. pentru toate categoriile de personal.03%)-301. 59 . tinichigii.Acest program se desfasoara fie prin centrul de perfectionare si calificare din Bucuresti sau la alte centre de perfectionare si calificare de la terti.operatori CND.56%)-28.45%)…544 -Personal tehnic cu studii medii(25. lacatusi(40. electricieni(16.92%)…247 PERSONAL DE EXECUTIE-4986 persoane. de asemenea se fac si cursuri de calificare pentru meserii deficitare. toate pentru acoperirea necesarului fortei de munca.La centrul de instruire din Bucuresti activitatea de instruire se axeaza in principal pe specializarea sudorilor in vederea autorizarii ISCIR. laboranti(1.82%)889.14%)-805.34%)-67. cum ar fi:tratamentisti. altii(8. Energomontaj are un program propriu de pregatire. perfectionare si calificare a fortei de munca necesara. personal protectii anticorozive speciale(0. personal lucrari speciale(1. Productie. sablatori. 3. Muncitori necalificati(6. examinarea si testarea acestora pentru proceduri de lucru specifice sau in activitatae cu materiale specifice.09%)-354. Tratamentisti(0.08%)…63 -Alte categorii(19.54%)-27. din care:Sudori(17. izolatori.32%)-415.personalului si a fortei de muncaa angajate de societate. Subsistemul organizatoric Orice intreprindere industriala implica dezvoltarea si functionarea urmatoarelor functiuni:Cercetare-Dezvoltare.La dat de 1 aprilie 2002 societatea avea ca forta de munca angajata un numar de 6238 persoane. macaragii(7. conducatori auto.6.49%)…316 -Personal economic cu studii medii(5.84%)-92. Comerciala. mecanici.27%)-2008.

laser.Activitati de contractare de mentenanta. analize chimice ale aerului. Financiara. gasirea de oportunitati si dezvoltarea de proiecte cu caracter deosebit de activitate de baza. organizarea si executarea lucrarilor rezulate din aceste contracte. apei si solului). contabilitate generala.dezvoltarea partii de inginerie pentru proiecte complexe. zincare. sudura. calitatea produselor si serviciilor si respectarea termenelor. implicandu-se in dezvoltarea strategica a SAEM prin datele si informatiile de care dispune.Actiuni de colaborare cu institutele de proiectare.gasirea opotunitatilor si dezvoltarea de proiecte mari. legislatie. metrologie. Marketing. calitatea materialelor(teste nedistructive. reutilari. Asigurarea calitatii. plati). sisteme noi de 60 .guverneaza actiunile de asigurare si controlul calitatii:calitatea sistemului. Power Plant Service-dezvoltarea si organizarea activitatilor SAEM in domeniul service-ului. Inginerie de Service. radiografice. introducerea de noi tehnologii nepoluante si mai performante(plasma. in vederea indeplinirii in cele mai bune conditii a sarcinilor de productie. Personal(administrare generala). inspectii initiale.Financiar –Contabila. de inalta tehnicitate in cadrul proiectelor derulate.insumeaza activitati cu caracter financiar(incasari. rapoarte. costuri si inventar.Activitati de coordonare a tuturor resurselor umane si materiale. de elaborare a documentelor tehnice si de calitate. organizare de banca de date privind modernizarile/solutiile noi adoptate. dezvoltarea activitatii de inginerie la nivelul SAEM.Actiuni de colaborare cu alte companii ale grupului pentru intocmirea ofertelor si derularea contractelor. sablare si vopsitorie. marketing.In cadrul SAEM putem evidentia urmatoarele functiuni si activitati: Productie:prezenta in segmentele SAEM are drept parametrii de contol reducerea costurilor. Modernizari-implementarea componentelor moderne. Marketing.

ofetare. Aprovizionare-realizarea contractelor cadru cu furnizorii. licitare. alarizare. cautarea permanenta de surse ieftine si de calitate pentru procurare de produse si servicii. scoala proprie de recalificare pentru pecoversia personalului existent. Regulamentul de Organizare si Functionare Acesta deriva din politica. MUCN. derularea contractelor de import si a formalitatilor vamale. Servicii interne. actiuni de contractare. sablarecu alice. filtre de noxe pentru vopsitorii si sablare etc.intretinerea masinilor. Comerciala-vanzari. lucrarilor asigurate prin fonduri de productie.sudura. Administrativa-coordoneaza transporturile. In cadrul procesului managerial politica si misiunea intrpriderii sunt stabilite la nivelul Consiliului de Administratie. 61 . strategia si organizarea intregului trust si este legiferat la acelasi nivel prin CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA. serviciilor de intretinere si reparatii a cladirilor incintei.aflata in subordinea managerului de segment de activitate. scoala de maistri arendata unei institutii de invatatmant de Stat. activitati de investitii(negociere. pregatirea succesorilorpentru posturile de conducere.7. actiuni de protocol. comunicatii. intretinere. iar strategia intreprinderii la nivelul Directorilor Executivi. procurari scule si dispozitive din import.) Resurse Umane si scolarizare—personal-pregatirea personalului existent conform necesitatilor SAEm. incheiere. 3. dar si administrarea mijloacelor fixe. trining. asigurarea resurselor necesare de personal. derulare contracte). paza si curatenia. misiunea. protectia muncii. activitati de personal.

pentru a asigura o cat mai buna flexibilitate. printr-un nume de marca si printr-un slogan:”Succesul nostru-multumirea partenerilor nostri”. echiparea cu tehnologii noi.SAEM a realizat ca in conditiile noii economii de piata.De asemenea. Obiectivul fundamental al SAEM il constituie servirea in cele mai bune conditii calitative a Sistemului Energetic Roman pe care in mare parte ea insasi l-a creat. reguli de comportare generala care ghideaza si guverneaza activitatile si comportamentul in interiorul organizatiei.Politica organizatiei reprezinta ansamblul de principii. Din punct de vedere formal. dar indreptata in acelasi sens ar fi:”Daca se construieste ceva si noi ne pricepem sa facem acel 62 . descoperirea de noi oportunitati de afaceri. in general in cadrul procesului de comunicare. cresterea continua a calitatii. este strict necesara diversificarea productiei. toate acestea cu. materiale de prezentare. norme. misiunea apare printr-o declaratie utilizata frecvent in materialele de prezentare ale firmei.Misiune societatii este regasita in orice forma de comunicare cu mediul intern sau extern: rapoarte anuale. respectand in acelasi timp cerintele de protectie a mediului. trimestriale. SAEM are drept repere importante al politicii sale urmatoarele concepte: -Justetea abordarii problemelor si prioritatilor clientilor -Operativitatea in concretizarea oportunitatilor de afaceri -O politica de preturi adecvata pietelor unde-si livreaza produsele -Colaborarea continua cu furnizorii si partenerii locali pentru largirea gamei de produse si servicii. in alti termeni “mularea pe cerintele pietei”. Misiunea SAEM este sa contribuie la satisfacerea necesitatilor de energie electrica si sa sprijine dezvoltarea economica. o alta abordare. materiale promotionale.

eventual si programul de activitate pe exercitiul urmator -aproba propunerile privind strategia globala de dezvoltare. delegarea. tehnologizare. 3. metode de control.lucru. trebuie sa producem cel putin o parte din acest ceva.8. diagnosticarea. informational si organizatoric-subsistemul metodologic evidentiaza la Societatea Energomontaj urmatoarele: Sistemele de management utilizate in mica masura. 63 . Subsistemul decizional Lista deciziilor adoptate de cei doi administratori ce urmeaza a fi analizate: -adopta bilantul contabil si raportul de gestiune al administratorilor aferent anului 2003 -aproba bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2003. in formule metodologice simplificate:managementul prin obiective. Metodele si tehnicile de management: sedinta. tabloul de bord. chiar daca este mic”. este utilizat numai la elaborarea. mangementul prin bugete. analiza valorii 3.9. relizarea si urmarirea bugetului de venituri si cheltuieli si mai putin in restul actiunilor in care acesta ar trebuie sa apara. Subsistemul metodologic Este alcatuit din instrumentarul managerial si elementele metodologice de concepere. functionare si perfectionare a celorlalte componente manageriale-subsistemul decizional. este utilizat sub forma unor liste de obiective. metode de calculatie a costurilor.

Subsistemul informational Salariatii care fac parte din birourile financiare si contabile strang informatiile din documentele primare specifice unei activitati si le inregistreaza sub indrumarea directa a sefului de birou atat in contabilitatea financiara.Toate documentele sunt tipizate cu exceptia “CEC-ului cu limita de suma”.modernizare. destinatia:depozit de materii prime. CEC cu limita e suma(intocmit intrun exemplar.Lista documentelor elaborate de compartimentele financiar – contabilitate: Ordinul de plata (intocmit in 3 exemplare). numarul si structura personalului -stabileste nivelul salariilor si al indemnizatiilor lunare -hotaraste contractarea unui imprumut bancar pe temen lung 3. contabilitate). Directorul General al finantelor Publice. cat si in contabilitatea de gestiune. sef servicii). materii prime(intocmita in 3 exemplare. restructurare economico-financiara pentru perioada urmatoare. Balanta de verificare sintetica lunara(in 2 exemplare. structura organizatorica. Nota de contabilitate.Dispozitie de “plata”. destinatia:compartiment financiar. retehnologizarea. “incasare”. destinatia:banca/furnizor). Bon de consum(intocmit in 64 .Balanta de verificare analitica lunara a fiecarui cont.-contabil. Registrul Comertului). destinatia compartiment fin. Bilantul care este o raportare semestriala(in 3 exemplare.10. conducerea firmei. care este editat special de banca. compartiment aprovizionare. Lista documentelor care se indosariaza in compartimentele financiar contabilitate:Nota de intrare receptie pentru materiale.

Proces verbal. Nota de intrare receptie a mijlocului fix. destinatia:desfacere. Factura(in 3 exemplare). destinatia:sectie. Avizul de insotire al marfii( in 3 exemplare. beneficiar.3 exemplare. Stat de plata(in 2 exemplare). Fisa limita de consum. produse finite). produse finite). compartiment contabilitate). destinatia:desfacere. depozit. destinatia:sectie productie. Extras de cont(un exemplar). Nota de predare(intocmita in 3 exemplare. beneficiar. Bonul de miscare(in 2 exemplare. CAPITOLUL IV 65 . contabilitate). Registru de casa(un exemplar).

aceasta intervievare facandu-se cu ajutorul unui chestionar format din 31 de intrebari. calitatea oamenilor.A. Pentru a ne convinge care este perceptia angajatilor cu privire la managementul strategic la nivelul resurselor umane in cadrul acestei firme. Chestionarul a fost aplicat personalului angajat in firma SAEM Energomontaj S. doar in Sucursala din Bucuresti si in cadrul Sucursalei din Turceni. avand in prim plan efectele sociale si economice rezultate din activitatea SAEM Energomontaj S.Totalul esantionului se ridica la peste 800 angajati ai acestei intreprinderi. intre care unele au caracter general. Asa cum spunea Bruce Armstrong.A.A. domiciliu celor care lucreaza in intreprindere. in celelalte sucursale ale intreprinderii nefiind completate de un numar reprezentativ de angajati. Chestionarul se refera la managementul strategic la nivelul resurselor umane in cadrul SAEM Energomontaj S. functia. sexul. adica se refera la varsta. Asadar. am recurs la intervievarea angajatilor. 66 . sunt foarte importante.A.Se poate crea in maniera aceasta. ele aratand directiile spre care se indreapta aceasta firma. pregatirea. parerile oamenilor care lucreaza in intreprinderea SAEM Energomontaj S. profesia. este foarte importanta in orice organizatie existenta. Esantionul chestionat de catre noi l-am considerat reprezentativ pentru a ne forma o opinie cu privire la tema lucrarii noastre. o imagine de ansamblu.Contine mai multe tipuri de intrebari.Prelucrarea si interpretarea rezultatelor obtinute in urma intervievarii personalului angajat in SAEM Energomontaj S.A. starea civila.1. altele se refera la salarizare.4.

datorita faptului ca in firma sunt foarte multi sudori. tratamentisti . Se mentioneaza ca cel mai vizat departament. se refera la tehnologiile si strategiile folosite de managerii tuturor departamentelor mai intai in sens general si apoi din intreaga firma SAEM Energomontaj S.meserii care se preteaza cu forta de munca masculina. la obiectivele strategice continute. care ar trebui in intregime completate. datorita efortului fizic concret mare care urmeaza a fi depus in aceste profesii. activitatile din firma care au suferit cel mai intens in urma procesului strategic. la tipurile de strategii.Restul lotului . Chestionarul nostru cuprinde 11 intrebari deschise si restul ( adica 20 de intrebari) il reprezinta intrebarile inchise.25% au fost angajati de sex feminin. constatam ca 75% din chestionare au fost completate de persoane de sex masculin. unde se urmareste sa fie completat de toti angajatii este Departamentul Resurselor Umane (de altfel aici. din laboratoare. Ultimele intrebari ale chestionarului contin intrebari care privesc unele obiective avute in vedere de firma pe urmatorii 3 – 5 ani si propuneri de imbunatatiri facute de catre cei care au completat chestionarul. personal care lucreaza preponderent la departamentele de salarizare.(vezi figura nr. maistri.A. lacatusi. mecanici. conducatori auto.. de la marketing si juridic.1) 67 . toate chestionarele date spre completare au fost in totalitate completate). mai bine spus cele ale caror raspunsuri ar fi bine sa fie cunoscute. Cele mai importante intrebari. electricieni. Atunci cand s-au analizat raspunsurile si opiniile angajatilor in functie de sexul lor.la comunicarea din firma cu celelalte persoane aflate pe un nivel ierarhic superior celui care completeaza chestionarul.

gasim ca desi aparent este diferenta mare.1 Distributia angajatilor pe sexe Proportia de 75%.45 ani (51%). economic. etc. sau putem intelege ca numai aceste persoane au fost cu adevarat interesate de completarea chestionarului privind managementul strategic la nivelul resurselor umane in firma.( vezi figura nr. totusi acesta diferenta nu este in defavoarea bunei desfasurarea activitatii firmei( munca grea. 26% din angajati sunt cu varsta intre 46 – 50 ani ( in aceasta categorie au fost inclusi aproape toti directorii: de productie termo. Privind varsta persoanelor. Numai 7% au fost cei intre 36 .forta de munca masculina si 25%. contabilul sef. constatam faptul ca majoritatea persoanelor au varste cuprinse intre 41. se vede cu usurinta ca angajatii acestei firme sunt marea majoritate de varsta medie. inginer sef.40 ani care au completat acest chestionar si 5 % au fost cei cu varste intre 31 – 35 ani. inginer sef adjunct). comercial mecanizare.) Ca propunere pentru acest fapt.100% 50% 0% Persoane de sex m asculin care au com pletat chestionarul Persoane de sex fem inin care au com pletat chestionarul Figura nr. productie hidro. se doreste sa se mentina actuala proportie.forta de munca feminina.2) Datorita acestor raspunsuri. mediu toxic. 68 . iar un procent de 11% sunt cei cu varsta cuprinsa intre 51-55.

firmele implica oameni.45% .A. sa se angajeze personal mai tanar. economic. In general. rezistenti la munca in mediul creat de intreprindere. de preferinta de sex masculin. Compartimentul Management si Protectia Muncii.2 Repartizarea pe varsta a angajatilor SAEM Energomontaj S. chestionarele au fost completate numai de salariati cu pregatire superioara .ponderea majoritara in completarea chestionarului (53. precum si de ceilalti angajati din Serviciul Tehnic si Contractare Programare. Legenda: 21-25 ani 26-30 ani 31-35 ani 36-40 ani 41-45 ani 46-50 ani 0% 20% 40% 60% 80% 100 % 51-55 ani peste 55 ani Figura nr. in final depinzand mult de efortul lor fizic si intelectual. comercial. strategiile si performantele intregii organizatii SAEM Energomontaj S. cu noi cunostinte mai performante. interesati intr-o foarte mare masura de activitatea. Serviciul Mecano .Energetic.A. 69 . forta de munca este singura creatoare de valoare . Pregatirea angajatilor . ca in viitor.Se propune.In Sucursala din Bucuresti.adica 249 chestionare) o detine categoria celor cu facultate. sa se pregateasca personalul existent sau sa se disponibilizeze angajatii care nu mai corespund necesitatilor organizatiei. Serviciul Aprovizionare.cei cu facultate (de catre directorii de productie. Serviciul Contabilitate. de catre inginerii sefi.de produse si de servicii.

In sucursala Turceni. Reiese ca SAEM Energomontaj S. recunoaste importanta calitatii personalului. personal protectii anticorozive. personalul cu studii medii a completat chestionarul in procent de 30. a calificarii angajatilor care ocupa posturi superioare din punct de vedere ierarhic.A.A. electricieni. astfel ca cei mai multi au obtinut aceste posturi de-a lungul timpului. dovada constituind-o si posturile ocupate. aveau marea majoritate o vechime medie cuprinsa intre 10 . macaragii. preocuparea centrala este catre calitatea totala a produselor si serviciilor dar si catre cea a pregatirii oamenilor. Putem face o corelatie intre functiile angajatior si varsta lor.06% au fost completate de catre personalul de executie: sudori.C si altii). toti angajatii au studii superioare.Numai 5% au reprezentat muncitorii necalificati.15 ani. in sucursala din Bucuresti. In ceea ce priveste vechimea in campul muncii. care imprima competentele necesare.T. desi raspunsurile nu au fost pe deplin intelese. De la nivelul acestei sucursale se "supraveheaza" intreaga activitate a celorlalte santiere.49%.Compartimentul C. care au avut amabilitatea sa raspunda intrebarilor puse de chestionar. dobandind astfel cunostintele si experienta folositoare desfasurarii activitatii intreprinderii atat pe plan intern cat si pe plan extern. In aproape toate organizatiile. Asa cum se vede. 70 . mecanici. fabrici si sectii de productie ale SAEM Energomontaj S.Foarte putini sunt cei care lucreaza de 15 ani in intreprinderea aceasta ( se refera la cei care lucreaza in Santierul de la Turceni – personalul de executie). tratamentisti. sarcinile si responsabilitatile dorite a fi indeplinite. iar pe santier 11. angajatii care au raspuns intrebarilor chestionarului. lacatusi.

A. coaching. modificarea programelor de recompensare si de motivare a muncii. mentoring.. orientare.Politicile de management devin preponderente prin activitati de evaluare.Aceasta combinatie presupune alegerea angajatului care corespunde postului. noi tehnologii. conditiilor de munca sau celor de recompensare. este bine sa se foloseasca un astfel de sistem.In viitor. care se recomanda sa se adopte. postul trebuie modificat in privinta cerintelor.In aceasta situatie. • Angajat flexibil – post flexibil cand se modifica ambele componente si se lucreaza cu toate politicile si cu toate activitatile de resurse umane. atitudinile si cunostintele necesare aducerii la indeplinire in cele mai bune conditii a cerintelor postului.Performantele angajatilor trebuie astfel modificate. proaspete. in functie de vechimea in campul muncii – situatia angajatilor pe de-o parte si de situatia posturilor pe de alta parte ar fi cele referitoare la: • Angajat stabil – post stabil. care se modifica in continuare si se influenteza reciproc. Tipuri de strategii in cadrul resurselor umane in SAEM Energomontaj S.Activitatile implicate sunt proiectarea postului.Politica o reprezinta activitatile de recrutare. selectare. bazat pe cunoasterea din ce in ce mai buna a meseriei fiecaruia dintre angajati. dar se recomanda si aducerea de informatii noi. 71 . de promovare de-a lungul timpului. negocieri cu sindicatele. • Angajat flexibil – post stabil. chiar automatizare la nivelul firmei – o noua strategie la nivelul resurselor umane. incat acestia sa dobandeasca aptitudinile. • Angajat stabil – post flexibil. elaborarea de programe de sanatate si de protectie a muncii. formare.

foarte putine la numar locuiesc insa in alte localitati apropiate de Turceni. salariatii au trebuit sa isi mute locuintele in functie de cerintele posturilor pe care le ocupa.Se observa ca la intrebarea privind domiciliu. toate raspunsurile au fost acord colectiv. au locuintele in Bucuresti. dar printre acestia se regasesc si oameni. In concluzie. iar cu NU au completat cei care nu sunt multumiti de nivelul de salarizare (53%). desi adresa lor stabila nu este in Turceni. care locuiesc in Turceni. s-au purtat negocieri cu sindicatele.a adoptat strategia angajat stabil – post flexibil. aici putem observa ca s. Deja. desi restul de intrebari ale chestionarului a fost completat (8%).Se poate observa acest raspuns si prin figura de mai jos. care au apartamente de serviciu. unde se intalnesc ponderile celor care au raspuns. 39% dintre angajati care au completat acest chestionar au raspuns la intrebarea legata de salarizare cu DA – arata ca sunt multumiti de nivelul de salarizare.Chestionarele care au circulat in Sucursala din Turceni. chiar familii.9 – forma de salarizare. dar nu datorita faptului ca firma unde ei lucreaza nu le-ar putea oferi conditiile necesare. dar din alte motive – necunoscute. putem afirma ca este binevenita implementarea celelalte tipuri de strategii la nivelul intregii firme.Angajatii care sunt din afara capitalei au locuinte oferite de catre insasi firma SAEM Energomontaj S.Unele persoane. cei care lucreaza in Sucursala Bucuresti.A. La intrebarea nr. 72 . prin faptul ca s-au elaborat programe de sanatate si protectie a muncii. unii au preferat sa nu completeze. au fost completate de salariati.

putem spune ca recompensele materiale nu reprezinta singura modalitate de recompensare a personalului. unde se vor elabora noi programe concrete referitoare la plata salariilor si a celorlalte forme de recompensare. nu sunt m ultum iti de nivelul de salarizare Legenda: Figura nr. recunoasterea valorii personale de catre ceilalti salariati. dar in timp. intrega analiza a nivelul operational. va trebui inclusa in noile strategii . Tocmai de aceea.ca doreste un salariu mai mare. responsabilitatea si libertatea individuala. pe care le mentionam: posibilitatile de promovare. acest sens. prime. satisfactia muncii.Exista si alte forme.0% 50% 100% Da.3 Forma de salarizare. se va realiza o noua recrutare si selectare de nou personal. prin elaborarea noilor strategii speram sa se ajunga la un nivel satisfacator pentru intreg personalul care lucreaza in firma. 73 . pozitia in cadrul organizatiei. reprezentarea ei in procente in cele doua sucursale analizate Fiecare dintre angajati . Rasplata pe care o primeste salariatul reprezinta un mijloc de motivare a lui. care sa-i acopere toate cheltuielile si sa-i permita un trai mai bun. sunt m ultum iti de nivelul de salarizare Nu au raspuns deloc Nu.In.este de la sine inteles . se doreste organizarea de cursuri si alte programe de formare si de perfectionare.

a declarat multumit de nivelul de comunicare de la nivelul firmei. atat intre cei aflati pe acelasi nivel ierarhic. cu managerul firmei.. 12 % au completat ca relatiile sunt foarte bune. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% relatii de comunicare medii relatii de comunicare bune relatii de comunicare foarte bune t r u Figura nr. cat si intre angajati si superiorii lor directi.A.A. este esential ca sistemul de evaluare a performantelor din SAEM Energomontaj S.(din cele doua sucursale analizate) 74 . astfel incat. tot personalul s .In perioada viitoare. majoritatea relatiilor au fost declarate bune (aproape de 77%). care determina marimea recompensei sa fie corect si perceput ca atare de catre toti salariatii. Pe ansamblu.4 Reprezentarea raspunsurilor referitoare la relatiile de comunicare din cadrul SAEM Energomontaj S. au spus ca sunt medii. iar restul de 11%. sau slabe. Nu s-a completat in dreptul variantei de raspuns foarte slabe.A. Urmatoarele intrebari contin aspecte referitoare la relatiile de comunicare dintre angajati si intreprinderea SAEM Energomontaj S.

avand in vedere ca in orice firma existenta este bine sa se comunice foarte mult.Chiar si Mintzberg a identificat o actiune importanta in coordonarea activitatilor organizatiei in implementarea noilor strategii care se referea la dezvoltarea unui sistem comunicational eficient intre angajatii oricarei intreprinderi. Salariatii trebuie sa-si sustina reciproc eforturile.se incearca mentinerea acestei proportii. Trebuie promovata munca in echipa din ce in ce mai mult cu obiective comune. este aceea ca se doreste marirea procentului de 12% . Asa reiese din completarea chestionarului aproape toate raspunsurile au fost in dreptul acestei variante.Este un lucru foarte bun . Fiecare dintre salariati comunica bine cu superiorul direct din fiecare compartiment. pentru obtinerea avantajelor competitive pe orice piata. 75 .foarte bune la un alt procent care sa depaseasca ponderea majoritara. Asadar una dintre cerintele ce se impun in perioada viitore. creandu-se un climat favorabil desfasurarii activitatilor economice pe piata interna si internationala. astfel incat sa existe relatii foarte bune de comunicare la nivelul organizatiei. de ingaduinta sau de rezistenta. acceptate de toti membrii. Ca propunere de imbunatatire. dar si a performantelor dorite de firma. comunicarea trecand pe primul loc in cadrul legaturilor create intre angajati si firma. pentru promovarea si extinderea managementului strategic la nivelul intreprinderii analizate este dezvoltarea capacitatii de comunicare a salariatilor. Subordonatii reactioneza la sarcinile date de superiorii lor directi prin adoptarea unei atitudini de incredere. pentru ca prin activitatile desfasurate sa genereze sinergia acestora. pentru raspunsurile date aceste intrebari. astfel ca ei sa stie sa lucreze cu managerii si cu ceilalti colegi de munca.

constiinciozitate.a. cum sunt:directorul de productie. De asemenea. s-a constatat ca doar cateva chestionare au fost completate.Este de la sine inteles ca ponderea majoritara a completarilor chestionarului la intrebarea nr. fac tot posibilul ca performantele lor sa fie din ce in ce mai bune. 76 . directorul economic. aceasta se afla la parametrii foarte buni. directorul comercial mecanizare. mai ales ca directorii sunt cei care ajuta la indeplinirea cu succes a strategiilor propuse in orice departament al firmei. capacitate de analiza) cunostintele. si anume de catre persoane cu functii importante.. creativitate. aptitudinile si capacitatea de concentrare superiorilor directi din firma. ca o cauza la relatiile bune de comunicare din firma SAEM Energomontaj S. toate eforturile individuale trebuind armonizate in asa fel incat sa se realizeze o sinergie a acestora. inginerul sef de la Departamentul tehnic s. cu o contributie unica la activitatea globala a companiei. Referitor la comunicarea cu managerul firmei. 13 din chestionar au fost in dreptul a doar doua variante de raspuns: bine si foarte bine. au raspuns doar cu bine sau foarte bine. sunt de mentionat. calitatile (cooperare.Fiecare membru( superior/salariat) este un specialist. angajatii depun eforturi mari in realizarea obiectivelor propuse. Colaborarea dintre superiorii directi si subalterni poate fi comparat cu o orchestra.A. contabilul sef. Acest fapt demonstreaza inca o data ca persoanele cu o buna pregatire si experienta cunosc foarte bine tehnologiile si strategiile folosite. conducerea aratandu-se multumita de munca lor. curiozitate. La intrebarea ce priveste tehnologiile si strategiile folosite de managerul firmei. Nu se cunoaste motivul pentru care cei care au completat chestionarul (partea de salariati din Sucursala din Bucuresti sau cea din Turceni).

Vedem ca cele mai multe variante completate au fost in dreptul obiectivelor pe termen lung. atunci salariatii isi vor stabili propriile teluri. Se recomanda pentru intreprinderea SAEM Energomontaj S. nici gasirii modalitatilor de gasire a resurselor necesare obiectivelor sau de infaptuire a acestora.A. este in mare masura afectat de de convergenta dintre obiectivele pe termen lung atat manageriale cat si cele ale subordonatilor – salariatilor. in functie de activitatile de desfasurare a activitatii. lucru pe care il observam cu usurinta in firma noastra analizata. Salariatii nu trebuie sa se opuna procedurilor de realizare ale strategiilor. referitoare la aceasta intrebare. ei trebuie sa tina cont si de strategia globala a intreprinderii. Strategiile din domeniul resurselor umane. desemneaza preocuparea de a crea obiective pe termene cat mai lungi.A. Succesul organizatiei SAEM Energomontaj S. se pot vedea raspunsuri ca: de piata – cauta sa expliciteze comportamentul intreprinderii in raport cu mediul.Totusi personalul aflat si pe niveluri ierarhice inferioare. Dintre strategii.Daca organizatia nu va stabili aceste obiective. de firma – focalizata pe modul in care isi orienteaza actiunile in interiorul intreprinderii pentru dezvoltare. trebuie sa aiba posibilitatea sa aduca unele modificari strategiilor de resurse umane ale insesi firmei SAEM Energomontaj S. Se poate observa figura de mai jos.A. pentru a-si ghida eforturile. sa se mentina aceste proportii referitoare la obiective. urmate de catre cele referitoare la obiective.. in care sunt reprezentate ponderile raspunsurilor. indiferent de termenul lor de realizare. numai asa intreprinderea va putea obtine venituri substantiale. dar de asemenea 77 . Salariatii au nevoie de stabilirea unor obiective.

Strategiile mangeriale la nivelul resurselor umane. indiferent de termenul lor de realizare Modalitati de realizare a obiectivelor organizatiei Resursele necesare infaptuirii obiectivelor firmei Obiective.dorim sa fie sustinute si celelalte strategii din domeniul resurselor umane. pe termen lung Figura nr. Ceea ce desemneaza strategiile in domeniul resurselor umane.A.ponderile raspunsurilor in procente 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Obiective.A. Observam ca aceste raspunsuri fac parte mai mult din teoria tipurilor de strategii din domeniul resurselor umane. strategia de personal orientate valoric.5 Strategiile din domeniul resurselor umane in cadrul SAEM Energomontaj S. care au completat aceste chestionare au fost: strategia de personal orientate spre investitii. folosite si cunoscute de angajatii SAEM Energomontaj S. strategia de personal orientate spre resurse. 78 . fara de care nu s-ar putea realiza obiectivele propuse – modalitatile lor de realizare si resursele necesare infaptuirii acestora.

strategiile de la nivelul resurselor umane din organizatia SAEM Energomontaj S.a completat a fost: Cu siguranta. cu 2 pentru obtinerea avantajului competitiv pe piata. nu se cunosc in intregime. Salariatii. cu siguranta ca vor sa cunoasca toate strategiile din domeniul resurselor umane. varianta in dreptul careia s. practice care s-au intalnit in firma. dar s-a constatat ca nu s. pe ansamblul completarii chestionarelor. dar si misiunea firmei SAEM Energomonatj S. intr-adevar. Ierarhizarea obiectivelor strategice s-a facut prin folosirea numerelor de la 1 la 4(in ordinea importantei lor) si prin punerea lor in casutele respective. La intrebarea nr. Poate ca se cunosteau raspunsurile la aceasta intrebare.A.18. dar nu si la ce se refera acestea sau ceea ce ele contin. cu 3 pentru 79 . Ele deja au fost specificate in raspunsul de mai sus. au completat cu 1 pentru mentinerea remuneratiilor la un nivel suficient de mare.A. mai ales ca acestea depind de motivatiile lor personale si de modalitatile cum ei percep modalitatile de aplicare stabilite de liderii strategici.( cei care lucreaza la sucursalele din Bucuresti si din Turceni). decat tipurile de strategii. impreuna vor releva valorile cheie promovate de catre organizatie. au fost obtinute urmatoarele: Cei mai multi salariati ai SAEM Energomontaj S. Ca rezultat.Prin raspunsurile de la aceasta intrebare.A. Nu s-a raspuns la intrebarea referitoare la tipurile de strategii din domeniul resurselor umane. Acestea cunoscute. Toti salariatii trebuie sa cunoasca strategiile din domeniul resurselor umane. nu doar aspecte pur teoretice. acesta a fost raspunsul. am fi dorit sa aflam intradevar strategii exacte.a completat in dreptul ei. Desi.

Foarte putini considera ca angajarea de nou personal se consituie intr-un obiectiv foarte important. il constituie servirea in cele mai bune conditii calitative a intreprinderilor din cadrul Sistemului Energetic Roman la fel de bine ca orice alt producator industrial de energie intern sau extern. asigurarea unui sistem de comunicare eficient in interiorul tuturor angajatilor. 80 . Se recomanda sa se cunoasca in intregime toate obiectivele strategice ale resurselor umane.Observam ca in ierarhizarea obiectivelor strategice ale SAEM Energomontaj S.A. prioritare sunt altele. asa cum se concluziona mai sus. relatiile de comunicare sunt declarate bune. este cel referitor la piata internationala. Intr-o alta intrebare a chestionarului. acesta constituindu-se intr-un dezavantaj al intregii firme. Al doilea obiectiv considerat important.asigurarea unui sistem corespunzator de comunicare si cu 4 pentru asigurarea cu personal a firmei pe urmatorii 3. chiar daca ei nu cunosc in totalitate tipurile de strategii sau ceea ce ele prevad intradevar. reiese faptul ca toti angajatii. mai ales la nivelul Departamentului de Resurse Umane.. si clasificarea de mai sus.5 ani. Se observa discordanta intre obiectivul considerat fundamental al SAEM Energomontaj S. care sa faca posibila rezolvarea rapida a strategiilor. Din aceste completari.A. nu doresc ca obiective foarte importante decat sa mentina la un nivel destul de mare – remuneratiile.A. Se constata ca salariatii nu cunosc foarte bine acest lucru. mai ales ca ele sunt puternic correlate. mai ale ca primul pas in implementarea strategiilor este cel de a comunica planurile strategice tuturor salariatilor interesati. insa este bine sa se stie ca managementul strategic al resurselor umane presupune. Se are in vedere ca obiectivul fundamental al SAEM Energomontaj S.

in procesul strategic impreuna cu planificarea care trebuie sa redevina una din preocuparile actuale. deoarece clarifica directiile de urmat minimizand riscul alocarii ineficiente a resurselor necesare infaptuirii obiectivelor strategice. care se bazeaza intr-o proportie apreciabila pe calitatea resurselor umane. necesitatea planului concretizeaza si materializeaza orientarile si obiectivele strategice strategiei la nivelul resurselor umane.A. perfectionare. recrutarea personalului – 9%.. Din nou se observa o discordanta intre aceste variante de raspuns si cum ar trebui sa existe ele intr-adevar. Daca ne referim la planificarea personalului. perfectionarea personalului personalului – 9%. planificarea 81 . Putem spune ca evaluarea personalului asigura un important suport informational. ponderea cea mai mare a obtinut-o activitatea de remunerarea personalului ( 32%). promovare. adoptate.Daca se obtine avantajul competitiv dorit de firma pe piata. asigurand. (inclusiv la mentinerea salariilor ridicate). . atat pentru decizii de recompensare. astfel. atunci cu siguranta ca va creste si prestigiul ei.cel al resurselor umane. cat si pentru decizii cu caracter strategic referitoare la abordarea unor piete de desfacere. stabileste indicatori si termene de realizare. toate acestea ducand la crearea unei situatii favorabile pentru intreag personalul din SAEM Energomontaj S. Vom propune ca evaluarea personalului sa ocupe o pozitie mai buna. implementarea in bune conditii a 21%. urmata de evaluarea personalului( 29%). putini dintre angajati stiu ca in firmele care practica managementul strategic la nivelul resurselor umane. La intrebarea care aduce in prim plan activitatile din domeniul studiat . de acum inainte in ierarhizarea activitatilor din domeniul resurselor umane. etc.

Activitatile din domeniul resurselor umane care au suferit cel mai intens in urma procesului strategic Recrutarea personalului 32% 9% 9% Planificarea personalului 21% 29% Perfectionarea personalului Evaluarea personalului Remunerarea personalului Figura nr.6 Reprezentarile in procente a activitatilor din domeniul resurselor umane in procesul strategic Putini dintre angajati au continuat cu completarea raspunsului la intrebarea nr.A. 82 . majoritatea dintre intrebari nu au fost completate. toate chestionarele au fost completate in dreptul variantei importante.22 – tipul de strategie considerat potrivit pentru ei insisi. Salarizare). (a celor doua sucursale analizate). Dat fiind faptul ca foarte putini angajati cunosc intr-adevar tipurile de strategii existente la nivelul Departamentului de Resurse Umane (Serviciului Personal. Referitor la invatarea organizationala si la rolul ei in cadrul firmei SAEM Energomontaj S.De asemenea vor trebui introduse programe care sa faca cunoscute toate activitatile din domeniul resurselor umane. Invatamant.

nici concordanta.Trebuie sa se adopte un nou sistem de valori. atitudini. Nu au fost raspunsuri de NU.A. In schimb. ajutand la crearea unui climat propice dezvoltarii firmei pe intreaga piata interna si internationala In urmatorii ani (3. nu s-au precizat locurile (in SAEM Energomontaj S. o atitudine pro-munca. au fost urmatoarele: pentru marirea 83 . valori. fiind intrebari la care ei insisi ar fi trebuit sa completeze. un climat care sa favorizeze emulatia creatoare. norme de comportament. Toate raspunsurile cu privire la implicarea salariatilor in procesul strategic analizat la nivelul resurselor umane din intreaga intreprindere. Totusi. ponderile in procente ale variantelor completate in toate chestionarele.5 ani). catre noi strategii ale personalului din cadrul SAEM Energomontaj S. remodelata pentru noile strategii care se doresc implementate. iar altii au raspuns cu NU. nu exista concordanta intre acestea doua(36%). – in sucursalele analizate) in care acestea exista. nici discordanta .A. O parte din personalul angajat in cele doua sucursale ale SAEM Energomontaj S. Situatia reiesita este buna.Intrebarile nu au fost completate. flexibilitate mai mare in gandirea salariatilor. toate acestea ajutand la desfasurarea activitatilor economice dintr-o intreprindere. au raspuns ca DA exista concordanta intre nevoile angajatilor si cele ale organizatiei (aproximativ 64%).Invatarea organizationala este importanta deoarece aceasta cuprinde trasaturi pozitive care caracterizeaza profilul cultural al romanilor. aceasta trebuie schimbata. Deci. fapt care imprima mai multa incredere in implementarea strategiilor organizatiei analizate. inovatia si orientarea catre perspective. probabil din cauza ca acestea erau fara varianta de raspuns.A. pe ansamblu se constata ca este favorabila aceasta gandire in intreaga firma. au fost DA.

A.vacante pentru salariati. cresterea randamentului lor si avantajele concurentiale obtinute.au dat cele mai multe raspunsuri( este evident ca totii angajatii isi doresc pe viitor ca remuneratiile lor sa creasca) – 37%. Viziunea SAEM Energomontaj S. prin modalitatile expuse in figura de mai jos: 100% 80% 60% 40% 20% 0% 1 2 3 4 5 6 7 Organizarea de mini . Este o diferenta absoluta procentuala foarte mica intre cele doua raspunsuri alese. s.5 ani 84 .salariilor.vacante(11%). Dintre raspunsurile aflate in dreptul promovarii salariatilor au fost 31%. O pondere mica se observa pentru raspunsurile referitoare la trainingul salariatilor – 12%. urmareste dezvoltarea tuturor angajatilor in ceea ce priveste atitudinea fiecaruia dintre ei referitoare la efortul depus pentru firma.29 din chestionar.7 Interpretarea intrebarii nr. se poate interpreta acest lucru ca un echilibru intre dorintele personalului angajat. pe departamente in week end Marirea salariilor Sisteme de promovare a salariatilor Programe de training pentru salariati Cresterea numarului de angajati Figura nr.Raspunsurile au fost apropiate de obiectivele legate de organizarea de mini. legata de obiectivele ce se doresc sa fie indeplinite in urmatorii 3.

4. trebuie sa cunoastem care sunt principalele strategii de acum 3 – 5 ani la nivelul angajatilor. 85 . acestea urmarind sa evidentieze opiniile angajatilor despre strategiile existente deja la nivelul resurselor umane din aceasta organizatie. asigurand aderarea personalului la noi valori. Acest chestionar este atasat la finalul lucrarii.A. o promovare a salariatilor bazata pe unele criterii mai bune.La intrebarea nr.obiectivele strategice pe care acestea le contin. Intr-un cuvant. Pentru a afla care sunt modalitatile de imbunatatire a managementului strategic la nivelul resurselor umane din firma SAEM Energomontaj S. dar si pe cele care se vor propune pentru anii viitori Atunci cand am incercat sa studiem metodele si tehnicile prin care s-ar putea aplica tipurile de strategii . Propuneri de imbunatatire a managementului strategic din domeniul resurselor umane in cadrul SAEM Energomontaj S. imbunatatirea relatiilor de comunicare din firma.2. pregatirea profesionala trebuie sa conduca la realizarea managementului strategic la nivelul resurselor umane. o parte au raspuns cu DA – 44%.30 .A. daca se doreste continuarea pregatirii profesionale. referitoare la salariatii acestei intreprinderi ne-am folosit de un chestionar care contine 31 de intrebari. Printre propunerile de imbunatatiri gasite in chestionarele completate: un climat mai favorabil de munca. iar cu NU – 56%. marirea salariilor.

. 86 . Alte surse pe care le-am putea considera cauze pentru neindeplinirea cu succes a obiectivelor stabilite sunt: sefii care asteapta prea mult de la angajati.Chestionarul a fost conceput astfel incat sa usureze modalitatea de raspuns a intervievatilor si sa le ocupe cat mai putin din timpul lor de munca. lipsa echipelor interfunctionale sau intercompartimentale specializate pe proiecte. zvonurile datorita lipsei de informare corecta. Astfel. Intrebarile sunt atat deschise cat si inchise. faptul ca oamenii nu se bazeaza inca pe capitalul lor uman. angajati care se regasesc pe toate posturile si functile existente la nivelul societatii comerciale SAEM Energomontaj S. unele reguli stupide. acuzatii nedrepte si neacordarea posibilitatii de a explica. Caracteristicile organizatiei viitorului sunt astazi in mare parte cunoscute.Esantionul celor interviavati a fost reprezentativ. dupa intervievarea angajatilor inclusi in esantionul reprezentativ. am putut trage urmatoarele concluzii cu privire la cauzele esentiale care duc la neindeplinirea cu succes a obiectivelor strategiilor propuse cu 3 – 5 ani in urma: preponderenta persoanelor de sex masculin. salarii mici ale angajatilor. incapacitatea conducatorilor ierarhici de comunica ce se petrece si ce trebuie facut. si nu pe aptitudini si pe relatii. accentul este inca pe statut si pe comanda. informatiile care inca circula de sus in jos. loialitatea angajatilor fata de directorii lor si nu fata de profesia lor. demotivare. mediul toxic de munca (conditiile de munca). insa majoritatea se includ in cea de-a doua categorie. lipsa valorilor organizationale si a unei culturi organizationale.Totusi. lipseste contractul social al viitorului care va motiva oamenii sa lucreze si sa formuleze noi strategii. controlul excesiv care poate genera haos.A. el fiind completat la locul de munca al acestora.

insa si numarul de sarcini.A. la munca bazata pe cunostinte. trebuie sa vada ca reevaluarea capitalului uman si accentul pe colaborare in cadrul echipelor constituie cele mai bune moduri pentru a crea locuri de munca si o forta de munca apta de a aborda provocarile economiei globale. din relatiile lor si nu doar din capacitatea lor de a indeplini o sarcina. sa-si asume initiative si sa parcurga mile suplimentare de dragul clientului.Organizatiile trebuie sa-i ajute pe oameni sa dobandeasca increderea in propriile forte si aptitudinile necesare pentru a stapani noul mediu. sa-i motiveze si sa-i utilizeze eficient pe cei mai talentati oameni 87 . Firma studiata de noi. SAEM Energomontaj S.. va fi esential sa examinam impactul schimbarilor organizatorice asupra oamenilor din organizatii. pentru atat obtinerea avantajului strategic dorit cat si pentru a concura eficient va trebui sa-i atraga.Multe organizatii cauta asociati care sa rezolve probleme. care adesea nu se mai preteaza supravegherii.A.Totusi. sa gaseasca siguranta si sprijin atunci cand nu mai pot conta pe marii patroni care sa le-o ofere automat..Echilibrul intre puterea bazata pe locul de munca si puterea derivata din retea se inclina spre valoarea pe care o aduc angajatii SAEM Energomontaj S. Complexitatile muncii in noua organizatie – proiecte si relatii care solicita o atentie in toate directiile exacerbeaza sentimentul de suprasolicitare pe care il au multi lucratori. Astfel. face ca angajamentul lucratorului sa devina mult mai important. Organizatia viitorului impune o focalizare pe noile politici privind resursele umane. Restrangerile de activitate reduc. numarul de oameni fara sa reduca. sa-i retina. Trecerea de la munca manuala. care era supusa supravegherii. adesea. firmele nu parcurg mile suplimentare pentru a investi in angajati si in viitorul lor.

Oamenii nu sunt dispusi sa-si investeasca talentele lor daca nu simt ca vor primi suficient de multa drept rasplata. predomina persoanele de sex masculin. marketing si juridic. Este un punct de vedere optimist. dat fiind si mediul in care se desfasoara intreaga activitate. de la departamentele de salarizare.Este bine sa se dobandeasca incredere in propriile forte.Marii patroni din sectorul public si privat trebuiau sa ofere si sa garanteze locuri de munca.In a doua jumatate a secolului douazeci. pentru multi oameni carierele erau legate de marile institutii. o noua forta de munca.Ei au nevoie de active transferabile ale carierei – calificare si o reputatie care pot fi aplicate oriunde.A. experienta si contacte care-i ajuta sa evolueze in aceasta firma. insa este bine sa se constiutuie si echipe intercompartimentale. astfel incat femeile sa dobandesca un mai mare acces la pozitii. care constientizeaza nevoia de a imputernici lucratorii in vederea obtinerii performantelor dorite de intreaga firma. ele constau dintr-un sir de etape parcurse pe scara ierarhica.A. In intreprinderea studiata de noi. Se propune ca actuala proportie sa se mentina.. Supozitiile si politicile care deriva din modelul corporatist al secolului douazeci constiuie o baza inadecvata pentru contractul social al secolului douazeci si unu.De-a lungul drumului. Chair si femeile din cadrul SAEM Energomontaj S. avantaje si o mobilitate in ascensiunea profesionala. sunt derivate institutional. din laboratoare pot sa devina mai profesioniste in exercitarea muncii lor. Se urmareste in acest sens trecerea la diversitate. Este nevoie de noi abordari. Carierele in SAEM Energomontaj S. chiar daca in trecut erau destul de rar intalnite. salariatii acumuleaza capital organizatoric. avand in vedere ca in firma SAEM 88 .pe care ii pot gasi.

cu noi cunostinte mai performante.Energomontaj S. SAEM Energomontaj S. sa se angajeze personal mai tanar. se observa o nesiguranta in angajatii care lucreaza in acesta firma. dar in intreprinderea studiata de noi.A. Chiar si in cazul in care este promisa siguranta locului de munca. Sistemele de siguranta sociala in cadrul acestei firme trebuie sa fie extinse pt a-i ajuta pe oameni sa-si imbunatateasca propriile aptitudini si sa faca fata costurilor tranzitiei pe masura ce isi planifica noi activitati. Imbunatatirea continua a calificarilor si fructificarea noilor ocazii este o oferta pe viata.A. desi anumite locuri de munca ar putea disparea. interesati intr-o foarte mare masura de activitatea.A.A. va incepe sa ofere investitii in recalificare si in consiliere pentru cariera salariatilor. oamenii sunt obisnuiti sa lucreze in siguranta. pregatire si sprijin pentru crearea unor noi calitati ii poate 89 . O societate care incurajeaza continuu investitia in capitalul uman prin educatie. iar salariatii ar putea fi nevoiti sa o ia de mai multe ori de la capat pentru a-si dovedi capacitatea lor de a contribui la bunul mers al firmei in care lucreaza. rezistenti la munca in mediul creat de intreprindere. sa se pregateasca personalul existent sau sa se disponibilizeze angajatii care nu mai corespund necesitatilor organizatiei. strategiile si performantele intregii organizatii SAEM Energomontaj S. aceasta garantie este posibila numai datorita programelor care urmaresc sa asigure capacitatea de a fi angajat. fiind obisnuiti sa lucreze doar cu ei insisi (doar pe locul lor de munca). ca in viitor. Se propune. o parte esentiala a regimului pe care il urmeaza SAEM Energomontaj S. Se doreste trecerea la munca in echipa. unii dintre ei se gandesc ca prin noile strategii si prin obiectivele continute de acestea creste probabilitatea de a intra in somaj. pentru face fata competitiei globale si obtinerea avantajului strategic dorit. de preferinta de sex masculin. asa cum e in societatea studiata de noi.

unde se vor elabora noi programe concrete referitoare la plata salariilor si a celorlalte forme de recompensare. se doreste organizarea de cursuri si alte programe de formare si de perfectionare. sunt cel mai eficient motivati de dorinta de a vedea ca munca lor contribuie la realizarea unor produse finale de inalta calitate. Sefii trebuie sa-i inspire pe subordonatii lor prin puterea si viziunea lor. va trebui inclusa in noile strategii . Intrucat vechiul ansamblu de instrumente nu mai functioneaza foarte bine in SAEM Energomontaj S. sefii trebuie sa gaseasca noi modalitati pentru a incuraja performantele inalte si a construi increderea salariatilor. Tocmai de aceea. Politicile privind resursele umane trebuie sa se focalizeaza pe lucrurile pe care angajatii le apreciaza si care ii ajuta sa-si construiasca propriul viitor si sa primeasca rasplata pentru contributiile lor prezente. 90 vor trebui sa puna accent pe rezultate si nu pe . De exemplu. oferindu-le un scop si un sentiment de mandrie pentru munca pe care o depun. cei mai buni de la Departamentul Tehnic si cei din santierele Energomontaj S.ajuta pe oameni sa se simta in siguranta chiar si atunci cand trec de la o firma la alta sau cand isi infiinteaza propriile firme. in special cand au disparut alte forme de siguranta.A. se va realiza o noua recrutare si selectare de nou personal. Daca se constituie echipe intercompartimentale care se vor ocupa de unele proiecte. intrega analiza a nivelul operational.A. Permisiunea de alege noul proiect constituie o rasplata valoroasa pentru oamenii care au rezultate bune. Este esential sa-i facem pe oameni sa creada in importanta muncii lor.. liderii trebuie sa ofere subordonatilor un control aspura propriilor lor activitati si a directiei in care acestia se indreapta si de asemenea acestia proceduri.

astfel ca atractivitatea oricarei firme se bazeaza deseori pe capacitatea ei de a oferi salariatilor posibilitatea de a invata si de a capata experienta. Acestia trebuie sa-si faca propriul lor nume. intrucat el este orientat spre asigurarea viitorului angajatilor si intreprinderii insesi. care a fost capabila sa atraga talente de varf chiar si atunci cand nu au putut sa promita o mobilitate in ascensiunea profesionala.Accentul pus de profesionisti pe reputatie se gaseste in contrast marcant cu caracterul anonim al birocratilor. pot invata si pe care il pot folosi pentru imbogatirea CV-ului lor. acumularea capitalului reprezentat de reputatie ofera nu numai un sprijin imediat pentru propriul eu. trebuie urmat modelul unor companii proeminente cum este General Electric Comany. Este de recunoscut faptul ca in SAEM Energomontaj S. pe masura ce firmele cauta sa invete mult mai sistematic din propriile experiente si sa incurajeze invatarea continua din partea oamenilor. In noul context economic creat. iar sansa de a – si spori reputatia constituie un important element de motivare. Spre exemplu. intrucat oamenii au perceput aceste companii ca pe un loc in care se pot pregati.A. oamenii inteleg incertitudinile.Sansa de a dobandi noi calificari sau de a le aplica in noi domenii este un important element de motivare intr-un mediu agitat. Organizatia care invata promite sa devina expresia la moda in lumea afacerilor.Dupa aceste criterii. accesul la pregatire. in timp ce managerii si salariatii din alte corporatiile traditionale stau in spatele scenei. indrumare si la proiecte incitante este mult mai important decat salariul sau alte avantaje materiale. dar si un fel de publicitate 91 . Reputatia este o resursa cheie in carierele profesionale. capacitatea mai sus mentionata inca nu este atat de bine formata. Int-adevar.

SAEM Energomontaj S. preocuparea centrala este catre calitatea totala a produselor si serviciilor dar si catre cea a pregatirii oamenilor. Asadar una dintre cerintele ce se impun in perioada viitore. pentru propriul lor domeniu.. trebuie sa stimuleze angajatii prin o parte dintre rezultatele obtinute in intreaga firma.A. chiar oferirea unor recompense vizibile.A. si mai ales trebuie sa puna accent pe colaborare si comunicare. creditarea autorilor inovatiilor. popularizarea oamenilor in afara compartimentelor. Directorii trebuie sa vada aceasta firma ca pe un grup de activitati si nu ca pe o structura rigida. directorii de departamente si subordonatii lor trebuie sa solicite anumite prime (premii si recuoastere).Chiar si Mintzberg a identificat o actiune importanta in coordonarea activitatilor organizatiei in implementarea noilor strategii care se referea la dezvoltarea unui sistem comunicational eficient intre angajatii oricarei intreprinderi. 92 . In noile strategii propuse in organizatia prezentata.care poate aduce alte recompense. de provocarile si de ocaziile cu care se confrunta intr-un anumit moment domeniul respectiv. pentru promovarea si extinderea managementului strategic la nivelul intreprinderii analizate este dezvoltarea capacitatii de comunicare a salariatilor. legate desigur de indeplinirea obiectivelor privind performantele. astfel ca ei sa stie sa lucreze cu managerii si cu ceilalti colegi de munca. in functie de rezultatele lor. acceptate de toti membrii. Ei trebuie sa recurga la diferite combinatii de oameni in functie de sarcinile. pentru ca prin activitatile desfasurate sa genereze sinergia acestora. Se observa in intreprinderea SAEM Energomontaj S. Trebuie promovata munca in echipa din ce in ce mai mult cu obiective comune. Salariatii trebuie sa-si sustina reciproc eforturile.

Indicatorii financiari pot pune pe planul doi alte criterii de masurare a performantelor si a valorii si pot solicita un timp si o atentie exacerbate. In anii '80. iar banii au devenit prea usor detasati de scopul muncii. datoria si-a pierdut imboldul moral traditional. chiar si atunci cand contabilitatea este un indicator necorespunzator al sanatatii firmei. 93 . chiar automatizare la nivelul firmei – o noua strategie la nivelul resurselor umane. mai ales prin noile obiective dorite a se indeplini si prin faptul ca angajatii au o vechime medie cuprinsa intre 10-15 ani.Este recomandabil pentru aceasta firma sa se reevalueze capitalul uman – se vorbeste din ce in ce mai mult despre competente de baza sau concurenta pe baza de capacitati sau despre dorinta lor de ajunge o organizatie care invata.In firma studiata se pune un foarte mare accent pe acest lucru. sistemele de contabilitate nu au facut pasii necesari pentru a trece de la masurarea utilizarii capitalului financiar la masurarea procesului de formare a capitalului uman.Cativa japonezi sunt ingrijorati ca prea multi dintre comapatriotii lor sunt obsedati de tehnologia banilor – zaitek – si nu de tehnologia adevarata.Cei care construiesc capitalul uman lipsesc din aceste clasamente.Totusi atat firmele cat si societatea au ajuns in pericol atunci cand oamenii au inceput sa se perceapa ca producatori de bani si nu de produse sau au incercat sa se imbogateasca din speculatii si nu din munca.Detinatorii de capital financiar sunt laudati in toate clasamentele care prezinta cele mai bogate companii si pe cei mai bogati oameni din lume. intrucat calculele sunt focalizate asupra profiturilor pe termen scurt si nu asupra construirii unor capacitati pe termen lung. de noi tehnologii. Totusi. deci ei au nevoie din ce in ce mai mult de acumulari de cunostinte.

A.a. De asemenea vor trebui introduse programe care sa faca cunoscute toate activitatile din domeniul resurselor umane La intrebarea din chestionar care priveste tehnologiile si strategiile folosite de managerul firmei. in procesul strategic impreuna cu planificarea care trebuie sa redevina una din preocuparile actuale. desemneaza preocuparea de a crea obiective pe termene cat mai lungi Succesul organizatiei SAEM Energomontaj S. si anume de catre persoane cu functii importante. directorul economic. contabilul sef. s-a constatat ca doar cateva chestionare au fost completate. capacitati si know-how – constituie un pas important in focalizarea atentiei managerilor aupra rolului esential pe care il au oamenii lor in obtinerea succesului. numai asa intreprinderea va putea obtine performante substantiale.A. inginerul sef de la Departamentul tehnic s. Strategiile din domeniul resurselor umane. directorul comercial mecanizare. care determina marimea recompensei sa fie corect si perceput ca atare de catre toti salariatii. In perioada viitoare. de acum inainte in ierarhizarea activitatilor din domeniul resurselor umane. 94 . cum sunt:directorul de productie. deoarece clarifica directiile de urmat minimizand riscul alocarii ineficiente a resurselor necesare infaptuirii obiectivelor strategice. este esential ca sistemul de evaluare a performantelor din SAEM Energomontaj S.Cat de des am vazut clasamente cu companiile care au creat cele mai multe locuri de munca sau au pregatit cei mai multi salariati pentru a dobandi capacitatile viitorului? Gasirea unor modalitati de a evalua si a masura capiatalul uman – calificari. este in mare masura afectat de convergenta dintre obiectivele pe termen lung atat manageriale cat si cele ale subordonatilor – salariatilor. Vom propune ca evaluarea personalului sa ocupe o pozitie mai buna.

Acest contract va trebui sa le arate oamenilor ce este dispusa sa faca firma SAEM Energomontaj S. Pentru aceasta sefii de compartimente. El va trebui sa fie o declaratie explicita despre cat de mult sunt apreciati angajatii. pentru a-I ajuta sa-si construiasca propriul viitor. O noua propunere de imbunatatire (o noua strategie) este o concepere a noului contract social bazat pe noile realitati. documente ale caror clauze precizeaza drepturile si obligatiile reciproce ale managerilo si aaaaaangajatilor in scopul promovarii unor relatii de munca echitabile.Raporturile dintre cele doua parti se manifesta in permanenta si se amplifica atunci cand in organizatii se dezvolta un puternic management strategic.A. Rezultatul negocierilor este concretizat in contractul colectiv si individual de munca. Referitor la comunicarea cu managerul firmei.Salariatii au nevoie de stabilirea unor obiective. De asemenea. aceasta se afla la parametrii foarte buni. angajatii depun eforturi mari in realizarea obiectivelor propuse. lucru pe care il observam cu usurinta in firma noastra analizata. In dezvoltarea SAEM Energomontaj S. in cadrul organizatiei analizate. atunci salariatii isi vor stabili propriile teluri.A. precum si alti directori.Daca organizatia nu va stabili aceste obiective. el trebuie sa fie un angajament pentru actiuni si investitii reale in oameni. trebuie sa depuna eforturi de imbunatatire a raporturilor cu subordonatii. conducerea aratandu-se multumita de munca lor. eforturi care sunt de durata si care se regasesc sub forma negocierilor in procesul muncii. un rol major revine relatiilor dintre directori si subordonati. pentru a-si ghida eforturile. Dirctorul acestei organizatii trebuie sa inteleaga ca obiectivele sale in relatia conducere – subordonati trebuie sa fie clar stabilite. fac tot posibilul ca performantele lor sa fie din ce in ce mai bune. ceea ce 95 .

apoi. Deosebit de bogata in semnificatii este problema participarii subordonatilor si a relatiilor inter-personale care se stabilesc in acest scop. furnizori. securitatea si siguranta muncii. teste s. Un important pas in indeplinirea strategiilor si a obiectivelor stabilite la nivelul resurselor umane. 96 .). Sefii de departamente sunt mult mai apropiati de salariatii intreprinderii si de aceea ei sunt cei mai in masura sa defineasca strategiile adecvate resurselor umane . intelegerea contextului economic faciliteaza dezvoltarea competentelor tuturor salariatilor si conduce la obiective indeplinite cu succes. il constituie pregatirea salariatilor prin diferite modalitati( training. Pe masura ce firma devine o parte a pietei globale si isi sporeste dependenta de alte culturi( piete.Salariatii trebuie sa treaca de la preocuparile privind competenta personala la cle privind competenta interpersonala si.presupune mai mult concentrarea asupra noilor strategii. cunostintele si stilul managerial practicat. aptitudinile. de sistemul motivational practicat si controlul exeritat asupra subordonatilor. si investitori). Raporturile intre cele doua parti vor fi construite pe principiile obtinerii unor performante cat mai ridicate.A. Exercitarea unui management de tip participativ in cadrul intreprinderii SAEM Energomontaj S. de modul de constituire a echipelor de lucru si gradul de maturitate al subordonatilor.a. implementarea si controlul schimbarilor strategice. avand in vedere ca dobandirea de noi cunostinte. competenta interculturala devine un avantaj semnificativ. pe langa o buna comunicare care deja exista in firma. interculturala. angajati. este inflentata direct de calitatile. invatarea limbilor straine. imbunatatirea sau cel putin mentinerea conditiilor de munca.

A. practice de afaceri si culture. care au completat chestionarele au fost: strategia de personal orientate spre investitii. pe ansamblul completarii chestionarelor. au completat cu 1 pentru mentinerea remuneratiilor la un nivel suficient de mare. tehnologii. insa ei deja au optat pentru unele obiective specificate intr-o intrebare a chestionarului anexat.Astfel..Salariatii trebuie sa intre permanent in contact cu noi idei. cu 2 pentru obtinerea avantajului competitiv pe piata. Strategiile mangeriale la nivelul resurselor umane. Ierarhizarea obiectivelor strategice s-a facut prin folosirea numerelor de la 1 la 4(in ordinea importantei lor) si prin punerea lor in casutele respective. directorul Serviciului de Personal. este ca ei trebuie sa fie raspunzatori de indeplinirea obiectivelor propuse in noile strategii. Invatamant.( cei care lucreaza la sucursalele din Bucuresti si din Turceni). Salarizare trebuie sa creeze un sistem care sa stabileasca standarde minime de valori si de comportament pentru organizatie. Nici o organizatie care vrea sa se schimbe nu poate supravietui fara standarde de comportament si educatie clar specificate. 97 . cu 3 pentru asigurarea unui sistem corespunzator de comunicare si cu 4 pentru asigurarea cu personal a firmei pe urmatorii 3.A. Invatamant. Ei nu cunosc cu exactitate ce contin acestea. au fost obtinute urmatoarele: Cei mai multi salariati ai SAEM Energomontaj S. folosite si cunoscute de angajatii SAEM Energomontaj S. dar ceea ce este mai important. Ca rezultat. strategia de personal orientate spre resurse. strategia de personal orientate valoric. In firma SAEM Energomontaj S.A. Salarizare trebuie sa caute ocazii pentru o educatie continua. directorul Serviciului de Personal.5 ani.

Viziunea SAEM Energomontaj S. pe compartimente in week – end.A. perfectionare. remunerare). marirea salariilor.. prin modalitatile: organizare de mini – vacante pentru salariati. resurselor umane( recrutare. urmareste dezvoltarea tuturor angajatilor in ceea ce priveste atitudinea fiecaruia dintre ei referitoare la efortul depus pentru firma. sa fie introduse programe care sa faca cunoscute toate activitatile din domeniul evaluare. cresterea numarului de angajati. noi sisteme de promovare si programe de training pentru salariati. il constituie servirea in cele mai bune conditii calitative a intreprinderilor din cadrul Sistemului Energetic Roman la fel de bine ca orice alt producator industrial de energie intern sau extern). cresterea randamentului lor si avantajele concurentiale obtinute.A. sa se cunoasca piata si obiectivul fundamental al firmei(se are in vedere ca obiectivul fundamental al SAEM Energomontaj S. 98 . si mai ales intreg personalul analizat trebuie sa se implice din ce in ce mai mult in realizarea strategiilor propuse.Ca o concluzie generala. sa existe o concordanta intre nevoile lor si cele ale intregii organizatii. dobandirea de noi cunostinte.A. este aceea ca in primul rand trebuie sa se comunice eficient tuturor angajatilor acestei firme toate planurile strategice referitoare la ei. a propunerilor de imbunatatire a managementului strategic la nivelul resurselor umane in cadrul SAEM Energomontaj S. planificare. sa se considere foarte importanta invatarea organizationala.

. Profesia dumneavoastra: . 1.. Pregatirea dumneavoastra: ‫ ٱ‬Scoala profesionala ‫ ٱ‬Liceu ‫ ٱ‬Scoala postliceala ‫ ٱ‬Colegiu ‫ ٱ‬Facultate 4. Sexul: ‫ٱ‬M ‫ٱ‬F 2. Precizam ca nu trebuie sa il semnati sau sa va scrieti numele. Vechimea in campul muncii: 99 .Va multumim pentru ajutor.Varsta: ‫ ٱ‬pana in 20 ani 25 . 6. Functia dumneavoastra: .3.4...21 ‫ٱ‬ 30 – 26 ‫ٱ‬ 35 – 31 ‫ٱ‬ 40 – 36 ‫ٱ‬ 45 – 41 ‫ٱ‬ 50 – 46 ‫ٱ‬ 55 – 51 ‫ٱ‬ ‫ ٱ‬peste 55 3. 5. Chestionar Va rugam sa aveti amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari.

Starea civila: ‫ ٱ‬Casatorit ‫ ٱ‬Divortat ‫ ٱ‬Vaduv 8.Cum sunt relatiile de comunicare din cadrul intreprinderii SAEM Energomontaj S.A.? ‫ ٱ‬Foarte slabe ‫ ٱ‬Slabe ‫ ٱ‬Medii 100 . Domiciliu: ‫ ٱ‬Bucuresti ‫ ٱ‬In afara Bucurestiului 9. Sunteti multumit de nivelul dumneavoastra de salarizare? ‫ ٱ‬Da ‫ ٱ‬Nu 11. In ce forma de salarizare lucrati? ‫ ٱ‬Regie ‫ٱ‬Acord individual ‫ ٱ‬Acord colectiv 10.‫ ٱ‬Pana intr-un an 3 – 1 ‫ ٱ‬ani 5 – 3 ‫ ٱ‬ani 10 – 5 ‫ ٱ‬ani 15 – 10 ‫ ٱ‬ani 20 – 15 ‫ ٱ‬ani 25 – 21 ‫ ٱ‬ani 30 – 26 ‫ ٱ‬ani ‫ ٱ‬peste 30 ani 7.

. 15.A. indiferent de termenul lor de realizare ‫ ٱ‬Obiective pe termen lung ‫ ٱ‬Modalitati de realizare a obiectivelor organizatiei ‫ ٱ‬Resursele necesare infaptuirii obiectivelor firmei 16.? . Ce strategii manageriale foloseste SAEM Energomontaj S. Mentionati tehnologiile si strategiile folosite de managerul firmei dumneavoastra: . 101 . 17.... Cum comunicati cu superiorul dumneavoastra direct? ‫ ٱ‬Foarte slab ‫ ٱ‬Slab ‫ ٱ‬Mediu ‫ ٱ‬Bine ‫ ٱ‬Foarte bine ‫ ٱ‬Exceptional 13. Ce tipuri de strategii a folosit firma cu cel putin 3 ani in urma? ..‫ ٱ‬Bune ‫ ٱ‬Foarte bune 12.. Ce credeti ca desemneaza strategiile din domeniul resurselor umane din cadrul unei organizatii oarecare? ‫ ٱ‬Obiective. Cum comunicati cu managerul firmei? ‫ ٱ‬Foarte slab ‫ ٱ‬Slab ‫ ٱ‬Mediu ‫ ٱ‬Bine ‫ ٱ‬Foarte bine ‫ ٱ‬Exceptional ‫ ٱ‬Nici un fel de comunicare 14.

Exista concordanta intre nevoile organizatiei si cele ale personalului angajat? ‫ ٱ‬Da 102 ..A. neaparat ‫ ٱ‬Cu siguranta 19. Este necesar sa cunoasteti strategiile din domeniul resurselor umane din firma dumneavoastra? ‫ ٱ‬Nu.. in urma procesului strategic? ‫ ٱ‬Recrutarea personalului ‫ ٱ‬Planificarea personalului ‫ ٱ‬Perfectionarea personalului ‫ ٱ‬Evaluarea personalului ‫ ٱ‬Remunerarea personalului 22... 20. considerati ca invatarea organizationala are rol: ‫ ٱ‬Deloc important ‫ ٱ‬Mai putin important ‫ ٱ‬Important ‫ ٱ‬Foarte important 24. Ierarhizati activitatile din domeniul resurselor umane care au suferit cel mai intens.. 23.18. Ce tip de strategie credeti ca vi s-ar potrivi dumneavoastra?. Enuntati o singura strategie folosita in Departamentul Resurselor Umane de catre firma dumneavoastra: . In cadrul domeniului resurselor umane din SAEM Energomontaj S. Ierarhizati urmatoarele obiective strategice: ‫ ٱ‬Asigurarea cu personal a firmei pe urmatorii 3 – 5 ani ‫ ٱ‬Mentinerea remuneratiilor la un nivel suficient de mare ‫ ٱ‬Asigurarea unui sistem corespunzator de comunicare ‫ ٱ‬Obtinerea avantajului competitiv pe piata internationala 21.

Ce propuneti pentru ca aceasta relatie dintre nevoile organizatiei si cele ale personalului sa fie cat mai armonioase? .. Considerati ca angajatii SAEM Energomontaj S.‫ ٱ‬Nu 25.. unde este discordanta? . Doriti continuarea pregatirii profesionale? ‫ ٱ‬Da ‫ ٱ‬Nu 31. Daca NU... Faceti dumneavoastra propuneri de imbunatatiri: .A.... ce obiective ati dori sa fie atinse in domeniul resurselor umane? ‫ ٱ‬Cresterea numarului de salariati ‫ ٱ‬Programe de training/pregatire pentru salariati ‫ ٱ‬Sisteme de promovare a salariatilor ‫ ٱ‬Marirea salariilor ‫ ٱ‬Organizarea de mini – vacante pentru salariati. Daca DA. 103 . 28. In urmatorii ani. unde este concordanta? . pe departamente in week – end 30. 27. 26. ar trebui sa se implice mai mult in procesul strategic desfasurat in cadrul firmei? ‫ ٱ‬Da ‫ ٱ‬Nu 29.. 3 – 5 ani.

In multe cazuri. tehnologice.organizatia insasi si managementul strategic exprimat prin strategii noi si obiective. au ramas ancorate in activitati care au constituit. avand parte de o serie de constrangeri din partea mediului exterior. a modurilor de a gandi si de a se comporta la nivelul indivizilor. In timp. Contextul favorizant al managementului strategic la nivelul resurselor umane in organizatiile din Romania Pentru a evalua corect situatia actuala a organizatiilor romanesti. avantajul concurential. acum va fi al celor care se vor focaliza pe concordanta dintre resursele umane . stindardul 104 . cu mici perspective pentru viitor. grupurilor si organizatiilor. este utila o examinare a modului in care acestea fac fata unui ansamblu de disfunctionalitati in perioada de tranzitie de la o economie de stricta comanda la una concurentiala. care in trecut a fost adesea exprimat simplu ca reprezentand dominatia pe baza de preturi minime. neadaptate de atatia ani. organizatorice si sociale. organizatiile prezinta un grad inalt de neadecvare in prezent.1. Tranzitia presupune. Organizatiile industriale par sa fie cele mai expuse din plin dificultatilor aparute in cursul tranzitiei.Capitolul V Efectele sociale si economice ale studierii managementului strategic la nivelul resurselor umane la nivel national 5. economice. o schimbare structurala la nivelul managementului unitatilor economice care. proces complex de schimbare a structurilor poliico-juridice. in primul rand. demult. a valorilor.

evaluare. de cunoastere a activiatilor de recrutare. controlul salariilor. relatii interumane complet deteriorate. valori. Pentru a face fata in mod eficient acestor nevoi in schimbare. stabilirea preturilor pe cale administrativa. lipsa uni mecanism de autoreglare care sa opreasca necorelarile flagrante dintre resurse si nevoi sociale. 5. atitudinea fata de munca alterata. iar noile mecanisme nu existau. canale de distributie. inflatie camuflata si somaj mascat. perfectionare. crearea unei noi elite de privilegiati in ciuda mult proclamatei egalitati sociale. firmele vor trebui sa gaseasca modalitati de a impune flexibilitatea in organizatia lor.industrialismului clasic si care sub impactul tehnologiior moderne. 105 . imense resurse irosite sau blocate in activitati fara piata. competitia vaolrilor practic inexistenta. au incetat sa mai fie un factor de crestere economica. programe de invatare si pregatire a salariatilor. promovare.2.Ele vor trebui sa utilizeze retele pentru o comunicare eficienta si pentru luarea deciziilor in medii caracterizate prin existenta mai multor culturi.In plus. care alterat spre dezinteres si lipsa de initiativa comportamentul agentilor economici. planificare. lumea a putut cunoaste si povara handicapului cu care a inceput reforma in Romania – o economie aflata in proprietatea statului care a transformat-o intr-un fel de proprietate a nimanui. caracterizata printr-o gestiune anti–economica in care s-a indepartat locul luarii deciziei de locul aplicarii acesteia. Pe ansamblu. Punctul de plecare pentru tranzitia organizatiilor romanesti Imediat dupa 1989 organizatiile romanesti au fost puse in fata unei situatii fara precedent: vachile mecanisme specifice economieie de comanda nu mai functionau. remunerare a intregului personal al unei firme. o economie hipercentralizata si rigida.

respectiv pentru structurile manageriale ale acestora. Acesta este punctul deplecare. strict economic.In sprijinul acestei afirmatii am cautat sa valorificam informatiile 106 . conducerea la nivel microeconomic a fost infaptuita intr-o maniera autoritara exclusivista. constrangerile din mediul exterior au influentat decisiv comportamentele manageriale. La nivelul conducerii structurilor organizatorice. al tranzitiei pentru organizatiile romanesti.distorsionari ale realitatilor economice care au creat dificultati in evaluarea rentabilitatii activitatilor desfasurate. preocuparea managerilor pentru calitate a trecut pe un plan secundar avand mai degraba un caracter formal. in dauna si prin reducerea continua a nivelului calitatii vietii. indicatorii de rentabilitate erau stabiliti prin plan. managerul avand obligatia de a se incadra in normele de consum stabilite. iar relatiile economice externe au constituit un canal de scurgere de substanta economica spre exterior. in contextul favorizant creat de modificarea brutala a conditiilor economice si sociale. S-au evidentiat aceste particularitati deoarece managementul strategic a aparut in societatea romaneasca dupa 1990. in absenta concurentei. structurile organizationale au fost stabilite intotdeauna de forurile superioare. iar anihilarea feed-back-ului din partea sistemelor conduse a determinat o adevarata prapastie intre conducatori si cei condusi. Pe alte planuri. Atributiile manageriale s-au limitat la realizarea ireprosabila a planului de productie primit de la forurile superioare.In conditiile in care dezechilibrele cronice ale economiei centralizate au avansat rapid spre o stare de criza profunda. moneda nationala nu avea nici o semnificatie. managerii au avut o respnsabilitate limitata privind dezvoltarea intreprinderilor.obiectivele de dezvoltare fiind alese fara un studiu al cererii de piata si fara a recurge la analize de performanta. perceputa de catre populatie ca o amenintare directa la adresa viitorului ei.

reorganizarea unitatilor economice in societati comerciale.7% sunt hotarat avantajati. in timp ce persoanele care o duc mult mai binese ridica doar la 3. Pe plan individual si de grup. noile caracteristici ale mediului sunt centrate in jurul catorva piloni: criza economica structurala. inflatie si somaj. context in care majoritatea tensiunilor au fost provocate de 107 . in urma aplicarii chestionarului Calitatea Vietii in octombrie in 1997 pe un esantion national de 1218 subiecti. doar 2. liberalizarea preturilor. schimbarile din domeniul legislativ si din domeniul resurselor umane. Esenta actualei tranzitii romanesti consta in refacerea relatiilor de proprietate. sau ca managementul strategic nu ar exista.oferite de Institutul National de Cercetari Economice al Academiei Romane care. problema nivelului de trai intretine si dezvolta forme conflictuale care nu pot fi ocolite.1% din populatie. dezechilibru monetar. Un procent de 59. Atunci cand dupa un deceniu de la schimbarea regimului politic. nivelul de trai al romanilor este aproape la jumatatea celui din anul 1989. 5. este inutil sa mai spunem ca ar exista o oarecare satisfactie a populatiei fata de schimbarile care au loc. a arata ca 44% dintre romani sunt mai degraba dezavantajati si hotarat dezavantajati de schimbarile produse dupa 1989.8% din populatia tarii considera ca o duce mult mai prost si mai prostfata de anul 1989. Rezultatele schimbarilor sociale in organizatiile romanesti Organizatiile romanesti au trait din schimbarile sociale pe parcursul numeroaselor impulsuri provenite dintr-un mediu complet dezorganizat. liberalizarea relatiilor de munca si renasterea puternica a miscarii sindicale.3. Dupa 1990.

Succesul organizatiei SAEM Energomontaj S. nu se pot transforma in societati de binefacere platind salarii mari fara nici o justificare eficienta. transformarile dupa 1989 au condus in multe organizatii la schimbarea echipelor manageriale de catre sindicatele proaspat reiinfiintate.Misiunea va pune accentul pe efectuarea noilor strategii (de piata – cauta sa expliciteze comportamentul intreprinderii in raport cu mediul. lucru pe care il observam cu usurinta in firma noastra 108 . Mai mult. astfel ca misiunea si noul sistem de valori ale organizatieie ofera o ancora in fata schimbarii.Intreprinderile insa. manageri si sindicate. cu rezultate catastrofale. de firma – focalizata pe modul in care isi orienteaza actiunile in interiorul intreprinderii pentru dezvoltare). Salariatii au nevoie de stabilirea unor obiective. in firme s-a instaurat haosul. s-au nascut o serie de conflicte cu efecte negative care au schimbat raporturile dintre angajatii unei intreprinderi si patroni. sub presiunea sindicatelor au trecut cu vederea functia obiectiv a oricarui subsistem economic – maximizarea valorii – si au inlocuit-o cu o alta functie – maximizarea fondului de salarii si protectia contra somajului. numai asa intreprinderea va putea obtine venituri substantiale. Strategiile din domeniul resurselor umane.Multe din organizatiile industriale. tinand stresul care apasa aupra organizatiei sub control.criza constitutionala a proprietatii. iar riscul de faliment a fost iminent. decizionala. desemneaza preocuparea de a crea obiective pe termene cat mai lungi.A. este in mare masura afectat de de convergenta dintre obiectivele pe termen lung atat manageriale cat si cele ale subordonatilor – salariatilor. pentru a-si ghida eforturile. institutionala si cea morala a proprietatii. de criza operationala. astfel ca nu s-a permis aplicarea unor strategii de redresare. Din aceasta cauza. S-a creat o noua cultura.

dar ce putem sa spune despre caliatile intangibile? De exemplu. care au completat aceste chestionare au fost: strategia de personal orientate spre investitii. este important pentru candidate sa fie dispusi sa impartaseasca si altora propriile lor cunostinte. prin obiectivele nou create. De asemenea. trebuie sa-si assume riscuri si sa faca fata complexitatii extinderii rapide dincolo de granite si de canale de distributie. pentru a avea succes in mediul concurential. 109 . Procedeele traditionale ne permit sa cunoastem pregatirea. Referitor la procesul de recrutare. Strategiile mangeriale la nivelul resurselor umane.A. educatia si realizarile unei persoane. folosite si cunoscute de angajatii SAEM Energomontaj S.Daca organizatia nu va stabili aceste obiective. strategia de personal orientate spre resurse. atunci salariatii isi vor stabili propriile teluri. de un profil al tipului de persoana care va avea succes in cultura tuturor organizatiilor. cunostintele. Valorile definesc o cultura clara care ajuta intreprinderea sa atraga salariatii potriviti si le ghideaza comportamentul de zi cu zi la locul de munca. experienta. noile strategii propun ca organizatiile sa angajeze numai 3% dintre persoanele care si-au depus cererei de angajare. Toti salariatii unei intreprinderi. Avem nevoie. inclusiv interviuri cu clientii. de asemenea.analizata. Southwest Airlines a creat un profil pentru noii angajati care are in vedere nu doar cerintele impuse de fisa postului. Organizatia viitorului are nevoie de oameni care sa dispuna de mai mult decat de calificarea necesara. strategia de personal orientate valoric. ci si problema personalitatii comparabile. eruditia. dupa ce au trecut printr-o serie de interviuri.

In procesul de angajare. organizatia va trebui sa impuna o cultura. dar persoana nu corespunde locului de munca si.Pentru a se gasi acesti oameni.In schimb. cu misiune si valori si sa stabileasca o concordanta intre nevoile sale si competentele comportamentale specifice. Se doresc stabilite obiective ambitioase si oameni care considera ca schimbarile complexe si rapide constituie ceva antrenant. daca sunt adepti ai invatarii si daca pot sa faca fata controverselor si stresului. O data ce persoana potrivita a fost angajata. este dificil sa se faca o asemenea evaluare a oamenilor pe parcursul interviurilor. va fi esential sa se imbunatateasca randamentul noilor talente. prin urmare.Cele mai de success intreprinderi vor acorda o mare atentie modului in care se fac angajarile. cum este primita critica si daca exista vreo aversiune fata de risc. s-a stabilit un set de competente bazate pe comportament. se doreste sa se stie ce cadru se foloseste pentru luarea unei decizii. mai exact in recrutare. Abandonand traditia. care permite companieie sa ia decizii mai bune de angajare. In felul acesta. schitand modul in care candidatul abordeaza situatiile nefamiliare si pe cele in care trebuie sa-ai asume riscuri. evitand sa completeze un post cu cine se nimereste. firmele vor trebui sa utilizeze instrumente comportamentale si teste de rezistenta la stres. In cadrul acestui ghid al competentelor comportamentale se afla intrebari legate de valorile candidatilor. care sunt compromisurile. de modul in care acestia rezolva problemele. Folosind metodele traditionale.Organizatia viitorului nusi poate permite sa descopere dupa ce a facut angajarea ca nivelul de calificare este bun. se plaseaza candidatii in situatii reale de luare a deciziilor. 110 . nu va putea contribui la misiunea organizatiei.

care isi are bazele in integrarea dinamica a doua noi domenii ale cercetarii: 111 .In plus. competitia si izolarea din trecut nu pot spori capacitatile spiritului uman care ne va insufleti si ne va ghida in etapa dezvoltarii noastre pe masura ce se creaza noi modalitati de realizare a obiectivelor prevazute de noile strategii. nici sa se angajeze personal adecvat. va trebui sa se raspandeasca baza de cunostinte atrasa prin procesul de angajare (selectie. priveste sporirea randamentului si tehnologiei din organizatie pentru a imbunatati eficienta comunicarii. recrutare). O parte a complexitatii setului de comportamente pe care trebuie sa le insuseasca orice salariat la unei intreprinderi. va fi baza pentru o noua civilizatie globala care va impune noi modele si structuri mentale de invatare. Asistam la o criza din invatamantul public care este predominant o criza de invatare. Constatam ca ne aflam in mijlocul unei schimbari culturale. Oamenii vor fi in continua miscare.Comunicarea eficienta face parte de asemenea din cheile managementului strategic din cadrul oricarei organizatii. noile strategii presupun si unele instumente mult mai sophisticate cum ar fi internetul si intranetul (utilizat pentru transmiterea informatiilor pe plan intern). intr-un mediu complex. Pentru a fi capabili sa luam decizii la nivel adecvat. cu o crestere rapida. Ea trebuie sa se realizeze in timp util si sa aiba un nivel adecvat de detaliere. sa se existe un management strategic bun. E-mailul si calculatoarele portabile ne confirma ca aceasta tendinta se va accelera. alimentate de recunoasterea ca independenta. Insa nu este suficient sa se gaseasca structura potrivita a managementului strategic. si nu independenta. Vor trebui transmise numai informatii esentiale. nici sa se dispuna de procese eficiente de comunicare. Interdependenta umana.

O schimbare de model. Liderii de sindicat de la nivelul confederatiilor si al federatiilor sunt. o privatizare rapida. reducerea fiscalitatii. 112 . 2. In urma analizei interviurilor si chestionarelor folosite in anchetele din aceasta cercetare. cu un nivel ridicat de incredere interpersonala.Ei au subliniat faptul ca procesul de integrare trebuie completat cu combaterea coruptiei. O schimbare de model. activ si aleator de elaborare a modelelor si de concepere a semnificatiei. liderii de sindicat considera ca integrarea poate avea efecte positive in ceea ce priveste economia. de la conceperea universului drept un mecanism de ceasornic care functioneaza ca o mainarie. Trebuie sa luam in considerare si pozitia sindicatelor fata de procesul de integrare a indivizilor. barbati intre 40 si 55 de ani cu educatie specifica ramurii pe care o reprezinta. s-a constatat ca toti liderii de sindicat intervievati si cei care au raspuns la chestionare sunt membri de peste 5 ani. la o conceptie despre un sistem adaptabil. In ceea ce priveste in general procesul de integrare in Uniunea Europeana. complex. de la perceperea creierului ca un calculator care poate fi programat si a invatarii ca un proces liniar de acumulare a informatiilor la perceperea creierului ca o retea neurala dinamica. dar care este in mare masura restransa la membrii de sindicat si la colegii de munca.1. autoorganizata si a invatarii ca un proces natural. cu foarte putine exceptii. dar si de obtinere a informatiilor necesare pentru actiunile politice si orientarea politica a acestora.

113 .

114 .

115 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful