PERKEMBANGAN SOSIO EMOSI (ROHANI,SOSIAL,EMOSI DAN MORAL) PRENATAL & BAYI

DISEDIAKAN OLEH NUR AFIFA MOHD ZAID NUR SYAFIQA MOHD ZAMANI FADHILA ALIHAN UNTUK PERHATIAN; EN.ZAHARIM BIN TAWANG

DEFINISI SOSIO EMOSI ‡ Kamus Pelajar Edisi Pertama-sosial bermaksud segala hal yang berkaitan dengan masyarakat atau kemasyarakatan. . ‡ Perkembangan sosial pula adalah satu proses apabila kanak-kanak belajar berhubung dengan orang lain mengikut cara yang dapat diterima oleh masyarakat dan budayanya. ‡ Kamus Dewan Edisi Ketiga-sosial sebagai segala yang berkaitan dengan masyarakat. perihal masyarakat dan kemasyarakatan.

emosi 1. ditakrifkan sebagai tindak balas atau kebangkitan yang ditonjol keluar sebagai rangsangan kepada perasaan emosi. satu perasaan afektif yang dialami oleh seseorang individu dalam sesuatu keadaan yang memberi makna kepada dirinya. 2. Sosioemosi dalam kalangan kanak-kanak ditakrifkan sebagai satu proses berinteraksi dan mengadaptasi diri dalam masyarakat .

Setiap peringkat saling berkait rapat antara satu sama lain. ‡ Di dalam teori ini.‡ Teori Erik Erikson pula menekankan kepentingan hubungan sosial dengan individuindividu di persekitaran kanak-kanak. ‡ Menurut Erikson. Erikson memperkenalkan lapan peringkat perkembangan psikososial. personaliti seseorang kanakkanak dibentuk hasil daripada perkembangan psikososial ini. .

sedih. Terkejut. berminat . benci.Emosi kesedaran kendiri emosi tercetus oleh sebab-sebab tertentu seperti empati. marah.cemburu.malu timbul pada usia sekitar 1 ½ tahun BAYI Emosi utama 6 bulan pertama. gembira.

sakit. ‡ Mary Ainsworth tekankan respon yg cepat dan tenangkan bayi akan membuat hbgn ibu bapa dan bayi lebih erat. .MENANGIS ‡ Bentuk komunikasi utama utk berhubung dgn persekitaran. ‡ Kebanyakan ibubapa dapat kenalpasti jenis tangisan bayi (lapar.lampin basah) ‡ Behavioris John Watson-ibubapa yg selalu respon pd bayi yg menangis seolah-olah meneguh perbuatan itu dan sebabkan mrk lebih kerap menangis.

‡ Tunjukkan rasa selamat.SENYUMAN 2 jenis senyuman bayi a) Senyuman reflektif Tingkah laku sendiri tanpa rangsangan luarsenyum waktu tidur b)Senyuman bersosial ‡ Tindakan dr rangsangan luar yg bermula pada 2-3 bulan. .selesa dan disayangi.

.KETAKUTAN ‡ Bermula sekitar 6-18 bulan. ‡ Melibatkan keresahan dan ketakutan bila berdepan dgn org tidak dikenali. ‡ Ada bayi kurang takut bila berdepan dgn org asing sekiranya berada dalam situasi yg biasa baginya.

membuang air. memakai kasut dan sebagainya.6 tahun ialah: ‡ Autonomi lawan keraguan (1 hingga 3 tahun) 1. . 2. Kanak-kanak yang diberi sokongan untuk meneroka perlakuan fizikal ini akan merasa mempunyai keyakinan diri atau autonomi manakala yang tidak diberi peluang akan merasa ragu-ragu kepada dirinya.Peringkat-peringkat yang terlibat untuk kanak-kanak yang berusia 2 . Kanak-kanak akan cuba melakukan aktiviti fizikal tanpa memerlukan bantuan orang dewasa contohnya ingin cuba makan dan minum dengan sendiri.

2. Sokongan yang diberi akan menggalakkan inisiatif dalam diri kanak-kanak.‡ Inisiatif lawan rasa berasa bersalah (4 hingga 6 tahun) 1. Mereka suka bertanya dan mahu penjelasan untuk situasi yang berlaku. Kanak-kanak yang tidak diberi peluang akan rasa bersalah kepada dirinya . Kanak-kanak cuba berdikari dengan meneroka persekitaran dan kemahiran baru.

com/teori-perkembangankohlberg/6/ .Perkembangan Kanak-kanak Untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian 4 Tahun.Bhd Kuala Lumpur. ‡ www.Kumpulan Budiman Sdn.RUJUKAN ‡ Rafidah Kastawi(2008).pdfqueen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful