Demararea şi conducerea unei astfel de afaceri nu se află numai la îndemâna întreprinzătorilor din regiunile dezvoltate, ci pot fi realizate cu succes

şi în regiunile rămase în urmă din punct de vedere economic.

JA
Studiu de caz

Ro m

an

Argumente pentru lansarea afacerii:
• Statul sprijină în prezent zonele care au potenţial turistic, ceea ce permite crearea de noi locuri de muncă şi deci obţinerea unor venituri suplimentare, valorificarea potenţialului piscicol, dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale (artizanat). Veniturile obţinute în urma desfăşurării de afaceri în turism pot determina creşterea considerabilă a calităţii vieţii în regiunile marginalizate. • Înfiinţarea şi administrarea unei pensiuni turistice, în mediul rural sau urban, reprezintă o oportunitate în special pentru cei ce doresc să pornească o activitate pe cont propriu, însă dispun de un capital limitat. Amenajarea casei de la ţară sau a celei de vacanţă implică o sumă minimă necesară pentru demararea acestei afaceri. Totuşi, pentru a vă bucura de succes, este nevoie să cunoaşteţi în detaliu şi să evaluaţi toate aspectele implicate de dezvoltarea acestei afaceri, de la avantaje, dezavantaje şi riscuri până la modul în care trebuie să acţionaţi pentru atragerea clienţilor. • Întreprinzătorii care doresc să investească într-o pensiune turistică trebuie să ţină cont de faptul că oferta în afara hotelurilor este în continuă creştere. De aceea, ei trebuie să ştie să satisfacă în cel mai bun mod posibil nevoile turistice ale indivizilor din toate categoriile sociale. Astfel, este foarte important de ştiut că, potrivit unor sondaje, cea mai mare parte a turiştilor caută locuri liniştite, neaglomerate. Un număr important de turişti consideră că blocurile şi clădirile-turn urâţesc peisajul şi, de aceea, preferă localităţile cu caracter predominant rural. • În România, turismul rural reprezintă o şansă reală, mai ales pentru agricultorii afectaţi de criza din sectorul agricol, care doresc să încerce o activitate nouă, folosindu-se de mijloacele pe care le deţin deja.
1. Acest studiu de caz reprezintă o adaptare după lucrarea Pensiune turistică şi agroturistică. O afacere cu piaţă în plină creştere de Maria Rusu, Marian Velcea, Laurian Tănăsescu, Rentrop & Straton, ediţie revăzută şi completată, Bucureşti, 2003

ia

PENSIUNE TURISTICĂ ŞI AGROTURISTICĂ1

Dezvoltarea unei afaceri în turism poate fi rentabilă atât la oraş, cât şi în mediul rural, mai ales având în vedere că în România numărul turiştilor este în continuă creştere, urmând tendinţele de pe piaţa internaţională. Anual, se estimează o creştere de aproximativ 3,5% în domeniul turistic mondial.

Avantajele afacerii
Este de preferat ca turismul rural să se orienteze către domeniul ecologic şi cultural, atât datorită atractivităţii, cât şi datorită impactului pozitiv asupra comunităţii. Aceste manifestări conduc la avantaje generale şi avantaje particulare.

Avantaje generale:
• • • • • • Popularizarea zonelor respective. Punerea în valoare a bogăţiilor satului, ale zonei. Noi locuri de muncă în pensiunile cu volum crescut de clienţi. Consolidarea unor afaceri de familie. Modernizarea infrastructurii locale. Dezvoltarea activităţilor economice pe plan local, prelucrarea unor materii prime din producţie proprie: carne, lapte, lână, lemn etc. • Creşterea nivelului de cultură şi educaţie în rândul locuitorilor. • Conservarea şi protecţia mediului rural. • Ridicarea nivelului de trai în zonele rurale.

Avantaje particulare:

• Investiţiile relativ mici necesare pentru amenajarea casei şi în dotările necesare pentru desfăşurarea acestei activităţi. • Posibilitatea de a beneficia de înlesniri financiare prin facilităţi oferite de stat pentru domeniul turismului. De asemenea, după aderarea României la Uniunea Europeană, activităţile de tipul turismului rural sau al agroturismului, în special cele care determină conservarea şi promovarea patrimoniului naţional, sunt sprijinite prin alocarea de bani din fondurile europene. Întreprinzătorii din acest domeniu au prioritate la instalarea de linii de telecomunicaţii (telefon, fax, internet etc.), plătesc energia electrică, gazul metan şi serviciile de telecomunicaţii la tariful pentru uz casnic (în cazul în care capacitatea de cazare nu depăşeşte 5 camere). • Oferta lor va fi cuprinsă atât în materialele de promovare turistică editate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cât şi în acţiunile de promovare întreprinse de birourile de informare ale Ministerului, din ţară şi din străinătate. • Piaţa în plină creştere: numărul turiştilor care preferă să se cazeze la pensiuni atât din mediul rural, cât şi din cel urban şi care, după o vacanţă petrecută aici, doresc să revină sau să viziteze şi alte pensiuni este din ce în ce mai mare. De asemenea, cercetările arată că turiştii străini care vin în România doresc să se cazeze în alte spaţii decât în hoteluri. • Nu este necesară o pregătire tehnică specială: pentru a avea succes este necesar să aveţi o pensiune bine situată, să aveţi un puternic simţ al ospitalităţii, al organizării şi să ştiţi să gătiţi. • Posibilitatea de a vinde clienţilor produse obţinute în propria gospodărie, prevăzută prin lege. De asemenea, există şi oportunitatea de a oferi servicii suplimentare (ghid turistic, organizare de activităţi specifice sau tradiţionale, excursii etc.), pentru creşterea veniturilor firmei. • Posibilitatea de a lucra împreună cu întreaga familie.

2

JA

Ro m

an

ia

pentru a face o cerere în acest sens este necesar să demonstraţi că aţi început activitatea sau cel puţin că intenţionaţi serios să o începeţi. afectând atractivitatea pentru viitori turişti. • Luarea în calcul. nu vor fi probleme să găsiţi clienţi. • Caracterul sezonier al turismului ar putea reprezenta un inconvenient din anumite puncte de vedere. a posibilităţilor de fructificare a înlesnirilor financiare: modalitatea de obţinere a acestor înlesniri financiare nu este simplă. sunt necesari doi ani pentru a se obţine un profit convenabil. cu peisaje frumoase. se pot organiza turnee sportive sau alte întreceri. • Supraevaluarea concurenţilor direcţi şi mai ales indirecţi: concurenţii direcţi pot fi uşor evaluaţi. există şi câteva dezavantaje şi riscuri Suntem datori să le amintim şi pe acestea. dacă cererea se aprobă. în mod exagerat. cum ar fi: – În sezonul de vârf. – Intensitatea exploatării posibilităţilor turistice este relativ redusă. În caz contrar. • Începerea activităţii într-o zonă săracă în atracţii. cum le poate preveni sau soluţiona. Iată care ar putea fi cele mai mari probleme: • Supraevaluarea posibilităţilor de câştig: după ce pensiunea a început să fie cunoscută şi să funcţioneze în regim normal. Pentru a primi aceste facilităţi este necesar să vă argumentaţi cererea pe mai multe planuri. pentru că este mai greu de calculat câţi clienţi ar putea atrage de la pensiunea noastră. • Neglijarea oaspeţilor: nu este suficient să vă limitaţi la a le oferi clienţilor o cameră şi mâncăruri bune.. • Activitatea în turism cere mult efort. Această exploatare relativ redusă ascunde o formă de şomaj structural (aproximativ 25% din personal este sezonier şi de obicei provine din alte localităţi). În final. trebuie să fiţi foarte inventivi pentru a-i convinge pe turişti să vă viziteze pensiunea. pentru ca acela care porneşte afacerea să ştie ce greutăţi ar putea întâmpina. Acestea trebuie să fie cunoscute şi preîntâmpinate. JA Ro m an ia 3 . – Aglomeraţia poate creşte pe durata sezonului. serviciile se pot limita doar pentru sfârşitul de săptămână. banii nu vor sosi imediat: în unele regiuni este posibil să se aştepte chiar câţiva ani. care nu se poate ridica la nivelul aşteptărilor clienţilor: dacă pensiunea este aşezată într-o zonă bună. infrastructura unei localităţi poate să nu facă faţă nevoilor turiştilor. În timpul iernii. cărora să li se facă publicitate. o atenţie deosebită la condiţiile de cazare şi pentru prepararea hranei. De exemplu. Problema apare în special în ceea ce priveşte concurenţii indirecţi (restaurante specifice sau hoteluri). prin observarea lor cu atenţie.Dar. Caracterul sezonier este valabil şi în ceea ce priveşte turismul rural sau agroturismul. În cea mai mare parte a cazurilor. • În special cei care încep pentru prima oară o afacere trebuie să fie atenţi la posibilele riscuri.. – Preţurile în sezon pot fi prea mari.

pături suplimentare etc. – servicii de cultură şi artă. masaj etc. internet şi publicitate. Descrierea afacerii În acest studiu de caz vom lua în considerare o pensiune cu opt camere. cât şi persoane juridice. an Clienţii pensiunii pot fi atât persoane fizice. din ţară sau din străinătate. bedminton. frigidere. atât timp cât există obiective turistice în zonă sau posibilitatea de a fi întreţinute activităţi de agrement. Ţinând cont că fiecare persoană are nevoie de odihnă şi recreere. pensiunea turistică rurală trebuie să fie clasificată şi să i se atribuie un număr de margarete. Având în vedere că pensiunile turistice rurale reprezintă doar 7. care asigură în spaţii special amenajate cazarea turiştilor şi condiţii de pregătire şi servire a mesei. volei. calitatea dotărilor şi a serviciilor oferite. ia . 4 JA Localizarea afacerii Pensiunea trebuie să fie situată într-o zonă care să ofere acces la atracţii turistice pentru vizitatori. Criteriile pentru stabilirea standardelor şi margaretelor pensiunii sunt prezentate în anexa I ataşată acestui studiu. alegând pensiunile turistice în locul altor posibilităţi de cazare. În funcţie de caracteristicile construcţiei. telecomunicaţii. televizoare. dar nu este amenajată pentru o astfel de activitate şi investiţia va viza amenajarea ei conform standardelor în vigoare. Clădire există deja. – servicii personale (frizerie.).). putem afirma că piaţa pensiunilor turistice rurale este relativ nouă şi în plină dezvoltare. Poate fi amplasată atât în zona de litoral. constituind o formă codificată de prezentare a nivelului de confort şi a calităţii serviciilor oferite. Ro m Ca definiţie. cât şi în zona muntoasă sau de şes. sală de fitness. pensiunea turistică reprezintă o structură de primire turistică. Clasificarea are ca scop prioritar protecţia turiştilor.Desfăşurarea activităţii Mediul economic în care evoluează afacerea De cele mai multe ori. totalizând maximum 30 de locuri în mediul rural şi până la 20 de camere în mediul urban. – diverse alte servicii (piscină. fotbal. minigolf etc.). organizarea de excursii călare. având o capacitate de cazare de până la 10 camere. De asemenea. canoe şi bărci. Servicii de agrement: – servicii de educaţie fizică şi sport (închirierea de biciclete. din toate categoriile de vârstă şi din cele mai diferite categorii sociale. pensiunea trebuie să dispună de o curte interioară şi loc de parcare. Aceasta funcţionează în locuinţele cetăţenilor sau în clădiri independente.). Servicii de completare a confortului: – închirieri (aparate radio. coafură etc. cererea în turism nu va dispărea niciodată şi tot mai mulţi turişti vor prefera să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii. saună. Ca servicii suplimentare se pot oferi următoarele: Servicii utile: – servicii de poştă. Clasificarea se face de către Ministerul Turismului.45% din totalul structurilor de primire existente. amenajarea unor zone pentru praticarea sporturilor în aer liber: gimnastică. demararea unei afaceri are la bază intuiţia privind evoluţia pieţei într-un anumit domeniu.

Accesul în dormitoare şi băi este direct. încălzire locală. Aşa cum am mai spus. se pot avea în vedere stimulente recompensatorii. Pensiunea va trebui să respecte toate normele de mediu în vigoare. Fiecare dormitor are o suprafaţă de 14 m2 (camere duble). În cazul în care familia nu se va implica în afacere. Pe lângă venitul de bază. Pentru patru dintre ele se vor realiza investiţii pentru procurarea de mobilier adecvat. formată din opt dormitoare cu câte două paturi. fără a se trece prin alte încăperi. soţia sau mama dumneavoastră se poate ocupa cu alegerea. Relaţiile cu Administraţia Financiară şi alte autorităţi ale statului pot fi încredinţate unui colaborator specializat în contabilitate şi autorizat să onoreze aceste obligaţii. Fiecare cameră ar trebui să aibă o suprafaţă de cel puţin 8 m2. Studiul se axează pe o pensiune ce dispune de opt camere. iluminare naturală. la nivelul corespunzător pieţei muncii. opt băi dotate cu duş şi WC. Plata personalului se va face săptămânal. Considerăm că celelalte patru dormitoare sunt deja dotate corespunzător. băi dotate cu duş şi WC. – clădire compusă din două dormitoare pentru familia patronului. – parcare pentru opt autoturisme. necesarul de personal poate fi foarte mic. De exemplu. pentru iniţiative şi efort deosebit. Pensiunea trebuie prevăzută cu utilităţile impuse de normele de turism. vă veţi îngriji de aprovizionarea cu alimentele şi băuturile pentru servirea clienţilor. pentru dotarea camerelor de toaletă cu instalaţii sanitare moderne şi pentru dotarea bucătăriei cu toate echipamentele necesare. • umane Pentru începutul activităţii de pensiune turistică. puteţi apela la diverşi colaboratori pentru personalul de întreţinere şi la un bucătar. un living folosit şi ca sală de mese şi o bucătărie. să dispună de apă potabilă. materii prime) Spaţiul destinat pensiunii turistice se compune din: – clădire cu camere pentru închiriat. o baie. pensiunea este prevăzută cu telefon şi fax care vor fi puse la dispoziţia turiştilor. – un teren folosit pentru cultivarea legumelor. De asemenea. iar copiii pot avea grijă de menţinerea curăţeniei. Resurse necesare: • materiale (echipamente. JA Ro m an ia 5 . tatăl se ocupă de întreţinerea echipamentelor din dotare. respectiv iluminare electrică. familia dumneavoastră se poate implica cu succes în desfăşurarea activităţii şi fără o instruire specială. reţea de canalizare şi apă curentă. ca administrator. cu desfacerea produselor şi menţinerea relaţiilor cu terţii. o spălătorie şi o încăpere care va fi utilizată pentru păstrarea proviziilor alimentare.Pensiunea trebuie să fie racordată la canalizare. precum şi cu celelalte materiale necesare. curent electric. pregătirea şi servirea meniului. Dumneavoastră.

Cum tot mai multe persoane utilizează Internetul pentru a se informa despre diferite domenii.000 4. C. cât şi firme şi asociaţii etc. în ziarele de mare tiraj sau în revistele de specialitate vă poate aduce multe comenzi. crt. crt. ia . la standarde ridicate de calitate: 6 JA A. fiind la îndemâna studenţilor. servicii suplimentare. 1 2 3 4 Funcţia Administrator Bucătar Personal întreţinere Contabil Nr. pensiune completă (cazare + 3 mese/zi) sau demipensiune (cazare + 2mese/zi). un site Internet reprezintă un mijloc pentru clienţi de a afla de pensiunea dumneavoastră. Clienţii pot fi atât persoane fizice.000 10. persoane 1 1 1 1 Tip contract Asociat unic Angajat permanent Colaborare Colaborare Planificarea activităţii Plan de marketing Înfiinţarea unei pensiuni turistice vă permite să oferiţi clienţilor serviciile pe care doar le-am menţionat la începutul studiului. cu instalaţii noi şi în modernizarea unora deja existente. găzduirea turiştilor pentru o anumită perioadă de timp. din ţară sau din străinătate. a firmelor sau a diverselor asociaţii şi fundaţii. B. a clasei de mijloc. Amenajarea constă în operaţii de ridicare a gradului de confort prin dotarea cu mobilier adecvat. O metodă directă de a vă face cunoscută oferta şi de a vă atrage clienţi este aceea ca o persoană din familie sau un cunoscut să meargă la gara din localitatea dumneavoastră pentru a le prezenta turiştilor afişe şi poze cu pensiunea şi pentru a-i conduce pe cei interesaţi cu o maşină până la pensiune. în dotarea bucătăriei şi a livingului cu echipamentele necesare. Ro m Nr. din toate categoriile de vârstă şi de cele mai diferite condiţii sociale.800 • capital Clădirea existentă necesită o amenajare corespunzătoare pentru a obţine o clasificare de trei margarete. Achiziţionarea unui autoturism Dacia este de asemenea necesară. o reclamă permanentă în cataloagele firmelor de turism sau în cele de servicii. Agenţiile de turism vă pot asigura publicitatea pentru toată gama de clienţi. de cea mai bună calitate.Scenariul de personal necesar pentru primul an de activitate: Nr. Un mijloc de a vă face reclamă este înscrierea pe portalurile de turism din România.800 300 700 25. 1 2 3 4 5 6 TOTAL Denumire investiţie Amenajare clădire Dotări 4 dormitoare Amenajări şi dotări 4 băi Amenajare living Amenajare bucătărie Achiziţia unui autoturism Dacia an Valoare (RON) 1.000 41. De asemenea.

băuturi răcoritoare locale. Puteţi oferi discounturi pentru copiii clienţilor. vopsit) 1. La sosirea clienţilor puteţi să le oferiţi fructe locale. materiale de prezentare etc. 1 2 3 4 5 6 TOTAL JA Plan financiar. În acest scop se vor contacta: – ambasadele României. Fiecărui client îi va fi oferită o fişă de prezentare a pensiunii. ea va putea figura în cataloagele pentru clienţii străini.000 transport turişti. 4 cuiere.Afacerea poate fi promovată prin intermediul clienţilor pe care i-aţi avut şi care au plecat mulţumiţi de serviciile oferite. La plecare. colegilor despre sejurul minunat pe care l-au avut în pensiunea dumneavoastră şi îi vor determina pe aceştia să vă viziteze. le puteţi oferi clienţilor daruri din grădina de legume proprie. un borcan cu dulceaţă de fructe din zonă. dacă în schimbul acestui serviciu le oferiţi anumite facilităţi.800 Amenajare living 300 Amenajare bucătărie 700 Achiziţia unui autoturism Dacia (pentru aprovizionare. să vă găsească clienţi în zona în care locuiesc sau printre colegi şi prieteni. 25. drumuri la bancă) 41. cu datele specifice şi tarifele corespunzătoare. an ia 7 . – asociaţii de turism străine. Aceştia le vor povesti prietenilor. este avantajos să existe o marcă înregistrată la OSIM. în ambalaje inscripţionate cu numele pensiunii. cu atracţiile specifice. Datele firmei nu vor lipsi de pe nici un material sau produs oferit. pentru clienţii care revin periodic. Investiţia iniţială va fi următoarea: Nr. puteţi expune postere reprezentând pensiunea dumneavoastră sau peisaje din zonă. În cadrul agenţiilor de turism alese de dumneavoastră. crt. Studenţii (şi nu numai) pe care i-aţi avut clienţi sau pe care îi puteţi atrage în promovarea afacerii dumneavoastră pot împărţi pliante sau pune afişe în cămine sau în alte locuri. Fişa va conţine fotografii color ale spaţiului şi dotărilor. De aceea. Aceasta va avea darul de a fideliza clientela şi de a-i servi acesteia pentru a recomanda prietenilor să apeleze la serviciile dumneavoastră. De asemenea. Oferta va putea fi distribuită şi prin agenţiile de turism alese de dumneavoastră. în schimbul unui comision sau pentru diferite facilităţi la cazare. Buget Denumire investiţie Valoare (RON) Amenajare clădire (văruit. 10. 4 mese. 4 veioze.000 8 scaune. preparată de dumneavoastră etc.000 Dotări 4 dormitoare (8 paturi. pentru grupuri organizate. rudelor.800 Ro m Unii dintre clienţii dumneavoastră (îndeosebi studenţii) pot accepta. 4 aparate radio & TV) Amenajări şi dotări 4 băi 4. cât şi o hartă a zonei. – asociaţii româneşti specializate. eventual într-un coş împletit care va putea fi folosit la piaţă pentru cumpărături. 4 dulapuri. care să asigure o garanţie a calităţii ofertei dumneavoastră.

. în iulie de 75%. în valoare de 25. în iunie de 40%. – 50 RON/noapte/turist în luna iulie. pensiunea va avea un grad de ocupare de 15%. este necesar ca personalul de deservire să urmeze cursuri de perfecţionare. iar 80% nu vor dori să mănânce la pensiune. În afara sezonului.Costul alimentelor care trebuie cumpărate pentru asigurarea mesei turiştilor. Pentru promovare. Cheltuielile cu benzina şi întreţinerea maşinii le estimăm la o medie de 300 RON/lună. firma şi-a propus să aloce suma de 2000 RON. – 30 RON/noapte/turist în luna septembrie. Pentru ca pensiunea să obţină o clasificare de trei margarete de la Ministerul Turismului. ia . în luna mai. drumuri la bancă etc. pot fi alocate 5% din valoarea încasărilor. Costul pe care îl vom bugeta pentru realizarea site-ului pensiunii noastre va fi de 500 RON. – 30 RON RON/noapte/turist în luna iunie. iar diferenţa va fi achitată pe baza unui credit bancar pe 3 ani cu o dobândă de 14% pe an. Costul acestor cursuri organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de 300 RON. – 65 RON/noapte/turist în luna august. 8 JA Ro m an Pentru asigurarea aprovizionării. al produselor de igienă şi al consumabilelor este de 25 RON/zi/turist. Pentru celelalte activităţi de promovare.000 RON. firma îşi va construi un site web. Costul pentru o pensiune completă – 3 mese/zi (în luna mai) este de 30 RON/zi/turist. Pentru aceasta va fi plătit un avans de 30% din valoarea maşinii. Persoana care va construi site-ul se va ocupa şi de înregistrarea acestuia pe portalurile de turism. Se previzionează că 20% din turişti vor opta pentru varianta cu 3 mese/zi. De asemenea. Pentru cadourile ce le sunt oferite turiştilor la plecare. Aceste previziuni au fost făcute luând în considerare o pensiune de opt camere. Costul unei nopţi de cazare va fi de: – 20 RON/noapte/turist în luna mai. cu o capacitate de cazare de 16 persoane. se va lua în considerare achiziţionarea în luna ianuarie a unui autoturism marca Dacia. în august de 80%. iar în septembrie de 20%. transportul turiştilor. preţul va fi de 30 RON/noapte/turist.

Sep.060 1. Dec.900 an 106 199 1. Mar.000 2.998 200 0 598 10.850 3.502 16.848 9.294 29 Numerar disponibil (rând 1 + rând 6 – rând 28) 6.902 12.200 6 Venituri Venituri din vânzări Capital social Credit achiziţie autoturism Împrumut din partea asociatului (soţia sau oricare alt membru al familiei) Total venituri JA 0 0 598 0 0 0 0 0 50 0 100 0 100 0 0 0 0 300 500 0 787 2.058 9.700 Numerar disponibil la începutul lunii 2 3 4 5 32.000 17.175 0 0 0 3.175 3.600 6.820 0 0 0 28.756 13. Oct. Total Nr.548 1.300 4.627 6.000 4.124 16.756 13.900 0 0 0 20. Nov.000 17.451 5.720 1.000 0 16. crt.723 8.300 4. Pentru estimare am luat în considerare o pensiune cu opt camere. dintre care patru erau deja amenajate.029 0 0 598 0 0 0 0 0 50 1.970 1.200 2.175 6.930 6.723 8.548 0 0 598 0 0 0 0 0 50 0 100 0 100 0 0 0 0 300 500 0 0 1.500 32.400 0 0 250 50 0 0 300 100 0 0 0 0 300 500 0 0 4.627 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 Cheltuieli Amenajarea spaţiului Achiziţie maşină Rate credit maşină Dotări dormitoare Dotări baie Dotări living Dotări bucătărie Realizare site web Găzduire site web Activităţi promovare Costuri personal Cursuri perfecţionare Contabil Comision atragere turişti Alimente Produse de igienă şi curăţenie Cadouri turişti Benzină şi întreţinere maşină Cheltuieli diverse Restituire împrumut către asociat Impozit pe venit Total cheltuieli 0 17.500 14.060 1.127 1.000 100 0 100 138 475 960 172 300 500 0 0 5.502 ia Previziunea este estimativă şi este dependentă de climatul economic şi de numărul de clienţi şi contracte.000 132 20.837 0 0 598 0 0 0 0 0 50 0 100 0 100 276 950 1.000 0 0 100 0 0 0 0 300 500 0 0 16. Aug. Mai Iun.820 28.000 0 3.500 13.000 919 105.310 3.064 3.335 0 0 598 0 0 0 0 0 50 0 100 0 100 0 0 0 0 300 500 0 0 1.039 Ro m 0 17. 0 0 0 0 0 20. Apr.975 3. Iul.500 0 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 0 0 0 300 500 0 0 25. 9 .000 15.902 0 0 598 0 0 0 0 0 50 0 100 0 100 833 1.930 0 0 2.504 106 199 1.800 300 700 500 500 2.058 0 0 598 0 0 0 0 0 50 0 100 0 100 1.500 7.798 500 0 598 0 2.175 61.400 300 700 250 50 1.000 0 0 0 0 1.Situaţia previzionată a fluxului de numerar pentru primul an de activitate Ian.000 17.450 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 6.000 6.700 112.450 0 0 0 0 0 17.000 5.625 11.041 300 500 10.000 300 1.409 300 500 5. 1 0 1.398 0 0 598 0 0 0 0 0 50 0 100 0 100 77 375 740 96 300 500 0 0 3.275 1.475 Feb.504 12.920 345 300 500 0 0 6.079 10.900 300 0 598 0 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 0 0 0 300 500 0 0 1.

org/ Site pentru promovarea pensiunilor şi testarea pieţei – http://www.ro/ Pensiunea Voichiţa – http://www.pensiuneavoichita.pensiunea-mai.ro/ Pensiunea Mai – http://www.pensiuni-vile.pensiunea-confort.zonabran.ro/ Pensiunea Katharina Bran – http://www.ro/ Ro m • Posibilităţi de obţinere a unor granturi • Calitatea slabă a serviciilor concurenţei • Existenţa unui segment de populaţie cu putere financiară • Cererea tot mai mare de servicii turistice an Ameninţări • Lipsa de experienţă în acest domeniu a managerului • Bugetul limitat pentru promovare • Concurenţa existentă sau care poate să apară ca urmare a succesului pensiunii • Inflaţia şi criza macroeconomică • Variaţii mari ale cursului valutar • Instabilitatea dobânzilor bancare • Majorarea impozitelor şi taxelor • Caracterul sezonier al afacerii. întocmirea unei liste de clienţi posibili.ro/ Pensiunea Confort – http://www.ro/ Informaţii despre pensiuni din Bran – http://www. Analiză SWOT Puncte tari • • • • Amplasamentul Dotare la nivelul Comunităţii Europene Strategii şi tactici de marketing bine definite Politica de preţuri competitivă Oportunităţi Exemple de afaceri similare 10 JA Bibliografie online Pensiunea Tata Lice – http://www. consultarea acestora privind oferta. ceea ce nu asigură un venit stabil pe tot parcursul anului • Neglijarea oaspeţilor ia Puncte slabe .Plan de afaceri pentru credit Acţiunile întreprinse până la solicitarea creditului sunt: – întocmirea studiului de piaţă: contactarea clienţilor posibili.pensiuneatatalice. – stabilirea planului de marketing.html Site pentru promovarea pensiunilor şi testarea pieţei – http://www. prospecte.cazare-pensiune-bran. – stabilirea materialelor necesare şi a surselor de achiziţie.pensiuni.ro/turism_bran-news-30-Studiu_de_ caz_pensiuni_in_Bran.

• Perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii. parare și conservare a alimentelor. inclusiv anexele gospodărești. • Cuier. • Oglindă sau toaletă la dispoziția turiștilor. locuri. • Racord la rețeaua publică de canalizare • Cearșaf pentru pat și cearșaf plic pentru sau la mijloace proprii de colectare și pled. bucătărie. – 1 cabină de duș cu apă caldă și rece la 15 • Grup sanitar comun. • Perne mari. echipamente admise. • Masă și scaune. pătrați): 11 . JA Ro m an cameră – 4 trebuie să fie în stare bună. epurare. din mediul rural Organizarea spațiilor: Instalații: • Accesul în camerele de dormit și în gru. • Perii pentru haine sau pantofi.ANEXA I Criteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice de 1 margaretă. • Pahare (2 bucăți de persoană). • Cameră cu un pat – 8 • Căile de acces proprii și spațiile • Cameră cu 2 paturi – 11 înconjurătoare ale pensiunii trebuie să • Cameră cu 3 paturi – 11 fie bine întreținute. Număr maxim de paturi simple într-o ia Criterii generale: Suprafața minimă a camerelor (metri • Clădirile. • Cameră cu 4 paturi – 16 • Pensiunea trebuie să aibă curte proprie • Dormitorul din apartamente – 11 cu spații verzi. • Scrumiere (opțional). • Salonul din apartamente – 11 • Pensiunea trebuie să aibă împrejmuiri estetice și eficiente.Echipare sanitară purile sanitare trebuie să fie direct. pled sau pături (câte două • Instalație de apă curentă rece la bucăți de persoană). fără Grup sanitar compus din: a se trece prin alte camere folosite pen– 1 cabină WC la 10 locuri (poate exista și tru dormit. • Încălzire cu sobă de teracotă sau cu alte Dotarea camerelor: • Pat cu saltea. • Pensiunea trebuie să aibă spații cores– 1 spălător cu un lavoar cu apă curentă punzătoare și igienice pentru pregătirea caldă și rece la 10 locuri (poate fi și în aer mesei. • Prosoape pentru față. • Plapumă. pătură sau plapumă. WC uscat). dotate cu echipamente de preliber). • Clădirea să fie racordată la rețeaua electrică publică.

. • Vase și ustensile de bucătărie. covor de calitatea celor din dormitor. - masă sau măsuță.Garsonierele și apartamentele vor avea în plus: . iar produsele din carne să fie examinate sanitar-veterinar. Dotarea bucătăriilor: • Mașină de gătit sau reșou electric cu minimum două ochiuri. • Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase.demifotolii.perdea. • Echipament pentru păstrarea prin frig a alimentelor. an ia . scaune. Alte criterii: 12 JA Ro m • Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor și păsărilor vor fi amplasate și întreținute astfel încât să nu creeze disconfort pentru turiști.

• Prosoape plușate pentru baie (1 bucată/ Suprafața minimă a camerelor (metri persoană). pătură sau plapumă. cu umerașe. • Grup sanitar comun. • Racord la rețeaua publică de canalizare • Cuier. din mediul rural Criterii generale: Număr maxim de paturi simple într-o • Clădirile. – 1 spălător cu un lavoar cu apă curentă caldă și rece la 10 locuri (poate fi și în aer • Pensiunea trebuie să aibă împrejmuiri liber). • Clădirea să fie racordată la rețeaua • Veioză sau aplică la capul patului. • Perne mari. fără a se trece prin alte camere folosite pen. pătrați): • Perii pentru haine sau pantofi. pregătirea mesei. – 1 cabină WC la 10 locuri (poate exista și WC uscat). • Prosoape pentru față. Instalații: • Cuverturi de pat. • Salonul din apartamente – 12 • Televizor și aparat de radio în spații comune. • Cameră cu 2 paturi – 12 • Perdele obturante sau alte mijloace de • Cameră cu 3 paturi – 16 obturare a luminii. mentelor. pled sau pături (câte două mente de preparare și conservare a alibucăți de persoană). turiștilor. • Pensiunea trebuie să aibă curte proprie cu spații verzi. dotate cu echipa• Plapumă. • Masă și scaune. corespunzătoare și igienice pentru • Pat cu saltea. – 1 cabină de duș cu apă caldă și rece la 15 Organizarea spațiilor: locuri. • Instalație de apă curentă caldă/rece la • Dulap sau spații amenajate pentru bucătărie.Criteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice de 2 margarete. • Pardoseli acoperite integral sau parțial • Pensiunea trebuie să aibă spații cu covoare sau carpete.Dotarea camerelor: tru dormit. cameră – 3 trebuie să fie în stare bună. inclusiv anexele gospodărești. • Cearșaf pentru pat și cearșaf plic pentru pled. sau la mijloace proprii de colectare și • Oglindă sau toaletă la dispoziția epurare. • Accesul în camerele de dormit și în grupurile sanitare trebuie să fie direct. • Cameră cu un pat – 9 • Scrumiere (opțional). • Dormitorul din apartamente – 12 • Pahare (2 bucăți de persoană). • Încălzire cu sobă de teracotă sau cu alte echipamente admise. estetice și eficiente. electrică publică. haine. JA Ro m an ia 13 . Echipare sanitară • Căile de acces proprii și spațiile înconjurătoare ale pensiunii trebuie să Grup sanitar compus din: fie bine întreținute.

an ia . Dotarea bucătăriilor: • Mașină de gătit sau reșou electric cu minimum două ochiuri. Alte criterii: 14 JA Ro m • Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor și păsărilor vor fi amplasate și întreținute astfel încât să nu creeze disconfort pentru turiști. covor de calitatea celor din dormitor. • Echipament pentru păstrarea prin frig a alimentelor. iar produsele din carne să fie examinate sanitar-veterinar. scaune. – perdea. • Vase și ustensile de bucătărie. • Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase. – masă sau măsuță.Garsonierele și apartamentele vor avea în plus: – demifotolii.

scaune. Număr maxim de paturi simple într-o • Pensiunea trebuie să aibă împrejmuiri cameră – 2 estetice și eficiente. cu umerașe. epurare. • Plapumă. • Încălzire centrală sau cu gaze la sobă de teracotă. dotate cu echipa• Pat cu somieră cu saltea sau pat cu salmente de preparare și conservare a alitea relaxa.Criteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice de 3 margarete. • Perdele transparente. pled. • Pensiunea trebuie să aibă curte cu Echipare sanitară • Camerele trebuie să dispună de grup amenajări florale. • Clădirea să fie racordată la rețeaua • Perdele obturante sau alte mijloace de electrică publică. • Oglindă sau toaletă la dispoziția • Sursă de încălzire în camerele de baie turiștilor. dotat cu mobilier • Perne mari. Organizarea spațiilor: lavoar și WC) • Accesul în camerele de dormit și în grupurile sanitare trebuie să fie direct. mentelor. • Camerele trebuie să aibă grup sanitar • Cuverturi de pat. cu spații verzi. pentru servirea mesei. estivale. • Masă și scaune. • Instalație de apă curentă caldă/rece la • Prosoape plușate pentru baie (1 bucată/ bucătărie. pled sau pături (câte două • Este necesar ca pensiunea să aibă spațiu bucăți de persoană). (încălzire centrală sau alte echipamente • Veioză sau aplică la capul patului. pătrați): trebuie să fie în stare foarte bună. corespunzătoare și igienice pentru pregătirea mesei. persoană). pătură sau plapumă. fără Dotarea camerelor: • Pardoseli acoperite integral sau parțial a se trece prin alte camere folosite pencu covoare sau carpete. • Cameră cu un pat – 10 • Căile de acces proprii și spațiile • Cameră cu 2 paturi – 13 înconjurătoare ale pensiunii trebuie să • Dormitorul din apartamente – 13 fie bine întreținute. JA Ro m an ia 15 . din mediul rural Criterii generale: Suprafața minimă a camerelor (metri • Clădirile. Instalații: • Dulap sau spații amenajate pentru haine. inclusiv anexele gospodărești. • Racord la rețeaua publică de canalizare • Perii pentru haine sau pantofi. banchete) și inventar de • Cearșaf pentru pat și cearșaf-plic pentru servire. admise). • Mobilier uniform ca stil și de calitate • Pensiunea trebuie să aibă spații superioară. mai puțin la unitățile sezoniere • Cuier. propriu. sau la mijloace proprii de colectare și • Scrumiere (opțional). (mese. • Prosoape pentru față. sanitar propriu (cadă sau cuvă de duș. • Salonul din apartamente – 14 • Pensiunea trebuie să aibă curte proprie. tru dormit.

• Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor și păsărilor vor fi amplasate și întreținute astfel încât să nu creeze disconfort pentru turiști. an ia . coniac. garsonieră sau apartament. 16 JA Ro m • Plită electrică sau cu gaze. Garsonierele și apartamentele vor avea în plus: – fotolii sau canapea. • Vase și ustensile de bucătărie. • Minimum o persoană din cadrul pensiunii să fie absolventă a unui curs de formare în domeniu. – frigider. – perdea. Dotarea bucătăriilor: Alte criterii: • Telefon la dispoziția turiștilor. • Televizor și aparat de radio în cameră. iar produsele din carne să fie examinate sanitar-veterinar. – masă sau măsuță. • Pahare (2 bucăți de persoană). • Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase. • Echipament pentru păstrarea prin frig a alimentelor.obturare a luminii. vin. – set de pahare pentru apă. covor de calitatea celor din dormitor.

• Camerele vor avea grup sanitar propriu.Criteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice de 4 margarete. în suprafață minimă de similare pot fi parțial acoperite). • Sursă de încălzire în camerele de baie • Cuverturi de pat. (încălzire centrală sau alte echipamente admise). cu o grosime de 5 cm. • Accesul în camerele de dormit și în gru. • Mobilier uniform ca stil și de calitate • Sufrageria trebuie dotată cu echipasuperioară. – suprafețe de joacă pentru copii. marmură și alte materiale • Holul de primire. • Prosoape pentru față. pled sau pături (câte două Instalații: bucăți de persoană). pătură sau plapumă. • Clădirea să fie racordată la rețeaua • Veioză sau aplică la capul patului. • Saltea din lână. • Halat de baie. JA Ro m Organizarea spațiilor: an Echipare sanitară Număr maxim de paturi simple într-o cameră – 2 • Camerele trebuie să dispună de grup sanitar propriu (cadă sau cuvă de duș. din mediul rural Criterii generale: Suprafața minimă a camerelor (metri • Clădirile. • Racord la rețeaua publică de canalizare • Cuier. cu spații verzi. • Masă și scaune. – parcare proprie. • Căile de acces proprii și spațiile încon uj rătoare ale pensiunii trebuie să fie bine întreținute. ment adecvat. sau la mijloace proprii de colectare și • Oglindă sau toaletă la dispoziția epurare.Dotarea camerelor: purile sanitare trebuie să fie direct. de calitate superioară și • Pat cu somieră cu saltea sau pat cu salcu inventar de servire de calitate. • Este necesar ca pensiunea să aibă: – curte proprie. teracotă. electrică publică. • Încălzire centrală sau cu gaze la sobă de • Perne mari. cu umerașe. • Instalație de apă curentă caldă/rece la • Dulap sau spații amenajate pentru bucătărie. pled. din parchet. pătrați): trebuie să fie în stare foarte bună. – împrejmuiri estetice și eficiente. tea relaxa. inclusiv anexele gospodărești. – curte cu amenajări florale. va fi mobilat și decorat. mai puțin la unitățile sezoniere • Cearșaf pentru pat și cearșaf-plic pentru estivale. lavoar și WC). haine. ia 17 • • • • Cameră cu un pat – 15 Cameră cu 2 paturi – 18 Dormitorul din apartamente – 18 Salonul din apartamente – 18 . • Prosoape plușate pentru baie (1 bucată/ persoană). fără • Pardoseli acoperite cu covoare sau a se trece prin alte camere folosite penmochetă de bună calitate (pardoselile tru dormit. • Plapumă. turiștilor. 12 metri pătrați.

• Televizor și aparat de radio în cameră. • Minimum o persoană din cadrul pensiunii să fie absolventă a unui curs de formare în domeniu. Scrumiere (opțional). vin. • Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase. Dotarea bucătăriilor: • • • • Plită electrică sau cu gaze. – perdea. Perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii. iar produsele din carne să fie examinate sanitar-veterinar. Alte criterii: • Telefon la dispoziția turiștilor. . 18 JA Ro m an ia Perii pentru haine sau pantofi. – masă sau măsuță. – frigider. covor de calitatea celor din dormitor. garsonieră sau apartament. Vase și ustensile de bucătărie. Perdele transparente. produse alimentare sau nealimentare cu specific local. Echipament pentru păstrarea prin frig a alimentelor. • Asigurarea posibilității turiștilor de a achiziționa suveniruri. • Pahare (2 bucăți de persoană). • Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor și păsărilor vor fi amplasate și întreținute astfel încât să nu creeze disconfort pentru turiști. Cuptor cu microunde. – set de pahare pentru apă. • Minimum 20% din alimente să provină din surse locale. coniac. • Vaze cu flori.• • • • Garsonierele și apartamentele vor avea în plus: – fotolii sau canapea.

• Racord la rețeaua publică de canalizare sau la mijloace proprii de colectare și epurare. • Căile de acces proprii și spațiile înconjurătoare ale pensiunii trebuie să fie bine întreținute. ia 19 . din mediul rural Criterii generale: • Clădirile. terase acoperite etc. • Plapumă. • Se recomandă ca pensiunea să aibă ele• Saltea din lână cu o grosime de 5 cm. admise). lavoar și WC). marmură și alte materiale similare pot fi parțial acoperite). inclusiv anexele gospodărești.Dotarea camerelor: tru dormit.). • Clădirea să fie racordată la rețeaua electrică publică. mente de bun-gust în interior. – curte cu amenajări florale. cu spații verzi. din parchet. pavilioane. • Pardoseli acoperite cu covoare sau • Holul de primire. pled sau pături (câte două • Camerele vor avea grup sanitar propriu. – amenajări în aer liber pentru odihnă și relaxare (chioșcuri. teracotă. • Sufrageria trebuie dotată cu echipament adecvat. – împrejmuiri estetice și eficiente. superioară. Organizarea spațiilor: • Accesul în camerele de dormit și în grupurile sanitare trebuie să fie direct. tea relaxa. va fi mobilat și decorat. precum și parcare proprie. pătură sau plapumă • Încălzire centrală sau cu gaze la sobă de • Cuverturi de pat. • Instalație de apă curentă caldă/rece la bucătărie. – suprafețe de joacă pentru copii. bucăți de persoană). JA Ro m an • • • • Suprafața minimă a camerelor (metri pătrați): Cameră cu un pat – 16 Cameră cu 2 paturi – 20 Dormitorul din apartamente – 20 Salonul din apartamente – 20 Număr maxim de paturi simple într-o cameră – 2 Echipare sanitară • Camerele trebuie să dispună de grup sanitar propriu (cadă sau cuvă de duș. în suprafață minimă de mochetă de bună calitate (pardoselile 12 metri pătrați. (încălzire centrală sau alte echipamente • Cuier. • Dulap sau spații amenajate pentru • Sursă de încălzire în camerele de baie haine. cu umerașe. de calitate superioară și • Mobilier uniform ca stil și de calitate cu inventar de servire de calitate. estivale. trebuie să fie în stare foarte bună și să se încadreze în stilul arhitectural cu specific local.Criteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice de 5 margarete. mai puțin la unitățile sezoniere • Masă și scaune. – garaj sau adăpost acoperit. • Este necesar ca pensiunea să aibă: – curte proprie. fără a se trece prin alte camere folosite pen. • Suprafața minimă a salonului trebuie să • Pat cu somieră cu saltea sau pat cu sal2 fie de 20 m . • Perne mari. • Cearșaf pentru pat și cearșaf-plic pentru Instalații: pled.

criteriul este obligatoriu). • Televizor și aparat de radio în spații comune. iar produsele din carne să fie examinate sanitar-veterinar. covor de calitatea celor din dormitor. Echipament pentru păstrarea prin frig a alimentelor. • Prosoape pentru față. • Telefon la dispoziția turiștilor. • Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase. • Minimum o persoană din cadrul pensiunii să fie absolventă a unui curs de formare în domeniu (în cazul pensiunilor cu peste 5 camere. • Veioză sau aplică la capul patului. • Perii pentru haine sau pantofi. • Vaze cu flori. • Pahare (2 bucăți de persoană). Dotarea bucătăriilor: • • • • 20 JA Alte criterii: Plită electrică sau cu gaze. • Asigurarea posibilității turiștilor de a achiziționa suveniruri. coniac. vin. Cuptor cu microunde. Ro m • Oglindă sau toaletă la dispoziția turiștilor. – masă sau măsuță. • Perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii. produse alimentare sau nealimentare cu specific local. garsonieră sau apartament. an ia . – perdea. Vase și ustensile de bucătărie. – frigider.Garsonierele și apartamentele vor avea în plus: – fotolii sau canapea. • Perdele transparente. • Minimum 20% din alimente să provină din surse locale. • Televizor și aparat de radio în cameră. • Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor și păsărilor vor fi amplasate și întreținute astfel încât să nu creeze disconfort pentru turiști. • Halat de baie. • Scrumiere (opțional). • Prosoape plușate pentru baie (1 bucată/ persoană). – set de pahare pentru apă.

• Funcționarea structurilor de primire turistice numai în clădiri salubre. potrivit legii. În acest sens. pe lângă condițiile obligatorii pentru ca pensiunea să fie funcțională. • Furnizarea apei calde la grupurile sanitare și în spațiile de producție din structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu. • Respectarea reglementărilor legale în vigoare ce privesc activitatea desfășurată prin structura de primire turistică. proprietarii unei pensiuni pot alege între următoarele criterii suplimentare: JA Construcţii. și existența unor condiții suplimentare pe care trebuie să le asigurați: • Menținerea grupurilor sanitare în perfectă stare de funcționare și curățenie. să nu depășească ora 1:00 noaptea.Condiţii obligatorii pe care trebuie să le respectaţi Opțiunile dumneavoastră privind clasificarea impun. se vor respecta anumite criterii suplimentare. spaţii amenajate în aer liber pentru divertisment) Puncte 3 2 6 3 7 6 10 10 10 Ro m an ia 21 . este obligatorie obținerea acestora. vizual sau olfactiv Iluminat exterior Încadrarea în stilul arhitectural cu specific local Izolarea fonică a clădirii Ambianţa generală a exteriorului: – Aspectul construcţiilor – Aspectul anexelor gospodăreşti – Amenajarea spaţiilor exterioare (curte. de mediu și de prevenire și stingere a incendiilor – PSI. • Programul de funcționare al discotecilor sau al altor unități cu program muzical. organizate în aer liber. • Evitarea poluării fonice. în sensul respectării nivelului maxim de zgomot stabilit prin reglementări specifice. grădină. sanitar-veterinară. • Expunerea la loc vizibil a firmei. livadă. • Asigurarea unor temperaturi minime de 18° Celsius în timpul sezonului rece în spațiile de cazare și de servire a mesei. cu fațade zugrăvite și bine întreținute. potrivit normelor. în funcţie de categoria în care se încadrează pensiunea. cu denumirea și tipul unității și însemnele privind categoria de clasificare. aspect general şi echipare exterioară: Drum carosabil până la poarta pensiunii Semnalizare (indicator) de la şoseaua principală Situarea într-o zonă nepoluată fonic. • Deținerea autorizațiilor: sanitară. în cazul unităților pentru care. Criterii suplimentare În plus faţă de condiţiile obligatorii şi criteriile minime prezentate.

în număr 6 corespunzător capacităţii de cazare Aparatură electrică: – Robot-mixer 3 – Cafetieră 3 – Cuptor cu microunde 6 – Hotă 8 – Maşină de spălat vase 10 an 22 JA ia 2 10 3 3 10 10 10 8 10 8 8 2 2 8 . nedesperecheate. rummy. table. reviste. conversaţie Draperii sau jaluzele pentru obturarea luminii Şemineu Bibliotecă (cărţi. lectură. ziare.Dotarea camerelor: Izolarea fonică între camere şi spaţiile comune Salon de primire – living cu spaţiu amenajat pentru deconectare. armonia culorilor 8 10 3 9 8 4 8 8 10 10 10 10 Dotarea bucătăriilor: Alte dotări şi amenajări: Masă şi fier de călcat Maşină automată de spălat rufe Foehn Grătar în aer liber Locuri de joacă amenajate pentru copii Sală de fitness Saună Piscină în aer liber Piscină acoperită Terenuri de sport proprii sau intermediare la terţi Obiecte şi echipamente pentru practicarea sporturilor (schiuri. biciclete) Aparat video Antenă satelit prin cablu Posibilităţi de participare. albume) Dotare cu jocuri de societate (şah. sănii. la unele activităţi gospodăreşti Ro m Adaptarea suprafeţei şi a dotărilor la numărul de camere 8 Veselă şi ustensile de bucătărie de bună calitate. ca divertisment. cărţi de joc) Biliard Tenis de masă Aer condiţionat Telefon în fiecare cameră Decorarea de ansamblu a interiorului Calitatea mobilierului.

numai pentru turişti. în folosinţă comună cu proprietarul. În acest caz. fără cameră de servit masa sau recreere. • Clasa B – cameră pentru servirea mesei şi recreere. ci şi la standardul la care doriţi să fie cotat spaţiul de preparare şi servire a mesei. trebuie să vă gândiţi nu numai la categoria în care doriţi să fie clasificată aceasta. cu loc pentru prepararea hranei. • Clasa C – numai acces la bucătăria proprietarului. Aşadar. cu acces la bucătăria acestuia.Proprietarii de pensiuni pot alege între criteriile suplimentare enumerate mai sus. Punctajele sunt valabile atât pentru pensiunile turistice urbane. fie îşi prepară singur hrana şi mănâncă în camera în care doarme. cât şi pentru cele rurale: 5 stele/margarete – 150 puncte 4 stele/margarete – 120 puncte 3 stele/margarete – 80 puncte 2 stele/margarete – 40 puncte Cum se clasifică spaţiile de preparare şi servire a mesei JA Ro m • Clasa A – cameră pentru servirea mesei şi recreere. turistul fie nu ia masa în cadrul pensiunii. aveţi următoarele variante pentru care puteţi opta: ia 23 . an Înainte de a începe să vă construiţi sau să vă amenajaţi pensiunea. cu condiţia să acumuleze numărul de puncte necesar pentru categoria din care face parte pensiunea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful