CONCEPTIA LUI RAJAN SANKARAN DESPRE BOALA, MIASME, REGNURI SI IMPORTANTA SENZATIEI IN HOMEOPATIE Dr Doina Pavlovschi Rajan Sankaran

a promovat Bombay Homoeopathic College in 1981. A fost asistent profesor la Homoeopathic Medical College in 1986, Medic de onoare al Spitalului Homeopatic din Mumbai din 1986. Autor de carti : “The spirit of Homoeopathy” 1991, “The substance of Homoeopathy” 1994, “The Elements of Homoeopathy” 1996, “The soul of remedies” 1997, “Provings” 1998, “The system of Homoeopathy” 2000, “An insight into Plants” vol. I si II 2002, “Sankaran’s schema” 2003 si “ The Sensation in Homoeopathy” 2004. A fost elevul tatalui sau, medic homeopat elev al lui Phatak si a altor mari homeopati. Sustine Seminarii in lumea intreaga, programate cu mult inainte. In homeopatie, ca si multi dintre noi, a dat si el peste multa confuzie si nesiguranta, s-a lovit si el de dilemele de care ne-am lovit si noi : un remediu sau mai multe remedii, potenta si ritmul de administrare, simptome mentale sau somatice, miasme sau nu. S-a adancit in studiu si experimente si a elaborat, in cel mai interesant mod de la Hahnemann incoace, conceptia sa despre boala, miasme, regnuri si importanta senzatiei in homeopatie. A fondat o noua metoda de preluarea cazului pentru identificarea mai rapida si mai exacta a remediului homeopatic similimum. BOALA In stress realitatea nu coincide cu perceptia ei interioara, este o falsa perceptie care, odata fixata, va face ca orice situatie noua sa fie perceputa la fel. Perceptia alterata = iluzia, nu apare din ratiune, nici din emotie, ci dintr-un plan profund, expresia unei experiente comune cu altceva neuman din natura, mineral, planta sau animal. Boala vine din aceasta dereglare profunda, este o stare similara cu ceva din natura exprimat in fiinta umana, este tulburarea fortei vitale, a energiei, exprimata in senzatia vitala. Tulburarea centrala determina tulburari mintale si generale care duc la simptome patologice locale. CELE 7 NIVELURI ALE TRAIRII 1. Nume – specific unei persoane – diagnosticul. 2. Fapte – specific unui grup de persoane – simptomele. 3. Emotii – specifice omenirii 4. Iluzii (Fantasme)– specifice regnului animal. 5. Senzatii – fenomen terestru comun regnurilor animal, mineral, vegetal. 6. Energia – este in tot universul. 7. Nivelul 7 Persoana este fixata predominant la un nivel in trairea sa, nu numai in boala, ci in toate si se exprima ca atare. Ex .: cutremur – 2 = de 8 grade la ora3, 3 = am fost teribil de speriat, 4 = m-am simtit ca si cand lumea intreaga s-ar fi distrus, 5 = am fost zguduit cu totul, 6 = miscare, viteza, directie, culori, sunete, pattern energetic.

limitat in timp. care duc la simptome patologice. Miasma acuta – Senzatia vitala e perceputa ca ceva brusc. Nume – acumularea de fapte duce la identificarea. o planta sau un mineral. efort. In cursul consultatiei trebuie recunoscute toate nivelurile. imagini. suparare si opusele lor : calm. Energia vitala se reduce dela nivelul 6 la 1. manifesta in tot.Nivelul 7 este un “spatiu gol”. se exprima in atitudine si grad de disperare. pericol. cat de cat. Senzatia vitala si miasma sunt 2 aspecte ale aceluiasi fenomen = boala. scapare. nu este fixa. Un model energetic poate fi acelasi pentru un om. in boala. numirea obiectului. Energia este imateriala. Emotiile decurg din iluzie. violent. alarma. inchide cercul celor 7 niveluri. care duc la emotii. incredere. hobiuri. miasma e “CUM” si “CAT” al cazului. implica intelectul si gandirea. reflex instinctiv de lupta sau fuga. Din el se formeaza modelul energetic. o lupta permanenta cu speranta succesului. vise. Atitudinea e de panica. siguranta. exista speranta. Daca cele doua modele. anxietate. teroare. Energia e universala. Atitudinea : efort. frica. Fapte – emotiile sunt baza faptelor. In sanatate nu este sau poate fi temporara si adecvata intr-o actiune. Cuvinte cheie : brusc. speranta.Patologic. interese si mai ales in vise. Emotia variaza dela om la om. exista speranta. uman si neuman. fara ajutor. se armonizeaza intre ele. e individualizata. O substanta din natura cu acelasi model energetic poate restaura sanatatea. Somatizarea ei este Senzatia. Modelul energetic tulburat este caracteristic a “ceva” din univers neuman = boala. totusi. Tulburarea energetica duce la tulburarea senzatiei vitale. dificultate. interese. frica. un animal. Tinta este Senzatia vitala. Senzatia vitala este expresia modelului energetic imprumutat din natura si se manifesta in tot : acuza principala. nivel la care se poate identifica miasma strans legata de senzatie si de aici remediul similimum. cuvinte. care formeaza boala. modelul neuman apare in hobiuri. simptome caracteristice. Contine potentialul intregului univers. bucurie. il experimentam cand suntem conceputi si la moarte. metafore. este perspectiva umana a acestei senzatii anormale. Cuvinte cheie : lupta. temporar periculos si amenintator pentru viata. panica. . Psora – Senzatia vitala e permanenta. este fixa. gesturi ale mainilor. MIASME Miasma este felul in care se percepe Senzatia vitala. senzatii. Sunt 3 de baza : furie. care duce la iluzii. Senzatia e “CE” al cazului. adevarata pentru ceva din alt regn. nesiguranta de a depasi. Iluzia este imaginea falsa prin care senzatia vitala este perceputa de minte in orice situatie.

fara speranta. plangaret. Senzatia e de situatie fixa. repulsie. Cancerinism – intre fixitatea sicozei si distructia luetismului. mutilate. musca). sufocare. capcana Miasma leprei – intre tuberculinism si luetism. teoretizeaza. torturat. izolare asemanatoare cu cea din luetism. acceptat. capcana. Cuvinte cheie : incercare. mai e ceva speranta. sufocare. ordine. schimbare. febril. iremediabil. permanenta. acoperit. opresiune. Senzatia e permanenta si fixa. alternata cu acceptare. predare. blestemat. opresiune. care cere mai mult de un raspuns instinctiv si care cere efort. acceptare. haos scapat de sub control.Daca efortul dureaza apare colaps. ascuns. homicid. efort. Atitudinea : efort concentrat pe o scurta durata. distrugerea pare iminenta. supraomenesc. distructiva si fatala. sfasiat. In acut poate fi un raspuns instinctiv. Cuvinte cheie : fix. Atitudinea e de acceptare si evitare. Senzatia e de distrugere. singur pe lume. Cuvinte cheie : activitate. Miasma malarica – intre miasma acuta si sicoza. evitat. Cuvant cheie : criza. nu e multa speranta. vinovat. temporar si amenintator pentru viata. Atitudinea e disperata Cuvinte cheie : distrus. fantazeaza. fara speranta. nesuferit. haos. declasat. a fost uitat de toti. izolare. benigna. benigna cu atacuri intermitente. persecutat. dezgust. nefericit. nesiguranta. nenoroc. disperat. imposibil. Cuvinte cheie : opresiune. Atitudinea : activitate febrila si nevoia de schimbare totala. Atitudinea : acceptare cu sentimentul ca e nenorocos. violenta ( sfasie. murdar. fara speranta si cu sentiment de insingurare. perfect. fara speranta si disperata. efort. secret. slabiciune interna.Sicoza – Senzatia e permanenta si fixa. nenoroc. sadism. libertate. Tuberculinism – intre sicoza si luetism. sfarsit. senzatia de izolare. ca nimeni nu-l poate ajuta. impiedecat. lupta. . muscat. hartuit. sufocare. Cuvinte cheie : control. disperare. Atitudinea e de speranta si lupta. acoperire. izolare. Luetism – Senzatia e perceputa profund. dar nu atat de iremediabila ca in sicoza. dezgust de sine. Miasma fungica ( Ringworm ) – intre psora si sicoza. devastate. dar nu distructiva. asteptari. Atitudinea : sfortare dincolo de puteri. Atitudinea e disperata. intens. cu sentimentul de persecutat si impiedecat. dar nu e distrugere totala. Cuvinte cheje : atacat. foarte mica speranta. Senzatia e mai profunda si cu mai mare disperare decat in cancerinism – de opresiune. Ceva subit. suicid. Senzatia e profunda. iremediabila. permanenta. e murdar si blestemat. Miasma tifoida – intre miasma acuta si psora. mai ales de cei dragi. mascare. lipsa sperantei.

Puternici. natura. Interese : arta. Afectati de ruperea relatiilor. 12 CH. modalitati generale : M. LM 9 si 10 Nivelul 6 – miscari generale. LM 7 si 8 Nivelul 5 – senzatii generale : 10 M. haine corecte cu modele simetrice. victima-agresor. esecuri. Sunt punctuali. Personifica acuza : “ei ma enerveaza”. “lovesc si eu inapoi”. neregulate. desene rare. Imbraca haine in culori luminoase. Se urmareste senzatia vitala in profunzime in descrierea pacientului pana la sursa remediului similimum. Acuza principala este amanuntita la toate nivelurile de perceptie pana cand senzatia vitala si miasma sunt clare. competitie. Alte arii importante in viata pacientului pentru confirmare. vocatia. Acuza principala e o condensare a senzatiei vitale. Scrisul e net. minutiosi si precisi in descriere. sistematici. Vegetal : “ce ma afecteaza”. specifica pentru o substanta din natura. comunicativi. pierdere in structura sau functie. LM 13 si 14 . efecte generale : 200 CH. NU ce simte. Senzatia vitala e pura aici. REGNUL ANIMAL – supravietuire. Fiecare familie de plante isi are specificitatea ei. LM 1 si 2 Nivelul 2 – simptome locale. descriu starea lor dezorganizat. conservatori. Au nevoie sa atraga atentia. sistematizati. scris neregulat. muzica. somn. este reprezentarea locala a tulburarii vitale care e recognoscibila in toata viata omului 2. expresivi. Pacientul spune “cand” si “dece”. in dungi. slujbei. e intrebat CE arata cu ea. la intamplare. LM 11 si 12 Nivelul 7 – coma : CM. Mineral : “ce-mi lipseste”. sensibili la socuri emotionale sau fizice. copilaria. Persoane emotive. sistematici in prezentare. Rol in mentinerea ordinei si structurii. LM 5 si 6 Nivelul 4 – simptome neuro-endocrino-imune. Cronologici. trebuie intrebat “CE se intampla exact ?” si “CE simte relativ la simptom ?” = Senzatia si “CUM simte?”= Miasma POSOLOGIE Nivelul 1 – diagnostic patologic – potente joase : 6 CH. LM 3 si 4 Nivelul 3 – concomitente. pentru confirmarea senzatiei vitale si a miasmei. Vorbesc organizat. Se cerceteaza aria celor mai mici compensari : vise. Gestica. Animal : “cine ma afecteaza”? CAZUL – metoda de preluare in 4 pasi : 1. 3. literele la rand. “ei mi-au facut”. hobi. dorinte. divagheaza. verdeata. contacte umane. Fiecare regn are senzatia sa vitala. Vise axate pe structura si functie REGNUL VEGETAL – senzitivitate si reactivitate. interesele.REGNURI REGNUL MINERAL – structura – senzatia de lipsa. paternuri energetice – 50 M. précis. daca exista. modalitati : 30 CH. calculati. culori potrivite. Vioi. “ei ma persecuta”. Fricile lor sunt axate pe relatii. flori. Vise variate. “ei ma lovesc”. Au relatii cu persoane care le completeaza ce la lipseste lor sau la care ei completeaza. pierderi financiare. 4. imbraca modele florale.

NU pe emotii. 3. Bibliografie : Sankaran R. Nivelul 2 – Fapte – e foarte important – nivelul adevarului. Nu se pun intrebari directe. Iti faci tie insuti ceeace vezi ca altii iti fac tie si faci altora sau lucrurilor ceeace ai dori sa-ti faci tie. Gestica e foarte importanta mai ales la Nivelul 2 Fapte si 5 Senzatia. Senzatia vitala trebuie confirmata la toate nivelurile de perceptie 5. Se pune aceeasi intrebare in mai multe variante. La orice e spus de pacient opusul e tot atat de adevarat. Victima si agresor sunt doua fete ale aceleasi stari. Functionam in acord cu ce percepem. Senzatia arata regnul. Nu se folosesc cuvinte nefolosite de pacient. Se repeta acelasi cuvant si se cere sa-l descrie mai departe sau sa spuna mai mult despre el sau ce simte si ce senzatie are. cum ii face fata pacientul arata miasma. 7. Se incurajeaza pacientul 4. Nu se recurge la Repertoriu prea devreme. nu se intrerupe decat daca divagheaza. fiecare percepe doar la ce e senzitiv. Focus pe Senzatia vitala. Nu se interpreteaza spusele pacientului. Nu e nimeni si nimic in exterior decat el. Se mentine legatura cu acuza principala 6. 2. Senzatia si actiunea sunt egale si opuse. The sensation in homoeopathy Homoeopathic Medical Publishers Mumbai 2004 .REGULI DE URMAT 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful