Chirita in provincie

Personaje: Cucoana Chirita Grigoriu Barzoi - sotul ei Gulita - copilul lor Luluta - orfana Safta - sora lui Barzoi D-nul Sarl - profesor francez Leonas - tanar iasan Ion - fecior boieresc Trei tarani

ACTUL I Spatiul- o ograda de curte boiereasca la tara, stanga- casa Chiritei (cerdac si ferestre pe scena), dreapta- langa culise, o canape de iarba, inconjurata de copaci, in fund ostretile si poarta ograzii, langa casa o portita in zaplaz, ducand in gradina, in departare se vede satul.

SCENA 1 – mosia Barzoieni Chirita, imbracata in costum de mazoana, intra calare pe poarta, intra calare pe poarta alaturi de traanii care aclamau « Dreptate, dreptate/ Ne fa/ Cucoana, dreptate, / Ne da ! », cerand sa fie ascultati si indreptatiti. Chirita este aspra si ironica, raspunzand amenintatoare : « Cu biciul pe spate/ V-oi da ! / V-oi da eu dreptate/ asa ! » . Taranii se plang la ea ca « cuconasul Gulita », fiul ei, i-a « badgiocurit », omorandu-le un vitel la vanat, altuia i-a dat foc bordeiului cu cuibucul de hartie, altul i-a prins tinandu-i calea Mariucai… Chirita li se adreseaza cu « betivanilor », « toparlani », « mojacilor », luandu-i apararea « sufletelului » si pentru a scapa de ei, repede calul spre ei.

SCENA 2

pe atat de amuzanta pentru Sarl. Se distinge comicul de situatie si de limbaj. In momentul in care vrea sa isi aprinda o tigare. pe cat de multumitoare pentru Chirita. Ii cere lui Sarl. ramasa orfana. cu jandari la poarta si-n coada ». de situatia din 48. Incepe sa il strige pe Ion. despre planurile pe care le avea pentru fiul ei si Luluta. In ciuda uimirii Saftei. Safta si Ion vin. SCENA 3 Cei 4. Ramasa singura cu cumnataca Safta. pe Gulita. despre sotul ei pe care il trimisese la Iasi. Chirita isi pastreaza curiozitatea pentru a citii ravasul. observa ca nu are chibrituri. infuriata. La inceput vrea sa ia ravasul. se apuca sa il strige pe Ion.Un monolog. Cerand « aprobarea lui Sarl ». Se remarca dorinta acesteia de a fi la moda : calareste si fumeaza. incepe sa discute despre vremurile trecute. incheiata cu o examinare a francezei baiatului. disperati de tipetele Chiritei. . ii porunceste lui Ion sa duca calul in grajd si sa-l adape dupa care a re o mica altercatie cu Gulita. se rasteste la Ion sii i cere sa ii aduca ravasul pe un talger si un servet. Sarl. crezand ca va trebui sa ramana toata ziua calare pe cal. dar aducandu-si aminte ca trebuie sa respecte moda de la Ies. cochetand cu Sarl. care vrea sa calareasca si el calul. Ravasul ii este adus de catre un jandar de la ispravnicie. ci doar pentru ca « asa-i moda ». La inceput Ion comenteaza dar nu are ce face si se supune. foarte bine eliefat prin dialogul si replicile acide ale personajelor. justificandu-si actul prin dorinta de a introduce civilizatia de la Ies in provincie. ii dovedeste ca are dreptate Saftei. iar aceste I le ofera gallant. pe monsiu Sarla sau pe cumnataca. in ajutorul acesteia. nu din placere. Urmeaza o discutie in franceza intre ea si Sarl.Gulita. Chirita ii marturiseste acesteia dorinta ei cea mare de a ajunge « ispravniceasa. pentru a o da jos de pe cal. dar se pare ca acesta a adormit din nou in « podul grajdiului ». Chirita isi plange de mila. pe Luluta. SCENA 4 Ion ii aduce Chiritei un ravas pe care il trimisese probabil sotul ei de la Ies. Dupa ce se da jos. de faptul ca nu poate avea nici macar un moment de liniste.

acoperit. Gulita si fluture. . cantand arie din Baba Harca si alungand un fluture cu un navod mic de baris. dara avand in vedere ca este un ravas important. insa forma de prezentare este pe cat de opusa celei ce ii ceruse Chirita. Sarl o ironizeaza. Ion ii spune ironic unde se afla. Chirita intra in discutie cu el si imediat acesta o pacaleste. impartasit de toti. nu va fi « pacondra…ba dimpotriva. vrand sa prinda fluturele. se apuca sa citeasca. Urmeaza o replica a Chiritei din care reiese modestia sa nemarginita. Vrand sa ia ravasul. fata este bucuroasa doar la auzul cuvantului « targul de la Ies ».SCENA 5 Ion ii aduce ravasul Chiritei. Ravasul este de la sotul ei. Urmeaza un moment de voie buna. Cuprinsa de o bucurie nemasurata. Scena se incheie la vederea Lulutei. Luluta nu pare deloc miscata sau exaltata de aceasta veste. care vrea sa ii asigure pe toti ca. va ramane aceeasi ». Fericirea ca a prins fluturele nu dureaza mult. « cateodata se perde ». aratandu-i o « falsa bucurie impartasita ». care canta in gradina. Chirita se mai rasteste putin la Ion. care o anunta ca s-a « ispravnicit …ca neamul lor s-a inaltat » si ca trebuie sa isi ia la targ toata gospodaria. aceasta modestie nu o tine mult. tranteste navodul in capul lui Gulita si-l prinde inauntru. intrucat realizeaza ca in locul acestuia. ii saruta pe toti. Chirita nu isi mai incape in piele de bucurie. care se intaorce din gradina. sub servet si sub talger. La vazul acestuia. Chirita ii da Lulutei vestea cea buna . Luluta. intrucat peste putin timp anunta « bontonurile si tenechelele » fara asemanare ce vor urma si dorinta ei de a face o calatorie la Paris. intrucat Chirita o lamureste ca este vorba de targul din sat. Chirita ramane surprinsa pentru ca nu il vede. a prins un carabus (pe Gulita). tot neamul si curcanul cel batran. nu se va schimba. la sfarsitul caruia. dupa care ii anunta ca vor pleca toti la targ. incercand sa scuze indiferenta fetei prin faptul ca aceasta. Chirita se supara si ii spune Saftei. SCENA 6 Scena debuteaza cu intrarea Lulutei. pea tat de amuzanta: ravasul. dar nu pentru mult timp. acum ca a devenit ispravniceasca. dupa parerea ei si anume ca s-a facut ispravniceasa. ba chiar si pe Ion. Urmeaza un dialog sub forma unui cantec intre ea.

ci este un cavaler. Chirita se supara pe ea si o numeste « indaratnica ». singuratatea pe care o simte in acest loc. si intra impreuna cu Gulita in casa. iar el incepe sa ii citeze niste versuri amestecate. numindu-l « carabus ». carabus cu 2 coarne. dar ea e sigura de un singur lucru. SCENA 7 Un monolog al Lulutei prin care isi exprima tristetea. necajit. chiar acum cand il va vedea calarind pe calul mamei lui. In sprijinul acestei afirmatii. da ochii cu Luluta. el nu poate sa se supere pe ea pentru ca ii e draguta. si anume acela ca ea nu il va uita niciodata si ca il iubeste din copilarie. la vederea lui Gulita. Iar Gulita ii spune convins ca ii va demonstra ca nu este copil. Luluta continua sa rada de el. de cand amurit mama ei. dupa ce a scapat de dascal. cu sau fara voia mamei sale. pentru ca alaturi de ea. asa ca nu se poate intelege cu ei asa cum se intelegea cu mama ei si cu Leonas. incepe din nou sa-l necajeasca. Sarl ii ofera un brat Chiritei si pe celalalt Saftei. invoca studiul lui « Telemac ». Momentul si starea sufleteasca ale fetei sunt accentuate de aria din « Insurateii-Zilele dintai alensotirei ». apoi incepe sa citeze din Aria. pe care incepe sa o cante. Luluta. o informeaza ca nu este nici una nici alta. numindu-l « biet copil »..Fata se intristeaza din nou si devine indiferenta. SCENA 8 –Luluta si Gulita Gulita. care poate a crescut mare. Gulita. Luluta ii cere sa inceteze. . iar baiatul ii marturiseste parerea sa de rau ca aceasta nu este in locul lui monsiu Sarl. Ducandu-se sa fure calul. dar o roaga sa nu spuna nimanui despre ceea ce va urma sa faca. .. pe Gulita prea tanar. poate a uitat-o. Pe matusa sa. i-ar fi draga cartea. o considera prea batrana. vrand sa il supere si mai rau. Luluta il ia iarasi in gluma. dupa care ii indeamna pe toti sa se pregateasca de drum. pe care nu l-a mai vazut de 3 ani. Gulita ii marturiseste ca oricat si-ar batea ea joc de el. vrand cu orice prêt sa calareasca. se indreapta spre grajd.Caruta Postei. Chirita. Aceasta. se face ca nu il crede. unde nu are pe nimeni care sa o iubeasca..

singura. Safta si Sarl. . inca de la momentul despartirii celor 2. sariti ! ». dat fiind pericolul in care se afla baiatul acesteia. care nu demult era doar un copil. cu cucoana Chirita. si ca prima dorinta la revenirea in tara a fost sa o revada. Ion il roaga sa lase calul. din dreapta in stanga. Gulita. Leonas este surprins si regreta cele intamplate si plecarea la Paris. Gulita trece pe la poarta. discuta cu Leonas si se intristeaza la amintirea mamei sale. urmat de cativa tarani. Fata incepe sa rada si apoi ii povesteste ce se intampla de fapt in sat si din a cui pricina. in fuga calului. auzind zgomotele. rugandu-l pe Ion sa-l ajute. toti aleagra pe poarta si apuca pe urmele calului. unde statuse 3 ani. bucuroasa peste masura. Luluta ii zareste pe tarani venind si ii propune lui Leonas sa se ascunda in boschet pentru a putea vorbi linistiti. SCENA 10 Chiria. de frica unui posibil lesin al matusii. Calul o rupe la fuga. Fata. Intalnirea dintre cei 2 este emotionanta si plina de sentimente de iubire reaprinse intr-o clipa. venit la curte pentru a intreba ce se intampla. Fata ii propune sa ramana sa locuiasca la Chirita. asemnandu-l cu Fat-Logofat din poveste. ies afara. speriat. iar Luluta. Aude sfada dintre Ion si Gulita. vazandu-si fiul la un pas de moarte. pentru a nu mai fi nevoiti sa se desparta din nou. Luluta izbucneste in ras.SCENA 9 Luluta ramane reflectand asupra lui Gulita. crezand ca arde ceva sau ca e vorba de niste talhari. intrucat el stia de la sardariul Cuculet din Iasi ca aceasta vrea sa o marita mai tarziu pe Luluta cu Gulita. cu colonia in mana. de frica cucoanei. calare pe el. Chirita este ingrozita. exprimandu-si tristetea si lipsa de intelegere de care are parte in casa Chiritei. Ii marturiseste ca s-a gandit neincetat la ea. SCENA 11 Luluta. strigand dupa ajutor mamei. pentru a fi lasat in pace. Gulita. Ion. Ion refuza. Urmeaza o Arie din Baba Harca-« Sariti. se duce sa caute colonie. …. ingrozit de conflictul in care baiatul tocmai s-a bagat. dascalului. Leonas isi exprima neincrederea in acceptul Chiritei. incepe sa tipe. ii ofera acestuia bacsis. alearga in urma lui. se intalneste cu Leonas. dupa care se aseaza pe canapé.

numindu-l « nerusinat ». Chirita il plange pe Gulita. Aceasta ii raspunde acid : »Ba sa te vad cand te-oi chema eu… ». La auzul acestor vorbe. Aceasta nu se teme de el. Safta si Chirita.SCENA 12 Taranii il aduc pe Gulita lesinat . Urmeaza o Arie din Baba Harca-Bobii hai. dand din nas. ea primeste doar hohote de ras. Bobii na. Safta dupa Sarl. Leonas scoate un pistol si ameninta ca va trage. la care Chirita ii raspunde ca « tocmai ieri a implinit 35 de ani ». in urma lui vin plangand imprejurul acestuia. Leonas se maniaza. iar acesta. pe care Luluta il prezinta drept prietenul ei din copilarie. fara vineri si fara sambete ». la care Leonas ii da o replica extrem de amuzanta : »35 fara miercuri. dar de bucurie si marturiseste ca ar fi in stare sa se duca la Ierusalim pe jos cu traista-n cap pentru fiul ei. doar pentru simplul fapt ca este ispravniceasa. in loc de consolare din partea lui. Chirita. Luluta il implora sa nu faca vreo nenorocire. incepe sa-si revina. luandu-se de varsta ei inaintata. Urmeaza o Arie din Baba Harca-« Dar ce este. crezand ca-i mort. . ce-ntamplare ? ». o jigneste. o saruta de plecare si ii spune « Barzoaiei » (cum o numeste pe Chirita). la care Leonas si Luluta nu se pot abtine si izbucnesc in hohote de ras. Chirita il descopera pe Leonas. Leonas o linisteste pe Luluta si o ameninta pe Chirita din nou. le porunceste taranilor sa-l dea afara. insotite de Sarl si Ion. si astfel este foarte nervoasa. incearca sa-l opreasca. raspunzand cu o replica in franceza unei intrebari a Chiritei (Cum se zice in franceza o « teribila tranta » ?). ca se vor vedea sanatosi. intrucat se crede protejata de orice primejdie. Sarl cere apa de colonie. Gulita se trezeste. Gulita se ascunde dupa Chirita. Chirita ii ordona lui Leonas sa iese din ograda. Sarl o linisteste. care. Chirita plange si mai tare. asigurand-o ca este doar lesinaat. maniata si mai rau. Chirita i-o ofera pe a ei. aceasta dupa Safta. pentru a-l invata cum se vorbeste cu ispravnicesale. ii da la nas lui Gulita. Pentru simplul motiv ca a ras de Gulita. dupa cum observa si monsiu Sarl. Leonas o asigura pe Luluta ca o va proteja si va avea grija de ea.

asteptand 12. Chirita. in asteptarea D-lui Sarl de la Ies. Chirita pare nemultumita. scaune s. Urmeaza o arie : Sonni la trompa ‘ntrepida. si cate doua de fiecare parte a canape in stanga. Safta. Gulita Jandarmii pornesc inainte. ACTUL II SCENA 1 Salonul Chiritei cu 5 usi. Urmeaza un mars generalTaranii arunca cusmele in sus. una in fund care duce afara. Chirita da ordinul de pregatire pentru plecare : ii porunceste lui Ion sa puna sa vina jandari cu sabiile scoase. nu ezita sa le accepte.l. SCENA 2 Ion o anunta pe Chirita ca jidovii au adus 10 capatani de zahar. Chirita lauda viata de ispravniceasa. iar Chirita anunta plecarea. iar taranilor le da 2 fifirigi. pentru ca s-a saturat de Moldova. Ion iese si incepe sa care capatanile de zahar. 2 cate 2. Safta aduce sapca lui Gulita si capela Lulutei. Jandarmii ocupa pozitiile. care doreste sa stie daca le pastreaza. Intr-un targ din tinut.c. numarandu-le tare. Ion il aduce si apoi pleaca cu totii la drum. Gulita ii aminteste din intamplare de curcanul cel batran pe care trebuia sa i-l duca boierului. dar la intrebarea lui Ion . dar dorinta ei cea mai mare este sa plece la Paris. sa bea in sanatatea boierului. Luluta este indemnata sa-i dea bratul lui Gulita. cumnata sa se ocupe de lucruri. cutiile si saltelele. Sarl dand bratul Chiritei si Saftei si Ion purtand curcanul. dupa ei Luluta cu Gulita. iar slugile se indreapta spre poarta cu geamandanurile. Chirita il ia de cot pe monsiu Sarl. Incepe sa viseze la ispravile ei de la . jilturi. Arie : » Airi des compliments ! » Chirita (pe canape). Ofteaza. Sarl.SCENA 13 Dupa ce se asigura ca aplecat Leonas.

sa il oblige sa bea apa calda dupa masa. si ca poate foarte bine sa faca Safta acestea in locul ei. Sotul profita de ocazie si aduce in discutie faptul ca de cand a devenit ispravniceasa. Chirita il trimite la cantelarie si il pofteste sa vina devreme acasa. care il puteau trezi pe musafirul gazduit-un ofiter venit de la Ies. cum o sa le para frantuzilor. Barzoi ii pretinde Chiritei ca de acum incolo sa faca si ea dulceturi. desi Chirita sustine ca vrea sa se racoreasca pentru ca s-a uscat in provincie. Chirita nu stie decat sa cumpere mobila noua. pentru a-si curata dintii. analizand comportamentul ofiterului. pentru a cerceta starea ispravniciilor-accepta si plecarea la Paris si porneste spre cantelarie furios. Chirita raspunde categoric ca nu. care ii face si curte. sa isi petreaca tot timpul cu negustoreasa de rochii si capele. dar este nevoit sa accepte la sugestia Chiritei de a nu pierde averea fetei. lipsit de maniere (ia zaharul din zaharnita cu degetele si apoi il pune in clestele de argint). si nici cu plecarea.Paris. El este nemultumit ca trebuie sa poarte haine nemtesti. care necajeste toata ziua mata din casa. Se intalneste cu Chirita. incep sa cocheteze. un om distins. SCENA 3 Barzoi-sapca de agiotant si un palton cu bumbi mari ca niste farfurioare. pentru ca vor avea musafiri. . Pentru a se scuti de vorbaria lui. Discutie pe tema hainelor lui Barzoi. Vazandu-l pe Ion carand zaharul. in comparatie cu cel al sotului sau. SCENA 4 « Leonas. Chirita ramane vorbind singura. mancare si toate cele. doar e ispravniceasa. ca nu mai poate trai in tara aceasta. dintre el si Chirita. la care Ion ii raspunde amuzat « ca o sa li se para cat 2 ». intrucat vrea sa-si anunte plecarea la Paris si logodna lui Gulita cu Lluluta. iesa din odaie » urmeaza o arie din Ramasag-Am inghetat.pentru a scapa de tipetele ei. haine chiar si pentru servitori. imbracat in uniforma de ofiter si purtand mustati false. ii marturiseste ca a visat-o. Acesta este total impotriva celor 2 anunturi : nu vrea sa-si casatoreasca fiul cu o nebuna ca Luluta. obiecte inutile in casa.

Dezmierdand mata. SCENA 5 Leonas rade pe seama Chiritei. Luluta ii marturiseste lui Leonas ca Chirita intentioneaza sa o oblige sa se casatoreasca cu Gulita pentru a pune mana pe averea ei si ca exact in seara respectiva va avea loc logodna. un portret. deghizat in ofiter cu uniforma militareasca. fericit ca planul lui de razbunare functioneaza. tinand o mata in brate. o zareste. Urmeaza arie din 2 nunti-Ia taganca maladaia. pe deplin de dragostea Lulutei. iar Leonas o strange in brate si o saruta.devenind din ce in ce mai apropiati (ii adreseaza complimente. incepe sa-si cante dragostea pentru el. Leonas ii propune sa fuga amandoi si sa se faca nevazuti. chiar la logodna. scotand un pistol de ciocolata). o are la mana lui. Chirita pleaca. Leonas este multumit ca a reusit sa pacaleasca “babornita batrana”. SCENA 6 Luluta intra in odaie. se imbratiseaza. dar ea refuza si le planuieste o festa frumoasa. avandu-I portretul. o compara cu o acadea si ii cere o dovada a iubirii sale.scoate un portret mare din san si i-l dariueste lui Leonas. Leonas o strange tare pe Chirita in brate. si isi marturisesc dorul indurat in cele 6 luni in care nu s-au vazut. se face ca are toane de nebunie. isi arata adevarata identitate. ca acum. isi delara dragostea unul altuia. « speriata ». Arie noua. fugind si aruncand o sarutare lui Leonas. Chirita. Leonas i se arata Lulutei. Aceasta se smuceste rusinata. caci altfel se impusca in fata ei. care pufneste in ras. intrucat de 2 luni incoace. Convins. Luluta accepta. fara a il observa pe Leonas. Leonas ii multumeste si musca din pistolul de ciocolata. Dorind sa o revada pe Luluta. SCENA 7 . increzandu-se in dragostea lui. Odata pus in aplicare planul sau de razbunare. din vreme in vreme. ea ignorand cine este. se trage deoparte si o priveste cu dragoste.

. SCENA 9 Barzoi ajunge acasa. Luluta alearga dupa el. In permanenta Gulita ii cere parerea lui Ion. Aceasta ii explica pricina. fiong mare la cravata. afla de duel. iar el o linisteste. Recunoscandu-l pe Leonas. Chirita critica lipsa de constientizare a lui Gulita. Acesta rade de el.Luluta. aruncandu-i o jucarie de ciocolata. Chirita o trage inapoi pe Luluta si il goneste iar pe Leonas. Gulita este imbracat dupa moda : pantaloni foarte stramti. Ii cere socoteala lui Leonas pentru sarutul acordat Lulutei. Dupa ezitari si suceli in privinta alegerii armei duelului. jiletca scurta. iar el l-a provocat la duel. iar baiatul ii raspunde mandru ca a fugit de frica lui. porneste o cearta. vrand sa iasa din odaie impreuna cu parintii sai. Abia atunci Chirita realizeaza ce prostie facuse. pocindu-i numele in Gurluita. facandu-l martor la cele zise si intamplate. asigurand-o ca se va intoarce. vine speriata. Speriata ca fiul ei ar putea muri. sabia sau pusca. frac cu talie si cu cozile scurte. Barzoi ii cere explicatii Chiritei. Leonas. Gulita. Fata simuleaza o noua criza de nebunie.Gulita si Ion intra tocmai cand Leonas saruta pe Luluta. o imita pe Chirita . in speranta ca isi va revenii. este sfatuit de mama sa sa ramana alaturi de viitoarea lui sotie. SCENA 8 Chirita. considerandu-l ca si Luluta. il da afara. caci orice ar fi. implorandu-l sa n-o lase singura acolo. il intreaba pe Gulita ce s-a intamplat cu duelgiul. Acesta pleaca. Chirita si Barzoi sunt preocupati de faptul ca fata are toane de nebunie exact in ziua logodnei. Leonas ii cere sa aleaga pistolul. nu se ajunge in final la nici un acord. Gulita o anunta ca ofiterul a sarutat-o pe Luluta. Gargarita si numindu-l « sfrijit « si il jigneste. intrebandu-l daca a auzit. e sigur ca il va invinge. inca un copil. din fata mosului si fata babei. Urmeaza arie din Chirita : « Vai ! ce intamplare ! ». cand vrea sa plece. Barzoi propune sa o lase singura. Gulita se maniaza si il provoaca la duel. dand sa iese. toane care de obicei dureaza aproximativ o intreaga zi. auzind ca va avea loc sfada. dar o asigura ca portretul lui nu se va dezlipi niciodata de la pieptul lui si pleaca razand. Luluta continua sa isi joace teatrul.

motivandu-se prin asa-zisa chemare a mamei sale. SCENA 10 (mica tacere) Gulita cauta sa se apropie de Luluta si nu indrazneste. Luluta incepe sa il sperie. il alearga prin odaie. nici cas de munte. zambind. dar el refuza. Urmeaza aria polcai. asa ca Gulita este nevoit sa stea cu ea. dupa ce afla ca acesta nu are nici « pescher ». il convinge pe Leonas . il sfatuieste sa se cauta macar de vreo carboava. convins aca l-a saturat de dorinta de a se mai logodi. despre dorinta sa arzatoare de a se marita. Cantand. ea se enerveaza. fata se face ca nu isi aduce aminte. Acesta nu are de ales si ii promite.Urmeaza o arie din 2 morti vii : Vai ! Ce intamplare ! ». La inceput. dezvaluindu-si dorinta de a ave ape cineva pe care sa-l muste si sa-l zgarie. asigurandu-l ca-l va manca si muca. Speriat. sa ii zica ca o iubeste. In ciuda staruintelor sale ca ar fi ragusit. nici caprioara. a unor momente de tulburare. este intampinat de Ion. Gulita intra in discutie cu ea si ii cere socoteala pentru sarutul cu ofiterul. nici vro capatana de zahar sau batuti. Gulita fuge in camera parintilor sai. Luluta nu se lasa pacalita. Gulita vrea sa iese. apoi se scuza. ca este fericit si sa ii dea cuvantul ca-i va fi supus in toate. Aceasta il urmareste cu coada ochiului. Gulita este nevoit sa cante o arie din « Lucia ». Ion intra cu un curcan batran. iar Luluta pufneste in ras. iar dupa ce il lamureste la ce foloseste. Apoi. si il pune pe Gulita sa ii faca curte. devine agitata. in timp ce Leonas mai adauga pe lista sa inca ceva compromitator la adresa Barzoilor. apoi ii cere sa joace. care. punand totul pe seama unor crize de nebunie. caci altfel nu va fi primit. se scoala de pe canapea. Luluta il lauda. SCENA 11 Leonas se intoarce. ca o slaveste. sub amenintarile cu muscaturi si zgarieturi. Fata incepe sa vorbeasca despre logodna. Ion pleaca sa il anunte. nici harzob de « pastrabi ». ii arata unghiile si dintii. Barzoi si Chirita se retrag incetisor din camera si intra in odaia lor. ingrozit. imbracat in costum de bricicar.

pretinzand ca i la. iese cu Gulita din odaie. sub cuvant ca pravalit-o de 5 ori. in timp ce Leonas o cauta cu privirea pe Luluta. a vrut sa-i manance dreptul. dar nu are timp sa faca nimic. Barzoi doreste sa afle ce pricina are Leonas. Arie din 2 morti vii : Ii mare cu cei mici. intr-o fuga de cal. iar la plata. in vreme ce Luluta intra pe usa. Barzoi il zoreste. dar nu are timp. Barzoi. care ii spune ca se duce pana la varul Chirculici sa rezolve o problema. caci Leonas gaseste ac de cojocul lor (galop). Barzoi. dar apare boierul. SCENA 12 Leonas se prezinta repede Barzoiului drept Piciu bricicariul de la Ies. Leonas ii oerfa curcanul. caci este recunoscut de Chirita. Barzoi vrea sa-l pedepseasca. Dupa ce se asigura ca primeste carboava de la Ion. Leonas ii spune ca s-a pornit de la Ies cu o actrita. chemand jandarmii peste el.sa ii dea carboava in locul curcanului. il intreaba ce doreste. dar il indeamna sa ii dea curcanul lui Ion. este cuprins de curiozitate. Urmeaza aria galopului. Leonas cade pe ganduri. iar Leonas ramane gandindu-se ce minciuna sa-i dureze. SCENA 13 Chirita. satul de atata vorbarie. si accepta sa mearga la pitariu Chirculici. SCENA 14 Luluta intra in camera si ii vede pe toti sarind prin odaie. Se intalneste cu Barzoi. Barzoi se preface ca se supara. Chirita ii spune ca Chirculici « s-a pornit de 3 zile la mosie si-a pus sa-i ingrijeasca casele ». Chirita ii spune si pricina-Leonas si o indeamna sa-l potoleasca.adus tocmai de la Ies drept pesches. ca parinte ispravnic. Nemaiavand timp de pierdut. Barzoi isi ia sapca si pleaca. fiindca nu mai vazuse niciodata o actrita. gandindu-se ce sa minta. Ion pleaca sa ii duca carboava boierului. Leonas isi da seama ca nu i-a mers minciuna. ca sa nu-l lase pagubas pe Leonas.aceasta ramane . sa-i graiasca. Leonas iese razand. danduse drept un om cinstit.

Leonas face cunostinta cu Luluta si in timp ce o saruta pe obraz. SCENA 15 Arie din Harca-Tanana Chirita ii anunta pe musafiri ca vor lua cina la ora 5. Ii pofteste la un pahar de rachiu. Luluta simuleaza o criza de nebnie. pana cand isi va primii pasaportul. crezand ca aceasta s-ar putea supara. Aceasta inchina in cinstea plecarii. SCENA 16 Monsiu Sarl intra. o piesa tare frumoasa. le Diable ». I-l ofera gallant Chiritei pe un bumb pe care il taie de pe surtacul Barzoiului. toti sunt surprinsi de minunatia piesei si de ingeniozitatea nemtilor. Apoi se intereseaza despre ce mai este nou la Ies. din nou. Gulita ameninta sa-l provoace la duel. ce va avea loc in 3 zile. cerandu-si insa scuze fata de « madama ».uimita. La sfarsit. bland. cu Sarl in mijlocul lor. asa ca se aseaza toti pe canape si pe jalturi. facand mare tam-tam pe seama statutului sau de « baroana ». Leonas este de fapt actorita. intrucat va pleca la Paris. cu pasaportul in mana. mandra de dobandirea pasaportului. incepe sa citeasca. Luluta le cere sa taca. ii marturiseste cine este de fapt si o roaga sa opreasca nunta. care se da drept sora lui Leonas. . Chirita nu are incotro si accepta. Acesta aduce rachiul pe o tava si o seveste prima data pe Chirita. Chirita ii cere sa le povesteasca. se preface ca o vede pe Chirita dansand si facand tumbe. Apoi cere sa fie casatorita cu Leonas. despre teatru. deghizat in femeie. ce va fi adus de Ion. Sarl ii marturiseste ca a vazut opera italiana « Robert. Chirita. SCENA 17 Ion anunta sosirea unei actrite de la Ies. ii informeaza ca aceasta este cina de ramas bun. Deasemenea. asemanator cu o farfurioara. Pentru a nu o spara si mai tare. vrea sa il muste pe Gulita dupa care incepe sa valseze singura. caci le-au venit musafirii. dand buzna in salon.

santajandu-l pe Barzoi cu dovezile necinstei sale iar pe Chirita cu portretul pe care i-l daruise ofiterului. . dar nu mai e nimic de facut. intrucat fusese deja casatorit cu Luluta. Pana la urma scapa cu bine. In final toata lumea este nevoita sa sarbatoreasca.Cei doi sunt casatoriti. dupa care Leonas isi dezvaluie adevarata identitate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful