PLANUL DE CARIERA

Elaborat de: Papazean Elena; Padurariu Daniel Profesor: Otilia Albu

în realitate. i toate acestea cu un serios impact asupra viitorului s u profesional. adesea asociat cu alegeri gre ite. amânare. Mul i dintre noi avem cuno tin e sau prieteni care au renun at la o anumit facultate i au început alta. ezit ri. chiar câteva domenii de activitate. abandon. dac s-ar proiecta cariera din timp. Dar. Acesta este cazul fericit. Dar. s-ar putea evita apari ia insatisfac iei i a unor ani pierdu i. fiecare om schimb în decursul vie ii câteva job-uri sau uneori.INTRODUCERE Op iunea unui tân r pentru o anumit carier f r niciun sprijin extern este un proces dificil. pe motiv c nu este ceea ce î i doresc. Multe studii arat c în medie. . Tranzi ia de la coal la locul de munc prin conceperea unui plan de carier introduce o nuan a de claritate în aceasta etap dificil i anevoioas . Specializarea aleas presupune deja existen a unui plan. Cazul nefericit este atunci când r mâne în acea facultate (la insisten ele p rin ilor sau pur i simplu din comoditate) i se preg te te pentru o meserie pe care nu o dore te sau poate chiar o ur te. majoritatea oamenilor ajung s lucreze în alte domenii decât cele pentru care au o diplom .

.

trebuie sa cunosti precis coordonatele locului in care te afli. Mecanismul este similar in cazul dezvoltarii unei cariere de succes: nu o poti realiza fara sa te cunosti foarte bine. .Elaborarea unui plan de cariera Kilometrul 0 Cat de bine te cunosti? Care sunt valorile tale personale? Ce scop principal ai in viata? Pentru a ajunge la destinatia dorita. fara sa stii de unde pleci la drum si care este ³bagajul´ pe care-l iei cu tine. nici macar cu harta in mana nu vei gasi drumul. Daca ele sunt confuze.

extra-curricular .Temperament Coleric/ sangvinic/ melancolic/ flegmatic Profilul Belbin (Rolul în echipa) Profil personal Organizatorul/ presedintele/ formatorul/ improvizatorul/ investigatorul/ evaluatorul/ colegialul/ finalizatorul Profil înn scut Talent innascut Profil adaptat Formarea competentelor in cadrul academic.

A fi neimportant .Varietatea . ne putem mobiliza in directia pe care ne-o dorim. pasii esentiali catre alegerea unei cariere implinite.Succesul . menita sa ne motiveaze sa descoperim punctul de plecare in calatoria de implinire a carierei. Astfel.Creativitatea Valori nedorite: . Acestia ar fi.Rutina . pe masura valorilor tale!´ Valori dorite: . pe scurt. De retinut: ³Alege-ti o cariera potrivita. Urmeaza identificarea valorilor.Esecul . ambitiilor. pasiunii si convingerilor personale.Inteligenta . este important sa constientizezi principiile dupa care te ghidezi.Pentru inceput. ³Kilometrul 0´ este o metafora puternica.Respingerea .

confortul.Crezi ca vei reusi ca om de afaceri daca una din cele mai importante valori. perfectionismul si creativitatea? . isi vor pune amprenta asupra carierei tale si a nivelului de satisfactie pe care il vei obtine. pentru tine. este siguranta? . succesul financiar. vrem sa lucram la birou sau pe teren? Preferam sa muncim singuri sau in echipa? Ce este important pentru tine in cariera? . sa creezi ceva concret? Raspunsul la aceasta intrebare te va ajuta sa iti identifici valorile personale. sa realizezi ceva cu propriile tale maini. siguranta zilei de maine. raspunde la urmatoarele intrebari: Trebuie sa ne gandim la personalitatea noastra: suntem o fire introvertita sau extravertita?. de a analiza cifre.Sunt oamenii? Dorinta de a ajuta. fie ca vrei sau nu. .Pentru a contura ideile de baza pe care vei construi mai departe.Crezi ca vei putea fi un inginer valoros daca nu ai ca valoare invatarea continua si dorinta de autoperfectionare? . creativitatea.Crezi ca vei reusi sa te dezvolti ca programator daca in portofoliul tau de valori nu se regasesc rabdarea. Acestea. ne place rutina sau schimbarea?.

Care este scopul tau principal? Ce rezultat final esti motivat sa obtii prin activitatea pe care ti-o alegi? Sa conduci o afacere? .Sa ajuti oamenii sa fie mai multumiti. . mai motivati.Sa interpretezi cifre si informatii complexe intrun mod original? . mai liberi sau mai performanti? - Pentru a obtine raspunsul la aceasta intrebare trebuie sapat pana cand ajungi la scopul care te pasioneaza cu adevarat.Sa faci conducerea unei afaceri mai usoara prin intermediul unui program software? .

identificand valorile personale vei putea sa evaluezi in ce masura acestea sprijina cariera pe care ti-ai ales-o.De exemplu ³sa creez campanii de marketing eficiente´ poate fi primul raspuns care identifica doar modalitatea prin care pasiunea unei persoane se realizeaza. De fapt pasiunea este ³sa influenteze comportamentul si conceptiile oamenilor. . Odata ce iti identifici scopul principal poti evalua masura in care el va fi implinit sau satisfacut de cariera aleasa. La probarea insistenta cu intrebari de genul ³ce realizezi prin aceasta activitate´ persoana si-a dat seama ca pasiunea sa nu era marketingul in sine.´ Iata un exemplu de scop principal si de valori alese de o persoana. ci faptul ca prin campaniile de marketing ar fi reusit sa influenteze comportamentul si conceptiile oamenilor. astfel incat scopul principal sa continue sa fie indeplinit indiferent de schimbarile pe piata de munca sau de activitatea catre care preferi sa te indrepti. Totodata. Scop principal: Sa influentez comportamentul si conceptiile oamenilor astfel incat sa ii pot determina sa actioneze intr-un anumit fel. Aceasta te va ajuta sa evoluezi de la o activitate la alta de-a lungul carierei tale. Este important sa identifici pasiunea profesionala ca scop si nu ca activitate.

Vedeti. Sansa de a lucra la crearea unui program complex de operare ii da ocazia sa determine eficienta serverului. vei fi motivat sa actionezi cu o intensitate mare in aceea directie si vei obtine rezultate peste asteptarile tale. Initial Octav isi dorea sa lucreze ca administrator de retea insa acest aspect a realizat nu ii satisfacea scopul sau principal.´ . In timpul studiilor el si-a descoperit si scopul sau principal.Octav stie ca ii plac calculatoarele insa nu stie ce anume sa faca cu ele. El nu vede munca de administrator ca una suficient de importanta. In loc sa administreze pur si simplu server-ul el si-a dat seama ca scopul sau principal este acela de a creea programe care sa determine cum va functiona serverul. de a crea ceva semnificativ. ³Alege cariera care sa iti satisfaca scopul principal si care sa respecte cat mai multe din valorile personale. Astfel. dupa facultate a urmat cursuri postuniversitare de pregatire profesionala de programare a soft-urilor de operare pentru servere si calculatoare. Octav are acum satisfactia pe care si-o doreste si este sprijinit in cariera de una din valorile sale. Ca urmare. importanta sau semnificatia este una din valorile sale. sa-si foloseasca inteligenta pentru a creea programe de operare pentru aparate de calcul sofisticate de exemplu servere.

Fa-ti o lista cu profesii si exploreaz-o .

.

³Shadowing´ sau ³Umbrind´ un profesionist din cariera pe care ti-o doresti pentru o zi este un fel excelent de a simti ce inseamna sa lucrezi in acel domeniul fara o prea mare investitie de timp. Trebuie sa te intrebi despre valorile tale profesionale si ce te inspira. profesorii ± pe oricine cunosti ± daca te pot pune in legatura cu cineva din acel domeniu. . chiar si pentru o zi sau doua. Cum stii ce cariera sa iti alegi ? Citeste publicatii din domeniul in care vrei sa te lansezi. prietenii. poti incepe sa faci o cercetare despre cariera. Vorbeste cu persoane care lucreaza in prezent in domeniul care te intereseaza. Un factor al succesului in gasierea unui loc de munca este potrivirea obiectivelor persoanale cu cele ale locului de munca. Intervieveaza persoane despre ce le place si ce nu le place despre munca lor. Poate pur si simplu iti va confirma ceea ce gandeai si iti va intari decizia sau poate sa iti deschida ochii in cazul in care nu este ceea ce te asteptai.Odata ce ai o idee si stii care sunt interesele si abilitatile tale. Intreaba-ti familia.

Poti face practica in timpul facultatii si dupa absolvire sa intri pe un post de incepator.Ce fel de mediu iti doresti? Ce lucruri sunt importante pentru tine? Sa faci noi descoperiri? Banii? Un mediu de lucru relaxat? Un mediu dinamic? Putere? Sa ii ajuti pe altii? Aceasta parte este importanta cand vrei sa reduce spectrul optiunilor. Incearca extremele. doar asa vei fi capabil sa cresti si sa faci fata provocarilor. Fa o practica sau cateva ore de munca volutara. dar iti vei putea face si cunostinte. Fa fiecare pas la timpul lui. acesta va fi influentat de ce faci in primii ani. Ideea e sa faci fiecare pas la timpul sau. Daca te-ai decis unde mergi ai nevoi de o harta si o planificare pe termen lung. De aici poti urca in organizatii. Odata ce ti-ai stabilit obiective pe termen lung nu va aparea nici un glob magic care sa te abata de la traseu. persoane care iti pot propune posturi platite cu norma intreaga in organizatiile lor. la pensionare? Oriunde este acel punct. Probabil cea mai delicata parte din planificare este sa desfaci obiectivele in bucatele gestionabile. Volutariatul iti va da nu doar un sens a cum va fi cariera ta. intr-un an. Du-te la o multinationala cu 2000 de angajati si apoi la o companie mica antreprenoriala si vezi unde te simti mai bine. Intreaba-te: Unde vreau sa fiu in 20 ani. in 5 ani. .

clare: usor de exprimat .flexibile : sa poti modifica anumite detalii. Obiectivele trebuie sa fie: .plauzibile: sa crezi in ele ca le poti atinge . daca este necesar.reale: trebuie sa ai energia. Pentru elaborarea unui plan de cariera va propun sa completati tabelul de mai jos : . Va trebui sa depui efort ca sa le atingi. dar la final vei ajunge exact acolo unde iti doresti.Unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru dezvoltarea carierei tale profesionale este sa iti stabilesti obiective. atributele si puterea necesara cat sa le atingi .

sa invat o limba straina .Scoala de soferi 2 luni .Obiective pe termen scurt ( 0 ± 6 luni) .Cursuri de limbi straine Indicatori de atins Diploma de economist Diploma de masterat Diploma de paticipare/ Premiu Diplome aferente de competente lingvistice Permis de conducere Durat Vara 2011 2 ani Mai 2011 2 ani 5.Admiterea la ciclul de masterat 3.sa ma incadrez in campul muncii (asistent universitar) Obiective pe termen lung (3 ± 5 ani) .Participare in cadrul olimpiezii de management 4.sa cresc in ierarhia profesionala (lector universitar) .sa sustin sesiunea de iarna cu succes Obiective pe termen mediu (6 luni ± 3 ani) . Absolvirea ciclului de licenta 2.sa urmez studiile de doctorat Ac iuni 1.sa ma inscriu la un program de master .

V mulìumim ! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful