P. 1
ALAT – ALAT PENTAKSIRAN

ALAT – ALAT PENTAKSIRAN

|Views: 2,367|Likes:
Published by Nurul Farehah Nasir

More info:

Published by: Nurul Farehah Nasir on Jan 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

Analisis ralat Rekod dan laporan Sampel kerja Temubual Alat-alat pentaksiran Ujian rujukan kriteria Pemerhatian Ujian rujukan norma Probe Kuiz .

€ Laporan-laporan mengenai maklumat murid digunakan oleh guru pemulihan khas untuk mendapat satu gambaran yang menyeluruh berkaitan murid tersebut. . € Bahan tersebut boleh terdiri daripada bahan secara bertulis ataupun tidak bertulis.

guru perlu membuat analisis sampel kerja untuk mengetahui kelebihan serta kekurangan murid dalam mata pelajaran yang dipelajari. € Bagi memperolehi maklumat yang lebih menyeluruh. € Sumber .maklumat sedia ada berkaitan sampelsampel kerja yang dihasilkan murid berikut dalam mata pelajaran yang dipelajarinya.

perbandingan antara pelajar tidak timbul. € Contoh ujian. Belum menguasai € Oleh itu. sifat atau kemahiran. Telah mengetahui atau 2. € Maklumat yang diperolehi mengelaskan pelajar kepada kategori: 1. pelajar dapat membezakan huruf ¶b· dan ¶d·.Ujian ini dibina untuk menentukan status seseorang pelajar dalam sesuatu bidang. € .

Markah ujian hanya dapat ditafsirkan melalui perbandingan prestasi seseorang pelajar dengan yang lain. Ujian ini mengandungi soalan-soalan yang sederhana kesukarannya kerana yang mempunyai kesukaran yang sederhana mempunyai kuasa diskriminasi yang baik. PMR. sifat atau kemahiran yang diuji. Antara ujian rujukan norma ialah peperiksaan UPSR. SPM dan STPM yang mana melibatkan jumlah pelajar yang ramai. Ujian yang baik dapat mendiskriminasikan pelajar dengan tepat.€ € € € € Fungsi utama ialah untuk membandingkan pelajar di antara pelajar di dalam sesuatu bidang . .

€ Ujian boleh dijalankan sebaik tamat sesei pengajaran untuk mengetahui sama ada murid tersebut memahami apa yang diajar .

€ Bertujuan untuk mengetahui sama ada pelajar boleh menjalankan tugasan dalam situasai yang berlainan. € Guru memberi tugasan atau ujian yang sama tetapi dengan sedikit pengubahsuaian seperti memberi penyampaian yang berlainan .

€ Pemerhatian yang dibuat perlu direkodkan.€ Merupakan satu kaedah yang selalu dijalankan oleh para professional untuk mengumpul maklumat khususnya berkaitan tingkah laku seseorang murid. .

. atau rakan sebaya murid. guruguru yang lain.€ Guru boleh mendapat maklumat berkaitan murid dengan menemubual ibu bapa.

€ Pelajar akan sering melakukan kesilapan yang sama bagi sesuatu kemahiran yang masih belum dikuasai mereka. € Oleh yang demikian. € Kesilapan .yang dilakukan pelajar boleh dijadikan sebagai petunjuk tentang kemahiran yang belum dikuasainya. guru boleh mengkaji ralat yang terdapat dalam sampel kerja pelajar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->