Intocmirea unui CV

Cand vremurile sunt grele si joburile greu de gasit, este important sa fiti pregatit din toate punctele de vedere pentru a obtine slujba dorita. Si cum orice aplicare porneste de la CV, mi-am propus sa detaliez aceasta tema, a intocmirii corecte a unui CV. In primul rand trebuie sa intelegem ca CV-ul este un instrument folosit pentru a va vinde unui potential angajator. Sunt de ajuns doar 20 30 de secunde pentru ca el sa hotarasca daca va va chema la interviu, de aceea, asigurati-va ca va puneti in evidenta calitatile si reusitele intr-o maniera concisa si clara. De asemenea trebuie avut in vedere ca CV-ul nu este un document standard. Pentru fiecare candidatura, trebuie sa fie adaptat in functie de domeniul de activitate, de companie si de postul vizat. Orice CV este structurat in 4 paragrafe, si anume: 1) Informatii Personale 2) Experienta Profesionala 3) Educatie si Formare 4) Aptitudini si Competente Profesionale

1) Informatii Personale
Acesta este paragraful in care candidatul se prezinta (date de contact, starea civila, etc.). Trebuie avut in vedere ca toate recrutarile încep cu candidatii despre care angajatorul poate avea informatii si o imagine suficient de clare (studii, experienta, date personale, renume, imagine publica etc.), insa nu trebuie exagerat, ajungandu-se la redactarea unui CV sub forma de roman autobiografic: M-am nascut în vara anului 1968, la Ciulnita, mama era contabila si am doi frati mai mici si o sora maritata; am facut gradinita la... .

2) Experienta Profesionala
In acest paragraf candidatul va prezenta firmele in cadrul carora a lucrat, facand o mica descriere a fiecarei firme in parte, si postul ocupat (cu o mica descriere a sarcinilor avute, in caz contrar puteti fi

dar sunteti in stare sa le depasiti! Tot aici se mai pot trece si hobby-urile. De asemenea. deoarece vor crea o impresie de instabilitate. sau in curs de absolvire. . ar trebui tinut cont de 2 posibile intrebari pe care si le-ar putea pune angajatorul in timpul citirii CV-urilor: Candidatul va satisface nevoile companiei? Ajustarea CV-ului pentru un anumit post implica pozitionarea aptitudinilor si a experientei astfel incat sa arate angajatorului ca se potrivesc perfect nevoilor postului. insa acestea vor fi expuse in functie de importanta lor in vederea obtinerii job-ului vizat. de la ultima institutie absolvita. 4) Aptitudini si Competente Profesionale Acest paragraf poate fi considerat cel mai important deoarece prezinta toate cunostintele dobandite dea lungul anilor. in ordine cronologica. cifrele vor iesi in evidenta. liceul terminat. recunoasteti acest lucru si descrieti cum celelalte calitati pot compensa pentru aceasta lipsa. apoi vor urma cursurile urmate. Ca si in cazul paragrafelor anterioare. In cazul in care va lipseste o abilitate cheie. 3) Educatie si Formare In acest paragraf se trec toate datele cu privire la educatia dumneavoastra. datele trebuie sa fie exacte. Inainte de toate. De asemenea. de la ultimul job avut pana la primul.000 pe luna . avand grija ca duratele si datele sa fie exacte.intr-o mare de cuvinte. sau cum puteti invata foarte repede! Acest lucru va arata angajatorului ca va cunoasteti punctele slabe. iar facultatile si liceul trebuie sa fie trecute in ordine cronologica. pana la cursuri de formare si calificare.banuit ca ascundeti ceva dupa acea denumire). De asemenea e bine sa se foloseasca cifre. atragand atentia angajatorului. Candidatul va ramane in firma mea pe termen lung? Daca aveti mai multe joburi pe perioade foarte scurte (sub 3 luni) omiteti sa le treceti. pana la prima. mentionand si calificarea/dicploma obtinuta. incepand de la facultatile absolvite. recititi anuntul de recrutare si fiti atenti la ce se cere! Aptitudinile si competentele se vor trece in ordinea importantei lor pentru job-ul vizat. pentru ca angajatorul sa-si faca o impresie si despre personalitatea dumneavoastra. aici se pot trece cunostinte dobandite in decursul anilor de studiu. pe care le considerati importante pentru acest loc de munca. de exemplu mentionand ca programul dumneavoastra a crescut numarul comenzilor la 5. neseriozitate.

este oportunitatea perfecta pentru ca acesta sa isi aminteasca motivele pentru care isi doreste sa va angajeze. De asemenea. el considera fie ca nu sunteti prea interesat. rugati pe cineva cunoscut sa va citeasca CV-ul. indiferent care este ea. insa nici sa fie prea sumar sau chiar incomplet. o scrisoare de multumire trimisa intervievatorului (dupa participarea la interviu. dar nici sa nu fie neglijent (hartie foarte proasta. normal). Isi poate aminti unde ati mai lucrat si ce responsabilitati ati mai avut? Poate sa spuna ce fel de post cautati? Daca nu. murdare. sa nu fie prea stufos. La final. evitati sa faceti CV-uri cu formate prea fanteziste.). recititi-l! In cazul in care angajatorul observa greseli serioase de limba. Aveti grija ca lungimea unui CV sa nu depaseasca 2 pagini A4. fie ca sunteti superfical. . Dupa ce ati facut toate acestea. sau pentru ca dumneavoastra sa mai adaugati un amanunt despre care ati uitat in timpul interviului. etc. probabil ca nu aveti un mesaj destul de clar. etc. Apoi rugati persoana sa faca un rezumat al continutului. In concluzie. cu explicatii si referinte inutile. scrise de mana. un CV bine intocmit nu necesita altceva decat sinceritate si atentie! Sper ca ideile prezentate sa va fie de ajutor pentru a obtine job-ul dorit! .Dupa ce ati terminat de redactat CV-ul. pentru a gasi eventualele greseli care v-au scapat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful