CROP FAKTOR

35mm film oznaen sa senzorima digitalnih kamera zeleni: Canon 1.3x, crveni: Nikon DX 1,5x, plavi: Canon 1.6x. Nikon FX i Canon full-frame su isti kao i 35mm film(24x36mm) Vecina senzora digitalnih kamera su manji od 35mm filma,znaci bilo koju sliku koju napraite sa dig.aparatima ona je napravljena od manjeg prostora od 35mm filma. Ako je fotografja napravljena sa istim objektivom a na razlicitim senzorima, pokazuje manji prostor slike.To se naziva «crop faktor».Manji senzor cropuje sliku objekiva uodnosu na 35mm film, odseca deo fotografije koji vdite u traizlu.Zato vecina digialni fotoaparta ima manje trazilo u odnosu na 35mm film kamre,fotoaparte.U slucaj date zaboraili poledajte starije Nikon F i sadasnje DSLR pa cete videti razliu u trazilu.

Ugao koji se vidi je manji na digitalnim fotoaparatima. crveni pokazuje senzor sa 1.Sto znaci da ce kompaktne kamere sa 6mm objektivom videti slican ugao kao 36mm objektiv na 35mm film kamerama-fotoaparatima.full frame na DSL kamerama .3 crop faktor Canon 1D serija. a ako zelite isti ugao da vidite i na 35mm film kamerama mozete. tako sto se zizna daljina dig.5 (koji zavisi od velicine senzora).pomnozi sa crop faktorom koji je obicno oko 1.plava je Canon serija sa 1. Ovde su primeri fotografija sa istim objektivom i sa istog mesta sa razlicitim na razlicitim camerama (senzorima): fotografija sa 35mm filmom.Zeleni ram pokazuje senzora od 1.5 crop faktorom sto je vecina Nikon DSLR kamera. PRIMERI Primer iznad pokazuje 35mm film frame.Full frame serije i Nikon i Canon fotoaparata su isti kao 35mm film frame.6 x crop faktorom . Compakt kamere imaju veci crop faktor od oko 6.Digitalni i film SLR objektivi su oznaceni po ziznim daljinama .

5x sensor camerom (Nikon DXseria) .1.3x sensor camera (Canon 1D seria) foto sa 1.

5 crop faktor kamerama pokazuje isti ugao kao 150mm ojektiv na film ili full frame kamerama (zizna daljina objektiva x crop faktor) .6x sensor camerama (Canon DSLRs 1.foto sa 1.6 crop faktor) Objasnjenje: sa 100mm objektivom na 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful