Senaman Langkah 1: Kepitan Bantal Semasa Duduk (untuk bahagian dalam peha

)

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar di atas, duduk di atas kerusi(tanpa roda) kemudian bengkokkan kaki ke sudut 90 darjah. Kemudian letak bantal diantara dua peha, hembus nafas semasa anda menekan bantal itu menggunakan kedua belah peha. Tahan untuk 1 minit dengan bernafas seperti biasa. Kemudian lepaskan dan lakukan langkah yang ke 2 Langkah 2: Tekan tangan sambil duduk (untuk peha luar dan pinggul)

Duduk di atas kerusi tanpa roda. Kaki bengkokkan pada sudut 90 darjah seperti dalam gambar. Letakkan tapak tangan di sebelah luar lutut. Sambil mengekalkan kedudukan tangan dan tapak tangan, tolak lutut ke luar melawan tapak tangan, seperti anda ingin menolak tapak tangan itu ke luar. Dalam masa yang sama, tekan tangan ke dalam untuk mengelakkan daripada peha itu tertolak ke luar. Tahan kedudukan ini untuk 1 minit sambil bernafas seperti biasa dan kemudian teruskan dengan Langkah 3

Kemudian tarikh nafas untuk kaki kiri pula. Kemudian Hembus nafas untuk turunkan kaki kiri. Rehatkan kaki anda di atas lantai dengan bengkokkan pada sudut 90 darjah. Hembus nafas semasa anda mengangkat pinggal dan benarkan tapak tangan dan kaki untuk menampung berat anda. Duduk di atas kerusi(tanpa roda). Kembali ke Lan gkah 1. Over RM3 Million to be Won. Kemudian lepaskan. Tahan kedudukan ini untuk 30 saat dengan bernafas seperti biasa. . Kemudian tarik nafas semasa anda menurunkan kaki kanan tersebut. Letakkan tangan di bahagian sisi kerusi. Hembus nafas semasa anda mengangkat dan mel unjurkan kaki kanan. Langkah 4: Jambatan duduk (untuk bahagian belakang dan tepi peha) Duduk pada bucu sebuah kerusi(tanpa roda). Tahan 30 saat sambil bernafas seperti biasa. Tahan untuk 20 hingga 60 saat sambil bernafas seperti biasa. Letakkan tapak tangan di atas kerusi dan di sisi anda. Kemudian teruskan ke Langkah 4. dan akan telah selesai untuk senaman hari ini. Ulang langkah 1 hingga langkah 4 sekali lagi. Letakkan kaki di atas lantai dengan lutu dibengkokkan pada sudut 90 darjah.Langkah 3: Angkat kaki sambil duduk (untuk bahagian depan peha) Win Weekly at Shell.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful