BILI SMO I OSTAJEMO DOSLJEDNI SEBI !!!

Jedinstvena organizacija mladih ( JOM ) Jelah je jedna od prvih omladinskih organizacija koja je osnovana na prostoru općine Tešanj, a svoj kontinuitet veže sve od 2002. godine pa do danas. Pojam aktivnog djelovanja jedne omladinske organizacije kao udruženja graĎana na prostorima naše općine u to vrijeme je apsolutno bio nepoznat. Jedna grupa mladih, odlučnih i stabilnih karaktera je krenula u borbu za kvalitetniji život mladih ljudi, kao i ostalih graĎana. Pretpostavljajući da će taj put biti trnovit, ipak su se odlučili da naprave teren za '' zdravo ' ' odrastanje, u nadi da će se na njega gledati pozitivno i sa ljudskim razumom. Od samog početka JOM Jelah je zajedno sa općinom Tešanj i njenom mizernom podrškom gradila jednu novu dimenziju u pristupu i odnosu prema mladima, koja se prije svega očituje u: 1.Borbi za položaj mladog čovjeka u svom društvu (aktiviranje i forsiranje mladih kroz projekte, prepoznavanje i priznanje istih); 2.Razvoju urbane kulture meĎu mladima ( pokretanje projekata koji promovišu urbani način života- Rastok, Dani Amaterske Umjetnosti ); 3.Izgradnji infrastrukture za mlade (mjesta koja ukazuju na kvalitetniji način druženja kao Omladinsko-Kulturni Centar i Mini-Sportski Centar); 4.Ujedinjavanju mladih svih nacionalnosti u našoj regiji (Rastok Fest je po prvi puta poslije rata ujedinio mlade iz Doboja, Teslića,Tešnja, Maglaja, Jelaha, Banja Luke, Tuzle, Zenice itd. ); 5.Animiranju mladih u sportu ( deset godina za redom se održava turnir u uličnoj košarci); 6.Educiranju mladih (edukacije koje su prošli mladi zajedno sa članovima JOMa po cijeloj BiH, razne radionice od kojih je najvažnija '' Put BiH prema EU '' iz 2008. godine, u kojoj su učestvovali predstavnici vlasti, NVO i privatnog sektora regije Doboj, ta radionica je imala pokroviteljstvo predsjedništva Bosne i Hercegovine ); 7.Kvalitetnom iskorištavanju slobodnog vremena.

radi se o tome da je JOM-Jelah 2007. godine pokrenuo veoma važnu inicijativu po pitanju restauracije Dom kulture u Jelahu. a pored toga izazivaju i druge krizne situacije koje direktno pogaĎaju mlade ljude i sve ostale graĎane naše općine. većina njih još ne uživa stalno i stabilno zaposlenje što smatramo ozbiljnim problemom na kojem pod hitno strukture vlasti trebaju raditi. najveći resurs jednog udruženja su ljudski kapaciteti.Sve ovo govori da je Jedinstvena Organizacija Mladih jedna odgovorna. Ipak. tj.000. Kao što znamo. Sramotno je reći da je to jedini Dom kulture u općini koji nije u upotrebi zbog sigurnosnih razloga. te je za svaki projekat dobila pozitivno mišljenje donatora i finansijera o utrošku sredstava. kao i da pojedini političari smatraju da imaju apsolutnu vlast nad našim životima. Stoga. Za obavljanje i praćenje pravnih procedura u JOM-u se brinu tri diplomirana pravnika. godine uzeli . hrane sretne porodice i prepuštaju upravo nama priliku da nastavimo s onim što smo zajedno započeli. dok se pri realizaciji pojedinih projekata uključuje i preko 50 pasivnih članova koji svojim volontiranjem aktivno pomažu u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Nakon što smo se godinama obraćali Općini Tešanj i Mjesnoj Zajednici Jelah s ovim pitanjem uspjeli smo kao odgovor dobiti jedino neke nejasne nesuglasice izmeĎu istih. Naime. ključnih problema koji su tako lako rješivi. Htjeli smo ukloniti tu sramotnu tačku. a da se isti nalazi u MZ Jelah koja donosi najviše prihoda u budžet općine. tako da smo te 2007. obzirom na sve ove činjenice koje dokazuju naše najbolje namjere za stanovnike čitave naše općine i šire regije. organizovana i ozbiljna organizacija u općini Tešanj. Doboj. koja je u posljednih osam godina svojim idejama realizovala preko 20 projekata svih profila. Važno je istaći da je većina članova JOM-a akademski obrazovana ili su na putu ka tome. Jedan od pokazatelja omladinskog djelovanja je i hiljade sati volonterskog rada kako članova JOM-a. Teslić. Generacijski je kroz JOM prošlo oko 120 mladih ljudi. a neki se danas bave uspješnim privatnim biznisima. Može se čak reći da naš glas često nije ozbiljno shvaćen.DOM KULTURE JELAH ( koji je prijeko neophodan za naše kvalitetnije djelovanje ). jer su za to plaćene i našim novcem. 1. ali ih strukture vlasti zbog uskostranačkih interesa s namjerom izbjegavaju riješiti. s ponosom ističemo činjenicu da danas brojimo oko 45 aktivnih članova iz 5 općina: Tešanj.00 KM. u vrijednosti od preko 200. tako i drugih volontera iz susjednih općina. nailazimo na nedovoljno prepoznavanje naših projekata. Doboj-Jug i Usora. Sve ovo navedeno predstavljamo na osnovu slijedećih dogaĎaja. omalovažavanje našeg rada i vršenje političkog pritiska od strane političkih subjekata i poslanika u državnom parlamentu. Na veliku žalost.

2008. jedne MZ u općini Tešanj i svega dobrog u njemu. Mi članovi JOM-a to ne možemo i nećemo prihvatiti. pune dvije godine niko od struktura vlasti nije preduzeo ni jednu radnju kako bi se ciglanski dimnjak sačuvao.2010. Dakle. a samim tim su i spriječili njegovu obnovu i uskratili prostor za naše djelovanje i razvijanje kulture u svim segmentima.11. Zar je moguće i dozvoljeno da se za dvije godine ništa ne učini. 2. Nakon samo nekoliko dana peticiju je potpisalo preko 1000 graĎana i vjerovali smo da je to dovoljno da strukture vlasti i Načelnik kao prvi čovjek općine shvati značaj naše borbe za očuvanje jedne vrijednosti. Naša namjera je bila da ovaj simbol Jelaha ostane i dalje na svom mjestu. ni mjesna zajednica Jelah nisu poduzele odgovarajuće mjere. te su svojim nekvalitetnim pristupom rješavanju problema doveli do toga da se donator povukao. te smo sve dalje prepustili općini Tešanj i mjesnoj zajednici Jelah. Nakon toga smo pokrenuli proceduru njegove zaštite kod nadležne institucije za zaštitu spomenika u Sarajevu. . Tog dana je okončana jedna istinska. Pune dvije godine ni općina Tešanj.Čekajući konačnu potvrdu komisije sve je to nažalost dobilo jedan drugačiji epilog. Zaista smo slijedili samo ljudsku potrebu za očuvanjem prepoznatljivog akcenta u našem okruženju i najstarijeg industrijskog objekta na prostoru općine Tešanj. godine. Nakon što smo se upoznali sa dozvoljenim sredstvima i procedurama krenuli smo u potpisivanje peticije protiv njegovog rušenja.00 eura. godine smo saznali da privatna firma koja je postala vlasnik prostora bivše ''IGM Usora '' preduzima radnje za rušenje ciglanskog dimnjaka. Nakon vršenja političkih pritisaka i drugih sitnih interesa dobili smo negativan odgovor i kapacitet našeg djelovanja kao udruženja graĎana je u tom momentu dostigao gornju granicu. a na kraju je došao i momenat njegovog rušenja.Tog dana nam je pokazano i dokazano da smo samo mi ostali sebi dosljedni. što je u našim srcima već 68 godina.000. ali naše lokalne vlasti su ostala nezainteresovane. ljudska bitka za očuvanje simbola jednog mjesta. JOM Jelah se po ovom saznanju odmah javno oglasio protiv rušenja istog u želji da zaštiti historiju svoga mjesta. Nakon prvog izlaska komisije na teren dobili smo pozitivan odgovor na naša pitanja. Zar da na naše vlasti gledamo kao na neprijatelja? Jasno dajemo doznanja da to nije način na koji mi funkcionišemo.Taj projekat je na našu veliku radost prošao i trebali smo dobiti sredstva u iznosu od oko 25. Upravo njima smo poslali argumentirane dopise u kojima smo od njih tražili da nastave s borbom za spas i očuvanje ciglanskog dimnjaka.problem u svoje ruke. vlastite industrijske revolucije.CIGLANSKI DIMNJAK ( Simbol Jelaha ) Borba JOM-a se nastavlja borbom za očuvanje ciglanskog dimnjaka čije decenijsko postojanje u našim očima predstavlja početak jedne naše male. MeĎutim. tačnije dana 05. te napisali projekat upućen holandskoj fondaciji za obnovu Doma kulture u Jelahu.

te da ćemo time dokazati da slučaj dimnjaka ne može pokolebati naše postojanje i djelovanje i da ovaj nemili dogaĎaj bude prelomna tačka da još '' glasnije '' izražavamo svoje potrebe za očuvanjem i izgradnjom naše okoline. Na samom kraju se iskreno i sa žaljenjem izvinjavamo pojedinim političkim partijama i poslanicima u državnom i drugim parlamentima. Mi idemo ka tom cilju.pa tek na kraju i o dimnjaku koji je u očima mnogih beznačajan kao nama njihova ravnodušnost. našoj historiji.Politička. niti će imati bilo kakve veze s bilo kakvom političkom opcijom. Jelah 24. kako ostvarivati nužne projekte u našoj sredini. tako i svako drugo pozitivno djelovanje. to je prostor gdje oni treba da troše svu svoju energiju. Politika je nažalost toliko uzela sebi za pravo.Kako ćete sada vratiti povjerenje? Možda. niti bilo kakva druga opredjeljenja nikada nisu bila u žiži interesovanja organizacije kao cjeline. Krajnje je vrijeme da zajedno sa nama sjednu.Mi želimo da gradimo. poslanike u državnom i drugim parlamentima. da se vrate svojoj prvobitnoj ulozi. tj. da konačno shvate šta im cijelo ovo vrijeme govorimo gdje je njihova odgovornost. zajedno sa ljudskim bićima sa kojima dišemo isti bosanski zrak zatrovan nesposobnošću i licemjerstvom naših '' savremenih i modernih '' bh političara.Mi od Vas tražimo oslonac. Mi isključivo radimo za dobrobit društvene sredine u kojoj živimo.. radu za društvo za obične ljude. koje ćemo morati razočarati sa slijedećom izjavom: ''Jedinstvena Organizacija Mladih-JOM Jelah od samog početka svog djelovanja nije imala. zaista i jesmo pogriješili što smo htjeli da vodimo brigu o sebi.. te da razradimo konkretan plan kako graditi i vladati. te želi da pokvari i ono malo što je pozitivno u našoj sredini. Nadamo se da će Općina Tešanj i Mjesna zajednica Jelah u narednom periodu svojim djelima dokazati da mladi ljudi i u strukturama vlasti imaju svoje '' roditelje '' koji će podržavati i kvalitetno usmjeravati kako omladinsko. Na sve ove pokušaje i zastrašivanja mi im ovim putem jasno i glasno poručujemo da ostajemo dosljedni sebe i svog djelovanja. Zato apeliramo na sve političare i predstavnike vlasti. podršku i brigu kao dijete od svojih roditelja. godine Jedinstvena Organizacija Mladih-JOM Jelah . Iskreno se nadamo da će se Općina Tešanj i Mjesna Zajednica Jelah odazvati na ovaj apel.2010. našim uspomenama. kao i nečinjenjem kada su trebali preduzimati odreĎene radnje.11. Zakon prirodnosti glasi: '' Prije nego srušiš jedno stablo deset drugih zasadi ''.o našim životima. Iz ovog razloga POZIVAMO SVE AKTERE koji su svojim postupcima.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful