HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 1

Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi

2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Kesihatan - Daya Tahan Kardiovaskular 1. Lari ulang alik 10 m

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mengelaskan larian cepat dan lambat a. Langkah panjang b. Langkah pendek c. Permainan kecil (pertandingan) 4 kumpulan kecil

Minggu 1 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 Waktu Kesihatan Diri dan Keluarga Kesihatan Diri - Mengenal Tubuh Badan 1. Mengenal bahagian kepala -Bahagian tubuh ( manusia atau binatang ) daripada leher ke atas atau ke hadapan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan bahagian kepala a. mata , telinga, hidung, rambut 2. Fungsi a. mata – melihat b. telinga – mendengar c. hidung – menghidu 3. Nyanyian lagu ‘Parts of the head’ 4. Melabel bahagian kepala

Minggu 2 Tunjang 3PJ Tajuk Isi

2 Waktu Kesukanan Keselamatan - Keselamatan semasa beraktiviti 1. Keselamatan diri dan keselamatan rakan a. Pakaian yang sesuai

Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. 3. 4.

Perbincangan mengenai aktiviti harian yang biasa dilakukan oleh murid Perbincangan mengenai pakaian yang sesuai dalam aktiviti harian murid Menyenarai pakaian yang sesuai dalam aktiviti harian murid. Pertandingan antara kumpulan Agihkan murid kepada 5 kumpulan, 6 orang setiap kumpulan. Letakkan gambar pelbagai jenis pakaian dalam gelung rotan A 5 m daripada garisan permulaan. Letakkan gelung rotan B 3 m di hadapan gelung rotan A Murid berbaris di belakang garisan permulaan mengikut kumpulan. Murid akan berlari ke gelung rotan A. Pilih gambar pakaian yang sesuai dan letakkan dalam gelung rotan B. Berpatah balik dan cuit tangan kawan. Murid 2 ulang lakuan di atas sehingga murid terakhir. Kumpulan yang paling cepat dengan jawapan yang betul dikira pemenang.

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 Waktu Kesihatan Diri dan Keluarga Kesihatan Diri - Mengenal tubuh badan 1. Mengenal bahagian tangan

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Menamakan tubuh badan bahagian tangan. a. Menunjukkan bahagian tangan (sendiri & rakan) lengan siku jari pergelangan tangan tapak tangan b. Melabel bahagian-bahagian tangan.

Minggu 3 Tunjang 2PJ Tajuk Isi

2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. Lokomotor

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Melompat rendah - lompat tukar arah ke sisi, depan, belakang 2. Melompat tinggi - lompat mencapai buah 3. Melompat berat - duduk mencangkung dan lompat seperti binatang.

Minggu 3 Tunjang 2PK Tajuk Isi

1 Waktu Gaya hidup sihat Pemakanan - Makanan harian 1. Makanan harian saya

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Perbincangan mengenai contoh-contoh makanan dan minuman 2. Mengasingkan gambar-gambar minuman dan makanan 3. Mewarnakan minuman atau makanan.

Minggu 4 Tunjang 2PJ Tajuk Isi

2 Waktu Kemahiran Pergerakan asas 1. Bukan lokomotor Bukan lokomotor / bergerak tanpa beredar ialah pergerakan tubuh badan yang tidak melibatkan pergerakkan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berdiri a. Lalang ditiup angin berdiri tegak kaki di kangkangkan seluas bahu. Kedua-dua belah tangan direnggangkan Ayun badan ke kiri dan ke kanan b. Berkawat setempat berdiri tegak kaki diangkat ke arah atas dengan lutut bengkok ulangkan dengan kaki kiri dan kanan. Menaikkan bendera berdiri tegak. Kedua-dua belah kaki dirapatkan Tangan kiri da kanan digerakkan ke atas dan ke bawah secara berselang seli.

c.

2. Duduk a. Mendayung sampan duduk dengan kedua-dua kaki lurus ke hadapan kedua-dua belah tangan di sisi dan dibengkokkan ke arah hadapan. Ayunkan kedua-dua belah tangan ke hadapan dqan ke belakang. b. Besar dan kecilkan badan Luruskan dan kangkang kaki, depa tangan, bila diisyaratkan, mengecil bengkokkan lutut, tangan peluk lutut rapat ke dada, kepala ditundukkan.

Berkumpulan (persembahan) a. b. badan tegak dan cekak pinggang. Berlunjur semula. buka ibu jari • Jari telunjuk – untuk menunjuk/ lebih sopan dengan ibu jari. Bunga sedang berkembang. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bengkokkan lutut arah ke dada perlahan-lahan. Badan dibuka dan dinaikkan ke atas. (2 kumpulan) bertinggung dengan keadaan tangan memegang lutut. kedua-dua belah kaki rapat. Tepuk dan sambut bola besar Kemahiran / Butir Mengajar 1.Mengenal tubuh badan 1. 4. tegakkan badan dan renggangkan tangan ke kiri dan ke kanan. Melakukan aktiviti melambung dan menyambut bola besar a. 2 X Kiri. Jari. Minggu 5 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Perlakuan Motor . Mengenal bahagian tangan. Bangun. lengan/ pergelangan tangan. (2 Kumpulan) Nyanyian 2 X kanan. Minggu 4 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan diri dan keluarga Kesihatan Diri . Menyatakan fungsinya mencengkam bahasa tubuh • bagus/baik – genggam tangan. Menamakan tubuh badan bahagian tangan a. 8 X ulangan bersama-sama. Dayung sampan beramai-ramai.Koordinasi 1. sementara keduadua belah tangan direnggangkan sedikit demi sedikit. Berseorangan . Duduk lutut bengkok duduk berlunjur. Lambung dan sambut bola besar 2.c. Nyanyian lagu ‘mana ibu’ – ‘ mana kelingking’ Melabel bahagian tangan – susunan jari b.

berlari seperti kuda menngikut bunyi tamborin d. bila isyarat mula diberi. 3.b. epal. 2.melakukan aktiviti di atas mengikut stesyen . roti dan bijiran dan lemak. Bola dipegang oleh murid 1. melompat sepert kanggaru mengikut bunyi tamborin 2. Aktiviti lokomotor Butir Mengajar a. ikan c. Permainan kecil a. Buah-buahan & sayur-sayuran betik. a. jagung e. sawi. Pasukan yang tamat dahulu di kira pemenang. ayam. berjalan seperti orang utan mengikut bunyi tamborin b. Berpasangan 2. kekacang. kacang soya. kambing. oren. timun d. Permainan kecil . Lokomotor Kemahiran / 1. minyak masak Menerangkan pentingnya makanan ini untuk murid kerana mengandungi nutrien yang diperlukan oleh murid untuk pertumbuhan dan perkembangan diri. murid 1 akan melambung bola kepada murid 2 dan seterusnya sehingga bola sampai semula kepada murid 1. buah-buahan dan sayur-sayuran. Mengenali jenis-jenis kumpulan makanan dan punca makanan ini. Menampal gambar makanan mengikut jenis kumpulan makanan. gandum. keju. Kemahiran / Butir Mengajar 1. keju b. daging. Minggu 6 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. daging. 5 jenis kumpulan makanan Susu. pisang. Pasukan berkumpul dalam bulatan.Makanan harian saya 1. Minggu 5 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya Hidup Sihat Pemakanan . Lemak mentega. Lumba lari melambung dan menyambut bola berganti-ganti. Roti & bijirin beras. buncis. berjalan seperti kucing menangkap tikus mengikut bunyi tamborin c. Susu lembu. roti. kambing. Daging lembu.

paha 2.Mengenal tubuh badan 1. Pelajaran ) Minggu 7 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Gimnastik 1. Kemahiran / Butir Mengajar 1.Minggu 6 Tunjang 1Pk Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kesihatan Diri . ini kaki ( Lagu: Clementine) Ini kaki saya ( Lirik : Suk. Guling balak • Baring di atas tilam gimnastik • Kaki di luruskan • Lurus dan rapatkan tangan di atas kepala • Gulingkan badan 2. Meneliti fungsi bahagian-bahagian tersebut berjalan menendang Nyanyian lagu “ Bahagian Tubuh” Ini kepala. ini kepala ini kepala saya Ini tangan. Keting. ini abdomen Ini abdomen saya Ini kaki. Tumit. Permainan kecil • Pertandingan Minggu 7 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kesihatan Diri . jari b. Menamakan bahagian-bahagian kaki a. ini tangan Ini tangan saya Ini abdomen. 3. Gimnastik pada kesedaran tubuh badan Kemahiran / Butir Mengajar 1.Mengenal tubuh badan 1. Mengenal bahagian kaki. Bahagian Abdomen .

a. berantai 4. murid pertama dalam setiap kumpulan akan melambung gelung rotan kepada murid ke 2 mengikut arah putaran jam .apabila isyarat diberikan. tangan. Lambung rendah dan tinggi ikut gelung dan sambut 3.Koordinasi 1.murid ke 2 akan menyambut gelung roan dan melambung kepada murid ke 3. dan seterusnya . Mengenal abdomen Mewarna bahagian abdomen Mencantum potongan gambar bahagian tubuh badan( jigsaw puzzle ) Menampal gambar lengakp di dalam buku latihan Minggu 8 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasakan Perlakuan Motor . Mengelak jangkitan kutu • tidak berkongsi sikat . Lambung dan sambut gelung rotan Kemahiran / Butir Mengajar 1. kaki.Kebersihan anggota 1. Menggolek gelung rotan a.setiap ahli bergerak 2 langkah ke belakang . Berpasangan c. Kumpulan kecil. Kelemumur b. b. Minggu 8 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan diri dan keluarga Kesihatan Diri . dan badan. Pertandingan antara kumpulan . Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. 2.Bahagian badan di antara bahu dan pinggang Kemahiran / Butir Mengajar 1.setiap kumpulan diberi 1 gelung rotan .Apabila gelung rotan sampai semula kepada murid pertama kumpulan itu dikira pemenang. Kutu Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berseorangan b.setiap kumpulan membentuk bulatan . Cara menjaga rambut a. c. Lambung dan sambut gelung rotan 2.. Kebersihan rambut a.

Atas tali kumpulan kecil 3. 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Perlakuan Motor .Imbangan Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan kedudukan posisi badan semasa melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam. Permainan kecil – PERIGI BERACUN • 4 orang murid berpegangan tangan di luar gelung • Lawan tarik dan cuba tarik kawan ke dalam gelung • Murid termasuk ke dalam gelung dikeluarkan dari permainan • Teruskan permainan sehingga tinggal seorang murid yang dikira sebagai pemenang Minggu 9 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kesihatan Diri . usus. Menampal dan melabel abdomen perut usus buah pinggang hati b.bahagian abdomen . buah pinggang dan hati) Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berjalan sambil berjengket a. Berjalan dan mengimbang garisan lurus Kemahiran / Butir Mengajar 1. Mewarna bahagian. Menamakan bahagian-bahagian dalam badan a. Mengelak kelumumur • Tidak berkongsi sikat • Menjaga kebersihan rambut • Mengeringkan rambut selepas mandi Minggu 9 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1.• menjauhi rakan yang berkutu • rawatan menghilangkan kutu b. Bahagian Abdomen : Rongga di bahagian tengah badan. Atas garis lurus Individu b. Berjalan sambil mendepa tangan 2. 2. (spt. vertebrata yang berisi organ.Mengenal tubuh badan 1. Perut.

3. Menulis huruf besar/kecil di depan. tukar arah Ulang pergerakan Kemahiran / Butir Mengajar 1. Alatan yang merbahaya benda tajam Kemahiran / Butir Mengajar 1 Jenis kemalangan di rumah luka akibat benda tajam terjatuh terkena air panas 2. Menulis di udara menggunakan jari sambil berlari atas hujung kaki. 4. c. Menulis di udara menggunakan jari sambil duduk a. Menulis huruf besar/kecil di depan. tukar arah Lari bebas . b. ke kanan/kiri. sisi. di kanan/kiri b. Menulis nombor di depan. Minggu 10 Tunjang 3PK Tajuk Isi 1 Waktu Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Keselamatan . di kanan/kiri. di atas. c. Keadaaan di rumah tempat licin tempat gelap 2. di atas. a. di kanan/kiri b. Melukis dengan kedua-dua belah tangan. Arah – depan. Menulis huruf “O” dengan tangan kanan/kiri b. tukar arah dan pusing b. di kanan/kiri. Melukis dengan kedua-dua belah tangan. di atas.Minggu 10 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Gimnastik 1. Menulis nombor di depan. Melabel/mewarna benda-benda tajam .Keselamatan Di Rumah 1. a. c. Menulis di udara menggunakan jari sambil berdiri a.lari cepat terkawal ke depan. Corak – di udara dengan tangan Bebas memenuhi kawasan (yang ditetapkan) tanpa sentuh kawan Jalan bebas – jalan cepat ke depan. 2. di atas. Kesedaran ruang a. ke kanan/kiri. Melukis dengan kedua-dua belah tangan.

4. Kesedaran tubuh badan Gerak isyarat .Minggu 11 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Gimnastik 1. terung Mewarna gambar makanan berkhasiat Mengumpul dan mewarna makanan berkhasiat Kemahiran / Butir Mengajar 1. . 2. Makanan berkhasiat Makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh badan. Minggu 11 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya Hidup Sihat Pemakanan 1. telur.sentuh Gerak edar . Lari dan sentuh kawan sentuh seberapa banyak kawan Guna seluruh kawasan yang ditetapkan Murid lain elak dari disentuh Tepuk tangan/ bahagian badan (ikut murid ) Tepuk tangan . Menamakan jenis makanan berkhasiat susu. untuk tumbesaran menberi tenaga sumber vitamin 2. sawi. kangkung. 3.Jalan & lari Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berjalan berpasangan Berjalan berpasangan kemudian berpisah dan bertemu semula – sentuh kawan . 3. ikan – roti. Berlari berpasangan Berlari berpasangan kemudian berpisah dan bertemu semula – sentuh kawan. pisang Lobak.tepuk bahagian badan Tepuk tangan – tepuk bahagian badan yang lain.

b. Mengenal fauna Murid di bahagikan kepada kumpulan dan diarah untuk memilih gambar fauna sahaja daripada pelbagai gambar yang di letakkan. Kemahiran / Butir Mengajar 1. meninjau persekitaran sekolah Menamakan flora & fauna yang ada di persekitaran sekolah. Mengenal flora dan fauna berpandukan gambar secara kelas. 4.Minggu 12 Tunjang 2PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Rekreasi 1. Mengenal Flora Murid di bahagikan kepada kumpulan dan diarahkan memilih gambar flora sahaja daripada pelbagai gambar yang di letakkan. menggemukkan Mengumpul dan menampal gambar makanan rapu. menggemukkan aiskrim merosakkan gigi. Minggu 12 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya Hidup Sihat Pemakanan 1. Mengenal flora dan fauna Flora Fauna tumbuh-tumbuhan haiwan dan unggas Kemahiran / Butir Mengajar 1. Membezakan flora dan fauna dalam persekitaran sekolah. 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Perlakuan Motor . 2 Minggu 13 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1. Menamakan jenis-jenis makanan rapu snek kurang zat makanan jeruk kurang zat makanan kek ising merosakkan gigi. 3. menggemukkan gula-gula merosakkan gigi. . 2. Makanan rapu ( makanan tidak berkhasiat ) Makanan yang tidak mempunyai nutrien makanan yang secukupnya yang diperlukan oleh tubuh badan. Pertandingan antara kumpulan a.Imbangan Definasi : Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika melakukan pergerakan atau dalam keadaan diam.

3. Mengimbang tubuh badan. b. 4. Kebersihan tubuh badan Menyenaraikan amalan kesihatan harian a. .2. 2.aktiviti menjunjung dan memegang pundi kacang dan berjalan atas tali ( imbangan ) berpasukan. mandi dan tidur. berpakaian. Bertanyakan rakan jenis makanan (sarapan) berkhasiat kegemarannya. . Minggu 13 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya hidup sihat Pemakanan 1. basuh tangan. Makanan harian sahabat Soal jawab makanan kegemaran rakan karib secara berpasangan. c. Berjalan di atas tali sambil menjunjung pundi kacang dan keduadua belah tangan memegang pundi kacang. Minggu 14 Tunjang 3PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kesukanan Pengurusan . pakai kasut. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Melukis dan mewarna makanan (sarapan) kegemaran rakan karib. Menyenaraikan amalan kesihatan harian Gosok gigi. Berjalan di atas tali sambil kedua-dua tangan memegang pundi kacang. 2. sikat rambut.Pengurusan Diri 1. a. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Berjalan di atas tali sambil memegang pundi kacang. Pertandingan antara kumpulan. bersih dan selamat. sarapan. Depakan tangan untuk mengimbang badan. Memadan amalan pengurusan diri dengan alatannya (kumpulan) Kemahiran / Butir Mengajar 1. c. mandi. d. Pertandingan antara kumpulan. Depakan tangan untuk imbangan. Menamakan jenis makanan (sarapan) kegemaran rakan karib. b. Melakonkan aktiviti amalan kesihatan. Berjalan di atas tali sambil mengimbang badan dengan mendepa tangan. Pengambilan makanan harian yang berkhasiat.

perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. Butir Mengajar Minggu 15 Tunjang1 PK Tajuk Isi 1. Berjalan sepert gajah mengikut bunyi tamborin d. Minggu 15 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Kreatif 1. 1. 2. Terbang seperti kapal terbang mengikut bunyi tamborin c. Menyatakan fungsi abdomen. Menunjukkan modul bahagian dalaman abdomen (perut. Mengenal diri sendiri Siapa saya nama umur jantina Kemahiran / 1. Pergerakan kreatif ialah interpretasi idea. Butir Mengajar .) Melakar arah perjalanan makanan hingga ke perut. Permainan kecil bergerak seperti aktiviti diatas mengikut bunyi tamborin Kemahiran / 1. 3.Minggu 14 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kesihatan Diri -Mengenal tubuh badan. 4. Berjalan seperti pencuri mengikut bunyi tamborin 2. Perut tempat untuk mencerna makanan yang di makan. 2. Fungsi bahagian abdomen Menunjukkan bahagian abdomen. Menyanyikan lagu berkaitan perut. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan Kekeluargaan ialah ahli keluarga yang tinggal serumah dan saudara mara yang mempunyai hubungan keturunan dan pertalian darah. Aktiviti pergerakan kreatif a. 5. Terbang seperti burung mengikut bunyi tamborin b.

dan jantina diri sendiri dalam buku tulis. umur. Definisi. Menyanyikan lagu yang ( sahabat ) Minggu 17 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu Kemahiran Gimnastik . 3. Pertandingan antara kumpulan menghantar bola melalui kedua-dua belah kaki ( kangkang ) Minggu 16 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan 1. Keistimewaan diri sendiri membantu keluarga tubuh badan sihat Menampal gambar dan menulis nama. Perbincangan tentang kepentingan memilih sahabat yang baik. Melentik ke sisi kanan dan ke kiri. 3. 2.2. Membuat aktiviti timbang garam ( mengangkat rakan di belakang ) 4.Kelenturan 1. Kemahiran / 1. Bercerita tentang sahabat karib Butir Mengajar 2. Keluarga ialah ahli keluarga yang tinggal serumah dan saudara mara yang ada pertalian darah dan keturunan. Minggu 16 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kemahiran Berasaskan Kesihatan . 3. Keistimewaan sahabat Kemahiran / 1. Butir Mengajar 2. Membengkokkan badan ke hadapan.Keupayaan meregang otot berserta kebebasab sendi bergerak dengan sepenuhnya.

3. Skipping bebas dalam kawasan yang ditetapkan. Minggu 18 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Gimnastik 1.Isi 1. Perlakuan seperti sebatang pokok hendak tumbang dan jatuh ke tanah. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Soal jawab jenis minum petang dan makan malam berkhasiat kegemaran rakan karib ( berpasangan ). Menggunakan bahagian tubuh badan untuk bergerak ke pelbagai arah. Menyatakan minum petang dan makan malam kegemaran rakan karib. 4. . Kesedaran ruang Bergerak pelbagai arah dengan membentuk tubuh badan. 4. Aktivti kumpulan. (makan malam) Soal jawab waktu minum petang dan makan malam rakan karib. Kesedaran ruang Skipping setempat dengan kedua-dua belah kaki (berpasangan dan bergilir-gilir) Skipping setempat dengan sebelah kaki (berpasangan dan bergilir-gilir) Skipping dan bergerak sejauh 4 meter. 3. Makanan harian sahabat. 4. 2. 5. Minggu 17 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya hidup sihat Pemakanan 1. lumba lari skipping 15 meter. Mewarna gambar minum petang dan makan malam yang berkhasiat. ke hadapan ke belakang ke sisi ke atas ke bawah Aktiviti mengecilkan badan kemudian bergerak seperti sebiji benih (cara pokok tumbuh dari sebiji benih) Bergerak setempat seperti sebatang pokok di tiup angin. 3. 6. Kemahiran / Butir Mengajar 1. kumpulan demi kumpulan Pertandingan antara kumpulan. Memerhati gambar sebatang pokok Memahami istilah penggunaan arah. 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. 5. 2. ( berpasangan ).

Butir Mengajar 2. Aktiviti Kelenturan a.Minggu 18 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya Hidup Sihat Penyalahgunaan bahan 1. lambung. Koordinasi ialah pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Pertandingan antara kumpulan Menghantar bola melalui atas kepala ( meleding ke belakang ) Kemahiran / 1. Racun rumpai jenis-jenis kesan sampingan Minggu 19 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Kesihatan . Kemahiran / Butir Mengajar 1.Kelenturan 1. Kelenturan ialah keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Aktiviti Koordinasi a.Koordinasi 1. sentuh lantai dan sambut pundi kacang. Minggu 19 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 1 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Perlakuan Motor . Butir Mengajar 2. Bongkok ke sisi pegang lutut kanan ( kedua-dua belah tangan ) b. Ubat kegunaan luar (contoh air pencuci luka) Racun makhluk perosak racun semburan nyamuk jenis-jenis racun semburan kesan sampingan 4. 3. tangan. Permainan Kecil Kemahiran / 1. Bongkok ke sisi pegang lutut kiri ( kedua-dua belah tangan ) c. Duduk dan jangkauan melunjur. kaki dan badan. Menyenaraikan jenis-jenis bahan pencuci kandungan dalam bahan pencuci kesan sampingan 2. . b. Jenis bahan-bahan yang merbahaya. lambung dan sambut pundi kacang secara bebas.

Keselamatan Di Sekolah 1. Ketangkasan ialah kebolehan seseorang melakukan pergerakanpergerakan berturutan ke sesuatu arah yang berbeza seberapa cekap dan pantas yang boleh. Minggu 19 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran Keselamatan . Minggu 20 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Perlakuan Motor . Mengenal pasti tempat-tempat yang merbahaya di sekolah. terjatuh / terhantuk luka melecet terseliuh patah 2. Jika nama “Belatuk “ dilaungkan barisan yang berkenaan berlari dan kumpulan “Belalang” akan mengejar. 2. longkang tangga laluan kenderaan kawasan tandas kawasan pembuangan sampah Perbincangan kemalangan yang berlaku di sekolah. .a. 2. Bahaya di sekolah Kemahiran / Butir Mengajar 1. Belalang-Belatuk Cara bermain – penerangan oleh guru Murid berdiri dalam 2 barisan jarak 2 atau 3 meter menghadap satu sama lain Satu barisan (kumpulan) digelar “Belatuk” dan satu lagi “Belalang” Guru melaungkan satu daripada nama di atas. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Keselamatan adalah langkah berjaga-jaga bagi megelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. lambung dan sambut pundi kacang dalam bulatan.Ketangkasan 1. Sesiapa yang ditangkap sebelum sampai ke kawasan selamat yang ditetapkan bertukar menjadi “Belalang” dan begitulah sebaliknya.

Belalang . Menyenarai makanan yang baik untuk kesihatan gigi. Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Perlakuan Motor . Minggu 21 Tunjang 1 PK Tajuk 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga. Permaian Kecil . Murid mengikut teknik menggosok gigi yang betul. Berjalan atas tali bawa bola Jarak tali 2 meter Bola 2 biji Berjalan di atas tali sambil mengimbang bola di tangan kanan Berjalan di atas tali sambil mengimbang bola di tangan kiri. Susu.2. 4. Buah-buahan c.Imbangan 1. 2.Belatuk Minggu 20 Tunjang 1 PK Tajuk 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kesihatan diri Penjagaan gigi Cara menggosok gigi Makanan yang baik untuk gigi Menjalankan aktiviti luar kelas dengan menjalankan tunjuk cara menggosok gigi dengan betul. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Penyakit kulit Kudis . a.Pengurusan diri Isi 1. Isi 1. Kesihatan Diri . 2. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Sayur-sayuran b. 3. Permainan kecil. Berjalan di atas tali sambil mengimbang 2 biji bola ditangan kiri dan kanan.

Penjagaan kepala kelemumur kutu Kemahiran / Butir Mengajar 1. 2. Faedah bersenggang Kemahiran / Butir Mengajar 1. 3. baju) Aktiviti bertulis suaikan atau padankan jenis penyakit kulit dengan cara jangkitannya.Kemahiran / Butir Mengajar 1. Minggu 22 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Kesenggangan 1. 4. kudis buta cacar air (cangkering) Bagaimana ia berjangkit pakaian sentuhan berkongsi alat (tuala. 2. Minggu 22 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kesihatan Diri . Cara menjaga kepala . Berbasikal menggayakan cara berbasikal yang betul berbasikal keliling kawasan Permainan ketingting Perbincangan faedah aktiviti bersenggang mengisi masa lapang meningkatkan disiplin memupuk semangat kesukanan memupuk semangat kerjasama Permainan galah panjang. Menamakan jenis-jenis penyakit kulit kudis.Mengenal Tubuh Badan 1. panau. 3.

Minggu 23 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. b.Ketangkasan 1. Manipulasi alatan Kemahiran / 1. Melakonkan situasi yang menggambarkan perasaan a.a. Minggu 23 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Perasaan 1. sedih situasi kematian ahli keluarga b. Butir Mengajar 2. Melahirkan luahan isi hati dalam pelbagai situasi. gembira situasi mendapat anugerah pelajar cemerlang c. berpasangan b. Melakukan aktiviti tampar lutut. dua orang murid berdiri berhadapan dan seorang lagi berdiri di tengah sambil memagang gelung rotan. Butir Mengajar a. baling pundi kacang menerusi gelung rotan untuk disambut oleh kawan. berkumpulan . malu situsi apabila seluarnya kotor / koyak Minggu 24 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Perlakuan Motor . Membaling dan menyambut pundi kacang secara berpasangan. Permainan tampar lutut kawan Kemahiran / 1. 3. 1. Membaling dan menyambut pundi kacang menerusi gelung rotan. Pertandingan antara kumpulan membaling pundi kacang ke dalam gelung rotan. mencuci rambut syampu rambut sikat keringkan rambut selepas mandi demontrasi cara mencuci rambut.

Melahirkan luahan isi hati dalam pelbagai situasi. Melakonkan situasi-situasi yang menggambarkan perasaan Butir Mengajar a. Murid A akan berpasangan dengan murid B. terkejut situsi apabila bunyi belon meletup b. sugul situasi apabila bangun dari tidur c. Difinisi – Ahli yang tinggal serumah serta saudara-mara yang ada hubungan keturunan atau pertalian darah. Menyediakan satu carta mengenai ahli keluarga Minggu 26 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. Kemahiran / 1. Murid diagihkan kepada beberapa kumpulan (1 kumpulan – 3 orang ) . Melakukan gaya burung terbang Butir Mengajar . marah situasi apabila sesuatu barang yang disayangi diambil orang Minggu 25 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Perlakuan Motor . Permainan `Burung Masuk Sarang` Kemahiran / 1.Ketangkasan 1. Kemahiran / 1. Minggu 24 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga. Perasaan 1.-Murid diagihkan kepada dua kumpulan A dan B. Kumpulan yang paling ramai menampar lutut lawannya dikira menang. Manipulasi alatan ( bola besar ) .menjalankan permainan `Burung Masuk Sarang` Minggu 25 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan 1.Bergerak bebas dalam kawasan 2. Soal jawab tentang ahli keluarga Butir Mengajar 2.Setempat .

Berenang ( statik ) c. Menampar dan menyambut bola dalam bulatan c. Menampar bola melepasi halangan ( net / tali ) 2. Aktiviti manipulasi alatan Butir Mengajar a. Butir Mengajar 2. menyedihkan . Membuat mimik muka pelbagai perasaan yang dialami. Aktiviti Bukan Lokomotor Kemahiran / a. Mengenal pasti perasaan yang biasa dialami oleh diri sendiri. Pertandingan antara kumpulan . Minggu 27 Tunjang 2 PJ Tajuk 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas Isi 1. menakutkan. Pertandingan antara kumpulan menampar bola melepasi halangan ( net / tali ) Minggu 26 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Perasaan 1. Melakar gambar yang menunjukkan perasaan. menggelikan hati d. 3. menakutkan c.lompat bintang Minggu 27 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Perasaan 1. Bergerak berbagai-bagai cara bagi menunjukkan pelbagai perasaan yang dialami. menggelikan hati dan menyedihkan. Murid diagihkan kepada 4 kumpulan. Lompat bintang Butir Mengajar b. Burung terbang ( statik ) 2. mengembirakan b.Kemahiran / 1. Definisi – Perkara yang mengembirakan. Menampar dan menyambut bola berpasangan b. Kemahiran / 1. setiap kumpulan akan melakonkan situasi yang :a.

Meniru pergerakkan lalang ditiup angin ( halus ringan ). Meniru pergerakkan burung yang terbang di udara ( kawal lambat ). Butir Mengajar 2. Pertandingan antara kumpulan mengelecek bola melalui skital.Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. . Kesedaran rintangan kepada beban dan masa. sepi. Kemahiran / Butir Mengajar Minggu 29 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran. Pergerakan Kreatif 1. 1. Minggu 28 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Perasaan 1. Kemahiran / 1. 1. 4.Mimik muka yang menunjukkan pelbagai perasaan ( suka. Mengelecek bola secara statik ( kiri dan kanan ) Butir Mengajar 2. Melakonkan babak yang menunjukkan perasaan sedih dan gembira. Meniru pergerakkan seorang peninju ( serta-merta ). Menolak kereta yang rosak ( berat kuat ). Murid membuat mimik yang menunjukkan 5 perasaan seperti diatas. 3. marah dan takut ) 1. Manipulasi alatan ( bola besar ) Kemahiran / 1. Definisi – Interprestasi idea.Memek muka yang menunjukkan pelbagai perasaan. Mengelecek bola melalui skital ( zig-zag ) 3. Mengelecek rakan. 4. Perasaan. Menyediakan topeng mimik muka yang menunjukkan perasaan-perasaan tersebut. sedih. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. 2. 2. Minggu 29 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Kemahiran / 1 Waktu Kesihatan diri dan keluarga.

Berjalan setempat ( Kawad ) b. Butir Mengajar 2. Kemahiran / 1. Menceritakan tentang ahli keluarga saya. Skip setempat c. Skip setempat 2. Skip setempat sambil menghayun tangan d. 2. Definisi – Ahli keluarga yang tinggal serumah dan saudara-mara yang ada hubungan keturunan dan pertalian darah. Skip sambil bergerak Kemahiran / 1. kanggaru dan lain-lain Butir Mengajar 2. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. Skip sambil bergerak dengan pelbagai kelajuan . layang-layang. bola dan lain-lain. Menyanyikan lagu `Keluarga Bahagia` Minggu 31 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Kesihatan . Secara ansur maju :Butir Mengajar a. Menggambar pergerakan seperti gasing. Aliran beban badan dalam ruang dan masa. 3. Menggambarkan lakonan binatang seperti arnab. Minggu 30 Tunjang PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan 1. Minggu 30 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan kreatif 1.Daya Tahan Kardiovaskular 1. katak. Mengumpul topeng yang menunjukkan pelbagai perasaan untuk dijadikan folio. Menggambarkan situasi kereta api berhenti di stesen. Definisi – Pergerakan Kreatif – interpretasi idea. Kemahiran / 1.Butir Mengajar 2.

Perbincangan mengenai masa makan yang sesuai Butir Mengajar 2.Daya Tahan Kardiovaskular.murid membentuk satu bulatan besar. 4. kanan dan kiri 3. Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan Kecergasan Berasaskan Kesihatan .jauh dari makanan. Skip sambil bergerak dengan mengubah kelajuan. Skip setempat. Perbincangan mengenai bahan beracun Butir Mengajar 2. Melentik ke sisi.lumba skip mengikut nombor yang disebut. Kecergasan Berasaskan Kesihatan . . Minggu 32 1 Waktu Tunjang 2 PK Gaya Hidup Sihat Tajuk Penyalahgunaan bahan Isi 1. Membuat jadual makan berdasarkan gambar-gambar yang disediakan. Kemahiran / 1. Butir Mengajar 2. Definisi – keupayaan meregang otot berserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. 3. Kemahiran / 1. Skip ulang-alik 2. Minggu 32 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kecergasan.kotak /bekas khas untuk menyimpan bahan beracun (contoh : peti ubat) . Jadual waktu waktu 2. Membongkok badan ke hadapan Butir Mengajar 2. Skip ulang-alik 10 meter.Kelenturan 1. . Melentik ke belakang . Perbincangan mengenai tempat yang sesuai untuk menyimpan bahan beracun.Minggu 31 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya hidup sihat Pemakanan 1. Permainan kecil :. Skip mengelilingi bulatan. Pengurusan bahan beracun Kemahiran / 1. 1. Makan mengikut masa Kemahiran / 1.

Butir Mengajar 2. Tarikh lahir d. Umur e. Menggolek gelung rotan secara bebas.baring dan mengangkat badan Minggu 33 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan diri dan keluarga Kekeluargaan 1. Biodata ahli keluarga . Nama gelaran c. Biodata ahli keluarga Butir Mengajar a. Nama penuh b. Umur e. Pertandingan menggolek gelung rotan dan mengelilingi skital (zig-zag) Minggu 34 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan 1. Pekerjaan . Menggolek gelung rotan secara berpasangan. 3. Biodata ahli keluarga Butir Mengajar a. Nama gelaran c.Ibu .Adik beradik Kemahiran / 1.Ayah Kemahiran / 1. Biodata ahli keluarga . Manipulasi alatan – gelung rotan Kemahiran / 1. Pekerjaan f. Nama penuh b.4. Membuat jambatan . Tempat bekerja Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan asas 1. Tarikh lahir d.

galop .Tanggungjawab Butir Mengajar a. Ayah – ketua keluarga – memberi nafkah – memberi perlindungan . Bukan lokomotor Kemahiran/ Butir Mengajar 1. menjengket – percubaan menggapai rambutan b. Menyanyi lagu `Gerak Badan’ (teks m/s 7) Minggu 36 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan Tanggungjawab ahli keluarga (ayah dan ibu) Kemahiran/ 1. Cara bergerakdengan menggunakan pelbagai bahagian tubuh badan Butir Mengajar a. menyentuh kasut c. mengikut stesyen . c. Menamakan bahan yang terdapat dalam gambar. Pertandingan antara kumpulan merangkumi tiga pergerakan di atas.merangkak seperti askar 2. menyapu papan hitam 2. seperti kanggaru . b. Aktiviti bukan lokomotor a. Minggu 36 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1.skip . Melabelkan bahan yang beracun dan tidak beracun. Kemahiran/ Butir Mengajar 1. skip galop merangkak Kemahiran/ 1.Minggu 35 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. 2. Lokomotor a. Minggu 35 Tunjang 2 PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya Hidup Sihat Penyalah gunaan bahan 1. Mengklasifikasikan bahan beracun dan tidak beracun.

Menendang bola secara bebas dalam kawasan Butir Mengajar 2.b. Pertandingan antara kumpulan .menendang bola kesasaran Minggu 38 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan 1. Menggolek bola menuju ke sasaran (skitel/gelung rotan) 3. Ibu .menguruskan rumahtangga Minggu 37 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. Menendang bola secara berpasangan 3.Lagu `Keluarga Bahagia’ . Menendang bola menuju ke sasaran ( skital ) 4. Menyayangi keluarga Kemahiran / Pertandingan nyanyian antara kumpulan Butir Mengajar . Menggolek bola secara berpasangan 2.menggolek bola ke dalam gelung rotan/skital Minggu 37 Tunjang 1 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan Tanggungjawab ahli keluarga (anak) Kemahiran/ Tanggungjawab sebagai anak Butir Mengajar belajar menghormati kedua ibubapa menjaga adik dan lain-lain Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan asas C. Manipulasi alatan ( bola besar ) Kemahiran / 1. Pertandingan antara kumpulan .

Soaljawab mengenai aspek-aspek keselamatan kawasan tempat permainan Butir Mengajar .bangunan) 2. 4. . sebelah tangan dua belah tangan 3. lopak g. kayu Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. 2.gelanggang tidak licin d. Melambung dan menyambut bola kecil sebelah tangan dua belah tangan 3. Keselamatan adalah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan daripada berlakunya kemalangan. Melambung dan menyambut bola kecil berpasangan. Melantun dan menyambut bola getah secara bebas dalam kawasan. Melambung dan menyambut bola kecil Butir Mengajar aras rendah aras tinggi 2. Minggu 39 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Keselamatan 1. Melantun dan menyambut bola getah setempat. longkang f. Butir Mengajar 2.Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan Asas 1. Keselamatan di tempat permainan Kemahiran / 1. Manipulasi alatan ( bola getah ) Kemahiran / 1. jauh dari rintangan dan halangan (longkang. Menandakan rintangan dan halangan yang boleh menyebabkan kemalangan ( gambar yang disediakan ) e. Pertandingan antara kumpulan melambung dan menyambut dalam bulatan. Manipulasi alatan ( bola kecil ) Kemahiran/ 1. Pertandingan antara kumpulan. melantun bola masuk ke dalam bakul *bola yang apaling banyak masuk ke dalam bakul dikira menang. Melantun dan menyambut bola getah berpasangan 4.

Menjelaskan makna setiap tanda keselamatan jalanraya yang terdapat dalam Butir Mengajar teks. 2. Minggu 41 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Keselamatan 1. Menyusun gambar mengikut urutan (lambaran kerja) . lorong pejalan kaki 2. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. 2. arahan mengambil sesuatu benda b. lintasan pejalan kaki – bila boleh melintas c. Meniru pergerakan rakan Butir Mengajar tepuk tangan sikat rambut 2. melintas apabila pasti tiada kenderaan 2. Berkomunikasi dengan rakan melalui pergerakan. Keselamatan adalah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. arahan tanpa suara h.berhenti j. Penyesuaian terhadap rakan Kemahiran/ 1. Kemahiran/ 1. situasi jual beli. Mewarna gambar lampu isyarat dengan betul (gambar disediakan) Minggu 41 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 waktu Kemahiran Pergerakan Kreatif 1. pandang kiri l. 2. bergerak pelbagai arah mengikut arahan rakan i. Lakonan cara melintas jalan yang betul Butir Mengajar . Keselamatan pejalan kaki. pandang kanan k. a. Keselamatan adalah langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlakunya kemalangan pada diri sendiri. a. Keselamatan pejalan kaki Kemahiran/ 1. Pergerakan kreatif – interpretasi idea. lampu isyarat – makna setiap warna b.Minggu 40 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 Waktu Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Keselamatan 1. pandang kanan semula m.

pergerakan bunga berkembang. Kemahiran/ 1. Kerja berkumpulan Butir Mengajar . keluarga dan sahabat Kemahiran/ 1. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. Permainan kecil p. layu o. kelicap ‘ Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi 1 waktu Kesihatan Diri Dan Keluarga Kekeluargaan 1. sahabat bantu-membantu bertolak ansur . diri sendiri membantu keluarga tubuh badan sihat b. kelicap. Butir Mengajar a. Penyesuaian terhadap rakan. Bergerak seperti alunan ombak 2.mendayung sampan n. Perbincangan mengenai keistiwaan . 2. kuncup.Minggu 42 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi 2 Waktu Kemahiran Pergerakan kreatif 1. Pergerakan kreatif – interpretasi idea. ‘ cap kelicap. Mengenali diri sendiri . keluarga kasih saying keharmonian c.