9 <titlu>Introducere</titlu> PHP este una dintre cele mai interesante tehnologii existente în prezent.

Deoarece îmbină caracteristici dintre cele mai complexe cu simplitatea în utilizare, PHP a devenit rapid un instrument de frunte pentru dezvoltarea aplicaţiilor în Web. Totuşi, spre deosebire de alte instrumente populare pentru dezvoltarea aplicaţiilor Web, cum este Perl, PHP este un limbaj de programare comod pentru începători, chiar şi pentru cei care nu au mai desfăşurat activităţi de programare în trecut. Dacă sunteţi un cunoscător al limbajului HTML, dar nu aveţi experienţă în materie de programare, vă puteţi pune întrebarea: care sunt funcţionalităţile suplimentare pe care le poate asigura cunoaşterea limbajului PHP? Ca şi alte limbaje de scripting pentru Web, PHP vă permite să furnizaţi un conţinut Web dinamic, adică un conţinut Web care se modifică automat de la o zi la alta sau chiar de la un minut la altul. Conţinutul Web este un element important în susţinerea traficului unui sit Web; de regulă, vizitatorii nu vor mai reveni la o pagină Web care conţine aceleaşi informaţii ca şi cele prezentate la ultima vizită. Pe de altă parte, siturile Web frecvent actualizate pot atrage cantităţi enorme de trafic. Mai mult, spre deosebire de limbajele de scripting, precum JavaScript, PHP rulează pe serverul Web, nu în browserul Web. În consecinţă, PHP poate obţine accesul la fişiere, baze de date şi alte resurse inaccesibile programului JavaScript. Acestea constituie bogate surse de conţinut dinamic, care atrag vizitatorii. Această carte este menită a prezenta cititorului elemente introductive de programare şi dezvoltare în Web folosind PHP. Este important să reţineţi că volumul de faţă nu reprezintă decât un punct de plecare. Dezvoltarea Web este o activitate solicitantă, iar viitorul dezvoltator Web trebuie să dispună de multe abilităţi, printre care şi pe aceea de programator. Sunt încrezător că dezvoltatorii Web începători vor găsi în această carte un prim pas util şi amical în activitatea de programare în PHP. Mai mult, cartea a fost atent concepută cu scopul de a asigura un fundament pentru învăţarea noţiunilor ulterioare pe care le implică o bună cunoaştere a limbajului PHP. După studiul materialului prezentat aici, cititorul trebuie să fie pregătit a învăţa mai multe despre caracteristici şi funcţionalităţi PHP mai complexe, precum XML, LDAP şi cele legate de comerţul electronic. <titlu>Modul de organizare a cărţii</titlu>

Această carte începe cu. Răspunsurile la aceste teste se pot găsi la baza paginii unde se află testele respective. explicând modul de funcţionare a limbajului PHP. care nu sunt importante pentru programatorul PHP începător. care vă ajută să vă evaluări nivelul de progres. <titlu>Test de evaluare</titlu> Un auto-test. <titlu>Scopuri</titlu> Fiecare modul începe cu un set de scopuri explicite. casetele „Sfatul specialistului" conţin materiale mai avansate. astfel încât dumneavoastră să aveţi o idee privind integrarea fiecărui modul în imaginea de ansamblu. Cele şaptesprezece module ale cărţii 10 abordează în mod controlat o prezentare gradată a conceptelor folosite în activitatea de programare şi a elementelor specifice limbajului PHP. Textele incluse în casete extind materialul prezentat în capitolul asociat şi sporesc calitatea acestuia. <titlu>Sfatul specialistului</titlu> Cartea include multe casete de acest tip. De asemenea. precum modul de încărcare a scripturilor PHP. dar ajută cititorul să examineze în perspectivă problemele de la nivelul intermediar al limbajului PHP. dar importante. un autotest care vă ajută să nu adormiţi la volan. Volumul conţine o trecere în revistă a elementelor fundamentale ale limbajului HTML şi o explicare a formularelor HTML. apare de asemenea în cadrul fiecărui modul. Răspunsurile la aceste teste de evaluare se pot găsi în Anexa A. <titlu>Proiecte</titlu> Fiecare modul conţine unul sau mai multe proiecte care vă indică . cartea conţine un modul (Modulul 13) care explică elementele fundamentale ale bazelor de date relaţionale. Casetele „Sfatul specialistului" folosesc un format de tip întrebare-răspuns. începutul.. scoţând în evidenţă detaliile mici. apoi trece la detalierea modului de creare a programelor PHP. fiecare modul conţinând elemente destinate a reîmprospăta memoria şi înţelegerea cititorului. Deseori.. <titlu>Teste „la minut"</titlu> Fiecare secţiune principală a cărţii conţine un test „la minut".

Puteţi instala limbajul PHP pe propriul dumneavoastră calculator. veţi avea nevoie de acces la un server PHP care rulează PHP versiunea 4.com. nu se porneşte de la premisa că aveţi experienţă în domeniul programării. . veţi putea folosi aceste proiecte drept bază pentru studiu şi experimente ulterioare. folosind PHP. este explicat modul de creare a formularelor HTML. Apoi. <titlu>Nu uitaţi de programele din Web</titlu> Codul sursă aferent tuturor exemplelor şi proiectelor din această carte este disponibil gratuit în Web.N. ca începător. T. la adresa http://www. 11 <titlu>Nu este necesară experienţa anterioară în domeniul programării</titlu> În această carte. se presupune că sunteţi într-o oarecare măsură familiarizat cu HTML.A. susţinute de baze de date. . folosind informaţiile furnizate în Anexa B. proiectul furnizează un bun punct de plecare pentru propriul dumneavoastră program practic. <titlu>Programe necesare</titlu> Pentru a rula exemplele şi proiectele din această carte.U. De aceea.) sau chiar mai puţin..modul de aplicare a conceptelor şi tehnicilor explicate în modulul respectiv. Mulţi furnizori de servicii Internet asigură PHP la preţuri de 20 USD lunar (în S. Anexa C vă indică unele situri Web care identifică furnizorii de servicii Internet (ISP) care acceptă PHP. Mai ales. Deseori.osborne.. şi cam atât. modul de programare şi utilizare a limbajului PHP şi sunt descrise toate elementele necesare pentru a dezvolta situri Web simple. este mai convenabil să folosiţi un server Web administrat de o altă persoană. Totuşi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful