Unitat 16.

Exercicis de repàs
1. Corregiu en el text següent les errades de flexió verbal i ortogràfiques que hi trobeu
Un passeig inolbidable

Hi ha vegades en què ens ocurrixen coses que escapen de la nostra capacitat de raciocini i comprensió. L'altre dia, de vesprada, vaig fer un paseig per la vora del riu a fi de contemplar com van floreixent les diverses plantes i herbetes que s'hi troben, puix sóc un gran aficionat a la botànica. Pensava que el temps em favoriria, ja que al matí el sòl havia lluït amb tanta força que la llum del carrer es reflexava en el meu rostre. Així doncs, amb bon ànim i amb molta ilusió, vaig agafar la motxila i em vaig anar al riu, que no careix de cap encant típic d'aquells riuets que apareixen en els contes il·lustrats. En arrivar-hi, ja vaig notar que alguna cosa no rutllava gaire bé. De fet, havia començat a bufar un aire molt gelat i el cel començava a ennuvolar-se. No hi vaig parar atenció, no volia que cap cosa m'acovardara o em fera dessistir dels meus propòsits. Fou en va. No solament em vaig acovardar sinó que també em vaig quedar aterrat. Encara no feia mitja hora que passejava, encara no feia ni deu minuts que permaneixia en un bancal arreplegant un feix de camamila quan esclatà una tempesta de proporcions gigantines. Em vaig poder refugiar en una cova, i solament després de moltes hores, quan fins i tot el sol ja s'havia posat, vaig poder eixir-ne i tornar a casa.

Domènech Puig ("Un passeig inolbidable". Del llibre Cròniques infaustes)

151

152

Quadern de Valencià Superior

2. Corregiu els errors de pronoms i d'ortografia que trobeu en el text següent.
De pau i de guerra Sembla inevitable durant aquests dies parlar de la pau i de la guerra, o de la guerra i de la pau, com li vulgueu dir. No n'hi ha cap mitjà de comunicació que no arreplegue en les seues planes informació sobre els plans bèlics de Bush, la reacció del món àrab o les vacilacions de la Unió Europea. És trist comprovar, de tota manera, com entre l'administració nord-americana, alguns governs europeus i l'OTAN es llancen acusacions i retrets els uns als altres. Si entre ells no consegueixen acordar una posició comuna, difícilment poden otorgar alguna mena de legitimitat a la guerra. El ban de la pau, però, sembla que se va enfortint, encara que alguns polítics, per moltes voltes que li donen, no el vulguen veure. Que no diguen que no han tingut prou, de rebuig ciutatà!

Ramon Gisbert ("De pau i de guerra". Del llibre Oficis i desficis)

3. Corregiu les errades del text següent, que tenen a veure amb les perífrasis verbals i amb les formes no personals.
De consells i experiències

El meu pare ho ve predicant des que jo era xicoteta: els consells no aprofiten de res, hi ha que haver passat el tràngol de l'experiència per activar els mecanismes que ens permetran afrontar diverses situacions al llarg de la nostra vida. Devem, per tant, deixar de banda tota la literatura sobre el tema i dedicar-nos a analitzar situacions concretes. La veritat és que jo, que porte més de vint anys cercant en els llibres experiències alienes, sempre he desconfiat una mica del que aquests em conten. No sé si serà perquè sempre he intuït que mon pare tenia raó. En tot cas, tampoc no vull acabar per donar totalment la raó al meu progenitor, ja que necessite creure en la màgia de la literatura per sobreviure.

Per acabar, comentar que, malgrat tot, les Meditacions de Marc Aureli, per exemple, em van ajudar, si més no, a asserenar l'ànim i a relativitzar les experiències negatives.

Tripiana Torregrossa ("De consells i experiències". Del llibre Avisos per a un nou segle)

Unitat 16. Exercicis de repàs

153

4. Corregiu les errades d'adverbis del text següent.
No està molt clar a quin motiu es deu el fet que, a finals de maig, i coincidint amb l'esplendor de la primavera, les passions humanes més primàries es desborden. Avui per avui, no hi ha cap estudi seriós que hi done una resposta satisfactòria. Menys mal que hi ha molta literatura sobre el tema, des de pretesos estudis científics sobre els nostres sentiments fins a novel·les romàntiques que analitzen els comportaments. A menys que els genetistes troben el gen de l'amor o de la passió, continuarem vivint en la ignorància. Mentres, però, ens dedicarem a especular sobre la mutabilitat dels nostres sentiments i la incomprensió que provoquem en els altres, que ens portarà dret a la tomba.

Gustau Giner (D'un temps ençà)

5. Corregiu les errades de tot tipus que trobeu en aquest text.
El futur de la ciència. Necessitat de la filosofia

Fins on pot arrivar la ciència en la descripció dels fenòmens naturals? La ciència és un dels més grans i sorprenents triomfs de l'intelecte humà. Per això la qüestió fonamental és si el nostre cervell és potencialment capaç de trovar la teoria del tot. Aquesta és una pregunta difícil, perquè la nostra capacitat cognitiva pot molt bé resultar insuficient per apreendre l'univers que ens envolta: tampoc podem esperar que la intel·ligència dels ximpancés baste per comprendre la teoria de la relativitat. Potser la nostra ment no puga abraçar la naturalesa en el seu conjunt, encara que no devem menystenir la creixent capacitat d'aprenentatge dels ordinadors. D'altra banda, tampoc és segur que existesca aquesta teoria del tot.

El segle XX ha estat, entre altres coses, el segle de la ciència, provocant una font esencial de coneixement sobre l'univers i sobre nosaltres mateixos. Però, per altra banda, per comprendre la ciència i la seua història, per conéixer l'evolució del pensament humà del què aquella és una part esencial, és convenient conéixer la filosofia i la seua història.

José A. De Azcárrega ("Ciència i filosofia". Adaptació. Mètode, núm. 36, 2003)

154

Quadern de Valencià Superior

6. Corregiu, si escau, les errades de les frases següents.
a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) El meu germà sempre està rient-se, i a més, sempre riu de mi. ___________________________________________________________________ El govern s'ha apropiat dels diners dels pensionistes. ___________________________________________________________________ És un fanàtic dels ordinadors. Sempre recorre a ells per solucionar tots els problemes. ___________________________________________________________________ M'agraden molt les fires de discos antics. Sempre que puc, participe. ___________________________________________________________________ La meua iaia no sent res, tenim que comprar-li un aparell perquè senta. ___________________________________________________________________ Abans bevia molt de café, però ara no bec perquè em senta mal. ___________________________________________________________________ Aquest assumpte no li afecta molt; sembla mentida. ___________________________________________________________________ Li fascina l'art antic, sobretot el gòtic. ___________________________________________________________________ No patiu, que el mal temps passa molt ràpidament. ___________________________________________________________________ El meu amic es tem que l'acomiadaran de la faena. ___________________________________________________________________ Joan li ha dit a Anna que engegue l'ordinador. ___________________________________________________________________ L'Acròpolis d'Atenes és un lloc on hi van molts turistes. ___________________________________________________________________ m) El pot de llet està damunt del televisor. ___________________________________________________________________ n) La seua mare ja està morta! Porta més de cinc anys soterrada. ___________________________________________________________________

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful