P. 1
an Sosial Pendidikan Jasmani

an Sosial Pendidikan Jasmani

|Views: 10|Likes:
Published by NikAzhanNikMan

More info:

Published by: NikAzhanNikMan on Jan 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2011

pdf

text

original

Perkembangan sosial

Definisi pendidikan jasmani ‡ Walaupun pj memberikan pendidikan melalui aktiviti fizikal. ia sebenarnya terlibat dengan hasil-hasil pendidikan yang juga tidak bercorak fizikal iaitu perkembangan mental dan sosial ‡ JENNY (1961) ‡ LUMPKIN (1964) ‡ WILLIAM (1990) .

2.Domain Afektif 1. 4. Kawalan emosi Kemahiran bersosial Pembinaan nilai Pembentukan sahsiah . 3.

aktiviti yang memerlukan kerjasama dalam PJ boleh menyampaikan idea seperti kejujuran.Glakas (1991) ‡ Apabila dilaksanakan dengan betul. dan disiplin kendiri ‡ Kuncinya ialah melaksanakan aktiviti yang memerlukan kerjasama dengan betul dan terancang. . prihatin. menghormati pandangan dan perasaan orang lain.

Membentuk Kerjasama ‡ Kebanyakan program/aktiviti PJ berbentuk holistik ‡ Aktiviti PJ memberi ruang kepada murid untuk berinteraksi sesama mereka untuk mencapai tujuan(goal) yang sama iaitu untuk menang dan unggul dari segi fizikal ‡ PJ membawa semangat untuk bersaing dan menyebabkan murid bukan sahaja bergerak secara fizikal tetapi juga secara kognitif dalam membentuk kerjasama dan persefahaman sesama mereka .

1987) . Hellison. murid tidak berkelakuan seperti yang dimahukan bukan kerana mereka tidak mahu.Melaksanakan Pengajaran ‡ Physical educators percaya bahawa PJ mampu meningkatkan tumbesaran sosial dan emosi murid (Chandler. tetapi kerana mereka tidak diajar bagaimana melakukannya(Deline. 1988) ‡ Guru PJ perlu tahu. 1991.

Sebaliknya. 1991). Dengan itu. samada di rumah atau sekolah. Guru PJ tidak patut mengandaikan murid secara automatik memiliki nilai dan skill ini. mereka juga tidak diterapkan nilai kerjasama yang positif. Guru PJ perlu menspesifikasikan tingkahlaku di dalam berkerjasama(Deline.‡ Ramai murid tidak didedahkan dengan nilai kerjasama di dalam persekitaran mereka. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->