P. 1
INDUSTRI BURUNG WALET

INDUSTRI BURUNG WALET

Ratings:
(0)
|Views: 1,074|Likes:
Published by Inggit Barau

More info:

Published by: Inggit Barau on Jan 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2013

pdf

text

original

INDUSTRI BURUNG WALET Industri Sarang Burung Layang-Layang hari ini telah mencetuskan satu lagi industri

yang berpotensi besar bagi semua usahawan untuk merealisasikan kehidupan mewah selain dari bidang-bidang perniagaan yang lain. Pada tahun 2004, industri sarang burung layang-layang di Malaysia telah diiktiraf oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sebagai penyumbang kepada tukaran mata wang asing bagi Negara ini. Sehubungan dengan itu, pihak kementerian telah mewujudkan satu Garis Panduan Penternak Burung Layang-Layang untuk semua pihak berkuasa tempatan di peringkat daerah, majlis tempatan dan majlis bandar raya di seluruh negara. Sebagai tambahan, Jabatan Perkhidmatan Haiwan juga mempunyai garis panduan untuk pembiakkan burung layang-layang. Sarang burung dipercayai kaya dengan kalsium, zat besi, potassium, dan magnesium yang amat berguna kepada kesihatan. Industri burung layang-layang di Malaysia telah menyaksikan lantunan serta lonjakan pertumbuhan dalam tempoh lima tahun ini. Akan tetapi ianya amat berkurangan di kalangan usahawan bumiputra kerana itulah industri ini disifatkan sebagai industri yang dirahsiakan, ianya telah lama dimonopoli oleh usahawan bukan bumiputra yang melihat potensi kekayaan yang wujud dari bidang ini, mereka sanggup mengeluarkan modal jutaan ringgit untuk dilaburkan. Kebanyakkan rumah-rumah burung dibina di bandar- bandar kecil di mana sumber makanan yang banyak pada tahap pencemaran yang masih rendah.

Kerajaan negeri Perak misalnya, menawarkan 10 kawasan berpotensi untuk dibangunkan industri ini, manakala negeri Johor mencadangkan sebuah taman eko burung layang-layang di Endau dan Desaru. Kerajaan Negeri Sembilan juga menunjukkan minat yang sama untuk membina sebuah taman bagi tujuan tersebut. Bank Pertanian Malaysia atau kini dikenali sebagai AgroBank menawarkan pembiayaan sehingga 85% berikutan industri sarang burung kini menjadi sebahagian daripada industri berasaskan tani. Suruhanjaya Koperasi Malaysia pula telah mengiktiraf enam buah syarikat industri sarang burung layang-layang bagi menjalankan usahasama perniagaan di bawah program pemadanan perniagaan.

Sehingga akhir tahun 2006, terdapat hampir 36000 buah rumah burung layang-layang di seluruh Negara dengan kadar purata pertumbuhan sebanyak 35% setahun sepanjang tempoh lima tahun lepas. Jumlah nilai pengambilan sarang burung diseluruh dunia pada tahun 2006 dianggarkan RM8 billion

juga dapat bermanfaat bagi dunia kesihatan. Hasil dari perternakan walet ini adalah sarangnya yang terbuat dari air liurnya (saliva). Sarang walet berguna untuk menyembuhkan paru-paru. Malaysia kini merupakan pengeluar sarang burung dengan nilai pembekalan kasar sebanyak 7% selepas Indonesia 60% dan Thailand 20%. Sifat-sifat yang ada pada sarang burung adalah rasa manis. menghasilkan tenaga dan menguatkan fungsi SPLEEN perut. terbangnya cepat dengan ukuran tubuh sedang / kecil. melancarkan peredaran darah dan penambah tenaga. Akan tetapi permintaan ini tidak termasuk negara-negara Eropah dan Arab disebabkan pembekalan yang tidak mencukupi. Sarang walet ini selain mempunyai harga yang tinggi. kakinya sangat kecil begitu juga paruhnya dan jenis burung ini tidak pernah hinggap di pohon. Fungsi sarang burung menghasilkan yin untuk mengurangkan kekeringan. lembut dan sesuai untuk penyakit yang berkaitan paru-paru. Harganya berganda lebih tinggi di China dan Hong Kong. Hong Kong merupakan pembeli sarang burung terbesar iaitu 50% manakala China 8% . panas dalam. Harga sarang burung putih yang belum diproses dijual pada harga RM4500 hingga RM6000 sekilogram pada 2006. Burung Walet merupakan burung pemakan serangga yang bersifat aerial dan suka meluncur. remang-remang sampai gelap dan menggunakan langit-langit untuk menempelkan sarang sebagai tempat beristirahat dan berbiak. Burung ini berwarna gelap. dan memiliki sayap berbentuk sabit yang sempit dan runcing. Burung walet mempunyai kebiasaan berdiam di gua-gua atau rumah-rumah yang cukup lembab.Taiwan 4% dan Macau 3% dengan jumlah pengambilan kira-kira 160 tan pada tahun 2006. .sehingga RM12 billion. perut dan hati.

Bagi masalah kurus. asma. hematoma (penyakit berkaitan sel-sel darah). batuk berdarah. Sarang yang berkualiti tidak memerlukan masa yang lama untuk dimasak. Cara pemasakan ini disyorkan bagi mereka yang telah melalui proses pemulihan terapi. tuberculosis. demam malaria yang kronik.Penggunaan sarang burung ini untuk mengubat masalah penghadaman. batuk. dahaga dan lainlain lagi. Keringkan sarang burung di dalam air sejuk. Pada awalnya proses soaked dilakukan selama satu jam didalam air panas untuk membolehkan sarang mengembang. sarang kering yang mempunyai berat 4 ke 5 gram adalah disyorkan. kurang selera makan . alihkan bagi mengeringkannya. berpeluh malam. tukar air sekali dan rendam dalam air selama 5 ke 6 jam. Terdapat pelbagai cara untuk menyediakan sarang burung ini dan ia bergantung kepada citarasa masingmasing.Sarang burung . muntah darah. Kemudian kerat dan letakkan didalam mangkuk yang besar dengan secawan air bagi setiap 20 gram. prolonged dysentery. Bersihkan bulu dan bahan-bahan lainyang terdapat pada sarang tersebut. batuk kering. dysphagia (masalah menelan). . Untuk penyediaan sarang ini kepada orang dewasa.Rebus sarang burung dengan susu atau dengan ayam atau jus daging. kemudian tambah gula batu atau garam secukup rasa. Cara yang biasa dilakukan ialah dengan merebus sarang burung ini sebanyak dua kali di dalam porcelain pot. masalah dada. phlegmdyspnea (kesusahan bernafas). Sesetengah orang gunakan daun pandan ataupun ginseng bagi menambahkan lagi rasanya. lemah secara umum. hemotysis (batuk berdarah). Sarang ini hendaklah di masak sebanyak satu setengah cawan sekurang-kurangnya 2 jam bergantung kepada gred sarang burung yang digunakan. masalah perut berpunca dari sakit berpanjangan. Gula batu ditambah bagi bagi menambahkan rasa semasa 10 minit terakhir masakan tersebut. Rebus dengan kepanasan yang sederhana selama 15 minit.

habitat yang berkayu serta di kawasan pantai atau lombong. pelaburan dan industri yang sah yang mendapat perhatian serta diikitiraf oleh pihak kerajaan dengan penglibatan pihak Jabatan Perhilitan.00pagi 12 tengahari) dan petang (5.30 malam). sawah. sisa kotoran najis burung di dalam rumah burung perlu dibersihkan secara berkala bagi mengelakkan hama atau penyakit lain boleh merebak. Namun. ladang kelapa sawit. Pihak Jab Veterina juga ada menerbitkan sebuah buku bertajuk Garis Panduan Amalan Penternakan Burung Walit (GAHP) untuk dijadikan panduan dan asas kepada pengusaha. tepi pantai dan kolam atau lombong yang mempunyai potensi pemakanan seperti serangga dan sumber minuman yang banyak. pihak berkuasa tempatan serta Kementerian Kesihatan.1578dB atau frekuensi 1khz 16khz iaitu di bawah pendengaran manusia. Bagaimanakah kawasan yang sesuai untuk membina rumah burung dan menjalankan pembiakan burung walet? Kawasan pembiakan burung walet yang sesuai adalah di kawasan habitat yang berkayu seperti pinggir hutan.yang dikukus perlu dihidang semasa masih panas dan sudu porcelain digunakan sebelum tidur dan disyorkan diambil pada awal pagi untuk kesan maksimum. Saya memiliki sebuah rumah kedai 20 x 70 x 2 tingkat dan ingin mengubahsuai rumah tersebut kepada . Apakah yang dikatakan burung layang-layang (walet)? Burung walet atau Aerodramus Fuchipagus adalah burung pemakan serangga yang mampu terbang dengan kelajuan dan pergerakan yang cepat. Adakah jangkitan penyakit seperti selsema burung boleh berlaku? Selesema burung tersebar disebabkan sisa kotoran najis di atas tanah yang dimakan oleh binatang ternakan seperti ayam sebaliknya burung walet mencari makan di udara. Burung ini mampu terbang dalam kegelapan melalui kaedah eccholation dan membuat sarang menggunakan air liurnya. Adakah industri perniagaan ini sah di sisi undang-undang? Ya. Jabatan Veterina (Haiwan). Perlukah sebuah rumah bururng walet dipasang bunyi suara burung berterusan (24 jam) sejak beroperasi? Rumah burung walet dibenarkan dipasang bunyi dalaman burung walet selama 24 jam tetapi bunyi luaran hanya perlu dipasang pada waktu-waktu tertentu sahaja iaitu pagi (7.0525dB 0. Ia tidak boleh mendarat di tanah atau hinggap pada dahan pokok kerana kakinya yang pendek dan biasanya boleh didapati di gua-gua pinggir hutan. ia merupakan satu peniagaan.00 petang -7. Waktu tersebut adalah waktu yang disyorkan oleh Jab Veterina dan kekuatan bunyi (decibel) pula di antara 0. sawah. Berapakah pulangan pelaburan yang boleh didapati melalui sebuah rumah burung walet yang berjaya? Anggaran pendapatan sesebuah rumah burung walet berkeluasan 20 x 70 x 2 tingkat adalah RM40RM60k sebulan atau 10-15kg sebulan selepas tempoh matang atau kebiasaannya selepas tahun ke-4.

Apakah yang perlu saya lakukan dan berapakah anggaran kos yang diperlukan? Lesen mengubahsuai bangunan perlu diperolehi dari pihak Majlis Daerah terlebih dahulu seterusnya pihak perunding yang dilantik perlu membuat lawatan dan penilaian ke atas rumah kedai tersebut sebelum pengiraan jumlah anggaran kos dibuat serta mengenalpasti adakah rumah burung sesuai dibina di kawasan tersebut. Anggaran kos adalah berbeza antara sesuatu tempat bergantung kepada lokasi dan kedudukan kedai tersebut. ini bermakna pada malam hari ada burung walet tidur di dalam rumah tersebut.rumah burung walet. Apakah material atau bahan binaan yang paling sesuai untuk mendirikan rumah burung walet samada . lipas. kelembapan dan pencahayaan yang sesuai tetapi mengapa burung walet masih tidak berminat untuk membuat sarang? Rumah burung yang berjaya bukan sekadar perlu diadaptasikan suasananya seperti gua tetapi memerlukan ruang legar (rooving room) untuk berpusing atau terbang yang sesuai (minima 10 x10 ) di samping sistem bunyi yang mampu menarik minat burung walet untuk bermain dan membuat sarang. makanannya yang terdiri dari serangga perlu disediakan dan kos akan bertambah serta tidak efektif dan apabila burung tersebut meningkat dewasa ianya akan kembali membesar secara semulajadi. Bolehkah burung walet ini diternak dan bagaimana boleh kita mempelajari tentang penternakan burung walet? Kehidupan asal burung walet adalah burung yang terbang bebas dengan mencari makan sendiri secara semulajadi sebaliknya jika diternak. Rumah burung saya telah dibina 6 bulan yang lalu dan mempunyai suhu. helang. Siapa dan apakah pemangsa utama burung walet? Pemangsa semulajadi bagi burung walet adalah cicak. Bagaimana boleh saya mengenalpasti atau mengira jumlah burung walet yang telah melawat rumah burung walet saya? Jumlah burung walet boleh dikenalpasti dengan memerhatikan dan menanda tompokan tahi burung yang terdapat di lantai. Susunan kayu beluti juga perlu selari dengan ruang masuk serta banyak faktor lain lagi yang turut menyumbang kepada minat burung walet untuk berdiam. Bagaimanakah caranya untuk mendapatkan sarang burung berwarna merah? Sarang merah terjadi disebabkan serapan mineral dari makanan laut (kandungan zat besi yang tinggi) serta banyak terdapat di kawasan Borneo dan bukan disebabkan burung tersebut kepenatan sehingga mengeluarkan darah.. biawak dll tetapi manusia (pencuri sarang burung) kini merupakan pemangsa yang utama. burung hantu. Sarang rumah vs sarang gua. apakah perbezaan antara keduanya? Sarang rumah berwarna putih dan lebih bersih serta terdiri dari 85-95% air liur dengan harga yang tinggi sedangkan sarang gua biasanya berwarna hitam dan lebih kotor di mana 85% adalah bulu atau pelepahnya pada harga nisbah 1:5 lebih rendah berbanding dengan sarang rumah. tikus.

cahaya. Sebaliknya dinding foam (campuran simen + pasir + bahan kimia) lebih digemari di kawasan pendalaman dan kosnya lebih murah tetapi tidak begitu sesuai di kawasan terbuka. kelembapan. apakah kemungkinan terdapat lebihan penawaran sarang burung di pasaran dunia? Indonesia (60%). Apakah caranya untuk meningkatkan mutu dan kuantiti sarang burung dalam sebuah rumah burung yang telah mempunyai hasil? Mutu sarang burung dapat ditingkatkan dengan mengawal suhu pada kadar 25-29 darjah Celcius dan kelembapan antara 85-90% di samping kebersihan dan keadaan dalam rumah burung perlu dititikberatkan. Thailand (20%). AVM usahawantani. Mengapakah masih terdapat banyak rumah burung walet yang gagal dan apakah kesilapan yang sering dilakukan? Kurangnya pengetahuan. bata blok atau dinding foam kerana ianya terbukti dapat menstabilkan suhu dalaman rumah burung pada waktu siang dan malam serta mempunyai aroma atau bau tanah yang bersesuaian dengan kehendak burung. kualiti bunyi dll adalah pada tahap maksima. Malaysia (7%)dan lain-lain Negara (13%) merupakan pengeluar utama sarang burung cuma mampu menyumbang 30% dari permintaan pasaran dunia dan burung walet ini tidak terdapat di tempat lain sedangkan permintaannya bertambah setiap tahun. Kuantiti sarang burung pula dapat ditingkatkan dengan menambah kayu meranti samada secara rak berlapis/bertingkat atau ditambah satu lapisan lagi tetapi ketinggian rumah burung tersebut mestilah >8 kaki. bata blok atau dinding foam ? Penggunaan bata merah (tanah liat) adalah paling sesuai berbanding bata pasir. Rumah burung juga memerlukan penyelenggaraan yang berkala dan berpengalaman bagi mengekalkan suhu. Di samping itu hasil sarang burung juga dapat dituai 2x sebulan selepas tahun ke-5 dan seterusnya. Jika semakin banyak rumah burung didirikan setiap bulan. bata pasir. Adakah sarang burung walet ini halal dimakan? Sarang burung walet adalah halal untuk dimakan dan anda bolehlah merujuk dengan jabatan yang berkaitan (JAKIM) untuk mengesahkannya.com . kebersihan. pengalaman dan kajian terhadap teknik-teknik dan kesesuaian mengikut kehendak burung menyebabkan faktor utama kegagalan sesebuah rumah burung walet. Ramai yang mendakwa seorang kontraktor binaan mampu membina sebuah rumah tetapi tidak untuk rumah burung.menggunakan bata merah.

Di sesetengah tempat.000. terdapat beberapa perbezaan antara kedua-dua spesies tersebut. ³Ini satu usaha yang lumayan kepada pengusaha dan mereka tidak perlu menternak dan memberi makan. Bhd. rantau Asia Tenggara terutama Malaysia.500 sekilogram. dengan keluasan purata 5. rumah yang dibangunkan berbentuk blok bangunan dengan empat jenis atau saiz yang berbeza. Indonesia merupakan pengeluar utama sarang walet iaitu sebanyak 80 peratus. ³Cukup sekadar membuat rumah di kawasan habitat makro burung ini.´ katanya kepada Mega. projek perumahan bersepadu ini berpotensi besar untuk memberi pulangan lumayan kepada bakal pemilik rumah walet tersebut.000 sekilogram. . nilai sarang burungnya mencecah ribuan ringgit sekilogram kerana khasiatnya yang sudah diketahui ramai. Menurut Pengarah Projek Walit World. Mohd. Menyedari senario ini.Ramai daripada kita mengenali burung layang-layang tetapi apabila disebut walit atau walet. Thailand. 25 x 40 kaki dan 25 x 30 kaki bermula pada harga RM265. Nasir Che Fa. sebaliknya sarang burung ini umpama emas yang diburu oleh manusia. baru-baru ini. Azman Shah Omar dari Bina Agro Nusantara Resources Sdn. Seorang perunding mengenai ternakan burung walet. telah mengambil inisiatif untuk membangunkan kawasan µperumahan walet' di Port Dickson. harga sarang burung mentah boleh mencecah antara RM2. Justeru di Malaysia. Negeri Sembilan dengan menggunakan teknologi binaan dan sistem audio oleh Bina Agro Nusantara (BAN) yang telah terbukti berjaya di Indonesia. katanya.000 dan RM5. Apa pun. Sebanyak 63 buah blok tiga tingkat akan dibangunkan yang dijangka dimulakan bulan ini yang melibatkan tiga fasa. nilai burung ini bukanlah terletak kepada bulu. itu pun di kalangan mereka yang terbabit dengan industri sarang burung. ia lebih dikenali sebagai burung layang-layang tetapi jika dibuat perbandingan. Tambahan pula. sebuah syarikat tempatan Walit World Sdn. Indonesia. 25 x 50 kaki. katanya. Filipina dan Singapura menjadi tumpuan pergerakan burung ini.000 kaki persegi setiap satu.000 dan RM12. Masakan tidak. paruh atau pada mana-mana bahagian tubuhnya. berbanding Malaysia di tangga kelima dengan lima peratus sahaja walaupun burung walet ini juga terdapat dengan amat banyaknya di negara ini. Bhd. Empat jenis saiz setiap blok yang ditawarkan ialah 25 x 60 kaki. memberitahu. ramai telah menanam minat untuk menjadi pengusaha sarang burung walet ini kerana nilainya yang begitu lumayan. Pencinta burung sekali pun tidak mungkin tertarik kepadanya semata-mata kerana bunyi yang dikeluarkan. Melihat kepada potensi tersebut. manakala yang telah diproses atau dibersihkan boleh mencapai antara RM10. hanya segelintir sahaja yang tahu mengenainya.

Burung yang terbang secara koloni bagaimanapun memerlukan kawasan yang sesuai termasuk kelembapan antara 85 dan 90 peratus. Beliau berkata. aroma dan suhu. langit-langit. pengeluaran sarang burung walet seluruh dunia ialah bernilai RM4 bilion. ruang utama. berhampiran kawasan sungai. kamera litar tertutup televisyen (CCTV) dan juga kawasan pagar yang tujuan keselamatan. lagi konsep pembelian lebih kurang sama dengan sistem pembelian rumah kediaman pada masa ini. Azman Shah menambah. mereka yang berminat perlu membuat tempahan sebanyak RM5. Setiap kilogram pula katanya mengandungi 120 sarang burung. Bunyi rakaman dimainkan di tempat tertentu mengikut keadaan termasuk ketika musim burung mengawan. 21 blok pada fasa kedua dan 22 blok pada fasa ketiga. burung walet membuat sarang di kawasan yang bercahaya remang dalam bangunan menggunakan air liur. Kata beliau.Harga tersebut meliputi lot kawasan. kolam atau tong air dan pagar. Ketika ini. ³Kita akan membangunkan 20 buah blok pada fasa pertama. pintau masuk. Nasir. mencari tempat membuat sarang atau mula bertelur. Setiap blok bangunan. nilai eksport tempatan pada masa ini mencecah RM500 juta. dan jumlah deposit sebanyak 10 peratus daripada harga blok. Sementara itu.´ katanya. lubang pengudaraan. satu angka yang lumayan untuk mereka yang mahu menceburkan diri. Mengenai pasaran. . Walit World dan Bina Agro Nusantara Resources akan menganjurkan seminar dalam masa terdekat mengenai perusahaan burung walet yang bakal memberi peluang kepada peserta memahami lebih dekat sistem perumahan walet.000. Burung walet sukakan suhu antara 26 dan 31 darjah Celsius. antaranya serangga. Azman Shah berkata.´ ujar beliau. Menurut beliau. sirip. kolam atau tepi laut atau berhampiran dengan sumber makanan. dinding. ³Sepasang burung membuat sarang bersama dan sarang matang dalam tempoh tiga bulan berikutnya. rumah burung yang dilengkapi dengan sistem audio. Menurut Mohd. lantai. ia menjanjikan pulangan lumayan memandangkan pengeluarannya masih kurang. mampu mengeluarkan hasil maksimum setahun antara 100 kilogram (kg) dan 150 kg bermula tahun keenam. Katanya. pihaknya berusaha untuk membantu mendapatkan pinjaman dari AgroBank dengan tempoh pinjaman yang bersesuaian untuk para pelabur. kata beliau. Rumah burung pula katanya perlu mempunyai bilik bersarang. beliau membawa masuk teknologi dari Indonesia dalam perusahaan burung walet iaitu menggunakan alat pemikat daripada cakera video digital (DVD) dan MP3 dan twiter yang memainkan rakaman kicauan atau suara burung.

com atau menghubungi talian 03-26940595 atau melayari laman web www.com. "Kalau boleh kita hendak melihat lebih ramai ramai bumiputera terlibat dalam industri burung walet ini. -. JPV juga akan membina sebuah pusat latihan veterinar di Cermin Kiri Jerangau sebagai pusat sehenti untuk memberi khidmat kaunseling burung walet. di sini Ahad. Dengan adanya pakar dan konsultan berkelayakan. mungkin kita akan perluaskan kaedah konvensional ini ke tempat lain. Abd Aziz berkata pada masa ini terdapat 200." katanya. Mereka yang berminat menyertai seminar tersebut tersebut boleh menghubungi talian 06-8502600 atau melayari laman web www. Abd Aziz berkata lawatannya ke kawasan perusahaan burung walet di kampung itu bertujuan membuat perbandingan sarang walet konvensional di Pengakalan Berangan dengan sarang yang ada di pantai barat. peranan dan tanggungjawab. katanya. ciri-ciri dan populasi. Ketua Pengarah JPV Datuk Abd Aziz Jamaluddin berkata pihaknya percaya industri itu boleh berkembang di kawasan kampung kerana ia mempunyai pelbagai sumber makanan untuk burung itu seperti tanaman dan dusun buah-buahan.walitworld.000 pengusaha burung walet di seluruh negara dengan nilai pengeluaran sarang mencecah RM1 bilion setahun.BERNAMA . Beliau berkata JVP bersedia memberikan bantuan dari segi pemasaran sarang burung walet bagi mengelak pengusaha dipermainkan orang tengah. 13 Sept (Bernama)-. peserta memperoleh maklumat sebenar mengenai perusahaan burung walet dan potensinya sebelum memulakan hasrat menjadi pengusaha sarang burung. kawasan taburan.Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) akan memperluaskan industri sarang burung walet ke kampung-kampung bagi menggalakkan lebih ramai pengusaha bumiputera menceburi industri itu.Beliau adalah wakil kepada Arief Budiman iaitu pengasas Bina Agro Nusantara Indonesia yang berjaya menghasilkan 13 judul buku berkaitan burung terbabit dengan jualan jutaan naskah." katanya kepada pemberita selepas meninjau perusahaan burung walet di Kampung Pengkalan Berangan. Beliau berkata daripada jumlah pengusaha itu hanya lapan peratus merupakan pengusaha bumiputra. 2009 17:31 PM Industri Burung Walet Diperluas Ke Kampung MARANG. "Kalau kita lihat ada potensi. pelaksanaan pembiayaan dan permintaan pasaran.ban-walitworld. peluang bumiputera. Berita Timur September 13. Seminar tersebut akan memfokus mengenai keistimewaan burung walet.

. perusahaan sarang burung walet tidak memerlukan modal besar seperti pekerja serta kos penyelenggaraan. ³Dengan hanya menjadikan tempat perlindungan burung untuk bersarang pada saiz sebesar rumah.2 juta. ³Dia hanya mempunyai satu rumah untuk pembiakan burung itu. perusahaan terbabit dimonopoli masyarakat Cina membabitkan 99 peratus. Atas alasan itu. beliau hanya mengenali seorang pengusaha sarang burung Melayu di Kuantan.´ katanya kepada Metro Ahad. Pahang. ³Sebab itulah pengusaha sarang burung walet menggelar sarang unggas itu sebagai µemas putih¶ kerana nilainya tinggi dalam pasaran tempatan dan antarabangsa. ³Perusahaan ini mempunyai potensi untuk memperolehi keuntungan besar kerana sarang burung walet boleh mencecah RM4. Disebabkan pembabitan orang Melayu boleh dikira dengan jari. Menurutnya. Datuk Tok Teng Sai.my INDUSTRI sarang burung walet bukan baru di negara ini tetapi tidak ramai pengusahanya. Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2009 di Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di Ayer Keroh. ³Mereka hanya perlu bersabar untuk menarik burung bersarang di tempat disediakan dan hanya menuai hasilnya selepas itu. Timbalan Presiden Persekutuan Persatuan Pedagang Sarang Burung Malaysia (PPPSBM). Presiden Persekutuan Persatuan Pedagang Sarang Burung Malaysia (PPPSBM) dengan kerjasama Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) mengadakan pameran sempena Hari Peladang. jika seseorang pengusaha mempunyai rumah sarang burung yang banyak. terutama Bumiputera disebabkan kekurangan informasi mengenainya walaupun mampu memberi pulangan jutaan ringgit setiap tahun. orang ramai dapat melihat sendiri dengan lebih dekat demonstrasi membersih sarang burung walet serta kaedah memelihara haiwan itu.´ katanya.´ katanya. pengusahanya mampu memperolehi sarangnya pada jumlah antara tiga hingga 10 kilogram setiap bulan. berkata PPPSBM buat julung kalinya bersama JPV mengadakan pameran perusahaan sarang burung walet di HPPNK. Menurutnya.Rezeki µemas putih¶ Oleh Norfaisal Jahuri am@hmetro.000 yang sudah dibersihkan.000 bagi setiap satu kilogram yang belum dibersihkan dan RM7. baru-baru ini. Pada masa ini. Melaka. namun keuntungan diperolehi setiap tahun RM1. kata Tok. sudah tentu mampu memungut keuntungan lebih besar.com. Katanya.

Beliau berkata. Khamis lalu. Taiwan. Tan Sri Muhyiddin Yassin. ³Burung walet membuat sarangnya daripada air liur dan ia dibuat bukan untuk burung berkenaan tinggal di situ. Beliau menjelaskan masih ramai tidak mengetahui burung walet berbeza dengan burung layang-layang. Hong Kong. Sarang burung walet mempunyai pasaran luas di peringkat antarabangsa dan antaranya China. Malaysia hanya menyumbangkan 10 peratus kadar pengeluaran sarang burung walet untuk pasaran antarabangsa berbanding Indonesia (70 peratus) dan Thailand (20 peratus). jika diperluas dan dilakukan dalam skala besar. industri sarang burung walet mampu menjadi penyumbang utama kepada ekonomi negara dan setanding dengan pengeluaran kelapa sawit dan getah. aktiviti lain dijalankan adalah pertandingan menghias akuarium antara sekolah di seluruh negara.000 rumah dijadikan sebagai tempat perusahaan itu di seluruh negara.´ katanya.´ kata Tok. Majlis perasmian HPPNK 2009 disempurnakan Timbalan Perdana Menteri. Ia adalah untuk anaknya bertelur dan membesar saja. tetapi burung layang-layang membuat sarang dengan bahan seperti rumput atau daun. Sebanyak 340 gerai dan kios disediakan membabitkan penyertaan daripada agensi kerajaan selain usahawan tani dan peniaga untuk mempamerkan teknologi pertanian serta produk baru untuk dipromosikan. Acara lain membabitkan pameran sektor swasta. Jepun. ikan.Setakat ini. Jumlahnya masih sedikit berbanding perusahaan dijalankan di Indonesia serta Thailand. Forum Perdana Hal Ehwal Islam dan Konvensyen Peladang. Penternak dan Nelayan 2009. ³Setakat ini. haiwan ternakan. Posted by jutawanagro at 12:17 AM . Amerika Syarikat dan Kanada. Walaupun fizikalnya hampir sama. Menurut Tok. demonstrasi dan pertandingan masakan makanan hasil keluaran pertanian. Selain pameran. jentera. sarang burung walet mempunyai pelbagai khasiat untuk membantu menjaga kesihatan seperti awet muda dan kecergasan. ada 50.

Nilai sarang burung layang-layang gua ini sangat tinggi.000 dan RM25.Potensi industri burung layang-layang gua Oleh LAUPA JUNUS INDUSTRI burung layang-layang gua atau segelintir menyebutnya sebagai walet. tetapi tidak ramai yang sanggup melibatkan diri kerana masalah kos yang tinggi dan tidak cukup pengetahuan. Justeru kerana nilainya. Meskipun penghasilan sarang burung yang amat bernilai ini dapat menawarkan peluang perniagaan. kian popular kerana menjanjikan pulangan lumayan. . ramai berminat untuk mengusahakan sarang burung ini jumlahnya pengusaha semakin bertambah. Menurut Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan). Sarang burung itu dihasilkan menerusi rembesan cecair daripada kelenjar tepi kelenjar air liurnya.000 sekilogram. Bagaimanapun tidak semua rumah burung yang telah dibina ini didiami oleh burung layang-layang gua ini. Ramai masih keliru bagaimana rupa burung berkenaan tetapi mereka yang lama terlibat dalam industri ini menggambarkan fizikalnya sebagai burung yang sifatnya tidak suka bertenggek. Burung tersebut memerlukan perhatian yang sangat teliti dan tempat bersarang yang sangat spesifik bersesuaian dengan cara hidup burung itu sendiri. Cecair yang dihasilkan bukan daripada air liur yang mungkin dianggap kotor. Kajian menunjukkan sarang burung tersebut mengandungi asid amino (unit asas protein) yang tinggi. Industri ini menawarkan peluang perolehan berlipat ganda kepada pengusaha asalkan mereka menggunakan pendekatan yang betul.000 buah rumah sarang burung layang-layang gua di seluruh Semenanjung Malaysia setakat ini. Pembinaannya perlu mempunyai ciri-ciri tertentu yang boleh menarik minat burung layang-layang tersebut untuk masuk dan bersarang di dalamnya. dianggarkan terdapat lebih daripada 30. Sarang burung layang-layang yang tinggi nilainya. Spesies burung ini dikatakan banyak terdapat di Asia Tenggara terutama di Malaysia dan Indonesia. Satu lagi masalahnya ialah pengurusan dan pemasaran sarang burung yang perlu diberi perhatian. Sarang putih burung ini yang belum dibersihkan boleh dijual antara RM3.

didedahkan dengan pengurusan yang sistematik dan berkesan bagi menjamin kejayaan rumah burung mereka. helang dan sebagainya. Perhilitan menganjurkan bengkel ketiga mengenai burung layang-layang gua bermula hari ini. kawasan. Sehubungan itu. manakala satu bengkel telah dijalankan pada tahun lepas. Sehingga kini. Melalui bengkel ini. habitat dan reka bentuk rumah burung itu sendiri. Kedua-dua faktor ini amat penting selain dari lokasi pembinaan rumah burung itu sendiri dalam menentukan kejayaan sesebuah rumah burung. Bengkel seperti itu juga boleh dijadikan platform meningkatkan bilangan pengusaha bumiputera di samping memastikan setiap pengusaha dan rumah burung layang-layang gua mempunyai permit dan lesen yang sah di samping meningkatkan pertambahan populasi burung layang-layang gua di Semenanjung Malaysia khasnya. Berdasarkan kepada minat orang ramai yang semakin mendalam itu. Tujuan bengkel diadakan bertujuan membincangkan permasalahan yang berbangkit dalam bidang yang diceburi ini terutamanya dari aspek pengurusan dan mencari jalan penyelesaian yang terbaik dalam mengatasi masalah berkaitan. Ini kerana. tiada satu pendekatan penyelesaian yang standard diwujudkan kerana isu yang berbezabeza mengikut negeri. satu cara dan kaedah pengurusan akan diwujudkan untuk kepentingan bersama.Antara faktor-faktor yang mempengaruhi kemasukan burung layang-layang adalah faktor persekitaran luaran (makrohabitat) dan persekitaran dalaman (mikrohabitat). Bengkel tersebut merupakan lanjutan daripada program kesedaran awam yang telah dijalankan sebelum ini. sentiasa bersedia memberikan khidmat nasihat kepada orang ramai yang berminat dalam memulakan perusahaan sarang burung layang-layang ini di samping menjadikan ia sebagai satu bidang perindustrian yang sah di sisi undang-undang. Perhilitan mahu supaya jumlah tersebut meningkat dari semasa ke semasa dengan pendedahan yang diberikan melalui bengkel seperti itu. . seramai 2.000 peserta telah mengikuti program anjuran Perhilitan dan 10 peratus atau 200 orang peserta telah menceburi bidang ini dengan membina rumah burung. Faktor dalaman pula termasuk (mikrohabitat) melibatkan suhu. Antara faktor persekitaran luaran (makrohabitat) termasuklah kawasan rumah burung. sebanyak 16 program kesedaran awam telah dijalankan sejak 2008 hingga Jun lalu. kelembapan udara. keamatan cahaya. punca air seperti sungai dan sebagainya. struktur pembinaan rumah burung dan sebagainya. Melalui pendekatan ini. kehadiran pemangsa seperti burung hantu. Hasil daripada program dan bengkel tersebut. sehingga kini. Perhilitan pada masa sama. peserta khususnya pengusaha baru.

Oleh yang demikian. . bengkel ini merupakan satu platform untuk mengutara dan membincangkan permasalahan yang timbul dan berkongsi pendapat serta pengalaman untuk mencari jalan penyelesaian kepada masalah tersebut. Segala perbincangan akan direkodkan dan dibukukan untuk rujukan peserta.

Lokasi ini hendaklah berhampiran samada dengan sawah. Manakala lokasi laluan merupakan tempat laluan antara kedua lokasi di atas. Bagi bangunan seluas 4. Penawaran semasa sarang burung hanya mampu memenuhi 40 hingga 60 peratus sahaja dari jumlah permintaan. penghasilan maksima ialah 120 kilogram sarang burung layang-layang setahun. padang rumput. hutan. Menyedari potensi industri ini bengkel dan seminar sering di adakan bagi mempromosikan potensi industri ini. Lokasi pusat merupakan pusat burung walid dihabitat asalnya di kepulauan dalam lautan atau habitat barunya di pusat bandar dan pesisiran pantai.500 kaki persegi (20 X 70 ) 3 tingkat .000 sekilogram dapat menghasilkan pendapatan RM 600. terutamanya gelap dan lembab.000 meter dari aras laut. Kini masyarakat Eropah dan Arab mula meminati yang menyebabkan permintaan terus bertambah. melancarkan perjalanan darah dan lain-lain lagi. panas badan. null PENGUBAHSUAIAN PREMIS PERNIGAAN DAN KEDIAMAN Bermula sedekat yang lalu apabila burung walit berhijrah dari gua ke bandar menjadikan bangunan lama yang mempunyai suasana hampir sama dengan keadaan dalam gua sebagai habitat barunya Akibat mempunyai nilai pasaran yang tinggi banyak premis dalam kawasan bandar telah diubahsuai untuk perladangan walit. menambah tenaga.000 setahun.Contoh rumah burung layang walit Burung layang layang boleh diternak dalam bangunan yang tidak digunakan atau dalam bangunan yang didirikan khusus sebagai rumah burung. Tiga jenis lokasi dikelaskan bagi burung walit. Pengubahsuaian premis asasnya ialah menjadikan suasana dalamannya sama dengan gua.000 hingga RM5. Utusan Sarawak edisi internet 30 Mac 2004 melaporkan bahawa di Negara China harga satu kologram sarang burung layang-layang putih besar boleh mencecah RM 26.Lokasi punca makanan pula merupakan tempat tumpuan burung walit mencari makan ia itu ditanah lapang atas kawasan paya bakau dan sebagainya. Dengah harga pasaran RM4. Ia merupakan makanan kesihatan yang di percayai dapat mengubati penyakit paru-paru. Sarang burung dihasilkan dari air liur (saliva) burung layang-layang.000 ia itu sama dengan dua pertiga harga emas. LOKASI SESUAI Kawasan tanah rendah yang ketinggiannya tidak melebihi 1. pantai atau sungai. Sarang ini mempunyai nilai pasaran yang tinggi sehingga menyamai harga emas di China kerana ia merupakan amalan pemakanan masyarakat berkenaan di seluruh dunia. Antara ubahsuai utama dilakukan ia lah :- .

kelembapan antara 80 hingga 90 peratus dan kegelapan remang-remang. Rumah walit perlu disediakan roving room kerana semasa memasuki bangunan burung walit akam berputar-putar dulu mengikut putaran jam sebelum menuju ke sarangnya.Penutupan pintu dan tingkap Pembinaan lubang pengudaraan Penyediaan pintu masuk Penyusunan bluti di siling sebagai tempat pembiakan Sistem irigasi dalam dan luar bangunan bagi mengawal suhu Memasang sistem audio Suasana persekitaran yang diperlukan dalam rumah burung ialah suhu yang setabil antara 25 hingga 28 darjah celsius. premis hendaklah dibina di atas tanah pertanian atau perusahaan pada jarak minima 100 meter dari kawasan kediaman. Pembinaan persekitaran yang sesuai telah menyebabkan burung walit sesuai dengan habitat barunya dan memberi pulangan yang tinggi kepada pemiliknya.Mengadakan tahap mikroklimat yang sesuai Sistem ventilasi bagi mengawal suhu Bahagian dalam terlindung dari cahaya matahari Ketinggian ideal melebihi 15 kaki dengan keluasan melebihi 20 kaki persegi Penyediaan beluti untuk burung bersarang Kalis tikus. Bumbung bangunan hendaklah dibuat daripada bahan-bahan yang dapat menahan kepanasan matahari. Resting room perlu disediakan sebagai tempat burung walit beristerehat dan membina sarang. PEMBINAAN RUMAH WALIT Mengikut buku Amalan Baik Untuk Perladangan Burung Walit Aerodramus dan Perumahannya terbitan Jabatan Perkhidmatan Haiwan. Antara ciri-ciri lain rumah walit yang perlu diambil kira dalam pembinaannya ialah . biawak dan pemangsa. . Disamping itu kelulusan daripada Pihakberkuasa Tempatan perlu diperolihi. Reka bentuk bangunan perlulah berdasarkan kepada kehendak dan keperluan burung bagi menjamin burung walit akan menetap dan terus menetap. ular. Lubang keluar masuk burung sesuai diletakan di bahagian atas bangunan dengan arah bertentangan daripada matahari naik atau jatuh bagi menjaga kegelapan dalam bangunan.

Cara ini diamal di Indonesia kerana jumlah seriti banyak disana tetapi jarang kedapatan di Malaysia. burung hantu dan helang yang samada akan merosakan atau menakutkan burung untuk terus tinggal dalam bangunan. MEMUNGUT HASIL Cara rampasan iaitu sarang yang telah siap dibina tetapi belum sempat burung layang-layang bertelur diambil.250. sarangnya diambil sementara telurnya dipindah kesarang seriti atau incubator untuk penetasan.00 75% 0 225. Sistem paip jaringan (sprinkle) diletakan pada bahagian bumbung dan dalam bangunan. Cara buang telur iaitu setelah burung layang-layang bertelur.Pemasangan sistem audio Notis amaran di lokasi sesuai.Ini merupakan cara yang terbaik menjamin populasi burung walit terus meningkat dan industri ini akan terus berkembang.00 247.000.00 82. Bila cuaca panas paip dipasang bagi menjamin suhu sentiasa rendah dan kelembapan tinggi. membuat sarang dan seterusnya meningkatkan pengeluaran. MUSUH DAN PENYAKIT Mengawal bangunan daripada tikus. Pintu keluar masuk burung berukuran 20 X 20 cm dibina dibahagian atas bangunan. cicak . semut. membuat sarang dan meningkatkan pengeluaran. Tempat burung layang-layang berehat dan membuat sarang dibuat petak-petak daripada papan yang kuat serta dilekatkan di bahagian siling bangunan. Ketinggian dari lantai ke bumbung antara 6 hingga 15 kaki.00 .000. ANGGARAN PUNGUTAN HASIL WALIT TAHUNAN Tahun Pertama Kedua Ketiga Keempat KG 0 60 66 72. CD dengan suara burung yang berlainan digunakan untuk memanggil burung . Bahagian dalam bangunan diplaster dengan campuran pasir. Cara penetasan iaitu sarang diambil setelah telurnya menetas dan anak burung layang-layang terbang. Bahagian luar dengan campuran pasir dan simen sahaja.000.00 25% 0 75.00 363.750.6 Rm5. Cara ini akan menyebabkan kepupusan burung walit kerana tidak dapat membiak. PEMASANGAN SISTEM AUDIO Sistem audio dipasang bagi dimainkan suara burung pada waktu tertentu bertujuan bagi memanggil burung masuk kedalam bangunan . Lebih ekonomik jika dibina bertingkat.000/ KG 0 300.500.000. Keluasan minima 20 X 30 kaki.000.00 272. Jika audio sistem dipasang secara yang betul mengikut nasihat perunding. Audio sistem sebenarnya berfungsi untuk menarik perhatian walit menuju kearah sumber suara. biawak.500. Kadar penetasan yang rendah dan kadar kehidupan yang rendah juga tidak menjamin perkembangan jumlah burung walit.00 330. Pada pintu masuk dipasang minima 2 buah tweeter dan dimainkan pada awal pagi dan petang bertujuan memandu burung masuk kedalam bangunan.00 90. Bagi bangunan berukuran 20 X 70 kaki. minima 10 buah tweeter dipasang pada bahagian siling bangunan secara tersebar bertujuan untuk mengundang burung bersarang dalam bangunan. kemungkinan burung akan masuk kedalam rumah walit dalam jangka masa dua hingga tiga bulan adalah tinggi. kapur dan simen.

300.044.00 299.00 Jumlah RM1. Kadar peningkatan hasil 10% setiap tahun adalah di paras kenaikan biasa padang.Kadar harga pasaran rm5. Strategi jitu memikat walit Fahami saluran pemasaran Sabar dan tawakkal menunggu dalam teknik yang betul Khidmat nasihat atau perunding jika perlu .225.00 99.86 399.000.475.00/ kg adalah berpandukan Harga PasaranAntarabangsa 2007. KUNCI KEJAYAAN Menghadiri kursus dan seminar untuk mendapat ilmu Memahami teknik membudidaya walit.825.00 Nota:.Kelima 79.

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ustad Fatah Al-Hakim liked this
Khairunnadzirah Kamarudin liked this
Muhammad Nurhamzah liked this
Wong Kar Wai liked this
Materos BroRie liked this
Syafiq Shah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->