P. 1
Boli Digestive

Boli Digestive

|Views: 107|Likes:
Published by Maria Néagul

More info:

Published by: Maria Néagul on Jan 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/10/2012

pdf

text

original

Universitatea de Vest din Timișoara Facultatea de Sociologie și Psihologie Masterat PCCP

Psihologia sănătății Ulcerul peptic

Student: Maria Neagul

Timișoara 2010

Statistica arată că 1 din 10 .apare mai ales la femei -utilizarea de corticosteroizi și AINS împreună. dar sunt mai frecvente la vârsta a doua. și în mod tipic acesta se dezvoltă în sucul gastric sau duodenal. antihistaminice H2. În adâncul personalității pacientului cu ulcer gastric se manifestă o dorință inconștientă pentru existența protejată a copilului mic. pot apărea la orice vârsta. ambițioși și orientați spre realizarea scopurilor.Aproape toate ulcerele au drept cauză infecția cu Helicobacter pylori sau administrarea de AINS. Ulcerul peptic este o rană deschisă situată la nivelul mucoasei esofagului. Ulcerul peptic este o eroziune întrun segment al mucoasei digestive care penetrează musculatura mucoasei. și durerea care se remite la ingestia de alimente. ulcerul este o boală a lumii civilizate și afectează preponderent oamenii civilizației vestice. Complicațiile care pot să apară sunt: -hemoragiile digestive superioare sau inferioare -perforația -obstrucția gastrică sau duodenală. Pylori. Ulcerul poate avea diametrul de la câțiva mm la cm. Ulcerul peptic nu este atât de rar în societatea noastră. stomacului sau duodenului. Acesta ascunde cu grijă față de sine însuși această atitudine dependentă și o refulează. studiile psihologice și măsurătorile antropologice încearcă să descrie bolnavul cu ulcer peptic ca fiind caracterizat la nivel psihologic de existența unui protest masculin și refuzul tendințelor feminine. Riscul este corelat cu numărul de țigarete fumate pe zi. iar din acest punct de vedere anatomic ca astenic sau longitudinal. Literatura de specialitate. Cu toate că alcoolul este un promotor al secreției acide. nu există încă date referitoare la implicarea sa în etiologie. -sexul . Fumatul este de asemenea un factor de risc. acesta este mai frecvent peste 60 de ani. Simptomele gastrice și chiar ulcerul peptic se pot dezvolta mai frecvent la un anumit tip de personalitate decât la celelalte. Tratamentul cuprinde folosirea terapiei antiacide: inhibitori ai pompei de protoni.Conform lui Hartman. Simptomele includ senzație de arsură epigastrică. Dorința de dragoste refulată este stimulul psihologic inconștient aflat în relație directă cu procesele fiziologice și ducând la ulcerație. Riscul de a dezvolta ulcer peptic este crescut și în următoarele condiții: -vârsta. -istoric medical pozitiv de ulcer. chiar și la copii. protectori gastrici. acesta scade puterea de vindecare și crește incidența recurențelor. și terapia antibiotică pentru eradicarea infecției cu H.

Diagnosticul ulcerului peptic. stomacului şi duodenului este în mod normal rezistent la agresiuni. alte analize pot determina dacă infecţia cu Helicobacter pylori este cauza ulcerului. care este ameliorată de ingestia de lapte. Odată ce acest echilibru se fragilizează. urât mirositoare. Folosirea regulată a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene (AINS). specialiştii recomanda pacienţilor două tipuri de tratament. Netratat corespunzător sau ignorat. Cel mai frecvent tip de ulcer peptic este ulcerul duodenal. situaţie care necesita intervenţie chirurgicală de urgenţă şi care poate duce la apariţia peritonitei chimice. rezultatul poate fi un ulcer peptic. durere sau o senzaţie de foame în partea superioară a abdomenului său inferioară a toracelui. Ulcerul gastric (ulcer stomacal) este de obicei localizat în porţiunile joase ale stomacului. medicul poate preleva o mostră de ţesut (biopsie) cu ajutorul endoscopului pentru analize de laborator. alimente sau antiacide. Învelişul intern al esofagului. majoritatea oamenilor se vindecă de ulcer în câteva săptămâni. necesitând spitalizare. analiza gazelor respiratorii şi testarea anti-genelor din materiile fecale. Semnele şi simptomele ulcerului peptic. Nu se cunoaşte exact cum apare ulcerul peptic. Totuşi. cât şi volumul acidului din stomac. În plus. Dacă ulcerul este situat la nivelul stomacului.oameni vor face ulcer peptic la un anumit moment în viaţa lor. Ulcerul duodenal rareori se malignizează. ulcerul peptic se poate complica cu perforaţie gastrică. După stabilirea unui diagnostic de ulcer peptic. iar ulcerul esofagian este de obicei localizat la nivelul esofagului inferior. senzaţie de balonare după mese. Cât de grav este ulcerul peptic Dacă este depistat precoce şi cu un tratament adecvat. Dacă medicul suspectează că o persoană are un ulcer. scaune de culoare neagră. Fumatul şi abuzul de alcool cresc de asemenea riscul de apariţie a ulcerului. Aproximativ 20% dintre persoanele care ia AINS regulat dezvoltă un ulcer. Senzaţia de arsură. Alte analize sunt analiza sângelui. ambele la fel de importante şi fără de care nu poate să se obţină vindecare. O complicaţie . cum sunt naproxen sau ibuprofen de asemenea pot irita mucoasă stomacului şi a intestinului subţire şi pot duce la apariţia ulcerului. pentru a exclude diagnosticul de cancer. uneori constipaţie. Anumite afecţiuni potenţial severe sunt asociate cu ulcerul peptic. Alcoolul poate irita şi eroda mucoasa gastrică şi a intestinului subţire. Nicotina creşte atât concentraţia. Uneori un ulcer va sângera (hemoragie). tratamentul precoce nu garantează vindecarea pentru că unii oameni trataţi pentru ulcer fac recurenţe. acesta poate cere o serie de analize. iar dacă este intact realizează un echilibru cu aciditatea din stomac. Cele mai utilizate investigaţii sunt endoscopia superioară şi examinarea radiografică cu bariu. El apare în prima porţiune a intestinului subţire (duodenul).

Dacă sângerarea este redusă.duodenal au Helicobacter pylorii negativ. în timp ce ar . în care joacă un rol important anumite fantezii ale pacientului. implicarea în realitate şi bariera corporală. şi 10% din persoanele cu ulcer gastro. Atât ipoteza infecției cu Helicobacter pylorii. Un ulcer trenant poate cauza o obstrucţie la nivelul canalului evacuator al stomacului. Mulţi din aceştia din urmă prezintă dispepsie fără o cauză organică cunoscută ( Raeefuddin Ahmed. considera etiologia ulcerului gastro. Începând cu descoperirea Helicobacter pylorii mulţi au considerat ca factorii psihologici nu au relevanţă în ulcer. inhibitorii pompei de protoni sau antiacidele. iar al doilea este să reducă nivelul acidităţii de la nivel digestiv. este incriminata infecţia cu Helicobacter pylori. Această opinie a fost deconfirmata de descoperirea bacteriei Helicobacter pylorii. Această produce apariţia bruscă a durerii abdominale intense. 2004).duodenal. agent etiopatogen în multe afecţiuni gastro-intestinale. H. pentru a înlătura durerea şi a încuraja vindecarea.corp.duodenal şi colita ulcero. Tratamentul în cazul ulcerului peptic. o altă complicaţie de temut. În ciuda faptului că multe din cazurile de ulcer peptic se datorează infecţiei cu bacteria aceasta. tratamentul îşi propune frecvent să atingă 2 obiective: unul este să omoare bacteria. Perforaţia. psihanalist. pylori este o bacterie microaerofila care trăieşte în mucoasa stomacului şi a duodenului şi poate să determine inflamaţie cronică a acesteia. se produce atunci când ulcerul erodează peretele stomacal până la nivelul cavităţii abdominale.hemoragica sunt în mod clar afecţiuni digestive psihosomatice. Luminnet (1975) susţinea că ulcerul gastro. În majoritatea cazurilor care necesita un astfel de tratament.a hemoragiei severe este şocul. Realizarea acestor deziderate presupune utilizarea unor combinaţii de medicamente cum sunt antibioticele. dar continuă pentru o perioadă lungă de timp. cât și cea psihosomatică postulează dihotomia minte. Totuşi 80% din persoanele cu Helicobacter pylorii pozitiv nu fac niciodată ulcer peptic. Psihoterapia în cazul ulcerului peptic De mulţi ani ulcerul peptic este considerat o afecţiune psihosomatică. Pentru că multe ulcere sunt determinate de Helicobacter pylori. apare ulcerul. incorporând elemente psihosociale și biomedicale. conform binecunoscutului model al lui Alexander. în special ulcerul gastro. Tratamentul farmacologic se face în funcţie de agentul etiopatogenic al ulcerului. Susan Levenstein. când o persoană vulnerabilă este afectată de un stres existenţial major. În plus. se pot instala deficitul de fier şi anemia. blocantele secreţiei acide.duodenal ca fiind complexă. se aproximează ca peste 80% dintre indivizii infectaţi cronic (purtători) sunt asimptomatici şi ea se găseşte în mod natural la peste jumătate din populaţia adultă a lumii.

duodenal. Simptomele stomacului așa zis nervos ( disconfor epigastric. simptomele înrăutăţindu-se în perioadele de stress. ulcerul gastric. Considerații psihosomatice Refularea dorinței intense de a primi dragoste și ajutor mobilizează inervațiile stomacului. cu responsabilităţi considerabile şi anxietate sunt victime potenţiale ale “ bolii de stres “.. cei mai mulţi au Helicobacter pylorii pozitiv sau au fost trataţi cu antiinflamatoare nesteroidiene. independent de gradul de reflux gastro. Stomacul gol este expus permanent la aceiași stimuli fiziologici la care ar fi fost expus doar temporar în condiții normale. Ulcerul peptic (ulcerul duodenal. 1985). evoluţia fiind mai favorabilă la cei trataţi prin psihoterapie şi farmacoterapie în combinaţie. De aici ar putea rezulta faptul că starea de excitație cronică a stomacului și secreția cronică de suc gastric sunt de o mai mare importanță decât nivelul total de aciitate. ulcerul gastroduodenal) reprezintă .independenta (Dotevall. Drossman (1998) susține că predeterminanții psihosociali și biologici interacționează în expresia bolii. mai exact cu procesul de primire a hranei. când deja conține hrană sau este pe cale de a o primi. Incidenta ulcerului gastroduodenal este mai mare la femeile divorţate şi la persoanele cu multe evenimente de viaţa stressante în ultimele 15 luni.corp (Levenstein & colab.esofagian Persoanele care muncesc mult. probabil în legătură cu un conflict intern de tipul dependenta.duodenal sunt medici şi şoferi de autobuz. spre deosebire de cei care sunt trataţi doar medicamentos. 1999). 1985).duodenal este mai mare la femeile divorţate şi la persoanele cu multe evenimente de viaţa stressante în ultimele 15 luni. Stresul amplifica pirozisul. Cei mai mulţi pacienţi care suferă de ulcer gastro.trebui discutat despre unitatea minte . Stressul psihologic joacă un rol semnificativ în patogeneza ulcerului peptic la cei genetic predispuşi. Activarea acestor procese servește ca stimul cronic pentru funcția gastrică. spre deosebire de cei care sunt trataţi doar medicamentos. Pearlstein susţine că din cei 25 de milioane de americani care suferă de ulcer gastro. probabil în legătură cu un conflict intern de tipul dependenta. pirozis sau eructație) s-ar putea să fie doar manifestările stimulării care apare în timpul nopții la pacienții cu ulcer duodenal. Incidenta ulcerului gastro. ar stressul poate duce la creşterea secreţiei acide gastrice şi ulcer peptic. Dar stressul poate duce la creşterea secreţiei acide gastrice şi ulcer peptic. de obicei ivindu-se o secreție continuă. Stomacul persoanelor cu ulcer peptic este sensibil îndeosebi la stimulii nervoși. care încă de la începutul vieții extrauterine au fost asociate cu forma cea mai primitivă de a primi ceva. Pe de altă parte Ora F.independenta (Dotevall. astfel că intervenţiile psihiatrice pot fi utile în aceste cazuri. evoluţia fiind mai favorabilă la cei trataţi prin psihoterapie şi farmacoterapie în combinaţie.

se produce atunci când ulcerul erodează peretele stomacal până la nivelul cavităţii abdominale. . Perforaţia este o altă complicaţie de temut. tratamentul precoce nu garantează vindecarea pentru că unii oameni trataţi pentru ulcer fac recurenţe. ulcerul afectează doar stratul interior al stomacului. Totuşi. o enzimă care descompune proteinele. În cazul în cazul ulcerul peptic este depistat precoce şi se intervine cu un tratament adecvat. dar continuă pentru o perioadă lungă de timp. Anumite afecţiuni potenţial severe sunt asociate cu ulcerul peptic. Uneori un ulcer va sângera (hemoragie). Dacă sângerarea este redusă. se pot produce hemoragii puternice. Această produce apariţia bruscă a durerii abdominale intense.eroziunea mucoasei stomacului sau a duodenului (prima porţiune a intestinului subţire). Termenul "peptic" provine de la pepsina. Dacă ulcerul este mic. se pot instala deficitul de fier şi anemia. este posibil să nu producă simptome. În majoritatea cazurilor. majoritatea oamenilor se vindecă în câteva săptămâni. necesitând spitalizare. Un ulcer trenant poate cauza o obstrucţie la nivelul canalului evacuator al stomacului. O complicaţie a hemoragiei severe este şocul. Dacă ulcerul este mare.

Ulcerul peptic si gastrita peptica. vol. Pa: Saunders Elsevier. Ed. 2007. Blaser MJ. eds. Philadelphia. 1999. Oklahoma Am Fam Physician. . 1998. diagnosis. Bucuresti. and prognosis. Acid peptic disease: clinical manifestations. Teora.Cecil Medicine. 2007. Bucuresti. Malagelada JR. Ciurea Paulina. In: Goldman L. Department of Family and Preventive Medicine. Kuipers EJ. In: Bolile aparatului digestiv.Bibliografie Ramakrishnan K. Salinas RC. Bucuresti. treatment. Oklahoma City.Ulcerul gastric si duodenal. Franz Alexander(2008). II. Principiile medicinei interne. Cazacu S . Medicina psihosomatică. McGuigan JE. Editura Trei. Ed. 23rd ed. Ausiello D. Didactica si Pedagogica. University of Oklahoma Health Sciences Center. Peptic ulcer disease.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->