Fedélterv: Urr Géza Copyright © 2002 Black & White Kiadó Ali rights reserved! Minden jog fenntartva! Tilos a könyv bármely részét sokszorosítani, reprodukálni akár elektronikus, akár mechanikus úton, beleértve a fényképezést és más módokat is, valamint bármilyen információtároló és visszakereső rendszerben tárolni, a Black & White Kiadó előzetes írásos engedélye nélkül!

Megrendelésfelvétel, levelezési cím: 4401 Nyíregyháza, Pf. 287. Telefon/fax: 42/421-497 Felelős kiadó: Fehér Sándor Műszaki szerkesztő: Urr Géza ISBN: 963 9407 35 6
Nyomdai munka: Print-Kódex Nyomda, Orosháza Felelős vezető: Muszkáné Gajdács Beáta

Tartalom

Bevezetés Az akupresszúra természetes gyógymód Segítség önerőből Az akupresszúra ősi formái Útmutató e könyv használatához A kezelésről A test energiapályái A különböző pontok és azok hatásai Hogyan találhatók meg az egyes kezelési pontok? A nyomástechnika Mire kell ügyelni kezelés közben? Az önkezelés lehetőségei és határai Akupresszúra mindenkinek Kórképek - kezelési pontok - nyomástechnika Kezelési szabályok Ágybavizelés Alacsony vérnyomás Alvászavarok, álmatlanság Aranyér Dadogás Derékfájás Elhízás Epehólyag-müködési zavarok Étvágytalanság Fájdalom mint önálló kórkép Fáradtság Figyelemgyengeség Fejfájás, migrén, homloktáji fájdalom Fogfájás Gerincproblémák, váll- és karfájdalom

7 7 8 9 10 11 11 12 13 14 15 17 19 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 37 38

,

neuraszténia Isiász (hexensussz. szénanátha Nikotinfüggőség Orrmelléküreg-gyulladás Orrvérzés Prosztatapanaszok Reumás panaszok Székrekedés Szexuális zavarok Szorongás Tengeribetegség Térdfájdalom Torokfájás Vegetatív egyensúlyzavarok Vérellátási zavarok Tudnivalók az akupresszúráról Akupresszúra és akupunktúra A kínai energiatan Hogyan hat az akupresszúra? Tárgymutató 39 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 65 66 67 68 69 71 71 73 76 79 .Gyomor-bél bántalmak Hasi fájdalmak Hasmenés Hólyagműködési zavarok Idegesség. lumbágó) Ízületi fájdalmak Klimax (a változás kora) Köhögés Könyökfájdalom Lábfájdalmak Légzési panaszok Magas vérnyomás Megfázás Menstruációs panaszok Nátha.

premere. ugyanis a panaszok a test .az akupresszúra (acus = hegy. akupresszúra = pontnyomás) segítségével. hogy egyensúlyban legyenek . mint ahogy megszoktuk: az egészség az életerők állandó küzdelme bennünk az egyensúlyi helyzet létrehozásáért. A panaszok soha nem választhatók el ettől az egységtől. ez arra késztet minket. a mozgás pedig az élet princípiuma. ami ebben a módszerben számunkra idegennek tűnik. Ha ez a harmónia megbomlik. Ilyen megközelítésben az egészség és a betegség egészen más megvilágításba kerül. tű.szükség szerint erősíthetjük vagy pihentethetjük . Az. Csak akkor érezzük jól magunkat. Ezek az erők állandó áramlásban vannak. ha ezek a hatékony erők egyensúlyban vannak. és amit az ókori orvosok így fogalmaztak meg: az embert mint test .ezt az állapotot persze tökéletesen soha nem lehet elérni. bármilyen csodálatosnak tűnik is.lélek . pont. állandóan mozognak. ami testi panaszokban nyilvánul meg - Évezredek óta bevált 7 . Az egymással ellentétes és az egymást kiegészítő erők állandóan arra törekszenek. Életerőnket pedig irányíthatjuk .Bevezetés Az akupresszúra természetes gyógymód Minden gyógymód.szellem egységének alapján fejeződnek ki és mindig ezen összefüggések figyelembevételével kell kezelni a beteget. Ez az egyik legősibb és legjobban bevált természetes gyógymód. pressum = nyomni. hogy mozogjunk. ami minden távol-keleti gyógymódra jellemző. Ha ezt a törekvést bármi lefékezi. az a szemléletmód.lélek — szellem egységet kell nézni. Hogyan kell ezt érteni? Mindannyian tudjuk: ha elfáradunk. amely az évezredes kínai gyógymasszázsból fejlődött ki. életerőnk erejének a kifejeződése. vagy megbetegszünk. rosszul érezzük magunkat. aludni kell. ha túlteng bennünk az energia. akkor kiegyensúlyozatlan állapotba kerülünk.

hogy önerőből segítsünk magunkon. aki ne ismerné a felfájást. a nyaki csigolyák memindenki szesedése okozta fájdalmakat. a torokfájást.megbetegszünk. Az akupresszúra lehetővé teszi számunkra. Alkalmazása során nem kell félni semmilyen mellékhatástól. hogy testünk saját erejével gondoskodjon jó közérzetünkről. mellékhatás nélkül ezektől megszabadulni. Nincs. Nincs. és ne szeretne gyorsan. Segítség önerőből Az akupresszúra (amit nyomáspont-masszázsnak is neveznek) olyan természetes gyógymód. egészségéről saját felelősségére gondosszúra kodhassak. Az akupresszúrával önnek szó szerint a kezében van a lehetőség Akupreszarra. meghatározott kapcsolási központokon keresztül a hibás útra terelődött energiákat irányítani tudjuk. és a lefékezett energiákat fel tudjuk szabadítani. Az akupresszúrával való öngyógyítás sikerének szükséges feltétele. Ha a zavar okát az életerők kiegyensúlyozatlanságában kell keresni. hogy egészségünk iránt felelősséget erezzünk. A természetes 8 . Ez a gyógymód minden technikai eszköz nélkül. hanem sokkal inkább a betegség okát tudjuk kezelni. saját energia-háztartási zavarainak a kezenélkül lésére. kis ügyességgel. Az akupresszúrát mindenki alkalmazhatja. hogy jó közérzetéről. Ha valaki ismeri az akupresszúrapontokat és az ezekhez tartozó hatásokat. akupresszúrával az egészségkárosodást és a panaszokat hatékonyan lehet befolyásolni. a hátfájást. a kezelés sikeréhez nincs szükség semmiféle orvosi előképzettségre. ezeknek a pontoknak a maszszírozásával a testi zavarokat könnyen meg lehet szüntetni. A betegség oka tehát a bennünk levő életerők egyensúlyának a megbomlása. ősi. Az akupresszúra természetes. szinte minden helyzetben alkalmazható. nagyon megbízható és úgyMegbízható. aki számára ne ismerné a náthát. Az akupresszúra ehhez nyújt segítséget mindannyiunk számára. Az akupresszúrával ezekre az erőfolyamatokra tudunk hatni. szólván teljesen fájdalmatlan módszer a test legkülönbözőbb formellékhatás mákban megnyilvánuló. Az akupresszúrával tehát nem a betegség tüneteit. amellyel befolyásolni tudjuk életenergiánkat.

amelyik azonban semmiféle kapcsolatban nincs a fájdalmas testrésszel. mindazonáltal hasznosan kiegészíthet más kezelési eljárásokat. s így igyekeznek a fájdalomtól megszabadulni. ha valaki már fel tudja venni a kapcsolatot saját testével. A néprajzi leírások beszámolnak bantu törzsekről. Tapasztalt akupresszúrások véleménye szerint a gyógyulás akkor kezdődik. ahol arra szükség volna. Az akupresszúra ősi formái Kínában az akupresszúrakezelésnek egész rendszere fejlődött ki. vagy nyomkodja a szeme környékét. Megfigyelték azt is. sőt attól gyakran igen távol esik. hogy a világ legkülönbözőbb országaiban a Gyermekekgyermekek a fájdalom ellen úgy védekeznek. amelyek úgy kúrálják a betegeket. és panaszait akupresszúrával is szeretné kezelni.gyógymódok az emberi szervezet egységének évezredes felismerésén alapszanak. Szervi betegség esetén bizonyos testrészüket ágakhoz. Egy brazíliai bennszülött törzsnél ismeretes az a szokás. hogy jobban kapcsolatba kerüljünk saját testünkkel. hogy bizonyos testrészeket megkarcolnak. kövekhez nyomják. Ha ön orvosi kezelés alatt áll. hogy az illető nem rendelkezik elég energiával ott. mutatóujuával dörzsöli az orra hegyét. Mindebből arra következtethetünk. Állatoknál is megfigyelhetjük ezeket az önsegítő mechanizmuÁllatoknál sokat. de az akupresszúra ősi formái minden kultúrkörben megtalálhatók. akkor önmagunk kezelése során megtanulunk odafigyelni szervezetünk jelzéseire is. hogy nyomást gyakonél rolnak valamelyik testrészükre. ezt előbb okvetlenül beszélje meg orvosával. Ha ezeknek a tapasztalatoknak a felhasználásához értünk. hogy az akupresszúra ősiforTermészeti népeknél 9 . hogy fúvókás nyílvesszőcskét lőnek ki egyes testrészekre. Ugyanígy a türelmetlen dobolás ujjakkal az asztal lapján arra utal. Az így szerzett tapasztalatok gyakran segítenek abban is. Fontos! Az akupresszúra soha nem helyettesítheti a szükséges orvosi kezelést! Mint minden természetes gyógymód. amikor valaki feszült idegállapotban vagy fáradtan idegesen morzsolja a fülcimpáját. Mindannyiunk előtt ismeretes.

amely tájékoztatást ad az akupresszúra történetéről. a különböző nyomási pontokról. Ezenkívül pontosan le van írva benne. a kínai energiatan alapelveiről és az akupresszúra hatásmechanizmusáról. Az egyes kórképek tünetei közérthetően vannak leírva. mert az ott leírtak ismerete a sikeres gyógykezelés feltétele. felelősségérzést. megadva a pontos fogástechnikát. amelyeket akupresszúrával eredményesen kezelni lehet. amelyet ember és állat egyaránt öntudatlanul is alkalmaz. Minden természetes öngyógyítás feltételez bizonyos mértékű önálló kezdeményezést. ha mindezeket már megtanulta. a kezelés időtartamát és intenzitását. oldal). 50 kórképet talál pontos útmutatással az akupresszúrás kezeléshez. Fontos tudnivalók Kezelési útravaló 10 . A könyv gyakorlati részében (21-61. Ha e könyv tanácsait és kezelési útmutatásait megfogadja. Rövid áttekintést ad a test energiapályáiról. valamint a kezeléssel kapcsolatos fontos tudnivalókra. hogyan találja meg testén az akupresszúrapontokat. oldal). mindezt részletesen megmagyarázva és rajzzal illusztrálva. kérem. A részletes tárgymutató segítségével gyorsan rátalál azokra a betegségekre. olvassa el a kezelésről szóló fejezetet (11. Csak akkor kezdjen hozzá a kezeléshez. panaszokra. Még többet megtudhat erről a természetes gyógymódról a könyv utolsó fejezetében (71. akkor az akupresszúra segíteni fogja abban. az akupresszúrapontok megtalálhatók az ábrán. és hogy az egyes kezeléseknél mire kell ügyelni. oldalak) kb. Mielőtt hozzákezdene a kezeléshez. azok hatásairól és a fogástechnikáról. kitartást és türelmet. Végül bemutatja az akupresszúrás kezeléssel elérhető eredményeket és a kezelés határait. hogy mindennapi fájdalmaitól és panaszaitól természetes módon megszabaduljon.mája az önsegítésnek ösztönös módja. Útmutató e könyv használatához Ez a könyv tulajdonképpen bevezető az akupresszúrával való öngyógyításba.

onnan az energiát le kell vezetni. de fontos dolog. Akupresszúra segítségével a test saját energiáinak egyensúlyát és harmóniáját visszanyerheti. A könyv gyakorlati része betűrendben tartalmazza az egyes kórképeket. hogy az egészség szempontjából nem az egyes szervek. amikor is az ellentétes életerők egyik eleme hosszabb ideig túlsúlyba kerülve megzavarja a harmonikus egyensúlyt (73.A kezelésről A kórok kezelése Az akupresszúrás öngyógyítás sikerében vagy sikertelenségében döntő az a kevés. ahol hiány mutatkozik. Az akupresszúra célja. hanem a test energiáinak irányítása. hogy az akupresszúra nem pusztán technikai eljárás. oldal). Az efféle zavarokat az időjárás hatásától kezdve a sérüléseken át egészen a helytelen táplálkozásig és a tartós megerőltetésig. az izmok. az idegek súrlódásmentes működése a fontos. hogy az energiapálya meghatározott pontjain az energiafolyam zavarát kiküszöbölje. Mindazonáltal ezzel a természetes gyógymóddal nem a betegség tüneteit kezeli. A test energiapályái Fontos: az életenergia áramlása A kínai gyógyászat alapelve. a csontok. amivel meg kell ismerkednie. oda energiát kell irányítani. hanem az életenergia szabad. minden előidézheti. Ennek az energiaáramlásnak a gyengülése vagy lefékezése okoz egészségkárosodást vagy betegséget. hanem a betegség okát gyógyítja. Mindig tartsa szem előtt. hogy visszaállítsa az energiák egyensúlyát: ahol forgalmi dugó képződik. A kezelés lényege tehát az. 11 . Ez az energia cirkulál zárt pályákon az ember testében és a test felszínén. mielőtt hozzákezd a kezeléshez. oldal). akadálytalan áramlása (ez a CHI). ami a kínai felfogás szerint az életenergiák egyensúlyának felborulásában keresendő (73.

Megelőző kezelésre a harmonizáló pontok alkalmasak. és minden pontnál meg van adva a fogástechnika és a kezelés időtartama. Az energiapályák pontos lefutásáról akupunktúrával foglalkozó könyvekből lehet tájékozódni. élénkítő.nem sok pontpályákon tal dolgozik. A különböző pontok és azok hatásai A különböző pontok egymástól eltérő reakciót váltanak ki. Többféle pontfajtát különböztetünk meg: Harmonizáló pontok. hogy a hozzájuk tartozó szervek és szervrendszerek összhangját biztosítsák. oldal). Élénkítő (tonizáló) pontok. Ezekre általában a mutató-.) Az élénkítő pontok révén lehet erőtartalékokat felszabadítani. Minden energiapályán csak egyetlen élénkítő pont van. A test reagálása 12 . inkább csak jelzik. A test energiahelyzetének és az ezzel összefüggő kórképeknek megfelelően egyes pontok megnyugtató. energiaAz akupresszúra .A testi tünetek.vagy acéltükkel ingerlik a pontokat. Ennek a pontnak a kezelése gyengeség esetén energiát aktivál. amelyek párosával helyezkednek el a két testfélen. Ezeket meridiánoknak* is nevezik.szemben az akupunktúrával . építő (tonizáló) hatást váltanak ki. hogy a test melyik energiapályái szenvedtek zavart. Ezek az energiapályák elején és végén helyezkednek el. hogy helyreállítsák a Jin és a Jang erők közötti egyensúlyt. Ezeket a pontokat kell kezelni a hiperfunkció (a túlságos energiaáramlás) és a feszültség-lazítás za* Hat Jin és hat Jang meridián van. mások aktiváló. ezüst. és az a szerepük. (Az ilyen energia-odajuttatást nevezzük tonizálásnak. Nyugtató (szedáló) pontok. tompító (szedáló) hatást. Kezelési ponAz akupresszúrakezelésnek szinte minden előírt pontja ezeken az energiapályákon található. E könyvnek az egyes kórképekkel foglalkozó részében a kezelés szempontjából szóba jöhető legfontosabb akupresszúrapontok a rajzon fel vannak tüntetve. bár tájékoztatást nyújtanak a kezeléshez. hogy a pontok felett kis füszergolyócskákat égetnek (meleghatás). A moxakezelésnél (moxibusztió) az ingerlést úgy végzik. a középső vagy a hüvelykujj ujjbegyével kell nyomást gyakorolni (15. tok az Csak néhány speciális pont helyezkedik el a pályákon kívül. Akupunktúránál arany-.

ahol a pontnak lennie kell. másrészt elsösegélynyújtási pontok. vagy pedig a keresett ponthoz jutva azonnal bekapcsolja a masszírozó szerkezetet. Ezek általában úgy működnek. Csinálja így: Tapogassa ki figyelmesen azt a kis területet. Ma már kaphatók korszerűen kifejlesztett pontkereső és masszírozó készülékek. amelyek működése elsősorban a bőr elektromos ellenállásán alapszik. Vészjelző (alarm) pontok. Ezek általában az energiapályákon kívül helyezkednek el. vagy a szövet feszességében talál eltérést. Fontos: érzékelés az újheggyel 13 . amelyeket az egyes kórképek mellett talál. Hogyan találhatók meg az egyes kezelési pontok? A kezelés eredményessége érdekében fontos. Hogy ezeket a pontokat hol találja. abban eligazítják önt a rajzok. csak nagyon drágák. mint a környezete. hogy az emberi beleélő. ujjszélesség) mindig a kezelt személyre vonatkoznak! Tehát. hogy van egy határozott pont. Néha ez a hely nyomásra kissé érzékenyebb. centrumát kell kezelni. E pontok különösen érdekesek az akupresszúrában már jártasak számára. Esetleg bemélyedést érez. A nyugtató pontok ingerlésének energialevezetö hatása van.varának szinte minden formájában. akkor a mértéket az ő méretei alapján kell számítani. Hogy ezeket a pontokat a saját testén megtalálja. érző kezet a legcsodálatosabb technika sem tudja helyettesíteni. Egyrészt diagnosztikus. figyeljen a következőkre! A megadott távolságok (pl. Kérem. és bizonyos rendellenességben nagyon hatékony a szerepük. Nyomatékosan szeretném felhívni a figyelmet arra. Lehet használni őket. Hamarosan érezni fogja. hogy mindig az akupresszúrapont közepét. ha valaki a partnerét kezeli. ahol önkéntelenül is érzi. Speciális pontok. Szerepük kettős. hogy ez az igazi. ahhoz finoman kell éreznie ujjai hegyével. hogy a keresett pont felett kigyullad egy kis jelzőlámpa.

A mutató. Csúsztatás. középerős nyomással kell végezni. A mutató. Heveny (akut) fájdalom és első ízben történő kezelés esetén a pontot lágyan köröző mozgással masszírozza. Az ujjbegyet a pont közepébe kell helyezni. A szétválasztáshoz a két hüvelykujjai a kezelési pontból kiindulva csúsztató mozgást végzünk kifelé.és kézkörmök sarkaiban levő pontokat akácfából faragott vagy rézből. A masszírozó ujjat közben a lehetőség szerint meg kell feszíteni. tehát a törzstől a kéz. mégpedig a hüvelykujjai (ahol erre szükség van. Az egyesítésnél a csúsztató mozgást visszafelé végezzük. A nyomás erőssége 14 . míg az ellenkező irányú. és azt az óramutató járásával egyező irányban kell körkörösen masszírozni. közben azonban nem szabad az ujjal a pont helyét elhagyni. csak a bőrt szabad mozgatni. azt az egyes kórképek leírásánál megadtuk). Az akupresszúrát a hüvelykujj vagy a mutatóujj. ha egyébként a beteg jó állapotban van. egyesítés. Szétválasztás. Pontozás. energialevezető hatása van.vagy a középső ujjat végigcsúsztatjuk egy meghatározott vonal mentén.vagy a középső ujjal kopogtató vagy lüktető mozgást végzünk a kezelési ponton. Idült (krónikus) panaszok kezelését. Másodpercenként két-három kört kell az ujjal leírni.A nyomástechnika A pontok helyét a rajzokon találja Minden egyes akupresszúrapont-kezelési javaslatnál megtalálható a nyomástechnika rövid leírása. Erőteljes akupresszúrát csak kivételes esetekben indokolt végezni. A törzs irányába (proximálisan) haladó csúsztatás erősítő. vagy a középső ujj ujjbegyével kell végezni. egymással ellenkező irányba. vagy műanyagból készített akupresszúra-botocskával is jól lehet kezelni. A láb. míg a hüvelykujjak a pontban ismét találkoznak. Az alábbiakban közlöm az egyes nyomásformákat: Nyomás.vagy lábujjak felé (disztálisan) haladó csúsztatásnak gyengítő. építő hatást vált ki. Ez a leggyakoribb mód az energiapálya valamelyik pontjának a befolyásolására.

15 . jól szellőztetett helyiségben kell végezni. de a telefon vagy az ajtócsengő se szóljon. gyasztás után. vagy ha nagyon fáradt. rádiózni. a meezeket a szabályokat! leg és a jó levegő kiküszöböli a feszültséget. Nem lehet közben televíziózni. alkoholfoKérem.Mire kell ügyelni kezelés közben? • Ne végezzen akupresszúrát közvetlenül étkezés után. • A kezeléshez nyugalom kell. tartrtsa be • A kezelést meleg.

Vannak olyan pontok. amely a leginkább megfelelő. hogy a kezelés a pontra kellő intenzitással fog hatni. Gyakran előfordul. A jobb és a bal lábon. feldolgozni. mire a reakció érezhetővé válik. míg elmúlik a feszültsége. • Kezelés közben mindig az életenergiáira koncentráljon. amelyeknél a kezelés után 20 perc is eltelik. • A kezelt testrészt helyezze nem elmozduló alapra. • Általában naponta egyszer-kétszer végezzen akupresszúrát. 30 másodperctől 10 percig is tarthat. • A kezelő keze tiszta legyen és meleg. sohasem az a mérvadó. Hogy az akupresszúrapontokat milyen sorrendben kezeli. hogy a további ingert nem tudja felvenni. • Úgyszólván valamennyi pont (a szimmetriatengelyen elhelyezkedők kivételével) tükörképszerüen megtalálható a bal és a jobb testfélen egyaránt. ha zaklatott. amelyek panaszt okoznak. hogy a kapott ingert feldolgozza! Ne legyen türelmetlen. • Az egyes pontok akupresszúrájára nem minden ember reagál egyformán. és függ a kezelt személy életkorától is. a ge- 16 . hogy ő erősnek érzi-e a nyomást. mert különben fájdalmat. Vannak pontok. várja meg.Figyeljen a szervezet jelzéseire! • Sohase kezdjen a kezeléshez. a jobb és a bal karon. ha feljegyzéseket készít arról. fejezze be a kezelést! Szervezete jelzi. Kisgyermeket legfeljebb fél percig szabad kezelni. csak ez biztosítja. naponta többször is lehet kezelni. hanem hogy azt a kezelt személy milyennek érzi. • A nyomás intenzitását mindig a kezelt személy határozza meg! Ha par:ner végzi a kezelést. hogy egy pont kezelése már elegendő ahhoz. máskor azonban hosszabb időre is szükség lehet. Az egyes kórképek mellett megadott kezelési időtartamok tájékoztató jellegűek! Ha úgy érzi. hogy a kívánt eredményt elérje. és ne azokra a tünetekre gondoljon. Hagyjon időt a testének. ha nincs elég ideje rá. Erre vonatkozó útmutatást az egyes kórképeknél talál. hogy a pont kezelését jobb volna abbahagyni. amelyeket szükség szerint. míg azt a pontot vagy pontkombinációt megtalálja. Legjobb. függetlenül attól. A körmöket rövidre kell vágni. ha a várt eredmény nem következik be azonnal. hogy melyik pontok kezelése váltotta ki a kívánt eredményt. sőt sérülést is okozhatnak. hogy a nyomás ténylegesen milyen erős. azt végül is saját tapasztalata alapján saját magának kell eldöntenie. • Az akupresszúrakezelés időtartama egyénenként változik. • Ne kezeljen egymás után túl hamar több pontot.

Ahhoz. egyszerre (pl. Az akupresszúra nem gyógyít meg minden bajt.rinc mindkét oldalán. az orvosát! • ha a kezelési pont tájékán bőrelváltozása van. általános nyugtatóként. a fejen. a feszültség levezetésére. Az akupresszúrának ezen túlmenően kiemelkedő szerepe van az idegrendszer hibás működésének a kijavításában. A felelősségteljes kezelésnek előfeltétele a pontos diagnózis. a van szükség jó közérzet fokozására. az emberi szervezetnek ezek a jelzései. gombás fertőzés vagy gennyesedés. az akupresszúrával az egészségkárosodást. fölöslegessé válnak. a lábakon). 17 . akkor akupresszúrától tartós gyógyulást nem lehet várni. Amikor akupresszúrával el tudjuk érni a test saját energia-háztartásának általános harmóniáját. a tünetek. diagnózisra a testi-lelki összhang megteremtésére. amikor a betegség okát az életerők egyensúlyának felborulásában lehet keresni. ki lehet kapcsolni. Pontos elsősegélyként az orvosi segítségnyújtásig. ismerni kell a módszer lehetőségeit és határait. hogy az önkezelés eredményes legyen. Fontos! Az akupresszúra nem helyettesíthet orvosilag szükséges beavatkozást vagy gyógykezelést! Ha a betegség oka valamilyen szervi károsodásban rejlik. E könyv kezelési fejezetében (21. Senki nem kezelheti magát akupresszúrával Kérdezze meg • ha súlyos szervi szívbaja vagy keringési betegsége van. Orvosi felmérések szerint a panaszok mintegy kétharmad részének az idegrendszer hibás működése az oka. oldal) különösen felhívjuk a figyelmet azokra a kórképekre. övsömör. pl. megelőző gondozásra. legfeljebb átmeneti fájdalomcsillapítást. a panaszokat hatásosan le lehet küzdeni. Az önkezelés lehetőségei és határai Az akupresszúra nem csodaszer. eredményes. amelyeknél a kezelés sokat igére. Minden olyan esetben. Mindig mindkét pontot kezelje! Ha lehet. a törzsön. Az akupresszúra mint természetes gyógymód minden más eljárásnál alkalmasabb fájdalomcsillapításra. nem mindig és nem mindenkinél alkalmazható.

és némi türelemmel tartósan meg is lehet szüntetni őket. akkor egész egyszerűen hagyja abba a kezelést.Terhességben lehetőleg ne végezzen akupresszúrát. Ha azonban. Akkor is meg kell szakítani a kezelést. ha a szabályokat betartja. ha közben a panaszok fokozódnának. de legalábbis mindenképpen beszélje meg a kezelőorvosával! Ha a kezelés következtében esetleg rossz közérzete támadna. nagyon ritkán fordul elő. A kezelés szakszerű alkalmazásakor a panaszok rövid idő alatt javulnak. .

amelyek sok embernek okoznak nap mint nap fájdalmat. A kórkép és az akupresszúrás kezelés mindig egy-egy önálló olMagyarázat és útmutatás dalon (vagy egymással szemben levő oldalon) van leírva a kezeléshez szükséges minden fontos információval együtt. Ezek betartása előfeltétele az eredményes kezelésnek. A kezeléshez kiegészítő magyarázatok vagy tudnivalók mindig a rajzok alatt találhatók. hogy az ilyesféle panaszokat éppúgy lehet akupresszúrával kezelni. akkor sok esetben meg tudja gyorsítani a gyógyulást. A kezelés megkezdése előtt idézze még egyszer emlékezetébe a kezelési szabályokat. 19 . Ezek sok esetben rendkívül szemléletesek.Akupresszúra mindenkinek Kórképek . Az akupresszúrapontok kínai megjelöléseit magyarul adjuk meg. kellemetlenséget. amelyek nem igényelnek hoszszú leírást. a nyomási technika. A kórképek közérthetően megnevezve betűrendben találhatók. a nyomáserősség és a kezelési időtartam. Néhány kórkép leírásánál olyan kezelési javaslatokat talál. A részletesen körülírt panasz után a rajzon áttekinthetően és pontosan fel vannak tüntetve a megfelelő kezelési pontok. A kezelés céljára csak azokat az akupresszúrapontokat választottuk ki. amelyek könnyen hozzáférhetők és a gyakorlatban már beváltak. Ha ezeket a tanácsokat figyelembe veszi. mint más természetes gyógymóddal.kezelési pontok nyomástechnika A könyv kezelési részében az akupresszúrás kezelés lehetőségeinek és határainak figyelembevételével olyan panaszokról lesz szó. Sok kórképnél található utalás arra. rossz közérzetet.

• hogy milyen sorrendben kezelje a megadott akupresszúrapontokat. • a nyomás erősségét az ön érzékenysége szabja meg. ezt lehet egyszerre a jobb és a bal testfélen végezni. és nem mostanában fejezte be az evést. Ha több pontot kezel. hogy az életenergiát kell befolyásolnia. • ön nyugodt és ráér. • ha úgy érzi. • arra koncentrál. ra. • a kezelendő testrész rögzítve van.15 percet! . • a keze tiszta. • először csak egy pontot kezel. pontnak az önálló kezelésére érvényes. Bízzék testének jelzéseiben! Fontos! Az egyes pontoknál megadott kezelési időtartam csak annak a. meleg és nincsenek hosszú körmei. ügyeljen ar-. akkor tegye azt.Kezelési szabályok • Ön nem fáradt. azt a kezelés során testének reagálásából fogja kitapasztalni. • a helyiség jó meleg és jói ki van szellőztetve. hogy az együttes kezelési idő ne lépje túl a 12. hogy a kezelést abba kell hagyni. majd várja meg a test reagálását.

akár otthon. Felnőttek ágybavizelése. A 3 Jin találkozási pontja. A boka irányában kell akupresszúrázni. A büntetés.Ágybavizelés Fontos tisztázni. hogyan tudják magukat kezelni. 4 ujjszélességnyire a belső bokacsont felett. Akupresszúrával a hólyagizomzat harmonizálását és normális működését lehet elérni. ha a gyerekek megtanulják. hogy a hólyag gyengeségét lelki vagy szervi panaszok okozzák-e. A kezelést hosszabb időn át kell folytatni Célszerű naponta mindegyik pontot lefekvés előtt 3 percig akupresszúrázni. Gyermekek ágybavizelése. A pontot oldalról kell nyomni az öregujj irányában. szemrehányás csak súlyosbítja a bajt. 21 . akkor többnyire valamilyen lelki feszültség megnyilvánulása. fenyegetés. A hólyag működésének hosszabban tartó zavara kezdődő idegrendszeri betegség bevezető tünete is lehet. Átmenet a Jinbe. Ha ennek nincs szervi oka. akár az iskolában. Jó.

22 . a mutatóujj meghosszabbító vonalában. Minthogy az alacsony vérnyomás kevésbé terheli meg az érrendszert. A koncentrált támadási pontot és az átcsapó hullámot szükség szerint naponta töbször is lehet akupresszúrázni (harmonizáló és élénkítő pontok). a hüvelykpárna alatt. Az akupresszúrával jól ki lehet egészíteni az orvosi kezelést. A középsőujj-zónát az ujjtő irányában kell csúsztatva kezelni (építő-erősítő hatású). Vérnyomás-szabályozó hatása van még a kézközépcsontok között a bőrnek az ujjak irányában történő enyhe húzásának is. az ilyen emberek hosszabb életre számíthatnak. enyhíteni lehet az alacsony vérnyomás kísérő tüneteit. Hasznos minden keringésjavító tevékenység: sportolás. A csuklóízület vonalában. szédülés. Sok embernek van alacsony vérnyo mása.Alacsony vérnyomás Alacsony vérnyomásról (hipotónia) akkor beszélünk. aluszékonyság és frontérzékenység. ha a szisztolés érték (vérnyomásméréskor a magasabb érték) 100 Hgmm alatt van. akiknek normális a vérnyomásuk. anélkül hogy bármilyen panaszt okos na neki. mint azok. A nagy elakadás. A panaszok egy része ugyanolyan. váltakozva hideg-meleg zuhanyozás stb. Ehhez azonban jön még: fáradékonyság. mint a magas vérnyomásnál: fejfájás.

Isteni egykedvűség. így az altatószer bevétele elkerülhető (lásd még idegesség és szorongásos állapotok. pl. Az akupresszúrával az elalvási és az átalvási zavart egyaránt lehet kezelni. oldal). amely azután további zavaroknak lehet az oka. speciális pont (a szemöldökök között) és a mennyei város pontjait lassan és koncentrált figyelemmel kell akupresszúrázni. Az akupresszúrával a belső nyugalom helyreállítása a cél. A mennyei város és az isteni egykedvűség átalvási zavaroknál kezelendők. álmatlanság Az alvászavar gyakran egy ördögi körnek a kezdete. Más olyan problémáknak a tünete. Az elalvás zavara esetén a szervezetnek a nyugalmi szignálja van blokkolva. Kiegészítésül ujjbegy-akupresszúrát lehet alkalmazni (lásd figyelemgyengeség.Alvászavarok. 32. A speciális pont és az isteni egykedvűség pontjait elalvási zavarok esetén kell kezelni. 44. a túlzott agytevékenység vagy a lelki megterhelés miatt. oldal). és 63. Ha semmiképpen nem sikerül elaludni vagy átaludni az éjszakát. 23 . lelki harmonizálás révén. akkor a legtöbb ember altató tablettát vesz be (ez a megszokás veszélyével jár).

valamint a végbéltály viszketését az akupresszúrával kedvezően lehet befolyásolni. A kereskedő dombja. Az ülés és a székürítés alkalmával jelentkező fájdalmat. A sarok irányában kell akupresszú rázni. helytelen táplálkozás (székrekedés) vagy mozgáshiány. A lábikraizom két kiemelkedése között. Ha a visszér fala kiboltosul. kialakul az aranyér.Aranyér A végbél nyálkahártyájának hosszanti redőiben sok visszér fut. A kegy támasztéka. 2 harántujjnyira a térdhajlat közepe alatt. Jang-egyesülés. 24 . A kötőszövetek általános erősítésére. Egyidejűleg kell mindkét lábon a hüvelykujjakkal erőteljes nyomással akupresszúrázni. A terhesség is elősegítheti aranyér kifejlődését. Különösen viszketés ellen hatásos. befolyásolja a bőr érrendszerét a vegetatív beidegződésen keresztül. középen. Vállcsontok. Vízszintesen kinyújtott karnál a vállízület fölötti bemélyedésben. Ennek oka lehet a kötőszövet gyengesége.

hogy saját magukat tudják akupresszúrázni. Isteni egykedvűség (43. hogy megteremti a légzés és a beszéd összhangját. A gyermekeket meg kell tanítani arra. hogy a gyermeket állandóan erre a hibára figyelmeztetik. A legeredményesebb valamennyi pont tartós akupresszúrázása minden reggel és este. átmeneti beszédzavar. 25 . A gyermekeknél ez a fejlődéssel vele járó. hogy a dadogás végleg megszűnt-e. amit nem szabad azzal rontani. Folyékony élelem. (A családi feszültség és a konfliktusok növelik a dadogásra való hajlamot!) 4-5 éves korban kiderül. 1 hüvelykujjnyira a csuklóízület fölött. A gyógykezelést az akupresszúra úgy egészíti ki. Az alsó ajak és az állcsúcs között. oldal) kiegészítő akupresszúrázása ajánlott. Kapcsolat a külvilággal.Dadogás A dadogás oka legtöbb esetben szorongás vagy ideges feszültség.

Közvetlenül a kéztőcsontok alatt 1 harántujjnyival a középső sziget pontja fölött a negyedik és ötödik kézközépcsont találkozási szögletében.Derékfájás A hátizmok görcsös összehúzódásai. A kézháton található speciális pontok ismerete kínai rizstermelő parasztoktól származik. s ezáltal egyben csökkenthető a csigolyatestekböl kilépő idegszálak megterhelése. a csigolyák közötti porckorongok kopása következtében beálló csigolyaártalmak az ülő foglalkozással vagy az egyoldalú megterheléssel járó állapotok gyakran vezetnek idült derékfájáshoz. 26 . KA-TE speciális pont. Az akupresszúra harmonizál és az izomzat feszültségét enyhíti. A KA-TE speciális pont révén a gerincizmok általános feszültségoldását lehet emelni. Kiegészítésül érdemes szétdörzsölve masszírozni a fájdalmas helyeket. Ezeket a pontokat szokták nyomni amikor a tartósan előrehajolva végzrtt munkától megfájdul a derekuk. Ellazított helyzetben kell akupresszúrázni partner segítségével! Speciális pontja a rizsföldön dolgozónak. Megtalálható bal és jobb oldalon közvetlenül a medencecsont fölött.

Az akupresszúrával a természetes étvágyközpontokat lehet aktivizálni (lásd még vegetatív zavarok. gyakran nem egyéb. 27 . 20 másodpercig kell a pulzus ritmusában a hüvelykujj körmével akupreszszúrázni. Speciális pont. A farkasétvágy. az érbetegségeknek és az emésztési zavaroknak. A fogínypontot és a kialvó tengert. oldal). Az esetek mindössze 1-2%-ában okozza hormonzavar az elhízást! A túlsúly fő rizikótényezője a szívinfarktusnak. Az elhízás (adipozitás) gyakran a kora gyermekkori étkezéssel kapcsolatos nevelési hatásokra vezethetők vissza. 68. minden alkalommal 30 másodpercig kell könnyedén akuPresszúrázni. Az isteni egykedvűséget (lásd 43. ami a leginkább gyötri a túlsúlyos embert. agyvérzésnek. oldal) kiegészítésként lehet akupresszúrázni. A kiválasztás speciális pontja a kisujjon (az első ujjperc ízületi árkában). a cukorbetegségnek (diabétesz). oldal) csak reggelenként kell kezelni (ingerlő pontok). mint a szeretet. A hetes program: A hátsó barázdát és a harmatos patakot (61.Elhízás Az étkezési magatartás a legtöbb esetben a lelkiállapot tükörképe. a biztonság iránti igény kifejeződése. Ezek már a csecsemők és a kisgyermekek táplálásánál is nagyon fontosak. a gyengédség. amint éhségérzet támad.

A Jang-domb forrása. „epés megjegyzés". organikus reakciók közötti kapcsolatokra utalnak. Epegörcs esetén.Epehólyag-működési zavarok „Elönti az epe". Döntő roham. 28 . Sugárzó Jang. (Ferdén a jól kitapintható szárkapocsfejecs előtt) A csontocska irányában kell akupresszúrázni (az epe fő kezelési pontja). Még mielőtt az epehólyag müködésbeli zavara betegségként jelentkezne. (1 1/2 harántujjnyira a szemöldök közepe fölött. megelőzésképpen lehet gondoskodni a természetes működés helyreálításáról. Óvatosnak kell lenni a kezeléssel. bal oldalon többnyire eredményesebb. Középerősen kell akupresszúrázni egyenletes nyomással. me lyet túl zsíros étel vagy túlterheltség. mint a jobb oldalon. az ilyen és ehhez hasonló beszédbeli fordulatok a pszichikai élmények és a testi. míg a hatás nem mutatkozik. ha az epehólyagban vagy az epevezetékben lerakódás van! Fájdalmas epegörcs (kólika) esetén. nagyon megnyugtató akupreszszúrát szabad végezni. csak egyenletes nyomás¨sal végzett.) Görcsös rohamban kell akupresszúrázni. boszszúság váltott ki.

az influenzával szemben). akkor habozás nélkül az orvos tanácsát kell kikérni. Gyermekeknél a fejlődésnek is lehet a velejárója. A belső határfalat és az átcsapó hullámot elsősorban akkor indokolt kezelni. 29 . jele lehet kezdődő fertőző betegségnek. A kórosan lefogyott szervezet elveszti természetes védekezőkészségét (pl. ha az étvágytalanságot lelki okok idézték elő. Rövid ideig tartó étvágytalanság lehet az emésztőrendszer zavarának a reakciója is.Étvágytalanság Az étvágytalanság többnyire átmeneti zavar. pl. pszichoterápiás kezelést igényel. Legjobb étkezés előtt 20 perccel végezni az akupresszúrát! A gyomorközepet (félúton a köldök és a szegycsont között) alulról felfelé irányulóan kell nyomni. Az akupresszúra az étvágy természetes irányító mechanizmusát reaktiválja. De ha az étvágytalanság következtében a testtömeg is jelentősen csökken (20%-kal a normális alá). akkor komolyan kell venni. Ha mégis soká tart. A pubertáskori kóros étvágytalanságnak (anorexia) lelki oka van.

A nem beteg testrész fájdalmát ezzel szemben a vezetékrendszer. Fantomfájdalom esetén (már nem létező testrészre a memóriából kivetített fájdalominformáció) az isteni egykedvüség és a völgymeredély (lásd 43.Fájdalom mint önálló kórkép A fájdalmat az orvostudomány néhány éve önálló kórképnek tekinti. Az ember centruma. A tibeti magashegység kezelése mindenféle fájdalomnál alkalmazható (főpont). Ereszcsatorna. A tűszúrásos fájdalomcsilapítás és a test saját fájdalomcsillapító anyagainak. Középső szigetet idült fájdalom esetén lehet kezelni. Különösen hatásos heveny fájdalom esetén. Nemrégen még a fájdalmat valamely testrész zavarának vélték. A fájdalmat nem feltétlen testi zavar okozza. vagyis az idegrendszer hibás kapcsolására vezették vissza. oldal) pontokat kombináltan lehet akupresszúrázni. 30 . illetve nem mértékadója sérülés súlyosságának a megítélésében. az encefalinnak és az ende morfinnak a felfedezése ezt az elméleti megcáfolta. és a fájdalom intenzívitása nincs arányban. illetve a fájdalmat valamilyen zavarnak a jeleként értékelték (ez a mechanisztikus fájdalomelmélet). 10 másodperces ritmusban a mutatóujj hegyével lehet erőteljesen akupresszúrázni. Az akupresszúra a test saját fájdalomcsillapító anyagainak termelését mozdítja elő.

de ezekkel az energiatartalékokkal semmi esetre se bánjon pazarlóan! Gondoskodjon elegendő pihenésről. 31 .Fáradtság A fáradtság és az érezhető energiaszegénység többnyire valamilyen zavarok (pl. influenzás fertőzés. A tartós fáradtság és indítékszegénység oka a megzavart májmüködés is lehet. Az akupresszúra a keringést segíti elő. Ezt a pontot a hüvelyk. Ilyenkor kezelni kell valamennyi panaszt. keringési problémák. oldal) kiegészítő akupreszszúrapontok. emésztési zavarok vagy szorongási tünetek) kísérőjelensége. Speciális pont. Ezt meg kell beszélni az orvossal. Isteni egykedvüség és a három mérföld (lásd 43. A kisujj első percének ízületi árkában a hüvelykujj körmével kell erőteljesen akupresszúrázni! Koncentrált támadási pont és az átcsapó hullám ingerlő pontjai az erőtartalékok mobilizálásának.és mutatóujjal csipkedve lehet aktivizálni. és 60. Rövid időre felszabadítja az energiatartalékokat. nyugalomról és alvásról! Az energia tengere.

A hüvelyk.és mutatóujját lehet csipkedni. akkor az akupresszúra segít a szellemi energiáinkat pótolni. Az energia tengere. Ha a figyelemgyengeséget nem agyi működészavar okozza . A pontok kapcsolatban állnak az agyalapi miriggyel. nem az órát nézve. 2-3 (kövér embernél 4-5) harántujjnyira a köldök alatt. Legjobb este és reggel enyhe nyomással akupresszúrázni. a hipofízissel. (Főenergiapont.Figyelemgyengeség A nap folyamán annyiféle benyomás éri az embert (iskoláskortól felnőttkorig egyaránt).amit egyébként csak orvos tud diagnosztizálni és kezelni -. amit kell.) A kézujjak és a lábujj speciális zónái. 32 . hogy tényleg akarjuk-e azt csinálni. akupresuszúrázni. A figyelmetlen iskolás gyermeket minden reggel 10 percig kell nyugodt körülmények között. Amellett persze annak is jelentős szerepe van. hogy nehezünkre esik tartósan egyvalaminek figyelmet szentelni.

Oldja a görcsös fájdalmat.Fejfájás. határozottan kell akupreszszúrázni. hányinger. A fejfájásrohamok közötti időben azonban a beteg teljesen jól érzi magát. Döntő roham. hanem tünet. 33 . Pszichikailag harmonizál. homloktáji fájdalom A fejfájás nem önálló betegség. A migrénhez. A Jang-domb fonása. Állapítsák meg saját maguk. Fájdalomcsillapító. Isteni egykedvűség. látási zavar. a migrénnek sokféle oka lehet . A fejfájásnak. fényérzékenység. Ha a fájdalom már szinte elviselhetetlen.fáradtságtól. éhezéstől vagy látási problémáktól egészen az epehólyag működészavaráig vagy az időjárás iránti érzékenységig. A középső sziget. hogy mely pontokra reagálnak a legjobban. ehhez az időszakonként visszatérő heves fajdalomhoz gyakran társul rossz közérzet. migrén. Nőknél a fejfájásnak gyakran hormonális oka van. Nem múló fejfájással feltétlenül orvoshoz kell fordulni! A kezelés megválasztása érdekében a fejfájás vagy migrén okát ki kell deríteni.

Négyféle fejfájást különböztetünk meg. A fájdalom . Isteni kapu. gyomorpanaszok. a pillanatnyi körülmények miatt kialakult fejfájás. Feszültség okozta fejfájás és migrén kezelésére. • Fejfájás más szervekben fellépő zavarai miatt. • Átmeneti. Ilyenek pl. Éppen ezért alig segít a bajon a fejfájás gyógyszeres csillapítása az alapbaj kiderítése és leküzdése nélkül.vészjel. Az okot orvosnak kell kideríteni! • Migrén. a friss levegő is segít. Halfarok A szemöldök folytatásában található kis bemélyedésben. 34 . A támadó határpontja. nyaki gerincmeszesedés stb. Különösen feszültség miatti fejfájásnál. a kikapcsolódás. Ilyenkor többnyire már a nyugalom. Egyensúlyba hozó energiapont. migrén. hogy valami nincs rendben. homloktáji fájdalom A fejfájással azt jelzi a szervezet. • Sérülés (vérzés) miatt bekövetkező fejfájás Speciális pontok. A fájdalmat egyenletesen minden irányban szét kell dörzsölni.Fejfájás.

A fejfájás megjelenési formája a felborult egyensúlynak a fent és a lent között. Hátsó főpont. ujj alapízülete között. Néha túl sokat várunk tőle.és az megterhelő lehet. mindent fejben akarunk tartani. Fejfájást kaphat az ember. gerincproblémákról a 38. oldalon van szó. ha „hideg fejjel" akar valamit elintézni. ami a fejet megterheli. és 3. a gondolkodás és a cselekvés között. ha „elcsavarják a fejét". Tetőpont A középső ujj belső oldalán a középső ujperc ízületén. homloktáji fájdalom Fejfájásnál fel kell tenni a kérdést. A kisujj külső oldalán a középső ujjperc ízületén. mindent az eszünkkel akarunk megoldani . A mutatóujj belső oldalán a középső ujjperc ízületén. Elülső koponyapont. az értelmi és az érzelmi szféra között. migrén. a fejbiccentőizom és a trapézizom között. A koponyatető és a nyakszirt fájdalmának kezeléséről. Mindkét pontot a rajzon feltüntetett nyíl irányában kell akupresszúrázni. Nyak-tarkópont. hogy mi az. Szélszentelő.Fejfájás. A koponyacsont alatt. A 2. 35 . ha valami a „fejébe száll". Kezdődő fejfájáskor. ha „fejjel megy a falnak".

Ezeknek a gyógyszereknek gyakran kellemetlen mellékhatásuk van. A fejfájásnak az oka a legritkább esetben keresendő a fejben. Migrénben is hatásos. vagy amivel a fejfájást meg lehetne előzni. migrén. 36 . Nem oldja meg a problémát. Kiegészítésül. igyekezzen így az elkerülhetlen testi és lelki megterheléseket kiegyenlíteni Szemakupresszúra. Csüngő csengő. A mutatóujj második percének belső oldalával a szempontokat az orrtól kifelé haladva egyenként kell akupresszúrázni: kiegészítésül a többi fájdalompontot is óvatosan szétdörzsölni. ha a fejfájást fájdalomcsillapító gyógyszerrel akarjuk elmulasztani. A 3 Jin találkozási pontja. Feszültségoldó. hogy szabájos legyen az emésztés. mozogjon sokat a friss levegőn. homloktáji fájdalom Fejfájás ellen a tüneti kezelésre beállított orvostudomány nem ismer olyan hatásos terápiát. ezért csak végszükségből és csak kivételesen szedje őket. és csak átmenetileg orvosolják a bajt. Gondoskodjon arról.Fejfájás. amivel meg lehetne gyógyítani a fejfájás okát. a szárkapocs szélén. 5 harántujjnyival a bokacsont fölött van. ha a fejfájás oka hormonális zavar vagy menstruációval van összefüggésben.

A Jang-kereskedő nagyon alkalmas a fogorvosi kezelés közben szükséges fájdalomcsillapításra. a felső ajakra gyakorolt nyomással. különösen gyermekeknél hatásos. Át lehet vele hidalni a hosszú várakozást a fogorvosi rendelőben. 37 .Fogfájás A fejfájás mellett a fogfájás a leggyakoribb fájdalom. a hüvelykujj körmével kell erőteljesen akupresszúrázni. A speciális zóna a kisujj külső oldalán. ha a fájdalom éjjel lép fel. Az akupresszúra természetesen nem pótolja a fogorvosi kezelést. de akupresszúrával enyhíteni lehet a váratlanul vagy a hét végén jelentkező fájdalmat. A fogínypontot lehet kívülről. közvetlenül a fogínyt nyomva akupresszúfázni. vagy hasznos lehet. vagy belülről. . és a szervezet fájdalomellenes mechanizmusait mozgósítani lehet. Két pont ingerlésével (a szájban és a mutatóujjon) a fájdalomvezetést rövid időre ki lehet kapcsolni.

A zavarok az izomzat egyszerű.próbálja meg utánozni (lásd még hátfájás. komplikációmentes feszülésétől a legsúlyosabb csigolyabántalmakig és gerincferdülésig terjedhetnek. Felső árok. hogy az ne rozsdásodjon be . Kiegészítésül a Tibeti magashegységet és a kézháton levő speciális pontot kell akupresszúrázni.és karfájdalom A gerinc a test legfontosabb mozgástengelye. A belső-felső lapockacsont végén. amikor a macska pihenés után feláll hogyan nyújtóztatja meg a gerincét. 45. A keresztcsont felső mélyedésében található. a haj tövénél. 1 dal). A fájdalmas pontokat és zónákat enyhe nyomással szét kell masszírozni. majd a nyomást erősíteni kell.Gerincproblémák. 38 . A menny oszlopa a tarkón. váll. A jó gerinctréning a következő: figylhető meg. A gerinc körül mutatkozó zavar az ember egész mozgását korlátozza. és 4 6 . Kanyargós fal. a trapézizom külső peremén.

A savat megkötő gyógyszereknek is fájdalmat enyhítő hatásuk van. gyógyulást azonban nem eredményez. Ideges impulzus hatására a gyomorfal túl sok gyomorsavat termel. Kegyetlen fizetség. Az enyhe gyomornyálkahártya-gyulladás akupresszúrával három-hét nap alatt kikezelhető. Legjobb az ágynyugalomban egy partner segítségével (harmonizáló pont). de egyidejűleg az emésztés folyamatát is lassítják. 39 . Gyomorégés esetén ezt a két pontot egymással kombinálva kell akupresszúrázAlsó csatorna. Az energia tengere és a menny tengere. Különösen görcs esetén. Nefritgyöngy és a gyomor közepe. A mindennapi múló gyomorpanaszokat is legtöbbször nyálkahártya-izgalom okozza. Mindegyik 3-3 harántujjnyira található a köldöktől.Gyomor-bél bántalmak Az emésztőrendszer leggyakoribb zavarai közé tartozik a nyálkahártya gyulladása. ami a nyálkahártyát izgatja. A kímélő étrend megkönnyíti ugyan az emésztést. A szegycsont felső végén található a ha-ba-ex alatt. sőt gyulladást is okozhat. Ezt erőteljesen kell akupresszúrázni.

mint a szokásos gyógyszeres kezelések. A béltevékenység normalizálása érdekében a kiegyensúlyozott és rostdús táplálkozás igen fontos. lásd 43. oldal). amelyek többnyire csak a túlzott mennyiségű gyomorsav kémiai semlegesítéséből állnak. oldal). 3 harántujjnyival a kézízület mögött. vagy ezt nem tudom megemészteni.Gyomor-bél bántalmak A természetes gyógymódok általában hatásosabbak. Isteni egykedvűség. Ilyenek: marja a gyomromat . Szükség szerint a belek kiürítésére. Ezt a pontot is lehet az előbbiek mellett akupresszúrázni (energiapont-harmonizáló hatással. 40 . Völgymeredély. Puffadás és teltségérzés esetén. Megnyugtatja a nyálkahártyát és a működést normalizálja. és a térdízület közötti rész felezési pontja felett. A célzott és természetes gyógymód a savtúltermelést akadályozza meg. vagy: le kell nyelnem. Egy sereg szólás utal a lelki élet és a testi történések kapcsolatára. Felső nagy piactér. 2 harántujjnyival a boka. Belső határsánc.ezt nem veszem be. a salakmentesítésére is sorkerülhet koplalással (lásd 29.

41 . akkor akupresszúrával csak a fájdalmat lehet enyhíteni. Ennek következménye rossz közérzet. Kegyetlen hála és könnyfogó. puffadás és székelési problémák. A térd alatt a külső oldalon a sípcsont peremén egy kitapintható dudor. Forrás a combon. Illatmester. Jang-kereskedő és sekély tó. hasi fájdalom. mint a lelki feszültség. Ha a hasi fájdalom oka valamilyen tályog vagy gyulladás. akkor akupresszúrával tartós panaszmentességet lehet elérni. 10 percig könnyedén és kitartóan kell akupresszúrázni (nyálkahártyaPont). Ezek a bélmüködést harmonizáló pontok. A gyomorműködést harmonizáló pontok. Ha azonban a fájdalom oka a sima izomzat görcse vagy az emésztőnedvek kiválasztásának a hiánya. Az emésztőrendszerrel összefüggő organikus zavarok többnyire a szomszédos szerveket is érintik.Hasi fájdalmak Nem specifikus hasi fájdalmakat az emésztőszervek zavara éppúgy előidézhet. teltségérzés.

Megfosztanánk ugyanis így a szervezetet attól a lehetőségtől. gyulladás. Az égbolt tengelye. akkor azt semmiképpen sem szabad erőszakkal megállítani. 3 ujjszélességnyire a köldöktől jobb és bal irányban. 42 . Az erős hasmenés mindig folyadék. anyagcserezavar. majd 10-szer a jobb kézen. aggodaklmak Ezenkívül akupresszúrával meg lehet akadályozni a bélgörcsöt és a bélnyálkahátya túlzott izgalmát. Ha a hasmenésnek szervi oka van (pl. fertőzés).Hasmenés A hasmenésnek sokféle oka lehet: táplálkozási hiba.és ásványisó-veszteséggel jár. egyéb izgalom. fertőzés. Határforrás. A mutatóujj speciális zónája. gyógyszermérgezés. 1 tenyérnyire a szeméremcsont fölött. Az akupresszúra akkor nagyon hatásos ha a hasmenésnek lelki okai vannak vizsgadrukk. Ezeket sürgősen pótolni kell! Erre legjobb a gyógytea cukor nélkül. hogy a káros anyagoktól meg szabaduljon. Az ujjtő irányában kell csúsztatni 10-szer a bal kézen. kevés konyhasóval.

Csont. Az isteni egykedvűséget az általános harmonizálás érdekében kell akupresszúrázni. A vizeletcsepegést a hólyagizomzat hiányos tónusa okozza. Mindenki ismeri azt a nyomásérzést a hólyagban. Ezt és az eljutás a Jinbe nevű pontot vizeletrekedés esetén kell akupresszúrázni. amely elhagyja a földet. A speciális pontot a kisujj utolsó percének ízületében 30 másodpercig kell erőteljesen akupresszúrázni. A vizeletrekedés oka pedig a hólyagizomzat görcsében keresendő.Hólyagműködési zavarok A hólyag működése és a lelkiállapot között szoros összefüggés van. Az akupresszúrával jelentősen lehet csökkenteni annak a veszélyét. homok. vagy megkönnyítjük ellazulását. kő vagy daganat is okozhatja. A baj okát orvosnak kell megállapítani. a hólyagpanaszokat idegen test. A panaszoknak megfelelően az akupreszszúrával vagy elősegíthetjük a hólyagizomzat feszülését. 43 . A házi szellemek segítsége és az eljutás a Jinbe nevű pontokat vizeletcsepegés (hiányos izomtónus) esetén kell kezelni. hogy a felfázásból hólyaggyulladás legyen. Vigyázat. amit feszült idegállapotban lehet érezni. A lábközépcsont bemélyedésében a kisujj alapízülete előtt található ez a pont.

Az idegrendszernek ezek a zavarai bármilyen formában is mutatkozzanak.) 44 . fáradtság követ. Sekély tenger. oldal) pontot reggel orbáncföolajjal (ez az aktivitás jele). szívdobogás (organikus elváltozás nélkül).Idegesség. Kiegészítésként az isteni egykedvűség (lásd 43. általános nyugtalanság. Mindezek a tünetek az idegrendszer hibás működésének a jelei. a bogáncsé pedig Carduus. Belső nyugtalanság és általános lelki zavarok esetén. Az akupresszúra az energiákat pszichovegetatív területen szabályozza és harmonizálja. neuraszténia A neuraszténia diagnózisát viszonylag könnyen kimondják. álmatlanság. hogy a szervezet valamilyen őt érő külső hatással nem tud megbirkózni. Az idegrendszernek ez a diszharmonikus állapota sokféle tünettel jár: erőteljes verejtékezés. szorongás. Az energia tengere általános gyengeség esetén energiát szabadít fel. előrehaladott stádiumban annak a jelei. Ennek az alapja ingerlékeny idegállapot. A felkar és a könyökárok végének a közepén. amit gyors kimerülés. este pedig bogáncsolajjal (a nyugalom jele) kell akupresszúrázni! (Az orbáncfű latin neve Hypericum.

Rossz helyzetben végzett erőltetett mozdulat miatt bekövetkezhet a hexensussz (boszorkánylövés). bénulást is okozhat. míg az okot meg nem szüntetik (lásd gerincproblémák. Ez a panasz bármikor megismétlődhet. krónikussá válhat. Ellazított izmokkal hasra kell feküdni. Végtagfájdalom esetén a boka irányában kell akuprcsszúrázni (a fájdalom kezelésének fő pontja. Ha az ideg valamelyik ága becsípődik (porckorong-előesés vagy csigolyaelcsúszás következtében). Az istenek hegye. más néven: Tibeti magashegység).Isiász (hexensussz. azaz magyarul isiászideg az egyik leghosszabb idegpálya az ember testében. beáll a tipikus húzó isiászfájdalom. A hajlítóredő közepe. A nyomás megkezdése előtt 2 percig lehet pontozni. A térdárok közepén. oldal). lumbágó) A nervus ischiadicus. Megtámasztó hely. 45 . Az akupresszúra csökkenti a fájdalmat és oldja az izomgörcsöt. a keresztcsont tájékától végigfut egészen a lábujjakig. Ha a csigolyatestből kilépő idegszál összeroncsolódik. Az akupresszúrát partnernek kell végezni. 38.

Gyulladás esetén az egyoldalú megterhelés miatt az ínszalag nyomja az alatta lévő idegköteget. az ok lehet fertőzés. 46 . Hogy mitől lesz valaki reumás. hüvelykujj. Ha minden ujj ízületei fájnak.Ízületi fájdalmak Az ízületi fájdalmakat a sérüléseken (pl. ficamon) kívül többnyire reumás betegségek okozzák. közben a kezelt ujjat jól körülfogni. akkor a kínai gyógyelőírás a következő sorrendet írja elő: gyűrűsujj. 2 harántujjnyival a kézízület mögött a singcsont és az orsócsont között. Külső határ. duzzadás és ízületi merevség esetén is Speciális zónák: Az ujjak ízületeit a hüvelykujjai kell akupresszúrázni. De a kezelés előnyős hatású lehet mozgáskorlátozotság. anyagcserezavar vagy megfázás. mint hajlam. azt még nem tudjuk. középső ujj. táplálkozási hiányosság. mutatóujj. Az akupresszúrával az ízület gyulladása miatt beállt fájdalmat kezeljük. kopás éppúgy. kisujj.

E hormonális átállás jelei: nyugtalanság.Klimax (a változás kora) A klimaktériumban a testnek és a léleknek megváltozott hormonális helyzethez kell alkalmazkodnia. Kapcsolat a belvilággal. A petefészkek a 47-53. akkor azt gyógyszerekkel kell pótolni. Ha az ezzel kapcsolatos hormontermelés egy bizonyos kritikus érték alá esik. életév között megszüntetik a tevékenységüket. hőhullámok. A speciális pont az állcsúcson levő gödröcskében van. érzelmi labilitás és közönyösség. 47 . oldal). 44. A megelőző kezelés mellett az akuPresszúra akkor indokolt. amelyek harmonizáló és stabilizáló hatásúak (lásd még idegesség. ha a testi tünetek valamelyike mutatkozik. A testnek és a léleknek ezt az átállási folyamatát a változás korában támogatja azoknak a pontoknak az akupresszúrázása. a kisujj vonalában. 1 hüvelykujjnyival a kéztőízület mögött.

Ezt az ingert lehet akupresszúrával kezelni. Fehér oldal. Az érzékeny és ingenek kitett nyálkahártya kellemetlen köhögési ingert válthat ki. Éppen ezért köhögéscsillapító gyógyszer csak elövigyázattal és csak orvosi rendelésre szabad szedni. egyenletesen kell nyomni.Köhögés A köhögés a szervezet természetes reflexe a légutakban levő káros anyagok eltávolítása érdekében. A köhögésroham csillapítására 30 másodpercig akupresszúrázni! 48 . amely a nyálkahártyát megnyugtatja. Ha-ba-ex. váladék. Mindent. por. Erős köhögésrohamban erőteljesen. ami a légutakban zavart okozhat (idegen test. dohányfüstlerakódás) és ezzel akadályozza a légzést. felváltva a völgymeredéllyel. A köhögés tehát fontos önsegélyező mechanizmus. A felkar a bicepsz magasságában. a szervezet görcsös levegőkilöködésekkel igyekszik eltávolítani.

hogy a könyökfájdalmak együtt járnak a nyaki csigolyák bántalmaival (csigolyabántalmak. közben a fájó karral könnyedén forgó mozgásokat kell végezni (mintha kulcsot forgatna). ahol az alkar izmai és inai a könyökízülettel összeköttetésben állnak. oldal). teniszkönyök). oldal).Könyökfájdalom A könyökfájdalom közvetlen oka többnyire egyoldalú megterhelés vagy megerőltetés. Gyakori. izgalmi állapot vagy gyulladás alakul ki (pl. Bizonyos sportágakban és egyes foglalkozásokban az egyoldalú mozgás miatt a könyökízület környékén. Az akupresszúrát a könyök irányában kell végezni. 49 . Ha a nyaki gerinccel problémák vannak. 38. Legjobb a fájdalmas könyököt a másik kézbe venni és a pontot a középső ujjal nyomai. akkor a megfelelő pontokat is kezelni kell (lásd 38. Kéztőcsontok. A tó öble. A „locus dolendi" pontot (a fájdalom helyét) kell akupresszúrázni.

A külső bokacsont mögötti bemélyedésben. egyszerre az azonos pontokat mindkét lábon. A döntő roham. Tibeti magashegység. A fájdalom fö kezelési pontja. Duzzadás esetén az első és második lábközépcsont szögletében. Az ősi Kínában a katonákat a Három mérföld pont akupresszúrázásával segítették hozzá a fáradság leküzdéséhez és a menetelés jobb tűréséhez. a funkciózavar a szív vagy a vese hibás működéséből is eredhet. Ha a fájdalmat a láb duzzadása okozza. I5 percig. köröző mozgással. Három mérföld (isteni egykedvűség) és a hegy oszlopa. Görcs esetén partner segítségével kombináltan kell akupresszúrázni. 50 . Az érgörcs okozta fájdalmakat akupresszúrával jól lehet befolyásolni. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni.Lábfájdalmak Lábfájdalmat okozhat az izmok és az inak túlzott igénybevétele vagy érgörcs.

1. akkor annak éppúgy lehet lelki. mint testi oka. Ha-ba-ex. a mellbimbó alatt. Partner segítségére van szükség. a mellkasi szorító érzéstől a hörgőizmok teljes görcséig (ilyen lehet az asztma). A tüdő kezelési pontja. Speciális pont a szegycsont felső végénél a kulcscsontok izületi árkában. A háton a gerinctől jobbra és balra 2 ujjszélességnyire. A középső ujjal kell akupreszszúrázni. a nyugalomban észlelhető hörgő légzésnek vagy szapora légvételnek. Egyszerű teszt Egyszeri kilégzéssel egy 15x25 cm-es műanyag zacskót fel kell tudni fújni.Légzési panaszok Az asztmás légzésnek. háti csigolya magasságában. 51 . Sok nyelvben azonos jelentése van a légzésnek. légzésszomjnak. Az asztmás rohamokat akupresszúrával jelentősen lehet enyhíteni. speciális pont. speciális pont. A mell és a köldök közötti távolság felétől kissé kifelé. a 3. A légzési panaszok megjelenési formái széles skálán mozognak. Ifjú kereskedő. A légzés tulajdonképpen az életet szimbolizálja. vagyis ha azt nem megerőltető fizikai munka váltotta ki. a szellemnek. 2. a léleknek és az életnek.

fülzúgás.és mutatóujjával kell hosszanti irányban csúsztatni. A csúsztatásnak energialevezető hatása van. Felváltva 5-5-ször kell végezni. A csuklóízület közepén. akkor beszélünk magas vérnyomásról. Akupresszúrával az orvosi kezelést hatékonyan ki lehet egészíteni. A magas vérnyomás az erek szűkületének és ennek következtében a szív erőteljesebb igénybevételének a következménye.Magas vérnyomás A magas vérnyomás (hipertónia) tényét és eredetét először is orvosnak kell megállapítania. A nagy nyomozás. allergia stb. Nyugtató pont. szédülés. Ha a szisztolés nyomás (amely a két vérnyomásmérési érték közül a magasabbik) 150 Hgmm fölött van. Középsőujj-zóna. fertőzés. A másik kéz hüvelyk. közvetlenül a kéztőcsont mögött. 52 . alvászavar. Kísérő tünetei lehetnek: fejfájás. hormonzavar. folytonos feszültség és ingerlékenység. A magas vérnyomásnak sokféle oka lehet: hajlam. A koncentrált támadási pontot és az átcsapó hullámot naponta többször is lehet akupresszúrázni (harmonizáló pontok). Különösen a túlsúlyos embereket veszélyezteti a magas vémyomás.

a felső légutak gyulladása. és ezáltal a betegség időtartamát meg lehet rövidíteni. Koncentrált támadási pont és átcsapó hullám. fejfájás. Kísérő tünetei: hőemelkedés. néha gyomor. A felkar közepén. hogy védekezni tudjon a kórokozókkal szemben. Járványos időben megelőzés céljából érdemes akupresszúrázni! Át a szoroson. Akupresszúrával az influenzafertőzést természetesen nem lehet meggyógyítani.és mutatóujjal a csuklót átfogva kell végezni. de egy sor tünetet (fáradtságot. 53 . Fehér oldal. 3 harántujjnyira a kézízület mögött. a bicepsz magasságában. Belső határsánc. akadályozott orrlégzést) kedvezően lehet befolyásolni. amit a szervezet lehűlése idéz elő. Az akupresszúrázást a hüvelyk. fejfájást. Az akupresszúra célja a szervezet általános felerősítése.Megfázás A megfázás általában könnyű fertőző betegség.vagy bélbántalmak.

a nemi vágy csökkenése és baleseti hajlam. Ezáltal stabilizálja hormonháztartást. Nagy szerepük van azonban a pszichés tényezőknek is. 3 harántujjnyira a szemöldök fölött. 54 . levertség. aktiválja a hormon termelésnek a szervezeten belüli ellenörző szervét. A 3 Jin találkozási pontja. A nagy lábujjbegy pontja. Ennek a pontnak a hüvelykujjbeggyel való könnyű. Kiáramló tavasz. egyenletes nyomása feszültségoldó és nyugtató hatású (partner segítségével). Az akupresszúra harmonizálja az általános állapotot. duzzadás. Fontos! Ezeknek a pontoknak az akupresszúrázása után 30 perc pihenésre van szükség. Erős vérzés esetén. Különösen kellemetlen az ún. Titkos fény. hátfájás. Fogamzáspont. ingerlékenység. hasfájás. nemritkán a kettőt együtt többnyire a hormonháztartás zavara okozza. A szabálytalan havivérzést vagy a menstruációs fájdalmakat.Menstruációs panaszok Többnyire fiatal asszonyok szenvednek ettől. vagyis a havivérzést megelőző napokon jelentkező tünetek: fejfájás. kiütések. a hormonháztartás irányító központja). a hipofízist. Reflexkapcsolatban áll a hipofízissel (agyalapi mirigy. premenstruációs szindróma. Havivérzés idején jelentkező görcs esetén (a méhizomzat görcse esetén) és meghatározatlan okból keletkező fájdalmaknál.

a virágzás idején. és jelentős enyhülést lehet elérni. de asztmává is fejlődhet. A szénanátha az allergiás betegségek sorába tartozik. és a hörgők zavart működését okozza. Speciális pont. oldal). 55 . Orr-torok fertőzés esetén. de összefüggésben állhat a megzavart lelkiállapottal is (ilyenkor meggyengül a védelmi rendszer). Illatmester és a völgymeredély harmonizáló.Nátha. többnyire gyermekkorban alakul ki. megelőzés céljából naponta háromszori kezelésre van szükség (lásd még az orrmelléküregek gyulladása. többnyire nem specifikus vírusfertőzés tünete.vagy homloküreg-gyulladás. Magtár különösen szénanátha esetén. szénanátha A nátha sokféle. vérkeringést javító és nyálkahártyaduzzanatot csökkentő hatású. A szénanátha fö szezonjában. Egy enyhén kezdődő náthából is lehet orrmelléküreg. 57. Az akupresszúrával a kezdődő náthát meg lehet állítani.

Ha az érdekelt elég erős ahhoz.. Idegrendszeri degeneráció tüneteinél. akkor számára a dohányzás mint az energiahiány kiegyenlítése. ha ez az akupresszúrzás volna? Isteni egykedvűség és isteni kapu. a cigarettához nyúlás helyett másfajta tevékenységet kell megtanulni. hogy ettől a függőségtől megszabadítsa magát. A dohányzás azonban többnyire pusztán egy tanult magatartás mint ilyen.Nikotinfüggőség A dohányzás sok betegség rizikóját rendkívüli mértékben megnöveli. Az akupresszúrával az idegrendszert lehet erősíteni. szokás. fölöslegessé válik. Speciális pont a mutatóujon a középső ujj felé néző körömágysarokban. A leszokás időszakában sokféle kellemetlen elvonási tünettől meg lehet szabadulni az akupreszszúra segítségével. 56 . pl. A kiegyensúlyozottság és a harmónia speciális pontjai. Ebben az esetben mit kell megtanulni. Mi volna pl.

Tartós kezelés esetén a nyálkahártya-gyulladás gyógyulása révén jelentős javulást lehet elérni. meleggel és a gyulladáscsökkentő orrcsöppekkel végzett kezelés hatását. Enyhén és tartósan kell akupresszúrázni! Minden kezelés kb. Völgymeredély. Ennek kísérő tünetei a melléküregek tájékának nyomásérzékenysége. Ez az állapot könnyen heveny gyulladásba megy át (szinuszitisz). orrhang. 6 percig tartson. az eldugult orr. Naponta ötször kell kezelni! Ifjú kereskedő. ez orrmelléküreg-gyulladásra utal. néha fejfájás.Orrmelléküreg-gyulladás Nagyon sok ember arcmelléküregeinek a nyálkahártyája krónikus izgalomban van. Gyógyító hatású az izgalomban levő nyálkahártyára. Ha a nátha egy hétnél tovább tart. Az akupresszúra támogatja az inhalálással. Négyszeres fényesség. hőemelkedés. Nyirokpontként hatásos. Az arcon kis gödröcskében lehet kitapintani. 57 .

Ha viszont mindkét orrlyuk vérzik. Mindkettőt a partner egyidejűleg akupreszszúrázhatja. Ha a vérzés csillapíthatatlan. erőteljes orrfúvás). nem szabad orrot fújni. nyugodtan. Az orrvérzés többnyire néhány percnyi kezelés után elmúlik. súlyosabb bajok jele is (magas vérnyomás. a vér kóros megváltozása). Egyenesen kell ülni. A leggyakoribb ok a kiszáradt orrnyálkahártya felszakadása.Orrvérzés Az orrvérzés többnyire valamilyen külső behatás következménye (ütés. Kiválóan alkalmas az önkezelésre (nyálkahártyapont). és a fejet nem szabad hátrahajtani! A tarkóra jeges vagy hideg vizes borogatást lehet tenni. Néha azonban lehet . Isteni egykedvűség és döntő roham. nem beszélni. Ha csak az egyik orrlyuk vérzik. annak többnyire helyi oka van. orvoshoz kell fordulni. karmolás. annak hátterében általános bajt kell keresni. Az orrnyilásokat könnyedén össze kell nyomni. 58 . Völgymeredély. a szájon át kell lélegezni. esés. Általános rendszabályok.

A prosztatagyulladás tünetei: hátfájás. a vizelet megrekedésével járó nehézségek. Ez könnyen idültté válhat.prosztatapanaszok A prosztata (magyarul dülmirigy) a húgyhólyag kimeneti szakaszánál helyezkedik el. Szétválasztással és egyesítéssel is nagyon hatásosan lehet befolyásolni. ha ez a mirigy megnagyobbodik vagy gyulladásba jön. ennek következménye a gyakori vizelési inger. Ezt lehetőleg ellazítottan elhelyezkedve kell akupresszúrázni partner segítségével. Az akupresszúrával meg lehet akadályozni. A prosztataproblémák a lelki életre is kihatnak. Harmonizáló hatása van az egész nemi szervi tájékra. gyakori vizelési inger és vizelési nehézségek. a vizelés közben égető érzés és végül a vizelés lehetetlenné válása. és ez a gesztenye nagyságú szerv körülöleli a húgyvezetéket. 59 . Leggyakrabban az okoz panaszt. hogy a panaszok idültté váljanak. A 3 Jin találkozási pontja. vizeletcsepegés. Az energia tengere. A prosztatamegnagyobbodás összeszűkíti a húgyvezetéket.

oldal). hogy nincs igazi gyógyszere. harmonizáló pont. ezek azok a panaszok. oldal).Reumás panaszok A reuma népbetegségnek számít. valamint az a tény. lásd 50 46. A reuma elnevezésen a mozgásszervek legkülönfélébb elváltozásainak a betegségeit jelölik meg. Mozgáskorlátozottság. fájdalom. Mozgáskorlátozottság. Feszültségoldó. kialakulásának sokfélesége. fájdalom. 60 . A legkülönfélébb mozgáskorlátozottsági fonnák esetén kezelendő. duzzadás. Az akupresszúra az anyagcserére hat (meg kell vizsgálni az étkezési szokásainkat. A középső sziget. Három mérföld. Gyakorisága. illetve a kar és a vállak bénulásos vagy érzészavarrali járó tünetei esetén. ízületi fájdalmak. és enyhíti a fájdalmat.. 45. lásd 39. amelyek miatt a reumabetegek szenvednek. ezt a betegséget egészségpolitikai problémává teszi. Gyors fájdalomcsillapítás érdekében erőteljesen kell akupreszszúrázni. (lábfájdalom.

mert ahhoz a belek hozzászoknak (lásd még a gyomor-bél bántalmak. takarékos. a helytelen táplálkozáson. oldal). 10-szer a bal és 10-szer a jobb kézen. oldal) kiegészítésül kell akupresszúrázni. Azok az emberek. oldal). 61 . Jól működő emésztés esetén. A speciális zónát a mutatóujjon az ujjhegy irányában kell csúsztatással kezelni. A völgymeredélyt (lásd 40. normális körülmények között az embernek naponta egyszer van széklete. káliumhiányon és különböző organikus betegségeken kívül a székrekedésnek igen gyakran lelki okai vannak.Székrekedés Bélfertőzésen. 40. hogy a tápláléka az anyagcsere követelményeinek megfeleljen. A székrekedésnek bélrenyheség vagy bélgörcs egyaránt lehet az oka. A harmatos patak és a nagy igazság pontok ingerlő hatásúak. tartalmazzon sok rostos anyagot. a mellékpajzsmirigy működési zavarán. erőteljesen teljesítményorientált és aggályoskodó típusok. Ne vegyen be hashajtót. mint a három mérföld. tartózkodó. Mozogjon sokat és ügyeljen arra. akik székrekedésben szenvednek. lásd 40. Az isteni egykedvűség a bélizmokra görcsoldó hatású (éppúgy. többnyire rendszerető.

A nők szekxuális zavarai gyakran rejtve maradnak mert azok nem feltétlenül akadályozzák meg a nemi aktust (lásd még idegesség szorongásos állapotok. 44. Ha a partnereknek sikerül közösen akupresszúrázni egymást. kielégítő szexuális élet csak akkor lehetséges. ha a partnerek testileg és lelkileg ellazultak. oldal). Tartós. oldal). a bűntudattól vagy a teljesítménykényszertől. és 63. ez már az első lépés lehe kezelés sikeréhez. A speciális pontot a combon frigiditás és ejakulációs zavar esetén kell kezelni. mint az isteni egykedvűség (lásd 43. amely mentes a szorongástól. A galambfarkat korai magömlés miatt a partnernő akupresszúrázhatja szeretkezés előtt vagy közben. és olyan légkört tudnak teremteni. A nagy magaslat a lelki kiegyensúlyozottság pontja. 62 . éppen úgy. nehézségek a partnerrel). Éppen ezért a pusztán gyógyszeres kezelés többnyire hatástalan.Szexuális zavarok A szexuális zavarok hátterében többnyire lelki probléma áll (szorongás.

ugyancsak élénkítő pont. légszomj.Szorongás A szorongásérzés gyakran olyan testi tünetekben jelentkezik. A galambfarkat (kiegyenlítő energiapont) a középső ujjal akár négyszer is egy nap a nyak irányában váltakozó erősséggel kell akupresszúrázni. akkor azokat nem szabad túlértékelni. búskomorság. általános nyugtalanság. Az isteni egykedvűség (4 ujjszélességnyire a térd külső bemélyedése alatt). este pedig bogáncsolajjal (Distelöl) (ez a nyugalom jele) kell akupresszúrázni. ezek élénkítő pontok. de ha ezek rendszeresen mutatkoznak. Másfelől a depresszió és mindaz. amelyeknek nincsenek felismerhető külső okai. a levertség. Átmenet a Jinbe. Olvadó patak és átcsapó hullám (29. amit a mindennapi életben ehhez kapcsolunk. akkor orvoshoz kell fordulni. A szorongás testi tünetei lehetnek az izzadás. különböző testi zavarok mögé bújhat. rövid ideig észlel magán. indítékszegénység. görcsös mellkasi fajdalom. álmatlanság. indítékszegénység. anélkül hogy valamilyen szervi baj kimutatható lenne. 63 . oldal). Reggel jánosfüolajjal (Johanniskrautöl) (ez az aktivitás jele). Ha valaki ilyen tüneteket átmenetileg. mint pl. és neki kell kideríteni az okot Sokféle betegségtünet állhat kapcsolatban szorongással. szédülés.

soha ne nyomja a nyugtató pontokat! A gyomorközepet (29. így lehet a szorongás alapját képező pszichikai egyensúlyzavar harmóniáját ismét helyreállítani. Nyugodtan és következetesen kezelje a megadott pontokat. légzésgyakorlatokkal. 64 . és közben kéthárom héten át figyelje a reakcióit. Ne várja senki. lazítással. levert.Szorongás Ebben az esetben a mindenkori panaszokat is kezeljük. Fontos! Ha rosszkedvű. oldal) az isteni kapuval és a galambfarokkal együtt kell akupresszúrázni. A kezelést egészítse ki természetes módszerekkel: teljes értékű táplálkozással. Az elülső koponyatető a fej középtengelye és a fülcimpákat a fej tetején összekötő vonal kereszteződésétől 3 ujjszélességgel előbb helyezkedik el. hogy az akupresszúra egyik napról a másikra megszünteti a szorongást. gyógyteákkaí.

ha valaki egy stabil pontra koncentrál.Tengeribetegség Tünetei: verejtékezés. rossz közérzet. Ezt megfelelő mennyiségű felvétellel kell kiegyenlíteni! Ez lehet nem édesített gyógynövénytea kevés konyhasóval vagy a patikában vásárolható folyadék. 65 . Oka: a motorikus idegimpulzusok hibás működése. Folyam a hátországban. Jó hatással van a verejtékezésre. hányás vagy érrendszeri zavarok. 2 harántujjnyival a belső bokacsont fölött. Az akupresszúra megnyugtatja az emésztőrendszer működését A gyomor mesterpontja és isteni egykedvűség. nem szabad ilyen módon megakadályozni a hányást)! A gyakori hányás vízveszteséggel és az ásványi sók elvesztésével jár. Ezzel a hányingert gyakran le lehet küzdeni (de ha valaki elrontotta a gyomrát. közvetlenül az Achilles-ín mellett. Eleinte enyhén. Gyakran már az is segít.

A kezelés elsősorban a „locus dolendis terápiából áll. és egyes esetekben megállítja a további rosszabbodást. A kezelést addig kell végezni.Térdfájdalom A térd (éppúgy. 66 . Akár a korral járó ízületi fájdalomról vagy mozgáskorlátozottságról. A szárkapocsfejecs előtti és alatti árokban. de jelentősen enyhíti a fájdalmat. naponta többszőr is meg lehet ismételni. túlterhelésnek. vagy ha az ízületeket sportolás vagy testsúlyfelesleg terheli meg. A térd körül elhelyezkedő 4 speciális pont akupresszúrázása a fájdalmat eloszlatja. fokozott igénybevételről van szó. az akupresszúra nem gyógyítja ugyan meg a bekövetkezett károsodást. vagyis közvetlenül a fájdalmas helyet kell akupresszúrázni. mint a könyök) gyakran van kitéve sérüléseknek. amíg jólesik. A Jang-domb forrása. akár a foglalkozássaljáró túlterhelésről.

rekedtséget és enyhe nyelési nehézséget okozó. többnyire valamilyen betegség (pl. Nyálkahártya-szabályozó hatású. ha azt nem kezelik ki. egyszerű torokfájás esetén a panaszok enyhülését várhatjuk. Ezért feltétlenül orvosnak kell megmutatni! Az akupresszúrától komplikációmentes. 67 . mandulagyulladás) melléktünete. Speciálisan a nyirokrendszerre hat. Nyirokpont a hüvelykujjon. influenza. vesekárosodást okozhat). Iffú kereskedő.Torokfájás A torokfájásnak sok oka lehet. A heveny torokgyulladásnak. Naponta többször 15 másodpercig kell a hüvelykujj körmével erősen akupresszúrázni (a tüdő kezelésének fő pontja). sokféle káros következménye lehet (pl. Völgymeredély.

Isteni egykedvűség. A klasszikus orvostudomány vegetatív disztóniának nevezi a közérzet minden olyan zavarát. kimutatható szervi ok nélküli. és ezáltal erősíti az önbizalmunkat. A pont elnevezése mindent megmagyaráz! Kiáramló tavasz pontot ellazult helyzetben a partnernek kell a hüvelykujjbegyével enyhe nyomással akupresszúrazni. függetlenül attól. alvászavarban. 68 . Az akupresszúra hozzásegít ahhoz hogy a mindennapi problémákon könnyeben felülemelkedjünk. keringési zavarokban vagy szédülésben nyilvánul meg. A panaszok eleinte ártalmatlanok. de ha nem kezelik őket az idegrendszer tartós zavaraivá válnak. E pont ingerlése reflexek útján idéz elő hatásokat a vegetatív központokban. amely fejfájásban. hibás működését.Vegetatív egyensúlyzavar Ezen értjük a vegetatív idegrendszer minden. hogy azok milyen testi tünetekben mutatkoznak. anélkül hogy annak bármi kimutatható szervi oka volna.

A völgymeredélyt a könyök irányában kell akupresszúrázni. Az akupresszúra az erek normális feszültségét segít megőrizni. Speciális pont. A perifériás keringési zavaroknak több mint a felét a dohányzás okozza! A teljes értékű táplálkozás és a rendszeres mozgás (az érrendszer tomáztatása) fontos kezelési módok. Koncentrált támadási pont. Különösen a szív ritmusában végezve hatásos. 69 . hogy a betegségek kialakulásában a hideg kéznek. hideg lábnak nagy szerepe van. Az isteni egykedvűséget és a 3 Jin talákozási pontját legjobb a jobb és bal oldalon egyidejűleg akupresszúrázni. érelmeszesedés).Vérellátási zavarok A néphit azt tartja. Pontosan a szemöldök között szédüléskor. A kezeket egymás után l-l percig kell felváltva akupresszúrázni (élénkítő pontok). A vérellátási zavaroknak lehetnek funkcionális okai (pl. idegi eredetű izomgörcsök) vagy szervi okai (pl.

titokzatosságot rejtett magába. a pénzt. ezüst. de a gyógymód filozófiai alapjait a mindenkori kulturális fejlődés határozta meg. Az értetlenség Kína története és kultúrája az európai ember szamára sokáig sok elutasításá. Ezzel szemben az akupunktúra a test felületén a 12 meridiánon és 2 vezetéken levő több száz energiapontnak finom arany-. Az akupresszúrának és az akupunktúrának közös a története. addig az akupresszúrát könnyű megtanulni. Az akupunktúra szóban a pungere = szúrni. tű. kidolgozott egy zenei rendszert. pont és a premere. A mondabeli „Sárga császár" (Huang-Ti. Kr. Azokat. hatásukat. és a csillagképeket is rendszerezte. Az akupresszúra és az akupunktúra történetét ötezer éves régészeti leletek dokumentálják.Tudnivalók az akupresszúráról Akupresszúra és akupunktúra Az akupreszszúra és az akupunktúra története Az akupresszúra szó a latin acus = hegy. századból származó feljegyzések olyan elveket tartalmaznak. Ez a legendás hírű uralkodó ezenkívül állítólag még feltalálta a kereket. Az energiapontok rendszere és az energiák irányításának a módszere alapvetően nem változott. Az időszámításunk előtti 6. mint azt. Először a XVII. és még ma is ennek alapján dolgozunk. Az akupresszúra nem jelent egyebet. amellett pontosan kell ismerni az energiapontokat. akik azután Európában kínai gyógymód szerint kezelték a betege71 Évezredek óta bevált . azok elhelyezkedését. században hoztak hoz vezetett hírt a kínai kultúráról az onnan hazatérő misszionáriusok.vagy acéltűkkel való ingerléséből áll. hogy pontnyomás. Ez a gyógymód mint a kínai évezredes népi gyógyászat része minden kínai számára öngyógyító módszerként ismeretes. amelyek ma is érvényesek. pressum = nyomni szavakból keletkezett. Míg a tűkezelés speciális ismereteket igényel. e. ennek megfelelően pontszúrást vagy tűszúrást jelent. Mindkét gyógymód a kínai gyógymasszázs és a kínai energiatan évezredes tradícióin fejlődött ki. 2698-2598-ig élt) az emberi test energiáira vonatkozó ismereteket rendszerbe foglalta. Az akupresszúrában a test saját energiáit az ujjak nyomásával befolyásoljuk.

aki egy ideig Kínában élt. hogy a láb nagyujján levő pontnak mi köze van a hasnyálmirigyhez . európaik nem egykönnyen értünk meg. és egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítottak ezeknek. a papírt. a betegségek kezelésének. hogy mi fel tudjuk-e őket fogni vagy sem. A kínaiaknak sajátos elképzelésük van az életről. hogy a pont és a szerv (vagy szervrendszer) semmilyen bizonyítható összefüggésben nincs egymással. Megszoktuk. a kínai tűzijátékra). a természetről Akupresszúra egészségről és betegségről. Első ízben 1939-ben írt egy könyvet az akupunktúráról egy francia diplomata. amelyeket egyensúlyban kell tartani. hogy a kínai orvostudomány módszerei a gyakorlatban évezredek óta beváltak. ha meggondoljuk. a könyvnyomtatást és a puskaport (gondoljunk pl. mint igen fejlett kezelési módszert. valamint megelőzésének és a természetes gyógymódok nyújtotta lehetőségeknek az újrafelfedezése előtérbe hozta a távol-keleti gyógymódokat is. hogy csak azt higgyük el. nem vették komolyan. az emberről és a világmindenségről -mai amit mi. E könyvben Európában elsőként mutatta be ezt a gyógymódot. hogy az akupreszszúrában nincs semmi titokzatosság. Mi azt tanultuk. ujjnyomással. A természettudományos gondolkodáshoz kötődve értelmünkkel alig tudjuk felfogni. amit a tudomány be tud bizonyítani. hogy a vele kapcsollatos szemléletmódot az igen nagy kulturális különbség miatt az európaiak misztikusnak tekintették. no ha a kínaiak az európaiaknál sokkal korábban találták fel a porcelánt. hogy a termeszet és a világmindenség törvényei függetlenek attól. 1971-ben a New York Times egyik munkatársa Kínában vakbélgyulladásban megbetegedett. Egy pekingi kórházban tüszúrásos ér- 27 . hogy a kínaiak már évezredekkel ezelőtt ismerték az élet és a világmindenség törvényeit. amely egymással szemben ható és egymást kiegészítő erőkből áll. és nem vesszük észre. Nehezen tudjuk szemmel felfogni. masszázzsal vagy tűszúrással. E gyógymódok iránti kétkedést a nyelvi nehézségek és a fordítási hibák is táplálták.ket. pl. Az akupunktúra és az akupreszszúra európai elterjedését leginkább az gátolta. Soulié de Morant. és annak ellenére. A kínai kezelési módszereket elavultnak minősítették. Szenzációs eredmények hívták fel a figyelmet az akupunktúrára. míg a kínai gyógyászai elsősorban egy energiarendszert lát benne. Látható eredmények A természetes gyógymódoknak.különösen. amelyek számunkra a mai napig rejtve vannak. Ha ezt megértjük. hogy az emberi testet anyagnak tekintsük. akkor kiderül.

Ő hívta fel a figyelmet arra 1958ban. hogy az európai orvoslás és a természetgyógyászat megtalálja az együttműködés formáit és annak módját. hogy a kínai gyógyászat módakupunktúrá.szerei újból ismeretessé váltak. ha az egész az. A Corpus Hippocraticumban.. így az egész műtét alatt öntudatánál volt.zéstelenítésben megoperálták. a világAz egészet mindenség kapcsolatának a megértésén alapszik. Manapság az akupunktúrával előállított érzéstelenségben végzett műtétek nem mennek ritkaságszámba. orvos és beteg egyaránt hasznát látná. Az ilyen megállapításokat a természettudományos-technikai szemlélet háttérbe szorította. ami végül is a mi (orvos) művészetünk kutatásának a tárgya. és annak működési törvényeit. hogy „a kínai orvostudomány és farmakológia (gyógyszertan) val gazdag kincsestár.. A kínai energiatan A kínai gyógyászat lényegében az ember és a természet. Törekedni kell ennek megismerésére és továbbfejlesztésére". Kívánatos. a hippokratészi iskola gyűjteményes kötetében olvashatjuk. ami a modem orvostudomány számára ma is érvényes: „sokféle baj létezik. ha nem ismerjük magát a természetet. míg a természetgyógyászat a harmonikus energia73 ." Platón. Manapság a kínai gyógyászat jó kapcsolatot jelent a modern orvostudomány és a tradicionális gyógyászat között. az örökkévaló dolgok természetében rejlik. mert ennek mindenki. Az európai orvosnéző történet kezdeteinél találkozunk olyan gondolatokkal. egymást kiegészítsék. Érléstelenítés Elsősorban Mao Zedongs érdeme. Ausztriában az akupunktúra egyszeriben széles nyilvánosság előtt közismertté vált. amit az orvosok nem tudnak gyógyítani. Ilyen pl.. melyben feltette a kérdést az emberi lét eredetéről. görög filozófus közel 2500 évvel ezelőtt leírta azt. az ókori görög orvos. és mindent megfigyelhetett. Ugyanis lehetetlenség a betegség lényegét megismerni. 460-377) egyik könyve. Az embert ma inkább biológiailag működő rendszernek nézzük. hogy „az orvostudomány kiindulópontja. mert nem ismerik az egészet. Egy rész ugyanis csak akkor lehet egészséges. Ez napjaink nagy tévedése az emberi test gyógyításában". e.. amelyek a szemléletmód kínaiak „egészet néző" szemléletéhez hasonlók. amikor 1972ben egy asszonynak tűszúrásos érzéstelenítésben fájdalommentesen kivették a manduláit.. Hippokratész (Kr..

a makrokozmoszt kapcsolatba hozza az ember életével. ez a Tao". felborulunk. Az egészséges. 74 . másszor Jang. A következmény: az ember rosszul érzi magát. de ugyanakkor egymást kiegészítő ellentétek. Az ókori orvostudomány is az egészséget és a betegséget a testnedvek (vér. az azonosság a mikrokozmosz és a makrokozmosz között. a környező természet és az ember környezete ugyanolyan alapelvek szerint épül fel. a Jin és a Jang szimbóluma egymástól = betegség elválaszthatatlan. a kínai gondolkodásmódnak ebben az alapvető művében ez áll: „egyszer Jin. mint orvosi teória A kínai filozófia az embert körülvevő világot. mint maga az emberi élet. de ha megállunk. Minden kínai terápiaforma azon a szemléleten alapszik. A világ. az energiapályáikon áramlik. A kínai orvoslásfilozófia az energiának kereken egy tucat alap formáját és még egyszer ennyi mellékformáját ismeri. A kínai gyógyászat a dolgok egésszének és végső lényegének az egységén alapszik: ez az energiatan. beteg lesz. Jin és a Jang egymással egyensúlyban van. és a két ellentétes erő. az egyensúly felborul. Az egészség és a betegség tehát nem állapot. amit folyamategyensúlynak lehet nevezni. Az átváltozások könyvében. ha közülük valamelyik erő fölényben kerül a másikkal szemben. váladékok) egymáshoz való viszonyában látta. A kína orvoslásfilozófiának egyik alapelve az identitás. epe. hanem egy folyamatnak a fázisa. hogy az ember életenergiája egy saját vezetékrendszeren. A harmóniát az zavarja meg. jól működő szervezetben az életenergia egyenletesen áramlik. Ilyenkor mindent meg kell tenni az erők kiegyenlítése érdekében. Diszharmónia Mint az ábrán is látható. Az emberi testben lezajló energiai történések a kínai szemléletmód szerint rövidesen a következőkben írható le: A kínai energiatan minden megállapítása inkább filozófiai. Az ember csak akkor lesz ismét egészséges. ha ez az egyensúly helyreállt. a mikrokozmoszszal.Gyógyászat és filozófia és életerőrendszerből indul ki. s ez leginkább a kerékpározáshoz hasonlítható: mozgás közben meg tudjuk tartani az egyensúlyt.

mint már szó volt róla . a Kezdet és a Vég. Ez az elválaszthatatlan egység. A Jin-Jang nem egyéb. energiaegyensúly vagy energiaellentét. a lélek és a szellem bennünk levő ellentétek harmóniára törekszenek. a táplálkozásban éppúgy. az nem beszél. Ily módon. Ugyanakkor egyik sem jobb a másiknál. A Tao szimbóluma a teljes Kör. A Jin és a Jang állandóan alkotó és szétválasztó erőként működnek. az írásjel. Egyidejűleg az Út és Cél. Az ellentétek egyesülésre és harmóniára törekszenek. és minden Jin tartalmaz Jangot is. A kínai filozófiában' nincs más egymást kizáró ellentétesség. mint a társadalmi együttélésben. a gondolkozás és a járás között. mint a gondolkodásban. A nagy Semmi. vagyis azáltal. a testi-lelki kiegyensúlyozottságunkegészsége nak. hanem egymáshoz tartoznak: ugyanis nincs mozgás nyugalom nélkül. egész egyszerűen más. mint erömegosztás. ez a harmónia mindenhol megtalálható. és a nappal elképzelhetetlen az éjszaka nélkül. A kínai gondolkodás számára . s mindkettő a Taóból származik . amely a Fej és a Láb szimbólumából áll. Az ember természete nem egyéb. megteremtjük az előfeltételét a jólétünknek. Az alapelv a következő: a Jang élteti a Jint (Jang=energia). az egység a szellem és a mozgás között. Vessünk még egyszer egy pillantást a szimbólumra: a két félkör megfelel a Jin és a Jang közötti ősellentétnek. A Tao-tekingben. mert ily módon az életenergia akadálytalanul áramlik. hogy mi tudomásul vesszük. hogy a A test.nincs Jang Jin nélkül. A Jin és a Jang egymáshoz való kiegyensúlyozott viszonya feltétele a test. Ezek jelentése a kapcsolat az Ég és a Föld között.A Tao az Istenség.minden történés a mindenkori erőviszonyok eredményeképpen és minden eredmény az erők és energiák egymásra hatásának az eredménye. A mozgás és a nyugalom. a lélek és a szellem egészségének. Más kifejeződése ugyanannak az alapanyagnak. 75 . mint a Jin és a Jang közötti állandó kiegyenlítődés. a Jin magába foglalja a Jangot (Jin=anyag). A Taót nem lehet szavakkal leírni. az ember személyiségében éppúgy. Lao-ce legfontosabb filozófiai művében a következőket olvashatjuk: „Aki tud. és egyidejűleg a Lét forrása. az nem tud semmit". Minden zavarnak és betegségnek gyökere a Jin és a Jang közötti egyensúly felborulása. és aki beszél. a nappal és az éjjel nem'ellentétesek egymással.

Hogyan hat az akupresszúra?
Az akupunktúra és az akupresszúra meggyőző eredményei sok orvosi kutatóintézetet arra késztettek, hogy ezeknek a gyógymódoknak a hatásmechanizmusát tanulmányozzák. Sokféle elmélet alakult már ki az akupunktúra hatásmechanizmusáról, de még egyetlen olyan magyarázat sincs, amely ne volna ellentmondásos. Az öngyógyítás szempontjából elsősorban nem az a fontos, hogy a gyógymód hogyan hat, hanem az, hogy hat. Mindazonáltal szeretnénk néhány olyan kutatási irányra rámutatni, amelyekkel a tudomány az egyes pontok ingerlését, vagyis az akupunktúra hatását igyekszik megmagyarázni. Gyakran elhangzik az az érv, hogy a hatás szuggesztión alapszik, és csupán placebó, vagyis látszathatás. Ennek egész egyszerűen ellentmond az, hogy az akupunktúra és az akupresszúra az eszméletlen embernél és az állatoknál is hatásos. Kétségbevonhatatlan eredményeket tud felmutatni a szakember A gyógyeredáltal végzett akupunktúrás kezelés a következő betegségekben: a mények bizonyítottak vér kóros összetételében (a vörösvérsejtek túltermelődése miatt), a szív működési zavaraiban, a légző- és emésztőrendszer betegségeiben, az idegrendszer, a csont- és az izomrendszer kórképeinél. Az akupunktúrás kezelés eredményeit vérképvizsgálatok, EKG és légzésfunkciós vizsgálatok igazolták. Mindezeken túlmenően bebizonyosodott, hogy a gyógyító és ingerpontokon, valamint a meridiánokon különleges energetikai (elektromos) állapotok uralkodnak: a bőr vezetőképessége a kezelési pontokon nagyobb, mint egyebütt. Újabban az a vélemény is kialakult, hogy a bőrben és a testben egy olyan információs rendszer van, amely a központi idegrendszerben már az embrionális életben kialakul. így eljutottunk a biológia és az orvostudomány legbonyolultabb területéhez, az idegrendszerhez, és itt bámulatosán sok közös pontot találunk az évezredek során tapasztalatokon gazdagodó orvostudomány és az élettan legújabb kutatási eredményei között. A bőr idegvégződései sokféle ingert érzékelnek, mint pl. hideget, meleget, nyomást. Az ingert az agy érzékeli fájdalomként. Kétféle idegrost felelős azért, hogy az ingerületet az agyhoz vezesse: az egyik az ingerületet lassan vezeti, a másik pedig, főként az erős ingert, rendkívül gyorsan

76

továbbítja az agyhoz. Ha ezen a gyors pályán egy erős ingerület haA fájdalom kiküszöbölése lad végig, akkor ezalatt egy kevésbé erős inger számára ez az információs vezeték lezáródik (blokkolódik). Ez a tény - vagyis, hogy a fájdalomingerület továbbítása megakadályozható - megmagyarázza a tűszúrásos érzéstelenítés eredményeit. Egy kanadai tudós azt is bebizonyította, hogy az akupunktúra és A test a saját az akupresszúra a test saját fájdalomcsillapító vegyületét, az endofájdalommorfint felszabadítja. Ebben az Összefüggésben rendkívül érdekes, csillapító hogy az agyban felszabaduló morfinnak éppen olyan intenzív hatáanyaga sa van, mint a fájdalomcsillapító céllal adott morfiumnak. További bizonyítékokkal szolgálnak a bőrellenállás-mérések, az ingerlőpontok szöveti tulajdonságai és az agy ingerületátvivő anyagaira gyakorolt hatás. Los Angelesben (USA) nemrégiben készült egy olyan jelentés (H. Motoyama vezetésével), amely az energiapályákkal foglalkozott. Az eredmény: az életenergia nem az idegrendszer pályáin áramlik, mint ahogy eddig gondoltuk, hanem a saját élettanilag bizonyítható vezetékein; ezek feltehetően azonosak a már említett információs rendszerrel, amely az embrionális stádiumában még a központi idegrendszer megjelenése előtt kialakul. A test természetes regenerációs és gyógyulási képességét nem Az akupreszszúra mozgó- szükséges külön bizonyítani. Mindenki ismeri azokat az erőket, sítja a saját amelyek a kis horzsolástól a nagy műtéteknél ejtett sebekig a szövetek gyógyulását elősegítik. Már elfelejtettük, hogy miképpen életerőnket tudjuk a test saját gyógyerejét felhasználni. Nem is vagyunk abban a helyzetben, hogy ezeket az energiákat támogassuk, mert nem ismerjük a megfelelő eljárásokat. Az akupresszúra segít ezeket az energiákat felismerni. Az akupresszúra aktiválja a mindenkiben meglevő saját gyógyerőket, függetlenül attól, hogy ezt a folyamatot megértjük-e vagy a hatásmechanizmusát be tudjuk-e bizonyítani.

77

Tárgymutató

Adipozitás 27 ágybavizelés 21 akupresszúra állatoknál 9 - gyermekeknél 9 -jelentése 71 - kezelési pontok 13 a gyomor közepe 39 a gyomor mesterpontja 65 a hajlítórendszer közepe 45 a három Jin találkozási pontja 21,36, 54, 59,69 a háziszellemek segítsége 43 a hegy oszlopa 50 a hegy támasztéka 24 a Jang-domb forrása 28, 33, 66 a kereskedő dombja 24 alsó csatorna 39 a menny oszlopa 38 a menny tengere 39 a mutatóujj speciális zónája 42 a nagy lábujjbegy pontja 54 át a szoroson 53 a támadó határpontja 34 átcsapó hullám 29, 31, 52, 53,63 átmenet a Jinbe 63 a tó öble 49 az égbolt tengelye 42 az energia tengere 31, 32, 39,44, 59 az istenek hegye 45 belső határfal 29 - határsánc 40, 53 csont, amely elhagyja a földet 43 csüngő csengő 36 döntő roham 28,33, 50, 58 eljutás a Jinbe 43 elülső koponyapont 35 elülső koponyatető 64 ereszcsatorna 30

fehér oldal 48, 53 felső árok 38 - nagy piactér 40 fogamzáspont 54 fogínypont 27, 37 folyam a hátországban 65 folyékony élelem 25 forrás a dombon 41 galambfarok 62, 63,64 gyomorközép 29,64 ha-ba-ex48,51 halfarok 34 harmatos patak 27,61 három mérföld 50,60,61 határforrás 42 hátsó barázda 27 - főpont 35 ifjú kereskedő 51, 57,67 illatmester 41, 55 isteni egykedvüség 33,40,43,50,56,58, 61, 63, 68,69 - kapu 34, 56, 64 Jang-egyesülés 24 Jang-kereskedő 37,41 kanyargós fal 39 kapcsolat a belvilággal 25,47 KA-TE speciális pont 26 kegyetlen fizetség 39 - hála 41 kialvó tenger 27 kiáramló tavasz 54, 68 koncentrált támadási pont 22,31,52, 53, 69 könnyfogó 41 középső sziget 26,30,33,60 középsőujj-zona 22,52 külső határ 46 magtár 55 79

67.61. 55.idegesség miatt 44 aluszékonyság hipotóniában 22 alvászavarok 23 . váll 38 fajdalomcsillapítás 30 80 . homloktáji 33-36 -.45. 50 titkos fény 54 vállcsontok 24 völgymeredély 40. torok 67 -. 40 -. térd 66 -. láb 50 -. gyomor 39.megfázásban 53 bélgörcs 42 bélnyálkahártya izgalma 42 bélrenyheség 61 beszédzavar 25 boszorkánylövés 45 búskomorság 63 Corpus Hippocraticum 72 Csigolyaártalmak 26 csigolyaelcsúszás 45 csúsztatás 14 Dadogás 25 depresszió 63 derékfájás 26 dohányzás 56 dülmirigypanaszok 59 Egyensúlyzavar.40 . fej 33-36 -.hipertóniában 52 . lábon 50 érrendszer zavarai 69 érzelmi labilitás klimaxban 47 étvágytalanság 29 Fájdalom 30 -.igazság 61 -magaslat 62 .48.vegetatív disztóniában 68 aranyér 24 asztmás légzés 51 átváltozások könyve 75 Bélbántalom 39. 58. 57. ízületi 46 . bél 39.megtámasztó hely 45 mennyei város 23 nagy elakadás 22 . isiász 45 -. vegetatív 68 elalvás zavara 23 élénkítő pontok 12 életenergia áramlása 11 elhízás 27 emésztőrendszer zavara 29 encefalin 30 endomorfin 30 energiapályák 11 epegörcs 28 epehólyag-müködési zavarok 28 érgörcs. székürítéskor 24 -. 69 akupresszúra mellékhatás nélkül 8 . könyök 49 -. hasi 41 -.kar 38 -.nyomozás 52 nefritgyöngy 39 négyszeres fényesség 57 nyak-tarkó pont 35 nyirokpont a hüvelykujjon 67 olvadó patak 63 sekély tó 41 sugárzó Jang 28 szélszentelö 35 tetőpont 35 tibeti magashegység 30.ősi formái 9 . fog 37 -.40 -.természeti népeknél 9 -története 71 akupunktúra 71 alacsony vérnyomás 22 alarm pontok 13 álmatlanság 23 .

40 Hányinger 65 harmonizáló pontok 12 hasi fájdalom 41 — menstruáció miatt 54 hasmenés 42 havivérzés zavara 54 hexensussz45 hipertónia 52 hipotónia 22 Hippokratész 72 hippokratészi iskola 72 hólyagműködési zavarok 43 homloktáji fájdalom 33-36 homloküreg-gyulladás 55 hőhullámok klimaxban 47 hörgő légzés 51 Idegesség 44 influenza 53 ingerlékenység hipertóniában 52 isiász 45 ízületi fájdalom 46 Jang73 Jin73 Karfájdalom 38 kezelési pontok 12 kezelési útmutató 10. 40 .megfázásban 53 gyomornyálkahártya-gyulladás 39 gyomorsavtúltengés 39.fáradékonyság hipertóniában 22 fáradtság 31 fejfájás 33-36 -. 71 migrén 33-36 Nátha 55 nemi élet zavarai 62 neuraszténia 44 nikotinfüggőség 56 Nyomás erőssége 14 nyomástechnika 14 nyugtató pontok 11 Orrmelléküreg-gyulladás 47.orvoslásfilozófia 73 klimax 47 kólika 28 köhögés 48 köhögéscsillapítás 48 könyökfájdalom 49 Lábfájdalom 50 légszomj 51 légzési panaszok 51 lumbágó 45 Magas vérnyomás 52 megfázás 53 menstruációs panaszok 54 meridiánok 11. 55 orrvérzés 58 orvosi diagnózis 18 Önkezelés 17 Platón 73 pontok 12 pontozás 14 porckorong-előesés 45 premenstruációs szindróma 54 prosztatamegnagyobbodás 59 prosztatapanaszok 59 puffadás 41 81 . 15. 20 kínai energiatan 72 . megfázás miatt 53 -. hipertóniában 52 -. menstruáció miatt 54 fejfájás vegetatív disztóniában 68 felnőttek ágybavizelése 21 figyelemgyengeség 32 fogfájás 37 frontérzékenység hipotóniában 22 fülzúgás hipertóniában 52 Gerincproblémák 38 Gyermekek ágybavizelése 21 gyomorbántalom 39.

egyensúlyzavarok 68 verejtékezés idegesség miatt 44 vérellátási zavarok 69 vérnyomás. fájdalmas 24 szemakupresszúra 36 szénanátha 55 szervezet jelzései 16 szétválasztás-egyesítés 14 szexuális zavarok 62 szinuszitisz 57 szívdobogás. alacsony 22 -.prosztatamegnagyobbodás miatt 59 vizsgadrukk 42 . 63.Reumás panaszok 60 Speciális pontok 13 Szapora légvétel 51 szedáló pontok 12 szédülés hipertóniában 52 .vegetatív disztóniában 68 székrekedés 61 székürítés. ideges 44 szorongás 44. 64 Tao 75 tengeribetegség 65 teniszkönyök 49 teltségérzés41 térdfájdalom 66 test energiapályái 11 tonizáló pontok 12 torokgyulladás 67 tűkezelés 71 Vállfájdalom 38 változás kora 47 végbéltájéki viszketés 24 vegetatív disztónia 68 . magas 52 vészjelző pontok 13 viszketés végbéltájékon 24 vizeletcsepegés 43 vizeletrekedés 42 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful