P. 1
S.C. Farmec S.A

S.C. Farmec S.A

Views: 1,623|Likes:
Published by oanalupu

More info:

Published by: oanalupu on Jan 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2014

pdf

text

original

TEHNICI DE COMERŢ COMER EXTERIOR XTERIOR

Profesor, Masterand,

IAŞI

- 2011 -

care acopera o gama larga de utilizare. cele mai cunoscute game fiind GEROVITAL H3 prof. ATHOS si OBSESIE. ASLAVITAL. Originalitatea si calitatea produselor FARMEC a fost recunoscuta oficial in anul 2002. FARMEC si-a asociat numele cu marci recunoscute pe plan international. Produsele se adresau femeilor ajunse in pragul varstei de 40 de ani. Astazi. In ultima vreme. Ana Aslan din Romania. atunci cand compania a obtinut Certificatului International de Calitate ISO 9001:2008.Prezentare generală Începută cu peste 120 de ani in urmă activitatea FARMEC are astăzi o largă recunoaştere. In cadrul companiei. selectionate din bogatia naturala a solului si florei romanesti. atât în Romania. GEROVITAL PLANT. in laboratoarele de cercetare proprii. multe dintre marcile produse la Cluj aflandu-se in topul preferintelor consumatorilor romani. produsele companiei fiind exportate in tari din Europa. sanatate si mediul inconjurator. alaturi de principii active de provenienta locala. FARMEC se situeaza in randul marilor companii industriale din Europa. cat si in lume. ompletate de cercetarea continua. FARMEC detine zeci de brevete de inventie pentru produsele realizate prin retete originale. cand tenul arata primele semne de imbatranire. printre acestea numarandu-se atat marci traditionale. DOINA. GEROVITAL H3 EVOLUTION. Ana Aslan. cat si datorita investitiilor in tehnologii moderne. FARMEC este in prezent liderul pietei de produse cosmetice romanesti. Istoria moderna a companiei incepe in 1967. totodata. originalitate si atentia fata de cerintele clientilor sai. cea mai mare sectie de aerosoli din sud-estul Europei. cand FARMEC devine primul producator de creme si emulsii Gerovital H3 prof. portofoliul companiei insumeaza cateva sute de produse. Dr. atat prin calitatea produselor. Fiecare dintre produsele marca FARMEC valorifica ingrediente naturale sau sintetice recunoscute pe plan mondial. cat şi produse lansate in ultimii ani. prin realizarea de produse sub marci private. FARMEC produce peste 400 de produse cosmetice. ASLAMED. Grija pentru frumos si respectul fata de traditie. FARMEC. functioneaza primul laborator de analize fizicochimice din Transilvania acreditat RENAR si. Asia şi America de Nord. Astazi. Capacitatea extinsa de 2 . menite sa protejeze mediul inconjurator. au facut din FARMEC un producator apreciat de-a lungul timpului. dr.

12/14. Laboratoarele Dermscan Franta si Evic International Romania. 16 a fost înfiinţată prin reoganizarea întreprinderii de produse cosmetice „FARMEC” din aceeaşi localitate şi care este înregistrată în Registrul Comerţului la Camera de Comerţ şi Industrie Cluj. ne-au permis fabricarea unui numar mare de astfel de produse: creme. lotiuni. Barbusse. FARMEC a dezvoltat relatii de colaborare cu numerosi parteneri de prestigiu: Societatea Romana de Cosmetologie. Clinica Dermatologică ClujNapoca. insecticide şi produse de uz menajer. H. „FARMEC” S. 3 . este unul dintre cei mai mari producători de cosmetice din România estimându-se că va ajunge la o cifră de afaceri de apoximativ 2.1991. dezvoltata la nivel national si coordonata prin intermediul reprezentantelor si punctelor de lucru din principalele orase ale Romaniei.emulsii.A. Dezvoltarea companiei este sustinuta de reteaua proprie de distributie.5 miliarde lei. Gama sortimentală a produselor realizate în întreprindere este foarte diversificată cuprinzând deodorante. De asemenea. şampoane. produse cosmetice pentru ras şi după ras. produse de fardare. Obiectul de activitate al societăţii S. nr. lacuri.Napoca sub nr. str. producerea şi comercializarea articolelor cosmetice şi chimico-casnice. „ FARMEC” S. sampoane si deodorante. creme. fixative. pentru atingerea obiectivelor de performanta si mentinerea unui standard superior de calitate. Obiectul de activitate al societăţii este cercetarea.C.C. Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca. emulsii. Produsele FARMEC se regasesc pe toate continentele de pe glob.A cu sediul în localitatea Cluj-Napoca. Produsele cosmetice „FARMEC” reprezintă materializarea unei constante colaborări a colectivului propriu de cercetare cu instituţii de profil din toată ţara cum sunt : „Fundaţia Dr. Clinici de testare a eficientei produselor. geluri de dus. Clinicile de Dermatologie din Cluj-Napoca si Bucuresti. Întreprinderea cu o tradiţie de peste 45 ani în producerea articolelor cosmetice S. precum şi operaţiuni de export şi servicii pentru terţi. Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatiegan din Cluj-Napoca. Ana Aslan” din Bucureşti.productie si respectarea unor inalte standarde de calitate. lacuri de unghii. proiectare şi fabricarea ambalajelor din mase plastice pentru acestea.

are o împărţire internă compusă din trei structuri mari de activitate şi anume: A. pe lângă mijloacele materiale băneşti cu care este dotată cuprinde un număr de 1060 oameni ai muncii care sunt grupaţi ierarhizaţi şi fixaţi pe anumite posturi. Structura organizatorică oglindeşte modul de grupare a tuturor compartimentelor de muncă şi a posturilor în vederea transmiterii informaţiilor întru-un mod cât mai raţional. sumă care a reprezentat 20% din valoarea totală de 77.150 euro. în valoare de aproximativ 61. Structura organizatorică diferă de la o societate la alta. „FARMEC”S. Farmec derulând până în prezent o gamă variată de cursuri pentru dezvoltarea profesională a angajaţilor. atât sub aspect economic cât şi din punct de vedere uman. „FARMEC” S. formează Familia Farmec. când Farmec a obţinut fonduri PHARE pentru derularea unui proiect amplu de traininguri. varietatea şi volumul producţiei. Dincolo de investiţiile realizate în ultimii ani în cercetare sau mărirea capacităţii de producţie. reprezentanţe care acoperă zone din întreaga ţară şi un mare număr de colaboratori.C. ceea ce se reflectă în structura organizatorică a societăţii. 3 sectii de producţie. 5 departamente. mărimea personalului existent. din importante institute de cercetare.000 euro a proiectului. Aceste cursuri au completat activităţile de training de care beneficiaseră anterior angajaţii Farmec. ea fiind condiţionată de o serie de factori cum sunt : procesul tehnologic din unitatea respectivă.Structura organizatorică Tradiţia şi prestigiul companiei sunt rezultatul eforturilor oamenilor care lucrează aici. Managementul firmei este format din: • • • • Director General – Mircea Turdean Director Marketing Vanzari – Horia Turdean Director Economic – Mircea Stanceanu Director Tehnic Productie – Mirela Lupas. aproximativ 20 birouri. În funcţie de aceşti factori S. La acestea s-a adăugat contribuţia proprie de 16. cea mai importantă a fost investiţia în capitalul uman.A.000 euro.A. adăugând noi teme. Ca toate unităţile economice S. a folosirii optime a forţei de muncă. Structura de concepţie 4 .C. Un pas important a fost realizat în 2007.

Structura de producţie Organizarea societăţii combină structura de funcţionare cu cea de produs. Structura funcţională se constituie din ansamblul cadrelor de conducere şi execuţie grupate în subdiviziuni organizatorice. Structura funcţională C.B.enegetic  biroul programare.A. CTC. apărăre civilă  biroul personal. grupate în subdiviziuni organizatorice care desfăşoară activităţi de cercetare în scopuri productive. direcţii.F.director cercetare-producţie(vicepresedinte C. )  biroul cercetare  biroul proiectare  biroul tehnic  biroul organizarea producţiei şi a muncii  biroul mecanico. pregătirea şi urmărirea producţiei 5 . protecţia mediului  biroul administrativ  grup consilieri . servicii.director general  biroul C.  statul major. birouri care desfăşoară activităţi cu caracter funcţional.I. A. Structura de concepţie dată de ansamblul cadrelor de conducere şi de execuţie. salarizare  biroul certificarea societăţii. Această structură este realizată de următoarele componente:  biroul de cercetare  biroul tehnic design  biroul marketing  biroul proiectare  grup consilieri (inclusiv juridic) B. În funcţie de specificul activităţii fiecare birou şi compartiment se subordonează astfel: .

.A. o alegerea administratorilor şi cenzorilor. Adunarea ordinară are următoarele atribuţii : o aprobarea sau modificarea bilanţului şi a dării de seamă privind contul de profit şi pierdere al societăţii pentru anul anterior. o marimea capitalului social. o schimbarea obiectului socităţii.director financiar  biroul marketing  biroul aprovizionare  biroul import  biroul vânzări  biroul export  biroul distribuţie. o aprobarea salariului minim din societate şi a coeficienţilor de ierarhizare pe grupe de funcţii. Adunarea Generală este ordinară şi extraordinară. magazin alimentar  dispensar medical În societatea comercială „FARMEC”S. salariul minim din societate se va majora conform idealurilor şi în funcţie de posibilităţile financiare prin hotătrârea Consiliului de Administraţie. o fixarea diurnei de deplasare. a programului de activitate pentru exerciţiul economico-financiar următor. Adunarea extraordinară pe lângă atribuţiile Adunării ordinare va hotărî în urmaroarele probleme: o modificarea duratei de funcţionare a societăţii. o stabilirea bugetului de venituri şi cheltuieli. Adunarea Generală a Acţionarilor este organul de conducere al societăţii şi se compune din toţi acţionarii acesteia.director economic. 6 . o fixarea remuneraţie convenită administratorilor şi cenzorilor. transport  salon cosmetice  restaurant cantină.

În relaţiile cu terţii. De asemenea. Dacă majoritatea nu a fost obţinută numirea se face în instanţă. produsele FARMEC se regasesc pe toate continentele de pe glob. Preşedintele Consiliului de Administraţie este obligat să pună la dispoziţia acţionarilor şi cenzorilor. Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie vor face parte obligatoriu din Comitetul de Direcţie. Cenzorii se aleg de Adunarea Generală a Acţionarilor. o declararea falimentului. toate documentele societăţii. o fuziunea şi asocierea cu alte societăţi. dezvoltata la nivel national. de către unul din vicepreşedinţi desemnat de preşedinte. cu excepţia cenzorilor contabili. aleşi de Adunarea Generală a Acţionarilor pe o perioadă de 4 ani. o reducerea capitalului social sau reitegrarea sa prin emisie de acţiuni. Administratorii societăţii sunt desemnaţi în contractul de societate. Adunarea generală alege de asemenea acelaşi număr de cenzori supleanţi care vor înlocui în condiţiile legii pe cenzorii titulari. în lipsa lui. 7 . formată din 3 membrii.o mutarea sediului. societatea este reprezentată de către preşedintele Consiliului de Administraţie pe baza şi în limitele împuternicirilor date de către Consiliul de Administraţie sau. o numirea lichidatorilor. coordonata prin intermediul reprezentantelor si punctelor de lucru din principalele orase ale Romaniei. împotriva acestei sentinţe se poate declara recurs în 15 zile de la pronunţare. care trebuie să fie asociaţi. la cererea administratorilor sau a acţionarilor cu citarea societăţii sau a celor care au cerut-o. Gestiunea societăţii este controlată de acţionari şi de Comisia de cenzori. Societatea este administrată de un Consiliu de Administraţie format din 15 administratori. Distributia Dezvoltarea companiei este sustinuta de consolidarea permanenta a propriei retele de distributie. o dizolvarea anticipată a societăţii. la cererea motivată a acestora. cu posibilitatea retragerii. compus din 3-5 membrii. Consiliul de Administraţie poate delega o parte din atribuţiile sale unui comitet de direcţie.

Bucureşti e) S.C. ROMTENSIT S. Compartimentul financiar Serviciul de contabilitate este organul de lucru al societăţii care asigură ducerea la îndeplinire a sarcinilor impuse de Comitetul de Administratie al societăţii în domeniul contabilităţii cu respectarea prevederilor legale.C. Piteşti pentru alcoolul etilic.A.A.C. Principalii beneficiari interni ai societăţii sunt: S. Principalii furnizori externi sunt: Germania. serviciul contabilitate colaborează cu celelalte servicii şi birouri din cadrul societăţii .C.A. BICAPA S. Firela SRL Bucureşti. poietilena de înaltă densitate. Italia.C. 70% din necesarul de materii prime printr-un număr restrâns de furnizori cu care agentul economic are relaţii tradiţionale constante. Danemarca.C. Egipt. Olanda. Excelsior SRL Arad. S. Norvegia. Societatea dispune de două magazine proprii în municipiul Cluj-Napoca. Cipru. primeşte instrucţiuni de lucru specifice  transmite documentele de evidenţă primare pentru activitatea proprie. polistiren antişoc b) S.Tailanda. Crescendo SRL Galaţi.C.A.C. Slatina pentru rondele de aluminiu c) S.A. SIN S. polietilena de joasă densitate. Târnăveni pentru FREON12 Importul reprezintă 25-35% din valoarea materiilor prime.C. bilanţurilor contabile şi documentării de scădere din gestiune. Furnizorii interni pentru principalele materii prime sunt : a) S. Japonia. Italia. Principalii beneficiari externi ai societăţii sunt: Spania. primeşte situaţii şi rezultate din prelucrarea acestora 8 . Timişoara pentru emulgatori d) S. Pentru realizarea obiectivului său de activitate. Galic SRL Bucureşti. Principalele relaţii ale biroului contabilitate cu celelalte birouri sunt :  transmite propuneri de îmbunătaţire a metodologiei. S.Piaţa internă de aprovizionare asigură cca. o parte din acestea fiind necesare datorită cantităţilor reduse oferite pe piaţa internă sau de preţurile competitive practicate de piaţa internă în raport cu preţurile externe. ALPROM S. S. ARPECHIM S.

Produsele Farmec sunt menite sa-ti dezvaluie personalitatea. primeşte date pentru analiza economică financiară pe bază de bilanţ  transmite situaţia stocurilor supranormative şi a consumurilor de produse. primeşte documentele justificative privind operaţiunile acestor activităţi. dupa cum apreciaza directorul general al companiei. inventarele producţiei neterminate şi ale obiectelor de inventar şi echipament de protecţie  transmite situaţiile contabile privind activităţile de transport. Frumusetea inseamna in primul rand sanatate. Astazi. primeşte documentele de livrare a documentelor de livrare a produselor  transmite situaţiile contabile privind nivelul cheltuielilor şi valoarea producţiei realizate. compania se plaseaza in avangarda brandurilor de cosmetice si prin sensul profund atribuit cosmeticii. nu cunoaste reguli. o privire plina de incredere. precum fructe si plante 9 . In acest scop. compania a lansat produse premium. exporturile si s-a lansat pe doua noi piete: marcile private si comertul on line. sa adauge lumina. pentru ca farmecul este mai mult decat frumusete. „Am avut o strategie castigatoare”. fara sa intri in tiparele frumusetii de azi sau de maine. culoare si contrast trasaturilor tale. In plina recesiune economica. primeşte documentele primare privind consumurile de materiale. este un alt cuvant pentru fascinatia pe care o aduce un zambet. Statul roman si Farmec SA Cu o cifra de afaceri de 72 milioane de lei in primele noua luni ale anului 2010. o voce calda. primeşte documentele primare privind mişcarea valorilor materiale şi inventarierea gestiunii  transmite date contabile privind realizările. Mircea Turdan. primeşte decizii şi aprobări  transmite informaţii asupra analizelor econoice. nu il poti defini. sunt folosite atat produse naturale. De aceea. o culoare care iti lumineaza ochii. Farmec este un brand al frumusetii naturale care incearca sa te ajute sa-ti pui in valoare propria frumusete prin evidentierea acelor mici detalii care te fac diferita de toate celelalte femei. Poti fi fermecatoare fiind tu insati. si-a intensificat eforturile de comunicare. financiare efectuate. producatorul de cosmetice Farmec Cluj a avut o abordare a pietei extrem de curajoasa. transmite bilanţul spre aprobare.

A. de la comunicari stiintifice si brevete si de la un colectiv multidisciplinar de farmacisti. frumusetea si starea de bine.500 tone de materii prime se bazeaza pe o prospectare si monitorizare continua a pietei. de la o cercetare stiintifica aprofundata. astfel incat sa se poata asigura cea mai buna calitate la un pret rezonabil. Este un demers care. ingineri si biologi. Tot aici sunt pastrate si inregistrate toate contraprobele si mostrele de repere ale produselor si sunt monitorizate toate reclamatiile pentru a putea asigura in permanenta cele mai inalte standarde pentru produsele Farmec. iar produsele cosmetice semifabricate si finite sunt verificate in conformitate cu standardele nationale si internationale. America de Sud. pe identificarea unor furnizori alternativi. Respectul pentru consumator este concretizat in produse fara compromis. pe care specialistii companiei le testeaza si le combina in asa fel incat sa primesti tot ce e mai bun pentru frumusetea si sanatatea ta. chimisti. Asia etc. Totul porneste de la Conceptie. La Farmec totul incepe de la cunoastere si inovatie. Cluj-Napoca detine Certificatul International de Calitate ISO 9001-2008 si se poate lauda cu un avansat sistem al dezvoltarii continue. eficienta fiind masurata sub control dermatologic. un control riguros asigura puritatea materiilor prime si eficacitatea conservantilor. Activitatea laboratorului este dublata de evaluarile clinice realizate la institute specializate din tara si strainatate. In laboratorul de microbiologie. compania dispune de laboratoare ultramoderne de analize fizico-chimice in care sunt analizate toate materiile prime. in egala masura. Pentru aceasta. Cercetare si Formulare si se bazeaza pe aplicarea stricta a legislatiei europene in domeniul produselor cosmetice si chimico-casnice armonizate cu cerintele legislative ale pietelor tinta. cat si ingrediente sintetice de ultima ora. Nu este o munca usoara tinand 10 . in care testele realizate de specialistii laboratorului determina daca un produs indeplineste intr-adevar rolul pentru care a fost creat. Intr-un laborator special de "control calitate ambalaje" sunt verificate toate ambalajele in conformitate cu normele in vigoare si toate produsele finite trec printr-un nou control al calitatii si cantitatii. Aprovizionarea anuala cu 1. realizate conform unei etici si a unei practici riguroase de testare a sigurantei fiecarui produs. Dar poate cel mai impresionant este laboratorul de eficienta. dar si semifabricatele si produsele finite. anticipeaza dorintele consumatorilor aducand la viata produse care intretin si perpetueaza tineretea. precum America de Nord.medicinale autohtone sau argila din Muntii Apuseni. Compania Farmec S.

Grecia. iar pentru Ferrosan efectueaza teste microbiologice pentru materiile prime. In ultimii ani. Thailanda. Este absolut remarcabil faptul ca astazi produsele Farmec sunt prezente si apreciate deja aproape in toata lumea. Neamt. Iran. atat in tara. Portugalia. Coreea de Sud. Si rasfatul nu s-a terminat. experimentati si de incredere parteneri din regiune. Prahova. Farmec se poate lauda insa. mai ales atunci cand poti fi sigur de o calitate de exceptie si de o eficacitate maxima. Farmec este astazi unul dintre cei mai importanti. Dolj si Constanta. EAU. pentru ca Farmec continua sa ne surprinda si sa ne uimeasca cu mereu noi produse de exceptie. Cu cele 400 de produse ale sale. ele fiind exportate in Japonia.seama de faptul ca sunt produse anual 16 milioane de bucati. Cehia. Astfel. SUA. Farmec se poate lauda ca a creat cu adevarat produsul ideal pentru fiecare dintre noi. compania Farmec a dobandit o experienta vasta in ceea ce priveste productia de marci private. datorita prestigiului de care se bucura astazi. Ungaria. Iordania. pentru Capra Nera efectueaza servicii de ambalare si teste microbiologice. Vrancea. Brasov. si cu nenumarate servicii acordate tertilor. urmarindu-se in permanenta cresterea productivitatii muncii si cresterea gradului de utilizare a capacitatilor de productie. pentru Carrefour produce 33 de produse cosmetice sub brandul Carrefour. Spania. Avand o capacitate anuala de productie de peste 20 de milioane de bucati. Dar nimic nu egaleaza satisfactia de a te putea bucura de binefacerile produselor Farmec. Norvegia. 11 . care nu va intarzia sa-ti redea acel farmec irezistibil ce te face sa fii admirata pentru look-ul tau cu adevarat de invidiat. Liban. cat si in strainatate. Galati. Republica Moldova. Italia. O adevarata incantare. Asigurarea calitatii se bazeaza si pe o permanenta instruire interna si pe realizarea auditurilor interne. Dezvoltarea companiei este sustinuta si de o consolidare permanenta a propriei retele de distributie bazata pe reprezentantele prezente in Timis. Arges si Bucuresti si pe punctele de lucru din Sibiu. Croatia. Slovacia. dar si ritmicitatea productiei. Kuwait. pentru care este asigurata calitatea.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->