Nama: SULIT Pengajian Am Kertas 1 Set 1 2 jam

Kelas :

PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL TINGGI PERSEKOLAHAN MALAYSIA PORTAL PENDIDIKAN UTUSAN 2001 PENGAJIAN AM
Kertas 1 Dua jam

Arahan Am: 1. Ada enam puluh soalan dalam ujian ini.Tiap - tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan. 2. Anda dikehendaki memilih jawapan yang tepat sekali dan menandakan jawapan itu pada Kertas Jaw apan Objektif yang berasingan. 3. Baca arahan pada Kertas Jawapan Objektif itu dengan teliti. 4. Jawab semua soalan. Markah tidak akan ditolak bagi jawapan yang salah : jumlah markah anda dalam ujian ini ialah bilangan soalan yang dijawab dengan betul.

Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

Soalan 1 hingga Soalan 3 berdasarkan petikan di bawah ini. Prinsip utama kebudayaan Malaysia hendaklah berteraskan kebudayaan rakyat asal rantau ini. Rakyat asal merujuk kepada rakyat yang mewarisi sejarah dan kehidupan budaya yang menduduki suatu wilayah di suatu rantau yang berbeza dengan rantau-rantau lain di bahagian dunia yang lain. Rantau ini juga di dalam tafsiran luas mahupun sempitnya adalah rantau alam Melayu yang menjunjungi pelbagai warisan tradisi budaya Kepulauan Melayu yang dikenal pasti melalui keluarga bahasa serumpun Melayu – Austranesia. Di dalam konteks Malaysia, suku bangsa itu sendiri mewakili sebahagian besar suku bangsa yang sama rasnya, iaitu suku bangsa Melayu, Bugis, Jawa, Minang, Iban, Murut, Kadazan dan suku-suku lain yang kecil. Mereka inilah yang kita namakan sebagai rakyat asal. Manakala rantau ini merujuk kepada suatu rantau yang musim, suasana geografi, iklim, flora dan fauna, laut dan tanah-tanihnya jauh berbeza dengan rantau yang lain. Rantau ini juga mengalami sejarah dan perhubungan kebudayaan yang lama dengan dunia luar, termasuk dengan tamadun Cina dan India di Asia dan Barat. Ukuran rantau ini akan memberikan natijah segala macam perubahan yang baru atau sifat dinamik budayanya akan selalu merujuk dan akur kehendak -kehendak iklim dan manusianya. Kebudayaan rakyat asal bukanlah suatu perkara yang muncul begitu sahaja tanpa melalui proses dan pengalaman sejarah. Kalau diambil daripada aspek linguistik, maka bahasa Melayu yang telah terbina daripada asas lingua-franca ratusan ribuan tahun yang lalu, iaitu telah dimajukan daripada bahasa Melayu kuno dan telah diperkukuhkan sebagai bahasa induk di alam ini. Rumpun bahasa sukuan atau dialek yang tersebar di merata daerah dan wilayah alam ini ternyata mempunyai persamaan ciri-ciri struktur linguistik dan perbendaharaan kata, walaupun di dalam berbagai-bagai jenis loghat yang diamalkan. Bahasa Melayu yang baru adalah bahasa yang menjadi bahasa pengucapan kebudayaan, bahasa baku yang berkembang menjadi bahasa nasional di Malaysia, Indonesia, Brunei, Singapura dan sebagai bahasa yang diucapkan di selatan Negara Thai dan di selatan Filipina. Rantau ini juga mengalami proses sejarah yang hampir sama dengan kedatangan kuasa penjajah barat yang bermula pada abad ke-15. Penjajah-penjajah itu ialah Portugis, Sepanyol dan Inggeris. Campur tangan mereka serta pengaruh-pengaruh lain telah mempengaruhi kehidupan, politik, sosial, ekonomi dan kebudayaan rakyat negara yang terjajah itu. Disesuaikan daripada rencana oleh Aziz Deraman, “Falsafah Kebudayaan Kebangsaan”, Dewan Budaya , Disember 1985.

Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

2

bahasa baku mampu menjadi bahasa persuratan .sedangkan bahasa sukuan wujud secara sempit di Filipina. Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad.sedangkan bahasa sukuan hanya mampu menjadi bahasa lisan.III dan IV II dan V II . kapur dan merak. Kuala Lumpur 3 . C. Flora dan fauna Malaysia yang kerap melambangkan identiti negara ialah… A. Antara yang berikut.sedangkan bahasa sukuan tidak . I. yang manakah dianggap boleh menjadi teras kebudayaan nasional Malaysia? I songkok II tarian naga III zapin IV ketupat dan rendang V sari A. bahasa baku adalah statik . B. jati dan gajah.sedangkan bahasa sukuan adalah bahasa yang dapat berkembang. B. meranti dan harimau 3. D. C.III dan IV 2. II dan III I.1. bahasa baku diiktiraf oleh negara. D. Perbezaan utama di antara bahasa baku dengan bahasa sukuan ialah… A B C D bahasa baku wujud di Malaysia dengan meluas. balak dan buaya.

Kuala Lumpur 4 . pekikan yang lebih cemas. Sekarang muncul wajah-wajah banduan yang tidak puas hati yang mahukan kebebasan. “ Dollah. singa dan beruang pula terbaring malas di atas simen yang kotor dengan campuran najis dan sisa makanan. Dan belum pun jawapan kepada pertanyaan itu diberi. dan ada yang menengking-nengking bapa dengan ejekan-ejekan yang boleh membuat orang ketawa. sudah puas aku cari” “Hilang?” Pemuda tadi kembali merenung wajah orang utan yang kian tergambar pada penglihatannya sebagai wajah bapanya di penjara. seorang lagi penjaga zoo yang berwajah ingin tahu muncul di antara mereka. Kenapa nasib bapanya sungguh malang? Bapa duduk di penjuru kandang. Wajah itu memerhati kepadanya memohon belas sambil sekali-sekala merenung penjaga zoo yang sudah bertukar kepada hakim yang berjubah dan memakai wig berbulu putih kepala. Keyakinan dan Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. Orang ramai yang mengelilingi kandang itu ada yang membaling beberapa biji kacang. Apabila bapa mengangkat mukanya. di merata pemida ini haiwan-haiwan yang menakutkan itu mulai berubah rupa dan bentuk menjadi manusia dalam penjara. Hakim tersenyum. bertelanjang. Dan perhatian itu kian berjangkit ke daerah y ang agak jauh pula sehingga sebahagian besar pengunjung zoo itu merasakan ada sesuatu yang menarik.Soalan 4 hingga Soalan 6 berdasarkan petikan di bawah ini. Samad. “ Apa fasal? Ada apa?” “ Kunci kandang binatang hilang. “ Dollah” Pekikan itu kurang jelas kedengaran kerana tenggelam dalam kebisingan pengunjung zoo yang ramai . Tentu sekali beliau akan membuat keputusan kepada setiap rayuan banduan di dalam kandang itu dengan suatu isyarat yang memuaskan. tanpa menghiraukan kepingan nanas dan papaya busuk yang tersaji dalam pinggan ayan yang agak kotor. Memandang kepada harimau. Tumpuan pandangan bapa hanyalah kepada seorang penjaga zoo yang dengan tiba-tiba bertukar secara perlahan-lahan menyerupai seorang hakim. Pemuda itu kian merasakan sesuatu perubahan pada dirinya. matanya kelihatan begitu sayu seolah-olah mengemis belas kasihan. Kesemuanya kelihatan lapar dengan jelingan mata yang tajam. “ Kenapa?” “ Kunci” “Kunci apa?” “Kunci kandang binatang” “Yalah ‘ tapi kenapa dengan kunci itu?” tanya Dollah termengah-mengah. Pekikan itu tentu sekali menerima perhatian orang ramai. Muka bapa tunduk. Badan bapa tidak berpakaian tetapi telah ditumbuhi bulu dengan banyaknya menyerupai orang utan. Dollah. Kemudian kedengaran pekikan itu lagi. Samaad. Dollaah. terutamanya yang berdekatan dan mendengarnya dengan jelas.

DBP . Akulah peguam bela sebenar.1987. Satu demi satu wajah dalam kurungan diperhatikannya. ‘Dari Luar Kurungan’ dalam Sayembara V. Tidak seorang penjaga zoo pun yang menyedari bahawa pemuda itu bukan pekerja zoo. Mengapakah penulis menganggap nasib bapanya sungguh malang? A Bapanya gila. “ Di mana kauletakkan?” “ Di tempat biasa. Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. B Bapanya merengkuk dalam penjara. D. Bapanya dibenci orang. Perbuatannya yang suka mengemis B. 5. 6. C. 4. Disesuaikan daripada Razak Mamat . Akulah peguambela mereka. ditangan pegawai penjaralah terletaknya kemahuan untuk mengurung atau membebaskan banduan. penjaga zoo mempunyai kuasa seperti hakim C. Perasaannya memekik tiba-tiba.kekuatan yang tiba-tiba menjelma itu membuatkan dia merasakan amat bertanggungjawab. mengharapkan sesuatu daripadanya. Apakah yang menyebabkan orang ramai membenci bapa pemuda itu? A.Kau tak ambil?” “Buat apa aku ganggu? Itu tugas kau.” Tiba-tiba jeritan itu meletus. Samad mengikuti Dollah. Keadaan tubuh badannya yang kotor C. Tidak seorang pengunjung zoo pun menyedari bahawa beberapa pintu kandang binatang buas tidak berkunci lagi. A.” jawab Dollah sambil beredar. Bapanya menjdi pengemis. “ Akulah peguam bela yang akan melepaskan kamu semua. Kelakuan bapanya suka bertelanjang D. Pemuda sering membayangkan bahawa penjaga zoo boleh berubah menjadi hakim. Masing-masing. penjaga zoo pandai berlakon sebagai hakim B. penjaga zoo boleh membuat keputusan seperti hakim. Kuala Lumpur 5 . waktu tadi mereka melihat dia menjalankan tugasnya di sisi kandang . D. Kesalahan jenayah yang pernah dilakukannya.

D.III dan IV Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. bukannya musuhnya seperti anak isterinya dan perabot rumahnya atau akan berubah menjadi penyakit-penyakit jiwa.IIIdan IV II.II dan III II. manusia liar dan kanak-kanak.suasana biasa. Kini manusia telah bertamadun dan ketika diharu perasaan marah mereka tidak selama-lamanya berjuang atau melawan secara langsung malah menyimpan dendam hatinya dan menunggu kesempatan-kesempatan lain untuk membalasnya. I.IV dan V I. Dari itu seorang yang sedang marah harus dibiarkan sehingga dia kembali tenang. kedua-duanya membekali seseorang dengan tenaga saraf yang kuat untuk menolongnya melakukan sesuatu tindakan yang tidak dapat dilakukannya dalam suasana .Soalan 7 hingga Soalan 9 berdasarkan petikan di bawah ini Naluri marah sama dengan naluri takut. Tegasnya manusia yang bertamadun tidak lagi memperlihatkan gejala -gejala kemarahan persis seperti yang diperlihatkan oleh binatang. Kemarahan melahirkan satu mood yang menyulitkan seseorang untuk berfikir dengan tenang. peraturan-peraturan masyarakat dan didikan telah memaksa tenaga perasaan yang tidak mendapat jalan keluar waktu marah. C. Kadang-kadang ia meminta pertolongan undang-undang dan ada pula yang berdoa kepada Allah agar menimpakan bala ke atas musuhnya. Kuala Lumpur 6 . Faktor-faktor yang mempengaruhi seseorang tidak bertindak secara agresif sewaktu marah ialah… I pendidikan II ketenangan III kemajuan tamadun IV ajaran agama V perasaan dendam A. B. yang terpaksa ditahan-tahan itu akan mencurah ke atas orang lain. kerana undang-undang. melayani orang lain dengan baik. Seseorang yang sedang marah kadang-kadang boleh membuat tamparan maut terhadap musuhnya. Dia tidak dapat mengawal dirinya. 7.memberi kemaafan dan mencari persefahaman. kerana peredaran darah di dalam badannya berputar begitu cepat dan hampir-hampir seluruh jentera badannya berada dalam keadaan kencang dan seluruh otot dan urat sarafnya tegang.

hemoglobin tidak akan berupaya lagi untuk membawa sebarang oksigen. sawi. Hemoglobin juga bertindak dengan bahan-bahan lain selain daripada oksigen dan terikat dengan kemas kepada nitrit. yang biasanya akan memberi kesan dengan teliti. 9. Daya kawal diri yang menurun. misalnya bayam. Perkara-perkara berikut adalah punca yang membawa kepada orang yang sedang marah boleh bertindak di luar kebiasannya. Sekiranya tanam-tanaman ini dibaja dengan nitrogen secara berlebihan hal ini boleh menyebabkan keracunan. Oleh yang demikian. Maut boleh berlaku sekiranya paras hemoglobin terlalu rendah. Apabila ini terjadi. Hemoglobin dihasilkan berterusan dan dipecahkan di dalam tubuh. gula bit.bunga kubis. boleh menyebabkan terjadinya” methmoglobilinemia” dalam beberapa cara. Peredaran darahnya yang berputar terlalu cepat. cara bertindak C. Kesan-kesan sedemikian kerap ditemuikan di Eropah dan di Amerika Utara. C. corak fikiran D. ketahanan badan B. Sekiranya paras nitrit pada manusia dan tumbuhan terlalu tinggi. Darah merah manusia mengandungi pigmen hemoglobin yang amat penting bagi kehidupan. Sesetengah tumbuhan menghimpunkan nitrat. nitrit adalah racun kerana menyebabkan keadaan cemas secara perlahan-lahan yang disebut sebagai ”methmoglobilinemia’. Seseorang itu boleh mengalami keracunan nitrit dalam berbagai-bagai cara. mungkin ramai kanak-kanak yang akan terlibat dan orang tua yang akan mati kerana sakit tua. Air minuman dari anak sungai atau telaga berhampiran dengan kawasan sedemikian ( seperti berhampiran dengan sawah padi ) mungkin juga mengandungi nitrat dan nitrit. dan sekiranya terdapat cukup nitrit dalam air minuman. A. lobak dan lain-lain. Kuala Lumpur 7 . Pembendungan tenaga dan perasaan marah. maka sebahagian daripadanya boleh bertukar kepada nitrit melalui bakteria. Apabila ini diminum setiap hari akan menyebabkan “asphyxiation”(sesak nafas kerana kurang zat asam darah) secara perlahan-lahan. kekuatan jasmani Soalan 10 hingga Soalan 12 berdasarkan petikan di bawah.8. sebahagian daripadanya juga boleh bertukar kepada nitrit. Hemoglobin ialah molekul protein yang besar menyerap molekul-molekul oksigen dalam paru-paru dan membawanya ke beberapa bahagian tubuh dan di situlah oksigen kemudiannya digunakan dalam proses metabolisme. Walaupun pada masa kini terdapat hanya sedikit sahaja Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. B. Persamaan yang dimaksudkan adalah dari segi… A. Dengan menggunakan baja nitrogen dengan banyak. naluri marah dan takut mempunyai persamaan. Mengikut pengarang. D. Seseorang yang kekurangan hemoglobin akan mengalami anaemia kerana keadaan ini tidak membolehkan hemoglobin membawa oksigen secukupnya. Tenaga sarafnya yang kuat.

IV. Kurangnya sel darah merah dalam peredaran lalu menyebabkan keupayan darah pembawa oksigen menjadi lemah. Hemoglobin terdiri daripada molekul protein III. Penggunaan baja nitrogen dengan banyak.III dan V I. I. Penyakit yang diakibatkan oleh lemahnya peredaran darah. II. D. V. Banyak menggunakan protein dalam “ gizi seimbang” kita.keracunan nitrit di Asia Tenggara tetapi kekerapan penggunaan baja untuk memenuhi keperluan pertumbuhan penduduk memungkinkan bertambahnya kejadian yang demikian. B. Faktor-faktor yang menyebabkan “methmoglobilinemia” adalah seperti yang berikut… I. V. dan III I. Tindakan bakteria ke atas nitrat dalam badan manusia A.III dan IV D. Kuala Lumpur 8 . Tindak balas antara nitrit dan nitrat II. I. Hemoglobin terdapat dalam darah merah dan putih. Hemoglobin digunakan dalam proses metabolisme.IV dan V II. Kurangnya oksigen dalam tubuh. 10.III dan IV C. D. C. Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. Penggunaan air minuman yang mengandungi nitrat dengan banyak. I. III. C. Heinemann Educational Books (Asia ) Ltd. IV. Hemoglobin menyerap oksigen dalam paru-paru.III dan V 11. Disesuaikan daripada The Sinking Ark oleh David Lee. 12.1980. A.II. II. Hemoglobin membawa oksigen ke bahagian-bahagian lain dalam tubuh.II dan III B. II. B.III dan V Apakah yang dimaksudkan dengan “anaemia”? A. dan dengan ini hemoglobin menjadi lemah. Pernyataan manakah yang benar tentang hemoglobin? I. Peracunan yang berlaku dalam hemoglobin kerana kurangnya oksigen.

14. Berusaha untuk menggunakan teknologi baru dalam proses pengurusan.Y dan Z. Meningkatkan prestasi pengurusan dan Z pembangunan serta mempunyai nilai dan etika kerja yang positif. II III Dasar Persyarikatan Dasar Pandang Ke Timur Padankan dasar –dasar kerajaan I. Matlamat – matlamat di atas berkaitan dengan A. Dasar Penswastaan B. Dasar Kerajaan I Dasar Penswastaan Objektif Utama Mewujudkan kerjasama erat antara X sektor awam dengan sektor swasta untuk mencapai faedah bersama Meningkatkan kecekapan dan Y penghasilan kerja untuk memastikan keuntungan maksimum dicapai. Dasar Produktiviti Negara C. Menggalakkan perkongsian maklumat dan saling memahami matlamat kedua-dua sektor. I X Z Y Y II Y X X Z III Z Y Z X A B C D Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. Kerjasama Teknikal Malaysia. Mewujudkan kerjasama yang erat antara sektor swasta dengan sektor awam.II dan III dengan objektif-objektif utama X. Dasar Persyarikatan Malaysia D.13. Kuala Lumpur 9 .

Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. Padankan objektif X . Yang manakah antara berikut merupakan tumpuan utama Dasar Peningkatan Daya Pengeluaran Negara ? A mewujudkan kerjasama dan saling membantu antara sektor awam dan sektor swasta B meningkatkan daya pengeluaran dalam semua sektor untuk menghadapi persaingan ekonomi antarabangsa C mengagihkan sumber secara berkesan dan cekap D meringankan beban kerajaan Dasar Beli Barangan Buatan Malaysia merupakan satu dasar sokongan kepada… A B C D Pelan Induk Perindustrian Dasar Pertanian Negara Dasar Peningkatan Daya Pengeluaran Negara Dasar Perindustrian Berat.Y dan Z dengan dasar I. Kuala Lumpur 10 . Dasar Wawasan 2020 Objektif Meninggikan tahap penyelidikan dan pembangunan teknologi tempatan. III Z X Z Y I X II Dasar Perindustrian Negara Dasar kebudayaan Kebangsaan Y Z III A B C D I X Y Y Z II Y Z X X 16. Menjadikan Malaysia negara industri.II dan III.maju. 17.15. Yang berikut adalah dasar-dasar pembangunan di Malaysia.makmur dan bersatu padu. Membentuk satu identiti nasional sebagai asas pemupukan perpaduan negara.

I dan II II dan III III dan IV I.III I. C Suruhanjaya khas bersifat sementara untuk menyelesaikan sesuatu masalah kecemasan.iaitu suruhanjaya tetap dan suruhanjaya khas.III III. yang manakah mungkin menjadi masalah penghalang Dasar Pandang ke Timur ? I II III IV A B C D Masalah bahasa Kenaikan harga yen Sikap anti kerajaan Ketidaksungguhan kerajaan melaksanakan dasar ini.IV II. I.III. D Suruhanjaya adalah tertakluk kepada arahan Menteri.II dan III 19 Antara yang berikut yang manakah merupakan perbezaan antara badan berkanun dan badan tidak berkanun? I II III IV A B C D Badan berkanun ditubuhkan di bawah Akta Parlimen atau Enakmen Negeri manakala badan tidak berkanun diperbadankan di bawah Akta Syarikat.18.suruhanjaya perkhidmatan dan suruhanjaya pilihan raya. Badan berkanun merupakan agensi kerajaan manakala badan tidak berkanun bukan merupakan agensi kerajaan Badan berkanun boleh meminjam pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan tetapi badan tidak berkanun tidak boleh meminjam pegawai Perkhidmatan Awam. B Suruhanjaya tetap terbahagi kepada dua jenis iaitu . Badan berkanun boleh menubuhkan anak syarikat tetapi badan tidak berkanun tidak boleh menubuhkan anak-anak syarikat. Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. Kuala Lumpur 11 . Antara yang berikut.IV 20 Semua pernyataan berikut adalah benar tentang suruhanjaya kecuali… A Suruhanjaya terbahagi kepada dua jenis.II.

C. D. Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri menjalankan kuasa eksekutif negeri. I. Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dianggotai oleh 4 hingga 8 orang ahli serta 3 orang pegawai ex –officio. Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. A. Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri bertanggungjawab kepada Raja atau Yang Di Pertua Negeri.21 Yang manakah di antara berikut benar mengenai ahli Dewan Negara? I Seseorang ahli Dewan Negara tidak boleh menjadi ahli Dewan Undangan Negeri pada masa yang sama. II Seseorang ahli Dewan Negara yang dipilih oleh Dewan Undangan Negeri tidak boleh menjadi ahli yang dilantik oleh Yang di Pertuan Agong pada masa yang sama. IV Seseorang ahli Dewan Negara tidak boleh menjadi ahli Dewan Rakyat pada sidang Parlimen yang seterusnya.II dan III II dan IV I dan IV II dan III 22 Semua yang berikut benar tentang Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri kecuali… A B C D Majlis mesyuarat Kerajaan Negeri diketuai oleh Menteri Besar atau Ketua Menteri. III Seseorang ahli Dewan Negara yang dipilih oleh Dewan Undangan Negeri tidak boleh mewakili lebih daripada satu kawasan pilihanraya. B. Kuala Lumpur 12 .

II dan IV I.IV B.II dan III II. Kedudukan istimewa Jawatan Perdana Menteri Kewarganegaraan Bahasa Melayu Hak mengundi dalam pilihan raya umum I dan III I. II. I.III D.IV III.III danV Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. IV. III.IV II.IV dan V III.IV BERSAMA II.III dan IV II.23 Yang manakah di antara berikut merupakan kementerian yang mengakaun sendiri? I II III IV V A B C D Kementerian Dalam Negeri Kementerian Luar Negeri Kementerian Pertahanan Kementerian Kesihatan. IV I. B. V. C. A.IV dan V 24. II. NEGERI III.V 25.VI V.V II.IV C. Kuala Lumpur 13 . I . PERKARA I Perhutanan dan pertanian II Keselamatan Dalam Negeri III Pengairan dan Perparitan IV Bekalan kuasa elektrik V Perancangan bandar dan kampung VI Hal ehwal agama Islam Yang manakah di antara padanan berikut tepat? PERSEKUTUAN A. Kementerian Pendidikan I.III dan V I. D.IV Yang manakah di antara perkara-perkara berikut merupakan tolak ansur antara kaum bagi mencapai kemerdekaan Tanah Melayu? I.VI III. I.

I dan II I dan III I dan III I.II dan IV Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. B. Melantik seorang perdana menteri Melantik seorang Timbalan Yang di Pertuan Agong Menolakpermintaan Perdana Menteri membubarkan parlimen Menolak permintaan Raja-raja Melayu mengadakan Mesyuarat Majlis Raja-raja. Semua kebebasan ini dinyatakan sebagai X yang dimaksudkan sebagai… A. D. kebebasan individu kebebasan asasi kebebasan sejagat kebebasan mutlak 27. D. Kuala Lumpur 14 . B. Yang manakah diantara berikut merupakan kuasa budi bicara Yang diPertuan Agong? I II III IV A. C.26 X Kebebasan diri Kebebasan beragama Kebebasan bercakap Sama rata di sisi undang-undang Rajah di atas menunjukkan beberapa aspek kebebasan bagi setiap rakyat di negara ini sebagaimana yang dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan. C.

II . C. Kabinet Menentukan bidangkuasa dan tanggungjawab unit-unit pentadbiran bagi memudahkan kawalan oleh badan eksekutif perundangan dan kehakiman Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad.28.III I. Fungsi X Membahagikan tugas-tugas kerajaan supaya dapat dijalankan dengan cara yang paling cekap dan berkesan supaya memastikan pertindihan kerja yang paling minimum Apakah X? A.Mengkaji dan menilai skim bantuan teknik dan kewangan negara. Mesyuarat Majlis Raja-raja disertai oleh Menteri-menteri Besar dan Ketua-ketua Menteri I. C. daripada kerajaan asing dan institusi antarabangsa . Struktur D. D. Raja-raja Melayu dan para Yang di-Pertua Negeri. Birokrasi B.IV . Kuala Lumpur 15 .III .II III. 30. Organisasi C. yang manakah bertanggungjawab melaksanakan tugas di atas? A. Mesyuarat Majlis Raja-raja diadakan tiga atau empat kali setahun Mesyuarat Majlis Raja-raja hanya diadakan dengan dipanggil oleh Yang di-Pertuan Agong Mesyuarat Majlis Raja-raja dihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong.Menyediakan rancangan pembangunan kebangsaan lima tahun secara menyeluruh Antara yang berikut. Yang manakah diantara berikut benar tentang Mesyuarat Majlis Rajaraja? I II III IV A.IV I. Perbendaharaan Unit Penyelidikan Sosio-ekonomi Unit Perancang Ekonomi Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Tenaga Manusia 29. B. D. B.

D. Sesuaikan pentadbiran di Sarawak berikut dengan pegawainya. I.III C. Pentadbiran Bahagian Daerah Daerah Kecil Kampung Pegawai Temenggung Pegawai daerah Pemanca Ketua Kampung I II III IV A. Antara yang berikut.III III.II B. yang manakah menjadi tanggungjawab dalam Senarai Bersama? I II III IV Perlindungan Mergastua.III D. I. B. I.31.III I. yang manakah merupakan tujuan utama Bank Pertanian ditubuhkan? A. C. Membasmi kutu rayau Pemeliharaan penyu Cuti Hari Thaipusam A. II. III. untuk menghapuskan peranan orang tengah untuk memberikan bantuan kepada peladang kecil yang tidak bermodal untukmembantu petani miskin ynag sering diancam bencana alam untuk menyelaraskan pertanian di luar bandar Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. Kuala Lumpur 16 . C.IV 32.IV Antara yang berikut.II II. D. B. 33.

yang manakah merupakan punca kewangan pihak berkuasa tempatan? I II III IV A. D. Kuala Lumpur 17 . Pejabat Setiausaha Persekutuan Sabah. D. C. Pejabat Penasihat Undang-undang Negeri 35.IV I.II .III Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. B. C.III III. Antara yang berikut. Cukai harta benda bayaran perkhidamtan dan lesen-lesen Pinjaman khas daripada KerajaanPusat Kutipan dan hasil cukai pendapatan I. KEMENTERIAN HAL EHWAL DALAM NEGERI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM Majlis Perancangan Pembangunan Negara Jawatankuasa Kewangan Negeri.II II. TANGGUNGJAWAB X PERSEKUTUAN JABATAN PERDANA MENTERI Apakah X? A. B.34.

B.Menghasilkan radioisotop untuk kegunaan dalam bidang perubatan dan perindustrian Pernyataan di atas adalah tugas-tugas… A. Ismail (PUSPATI) Unit Tenaga Nuklear di Jabatan Perdana Menteri Jabatan/Badan Berkanun Jabatan Pendaftaran Negara Badan Pencegah Rasuah Lembaga Lebuhraya Malaysia Lembaga Penapis Filem 37. Kuala Lumpur 18 . C. D. C.II II. I.IV Menjalankan penyelidikan dalam penggunaan sains dan teknologi nuklear .36.III Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad.III III. Hasil daripada Pendaftaran Negara Hasil daripada lesen kereta bermotor Hasil daripada cukai hiburan Hasil daripada cukai sampah I.IV I. D.II II. Antara yang berikut. B. C.Yang manakah di antara pasangan berikut benar? Kementerian I Kementerian Dalam Negeri II Kementerian Kehakiman III Kementerian Pengangkutan IV Kementerian Penerangan A. Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) Pusat Penyelidikan Atom Tun Dr. B. 38. D. Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).IV I.III III. Yang berikut adalah senarai Kementerian dan jabatan atau badan berkanun di bawah jagaannya. yang manakah merupakan sumber-sumber hasil yang perlu diserahkan kepada kerajaan negeri? I II III IV A.

39.IV II.III III. C. B.III .IV I.III 40.II.II.V II.IV Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad.III I. D. yang manakah merupakan bidang kuasa sivil Mahkamah Syariah yang berkuat kuasa terhadap penduduk beragama Islam di Semenanjung Malaysia? I II III IV A. Kesalahan menganiaya isteri Kesalahan tidak berpuasa pada bulan Ramadan Kesalahan tidak memberikan nafkah kepada tanggungan setelah bercerai dengan isterinya. D. Yang manakah antara yang berikut merupakan bidang kuasa jenayah Mahkamah Syariah? I II III IV V A. Antara yang berikut . Kuala Lumpur 19 . Membatalkan nikah Membicarakan kes tidak membayar zakat Menjatuhkan hukuman ke atas penujal minuman keras Membicarakan kesalahan-kesalahan matrimoni Mesyuarat Majlis Raja-raja Membicarakan kes tidak memberikan nafkah I.V I.II . C. Kesalahan yang berkaitan dengan pembahagian harta sepencarian suami isteri I. B.

III. Antara pernyataan-pernyataan berikut.III III. C. D.41.II II. Kuala Lumpur 20 . III I. Undang undang adat yang diwarisi dianggap sebagai hukum Islam. Antara yang berikut yang manakah merupakan undang-undang tidak bertulis di Malaysia? I II III IV A.IV 42. yang manakah benar tentang pelaksanaan undang-undang pada masa penjajahan? I II III IV A. Undang-undang adat penduduk tempatan terus diamalkan pada masa penjajahan Belanda I. Undang-undang Inggeris dikuatkuasakan sepenuhnya di Negerinegeri selat. C. B. Peguam Negara A.II.II. Undang-undang adat kaum bukan bumiputera pun dipatuhi juga dalam perbicaraan.IV II.IV I.II. C.IV Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad.IV I. B. Keputusan mahkamah Undang-undang adat Akta dan Enakmen Undang-undang Inggeris I. I. Antara jawatan-jawatan berikut yang manakah ialah lantikan Yang diPertuan Agong dan pemecatannya melalui tribunal? I Perdana menteri II Juruaudit Negara III Speaker Dewan rakyat IV.II II. D. D.IV II.III.III I. B.II.IV 43.

D.44.IV I.II . B. IV Hakim mahkamah berhak merujuk kepad keputusan mahkamah sebelumnya dalam perbicaraan kesnya.IV I.III.IV 45.II . I. D.III I.III III . C.IV I. Antara yang berikut.IV II. III Hakim mahkamah berhak membuat prinsip kehakimanya sendiri sekiranya tidak ada peruntukan dalam undang-undang bertulis. memutuskan sebarang pertikaian antar negeri-negeri mempunyai kuasa meminda keputusan Mahkamah Tinggi mendengar rayuan ulang bicara kes sivil dan jenayah yang diputuskan oleh Mahkamah Rayuan memutuskan persoalan Perlembagaan yang ditimbulkan dalam perbicaraan di mahkamah yang lebih rendah I. A.IV 46. D. yang manakah merupakan bidang kuasa Mahkamah Persekutuan? I II III IV.III . minum Minuman Keras.II. A. B. B. C.II III I. yang manakah merujuk kepada dokrin tersebut? I Hakim mahkamah yang lebih lama memegang jawatan lebih berkuasa daripada hakim mahkamah yang baru dilantik. Kuala Lumpur 21 .IV Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad.II I. A. doktrin duluan kehakiman dipakai juga sebagai sumber undang-undang dalam sistem perundangan Malaysia. berkhalwat bercerai mengajarkan ajaran sesat. Antara yang berikut yang manakah merupakan kes-kes jenayah yang boleh diadili oleh Mahkamah Syariah? I II III IV. C.II . I. II Hakim mahkamah mesti mematuhi arahan ketua hakim Negara atau Hakim Besar dalam membuat keputusan sesuatu kes.IV II . Antara yang berikut . Selain statut.II.III .

47. D. Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. B. mentafsirkan peruntukan Perlembagaan Negara menyemak keputusan mahkamah yang lebih rendah membicarakan semula kes-kes sivil dan jenayah.III 49. A.II . Antara berikut. C. Tuntutan perceraian suami isteri Tuntutan hutang Pemalsuan mata wang Kesalahan pecah amanah Tuntutan harta pusaka I. IV.IV III.II II. B. yang manakah merupakan kes-kes sivil mahkamah awam? I II III.III . III. A.IV 48. D. Antara yang berikut. C. yang manakah merupakan fungsi Jabatan Peguam Negara? I. IV V. B. C.V I. mengadili pertikaian antara Kerajaan Negeri dengan kerajaan Persekutuan.V I.II .IV I. Bidang kuasa Mahkamah Persekutuan berbeza daripada bidang kuasa Mahkamah Tinggi dari aspek… A. II. Kuala Lumpur 22 .V II. Bertanggungjawab mendakwa pesalah jenayah yang berat Melaksanakan semua tuntutan sivil bagi pihak kerajaan Menasihati kerajaan dan menteri –menteri berhubung dengan undang-undang Merangkakan rang undang-undang kerajaan negeri untuk diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri I. D.

II II.IV I. Speaker Parlimen . Perdana Menteri dan Menteri C.50.Saraannya ditanggung oleh kumpulan wang yang disatukan.$ 5 163 juta 1985 . Hasil esport getah telah berkurangan sebanyak lebih daripada 30% Jumlah hasil eksport telah meningkat sebanyak lebih daripada 700% Sektor perkilangan telah berkembang hampir 200% pengeluaran petroleum telah meningkat sebanyak lebih daripada 400% I. D.$38 007 juta Rajah 1 51. hakim mahkamah. hakim tribunal. yang manakah benar? I II III IV. B. Kuala Lumpur 23 .II.Kelakuannya tidak boleh dibincangkan dalam Persidangan Parlimen kecuali dengan satu usul yang disokong oleh tidak kurang dari 1/4 daripada jumlah ahli. Soalan 51 dan Soalan 52 adalah berdasarkan Rajah 1 di bawah. Antara yang berikut. . A. C. D. . Lain-lain Bijih Timah Kayu Bergergaji Gas asli cecair Kaya Balak Bergergaji Getah 3% 5% 7% 10% 20% 4% 12% 1970 12% 4% 5% 33% 3% 35% 7% 1985 Barang-barang perkilangan 8% 10% Minyak Kelapa Sawit 22% Petroleum Komposisi Eksport Malaysia 1970 .III III.III Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. B. Pernyataan di atas berkaitan dengan jawatan… A.

C. IV. Barang-barang perkilangan Petroleum Minyak kelapa sawit Gas asli cecair Soalan 53 dan Soalan 54 adalah berdasarkan Rajah 2 di bawah. benar tentang penduduk dan guna tenaga di Malaysia bagi tempoh 1980 –1990? I II III.III C. Lelaki 1980 6 992 3 555 4 593 7 951 3 913 3 174 3 915 Jumlah 4 817 7 846 13 879 5 469 9 187 15 791 6 114 10 602 17 877 Perempuan 1643 3931 6887 1914 1985 4594 7840 2201 5289 8878 1990 8 999 10 000 8 000 5 313 6 000 4 000 2 000 0 0 2 000 4 000 6 000 8 000 10 000 Petunjuk: Guna tenaga Penduduk dalam kumpulan umur bekerja Penduduk Rajah 2 53.II B.III D. II . Yang manakah di antara sektor berikut pada tahun 1985 yang memberikan sumbangan yang hampir sama banyak dengan sumbangan sektor getah pada tahun 1970? A. II. Yang manakah antara pernyataan berikut. B. Kuala Lumpur 24 .52. Kadar pengangguran perempuan lebih tinggi daripada lelaki Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. D. A. Kadar pertambahan penduduk lebih tinggi daripada kadar pertambahan guna tenaga. I.IV Kerajaan telah berjaya mengurangkan kadar pengangguran Rajah menunjukkan nisbah penduduk dalam kumpulan umur bekerja dengan penduduk. I.

1 15.3 25. anggaran kasar jumlah penduduk Malaysia pada tahun 2000 ialah… A. 22 juta orang.3 14.7 26. B.4 1995 RM147.8 billion 27. 24 juta orang. Kuala Lumpur 25 .4 6. 23 juta orang. Jika pertambahan penduduk bagi tempoh 1990-2000 sama dengan kadar pertambahan penduduk bagi tempoh 1980 -1990. 21 juta orang. D. DESTINASI EKSPORT UTAMA UNTUK KELUARAN SEKTOR PEMBUATAN 1990 DAN 1995 (%) 31.9 17.54.5 billion Rajah 3 Amerika Syarikat Negara-negara Lain Negara-negara Selatan Kesatuan Eropah Jepun Negara-negara ASEAN Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad.1 2.5 8. Soalan 55 dan Soalan 56 berdasarkan Rajah 3 di bawah.2 15 1990 RM46. C.1 10.

Kuala Lumpur 26 .55.II dan III I. C. Hasil ekspot keluaran sektor pembuatan Malaysia ke negaranegara ASEAN merosot sebanyak 3.8376 bilion.2% Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. Amerika Syarikat merupakan destinasi eksport sektor pembuatan Malaysia yang paling penting. 6. yang manakah benar mengenai eksport keluaran sektor pembuatan Malaysia pada tahun 1990? I II.200. C. B. Antara yang berikut. III IV. yang manakah benar mengenai eksport keluaran sektor pembuatan Malaysia pada tahun 1995? A. D.6% pada tahun 1995 berbanding tahun 1990. D.357. Jumlah eksport sektor pembuatan Malaysia ke Negara-negara Selatan ialah RM 1.1% daripada pendapatan negara Malaysia pada tahun 1995 diperoleh daripada eksport keluaran sektor pembuatan ke Negaranegara Selatan. Antara berikut. A. Hasil eksport keluaran sektor pembuatan Malaysia ke Jepun meningkat sebanyak 296% paada tahun 1 995 berbanding tahun 1990. Hasil eksport Malaysia ke Negara-negara ASEAN sekali ganda lebih besar daripada eksport ke Negara-negara Kesatuan Eropah. B.000 I dan II II dan IV I.III dan IV 56. Pendapatan eksport keluaran sektor pembuatan ke Negara-negaar Kesatuan Eropah mengalami kemerosotan sebanyak 2. Jumlah eksport sektor pembuatan Malaysia ke Jepun bernilai RM 3.

1 juta 2764.7 12. Negara yang mempunyai perbelanjaan yang tinggi untuk sektor pendidikan ialah negara… A.4 juta 58.0 unit X = 0.2 juta 2463. Jadual 1 : Belanjawan Pendidikan Bagi Beberapa Buah Negara Terpilih. Berapakah Keluaran Negara Kasar bagi T jika dihitung dalam unit mata wang V? A. Perbelanjaan untuk sektor Pendidikan Negara Unit Matawang Perbelanjaan dalam unit matawang tempatan (juta) Peratusan daripada keluaran Negara Kasar P Q R S T V 17.4 unit W = 4. 279. D. 1991. C.4 W 12. P Q R S Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. D.1 juta 2513.8 9.3 Y 23. Kuala Lumpur 27 .0 unit Z Jadual 1 57. B.Soalan 57 dan Soalan 58 adalah berdasarkan Jadual 1 di bawah.1 Z 248.2 8.6 10. B.8 6.9 X 109.8 unit Y = 9. C.9 Nota: 1 unit V = 0.

30 ekor ayam dan 2 ekor arnab. Tuan-tuan rumah Pegawai kerajaan Pegawai kerajaan yang memiliki rumah Pekerja kilang Pekerja kilang yang memilki rumah A. 150. “ Berapa ekor binatang ternakan Pak Ngah ada?” tanya Azman. Kuala Lumpur 28 . ‘”Tak banyak.000 orang 15. D. 60. C.000 orang 40. KERTAS SOALAN TAMAT Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. B. Berdasarkan maklumat yang disediakan di bawah ini nyatakan jumlah buku panduan yang perlu dicetak. C. Selepas makan.000 orang Berapa ekor ayam dan arnabkah yang ada di kebun Pak Ngah? A.59. 20 ekor arnab dan 30 ekor ayam 25 ekor ayam dan 25 ekor arnab 50 ekor ayam sahaja.000 orang 65.000 buah buku 57.” Jawab Pak Ngah. 150. dan memilih kes bapa saudaranya. Bapa saudaranya seorang pekebun kecil dan menternak beberapa ekor ayam dan arnab. hari mula senja.000 buah buku Sewaktu Azman tiba di rumah saudaranya. Azman mengambil kesempatan mendapatkan maklumat awal tentang kebun bapa saudaranya itu sebelum mengikutinya ke kebun pada keesokan harinya. D. Azman telah berjanji akan menyediakan satu laporan t ntang aktiviti pertanian e untuk kelasnya. Persatuan Penduduk Taman Pelangi Johor Bahru telah membuat keputusan untuk mencetak buku panduan menjaga keselamatan jalan raya untuk pegawai kerajaan dan pekerja kilang. Sejak kebelakangan ini kemalangan jalan raya semakin bertambah .000 orang 30. cuma 50 kepala dan 140 kaki sahaja.000 buah buku 169. B.000 buah buku 38.

C 45. A 32. A 33. C 52. B 2. D 46. D 54. B 9. B 31. A 20. B Portal Pendidikan Utusan 2001 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad. B 19. C 15. D 42. D 44. A 60. C 23. A 37. B 34. B 59. D 11. B 28. A 58. D 36. D 13. D 47. D 43. D 22. B 5. C 40. D 12. D 50. D 41. D 17. D 8. C 48. C 51. B 10. C 38. C 55. D 6.JAWAPAN KERTAS MODEL: SET 1/2001 1. Kuala Lumpur 29 . D 49. D 3. C 35. B 4. B 27. A 16. D 53. B 18. C 26. B 56. C 30. B 25. D 7. C 14. D 29. C 39. C 57. D 21. D 24.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful