TITILURI FINANCIARE Actiuni si Obligatiuni 1. Definitii: • Actiuni • Obligatiuni 2. Avantajele si dezavantajele actiunilor si obligatiunilor 3.

Operatiuni tehnice de capital la care pot fi supuse actiunile • Stock cash • Stock dividend • Stock split 4. Operatiune alba

1. Definitii: • Actiunile = reprezinta fractiuni din capitalul social al unei societati si desemneaza raportul juridic dintre actionar (persoana care detine actiuni) si societatea emitenta. • Obligatiunile = titluri financiare ce ofera proprietarului dreptul de creanta asupra emitentului. 2. Avantajele si dezavantajele actiunilor si obligatiunilor Titlurile financiare primare, acţiunile şi obligaţiunile, diferă în privinţa rentabilităţii şi riscului oferite investitorilor de capital, astfel: Avantaje ACŢIUNI OBLIGAŢIUNI • conservă mai bine •mai puţin riscante, datorită puterea de cumpărare a termenelor ferme de determinare şi de capitalului investit, prin plată integrarea mai operativă a - a dobânzilor şi inflaţiei în preţuri; - a valorii de rambursat • mai riscante (volatile), datorită caracterului variabil - al dividendelor şi - al preţului de răscumpărare • mai puţin conservative pentru puterea de cumpărare a capitalului investit prin volatilitatea ca preţ la variaţiile ratei dobânzii de piaţă

Dezavantaj e

3. Operatiuni tehnice de capital la care pot fi supuse actiunile

1

Valoarea de piata a unei actiuni SFD era inainte de splitare de 52 USD/act.Se practica atunci cand preţul de piaţă (cursul bursier) al acţiunii a crescut foarte mult. Inc. Numarul actiunilor aflate in circulatie era N.Valoarea unei actiuni SFD este: 26USD/act (52/2) .Nr. Care este valoarea unei actiuni dupa splitare si numarul de actiuni aflate in circulatie? Raspuns: Dupa splitare: . ceea ce afecteaza lichiditatea in piata a respectivei actiuni .In urma realizarii acestei operatiuni au loc urmatoarele efecte: o o o cresterea numarului de actiuni reducerea proportionala a valorii unei actiuni mentinerea neschimbata a capitalizarii bursiere a societatii emitente Exemplu: Adunarea Generala a Actionarilor Smithfield Foods.Inseamna divizarea valorii (de piaţă şi contabile) a unei actiuni in doua. concomitent cu multiplicarea corespunzătoare a numărului total de acţiuni. symbol SFD) decide pentru data de 17 decembrie 2001 o splitare a actiunilor companiei de 2 la 1. (cotata la NYSE -New York Stock Exchange. • Stock split: . având ca efect imediat reducerea valorii de piaţă a respectivelor acţiuni. trei sau mai multe actiuni. .Asupra emisiunii iniţiale de acţiuni şi în timp pot avea loc o serie de operaţiuni tehnice (de ajustare a unor condiţii de emisiune) numite generic operaţiuni tehnice de capital: • stock split ( divizarea valorii acţiunilor) • stock dividend (distribuirea de dividende în acţiuni nou emise) • stock cash (nou aport de capital ) Cele trei tipuri de operaţiuni tehnice de capital. fac să crească numărul acţiunilor emise. Actiuni aflate in circulatie: 2 * N • Stock dividend: Este o modalitate de autofintarea 2 .

are nevoie de surse de finantare externe proprii (nu imprumutate)1 in completarea autofintarii In urma realizarii acestei operatiuni au loc urmatoarele efecte: o cresterea numarului de actiuni o reducerea proportionala a valorii de piata a unei actiuni Creşterea cu „n“ a numărului de acţiuni emise conduce la diminuarea valorii de piaţă a acţiunii. Se practica atunci cand societatea doreste sa isi extinda activitatea. a carui valoare va fi egala exact cu diferenta de pret intre cursul de piata anterior si cursul actual) • Stock cash este: - operaţiunea de emisiune suplimentară de acţiuni pentru majorarea cu cash a capitalului social. a unui drept de atribuire (DA. atunci cand societatea doreste sa isi extinda activitatea. la fiecare acţiune veche. de obicei. care. matematic. distribuite gratuit şi proporţional către vechii actionari Se practica. ar trebui să fie egală cu: P* = N ⋅P +n⋅E N +n . dar nu doreste sa apeleze la surse externe de finantare In urma realizarii acestei operatiuni au loc urmatoarele efecte: o cresterea numarului de actiuni o reducerea proportionala a valorii de piata a unei actiuni o mentinerea neschimbata a capitalizarii bursiere a societatii emitente - Reducerea valorii de piaţă a acţiunilor vechi va fi compensată prin ataşarea. VN < E < P  P* < P 1 Sursele de finantare pot fi: • surse proprii o interne (autofinantare) o externe (emisiune actiuni) • surse imprumutate o emisiune obligatiuni pe piata obligatara o credit bancar 3 . are nevoie de surse de finantare.- Presupune plata dividendelor sub formă de acţiuni nou emise.

În compensarea efectului de dilutie a preţului acţiunilor. n = numarul de actiuni nou emise P = preţul (de piaţă) al acţiunilor vechi. Operatiune alba = operatiunea prin care vechii actionari pot cumpara actiuni noi (la pretul de emisiune) doar cu banii incasati din vanzarea unei parti din numarul drepturilor de subscriere detinute. unde: * n DS ⋅ d + E P d = numarul de actiuni vechi ce trebuie detinute pentru a putea cumparara o actiune noua DS = valoarea unui drept de subscriere 4 . . d = . dupa emisiune VN = valoarea nominala a unei actiuni In urma emisiunii de noi actini valoarea de piata (cursul bursier ) al vechilor actiuni va scadea de la P la P*. astfel averea vechilor actionari ramanand neschimbata 4. acţionarii vechi primesc cate un drept de subscriere (DS) (preferenţial) pentru fiecare acţiune veche deţinută. Banii incasati din vanzarea acelei parti din numarul drepturilor de subscriere sunt cheltuiti integral pentru achzitia de noi actiuni. Valoarea unui DS este egala cu diferenţa dintre preţul vechi P mai mare şi preţul nou P* mai mic. astfel: DS = P − P * Dreptul de subscriere are doua roluri majore: Confera drept preferential ( de preemtiune) vechilor actionari la cumpararea de noi actiuni Compenseaza efectul de dilutie.unde: N = număr de acţiuni vechi. Numărul „x“ de DS necesare a fi vândute se calculează după relaţia: x= N⋅E N ⋅E N = . inainte de emisiune E = preţul de emisiune al acţiunilor noi P* = pretul de piata al actiunilor vechi si noi. Scaderea pretului vechilor actiuni in urma unei emisiuni poarta numele de efect de dilutie (scaderea averii vechilor proprietari).

vechii actionari platesc doar pretul de emisiune E. in timp ce noii actionari platesc P* = E + d * DS 5 .Pentru cumpararea unei actiuni noi : • o o • o o Vechii actionari trebuie: sa detina un numar „d” de drepturi de subscriere sa plateasca pretul de emisiune E Noii actionari trebuie: sa cumpere un numar „d” de DS. pe care ei vor plati : d * DS sa plateasca pretul de emisiune: E Deci.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful