3368874-melempar-cakera[1]

MELEMPAR CAKERA

MELEMPAR CAKERA
SEJARAH BAHAGIAN CAKERA & PERALATAN KAWASAN LEMPARAN TEKNIK PEGANGAN TEKNIK LEMPARAN UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN LATIHAN ANSUR MAJU RUJUKAN

SEJARAH MELEMPAR CAKERA

Sejak acara lempar cakera diperkenalkan pada zaman Greek purba, acara ini telah mengalami banyak perubahan terutama dari aspek peraturan dan gaya lemparan cakera. Dari lemparan cara berdiri di atas “ pedestal” dalam pentas gaya melempar 90°, gaya rotasi atau berpusing dan lempar dan pelbagai gaya lemparan lain telah diperkenalkan oleh jaguhjaguh dunia pada era-era tertentu.

SEJARAH MELEMPAR CAKERA Oleh itu. . kelajuan dan kuasa serta menguasai teknik lemparan yang betul untuk menghasilkan lemparan yang sempurna. Prinsip lemparan yang digunakan dalam acara ini hampir sama dengan acara lontar peluru dan baling tukul besi. kita juga perlu mempunyai koordinasi serta stabiliti yang baik ketika berputar dan melakukan lemparan. acara lempar cakera adalah salah satu acara yang dipertandingkan dalam acara padang. Kekuatan otot.

bahagian CAKERA PERALATAN .

bahagian CAKERA .

spesifikasi PERALATAN .

PERALATAN .

PERALATAN .

PERALATAN .

PERALATAN .

PERALATAN LATIHAN .

Teknik pegangan .

Kawasan lemparan .

Kawasan lemparan .

Kawasan lemparan Back to Peraturan .

Kawasan lemparan Back to Peraturan .

TEKNIK MELEMPAR CAKERA GAYA BERDIRI ATAU GAYA 90 ° GAYA BERPUSING .

Teknik lemparan GAYA BERDIRI ATAU GAYA 90 ° .

Teknik lemparan GAYA BERPUSING FP FP FP FP .

.

.

.

.

bahagian badan tersentuh kawasan luar bulatan atau bahagian atas hujung bulatan atau cakera terlepas semasa membuat . tidak bergerak dalam bulatan. • Masa melaksanakan lemparan 1 minit selepas masuk ke dalam bulatan.UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN PERATURAN ASAS ACARA LEMPAR CAKERA 3. Cakera mesti dilempar dari dalam bulatan. • Lemparan dikira batal jika sesudah memasuki bulatan dan memulakan pergerakan untuk melempar. • Peserta hendaklah memulakan lemparannya dari persediaan statik.

• Peserta mesti meninggalkan bulatan dari bahagian belakang bulatan. . • Tidak boleh menggunakan sarung tangan. • Peserta tidak boleh meninggalkan bulatan sebelum cakera menyentuh tanah.UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN • Lemparan yang sah jika keseluruhan cakera mendarat di dalam kawasan pendaratan yang ditandakan oleh dua garis sektor. • Peserta dibenarkan menggunakan bahan-bahan pelekat seperti (resin) untuk mendapat pegangan yang baik.

UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN 1. Sekiranya berlaku seri di tempat kelapan. 5. . Sekiranya hanya lapan atau kurang orang yang mengambil bahagian. setiap peserta akan membuat enam percubaan. Jika peserta mengambil bahagian lebih daripada lapan orang. 3. peserta dibenarkan melakukan tiga percubaan. keputusan itu dibiarkan dan peserta berkenaan akan bersama-sama dengan yang layak membuat tiga percubaan. lapan peserta terbaik lemparannya akan membuat tiga lagi percubaan untuk menentukan pemenang. Dari tiga percubaan .

LATIHAN ANSUR MAJU PEGANGAN CAKERA LEMPAR BERDIRI HALA HADAPAN LEMPAR SATU PUSINGAN LEMPAR BERDIRI DARI POSISI KUASA / POWER POSITION .

PEGANGAN CAKERA .

LEMPAR BERDIRI HALA HADAPAN .

LEMPAR SATU PUSINGAN .

LEMPAR SATU PUSINGAN .

LEMPAR SATU PUSINGAN .

LEMPAR BERDIRI DARI POSISI KUASA / POWER POSITION .

(2001) Panduan Pengajaran Olahraga. Universiti Malaya. Dewan Bahasa dan Pustaka.discus. Arasoo. Carl Johnson.RUJUKAN BIBLIOGRAFI Aris Faizil Hj. Kuala Lumpur. England International Coach. (1994) Olahraga Balapan. Teng Boon Tong. (Julai 1993) Olahraga Fakulti Pendidikan. British Athletic Federation. Maktab Perguruan Perempuan Melayu Melaka. Ujang. Mohd Khairi Zawi. Longman.com. Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tingkatan 3. Sumber bahan daripada Internet www. Prof. Unit Pendidikan Jasmani dan kesihatan. . Salleh Mohamed Sheh. Teh Lah Hoong (2004). Madya Vasudevan T.

SEKIAN TERIMA KASIH MADEHI RAMLEE FADERICK MATIUS .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful