PJK

PERGERAKAN LOKOMOTOR DAN BUKAN LOKOMOTOR

OBJEKTIF/TUJUAN Meneroka cara pergerakan dengan menggunakan berbagai-bagai bahagian tubuh badan Melakukan kemahiran motor dengan cara yang betul untuk menjaga postur yang baik Bergerak secara kreatif dengan menyerapkan empat aspek pergerakan iaitu ruang,masa,beban dan aliran Mengamalkan aktiviti fizikal sebagai rytin harian Mengoorkadinasi bahagia tubuh badan bagi manipulasi alatan Melahirkan perasaan dengan menginterpretasi idea secara simbolik melalui pergerakan Berasa riang,seronok dan yakin melakukan pergerakan.Mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah

DEFINISI PERGERAKAN LOKOMOTOR Pergerakan yang dilakukan oleh seseorang yang menyebabakan dia berubah kedudukan di tempat tersebut seperti berjalan dan berlari.Pergerakan ini disebut bergerak dan beredar. Pergerakan lokomotor juga adalah dasar yang menyokong pelaku berubah kedudukan mengikut pergerakan .Contohnya,guling sisi,lari sisi,merangkak dan gallop.

1) BERJALAN Merupakan asas bagi berbagai corak langkah. Pemindahan badan dari satu kaki ke satu kaki yang lain Kaki akan sentiasa berada di atas permukaan lantai Contoh permainan kereta api 2) BERLARI Pergerakan yang lebih pantas daripada berjalan dan memerlukan lonjakan Lebih laju,menolak lantai dengan lebih kuat dan berada di udara seketika. Contoh,polis entry Berat badan adalah di atas kedu-dua belah kaki

.ia adalah mengendur. Dapat diaplikasikan dalam kehidupan harian.menunuduk dan melantun. Tertumpu kepada pergerakan bahagian tubuh badan pada sendi buka-tutup dan pusing putar Pergerakan yang tidak mengubah dasar menyokong pelaku pergerakan. 1) MENUNDUK DAN MEREGANG PERGERAKAN MELENTIK DAN MENGENDUR. PERGERAKAN BUKAN LOKOMOTOR DEFINISI Pergerakan bukan lokomotor bermaksud keupayaan untuk menggerakkan tubuh badan tanpa beralih tempat. Pergerakan bukan lokomotor seperti mengilas.Apabila otot-otot memanjang ia adalah meregang dan apabila otot-otot memendek.Contohnya.kemudian ketingting yang sama Corak pergerakan adalah memindah berat badan di atas kaki berselang seli (B) LOMPAT KETINGTING Merupakan gaya melompat di atas satu kaki Berat badan adalah di atas kaki dan badan berada di udara seketika Lonjakan kaki daripada lantai dan mendarat di atas kaki yang sama. (C) LOMPAT GALOP Bergerak kedepan dengan satu kaki mendahului pergerakan secara tepat. Lonjakan kaki daripada lantai dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki dengan serentak 3) MELOMPAT (A) LOMPAT SKIP Gabungan berjalan dan melompat ketingting Langkah satu kaki ke depan.meregang badan. Merupakan kebolehan bergerak menggunakan otot-otot kecil.melambung dan membaling.memusing.

atau ke belakang dan ke depan secara beritma pantas dan berterusan.bermain golf 6) MELANTUN Berlaku apabila badan bergerak ke atas dank e bawah. Contohnya. GEMBIRA b Menggunakan pelbagai alatan yang sesuai untuk menjadikan sesuatu aktiviti yang dijalankan itu menjadi lebih menarik. Pusingan berlaku apabila seluruh badan berputar di atas satu tapak sahaja 4) MENGGOYANG Menggoyang berlaku apabila otot-otot tegang dengan cepat dan berlanjutan.2) MENOLAK DAN MENARIK Berlaku apabila daya dilakukan ke suatu arah daripada satu tempat yang khusu.Murid-murid pula dapat meneroka setiap kemahiran yang dilakukan dengan rasa seronok.tangan atau kaki. 5) MENGHAYUN Menghayun adalah pergerakan lentikan pergi dan baliknsemula yang dilakukan dengan tubuh badan. 3) MENGILAS Mengilas berlaku apabila bahagian atas badan berpusing dan bahagian bawah hanya berada di satu tempat sahaja.bermain bola tampar NILAI POSITIF DARI PERGERAKAN LOKOMOTOR DAN BUKAN LOKOMOTOR KERJASAMA b Merupakan satu cara yang boleh digunakan untuk menerapkan nilai kerjasama b Pergerakan boleh dilakukan secara berkumpulan serta berpasangan BERDISIPLIN b Pelajar-pelajar melakukan setiap pergerakan yang dipelajari mengikut cara yang betul sekaligus melatih mereka untuk berdisiplin. . Daya perlakuan menentang suatu objek menjadikan pergerakan menolak dan menarik berbeza daripada perlakuan menunuduk dan meregang. Contoh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful