Tema : Tendencat e kriminalitetit

1. Tendencat historike mbi kriminalitetin ne shqiperi . Padyshim zhvillimet e kriminalitetit I lidhim ngushte edhe me te kaluaren historike ne te cilen ka kaluar vendi yne . Per shkak te diktatures qe ekzistonte ne shqiperi , rendi public , dhe ne kte koh vemendja e zbatimit te ligjit ishte perqendruar , kryesisht ne ato qe quheshin krime politike krime qe perbenin kercenim per partine dhe shtetin e diktatures .pas permbysjes se komunizmit dhe ne perfundim te luftes se ftohte u vu re nji rritje ekriminalitetit kjo rritje e papracedent e krimit u ve re dhe ne shqiperi , duke perbere kshtu deri ne ditet e sotme nji sfide per shoqerite demokratike ne mbar boten , nji problem mediatik dhe direct per sigurine kombetare .sidomos ne shqiperi kemi nji perhapje te krimit atavik gjakmarrja dhe hakmarrja te cilat jan te perhapura edhe sot kryesisht ne veri te vendit dhe ne zonen e mbishkodres aty ku ka ekzistuar kanuni I lek dukagjinit aty ku fryma ligjore ka depertuar me veshtiresi , kjo e lidhur edhe me shum factor te tj si formimin kulturor te ktyre banorve , dhe sidomos mentalitetit te tyre .

esht shoqeruar me me probleme ekonomiko sociale dhe sipas studimeve bashkohore dhe perendimore jane shkaqe qe nxisin kriminalitetin . tendencat per nji ndyshim te formes se krimit . durresi . .ky perqendrim I popullsise kryesisht ne disa qytete te medha jane shoqeruar me mbipopullim te qyteteve si Tirana .problemet brenda familjes .2. ne tirane sepse shum autore diskutojn se Tirana esht nji vend qe preket me shum nga krimi I importuar . zhvillimet demokratike jane shoqeruar me nje lezizje te popullates nga zonat rurale ne zonat urbane . SIDOMOS 14 VITET E FUNDIT . te mesme dhe te pasura tenenc ne keto zona esht krimi I vjelljes . vlora shkodra . ZONAT ME TE PREKURA .Format e krimit . dhe ne shum raste po sherben si strehe per shum autore krimi .keto levizje massive te populates shoqerohen me zhvillime te frikshme te kriminalitetit .ky perqendrim I popullates . 3.TENDENCAT E KRIMIT PAS VITEVE 90. ktu vjen te permendim tendencen e perhapjes se shpejt te krimit . mbishtim te numrit te nxenesve nepers shkolla sjelll mos edukim te mir te brezave . sepse urbanizimi I shpejte dhe I pakontolluar ka sjelle hendek midis shtresave shum te varfra .problemet ekonomike .

trafikimi I femrave per qellime prostitucioni . ndersa sot krimi esht bere me I sofistikuar dhe forma me e perhapur esht krimi ekonomik dhe korrupsioni . duke u shfaqur me agresiv dhe I mir organizuar . para pak vitesh forma me e perhapur e krimit ishte vrasja dhe grabitja . trafiku I makinave te lluksit . Rritja e numrit te veprave penale te evidentuara a mund te shihet si rritje e kriminalitetit apo si evidence e sakte I te gjithe ngjarjeve ne territorin e shqiperise . verehet gjithashtu nji rritje e krimit ne familje sipas autorit xhavit shala nji krim shum I perhapur esht trafikimi I qenieve njerzore . sjell me shum vertetesi gjendjen per trafikimin e qenieve njerzore . nuk I gjejme me ne formen e tyre klasike . ajo qe verehet eshte edhe qe sot krimi po behet me I rrezikshem sepse po mbulohet me petkun per tu dukur si nje aktivitet I ligjshem . gjakmarrja .-Format e krimit kane ndyshuar . ky autor ndalet ne qyetitin e fierit duke permendur te dhena shum te sakte sepse ai ka punuar per nji koh te gjate ne rolin e drejtuesit te larte te policies ne kete qark . Ne 2006 jene evidentuar 3268 vepra penale zbuluar 2514 ose 77% .ky autor parashtron tezen se pse kemi perseri nji rikthim te krimit atavik gjakmarrjes kto vitet e fundit .

Ne 2007 jene evidentuar 3717vepra penale zbuluar 3102ose 83% ne 2008 jene evidentuar 4220 vepra penale zbuluar 3560 ose 84%. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful