RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 /2011

Disediakan oleh:ZABIDAH BINTI YUNOS SK AMPANG PECAH LOT 1817 JALAN HAMZAH 44000 KUALA KUBU BHARU

1.1.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1 Detik  Detik berkala 2 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Pernafasan. Penghasilan ton.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 6 Minggu 1 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. 1.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui . Sebutan. . menyanyi. Bahan improvisasi ARAS 1 ARAS 2 (a) Mengamalkan 3 (a) Mengamalkan teknik nyanyian yang 4 teknik nyanyian baik semasa yang baik semasa menyanyi. Ekspresi 3. Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknikteknik yang ditetapkan. alat muzik. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional. Aktiviti / Strategi Mengesan detik berkala pada lagu. alat improvisasi. ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara.Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan . perkusi badan.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik – Postur. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.1 IRAMA Item ARAS 1 (a) Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang empat dalam pelbagai meter Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan frasa lagu dalam pelbagai meter ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas frasa atau lebih dalam pelbagai meter ARAS 3 (a)Mengamalkan semua teknik nyanyian yang baik semasa menyanyi. 3 3 EKSPRESI KREATIF ARAS 1 Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan.

3 . ARAS 2 (a)Menghuraikan lagu dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar .6 4 4 4 8 dengan jelas.Inang .6 4 4 4 8 Memainkan detik berdasarkan meter 2 dan 6 4 8 Latihan mengendalikan dan memainkan dram getar. 4 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.bertulis. 3 . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor sepanjang 4 bar.1.Zapin. Memberi diskripsi dengan jelas unsur-unsur muzik dan ciri-ciri teknik persembahan dalam pelbagai jenis muzik.3.Waltz . Memainkan alat muzik mengiringi nyanyian dan muzik instrumental .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran bimbingan guru. Memberi respon secara gerakan . 4 .4.1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar. ARAS 3 Memasukkan garis bar dengan betul pada skor lagu yang diberi berdasarkan meter yang ditetapkan.1 Meter 2 . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor atau tanpa skor secara . 5 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. 6 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Contoh lagu berentak Mac. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 . ARAS 3 (a) Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi. dram tenor dan alat perkusi lain. Aktiviti / Strategi secara berkumpulan atau bersendirian. ARAS 2 Memainkan dram getar.1  NYANYIAN Memberi respon .2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Tekstur . 4:6 4 4 4 8 ARAS 1 (a) Menyatakan meter lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.lakaran grafik. Masri . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor dan tanpa skor. Joget . ARAS 3 Memainkan dram getar.Tempo ARAS 1 (a) Mencirikan elemen muzik dalam lagu yang diperdengar dengan betul.Warna ton .2.1 IRAMA 1. ARAS 2 Membandingkan beza meter 2.Sumazau.

Masri . Melukis grafik untuk mewakili perbezaan dan perubahan tempo.re. -Memberi diskripsi dengan jelas unsur-unsur muzik dan ciri-ciri teknik persembahan dalam pelbagai jenis muzik. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo pada lagu yang diperdengar.2 Tempo / pelbagai tempo: Lambat .Mengimprovisasi melodi ARAS 1 Mengubahsuai 1 frasa melodi mudah yang diperdengar dengan baik menggunakan suara atau alat muzik bermelodi dengan bimbingan guru. . Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo.Sumazau. dengan betul. -Memberi respon secara gerakan . ARAS 3 Menginterpresi perbezaan tempo dengan jelas secara grafik. Aktiviti / Strategi Skor untuk: dua alat perkusi tiga alat perkusi empat alat perkusi ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.alat muzik 8 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 IMPROVISASI  Pengalaman kreatif . ARAS 2 Mengubahsuai 1 frasa melodi mudah yang diperdengar dengan baik menggunakan suara atau alat muzik bermelodi ARAS 2 Menghuraikan lagu dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar . Cepat .Zapin .lakaran grafik.1.do Media aktiviti: -suara .bertulis. -Contoh lagu berentak Mac .do -la.1  NYANYIAN Memberi respon . Urutan gaya kodaly dalam nyanyian solfa: -la.so.so.Bentuk .mi.Rentak ARAS 1 Mencirikan elemen muzik dalam lagu yang diperdengar dengan betul. 7 3 EKSPRESI KREATIF 3. 9 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Joget . ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi.Mud .fa. Sederhana ARAS 1 Mengenal pasti perubahan tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.Waltz .Inang .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran berpandu.rekoder.re.1 IRAMA 1.mi.

2 Perubahan tempo: beransur cepat . 11 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Pernafasan .1 IRAMA 1. dengan betul.1. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. Mencipta corak irama dalam 2 3 4 6 4448 13 1 PERSEPSI ESTETIK 1.1. ARAS 3 Membina lebih daripada 3 ostinato irama yang betul dari segi notasinya yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari.3 Teknik dalam permainan rekoder  Aplikasi teknik: . ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo pada lagu yang diperdengar.Penjarian .3 Nilai not dan nilai ARAS 1 Mengecam nilai not ARAS 2 Mengenal pasti Memadankan nilai not yang diperdengar dengan .1. beransur lambat ARAS 1 Mengenal pasti perubahan tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. Melukis grafik untuk mewakili perbezaan dan perubahan tempo.3 REKA CIPTA  Pengalaman kreatif  Mereka cipta ostinato irama ARAS 1 Membina 2 ostinato irama yang betul notasinya yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari.Embouchure . Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang betul semasa bermain rekoder dengan panduan guru ARAS 3 Sentiasa mengamalkan teknik bermain rekoder yang betul semasa bermain rekoder Aktiviti / Strategi Latihan teknik bermain rekoder.Postur .1 PENGETAHUAN TEKNIK 2. ARAS 2 Membina 2 ostinato irama yang betul dari segi notasi yang sesuai untuk iringan 2 buah lagu yang berlainan meter menggunakan nilai nota dan tanda rehat yang dipelajari. 12 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 3 Menulis dengan Mengimprovisasikan corak irama sepanjang 2 hingga 4 bar.Minggu 10 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.1 IRAMA 1. ARAS 3 Menginterpresi perbezaan tempo dengan jelas secara grafik.penghasilan ton ARAS 1 -Mempratikkan teknik memainkan rekoder yang betul mengikut konvensional .Penglidahan .

Aktiviti / Strategi memilih kad imbasan yang disediakan.menyebut dan memainkan pelbagai jenis ostinato irama . keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik ARAS 3 Mengawal kesepaduan . Waltz.joget dan sumazau Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan.1 IRAMA 1.1. ARAS 1 Mengecam lagu berentak joget dan sumazau daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Menotasikan ostinato iaram dalam lagu-lagu diperdengar dengan betul.4. -Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi . . -Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. ε θ θ. Masri.1 IRAMA 1.4 KRITERIA PERSEMBAHAN  Kesepaduan  Keseimbangan  Kordinasi ARAS 1 Mengawal kesepaduan. -Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. Corak irama  Rentak .joget dan sumazau.Sumazau 15 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak joget dan sumazau dengan betul.Joget .4.Minggu Aspek Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik ξ Item tanda rehat .dengan tanda rehat betul dalam corak irama yang diperdengarkan dengan betul. Masri. betul corak irama yang diperdengarkan menggunakan not dan tanda rehat dipelajari. Inang dan Zapin. Corak irama  Ostinato irama ARAS 2 Mengajuk dan memainkan ostinato irama daripada lagu yang diperdengari dengan betul.keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik 16 1 PENGHARGAAN ESTETIK 1. ARAS 2 Mengawal kesepaduan. Mendengar . ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak joget dan sumazau dengan betul.. Inang dan Zapin. η η. keseimbangan kordinasi suara dan bunyi alat muzik dengan baik semasa persembahan dengan bimbangan guru.1. Waltz. ™ ω γ Hasil Pembelajaran dan tanda rehat yang nilai not dan dimainkan . -Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. ARAS 1 Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Memadankan corak irama yang diperdengarkan memilih kad imbasan yang disediakan . memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan 14 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.

1 Pic  Pergerakan pic .2. MELODI 1.bertangga. Mendengar.tengah.2.2. ARAS 2 Mengenal pasti pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu yang diperdengar dengan betul.ti. Aktiviti / Strategi Menyanyikan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 4 4 4 8 secara solo dan berkumpulan dengan tumpuan kepada tempo pic dunamik dan mud.2.Minggu 17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. 18 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.terendah dalam lagu yang dinyanyikan .Melompat . 19 2 PENGALAMAN MUZIKAL ARAS 1 Menyanyikan keratan melodi secara solfa denganbetul secara berpandu ARAS 2 Menyanyi melodi secara solfa dengan betul ARAS 3 Menyanyi melodi secara solfa dengan betul .la. -Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.re.membunyikan memainkan pic menaik .fa.2. 20 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.mendatar .Bertangga ARAS 1 Mengecam jenis pergerakan pic dengan betul berdasarkan kumpulan-kumpulan not yang diperdengar ARAS 2 Menyatakan jenis pergerakan pic pada keratan lagu yang diperdengar dengan betul ARAS 3 Membanding beza pergerakan pic dalam lagulagu yang diperdengar dengan pernyataan yang betul.1 Menyanyi  Menyanyi solfa ARAS 1 Mengenal pasti aras pic yang diperdengar dengan betul. Latihan solfa dengan pic do .tertinggi . .menurun . PENGALAMAN MUZIK 2.2.so. -Mengecam pic menaik dan menurun dalam lagu diperdengarkan dinyanyikan dan dimainkan.do tanpa dan dengan isyarat tangan kodaly /curwen -Menyanyikan lagu dengan solfa.me.2.2. MELODI 1. PENGALAMAN MUZIK 2.melompat .membunyikan pic tinggi rendah.Mendatar . Mendengar.1 Menyanyi  Kemahiran menyanyi Hasil Pembelajaran ARAS 1 Menyanyikan pelbagai lagu dengan baik dari segi pic tempo dan dinamik secara berpandu ARAS 2 menyanyi pelbagai lagu dengan baik dari segi pic tempo dinamik dan mud secara berpandu ARAS 3 Menyanyi pelabagi lagu dengan inpretasi yang sesuai . ARAS 3 Menganalisa aras pic dalam skor lagu yang diberi dengan betul.1 Pic  Aras pic  Tinggi  Rendah  Tengah  Tertinggi  Terendah 2. -Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan .

-Memainkan alat perkusi secara ensembel. -Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik.Warna ton .Meter . Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menghuraikan muzik instrumental dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar.2 Skel  Skel diatonik  Major  Minor  Harmonik ARAS 1 Mengenal pasti jenis skel yang diperdengar dengan betul.Tempo . 22 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Corak irama . Latihan mendengar skel major dan minor.dan dinamik. ARAS 2 Mengecam jenis skel yang diperdengar dengan betul. -Membaca notasi dan memainkan ostinato irama.Dinamik ARAS 1 Memainkan corak irama sepanjang 4 bar dalam pelbagai meter dengan betul dari segi detik .tempo .Tekstur .2.tekanan tempo . melakar.2.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon . ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang 4 bar dalam pelbagai meter dengan betul dari segi detik .dan dinamik. pantun. catatan rasa dan fikiran. ARAS 3 Memainkan lagu perkusi dengan betul mengikut skor. Aktiviti / Strategi Melukis.Tempo ARAS 1 Mencirikan elemen – elemen muzik dalam muzik diperdengar dengan betul. . ARAS 3 Menyatakan perbezaan antara skel-skel yang diperdengar dengan deskripsi yang betul. Menyanyi dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo 4448 dan berkumpulan. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai un tuk memberi nilai lagu yang diberi.tekanan.2. menulis refleksi.Minggu 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK Item 4. -Menyediakan folio tentang muzik instrumental.2 PENGALAMAN MUZIK 2. -Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. MELODI 1.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain dan membaca notasi . 23 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.

G.A.E. G’ Hasil Pembelajaran ARAS 1 a) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul.2. 25 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Aktiviti / Strategi Latihan penjarian tanpa tiupan. ARAS 2 Memainkan semua not yang secara menaik .E’.3 Memainkan Rekoder  Memainkan not .F’F# .menurun dan melompat dengan lancar dan betul mengikut notasi. ARAS 2 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dan insturmental dengan pernyataan yang sesuai. B. ARAS2 Memainkan lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi mengikut skor dengan lancar dan betul.3.F’.F’.Minggu 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.G’ Latihan tiupan: -Teknik pernafasan -Teknik penglidahan.C.F#.’. MELODI 1.2.G’.Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. F#. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. 26 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Bb. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. Menyanyikan lagu/memainkan melodi kaunter dan ostinato melodi secara berkumpulan.D ARAS1 Memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi mengikut skor dengan betul.Dron .Kemahiran bermain dan membaca notasi .F.2. .F#.E’. Melodi yang mengandungi pic C#. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.Not baru C# .Ostinato melodi ARAS 1 Mengenal pasti jenis – jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dan insturmental dengan betul.D. Membaca dan membuat latihan penjarian not C#.3 Harmoni  Lapisan suara .2 PENGALAMAN MUZIK 2.Melodi kuanter .C’. ARAS 3 Memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai meter corak irama dan ekspresi dengan skor dan tanpa skor dengan lancar dan betul. ARAS 3 Memainkan semua nopt yang dipelajari secara menaik.menurun dan melompat dengan betul mengikut notasi. Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo dan 4 4 4 8 dan berkumpulan.E’. ARAS 3 Memberi deskripsi yang betul tentang harmoni muzik nyanyian dan instrumental yang didengar.2.

2. ARAS 3 Memberi deskripsi bentuk lagu dengan betul melalui lakaran /lukisan grafik /tulisan Mendengar.Tebal . . .Nipis 28 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.3. ARAS 3 Memberi deskripsi yang sesuai terhadap muzik nyanyian dan insturmental yang diperdengar.3 EKSPRESI 1. Menandakan dinamik yang diperdengar pada lirik atau skor lagu. ARAS 2 Menandakan pada skor lagu seksyen-seksyen dalam lagu dengan betul berdasarkan lagu yang diperdengar. Membua lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang diperdengar.2 MELODI 1. -Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar.Minggu 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1. Aktiviti / Strategi Mendengar. 29 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian dan instrumental dengan deskripsi yang betul.4 Tekstur ARAS 1 Mengenal pasti dengan betul tekstur muzik nyanyian dan instrumental yang diperdengar.2 MELODI 1.1 Dinamik  Aras dinamik Kuat/lembut ARAS 1 Menyatakan jenis dinamik pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan pernyataan yang sesuai. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian dan instrumental yang didengar. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.Membuat gerakan kreatif berdasarkan lagulagu berbentuk AB dan ABA.  Diskripsi tekstur . menyanyikan dan memainkan pelbagai lagu berbentuk AB : ABA.5 Bentuk   Struktur AB : ABA ARAS 1 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan lagu-lagu yang diperdengar.2.

Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder.3. . -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.3 EKSPRESI 1. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan pernyataan yang sesuai. ARAS 3 Memberi respon yang sesuai bagi menjelaskan mud pada lagu yang dinyanyikan/ dimainkan/ diperdengar. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu . Membua lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang diperdengar.Beransur lembut . 3 EKSPRESI 1. ARAS 2 Membanding beza lagu-lagu yang dinyanyikan /dimainkan/diper dengar dengan pernyataan yang sesuai. ARAS 3 Memberi deskripsi yang sesuai terhadap muzik nyanyian dan insturmental yang diperdengar. 32 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.3. ARAS2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.bersemangat.2.Mud  Diskripsi mud dalam muzik -Riang. 31 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2. ARAS 1 Menyatakan dengan betul mud lagu-lagu yang diperdengar. Menandakan dinamik yang diperdengar pada lirik atau skor lagu.  Irama  Meter : 2 3 4 6 4 4 4 8  Corak irama Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2346 secara solo dan 444 8 dan berkumpulan. cemas.takut dan tenang.sedih. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.3 Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.1 Dinamik Perubahan dinamik -.Minggu 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.Beransur kuat • ARAS 1 Menyatakan jenis dinamik pada lagulagu yang diperdengar dengan betul.

-Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul dalam permainan alat muzik.  Ekspresi  Dinamik Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.4. catatan rasa dan fikiran. ARAS 3 Menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu yang diberi. .Sistem notasi 1. menyanyi dan memainkan melodi mudah. Membaca dan menulis notasi muzik. 34 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Menghuraikan muzik instrumental dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar.Muzik Instrumental  Mud  Bentuk  Rentak ARAS 1 Mencirikan elemenelemen muzik dalam muzik diperdengar dengan betul. refleksi.2. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 3 4 6 secara solo dan 4 4 4 8 dan berkumpulan.2. 35 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul.4.Memainkan rekoder b)Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. Menulis. Mengintreprestasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.3. Menyediakan folio tentang muzik instrumental. menulis.1 Lambang not muzik dan tanda rehat ξ ε θ θ. Membaca notasi.Minggu 33 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. ω γ ∠ ∠∠ ™ ARAS 1 Mengenal pasti semua tanda isyarat dan istilah muzik dengan betul. η η. ARAS 2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. melakar.

1. menandakan dan menulis not pada baluk.Minggu 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.Sistem notasi 1. menamakan.Kedudukan not pada baluk ARAS 1 Mengecam/ menamakan semua pic pada baluk dengan betul Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengecam/ menamakan semua not pada baluk dengan lancar dan betul Aktiviti / Strategi ARAS 3 Mengecam semua pic pada baluk dengan pantas dan betul. -Jenis lagu -Pakaian -Alat muzik Memberi rekfeksi kendiri contoh lagu : -Lagu semasa . -Elemen estetik ARAS 2 Menghuraikan muzik masyarakat Malaysia dengan betul mengikut ciri-ciri elemen muzik yang diperdengar.4.Muzik masyarakat Malaysia ARAS 1 Mencirikan elemen  Meneliti muzik muzik dalam muzik masyarakat Malaysia masyarakat Malaysia -Fungsi yang diperdengar -Konsep muzik dengan betul. Mengecam. Fungsi lagu seperti : -Perayaan . ARAS 3 menyatakan alasan yang sesuai untuk memberi nilai lagu masyarakat Malaysia yang diberi. Menguhuraikan konsep muzik dalam pelbagai muzik masyarakat Malaysia .4. 37 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.3. Memainkan rekoder berdasarkan skor . -Upacara -tarian Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia.

Latihan disiplin dan tatacara persembahan dan latihan 39 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 2. Aktiviti / Strategi Memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2346 secara solo dan 444 8 dan berkumpulan. -Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.3 Memainkan rekoder b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.2. ARAS2 Mengiringi lagu 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.2.3 Memainkan rekoder b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. semasa dan selepas persembahan Minggu 38 Minggu 39 Minggu 40 Minggu 41 Minggu 42 Peperiksaan Akhir Tahun Penyemakan kertas Soalan Pemulangan Buku Teks 2011 Pengagihan Buku Teks 2012 Hari Anugerah Kecemerlangan Murid .Minggu 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 2.  Etika ARAS1 Mengamalkan disiplin dan tata cara pentas yang ditetapkan dengan baik semasa persembahan dan latihan dengan bimbingan guru ARAS2 Sentiasa mengamalkan dispilin tatacara pentas semasa persembahan dan latihan ARAS 3 Sentiasa menunjukkan tanggungjawab dan disiplin pentas sebelum. ARAS 3 Mengiringi lagu sepanjang melebihi 12 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu.  Harmoni  Melodi kaunter  Dron  Ostinato Hasil Pembelajaran ARAS1 Mengiringi lagu sepanjang 8 bar dengan harmoni yang ditetapkan dengan baik secara berpandu. -Bermain rekoder untuk mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.