Considerat ca strămoş şi protector al unei etnii (trib. o ţară. unde se manifestă puterea sa benefică. Aceasta defineste legea exogamiei – parte constituenta a toteismului Consideratii care ajuta la intelegerea semnificatiei acestei interdictii (exogamie): A Violarea acestei prohibitii conduceau la razbunarea intregului trib pentru inlaturarea pericolului . printr-o frontieră tabu. atrage dupa sine pedeapsa. dupa cum este si spiritul sau protector si binefacator. paznic al porţilor. sau de vreo locatie anume. un totem. Totemul nu este legat de pamant. totemului i se pot stabili următoarele funcţii: apotropaică. există şi regula ca membrii unuia şi aceluiaşi totem să nu aibă între ei relaţii sexuale si sa evite casnicia. Membrii unui grup totemic pot trai separati unii de ceilalti si isi pot desfasura viata si cu alti indivizi cu totemuri diferite. de alte spaţii. Acesta este cel care vine in ajutor. Totemul reprezinta stramosul grupului. ordonatoare şi legiuitoare. totemul este un animal comestibil. sau de ai consuma carnea. Aproape pretutindeni unde fiinţează acest sistem. trimite oracole si isi protejeaza copii. Totemul se transmite ereditar – pe linie paterna sau materna.TOTEMISMUL SI TEAMA DE INCEST - - - - In general. popor). defineşte şi delimitează un spaţiu sacru. membrii acestuia reproducand sau imitand prin dansuri ceremoniale miscarile si trasaturile caracteristice totemului. inofesniv sau dimpotriva periculos si de temut. Cei care si-au asumat un totem se abtin de al ucide. apa) care se afla intr-o relatie speciala cu un grup de oameni. sau mai rar o planta sau o forta a naturii(ploaia. forţă periculoasă faţă de străini şi duşmani. avînd menirea să-i înspăimînte şi să-i ţină departe de spaţiul protejat. oferă protecţie descendenţilor săi şi teritoriului locuit de aceştia. Apartenenta la totem este baza tuturor indatoriirilor sociale Violare totemului ( incalcarea ). fiind generator de tabuuri. O actiune speciala a unui grup totemic se manifesta in timpul sarbatorilor.

Cu alte cuvinte casatoria colectiva intarea rigoarea prohibirii incestului. iar sotia strutul. Copii nascuti din aceiasi casatorie colectiva erau considerati frati si surori. Pe linie paterna. Substituirea legaturilor de familie cu cele totemice reprezinta singura cale posibila a prohibirii incestului pentru pentru ca altfel. chiar daca nu exista nici o relatie de rudenie. consecintele acestei prohibitii difera pe linie materna fata de cea paterna. Un barbat din clan considerat vinovat. femeile fiind considerate cosangvinele sale. acordandu-i individului libertati sexuale care depasesc limitele relatilor conjugale.- In tari precum Australia raporturile sexuale sunt pedepsite cu moartea. C Exogamia – interdictia impusa barbatului de a participa la uniunea sexuala cu oricare alta femeie din grupul sau. De aici rezulta ca. Casatoria colectiva este o manifestare la triburile australiene la care un numar de barbati exercitau drepturi conjugale asupra unui numar de femei. - . B - - Totemul fiind ereditar si neschimband-se in cazul casatoriei. tatal neputand avea relatii incestuoase cu ficele lui. schimba relatia si oportunitatile sexuala intre membrii familiei. Acelasi lucru se intampla inclusiv cu femeia. exista riscul violarii legaturilor cosangvine. care se foloseste de o femeie este si ucis de barbatii din clanul sau. copii nu pot avea relatii incestuoase cu mama (datorita apartenetei la acelasi totem) dar tatal poate avea relatii avea relatii sexuale cu ficele lui (datorita apartentei la totemuri diferite). cu alte cuvinte transmiterea totemului de la tata la copii (cangur). daca bartatul are totem cangurul. In aceasta prohibire rolul totemului este de a impiedica orice tip de cuplare sexuala cu membrii grupului ce sunt considerati ai familiei. Pe linie materna. - Metode abordate de triburile australiene totemice pentru impiedicarea incestului. iar fiul patand avea relatii incestuoase cu mama. copii vor prelua totemul mamei (strutul).

fiecare membru al unui grup ar putea alege intre 11 din 12 femei ale tribului. trebuie adaugate si o serie de obiceiuri care au acelasi scop. Un barbat apartinand totemului nu putea lua in casatorie decat o femeie din grupurile 1-6. Un barbat care are un anumit totem din sub-clasa c. Rezultatul obtinut este o limitare a alegerii matrimoniale si a libertatii sexuale. intregul trib compunandu-se din 4 sub-clase si 2 clase. Triburile sunt organizate in asa fel incat ele se impart mai intai in doua sectiuni denumite „clase matrimoniale”.5. Clase matrimoniale. Fobia incestului care caracterizeaza aceste popoare australiene nu s-a oprit numai la crearea unor clase matrimoniale . la 6 din 12.- Exogamia totemica apare ca fiind modalitatea cea mai curata de a impiedica incestul in cadrul grupului. - - cele 12 grupuri totemice sunt reunite in 4 sub-clase si doua clase.6 aceste clase matrimoniale urmaresc acelasi scop ca exogamia totemica si merg poate si dincolo de el. Sub-clasa c formeaza o unitate exogamica cu sub-clasa e. - . si anume acela de a impiedica raporturile sexuale intre rudele apropiate. De asemenea aceste cutume(obiceiuri) sunt raspandite si dincolo de teritorilul popoarelor totemice australiene. Introducerea a 2 sub-clase limiteaza alegerea la 3 femei din 12 . In Malaezia. Toate subdiviziunile sunt exogamice. Existenta a doua clase limiteaza numarul femeilor la care se poate referii alegerea lor. sub-clasa d cu sub-clasa f. Fiecare din aceste clase este exogamica si se subdivide in doua sub-clase. aceste prohibitii vizeaza raporturile dintre fiu cu mama si surorile lui. nu isi poate alege sotia decat dintre cele care au totemul 4. Daca nu ar fi existat decat cele 12 grupuri totemice. Baiatul cand implineste o anumita varsta.

Teama de incest constituie in primul rand o trasatura infantila. fiind nevoite si obligate sa se protejeze contra lor prin masuri excesiv de riguroase. Interdictia cea mai raspandita . indepartarea de fiul ei crestea odata cu trecerea anilor si rezerva era mai mare din partea acesteia. Un ginere si o soacra trebuie sa evite de a se afla unul in proximitatea celuillat. dar daca se intampla ca sora lui sa fie acasa. ea nu are voie sa ii inmaneze direct alimentele. traditia cere ca barbatului odata casatorit sa ii fie rusine cu soacra lui si sa faca tot posibilul pentru a fugi din preajma ei. ci le pune in fata lui. in loc de “tu” . baiatul trebuie sa plece de indata fara sa manance. unde va dormi si va lua masa. Daca suroriile lui nu sunt acasa . este cea care stabileste relatiile dintre ginere si soacra. Nici unul nu trebuie sa pronunte numele celuilalt. Atunci cand ii aduce de mancare fiului ei. mai severa si mai interesanta . iar barbatul trebuie sa isi puna scutul in fata . aceasta trebuie sa fuga sis a se ascunda. „Populatiile salbatice din zilele noastre inca incearca intr-un mod periculos aceste dorinte incestuoase care se vor refula intr-o zi in inconstient.” - - - . Aceste interdirdictii trebuiau respectate pe toata perioada vietii. Psihanaliza a demonstrat ca primul subiect despre care se indreapta optiunea sexuala a baiatului estede natura incestuoasa intrucat acest subiect este reprezentat de mama sau de sora. In insulele Banko . Baiatul nu mai are voie nici sa pronunte numele surorii lui si trebuie sa se fereasca sa rosteasca cuvinte care ar putea face parte din numele ei. El nu va intra niciodata in casa daca va stii ca ea este acolo si daca se intalnesc intamplator. in afara casei se intalneste un frate cu sora lui. ei se intalnesc pe drum. chiar si pentru popoarele civilizate. Daca din Intamplare.trebuie sa paraseasca casa maternal si merge intr-o locuinta comuna. La Zulusi. El are voie sa revina la locuinta sa pentru a cere de mancare. soacra trebuie sa se indeparteze de marginea drumului si sa stea cu spatele pana ce ginerele a depasit-o sau invers. aceste prohibitii sunt foarte severe si aplicate cu o rigoare nemaintalnita. In cazul mamei. Daca . amandoi trebuie sa se ascunda dupa un tufis. el poata sa manance doar in apropierea usii. nu ii vorbeste familiar ci ii spune “dumneavoastra”.

echipamentul si accesorile personalizate epntru a-si pastra identitatea Malaezia Papua Noua Guinee . ci si prin expresia fizica redata de membrii tribului: costumatia. editura Antet Imagini ale triburilor din diferite colturi ale lumii in care totemismul inca isi are rolul principal in viata sociala ale acestor civilizatii. Identitatea triburilor poate fi recunoscuta nu doar prin credinta. reguli sociale si obiceiuri specifice.Bibliografie „Totem si tabu” – Sigmund Freud.

Australia .