P. 1
Fitosteroli - Sitosterol

Fitosteroli - Sitosterol

|Views: 92|Likes:
Published by marincalucian

More info:

Published by: marincalucian on Jan 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2013

pdf

text

original

CAPITOLUL I: STEROLI

FITOSTEROLI

SITOSTEROL

”Fitosterolii se gasesc în mod natural în fructe, legume și uleiuri. Două grame pe zi din acești compuși te pot ajuta să reduci nivelul colesterolului cu aproximativ 10% în două săptămâni. Totodată, riscul de a avea boli de inimă scade cu 20%” (Joseph Keenan, profesor la University of Minnesota, citat de site-ul MSNBC.com.)

1. GENERALITĂȚI Se face adeasea confuzia între steroli și steroizi. Despre steroizi se cunosc multe aspecte, s-au scris numeroase articole și în linii mari, cam toți cei ce au tangență cu domeniul culturismului știu câte ceva despre efectele pozitive și negative ale acestor compuși chimici. Spre deosebire de aceștia, despre steroli nu s-a scris prea mult, nu fiindcă nu ar exista suficiente studii, ci pentru că nu au reprezentat un punct de interes, datorită efectelor mult mai reduse în ceea ce privește dezvoltarea masei musculare, în comparație cu steroizii. După dicționarul medical Stedman, sterolii sunt definiți ca "steroizi cu 27 sau mai mulți atomi de carbon, și cu o grupare OH (alcool)". Aceștia fac parte din grupul larg al steroizilor, aceste lipide naturale sau sintetice, cu roluri foarte importante în organism. Dar atunci când spunem "steroizi" nu trebuie să ne gândim automat la hormoni sexuali anabolizanţi şi la substanţe sintetice care se folosesc că metode doping, ci la o clasă de compuşi chimici care au un nucleu comun, însă formele sub care există atât în regnul animal, cât şi cel vegetal sunt foarte diverse. Trebuie să ne gândim şi la colesterol, cel care este incriminat pentru formarea aterosclerozei, la acizii biliari, la diverşi hormoni cum ar fi aldosteronul, cortizolul, progesteronul, la vitamină D şi lista poate continua. Evident, în această listă se află şi testosteronul împreună cu toţi derivaţii lui naturali şi sintetici, parte din ei utilizaţi în terapie, dar şi de către cei care vor masă musculară în timp scurt. Așadar, sterolii reprezintă doar o subcategorie ce face parte din clasa steroizilor. Diferența de structură față de sterozii anabolizanți atrage după sine și o importantă diferență între efectele în organism, atât pozitive, cât și negative. Cel mai important sterol in organismul vertebratelor este colesterolul, abundent in glandele suprarenale, tesutul nervos si ficat. De o mare importanta in corp este si
3

Fitosterolii. pe efectul alergii. De aici au rezultat medicamente pe baza de steroli. cerealele. care se folosesc in tratamentul adenomului de prostata hipertrofie necanceroasa. a inceput sa studieze efectele fitosterolilor. stigmasterolul si campesterolul. Toate plantele. incluzand fructele. sunt lipide ce intra in structura plantelor si au o compozitie similara cu a colesterolului (diferenta consta in existenta unui grup suplimentar etil). dintre care cel mai frecvent intalniti sunt betasisterolul. Cercetatorii au aratat ca betasisterolul poate ajuta la normalizarea limfocitelor 4 functiei T helper si celulelor NK (natural killer). in momente cand corpul este supus unui stres (in special . prostatei). herpes. (acesta a este o deci benigna. o substanta care contribuie la formarea unui tesut osos de calitate si in lipsa careia apare rahitismul la copii. Cercetari recente se concentreaza sterolilor in fibromialgie. tuberculoza. medicamentele pe baza de steroli au inceput sa fie utilizate in afectiuni ale sistemului imun. Interesul pentru fitosteroli a crescut atunci cand un cercetator din Africa de Sud. Roelof Wilke Liebenburg. astm. legumele. artrita reumatoida. Uleiurile obtinute din plante sunt in mod particular bogate in fitosteroli. semintele contin compusi sterol (numiti si steroline). diabet. dupa ce a observat cum anumite leacuri populare dau rezultate in tratamentul cancerului de prostata. Mai tarziu.colecalciferolul sau vitamina D3. hepatite si alte afectiuni in care amelioarea sistemului imun ar putea sa reduca gravitatea si durata bolii.

cum ar fi participarea la o cursa de maraton. substanțe fitochimice care apar natural în plante. ori ca aditivi alimentari aduși în forma de colesteroli slabi. denumiți și steroli vegetali. Utilizarea sterolilor vegetali in tratarea hipercolesterolemiei se pare ca are toate sansele sa reprezinte un raspuns la aceasta problema. nu sunt solubili în apă. CARACTERIZAREA FITOSTEROLILOR Fitosterolii. Aceștia se regăsesc sub forma unor prafuri de culoare albă cu un miros caracteristic slab. Acesștia se pot găsi în cantități mici în uleiurile vegetale. organismul are nevoie de sustinere. Si in cazul sportivilor sterolii si-au dovedit eficienta. dar sunt solubili în alcooli. Unul dintre aceste complexe fitosterolice este colestatinul compus din campesterol. hormon de stress cu rol catabolizant. Aplicațiile recente sunt plasate în medicină și cosmetică. sunt un grup de alcooli steroidici. 3. 2. comercializat sub forma unui supliment alimentar. care nu se compara ca efectele hormonilor anabolizanti. iar concentratia lui poate fi astfel redusa. ROLURILE FITOSTEROLILOR  La nivelul plantelor aceștia se regăsesc sub diverse forme și intră în componența membranei celulare  Au rol în reducerea colesterolului  Au rol în diete și în tratarea diabetului  Se regăsesc în diverse aplicații în cadrul industriei alimentare  Alternări în cadrul proprietăților membranelor celulare  Rol în metabolismul testosteronului  Induc apoptoza în cazul celulelor canceroase 5 . stigmasterol și brassicasterol. ceea ce reprezinta un beneficiu in sensul protejarii masei musculare. cu alte cuvinte nu trebuie sa existe temerea ca la consumarea unor suplimente nutritive ce contin si steroli ar putea aparea efectele secundare ale steroizilor anabolizanti. In special dupa eforturi intense. poate fi controlata. Secretia cortizolului.imbolnaviri). Sterolii din plante au efecte anabolizante reduse.

 Efecte anti-inflamatorii CAPITOLUL II: STOSTEROLII – ASPECTE GENERALE 6 .

Bsitosterolin. Serenoa repens. beta-sitosterol glucozidă. Nigella sativa 7 . orez. Structura chimică: Figura 1. cerate. 24-betaethil-delta-5-colesten-3beta-ol. cincol. uleiurile din porumb. GENERALITĂȚI Sitosterolul sau sub denumirea chimică β-sitosterolul este unul dintre fitosterolii. ovăz. Wrightia tinctoria. cu o structură chimică similară cu cea a colesterolului. caracterizate de un miros specific. 24-etil-colesterol. Sitosterolii apar sub forma unor pudre sau prafuri de culoare albă.1. Formula chimică: 3-beta-stigmast-5-en-3-ol. B-sitosterol. 22-23-dihidrostigmasterol. etc. beta sitosterol. Exemple de sitosteroli sunt următoarele: angelicin. beta-sitosterol glicozidă. Curcurbita pepo (dovleac). etc. campesterol. Aceștia sunt hidrofobi și sunt solubili în alcooli. 3-B-D-glucozide. beta sitosterin. cupreol. rhamol. soia. Sitosterolul este cel mai răspândit din grupa fitosterolilor și cel mai intens studiat și folosit în diverse aplicații farmaceutice. regăsindu-se abudent în Nigella sativa. Structura chimică a sitosterolului Sursele naturale: acesști compuși sunt larg răspândiți în regnul vegetal. Pygeum africanum. ori sterolii vegetali. avocado.

SINTEZA SITOSTEROLULUI Sinetza completă a sitosterolului nu a fost încă realizată. În orice caz. Figura 2. În orice caz sitosterolul a fost sinetizat din stigmasterol 1. În următoarea fază tosilat 2 trece prin procesul de solvoliză după ce este tratat cu piridină și MeOh anhidru la o rație de 5:1 din i-stigmasterol metil eter 3 transformându-se în stigmasterol metil eter 4. proces ce implică un proces de hidrogenare specifică a unui lanț periferic al stigmasterolului. Ultima fază a sintezei constă în descoperirea legăturii duble a inelului β a compusului 5 cu p-TsOH. alți catalizatori. Sinteza sitosterolului 8 . Compusul obținut total pentru ultimele două faze a fost de 55% și totalul obținut pentru sinteză de 37%. a prevenit izomerizarea și formarea impurității neidentificate să spunem în cazul compuslui 5.2. din cauza izomerizării ce are loc în faza hidrolizei. care este eliminat subsecvențial prin cromatografie. Au existat schimbări minore odată cu folosirea unor catalizatori diferiți. În orice caz. dioxane apoase și cu ajutorul căldurii (80ºC) pentru a obține β-sitosterol 6. Primul pas în sinetza este reprezentat de formarea stigmasterolului tosilat 2 din stigmasterol 1 (puritate 95%) cu ajutorul p-TsCl. etanolul. au fost cu toții testați. DMAP şi piridină. Faza de dehidrogenare a unei sinteze propuse a implicat catalizatorul Pd/C și solventul etil acetat. cum ar fi PtO2 și solvenți precum etanol.

Prin intermediul modelelor de etichetare 13C s-a detrminat ambele 9 . BIOSINTEZA SITOSTEROLULUI Reglarea biosintezei ambilor steroli și a unor lipide specifice apare în perioada de biogeneză membranară.3.

Compusul 13 trece acum printr-o reducere din cauza NADPH și modificările la nivelul inelului-β duc la formarea sitosterolului. constipație. Subsecvențial acestui proces. implicate în formarea sitosterolului. Ambii acești pași sunt catalizați de către sterol C-24 metiltransferază (E1). Această fază este catalizată de către demetilază (E4). Sitosterolul și ingerarea acestuia trebuie evitată pe durata sarcinii și pe durata post-maternală. Efectele secundare pe termen lung pot fi explicate cu ajutorul observației efectelor sitosterolului asupra hormonilor masculini. Scualena. greață. o triterpenă. Ultima gruparre metilică est eliminată de către sterol demetilază (E7) pentru a forma episterol 12. diaree. Două molecule de FPP sunt apoi unite coadă pentru a obține scualenă. dar se cunoaște că provine în general din cicloartenol. cea mevalonată și cea deoxixiluloză. EFECTE SECUNDARE ALE UZULUI DE SITOSTEROLI Multe dintre studiile . Compusul 8 este atunci catalizat de către sterol C-4 demetilază (E2) și pierde un grup metil pentru a produce cicloeucalenol. Acest compus este metilizat cu ajutorul SAM pentru a produce o a doua carbonificare. Biosinteza sitosterolului din cicloartenol se desfășoară astfel: dubla legătură a cicloartenolului este metilizată prin procedeul SAM pentru a se obține o carbonificare care poate trece printr-o modificare hidrică și pierde un proton pentru a se obține un compus cu un lanț lateral metilenă. Această fază este catalizată de către 24-metilenesterol C-metiltransferază (E8). inelul ciclopropan este deschis cu ajutorul cicloecalenol cicloizomerază (E3) pentru a duce la formarea compusului 10. 4. care pierde un proton pentru a se obține compusul 13.căi . în special asupra testosteronului și dihidrotestosteron. Biosinteza cicloartenolului începe odată cu o moleculă de izopentenil difosfat și două molecule de dimetilalil difosfat din farnesil difosfat. printr-o reacție de ciclizare cu 2-3 oxidoscualena 6 ca și intermediar formează cicloartenol. 10 . devreme ce nu se cunosc destule informații asupra efectelor sale la copii și nou-născuți. majoritatea lor nefiind periculoase. impotență (disfuncții erectile).i experimentele clinice întreprinse cu acest compus au demosntrat că uzul său poate conduce la unele efecte secundare. sterol Δ14-reductază (E5) și sterol Δ8-Δ7-izomerază (E6). Acesta în cele din urmă pierde un grup metil și trece printr-un proces de izomerizare alilică pentru a forma Gramisterol 11. Prin administrarea unor doze mai mari decât cele recomandate pot surveni dureri de stomac. Mecanismul exact al formării sitosterolului variază în funcție de organsimul la care se face referire.

o afecțiune ereditară caracterizată de depozitarea lipidelor în organism. Nivelele ridicate ale 11 . ingerarea compuslui duce la agravarea bolii.Figura 3. Biosnetza sitosterolului Acest compus nu este de asemenea recomandat în cazul indivizilor care suferă de sistosterolemie. Deoarece oamenii care suferă de această afecțiune au în organism prea mult sitosterol și alte lipide similare.

Sitosterolii sunt de asemenea obținuți din ulei de soia. 12 . 5. Preparatele ce conțin β-sitosterol derivați din iarba sagitară din zona Africa de Sud Hypoxis rooperi sau de la specii de Pinus ori Picea. DATE TOXICOLOGICE Consumul în dietă este sursa principală de fitosteroli plsamatici. ulei de alune (207 mg/100 g de ulei nerafinat) și ulei de avocado (76 mg/100g). însă până la acest punct aceștia și-au dovedit utilitateaîn mai în mai multe cazuri clinice. aceștia nefiind sintetizați endogen. Unele unturi și marganrine conțin până la 2 g de fitosteroli/porție zilnică.concentrațiilor de sitosteroli la nivelul sângelui au fost corelate cu o severitate crescută a afecțiunilor cardiace la persoanele care au suferit în trecut un stop cardiac. sunt disponibile pentru tratamentul de hipertrofie prostatică. CAPITOLUL 3: UTILIZĂRI ALE SITOSTEROLILOR Sitosterolii sunt compuși recent descoperiți și încă nu au fost testați complet.

sitosterolii reduc nivelul colesterolului din sânge și este de obicei folosit la tratarea hpercolesterolemiei. În Europa sitosterolul joacă un rol important în sesiunile de terapie pe bază de plante. în special în tratamentul hipertrofiei prostatice beningă. sitosterolul preia locul colesterolului din alimentație și biliar în miceliile produse la nivelul lumenului instestinal. Acest lucru conduce la o absorbție scăzută a colesterolului în organism. Folosirea sitosterolilor ca și intermediari chimici a fost limitată perioadă de mai mulți ani. pe baza lipsei unui punct de atac de natură chimică la nivelul lanțului lateral care să permită extragerea acestora. Fermentația digeră întregul lanț lateral alifatic la Carbon 17 pentru a se permite o mixtură a 17-keto produse. în Europa. CAPITOLUL 4: TRATAREA HIPERPLAZIEI PROSTATICE BENIGNĂ CU β-SITOSTEROLI 13 . După un efort considerabil din partea mai multor laboratoare a condus într-un final la descoperirea microbului pseudomonas care a facilitat eficient această trasnformare.Singuri sau în combinație cu fitosteroli. De asemenea. Un studiu de proporții reduse arată un efect benefic al sitosterolilor asupra căderii părului la bărbați în combinație cu alte uleiuri vegetale. mai este folosit la tratarea carcinomei la prostată și la tratarea cancerului la sân. este imediat transportat prin intermediul liporpoteinelor și este apoi incorporat în membrana celulară. Atunci când sterolul este absorbit în intestine. Sitosterolul inhibă absorbția de colesterol la nivelul intestinelor. ambii inhibă preluarea colesterolului biliar și din dietă. conducând la descreșterea nivelelor de LDL și totalului de colesterol din ser. Din cauza structurii sitosterolului similară cu cea acolesterolului. Fitosterolii și fitostanolii.

intervenții și rezultate au fost extrase de către cel puțin doi observatori independenți prin folosirea unui formular standardizat. Folosirea farmacologică a plantelor și ierburilor (fitoterapie) pentru tratarea acestei afecțiuni este într-o continuă creștere. STRATEGIA DE STUDIU Au fost în prima fază căutate în bazele de date specializate ori generale studii referitoare la acest subiect. Operațiunile de cercetare s-au realizat prin verificarea literaturii de specialitate și prin contactarea cercetătorilor din domeniu sau a fabricilor care produc acest tip de medicament.DESCRIEREA AFECȚIUNII Hiperplazia prostatică benignă. iar rezultatele să fie incluse sub forma unor scale de simptome urologice. poate duce la simptomele unui tract urinar obstructiv și iritat. OBIECTIVE Acest studiu are ca țintă determinarea efectelor sisterolilor asupra simptomelor urinare și o măsurare a fluxului la bărbații cu hiperplazie prostatică benignă. COLECTAREA DATELOR ȘI ANALIZA Informațiile legate d epacienți. simptome sau măsurători urodinamice. Preparatele fitoterapeutice care conțin beta-sisteroli sunt extrase din anumite specii de plante originare din Africa de Sud. volumul rezidual. CRITERIILE DE SELECTARE Testele au fost eligibile pentru includere în studiu prin studierea unei baterii de subiecți (bărbați) afectați de hiperplazie prostatică benignă cărora să li se adminsitreze preparate cu sitosteroli în comparație cu teste placebo sau cu alte medicamente folosite în tratarea acestei afecțiuni. care este caracterizată de o lărgire a prostatei nonmalignă. Măsura rezultantă principală pentru compararea eficacității sitosterolilor cu placebo și medicamentația standard în aceste cazuri a fost reprezentată de schimbarea notelor acordate scărilor de simptome urologice. Rezultatele secundare au curpins schimbări de nocturia precum și în cazul măsurătorilor urodinamice (fluxul urinar mediu și de vârf. dimensiunea 14 .

D. B-sitosterolii au îmbunătățit notele acordate simptomelor urinare și măsurătorile fluxului urinar. Un studiu detaliat a conclus ca Beta Sitosterolii ca și Beta Sterolinii întăresc semnificativ sistemul smunitar.91 la 6. REZULTATELE PRINCIPALE A existat un număr de 519 participanți grupați în patru baterii de teste aleatoare.62 mL mL (95% CI = -41.9 puncte (note) IPSS (95% CI=0.0%. Sitosterolii nu au redus semnificativ mărimea prostatei comparativ cu testele placebo. Lamprecht conclud că Beta Sitosterolii și glicosidele lor sunt un nou modulator imunitar care arată rezultate foarte promițătoare într-o serie de studii clinice. Numeroase teste indică de asemenea efecte extraordinar de benefice în tratamentul problemelor de prostată. n = 4 studii). n = 2studii). Experimentul în care s-a folosit B-sitosteril-B-D-glucozidă. Beta Sitosterolii par să 15 . Coeficientul WMD pentru cea mai înaltă valoare a fluxului urinar a fost de 3. Testele au arătat rezultate impresionante în încetinirea dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase.prostatei).91 mL/s s (95% CI = 0. a prezentat îmbunătățiri în cazul măsurătorilor fluxului urinar.90.8% și 8. Principala măsurătoare rezultată pentru efectele secundare a fost numărul de participanți care au semnalat diverse efecte secundare.90. Diferența medie cuantificată pentru IPSS a fost de -4.42 la -15. pe durata a 4 – 26 de săptămâni. Bouic și Johan H. Alte studii au conclus că Beta Sitosterol este foarte eficient în reducerea și controlul unui nivel adecvat de colesterol. concentrație de 100%.91la 6. MEDICAMENTAȚIA PE BAZĂ DE SITOSTEROLI PE PIAȚA ROMÂNEASCĂ Imuno-modulator Beta sitosterolii. Doctorii Patrick J. Ratele de restrângere atribuite sitosteroliloe și a celor placebo a fost de 7.83. incluzînd campasterol și stigmasterol este un produs recent conținînd fitosteroli extrași din plante. Trei dintre teste au folosit sitosteroli non-glucozidici și unul a folosit un preparat care conținea 100% B-sitosteril-B-Dglucozidă. n = 4 studii) și tot același coeficient pentru volumul rezidual a fost de -28. controlate cu teste placebo.

Complexul de Bata Sitosteroli normalizeaza raportul dintre DHEA si cortizol. dar mai important pe baza analizării modului în care acestea sunt folosite și rolurile acestora. cancere și boli autoimunitare. Rezultatul acestei immuno-modulațtii este o crestere a cytokinelor legate de TH1 și o descreștere a celor legate de TH2. se bazează pe observațiile realizate cu privire la descrierea și discutarea lor pe îndelete. obținute în urma studierii substanțelor: fitosteroli și sitosteroli. 16 . CONCLUZII Principalele concluzii ale acestei lucrări. o proliferare marită a limfocitelor și o activitate sporită a celulelor NK. ceea ce poate induce rezultate pozitive profunde asupra sistemului imunitar. artrita reumatică. alergii. Restabilirea acestor parametrii imunitari poate să ajute în numeroase anormalități imuno-mediate cum ar fi: infecțtii virale cronice. tuberculoza.țintească specific către celulele T-helper și ajută la restabilirea balanței între celulele TH1 și TH2.

forme care ar trebui întâi bazată pe premisele fitoterapeuților și mai apoi pe farmacie brută. foarte importante pentru plante și animale. cancer la sân.Așadar. în urma studiului efectuat am tras următoarele concluzii:  Fitosterolii și citosterolii sunt substanțe complexe.  Necesitatea studierii mai intense ale acestor substanțe este evidentă.  Cele două substanțe studiate s-au dovedit a fi utile în tratarea afecțiunilor legate de prostată. studierea mai intensă a acestor substanțe prin prisma folosirii lor în medicina tradițională și astfel încercarea găsirii unor noi forme de comercializare și administrare.  Din punctul meu de vedere ar fi important și benefic pentru toată cultura medicală și în principal pentru îmbunătățire condițiilor de terapie și a condiției de sănătate a oamenilor în general. dereglări hormonale. precum cele expuse mai sus. cancer la prostată și în tratarea și aducerea la nivele normale a colesterolului absorbit de stomac. care au până la acest moment roluri deosebit de importante în componența plantelor dar și funcții legate de metabolism și de depozitarea lipidelor la oameni. 17 . în primul rând pentru caracterizarea și stabilirea exactă a tuturor rolurilor și funcțiilor pe care acestea le au și în al doilea rând pe baza efectelor benefice pe care le au atunci când sunt utilizate în probleme medicale speicifice. afecțiuni canceroase.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->