DETERMINANTI TRIGONOMETRICI

A) Unele proprietati si reguli de calculare a determinantilor: 1) det A = det AT 2)Daca intr-un determinant de ordinul n, elementele de pe o linie, coloana sunt 0 atunci valoarea determinantului este 0. 3)Daca intr-un determinant 2 linii,coloane sunt proportionale atunci valoarea determinantului este 0. 4)Daca intr-un determinant schimbam 2 linii,coloane atunci determinantul nou obtinut este =”- ” determinantul initial. 5)Complementul algebric:

δ

ij

= (−1) i + j d ij

Regula lui Laplace pentru dezvoltarea determinantului de ordinul n dupa o linie,coloana: d n = ai1δ i1 + ai 2δ i 2 + ... + ainδ in d n = a1 jδ 1 j + a2 jδ 2 j + ... + anjδ nj 6)Determinant Vandermonde: 1 a1 V (a1 ,..., an ) = a12 .... a1n −1 : V (a1 ,..., an ) = 1 a2 2 a2 .... n a2 − 2 .... 1 .... an 2 .... an .... .... n .... an −1

1≤ j  ≤ n i

∏ (a − a )
i j

B)Formule trigonometrice folosite:

1) sin 2 α + cos 2 α = 1 2) sin( α + −β) = sin α cos β + −sin β cos α 3) cos( α + −β) = cos α cos β − +sin α sin β

4) sin 2α = 2 sin α cos α 5) cos 2α = cos 2 α − sin 2 α = 1 − 2 sin 2 α = 2 cos 2 α − 1 6) sin 3α = 3 sin α − 4 sin 3 α 7) cos 3α = 4 cos 3 α − 3 cos α α+β α−β 8) sin α + sin β = 2 sin cos 2 2 α −β α+β 9) sin α − sin β = 2 sin cos 2 2 α+β α−β 10 ) cos α + cos β = 2 cos cos 2 2 α+β β −α 11) cos α − cos β = 2 sin cos 2 2 A ( p − b)( p − c ) 12 ) sin = 2 bc p( p − a) bc 2R 14 ) cos ecA = a 13) cos A = 2

APLICATII Sa se calculeze determinantii:
sin 2 a 1) ∆ = sin 2 b sin 2 c ∆ = cos
2

cos 2 a cos 2 b cos 2 c
2

sin a cos a sin b cos b sin c cos c tg 2 a c tg 2 b tg 2 c 1 c1 1
2

a cos

b cos

2

1 1 1

tga tgb tgc tg 2 a tg 2 b tg 2 c

∆ = cos
VAND ER

2

a cos

2

b cos

2

tga tgb tgc
2

∆ = cos

2

a cos

b cos

c (tgb −tga )( tgc −tga )( tgc −tgb )

1 2) ∆ = cos a cos 2a

1 cos b cos 2b

1 cos c cos 2c

c1 ( − ) + c 2 1 c1 ( − ) + c3 1 1 ∆ = cos a cos 2a 0 cos b −cos a cos 2b −cos 2a 0 cos c −cos a cos 2c −cos 2a

∆=

2 cos

1 tg 2

4) ∆ = 1 tg

C A tg cos ecC cos ecA 2 cos 2 −cos a b cos c −cos a A B ∆=2 1 b tg cos ecA cos ecB (cos tg −cos a )(cos b + cos a ) (cos c −cos a )(cos c + cos a ) 2 2
1 1 ∆ = 2(cos b −cos a )(cos c −cos − ) )( p − c ) ( p − a )( p − b) ( p a acos b +cos a cos c +cos a B C sin sin

cos b −cos a cos c −cos a B C tg cos ecB cos ecC b2 1 − 2 cos 2 a +1 2 cos 2 c −1 − 2 cos 2 a +1 − 2

tg

B C ac ab 2 2 = tg = B C 2 2(cos b −cos a )(cos c −cos a )(cos − b)cospb) − c ) 2 p( p c − (p ∆= cos cos 2 2 ac ab
cos 2a cos 3a cos 4a

=

( p − a) 2 p −a = p p2

1 cos a C 3) ∆ = cos A a p −b a cos 2 ⇒ tg tg = 2cos 2 a cos 3a p l1 +l 3

tg
∆=

A B p −c tg = cos a 2 12 p
cos a cos 2a +1 2R cos 2a cos 3a + cos a cos a cos 2a 2 4R 2 cos 2a cos a

cosecA =

cos 2a cos 3a cos 4a + cos 2a cos 2a cos 3a 2 cos 3a cos a

a

p bc p − b 4R 2 ∆ = 1 2 si 3 sunt proportion Liniile p ac p − c 4R 2 1 p ab l1 ( −1) + l 2 l1 ( −1) + l3 p −a p a −b p a −c p

1 ∆ = cos a p −a 1 cos 2 a 2

ale ⇒∆ = 0

1 ∆= 0 0

4R 2 a −b bc 4 R 2 (b − a ) p = a −c abc 4 R 2 (c − a ) p abc b −a =0 c −a

4 R 2 (b − a ) abc 2 4 R (c − a ) abc

∆=

4R 2 a − b abcp a − c

1 1 5) ∆ = 1 1

1 1 cos c cos b

1 cos c 1 cos a

1 cos b cos a 1

c1 ( − ) + c 2 1 c1 ( − ) + c3 1 c1 ( − ) + c 4 1 1 1 ∆= 1 1 0 0 cos c −1 cos b −1 0 cos c −1 0 cos a −1 0 0 cos b −1 = cos c −1 cos a −1 cos b −1 0 cos c −1 0 cos a −1 cos b −1 cos a −1 0

∆ = cos( n + ) x − n 2 x −1 =1 n +3) 2 x n = − sin 2 x cos x −1 = cos12θ sin(sin+3)θ −cos( − 2 sinθ sin(−1+1)θ − x[cos nθ sin( n +3)θ −cos( n +3)θ sin nθ] + 2 2 2 2 2 3 + x [cos nθ sin( n +1)θ −cos( n +1)θ sin nθ]

b 2 c 0 −2 n + − sin[( 2 ∆ = sin[( n +3)θ −(sin 1)θ] − x2 sin n +3)θ − nθ] + x 3 sin[( n +3)θ − nθ] 2 2 2 c 2 a ∆ = − 2 sin 0 − 2 sin 2 2 ∆ = sin 2θ − x sin 3θ + x 3 sin θ b a − 2 sin 2 − 2 sin 2 0 2 2 ∆ = 2 sin θ cos θ − x[3 sin θ − 4 sin 3 θ] + x 3 sin θ a b c a b c a b c ∆∆ =8 sin [ 2sin θ sinx(3 −8 sin 2 θ) + 2 cos θ] = − sin = −sin θ cos − sin 16 sin sin − 4 sin sin 2 2 2 2 2 2 2 2 2
3 2 6)∆ = sin θ[ x ca : (3 − 4 + 4 cos θ) + 2 cos θ] Sa se arate − x

1 x x3 3 2 ∆ = sin θ[ x + x (1 − 4 cos θ) + 2 cos θ] cosn θ cos(n +1) θ cos(n +3) θ este divizibil sinn θ sin(n +1) θ sin(n +3) θ ∆ = sin θ[ x 3 − 4 x cos 2 θ + x + 2 cos θ] D ezvoltam dupa prim linie : a

cu 1 - 2xcos θ + x 3

∆ = sin θ[ x( x 2 − 4 cos 2 θ) + x + 2 cos θ] cos( n +1)θ cos( n +3)θ cos nθ ∆ = ( − )1+1 1 + (− )1+2 1 sin( n +1)θ sin( n +3)θ sin nθ ∆ = sin θ[ x( x − 2 cos θ)( x + 2 cos θ) + x + 2 cos θ]

cos( n +3)θ cos nθ +( − )1+3 1 sin( n +3)θ sin nθ

cos( n +1)θ sin( n +1)θ

∆ = sin θ( x + 2 cos θ)[ x 2 − 2 x cos θ +1] ⇒x 2 − 2 x cos θ +1 | ∆ 7)Sa se arate ca, daca a, b, c, sunt unghiuri 1 + cosa 1 + cosb 1 + cosc 1 +sina 1 +sinb 1 +sinc 1 −sina 1 −sinb 1 −sinc ascutite, atunci :

=0

x x x x −sin 2 =1 + 2 cos 2 −1 = 2 cos 2 2 2 2 2 x x x x x x 1 +sin x = cos 2 +sin 2 + 2 sin cos = (sin + cos ) 2 2 2 2 2 2 2 x x 1 −sin x = (sin −cos ) 2 2 2 1 +cos x =1 + cos
2

8)Sa se arate ca : 1 +α φ cos αcos φ D= α φ cos .... αcos φ

α2 cos2 φ α3 cos3 φ .... 2 3 1 +α cos2 φ α cos3 φ .... 2 3 α cos2 φ 1 +α cos3 φ ....
.... ....

αn cosn φ αn cosn φ αn cosn φ
.... 1 +αn cosn φ

=

α2 cos2 φ
=

α3 cos3 φ

.... ....

αn +2 cos nφ −αn +1 cos( n +1)φ +1 α2 − 2α cos φ +1

Notam a k = αk cos kφ k =1,2,..., n 1 + a1 a1 D = a1 ... a1 c1 + c 2 c1 + c3 .......... c1 + c n D = (1 + a1 ) a2 1 + a2 a2 .... a2 a3 a3 1 + a3 .... a3 .... .... .... .... .... an an an .... 1 + an

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful