Ghid pentru un interviu structurat/ semistructurat de selectie a angajatilor, Formularea intrebarilor interviului de selectie este unul dintre elementele

decisive ale succesului acestuia. Fiecare intrebare trebuie sa vizeze un anumit criteriu de selectie al postului. Domeniile vizate de intrebari difera in functie de natura postului.In general intrebarile pot fi grupate in cateva categorii care privesc: INTREBARI VIZAND OBIECTIVELE CARIEREI Scopul intrebarilor referitoare la Obiectivele carierei este de a determina interesul candidatului pentru post, pentru organizatie si pentru domeniul de activitate in care opereaza. De ce doriti sa lucrati in compania noastra? Cum ati aflat de postul nostru? De ce doriti acest post? Ati mai lucrat in domeniu? Ce cunoasteti despre domeniul de activitate? In ce fel experienta anterioara v-ar ajuta pe acest post? Ce sarcini va asteptati sa primiti desfasurand acest post? Cat timp credeti ca v-ar trebui ca sa putem remarca rezultatele muncii dvs? Ce inseamna pentru dvs. O cariera de succes? Care este obiectivul pe termen lung privind cariera dvs? Cum intentionati sa-l atingeti? INTREBARI VIZAND EDUCATIA SI ABILITATILE Studiile pot constitui subiectul principal al interviului, mai ales daca candidatul nu a avut un loc de munca anterior. Ce discipline v-au placut cel mai mult? Credeti ca notele obtinute reflecta corect efortul si cunostintele dvs? Ati fost implicat si in alte activitati? Cat de abil sunteti in utilizarea calculatorului? Exista anumite aplicatii software cu care sunteti familiarizat? Ce planuri aveti pentru instruire si studii suplimentare? Cursurile de perfectionare/ specializare vi le-a platit firma s-au le-ati urmat pe cont propriu? Faceti parte din vreo organizatie sau grup profesional?

INTREBARI VIZAND EXPERIENTA PROFESIONALA

trebuie avuta in vedere mai ales cele care corespunde locului de munca solicitat. munca in echipa. le-ati fi schimbat la ultimul loc de munca? De ce ati plecat( aveti de gand sa plecati) de la ultimul loc de munca? Ce credeti ca v-a asigurat succesul pe posturile anterioare? Imi descrieti o zi tipica de lucru in postul detinut anterior? Cum va planificati ziua de lucru? Va place sa primiti responsabilitati deosebite? Spuneti cum arata pentru dvs. Ati mai avut ocazia sa lucrati cu astfel de oameni? Va place sa executati mai multe activitati simultan sau va concentrati asupra unui singur lucru? Preferati sa luati decizii rapid sau asteptati informatii suplimentare? Respectati regulile sau va place sa lucrati independent? Descrieti o situatie cand ati avut de-a face cu un client nervos? Cum ati procedat? .In cea mai mare parte a timpului discutia trebuie sa se axeze asupra experientei profesionale a candidatului si . ori despre relatiile cu colegii si cu seful. Care considerati ca sunt principalele dvs. Si de ce? Ce v-a placut cel mult la fiecare dintre posturile anterioare? Care au fost responsabilitatile dvs ? Ati prezentat . la locurile de munca anterioare. daca ati fi reusit. autocontrol) Ati avut conflicte cu colegii de munca sau cu seful dvs? Cum le-ati rezolvat? Cum ati definii o atmosfera de lucru dificila? Cum va impacati cu ideea ca un proiect de-al dvs. adaptare. Care dintre posturile detinute anterior( daca au fost mai multe) a insemnat cel mai mult pentru dvs. manageri. ingineri. etc). in acest caz . propuneri de imbunatatire a activitatii? Care a fost cea mai dificila sarcina pe care a-ti indeplinit-o? Care ar fi cele 2 lucruri pe care. Nu este acceptat? Cu ce tip de persoana va intelegeti cel mai bine? Ati fost vreodata supervizat necorespunzator? In ce fel v-a afectat acest lucru? Preferati sa lucrati in echipa sau singur? Povestiti-mi despre tipul de relationare pe care l-ati avut la ultimul loc de munca? Cat de mare a fost echipa in care v-ati desfasurat activitatea? Ce inseamna pentru dvs.? INTREBARI VIZAND CARACTERSITICI PERSONALE Interviul va confera un bun prilej pentru a testa abilitatile interpersonale ale candidatului( comunicare. Cooperarea intr-o echipa? Cum procedati cu colegii care nu va plac? Ati dorii sa lucrati cu aceleasi persoane sau sa cunoasteti mereu altele? Va considerati un luptator? Argumentati. Seful ideal? Cine ar putea de referinte despre dvs. calitati? Care considerati ca sunt slabiciunile dvs? Postul pe care vi-l oferim presupune sa veniti in contact cu( descrierea tipului de oameniclienti. despre reusitele si insuccesele avute. Cereti detalii despre locurile de munca ocupate anterior.

Ele va vor ajuta sa distingeti intre candidatii care detin si cei care nu detin calitatile pe care le apreciati. mai ales pentru functii de conducere de un…. stimuleaza competitia in munca si cauta mereu noi obiective de atins. este greu de stabilit raspunsul ideal pentru fiecare intrebare pusa de intervievator.  Nu se teme sa-si arate interesul pentru a obtine o anumita pozitie.  Prezinta convingator contributia pe care o poate aduce la succesele organizatiei.  Isi propune obiective indraznete.  Foloseste exemple pentru a ilustra succesele proprii. provocator? Cum traversati perioadele de stres? Care sunt activitatile preferate in timpul liber? INTREBARI DESPRE POSTUL VIZAT Ce asteptati de la acest post? Ce salariu doriti? Sunteti dispus sa participati la cursuri de instruire organizate de firma pentru a va imbunatatii activitatile? Exista zile sau ore in care nu sunteti disponibil? De ce credeti ca ar terbui sa va angajam? EVALUAREA RASPUNSURILOR CANDIDATILOR Desigur. • Angajat motivat Angajati pasionati de munca lor .  Este pasionat de domeniul de activitate respectiv si de cariera lui. Cum recunoasteti un angajat motivat  Felul in care se prezinta si vorbeste denota faptul ca este sigur pe el. angajati entuziasti.  Stie sa-si coreleze eforturile cu ceilalti membri ai unei echipe.cred ca daca mi-ati oferi Imi doresc de mult timp sa . Cel mai important lucru care trebuie avut in vedere este potrivirea dintre raspunsul candidatului si identitatea acestuia ( imaginea pe care vrea sa o impuna) Prezentam mai jos elementele ce definesc fiecare dintre tipurile de angajati.  Are o viziune sanatoasa asupra competitei in munca. Intrebari sugestive Raspuns neconvingator Raspuns convingator De ce credeti ca ati avea . Indiferent de natura postului vacant oragnizatia are nevoie.Preferati sa lucrati intr-un mediu linistit sau intr-un mediu dynamic.

. De ce doriti sa parasiti Doresc mai multi bani. Orice raspuns in care Incerc sa-mi dezvolt ambele verbal sau in scris? candidatul se declara mai bun abilitati. Intrebari sugestive Raspuns neconvingator Raspuns convingator Cum resusiti sa ii convingeti Cand exprim o idee buna nu Pentru ca o idee buna sa fie pe ceilalti sa va accepte am probleme in a convinge in acceptata. o in a realiza ceva in ceea ce slabiciune ar fi. E momentul oportun in cariera mea sa fac acest pas. consider ca sunt pregatit sa dovedesc acest lucru. idei. Care credeti ca sunt punctele mi-e greu sa numesc un punct Principala mea calitate consta dvs. La capitolul slabiciuni as mentiona faptul ca lucrez greu cu cei care manifesta indiferenta fata de rezultatele muncii in echipa. Forte si slabiciunile ? forte caracteristic mie. Incerc sa inteleg punctul de vedere al interlocutorilor mei si sa gasesc argumentele cele mai potrivite. angajat. • Angajat comunicativ Angajati care au capacitatea de a transmite si receptiona informatii.Fac eforturi sa fiu la Explicatie: candidatul evita sa inaltime atat in comunicarea postul . . perseverenta cu care imi urmaresc obiectivele .etc Cum recunoasteti un angajat comunicativ  Comunica clar. intr-una din cele doua Stiu de ce amandoua depinde deprinderi este un raspuns in egala masura succesul unui neconvingator. trebuie argumentat opiniile? a-I convinge de justetea ei mai bine.  Nu se sfieste sa clarifice neintelegerile ce pot aparea pe parcursul discutiei.  Vorbeste despre rezolvarea conflictelor de munca in care a fost implicat. as putea sa ii fac fata.  Este un ascultator activ. fac.  Stie sa sustina o argumentatie convingatoare. Cum va exprimati mai bine. Cred ca pot sa sa-mi asum actualul post si sa veniti in Nu-mi place actualul sef responsabilitati mai mari.succes pe post? lucrez in acest domeniu pe acest post. organizatia noastra? Consider ca pot face mai mult decat am posibilitatea pe actuala pozitie pe care o ocup.

persoane capabile sa transfere la noul loc de munca experienta succeselor lor. -cresterea veniturilor firmei.  Tolereaza schimbarea  Urmareste un traseu bine definit al carierei. • Angajat organizat Un angajat organizat este un angajat care stie sa fie propriul sau manager.  Nu scapa din vedere detaliile care “ fac diferenta” . Intrebari sugestive Raspuns neconvingator Care sunt realizarile cu care Orice raspuns general. exercita o influenta benefica asupra colegilor. -o promovare importanta. Cum recunoasteti un angajat “invingator”  Stie sa explice succesele anterioare  Intelege contributia lui la realizarile organizatiei. -reorganizarea unui department. -lansarea unui nou . comunicare si implicit sa-si dezvaluie slabiciunile in acest domeniu • Angajat “invingator” Angajati care au incredere in propriile reusite. Raspuns convingator Detalierea cu succes: -indeplinirea unui proiect. are deprinderi in clarificarea problemelor care apar. va mandriti in mod special? vorbind de rezultate din facultate . isi planifica si isi controleaza activitatea .ierarhizeze abilitatile sale de scrisa cat si in cea orala. nu renunta usor in fata dificultatilor. munca intr-un domeniu preferat sau diverse succese de echipa.  Are simtul ordinii  Stie sa delimiteze intre obiectivele personale si cele strict profesionale sau intre cele pe termen lung si cele pe termen scurt.  A mai lucrat cu organizatii de succes. isi autoevalueaza performantele in functie de obiectivele prestabilite. in evaluarea optiunilor si gasirea si testarea solutiei corecte. Cum recunoasteti un angajat organizat  Vede imaginea de ansamblu si percepe activitatile in succesiunea lor. nu il sperie perspectiva de a raspunde pentru diverse proiecte si de a avea in subordine mai multi angajati.

. ci ii motiveaza. etc • Angajat rezistent. Cum recunoasteti un angajat rezistent  Nu il sperie sa deruleze simultan mai multe proiecte  Este gata de actiune  Finalizeaza proiectele la termen. . contactat si prieteni care au colaborat sau colaboreaza cu firma dvs. pe care presiunea situatiilor limita nu ii paralizeaza . am acest interviu? pregatit in mod special.Intrebari sugestive Raspuns neconvingator Raspuns convingator Cum v-ati pregatit pentru Nu as putea spune ca m-am Am studiat site-ul dvs. Angajati care reactioneaza pozitiv la stres.