You are on page 1of 7

Totul despre fibroamele uterine

publicat pe 14 Aprilie 2008

Fibroamele uterine sunt nodularitati ce se dezvolta fie la nivelul peretelui uterului, fie in
interiorul sau exteriorul acestuia, ramanand legate de uter prin intermediul unui pedicul
(piciorus). In general, aceste « sfere musculare » afecteaza uterul femeilor cu varsta
cuprinsa intre 30 si 50 de ani (inaintea menopauzei) insa pot fi afectate si femei mai
tinere.

Ce sunt fibroamele?

Fibroamele (mioame, leiomioame sau fibromioame) reprezinta cresteri ale tesutului
muscular neted uterin (miometru) ce prind aspectul unor nodularitati. Asadar, fibroamele
au aspectul unor sfere de dimensiuni de la bobul de mazare pana la cele ale unui pepene
mic, avand o culoare diferita de cea a uterului (rozalie), putand fi albicioase sau maronii.
Fibroamele reprezinta o crestere in exces a tesutului muscular uterin in care fibrele
musculare se dispun in aspect rasucit, prezentand de asemenea si tesut fibros dar si fibre
de colagen ce sustin arhitectura celulara a fibromului.

Cresterea si dimensiunile unui fibrom

Din pacate fibroamele prezinta o evolutie foarte spontana si cresterea acestora precum si
dimensiunile finale la care pot ajunge sunt imposibil de estimat. Totusi fibroamele uterine
prezinta o crestere lenta. Unele pot avea un debut brusc cu cresteri rapide dupa care
stagneaza la o anumita dimensiune, altele au o crestere lenta chiar de la aparitie, alte
fibroame pot avea episoade de crestere rapida etc. Insa un fibrom nu va creste foarte rapid
si in mod continuu, astfel incat sa ajunga la dimensiuni foarte mari intr-un timp foarte
scurt. Daca apar astfel de sitatii inseamna ca o alta patologie este asociata fibromului si
poate fi chiar una grava. Fibroamele pot ajunge si la o greutate de 12 kilograme (mai ales
la femeile care nu se prezinta la medic in timp util).

Fibroamele pot sa descreasca sau sa dispara?

• fibroamele submucoase. Mai exact. Aceasta situatie se numeste prolaps uterin (extravazare de mucoasa uterina). iar mai apoi. colul uterin se dilata si usor-usor fibromul tinde sa fie eliminat. mai exact : • fibroame intramurale. insa odata cu el se elimina practic si uterul de care este legat. Se pare ca dezechilibrele acestor hormoni predispun la aparitia fibroamelor. Insa sunt necesare anumite « conditii » pentru producerea acestor efecte. situate in peretele uterului (mur din latina semnifica perete) si fiind foarte des intalnite. aparitia si evolutia fibroamelor este strans legata de secretia de hormoni estrogeni. pot sa se dezvolte in totalitate in interiorul cavitatii uterine. ce se dezvolta imediat sub mucoasa uterului si proemina in cavitatea uterina. In cazuri in care secretia acestor hormoni scade considerabil este posibila (dar nu obligatorie) si descresterea in dimensiuni a fibroamelor. fiind in interiorul uterului. Femeia prezinta astfel crampe uterine violente. asemanatoare celor din travaliu. nu exista o dimensiune clara ci difera de la o femeie la alta) acestea inceteaza sa mai creasca. O astfel de situtie o reprezinta menopauza. totusi cand ajung la un anumit nivel (poate fi oricare. ramanand legate de peretele acestuia printr-un pedicul (piciorus) de tesut conjunctiv. Desi sub alimentarea cu estrogeni fibroamele prezinta o crestere continua. nu se stie insa din ce motive. Care sunt tipurile de fibroame? Clasificarea fibroamelor se face in functie de localizarea acestora. acesta se contracta pentru a elimina fibromul (in situatiile in care acesta aluneca in cavitatea uterine). prin marirea dimensiunilor. . caci. Acestea produc uneori o simptomatologie agresiva femeii. Nu sunt excluse aceste situatii in care un fibrom descreste sau ajunge la dimensiuni microscopice cand nu mai poate fi observat si se considera disparut.

Cu timpul. chiar intermenstruale. In general menstruatia este perturbata prin aparitia unor sangerari neregulate. Sa explic pentru a intelege la ce ma refer. Fibroamele produc dereglari menstruale serioase In special datorita legaturilor acestor fibroame cu mucoasa uterina (atunci cand este cazul. Pot fi asimptomatice ori pot produce divesrse simptome in functie de localizarea lor si de organele pe care apasa si a caror functie o ingreuneaza (organele din abdomenul inferior. pelvis. caci mucoasa uterina nu isi mai poate exercita optim functia. insa asupra oamenilor au efecte psihologice diferite. • Fibroamele interligamentare. cu aparitie spontana. atingand dimensiuni macroscopice (se vad cu ochiul liber) sunt considerate tumori. Se pare ca mai sunt si alti factori implicati in dereglarile menstruatiei. coloana etc). spre exemplu cele subseroase nu produc aceste simptome obligatoriu. Termenii medicali folositi in cazul fibroamelor sunt clari. abundente. care se dezvolta local. Fibroamele uterine au risc de cancer? Veti fi auzit probabil pareri controversate cu privire la riscul cancerigen al fibroamelor. iar sensul medical al acestui termen (tumora) este inclus in notiunea de cancer. de unde si denumirea fibromului) si excrescenta se dezvolta in felul acesta in abdomenul inferior. asigurandu-si aport de nutrienti si oxigen pentru celulele musculare pe care le contine. cei hormonali si probabil altii care nu se cunosc inca. nu sunt agresive. insa sunt si . vezica urinara. determina simptomatologie prin compresia pe alte organe. O crestere exagerata a unor celule dintr-un tesut. Cancerele sunt de doua felulri in mare : benigne.• Fibroamele subseroase se dezvolta pe versantul extern al uterului (invelit de seroasa. doar cand ajung sa intereseze ovarele) se produc dereglari menstruale. situate intre ligamentele cu care uterul este suspendat si fixat in cavitatea pelvina. cum ar fi ampula rectala. • Fibroamele parazitare apar foarte rar si deriva din fibroamele subseroase care ajung in apropierea unui organ abdominal (spre exemplu intestin) de care incep sa se ataseze printr-un pedicul prin care va crea legaturi vasculare. pediculul de legatura cu uterul degenereaza si fibromul ajunge sa fie legat de un alt organ in afara uterului.

O incidenta mai mare a acestor fibroame a fost observata intre varstele 30 si 50 de ani. Nu se cunosc inca toate cauzele care stau la baza aparitiei fibroamelor. O femeie care a dezvoltat un fibrom are potentialul de a dezvolta oricand inca unul sau mai multe chiar. iar uneori se poate nimeri ca dezvoltarea acestora sa fie intr-un fibrom. insa au fost afectate si femei in varsta de 20 de ani (mult mai rar insa). exista posibilitatea sa apara mai multe? Din pacate. cu un potential agresiv foarte mare. deci am putea spune intr-un mod fortat pentru ca exprimarea sa fie pe intelesul tuturor ca nu degenereaza in cancer (malign). in felul acesta fibromul devenind un cancer malign. care antreneaza reactii la nivelul intregului organism si care au capacitatea de a determina metastaze (desprinderi celulare din tumora mama pleaca in alte regiuni anatomice unde vor determina cancere secundare. Ce femei sunt expuse riscului de a dezvolta fibrom uterin? Raspunsul cel mai apropiat de realitate ar fi ca toate femeile pot dezvolta fibrom. da. insa este demonstrata implicarea hormonilor estrogeni in cresterea si dezvoltarea fibroamelor. Inaintarea in varsta constituie un factor de risc. tot cu potential malign). Daca a aparut deja un fibrom. Fibroamele uterine NU au potential malign. S-a mai observat de asemenea ca femeile de rasa neagra sunt mai expuse riscului de a dezvolta fibroame uterine fata de rasa alba.cancere maligne. Sarcoamele (cancere maligne dezvoltate la nivelul uterului) se pot dezvolta oriunde la nivelul uterului. Care sunt simptomele fibromului uterin? . cu simptomatologie puternica atunci cand ating dimensiuni avansate.

Daca fibromul este cu localizare submucoasa. va determina dureri de spate importante. daca proemina in fata. sangerari abundente. daca are dimensiuni mari. femeia resimte o apasare la nivelul pelvisului si va urina frecvent. Cum se diagnosticheaza fibroamele? In general primul pas este discutia cu ginecologul. daca proemina in spate. atunci va produce cu siguranta dereglari ale menstruatiei. Daca fibromul este subseros. dezvoltandu-se in afara uterului (de care ramane insa legat printr-un pedicul). cicluri menstruale neregulate si dureroase. asemanatoare celor din travaliu. poate produce contractii uterine care se traduc prin resimtirea unor dureri puternice la nivelul abdomenului infecrior. Spre exemplu. ce o supara. De asemenea. poate sa comprime rectul si femeia sa prezinte constipatie. Cateva dintre simptome sunt insa clasice pentru fibroame: • sangerari menstruale abundente • presiune pelvina • urinare frecventa • dureri de spate • constipatie.In general simptomatologia difera in functie de localizarea si dimensiunile fibromului respectiv. Daca fibromul ajunge sa intereseze coloana vertebrala. acesta va determina o simptomatologie in functie de organele cu care vine in raport. cand etc. adica proemina in cavitatea abdominala. care va intreba despre simptomatologia pacientei. de numarul acestora cand sunt mai multe etc. Mai apoi se face un examen clinic . spontane.

Doar daca la ecografie insa este ceva neclar se vor face si alte investigatii. Nu exista foarte multe medicamente pentru tratamentul fibromului uterin. Tratamentul medicamentos Tratamentul medicamentos se alege atunci cand metoda chirurgicala nu poate fi aplicata. pacienta va face o ecografie pentru a elucida situatia. acestea sunt foarte putine si sunt analogi ai GnRh (Diphereline). fiind si mult mai costisitoare. Se mai poate vedea un fibrom si prin RMN sau CT. apoi se poate recurge la tratament chirurgical sau medicamentos. Datorita descresterii concentratiei hormonilor estrogeni (cei care favorizau dezvoltarea fibromului) este foarte posibil ca fibromul sa descreasca in dimensiuni sau chiar sa dispara. Aceste medicamente se . fie datorita altor boli asociate ce contraindica o interventie chirurgicala. fie datorita varstei inaintate. ca in cazul in care fibromul va creste in dimensiuni sau va determina o simptomatologie importanta sa recurga la tratament chirurgical sau medicamentos. O alta situatie in care medicii aleg sa urmareasca pacienta este cea in care aceasta se apropie sau a intrat deja la menopauza. Se face de obicei un tuseu vaginal si medicul inspecteaza si prin apasare pe abdomen peretii uterului. Urmarirea pacientei In general daca fibromul nu are dimensiuni foarte mari si nu determina o simptomatologie suparatoare pentru pacineta. Daca se confirma prezenta unei formatiuni (nu se poate sti exact ce este). expunand pacienta la mai multe radiatii si nu isi are utilitatea inaintea ecografiei. Cum se trateaza fibromul uterin? Mai intai se va urmari evolutia acestuia (depinde si de momentul in care pacienta a ajuns la medic). insa aceste investigatii nu se fac de rutina pentru investigarea unui fobrom (de obicei poate fi gasit intamplator). medicii nu intervin si doar monitorizeaza pacineta.amanuntit si la palparea abdomenului inferior se poate resimti o sfera ce tradeaza prezenta unui fibrom.

efectul acestor medicamente este temporar. Tratamentul chirurgical Daca femeia tinuta sub observatie prezinta simptome ce o deranhjeaza sau fibromul a crescut prea mult in dimensiuni se recurge la tratamentul chirurgical. exceptand vaginul. definitiva a organelor genitale feminine. . Este evident ca aceasta metoda chirurgicala duce la sterilitate definitiva. In plus. Histerectomia reprezinta scoaterea totala. observandu-se ca in urma unui astfel de tratament indelungat matricea osoasa a fost afectata si femeile au ajuns sa sufere de osteoporoza. Pot fi folosite si mijloace laparoscopice. Acesta se practica in doua metode : miomectomia si histercetomia. Mai exact se face o incizie abdominala. Se pare ca efectele lor adverse sunt destul de serioase si nu se dau pentru o perioada mai mare de 6 luni. se sectioneaza peretele uterin si se extrage fibromul. Miomectomia este o metoda prin care se extrage doar fibromul de la nivelul peretelui uterin.dau atunci cand nu exista alta varianta de tratament pentru ca ele mimeaza practic menopauza. cu bufeuri si toata simptomatologia specifica menopauzei. Nu este indicat sa fie aplicata femeilor fertile care isi doresc un copil. se izoleaza uterul.