You are on page 1of 6

1

WILD EUROPE – TAMING THE WILD
(Μια ιστορία για την πάλη μεταξύ του ανθρώπου και της
άγριας ζωής)

Για 2.000.000 χρόνια ο πάγος κάλυπτε την επιφάνεια
της .
Τότε, πριν 20.000 χρόνια το ψυχρό κλίμα άρχισε να
υποχωρεί και η Ευρώπη μεταμορφώθηκε στην πιο πράσινη
ήπειρο της Γης.
Πριν 10.000 χρόνια , ένα παρθένο δάσος με πλούσια
πανίδα έγινε ο χώρος δράσης των πρώτων ανθρώπων . Η
πρόσβαση του ανθρώπου γίνεται πιο εύκολα από τις
φυσικές διόδους που ανοίγουν τα ποτάμια του Δούναβη
και του Ρήνου . Ακολουθώντας την πορεία των μεγάλων
ποταμών οι τροφοσυλλέκτες – θηρευτές βρίσκουν
άφθονη τροφή από ψάρια και υδρόβια πτηνά. Με
πρωτόγονα όπλα οι πρώτοι θηρευτές αναπτύσσουν στενές
σχέσεις με άλλα ζώα – κυνηγούς, με τα οποία μοιράζονται
την λεία τους. Έτσι σταδιακά έρχεται η εξημέρωση του
πρώτου άγριου ζώου ,του σκύλου .
Και τότε 8.000 χρόνια πριν το σήμερα, γίνεται η
πρώτη εισβολή αποίκων από τα νοτιοανατολικά . Νησί το
νησί οι άποικοι περνάνε στον χώρο της Μεσογείου
φέρνοντας μαζί τους την νέα επανάσταση . Λίγα εργαλεία
και τέσσερα δώρα από την Μεσοποταμία (σιτάρι – κριθάρι
– σίκαλη – ελιά ) είναι ικανά να μεταμορφώσουν τα δάση
της Μάλτας και της Νότιας Ιταλικής χερσονήσου σε
χωράφια που δίνουν πλούσιες σοδειές. Μαζί με τους
αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους
(κατσίκια και πρόβατα φερμένα από την Μέση Ανατολή)
συντελούν στην αποψίλωση των άγριων δασών που στην
θέση τους δημιουργούνται χωράφια και βοσκότοποι. Η
αφθονία του φαγητού δίνει την δυνατότητα για πιο
μεγάλες εξερευνήσεις και η νέα επανάσταση ανθίζει σε
βάρος της άγριας ζωής.
4.000 χρόνια πριν, γίνεται η ανάπτυξη της
μεταλλουργίας . Χαλκός και μπρούτζος στην αρχή και
αργότερα ο σίδηρος . Το μέταλλο σημαίνει δύναμη και
έτσι τα διάσπαρτα κοιτάσματα των ορυκτών μετάλλων
γίνονται η βασική αιτία πολέμων και κατακτήσεων . Το
2.000 π.χ. η μεταλλουργία της Κύπρου καταρρέει λόγω
έλλειψης ξυλείας . Τεράστιες ποσότητες δέντρων

φέρνουν τη γνώση τους στην Ισπανία. Θεωρήθηκε άγονη και έμεινε ανεκμετάλλευτη για χρόνια. Δημιουργούν έναν υψηλό πολιτισμό βασιζόμενοι πάνω στην δύναμη του νερού . Μετά την παρακμή της Ρώμης εισβολείς έρχονται περνώντας τα στενά του Γιβραλτάρ . Σε αυτή την έρημο οι χιονισμένες κορυφές της Σιέρα Νεβάδα κρατούν το κλειδί του πιθανού πλούτου της περιοχής : νερό σε μορφή πάγου. Αυτοί που θα μείνουν είναι ένας στρατός που ήξερε να χτίζει κανάλια . οι Μαυριτανοί όπως ονομάστηκαν χτίζουν χιλιάδες μέτρα κανάλια .Χ. Οι εισβολείς περνάνε τον παγωμένο Ρήνο και τον Δούναβη οδηγώντας την μεγάλη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην παρακμή της . ηλιοκαμένη και διψασμένη δεν προσέλκυε το ενδιαφέρον κανενός . Χιλιάδες άγρια ζώα αιχμαλωτίζονται και θανατώνονται στα μεγάλα Ρωμαϊκά θέατρα και τις αρένες . (?) μία βίαια αλλαγή στο κλίμα φέρνει το τέλος της δόξας της Ρώμης .Χ. Via est vita = Ο Δρόμος είναι Ζωή . Βερβερικές και Αραβικές φυλές από την βόρεια Σαχάρα . Το 800 μ. Στα σωστά χέρια ο θησαυρός θα φέρει πολλαπλάσια οφέλη. φράγματα και υδραγωγεία μεταμορφώνοντας σταδιακά την ξερή γη σε γόνιμη. : Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία αποφασίζει να φέρει τον πολιτισμό στην άγρια Ευρώπη . Η πτώση της θερμοκρασίας οδηγεί τις βόρειες φυλές να μετακινηθούν νοτιότερα. Οι θαυμαστοί κήποι της Αλάμπρα στα παλάτια των βασιλιάδων της Γρανάδας είναι το σύμβολο αυτής της δύναμης. Η γη της .Χ. Χαλασμένες σοδειές και έλλειψη τροφής κάνουν αυτή την ανάγκη επιτακτικότερη . Ιβηρική Χερσόνησος (Ισπανία – Πορτογαλία) . Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή όπου το κλίμα της Ευρώπης ήταν από τα πιο ζεστά στην πρόσφατη ιστορία της.που για χρόνια δάμαζαν τα χιόνια των βουνών του Μαρόκο φέρνοντας την ζωή στην έρημο . Δημιουργεί ένα τεράστιο οδικό δίκτυο στο οποίο η ροή των ανθρώπων και των αγαθών δημιουργεί νέες κοινωνίες οι οποίες αναπτύσσονται . Και τότε γύρω στο 400 π. . ΄΄Κατάκτηση με το σπαθί και την σκαπάνη΄΄ . 600 π.2 κόβονται για να καούν στα εργαστήρια επεξεργασίας μετάλλων .

Στα τέλη του 16ου αιώνα τα δάση δέχονται την μεγαλύτερη επίθεση που δέχτηκαν ποτέ. Μέσα στον Μεσαίωνα τα ψηλά δάση των Άλπεων αποψιλώθηκαν από την βοσκή και τους υλοτόμους . Διασχίζοντας τους θαλάσσιους δρόμους από την Βαλτική και την Βόρεια θάλασσα έως την Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα απέκτησαν την φήμη των ατρόμητων ναυτικών . η επιδημία εξαπλώνεται και μέσα σε τρία χρόνια πεθαίνει ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης. Μα η νέα ανακωχή δεν κρατά πολύ. Ψηλά πλοία . Αρουραίοι από την Ασία μέσω των ψύλλων μεταδίδουν ένα φονικό βακτήριο : την Πανούκλα . Έφθασαν και μέχρι την Αμερική πολύ πριν τον Κολόμβο.Χ. Η ξυλεία είναι απαραίτητη για την κατασκευή σπιτιών – πλοίων και σαν πηγή ενέργειας (καύσιμα). των πολέμων για την θαλάσσια κυριαρχία. Μπροστά αυτή την φορά δεν είναι ο στρατός αλλά η εκκλησία. Στα τέλη του 1340 μ. Όπου χτίζονται μοναστήρια η άγρια ζωή υποχωρεί και στην θέση της δημιουργούνται πόλεις . Στην Σκανδιναβία η ξυλεία είναι άφθονη και έτσι οι Βίκινγκς προμηθεύουν με αυτήν την Ρώμη της οποίας τα αποθέματα τελειώνουν. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους ζει μέσα σε τείχη. Χρειάστηκαν πάνω από 250 χρόνια για να ανακτήσει η Ευρώπη τα προηγούμενα επίπεδα πληθυσμού της. Μήπως η Άγρια φύση εκδικείται . Είναι η εποχή των υπερπόντιων θαλάσσιων εξερευνήσεων . και η Ρώμη κρατάει πάλι το τσεκούρι . Μαζί με τους ανθρώπους έρχονται και τα τρωκτικά που συγκεντρώνονται για να αναζητήσουν τροφή στα σκουπίδια. 14ος αιώνας . Μετά τον Μαύρο Θάνατο (Πανούκλα) η φύση ανακτά τις δυνάμεις της και τα δάση επεκτείνουν την περιοχή τους .000 π. Σκοπός των μοναχών είναι να δαμάσουν το άγριο. 1. Χιόνια και πάγοι. 3 Σκανδιναβία . Έτσι χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται μέσα στις πόλεις κλεισμένοι με ασφαλή τείχη για να νιώθουν προστατευμένοι.χ. Εδώ η ζωή εξαρτάται από την θάλασσα. Πολλοί μιλούν για την Αποκάλυψη και πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αυτές οι βόρειες φυλές κατασκευάζοντας τα περίφημα καράβια τους ( Κνόρς) έγιναν ριψοκίνδυνοι θαλασσοπόροι και δεινοί έμποροι.

000 κορμοί για ένα καράβι ! Τα δάση της Ευρώπης στέλνονται στην μάχη. Ο πληθυσμός αυξάνεται και οι άνθρωποι ευημερούν . Από την Αγγλία η Βιομηχανική επανάσταση θα εξαπλωθεί ταχύτατα στην Κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιώντας αρχικά για ενέργεια την ξυλεία που υπάρχει γύρω από της Άλπεις και αργότερα τα πλούσια κοιτάσματα του άνθρακα . Κινητήρια δύναμη ο άνθρακας (κάρβουνο) . Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα πυκνό δίκτυο σιδηροδρόμων για να συνδέει τα ορυχεία και τα εργοστάσια με τα λιμάνια και τους εμπορικούς σταθμούς. Έως τα μέσα του 1800 παράγονται 50 τόνοι καπνού ετησίως από την καύση του άνθρακα πνίγοντας και μαυρίζοντας τις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις. Αγγλία .4 χρειάζονται ψηλά δέντρα . Ερχόμενος στα ενδότερα της Ευρώπης σπέρνει τον θάνατο. Η καινούργια επανάσταση βασίζεται στις μηχανές στα μέταλλα και στην τεχνολογία . Μια νέα εποχή θα αλλάξει το πρόσωπο της Ευρώπης . Εκεί είναι και τα μεγάλα ποτάμια που εξασφαλίζουν τις πλωτές συγκοινωνίες έτσι το βιομηχανικό κέντρο της Ευρώπης είναι γεγονός.000. Ο καθαρός .000 .Μέχρι τον χειμώνα του 1845 που ένας ΄΄λαθρεπιβάτης΄΄ μύκητας από την Αμερική φέρνει την καταστροφή. Ο χειρότερος λοιμός στην ιστορία της. Όσοι απομένουν οδηγούνται στην μετανάστευση . Ιρλανδία (δυτικά υψίπεδα) . 10. Το 1588 ένα ναυάγιο στα ανοικτά της Ιρλανδίας φέρνει ένα καλάθι με άγνωστους βολβούς στα παράλια .Με τις λιγοστές πεδιάδες της το μάζεμα των φυκιών που ξεβράζει η θάλασσα δίνει λίπασμα στις άγονες περιοχές. Τώρα οι κάτοικοι των πόλεων του καπνού μπορούν να αποδράσουν στην ύπαιθρο. Είναι η πατάτα που έρχεται από τις ακτές των Άνδεων της Αμερικής μέσω των εξερευνητών που ακολούθησαν τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ξαφνικά κάποιοι καταλαβαίνουν τι λείπει από την ζωή της. Τα πτώματα στην Ιρλανδία φθάνουν το 1. Η πατάτα εξαπλώνεται και μέσα σε 2 αιώνες οι σοδειές δεκαπλασιάζονται . Οι σοδειές σαπίζουνε και ταυτόχρονα προσβάλλονται τα λιβάδια και οι φάρμες. Η νέα οικονομία θα μετατρέψει τον αγρότη σε βιομηχανικό εργάτη και ανθρακωρύχο .

Η Άγρια Ευρώπη με όλη την ποικιλόμορφη δόξα της αξίζει να προστατευτεί για το δικό της καλό . Ποιοι ήταν οι κυριότεροι λόγοι για τις Ρωμαϊκές κατακτήσεις .Οι πόλεις γίνονται καταφύγια για την άγρια ζωή και τα φυσικά τοπία προστατευμένοι χώροι. Από την κατανάλωση . στις άκρες των πόλεων και στις πιο απόμερες γωνιές της ηπείρου. Το πιο θαυμαστό από αυτά είναι η απέραντη ερημιά των βουνών στο κέντρο μιας δαμασμένης ηπείρου .είναι στα ανθρώπινα χέρια. στο κλίμα και στην άγρια ζωή. ακόμα και φιλόδοξοι φωτογράφοι στριμώχνονται σε αυτές τις κορυφές. Τώρα με την νέα χιλιετία η Ευθύνη να παραμείνει η Ευρώπη άγρια . Έχουν ένα νέο πανίσχυρο μήνυμα να μεταδώσουν . Μα τώρα αναρριχητές . Ο πολιτισμός και η φύση διαπλέκονται όλο και πιο πολύ .στη συμβίωση με την άγρια φύση . τα τεχνητά τοπία αφθονούν και οι νέες εφευρέσεις προσθέτουν τον ανθρώπινο αντίκτυπο απέναντι στην Γη. 5 αέρας . Ερωτήσεις –εργασίες. η σιγαλιά της πραγματικής ερημιάς. 1. Καθώς οι μοντέρνες πόλεις εξαπλώνονται και ο πληθυσμός αυξάνει. Από τότε που οι άνθρωποι ήρθαν σε αυτή την ήπειρο οι κορυφές των Άλπεων προκαλούν φόβο και αποφεύγονται. βοτανολόγοι και γεωλόγοι . στις αναδασώσεις . Ο μπλε ουρανός . Μπορείτε να αναφέρετε σύγχρονα παραδείγματα παρόμοιων στρατιωτικών επεμβάσεων . Και ίσως . η μεγαλύτερή τους ανακάλυψη . Οι μεγάλοι ανοικτοί χώροι . . Το ταξίδι της Ευρώπης μέσα στο χρόνο παίρνει νέα κατεύθυνση. Εκεί επάνω δεν έχεις να κερδίσεις πολλά. Στην Ευρώπη η άγρια ζωή είναι παντού . Ποιο ρόλο έπαιξε η εξάπλωση της γεωργίας στην Ευρώπη . Τι πλεονεκτήματα προσέφερε στις κοινωνίες των ανθρώπων που βασίστηκαν σε αυτή . Στην αρχή του 20ου αιώνα το μήνυμα αυτό έρχεται πάνω στην ώρα. Στις φάρμες. Αυτοί οι γιοι και οι κόρες της βιομηχανικής επανάστασης ανακαλύπτουν θησαυρούς που δεν μπορείς να αποκτήσεις με το χρήμα. 2. ζωγράφοι και ποιητές .

Γνωρίζετε οργανωμένες κινήσεις πολιτών ή κρατών στην Ευρώπη οι οποίες έχουν στόχο την προστασία της άγριας ζωής . Γνωρίζετε ποιος μηχανισμός τροφοδότησε την Γη με αυτές τις πηγές ενέργειας . Η συστηματική αποψίλωση των δασών γίνεται για πολλούς λόγους. Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στον πλανήτη . 5. Σε τι μπορεί να οδηγήσει η αλόγιστη χρήση τους . 7.6 Για ποιους λόγους γίνονται . 6. Η επιδημία της πανούκλας στην Ευρώπη απέδειξε ότι τα τείχη των πόλεων δεν είναι ικανά να προστατέψουν τους κατοίκους τους. 3. Αργότερα ο άνθρακας . Αρχικά η κύρια πηγή καυσίμων ήταν η ξυλεία . Αναφέρετε παραδείγματα. Είναι ανεξάντλητες . Ένας βασικός λόγος για την κατάρρευση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν μια βίαιη αλλαγή του κλίματος . Σήμερα το πετρέλαιο . Ποια πιθανά προβλήματα σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν ή έχουν γίνει αιτία για αντίστοιχες ΄΄εισβολές΄΄ στον οικονομικά ανεπτυγμένο κόσμο της Ευρώπης . Είναι αυτά ικανά να αντιμετωπίσουν ανάλογους κινδύνους . Αναφέρετε όσους γνωρίζετε . Τι εξανάγκασε τις βόρειες φυλές να εισβάλλουν στις Ρωμαϊκές περιοχές . Σήμερα σε ποια ΄΄τείχη΄΄ βασίζουν την ασφάλειά τους οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης . 4. .