You are on page 1of 100

GHIDUL LUNII OCTOMBRIE AL

COMUNITATII “MIRACOLUL
SARCINII”

Descopera Metodele Prin Care Si Tu
Poti Ramane Insarcinata!

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 1

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este practic incapacitatea de a ramane insarcinata sau sa
duci o sarcina pana la termen. Exista zeci de motive medicale pentru
care un cuplu poate intampina dificultati in conceperea unui copil sau in
ducerea unei sarcini pana la sfarsit, luand in considerare diagnosticul
ingrozitor al infertilitatii. Pentru unii acest fapt poate constitui o veste
distrugatoare, fara a avea, insa, cu adevarat, un motiv pentru infertilitate,
avand impresia ca nu exista niciun mod de a o trata.

In timp ce un diagnostic adevarat poata sa faciliteze tratamentul pentru
unele persoane, iar in acelasi timp, sa nu stii acest fapt poate fi iarasi o
veste buna, intrucat inseamna, practic, ca nu este nimic in “neregula” cu
celalalt partener.

Scopul acestei carti este acela de a-le ajuta pe femeile care sufera de
infertilitate sa gaseasca noi cai de a trata aceasta problema, pentru a
putea , in cele din urma, sa conceapa si sa dea nastere copilului la care
viseaza.

Ce anume cauzeaza infertilitatea ta?

De fapt, exista sute de motive pentru care un cuplu poate intampina
dificultati in a avea un copil. Unele sunt relativ simple, precum perioada
gresita a lunii in acer cei doi incearca sa faca un copil; in timp ce altele

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 2

pot fi cauzate de conditii fizice si de alimente. Majoritatea oamenilor se
afla pe calea de mijloc in privinta acestor motive.

Vestea cea buna e ca numai 15% dintre toate cuplurile sufera de acest tip
de infertilitate; in acest caz, 1/3 este cauzata de catre barbat; 1/3 este
cauzata de catre femeie; iar ultima parte nu are o cauza cunoscuta.
Aceste statistici permite majoritatii cuplurilor destul timp sa conceapa un
copil. In cazul celor carora intampina dificultati in a avea un copil din
primul an, este necesar sa faca investigatii cu privire la incapacitatea lor
de a procrea.

Deseori este nevoie de luni de zile de teste pentru a descoperi care poate
fi cauza infertilitatii lor. De obicei, femeile incep acest proces prin a
verifica daca ovuleaza in mod regulat, in timp ce barbatii trebuie sa
urmeze testarea calitatii spermei, pentru a se asigura ca are suficienta si
ca este sanatoasa, fiind astfel capabil sa-si lase sotia insarcinata.

Teste obisnuite pentru a testa infertilitatea

Pentru a gasi cauzele infertilitatii la femei, cei mai multi doctori
recomanda unul sau mai multe dintre testele care urmeaza:

Histerosalpingografie:

Cu ajutorul acestui test, este injectat un colorant in uter prin vagin, in
interiorul caruia se monitorizeaza, cu ajutorul razelor X, determinandu-

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 3

laparoscopia este folosita la verificarea ovarelor. doctorul tau poate sa descopere o cauza sau mai multe legate de infertilitate: 1. 4. tiroidiene sau suprarenale. cat si anorexia. toate acestea putand cauza infertilitatea. daca este severa. Tulburari vaginale Anomalii ale vaginului ca stenoza vaginului sau un himen intact poate sa previna penetrarea vaginala. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 4 . pentru a identifica eventualele boli si probleme fizice. poate sa distruga spermatozoizii. Vaginita.se daca exista vreun blocaj in uter a tuburilor uterine care ar putea impiedica sansele unei femei de a fi insarcinata. Anomalii la nivel endocrin Tulburari pituitare. Dupa ce ti-ai facut toate testele. 3. 2. Hranirea deficitara Atat obezitatea . Laparoscopie: Procedura chirurgicala. pot sa cauzeze probleme de infertilitate la femei. a tuburilor uterine si a uterului.

10. Orice anomalie a uterului poate sa impiedice o femeie sa ramana insarcinata. Probleme emotionale. 13. Polipii Cervisitis pot sa obstructioneze canalul sau. 12. nepermitand spermatozoizilor sa ajunga in uter sau spermei sa fertilizeze. Anomaliile ovariene. Sindromul polichistic ovarian. 8. aciditatea vaginala. Anomalii uterine. 11. Aceasta poate sa blocheze tubul. Reactia imuna la sperma. 6. Psihonevroza severa poate sa impiedice ovularea. Factori ai actului sexual.5. Obstructia tubului. 7. Varsta poate fi cea mai frecventa cauza de infertilitate. perturba sau distrug functionarea ovarului. Anomaliile congenitale deranjeaza. deorece femeile asteapta prea mult timp pana sa-si intemeieze o familie. maresc de obicei. Lubrifianti. pregatirea inienei feminine sau dusuri. ce poate sa distruga sau sa faca sperma inactiva. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 5 . din cauza unei infectii sau a unei scurgeri. Anomaliile cervicale. pot sa blocheze tranzitul spermei prin colul uterin. Varsta. 9. Aproape 10% dintre femeile fertile care sunt inaintate in varsta nu ovuleaza.

Conteaza cantitatea de sperma. impiedicand-o sa intre in cervix. corpul lor refuza prezenta spermei si o distrug. Cauzele pentru care corpul unei femei poate deveni ostil la sperma partenerului ei sunt multiple. O infectie la organele de reproducere. unii ar putea descoperi ca au alte afectiuni mai grave.14. de fapt. sa imobilizeze sperma. pentru a ajunge in uter. precum urmatoarele: Ostilitatea mucoasei cervicale la sperma In cazul unor femei. b. In timp ce unele persoane se vor regasi intr-una din cauzele enumerate mai sus. Cand acest fapt devine o problema. un cuplu trebuie: Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 6 . Aceasta afectiune este numita ostilitatea mucoasei cervicale. Factori ce tin de barbat. si anume: a. sperma barbatului nu poate penetra cervixul. toate acestea reprezinta situatii in care lipsesc simptomele in cazul barbatului ca ar fi fertil. Pentru a testa ostilitatea mucoasei cervicale. forma anormala a acesteia si motilitatea scazuta a spermei. Prezenta in numar foarte mare a unor anticorpi la antisperma poate.

Aceasta ii va ajuta pe medici sa-si dea seama de gradul de penetrare a spermei. IUI si IVF 4. cum poti trata ostilitatea mucoasei cervicale? Sunt mai multe optiuni: 1. Daca sunt mai putine miscari. 3. sau in ziua ovulatiei. • Sa aiba actul sexual cu doua zile inainte de ovulatie. poat avea efecte secundare serioase. • Femeia trebuie sa se intinda pe spate 20 de minute dupa ejaculare • Doctorul sa-i indeparteze o proba de mucus cervical dupa 8-12 ore dupa ce au avut actul sexual. Steroizi: pot fi folositi pentru a impiedica anticorpii antisperma sa se dezvolte. Deci. sunt necesare mai multe teste. Rolul barbatului Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 7 . atunci ostilitatea mucoasei cervicale nu reprezinta un pericol. Daca se observa mai mult de 20 de miscari acive ale spermei. Tablete de estrogen: acest fapt poate sa ajute apa sa scada mucoasa cervicala. Totusi. 2. pentru a determina cauza pentru care o femeie este ostila fata de sperma sotului ei. Antibiotice: acestea pot sa indeparteze orice semne de infectie.

capacitatile reproductive ale barbatului sunt de vina. in loc sa iasa prin penis in timpul orgasmului. poate sa faca foarte dificila – daca chiar nu imposibila. desi unii barbati pot fi tratati cu ajutorul testosteronului pentru a mari productia de sperma. cauzand impotenta. este necesara donarea de sperma. Doua dintre cele mai comune forme de infertilitate la barbat sunt o consecinta directa a lipsei spermei. deoarece spermatozoizii intra in vezica. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 8 .conceperea unui copil fara interventie medicala. Aproape in o treime din cazuri dintre toate cuplurile care incearca sa aiba un copil. Pentru unele cupluri care se confrunta cu aceste probleme. astfel impiedicand sperma sa fie unde ar trebui sa fie de fapt pentru a fertiliza. Hipospadia este un defect din nastere care cauzeaza apropierea orificiului uretral de baza penisului.Nu toate problemele legate de incapacitatea de a concepe un copil sau de a duce o sarcina la termen apartin femeilor. Azispermia sau lipsa completa a spermei poate sa scada dramatic sansele unuio cuplu de a concepe un copil. Ejacularea retrograda constituie o alta grija care poate sa afecteze capacitatea unui barbat de a avea un copil. in timp ce oligospermia ( cantitate scazuta a spermei. mai putin de 20 de milioane de spermatozoizi pe ml).

• Folosirea diferitelor medicamente farmaceutice sau care dau reactii adverse. dupa cum urmeaza: 1) Absenta ovulatiei care poate fi cauzata de: • Stres. ca depresia. • Dezechilibre hormonale. • Efort fizic prelungit sau continuu. 2) Infertilitatea cauzata de distrugerea trompelor uterine Una dintre principalele cauze ale infertilitatii la femei. • Boala cronica mentala. precum inflamarea intestinelor. • Tulburari ovarene sau pituitare. • Subnutritia sau grasimea in exces.Infertilitatea la femei Desigur. • Boala cronica fizica. trompele uetrine bolnave. constituie o tulburare in care trompele uterine sunt blocate sau Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 9 . diabet necontrolat. femeile pot sa sufere de o multime de probleme care cauzeaza infertilitatea. tuberculoza sau anemie.

Desi pierderea repetata a sarcinii este considerata o forma de infertilitate. De fapt. iar 20% ( aproape o sarcina din 5-6) se termina cu un avort intre intervalul 1-4 luni. • Repararea chirurgicala a trompelor uterine distruse • Inversarea ligaturii trompelor uterine • Fertilizarea in vitro sau IVF 3) Infertilitatea cauzata de pierderea repetata a sarcinii Se considera a fi un avort cand pierzi o sarcina ce are mai putin de 20 de saptamani. trebuie sa ai cel putin trei avorturi. avortul in sine nu este un motiv de a fi declarata infertila. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 10 . aproape jumatate dintre toate sarcinile se pierd foarte repede( chiar inainte ca femeia sa-si dea seama vreodata ca este insarcinata). Exista multe tratamente disponibile care vindeca infertilitatea cauzata de boala trompelor uterine.distruse. Pentru a fi considerat o persoana predispusa la avort. precum: • Indepartarea chirurgicala a tesutului cicatricial.

Motivele ce cauzeaza avortul sunt multiple. ca de exemplu expunerea la fumul de tigara. 2. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 11 . maia les cand exista in familie o tendinta de pierdere a sarcinii. Iata cateva dintre cele mai intalnite motive: 1) Anomalii la nivelul cromozomilor la fat Se estimeaza ca sapte din zece sarcini care se termina cu un avort inainte de 12 saptamani prezinta anomalii cromozomiale la fat. substantele de curatare. 4. Conditiile medicale Diabetul necontrolat si afcetiunea tiroidiana pot ingreuna procesul de mentinere a sarcinii in cazul catorva femei. Translocarea la parinti poate fi un factor ce contribuie la repetarea avortului. luarea de medicamente. Factori genetici. Factorii de mediu Expunerea la substante nocive sau toxice este asociata cu avortul repetat. Chiar si gazele anestezice. produsele ce contin petrol si cateva medicamente folosite in tratarea acneei pot cauza avorturi repetate la femei. 3. alcool sau cantitati mari de cafea.

5. Sistemul autoimunitar.

Una din zece femei care au avorturi repetate prezinta factori
autoimunitari.

6. Defecte structurale:

Septul uterin poate sa puna piedici in ducerea la termen a unei sarcini.

Recunoasterea momentului cand esti foarte pregatita sa ai un copil:
recunoasterea semnelor fertilitatii

Asa cum am mai discutat, recunoasterea momentului exact cand ovulezi
poate sa constituie un atuu atunci cand iti doresti un copil. De aceea, este
atat de important sa fii atenta la acele semne naturale care te pot conduce
la momentul potrivit pentru a concepe un copil. Iata cateva dintre cele
mai elementare semne in perioada cand vrei sa devii parinte:

Schimbarile mucoasei cervicale

Fiecare femeie are un anumit grad de secretie vaginala tot timpul. Dar,
fiind atenta la modul cum se elimina, schimbarile care intervin in
decursul unei luni, poti detecta astfel un indicator bun, ca si acela cand
ovulezi, astfel stiind cand e momentul sa concepi un copil.

Textura si consistenta mucoasei cervicale se schimba in decursul unei
luni. Cu cat se apropie perioada de ovulatie, mucoasa cervicala se

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 12

schimba dintr-o consistenta cremoasa intr-una clara, cu o textura foarte
elastica, care este mai umeda decat in alte dati.

Acestea sunt stadiile de baza ale mucoasei tale cervicale care se vor
petrece in timpul unei luni:

1. Faza infertila

Chiar dupa ce se termina perioada menstruala, poti avea cateva zile “
uscate”, fara sa fie vizibila mucoasa. Aceasta este perioada infertila a
lunii.

2. Faza fertila

Intrucat perioada de ovulatie se apropie, vei incepe sa simti cum
mucoasa cervicala se prelinge din vagin. Va avea o textura umeda si
lipicioasa la inceput, si poate fi alba sau de culoare crem. Daca o testezi
cu degetul, isi va mentine forma si se va dispersa reepde.

Deoarece te apropii de ovulatie, aceasta mucoasa va incepe sa se
schimbe; va creste cantitativ si va deveni mai intunecata la culoare si
mai elastica daca o atingi.

Pentru ca corpul tau incepe sa creasca productia de estrogen, vei incerca
o senzatie mai “umeda” in preajma vulvei, in timp ce mucoasa creste in
volum.

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 13

In acest moment ar trebui sa aiba un aspect de ou crud- alba, subtire,
lichida si transparenta.

Cand este testata, poate sa se intinda putin inainte sa se disperseze.
Aceasta este considerata a fi o mucoasa foarte fertila, permitandu-i
spermei sa traiasca cateva zile.

Ziua ta cea mai buna

Ziua ta cea mai buna este considerata ULTIMA zi in care poti simti
aceasta mucoasa foarte fertila- alunecoasa, transparenta, elastica. Desi
uneori coincide cu ovulatia, de obicei urmeaza dupa perioada de
ovulatie, la distanta de o zi sau doua.

Acesta este timpul cel mai potrivit sa incerci sa ramai insarcinata, din
moment in ce aceasta mucoasa foarte fertila asigura faptul ca
spermatozoizii proaspeti, sanatosi sunt gata sa intalneasca ovulele
sanatoase de indata ce are loc ovulatia.

Faza infertila completa dupa ovulatie . Chiar dupa ziua cea mai potrivita,
acea senzatie umeda va inceta, iar mucoasa ta va deveni lipiciaosa si
uscata din nou. Aceasta se datoreaza unei productii marite de
progesteron, care ingroasa mucoasa pentru a forma un tampon in colul
uterin, astfel nepermitandu-i spermei sa intre in perioada nepotrivita a
lunii.

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 14

Daca crezi ca este prea dificil sa faci diferenta intre mucoasa cervicala si secretiile normale vaginale. incearca fa acest test simplu: Scufunda o proba de mucoasa( sau secretie) in apa. Iata cateva exemple a modului in care mucoasa ar trebui sa se comporte in diferitele ei stadii: 1. este mucoasa cervicala. daca se dizolva. care va absorbi umiditatea. Dar.Verificarea mucoasei tale cervicale Cel mai usor mod de a verifica mucoasa ta cervicala este cand mergi la baie. Daca formeaza o pata si pluteste. de asemenea. de indata ce stiu ce sa observe. Nota: este . este secretie normala. nu peretii ( din moment ce ei sunt mereu umezi). Uscata: se simte ca si cum ti-ai freca degetele de buze sau cand ti-ai freca bratul. dar. verificarea schimbarilor mucoasei lor cervicale nu este dificila. asigura-te sa folosesti degetul si nu fartia igienica. Sfaturi pentru a observa schimbarile mucoasei Pentru cele mai multe femei. important sa verifici orificiul vaginului. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 15 .

Temperatura de baza a corpului Daca ai incercat sa ramai insarcinata de ceva vreme. Care este temperatura de baza a corpului tau? Temperatura corpului tau cand este in repaus. Sau. de culoare mai inchisa si elastica. Alunecoasa ( mucoasa foarte fertila): abundenta. Cand iti verifici mucoasa. un exemplu si mai bun. mai diluata. Mai umeda ( mucoasa tranzitionala): mai abundenta. 2. 3. atinge un peste in apa. Umeda si alunecoasa: ca si cum te-ai da cu ruj. iar apoi iti treci limba peste buze. densa si alba ( isi mentine forma). aceasta va arata si va fi simtita cam asa: 1. Umeda: asemanatoare senzatiei cand iti lingi buzele cu limba sau cand iti umezesti bratul si-l freci. sunt sanse sa-ti cunosti temperatura de baza a corpului( BBT). Umeda sau lipicioasa( mucoasa timpurie): in cantitati mici.2. 3. Aceasta este considerata calea cea mai buna de a determina momentul cel mai potrivit de a face sex. astfel fiind sigura ca ramai insarcinata. diluata si foarte elastica. sau cand iti pui crema de maini sai gel de aloe vera pe brat si-l freci. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 16 .

si nu uita ca boala sau somnul insuficient poate sa te afecteze. investitia intr- un termometru care sa-ti determine temperatura corpului. In general. In eventualitatea ca nu ovulezi.Este esential sa-ti iei temperatura dimineata. temperatura corpului lor comporta fluctuatii usoare ( de la 1 grad pana la 10 grade ). si care inregistreaza grade intre 1 si 10 . pentru a o citi cat mai bine. Iar acest fapt te va ajuta sa vezi cand esti la ovulatie. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 17 . Pentru ca nu ai nevoie de un termometru special pentru a-ti masura temperatura de baza a corpului. Asigura-te ca iti iei temperatura la aceeasi ora. chiar inainte sa nu faci nimic ( sa te ridici din pat. sa mananci. in cazul celor mai multe femei. Cand temperatura ta este mai mare cu 2 grade decat temperatura luata cu 6 zile in urma. temperatura ta va ramane stabila. Prin faptul ca urmaresti mai multe luni fluctuatia temperaturii tale poti sa prevezi cand ovulezi. poti sa presupui ca esti la ovulatie. si ramane la acelasi nivel pentru 3 zile consecutiv. sa bei sau chiar sa mergi la baie). De indata ce ai inceput sa-ti iei temperatura de dimineata. este foarte utila. ridicand un semn de intrebare si facandu-te sa discuti cu doctorul despre aceasta. vei incepe sa observi schimbarile de-a lungul ciclului tau.

6. sa fumezi. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 18 . 7. Incepe din prima ( foloseste graficul atasat). 2.Pasi simpli in monitorizarea temperaturii corpului tau Cunosti importanta monitorizarii temperaturii corpului tau. Mai intai. Traseaza o linie intre punctul inregistrat ieri si cel din ziua respectiva. Asigura-te sa agiti termometrul inainte sa mergi in pat. ia-ti temperatura timp de 5 minute. medicamente sau chiar lipsa somnului) cu o stea. De indata ce te trezesti dimineata. 9. Marcheaza zilele in care ai facut sex incercuind punctul. Inregistreaza-ti graficul temperaturii punand cate un punct negru pe linia ce arata temperatura in coloana corecta ce indica data. 8. Incepe un nou grafic in ziua in care incepe o noua perioada. sa mananci sau sa bei. 5. 3. ia-ti instrumentul potrivit – termometrele din sticla sunt CELE MAI BUNE. dar care este cea mai buna si mai usoara cale de a fi sigura ca faci ce trebuie? Incearca acesti pasi simpli: 1. inainte sa te ridici din pat. 4. Noteaza orice motiv pentru care temperatura ta ar fluctua ( o raceala.

Incepe prin a puncta graficul in locul ce corespunde temperaturii fiecarei zile. nu uni punctele din acea zi. Aceasta face sa creasca temperatura de baza a corpului tau. Daca nu iti iei temperatura timp de o zi.Fa un grafic al temperaturii tale Cel mai usor mod de a-ti inregsitra temperatura de baza a corpului tau este sa folosesti o serie de puncte plasate pe grafic. Ovulatia cauzeaza cresterea nivelului de progesteron. Uneste punctele zilelor consecutive. De asemenea scrie temperatura folosind numere in spatiul destinat acestui fapt. De ce temperatura creste? Dupa cum am mai discutat despre acest lucru. Uita-te dupa o curba usoara timp de trei sau patru zile. Iata cele mai obisnuite scenarii dupa care sa te ghidezi cand iti monitorizezi temperatura de baza a corpului: O crestere graduala: Temperaturile nu trebuie sa se schimbe brusc pentru a indica ovulatia. caci atunci cresterea temperaturii indica ovulatia. O schimbare graduala este suficienta. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 19 . deci asteapta-te la o crestere prelungita. Temperatura ta nu va creste ( si nici nu poate) fara a fi la ovulatie. ceea ce da corpului caldura.

de 10% pe scara Fahrenheit pe o perioada de 4-5 zile. urmata de o coborare. de obicei. Acest fapt se poate intampla timp de cateva zile. Monitorizarea trifazica: Arata trei nivele de temperatura ( pre-ovulatia. temperatura creste semnificativ si brusc dupa cum te si astepti. apoi iar creste si ramane stabila. pana cand atinge un nivel inalt. ramane stabila sau poate sa descreasca foarte usor. O crestere alternativa: Intr-o crestere alternativa. O crestere in scari: Cand temperatura creste conform unui model in scari. impartita in mici cresteri. inainte sa creasca din nou si sa ramana ridicata pe ot timpul perioadei intre menstruatie si ovulatie. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 20 . ovulatia si post-ovulatia) Un grafic in trei faze este obisnuit.O crestere lenta: Similara cresterii graduale. o crestere lenta poate fi indicata de o schimbare de echilibru a temperaturii. pentru a detecta prezenta unei sarcini.

Deoarece ovulatia are tendinta de a-l inmuia. Depinde de perioada din luna. Cand este cel mai moale si mai greu de ajuns la el. esti la ovulatie. va fi receptiv la atingere. Verificarea colului tau uterin Sa-ti verifici colul uterin nu este greu. intrucat este impins in uter. Se va simti. inchis. desi trebuie sa stii dupa ce semne sa te uiti si ce ar trebui sa simti. va deveni mai moale si mai greu de ajuns la el. acesta este un indicator excelent al prezentei ovulatiei si te poate ajuta sa-ti determini perioada cea mai fertila a lunii. permitand spermei sa intre. e de ajuns sa le speli bine. de asemenea. colul tau uterin poate sa fie solid si uscat. sa indice ovulatia – sau absenta ei. de asemenea. Nu-ti face griji daca mainile tale nu sunt sterile. Cu cat se apropie de ovulatie. Primul lucru dupa care te vei uita este sa vezi daca este destul de tare( solid). In plus. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 21 .Palparea colului uterin Verificarea schimbarilor in pozitia colului uterin poate.

Scoateti degetele si verifica mucoasa recuperata folosind sugestiile mentionate mai devreme. Deci. pozitie si deschidere. sa-ti introduci degetul in el). incearca sa presezi partea de jos a abdomenului. fii atent la fermitatea colului. deoarece consecventa este vitala pentru o monitorizare corecta. de fapt. Asigura-te ac faci aceasta de fiecare data cand iti verifici colul uterin. pune-ti fiecare deget pe partile opuse colului si strange-le pentru a strange putina mucoasa care pote fi gasita pe col. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 22 . o sa verifici pozitia colului tau uterin ( cat de sus sau cat de jos este el). pana simti ac ai ajuns in partea de sus. o sa verifici cat de deschis sau cat de inchis este colul tau uterin. Colul tau uterin poate fi simtit de cealalta parte a varfului degetului tau. Nu stroarce colul uterin. cum verifici fiecare dintre aceste elemente? Incep prin a folosi aceeasi pozitie de fiecare data ( pune-ti un picior pe un scaun mic este cea mai buna metoda) si introdu-ti degetul in vagin ( plimbandu-l in sus si in jos).Apoi. in timpul fiecarei faze ale ciclului tau. Daac nu iti simti colul. poate sa urce cat mai mult in pelvis. coborand din nou dupa ovulatie. In timp ce aduni mucoasa. Colul uterin incepe sa fie deschis cand incepe ovulatia ( vei putea. Cand se apropie timpul ovulatiei. In cele din urma. Apoi.

ziua indicata cand sa faci asta este ultima zi in care semnele fertilitatii sunt: mucoasa alunecoasa sau un sentiment asemanator sau un col uterin pozitionat in partea de jos. Cum sa supraveghezi schimbarile colului cervical Orice schimbare poate indica fertilitatea. • Daca ai facut doua sau mai multe teste Papanicolau. Nu numai ca nu vei putea detecta semnele de fertilitate in acea perioada. Acesta este un moment potrivit pentru a face sex. precum: • Chiar dupa ce te trezesti dimineata sau dupa un pui de somn lung.poate sa-i schimbe pozitia. moale sau deschis. asa ca asigura-te sa inveti sa observi semnele transmise de colul uterin in cazul infertilitatii. De asemenea. Cand iti verifici colul. nu mai verifica colul pana cand acesta isi revine la normal.Cand nu ar trebui sa verifici colul uterin Nu il verifica niciodata in timpul menstruatiei. • Chiar dupa o miscare a intestinelor . • Daca ai un focar activ de herpes sau verucilor genitale. De ce? Colul are tendinta de a se pozitiona. dar poti infecta acea zona. nu poti sa-ti verifici colul uterin si in alte dati. Aceasta Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 23 . pentru a putea aprecia cand se intampla schimbarile ce tin de fertilitate.

adauga cuvantul mucus sau alunecos in casuta in care iti scrii observatiile mucoasei. De aceea este atat de important sa supraveghezi schimbarile mucoasei cervicale in mod corect. scrie Tare in cazul in care colul uterin este ferm si Moale in cazul in care colul uterin este moale. Ciclul lunar Fertilitatea lunara se bazeaza pe presupunerea ca ciclul menstrual al fiecarei femei si perioadele individuale de fertilitate sunt influentate direct de catre fazele lunii. Apoi. Daca mucoasa cervicala este prezenta. Foloseste un punct pentru a insemna un col uterin inchis. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 24 . schiteaza asta in partea de jos a graficului destinat pentru observatiile mucoasei cervicale. un cerc pentru un col uterin deschis. Fii cat mai consecvent posibil cu observatiile si cu monitorizarea pentru a putea vedea tiparele colului tau uterin fertile. In cazul in care colul uterin ese afla in partea inferioara a canalului veginal. deseneaza acest fapt in spatiul de sus destinat observatiilor mucoasei cervicale. In cazul in care colul uterin se afla in partea de sus a canalului vaginal.poate lua intre 1-3 cicluri de observare. Cel mai usor este sa punctezi schimbarile colului tau uterin pe un grafic.

In plus. cei care cred cu tarie in astrologie si in efectele pe care le poate avea asupra corpurilor noastre si a sanatatii. un astrolog care s-a Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 25 .Desi nu toata lumea crede asta. durata aproximativa a unei sarcini este exact 9 luni sau 38 de saptamani. Teoria fertilitatii lunare implica faptul ca femeia este mai fertila in timpul fazei lunare ca in ziua in care s-a nascut. depinde de felul cum se deplaseaza pe traiectoria pamantului si unde este pozitionata in raport cu soarele. Plecand de la aceasta premiza. S-a spus ca luna poate sa afecteze ciclul menstrual in felul urmator: • Il determina sa vina regulat • Declanseaza ovulatia • Afecteaza emotiile • Afecteaza comportamentul Cum functioneaza ciclul lunar Infatisarea lunii se schimba in fiecare zi. Cele mai multe femei au ciclu menstrual care este egal cu o luna sau cu 29 de zile. poate sa creada ca ciclul lunar este ceva pozitiv si ca le poate spori sansele de a fi mai fertile. Ii ia 28 de zile sa faca un tur complet.

este cel mai bine sa ai un consultant experimentat in astrologie sa-ti determine ciclul. data si locul nasterii. Practic. cu 5 zile dupa luna noua) si pe ce data se intampla in fiecare luna calendaristica. ai nevoie de stii timpul. Sa presupunem ca te-ai nascut cand unghiul dintre soare si luna era de 60 de grade sau cam cu 5 zile dupa luna noua. de obicei. Calculeaza-ti ciclul tau lunar Desi. atunci vei fi foarte fertila cu trei zile inainte de fiecare luna plina. in ce moment al lunii are loc ( de exemplu. Cum sa folosesti ciclul lunar pentru a mari fertilitatea? Este destul de simplu sa folosesti ciclul lunar pentru a-ti mari sansele sa fii insarcinata. Pentru a face asta. este posibil sa o faci si tu singura. functioneaza cam asa: daca te-ai nascut cu trei zile inainte de luna plina. Acest fapt te va face mai fertila cam cu 5 zile dupa fiecare luna noua.pregatit in acest domeniu poate sa identifice cu precizie timpul si data la care o femeie este mai fertila in fiecare luna. 60 de grade). Primul pas e sa-ti stabilesti varsta de nastere. Tot ce trebuie sa stii e unghiul zilei tale de nastere ( de exemplu. Sincronizarea Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 26 . Desigur ca fertilitatea este prezenta pentru o scurta perioada de timp si dupa aceasta zi.

un component chimic care ii transmite partenerului tau semnale ca esti pregatita din punct de vedere biologic pentru a face sex si pentru conceperea unui copil. desigur. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 27 . trebuie sa-l reprogramezi folosind atat starea constienta. Toate acestea pot sa-ti afecteze ovulatia. etc.) • Monitorizezi datele tale lunare cand fertilitatea ta este la cote maxime. dieta. Pentru a lucra la starea ta constienta va trebui sa : • Devii mai constient de ritmul hormonal din corpul tau • Eviti situatiile care iti pot schimba ciclul hormonal ( stresul. precum stresul. Care ciclu se schimba? Ciclul tau lunar este. Poate fi afectat de un numar de influente exterioare. sanatatea.Cum afecteaza sincronizarea ciclul menstrual al unei femei? Permitandu-i sa emita feromoni. traumele. fix. Desi cel mai bine este sa ai ciclul hormonal sincronizat cu ritmul tau personal lunar. schimbarile bruste din mediul tau. nu se intampla mereu asa. ceea ce nu se intampla in cazul ciclului tau hormonal. Pentru a-ti sincroniza ciclul tau menstrual. schimbarile de greutate etc. cat si subconstientul.

Sa lucrezi la subconstientul tau poate sa ti se para putin mai dificil,
deoarece acest fapt iti cere sa-ti mentii o stare alfa, relaxata, cat mai des
posibil pentru a sincroniza ciclul tau hormonal cu ciclul tau natural
lunar, astfel putand sa identifici perioada cand esti mai fertila mai usor.

A face dragoste = A face copii.

Poate sa para evident, dar prea multe cupluri care au dificultati in a avea
copii uita regula numarul 1: sa faca sex! Credeti sau nu, mai mult de
jumatate dintre cuplurile care incearca sa conceapa un copil fac sex mai
putin de o data pe saptamana.

Adevarat, libidoul tau poate avea de suferit din cauza mai multor lucruri,
precum varsta, sanatatea si stresul de a rezolva problemele legate de
fertilitate, dar regula ramane valabila: a face dragoste = a face copii, si
fara a face mult sex iti reduci sansele de a concepe unul!

Pentru multe cupluri, sexul e considerat ceva ce tine de pasiune
debordanta, ce tine 30 de minute sau mai mult, in timpul caruia ti se pare
usor sa concepi un copil, permitandu-i astfel cuplului sa se bucure de
iubirea adevarata si de pace; un ingredient important pentru a face un
copil.

Medicina chineza este legata de o filosofie veche, numita Tao, care
considera totul in univesr( inclusiv fertilitatea) ca o interactiune intre

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 28

opuse: cald si rece; lumina si intuneric; barbat si femeie; si asa mai
departe. Chinezii descriu aceasta opozitie energetica in termeni de Yin si
Yang. Conform credintelor chineze, Yin si Yang sunt prezente in fiecare
lucru viu, fiecare energie avand o particica din a celuilalt, ascunsa in
interiorul lui. De exemplu, cele mai scurte zile ale anului constituie, de
asemenea, punctul unde zilele incep sa fie mai lungi. Vezi cum fiecare zi
contine o parte importanta din energia celuilalt?

Pentru a descrie Yin si Yang, chinezilor le place sa foloseasca exemple
din natura. De exemplu, Yin este asociat, de obicei, cu apa (
ascultatoare, receptiva, rece, domoala, pasiva si grea); in timp ce Yang
este asociat cu focul ( fierbinte, rapid, stralucitor si agresiv). Poate de
aceea Yin este considerat a avea trasaturi feminine, in timp de Yang are
mai multe trasaturi masculine. Retine, totusi, ca nu fiecare femeie este(
sau ar trebui sa fie) Yin si toti barbatii Yang. Filosofia chineza se
intereseaza de echilibru intre cele doua energii prezente in tot. Pentru ca
organismul sa functioneze corect, acesta trebuie sa contina o portie din
fiecare energie. Aceasta se numeste retinere reciproca si este considerata
ca fiind necesara pentru o sanatate optima.

Sa trecem in revista modul in care un dezechilibru al energiilor Yin si
Yang in cazul femeilor ii poate afecta fertilitatea. Estrogenul ( energia
Yin) este un hormon dominant cand vine vorba de fertilitate. Este ceea
ce creeaza mucoasa uterina necesara sa hraneasca un fat si chiar sa
Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 29

pregateasca culoarul pentru sperma, pentru a ajunge in uter pentru
fertilizare.

Cand o femeie se apropie de fertilizare, nivelul ei de estogen ( sau
energiile Yin) scade, cauzand bufeuri si progesteron, doi hormoni
necesari ( in cantitati potrivite) pentru a transforma tesuturile
endometriale , astfel incat sa poata sa tina un ovul fertilizat.

Tiroida ta elimina, de asemenea, energie Yang. De aceea oamenii cu
tiroida hiperactiva se simt nelinistiti, confruntandu-se cu insomnia; in
timp ce oamenii fara o actiune tiroidiana suficienta( senzatiile care
degaja insuficienta caldura formeaza energia Yang) sunt mereu reci si
obositi.

Fara cantitatea potrivita de energie Yin si Yang ( estrogen progesteron,
testosteron si secretii tiroidiene), organele reproductive nu pot sa
functioneze la parametri normali. Iar acest fapt poate constitui un
obstacol in a ramane insarcinata.

Deci, ce poti faca sa fii sigura ca Yin si Yang sunt in echilibru? Iata
cinci cai care pot ajuta fiecare femeie sa-ti fortifice sistemul reproductiv
in mod natural, folosind tehnicile medicinei traditionale chineze:

Pasul1: obtinerea echilibrului, armonia in conceperea unui copil

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 30

imparte-l in doua faze simple: 1. Acesta este un moment important a pregatirii corpului tau pentru concepere. Nu te simti asa. ai invatat multe lucruri despre ciclul tau menstrual si metodele prin care organismul se pregateste pentru a crea si a hrani o noua viata in interiorul uterului. cand te gandesti la ciclul tau. treaba ta e sa-ti pregatesti corpul pentru concepere si abia apoi fa-ti griji despre cum o sa porti copilul timp de 9 luni. sau daca esti insarcinata sau nu. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 31 . In momentul de fata. Desi este important sa intelegi cum iti fumctioneaza organismul.Pana acum. stabil pentru ca ovulul tau si sperma partenerului sa s intalneasca. poti usor sa imparti perioada ciclului tau mensrual in doua faze principale. avand scopul de ramane insarcinata si de a duce la termen sarcina. Include faptul sa te odihnesti. Faza I: perioada de dinaintea ovulatiei incepe cu prima zi a ciclului tau menstrual si continua pana ovulezi. dupa ovulatie Nu prea conteaza daca ai ovulat sau nu. De acum inainte. inainte de ovulatie 2. sa te relaxezi si sa te hranesti cu ce trebuie pentru a fi pregatita sa ai un copil! Este important ca in timpul fazei I sa creezi un mediu interior calm. Toate aceste informatii iti pot da senzatia de coplesire.

schimbarile de presiune a aerului si altele. Din nou. opteaza pentru pace. pentru a te asigura ca. ii vei da acelui embrion toate sansele sa supravietuiasca. practicarea exercitiilor Kegels. Evita orice activitati obositoare. La un moment Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 32 . Faza II: perioada dupa ovulatie poate fi sau o perioada de odihna pentru corp ( daca nu esti insarcinata). urcarea si coborarea scarilor. stres sau chiar momente de tensiune ridicata. in care sa nu stai foarte mult in picioare. asigura-te sa eviti activitatile urmatoare 24 de ore dupa ovulatie. activitati linistite si fa ce-i mai bine sa-ti pastrezi corpul in armonie. iar aceasta inseamna sa-ti iei precautii suplimentare in toate aspectele din viata ta. In schimb. Corpul tau trebuie sa fie pregatit pentru ambele variante.Nu este timp pentru agitatie. pana ce incepe perioada de ciclu menstrual: • Calatoria cu avionul – sunt foarte multe lucruri legate de calatoria cu avionul care iti pot tulbura energia Qj: stresul zborului cu avionul. Pentru a te asigura ca organsimul tau isi creeaza mediul propice pentru sarcina. Aceasta include perioade de odihna. daca s-a intamplat sa concepi. inclusiv exercitiile. stimulari anormale sau o activare a muschilor in partea pelvisului. calmul este cheia. sau sa faci dragoste care poate cauza crampe. sau un moment in care muncesti( daca esti insarcinata).

Baile fierbinti si sauna fac acest lucru. • Rasturnari de situatie emotionale. intern. astfel perturbandu-ti Qj-ul inter. cu autobuzul sau cu trenul nu doar ca sunt stresante din punct de vedere emotional. orice care iti afecteaza Qj-ul corpului tau. • Frecarea umerilor poate fi minunata. • Baile fierbinti. sau de a te ajuta sa fecundezi un embrion fertilizat. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 33 . in care ai nevoie sa-ti pastrezi mediul intern linistit. In timp ce acestea par sa te relaxeze. dar pot fi stresante si din punct vedere fizic punand presiune ( sau chiar mai periculos) asupra organelor reproductive si/sau a regiunii pelvisului. Nu uita. dar este deseori asociata cu agitatia anormala si poate activa punctele de acupunctura care induc contractiile muschilor in abdomen si uter. baile fierbinti iti vor creste temperatura. Daca este un lcuru pe care nu trebuie sa-l faci cand incerci sa ramai insarcinata este sa-ti cresti temperatura corpului tau. • Calatoria cu autobuzul si cu masina – calatoria cu trenul. zborul poate cauza serioase tulburari energiilor tale in privinta fertilitatii. Evita orice si pe oricine care te- ar putea supara sau ti-ar tulbura capacitatea de a concepe. iti va afecta si fertlitatea.

ceea ce ar putea sa inhibe starea sa fertilitate la unele femei. ghimbirul si produsele din ghimbir pot sa disperseze energia din corp. uleiuri esentiale si chiar la lumanari. • Ghimbirul. Sfatul 2: Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 34 . care care pot preveni o sarcina. Ia decizia sa mergi mai devreme in pat si sa te trezesti mai tarziu. Aceste tipuri de produse parfumate pot sa-ti afecteze considerabil modul in care sangele si energia Qj iti circula prin corp. fertilitatea raspunde negativ la mirosurile puternice. • Aromaterapia poate sa fie un tratament puternic pentru diferite dezechilibre. esente. Corpul tau are nevoie de cel putin 8 ore de somn bun pentru a putea rezista rigorilor impuse de o sarcina. trebuie sa urmezi si aceste 8 sfaturi de baza ale programului daca vrei sa-ti maresti sansele de a ramane insarcinata : Sfatul 1: Odihneste-te suficient. Nu este suficient sa urmezi regulile de mai sus. In timp ce poate fi folosit in calmarea starii de rau de dimineata. intepatoare din uleiurile de baie. cauzand fluxuri de energie nepropice . Dar.

Iti face numai rau atat tie cat si fatului care creste in tine! Sfatul 5: Stai departe de alcool si cofeina. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 35 . inclusiv legume si cereale cu boabe intregi. cafea si cocktail-uri. acidulate. Aceasta inseamna sa renunti si la bauturile cu zahar. Mananca mancare proaspata. Fii atenta sa te imbraci gros in lunile mai reci si sa-ti pastrezi capul acoperit pe toate tipurile de vreme. Sfatul 4: Nu mai fuma. Sfatul 6: Stai departe de mancarea si de bautura rece. Sfatul 7: Poarta o palarie. Nu adauga gheata bauturii tale sau nu te rasfata cu alimente rece ca gheata.Nu mai manca mancare de tip fast-food. Daca la pranz faci o plimbare in jurul blocului. Nu este momentul sa-i dai corpului tau mult zahar. Da-i corpului tau nutrientii de care are nevoie sa-si faca treaba. asigura-te sa faci si cateva exercitii in fiecare zi. Sfatul 3: Fa exercitii in mod regulat. aditivi si conservanti.

unde ar trebui sa incepi cand incerci sa-ti imbunatatesti sanatatea? Sa incepem cu aspectele de baza: Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 36 . Nu pleca niciodata de acasa cu parul ud.Sfatul 8: Asigura-te ca iti usuti parul inainte sa iesi din casa. vitamine si minerale pentru a Spori fertilitatea Dieta si modul de viata pot avea un impact direct supra capacitatilor tale de a concepe. Pasul doi: Foloseste-te de dieta. Nu conteaza daca urmezi medicina traditionala din vest sau o filosofie din est pentru a aborda problemele de infertilitate. daac nu-i dai corpului tau amestecul potrivit de vitamine si minerale. organele tale nu pot sa functioneze la parametri normali. La urma urmei. Fara un sistem imunitar sanatos. Acestea toate pot crea un dezechilibru in interiorul corpului tau care impiedica ceea ce iti doresti tu cel mai mult: sa concepi si sa dai nastere la un copil. iar sistemul tau imunitar poate fi compromis. cum te poti astepta sa se descurce cu o treaba asa de importanta si complicata precum crearea unei alte fiinte? Deci. sa ai grija d corpul tau este mereu o idee buna cand incerci sa concepi un copil. iar sangele nu poate sa circule cum ar trebui. Cum? Mananca alimentele gresite sau ai obiceiuri proaste.

Ce mananci: Cu totii le-am auzit pe femeile insarcinate ca mananca pentru doi. Nu doar dieta poate sa rezolve problema infertilitatii. Spun doar ca. asa ca isi pun multa mancare in farfurie. Shen( rinichi si spirit) poate sa prevada sistemul reproducator al unei femei. ar trebui sa incepi sa mananci pentru doi cu mult timp inainte de conceperea copilului. nu spun sa-ti adaugi 2000 de calorii la dieta ta. ai putea sa scoti in evidenta mai mult latura Shen. organele tale vor esua sa munceasca la unison in maniera in care trebuie s-o faca. Mancarea este sursa tuturor energiilor. Dar. hormonii tai ar putea fi inlaturati si aruncati. consumand alimente precum Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 37 . asa este! Prea mult( sau prea putin) din anumite vitamine si minerale care contin nutrienti consumate nu vor echilibra organismul. stiai ca diferite feluri de mancare isi au propria calitate de energie? Da. iar acest fapt iti poate afecta fertilitatea. invatand sa mananci intr-un mod care iti intareste corpul si capabil sa munceasca la cote maxime. Acum. Daca nu mananci corect. Acest dezechilibru poate sa-si limiteze capacitatea de a lucra intr-o mainera potrivita. si nu vei reusi sa ramai insarcinata. dar cu siguranta are un cuvant de spus. In timp ce iei in considerare nenumaratele motive pentru care nu poti ramane insarcinata. Conform filosofiei chineze. De fapt.

tofu. insa foloseste aceasta regula simpla: stai departe de pestii care mananca alti pesti sa supravietuiasca. orz. cu atat gasesti mai mult mercur. deci asigura-te sa mananci multe fructe care nu Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 38 . broccoli si legume verzi inchise la culoare te poate ajuta sa-ti pregatesti coprul pentru ce are de realizat. deci faptul ca mananci foarte mult peste. O nota importanta : desi consumul de peste este o cale foarte buna de a insera acizi grasi in dieta ta. Inapoi la scara alimentelor ce contin acizi Un nivel inegal de PH din sistemul tau reproductiv poate sa inhibe conceperea copilului. Reprezinta si o cheie in ovulatie. ton etc). cu cat mergi la varful lantului trofic. pentru a te mentine sanatoasa. Deseori s-au gasit urme de mercur in acesti pesti si. ce schimbari in dieta ar trebui sa iei in considerare cand concepi un copil? Iata cateva la care toate femeile ar trebui sa le alature : Consuma multi acizi grasi Fiecare celula din corpul tau cere cantitati suficiente de acid linoleic si alfalinoleic. Deci.nuci. soia. germeni de grau si alge marine. Nu e sigur ce peste sa eviti. soia. ulei de peste. femeile insarcinate ( si cele care incearca sa ramana insarcinate) trebuie sa evite pestele care se afla in varful lantului trofic ( rechin. seminte de susan negru. oua.

Mananca doar carne organica.chiar daca nu sunt considerate “ fast food”. fara hormoni Alimentele pe care le consumam noi nu sunt intotdeauna bune pentru noi. chimicalii si hormonii gasiti in carne pot sa se amestece cu productia de hormoni naturali si sa cauzeze infertilitatea. De fiecare data cand mananci ceva care are un aditiv. conservanti sau aroma artificiala. Pentru anumite femei. Evita carbohidratii rafinati Organismele noastre isi iau vitaminele si mineralele esentiale din mancarea pe care o consumam si le foloseste sa metabolizeze tot ce Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 39 .sunt citrice. nu doar ca ii furi corpului tau sansa de a se hrani cu nutrientii potriviti de la alimentele consumate. organismul este fortat sa foloseasca nutrienti valorosi sa-l detoxifice. Cum? Cand mananci aceste alimente. ci ii iei corpului tau nutrientii pe care ii ae deja stransi. Mananca multe legume din clasa cruciferelor Legumele din aceasta clasa . pesticidele. legume. varza. ca varza. care este cunoscut in intensificarea metabolismului Estradiolului ( o forma de Estrogen) din corp. conopida. broccoli si varza de Bruxelles contin toate compusul Di-indolilmetan (DIM). cereale si ierburi pentru a egaliza acele niveluri de PH.

Elimina cofeina. astfel intrand in incapacitatea de a duce la bun sfarsit sarcina. multe dintre aceste minerale sunt inlaturate. alcoolul este extrem de daunator fertilitatii. Nivelul de zinc suficient este esential pentru a mari cantitatea de sperma din barbat.mancam. Iar acest fapt este in defavoarea sarcinii si a fatului. Deficienta acidului folic poate sa conduca la reducerea producerii ovulelor si a spermei. Nicotina iti poate imbatrani overele si poate sa-ti faca ovulele rezistente la fertilizare. in perioada in care incerci sa concepi. mai ales pe masura ce imbatranesti. nicotina si alcoolul din dieta ta Ar trebui evitati toti stimulentii. folositi sa determine vacile sa dea mai mult lapte. Iar acest fapt s-ar traduce de cele mai multe ori intr-o deficienta de zinc si acid folic. Evita produsele lactate Cele mai multe produse lactate din ziua de azi contin un nivel ridicat de hormoni. iar cantitatile insuficiente din ambii parinti pot duce la anomalii cromozomiale si chiar la moartea fatului. corpul tau poate fi fortat sa umble la stocul lui de minerale pentru a-si lua ce-i trebuie. precum si pesticidele sunt folosite in mancarea ce li se da. cand boabele intregi sunt rafinate. Daca mananci prea multi carbohidrati rafinati precum painea alba. Consumul acestor hormoni poate sa te determine pe tine insati sa devii alterata si. paste si orez alb. conform cercetatorilor din vest care au afirmat ca Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 40 . Din pacate.

iar cofeina poate sa restrictioneze vasele sangelui. ar trebui oprita luarea tuturor medicamentelor. Am vorbit putin inainte si despre impactul negativ pe care il poatea avea zaharurile rafinate asupra sanatatii tale si a fertilitatii. necesara pentru ca organsimul tau sa-si pastreze forma cea mai buna si sanatatea la cote maxime. Fiind dulci de la natura.scade cu 50% succesul tratamentului in cazul femeilor ce isi fac testul IVF. cauzand probleme de fertilitate. multe fructe ofera un mod minunat si sanatos de a lua vitaminele si mineralele de care ai nevoie. ceea ce poate crea un dezechilibru hormonal. Evita mancarea tip “ fast food” Faptul ca ii dai corpului tau prea mult zahar. deoareec iti pot afecta organele corpului si energia pe care o emit. in acest fel consumand si portia de zahar Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 41 . Aceasta nu inseamna ca trebuie neaparat sa eviti sa mananci fructe. De exemplu. refuzandu alimentatia corecta. consumul prea mare de grasimi saturate poate sa interfereze cu metabolismul acestor acizi grasi de care ai nevoie. atat in barbati cat si in femei. in timp ce incerci sa ramai insarcinata. carbohidrati si alte alimente nesanatoase poate contribui la infertilitate. Evita toate medicamentele care nu sunt necesare Daca nu sunt absolut necesare. si care au consumat cantitati minime de alcool.

fructe precum ananas. Deci. Indiferent de temperatura ta interna. merele si perele. mereu este o buna idee sa eviti atat fructele ce emana o energie calda si o energie rece. De exemplu. Digerarea alimentelor crude necesita foarte multa energie – mai multa decat digerarea alimentelor gatite ( calde). daca se intampla sa fii una dintre acele persoane care o constitutie interna mai rece. digerarea acestor alimente crude reci poate sa-ti stoarca corpul de energia Qj. strugurii. daca vrei sa ai o constitutie Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 42 . mai ales daca incerci sa ramai insarcinata. Corect? Nu neaparat. daca in interior esti foarte rece. alege fructe cu o energie neutra. sunt si aici cateva exceptii. Fructele proaspete pot aduce beneficii fertilitatii tale ajutandu-le sa-ti calmeze corpul . Faptul ca mananci un mar copt cu miere poate si o placere culinara. precum si un aliment ce mareste fertilitatea. Se intelege de la sine ca alimentele crude sunt mai bune pentru tine. ceea ce zaharul rafinat nu poate face asta (si nici nu o fac). in perioada in care te straduiesti sa ramai insarcinata. Acest fapt se intampla mai ales cand este frig. Deci. de care are nevoie pentru a accepta si a sustine o sarcina.de care ai nevoie. mango si pepeni. Acest fapt te va asigura ca mancarea pe care o consumi nu perturba armoia corpului tau. In schimb. vei vrea sa stai deoparte de toate alimentele crude – inclusiv fructele proaspete. precum zmeura. Acum.

Cu cat corpul tau produce mai multi hormoni ( in timpul menstruatiei. Iar acesta este constituit din acizii grasi esentiali ( EFA).interna mai rece si iti este greu sa ramai insarcinata. EFA sustine. cel putin. sau prin dieta si/sau cu ajutorul suplimentelor: Acizii grasi esentiali Una dintre cauzele principale a dezechilibrului hormonal din corpul uman este un nivel insuficient de prostaglande. care iti ajuta corpul sa-i furnizeze tot ajutorul de care are nevoie pentru a face un copil. Aceasta ar trebui sa te ajute sa-ti cersti energia Qj. sistemul imunitar si nervos. asiguta-te ca ai cantitatea corecta din aceste vitamine si minerale. cu atat are nevoie de mai multe prostaglande pentru a stabiliza si a stabili acesti hormoni. de exemplu). Singura problema e ca organismul nu poate sa produca o cantitate suficienta de prostaglande fara material prim. care sunt chimicali ce ajuta la reglementarea hormonilor. de asemenea. evita alimentele crude de orice tip. Pentru a reusi sa concepi. intrucat ei sunt intermediari intre hormoni si celulele umane. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 43 . Incalzeste toate mancarurile. sau. pastreaza- le la temperatura camerei.

sa controlezi productia excesiva de insulina ( studiile recente dezvaluie o legatura puternica intre compozitia acizilor grasi si actiunea insulinei). Omega-3. nu este suficient sa consumi alimente bogate in EFA ca somonul. Portia recomandata de omega-3 este dubla fata de amestecul dintre omega-6 si omega-9. consumand mai mult ulei de masline. Iar luarea suplimentelor EFA iti va asigura corpul ca are toate ingredientele pentru a produce prostaglandele necesare pentru a stabiliza hormonii. Totusi. Trebuie sa mentii un echilibru ale acestor EFA pentru ca organismul tau sa produca eficient aceste prostaglande. uleiul de floarea- soarelui. pestii de apa rece precum somonul. omega-6.EFA se gasesc in uleiul de in. uleiul de canola) dar saraca in omega-3. Desi o dieta tipic vestica ( desi este o dieta sanatoasa) este bogata in omega-6 si omega-9 ( uleiul de masline. nuci si ulei care sunt bogate in omega-3. semintele de floarea-soarelui. nuci. EFA te va ajuta. tonul. de asemenea. boabele de soia. omega-9 sunt acizi grasi esentiali pe care corpul tau are nevoie pentru a produce prostaglande critice. uleiul de in sau nuci. evident ca vei avea nevoie sa echilibrezi consumul de EFA. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 44 .

NAC este. avand un impact pozitiv asupra secretiei de insulina. poate fi folositor.Singurul pe care il recomand si pe care l-am incercat eu insami. de asemenea. tot timpul. in frigider. Asigura-te ca achizionezi formula lichida. asigura-te ca tii sticla la rece. un oxidant puternic. pentru rezistenta la insulina si imbunatateste fertilitatea. borage si de primrose) sunt procesate la rece. Actioneaza ca mucolitic si creste nivelul de glutatie din corp. Un studiu recent arata ca NAC a redus considerabil nivelul testosteronului si nivelul homocisteinei. De asemenea. Important: Total EFA este sub forma de gel si sub forma de lichid vegetarian. NAC ( N. Cantitatea recomandata pe zi: 2-4 linguri.Acetil Cisteina) NAC ( N. caic este de departe superioara. neexpusa la oxigen. organice si tinute intr-o sticla intunecata. caldura sau la razele soarelui. Vitamina A Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 45 . Este o sursa excelenta de EFA. este Formula Vegetariana Totala EFA ( lichid).Acetil Cisteina) mentine functionarea propice a plamanilor si ajuta sistemul imunitar si functia ficatului. Cele trei uleiuri magice( de in. de asemenea.

peste si boabe intregi de cereale d. Abordarile eficiente include modificarile de dieta destinate imbunatatirii sensibilitatii insulinei si suplimentarea Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 46 . oua. vitaminele B se gasesc in urmatoarele alimente: fasole. lapte si produse din lapte. Doza sugerata: B6: 50. indicandu-se in acest fel faptul ca atat barbatul. • Vitamina A ajuta corpul sa produca cantitati potrivite de mucoasa cervicala la femei si sa protejeze sperma la barbati distrugand radicalii liberi. carne. spanac.Pinitol 600 d-Pinitol este un compus natural care poate fi gasit in mancare. cat si femeia se ridica la 10.000 IU de betacaroten. legume. cartofii dulci. oua. in acest fel mentinandu-si ovarele sanatoase si in buna stare. nuci. fructe galbene si legume. complexul B: contine 50 mcg B12. pepene galben.100 mg pe zi. B12: 1000 mcg pe zi. Cele mai bune alimente ce pot fi consumate in acest scop includ: morcovi. 50 mg alte vitamine B. S-a demosntrat ca o deficienta a vitaminei A reduce cantitatea de sperma si numarul spermatozoizilor. Anumite substante naturale pot fi benefice pentru a ajuta si a mentine sanatatea ovariana la femei. legume cu frunze verzi-inchis. si uleiuri de peste. Vitaminele B • Femeile pot beneficia de B6.

ceea ce duce la o stare mai buna a corpului. Vitex 750. Vitex ajuta la mentineera prolactiei sanatoase si la echilibrul hormonal in timpul ciclului menstrual lunar. De asemenea. sa imbunatateasca si sa ajute sanatatea ovariana si sensibilitatea la insulina. Grupul ce a luat D-chiro-inosital a ovulat mai mult.cu D-chiro-inositol ( sau d-pinitol). Dozaj recomandat: 1-2 capsule de doua ori pe zi.extras de Chaste Tree VITEX 750 contine o doza mare de extract de Vitex care este fortificat cu ulei esential Vitex. in timpul meselor. Vitex ajuta la confortul sanilor si la o atitudine normala. a indicat o imbunatatire a rezsistentei la insulina si a avut o reducere de 55% a nivelului testosteronului in comparatie cu grupul care a luat placebo. Cinnulin PF ( foarte recomandat) Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 47 . sanatoasa in timpul ciclului menstrual. pentru a ajuta femeile in timpul perioadelor de schimbare hormonala. ajutand femeile care nu ovuleaza sau care sunt infertile. declansand productia progesteronului. Intr-un studiu. vitamina D si crom.200 mg o data pe zi) sau placebo pentru opt saptamani. D-chiro-inositol a fost administrat la 44 de femei obeze cu PCOS ( i. transformandu-l intr-un instrument clinic puternic. mai ajuta la pastrarea functiei normale ovariene. Folosirea regulata a acestor strategii pot ajuta sa sustina.

vitamina C ajuta. grabeste procesul de vindecare si mareste functia timusului. kiwi. recunoscuta ca avand cea mai mare concentrat ie de A polimeri activi care. Te poti aproviziona cu vitamina C mancand pur si simplu fructe citrice organice sau capsuni dimineata. neutralizeaza toxinele si reduce stresul. de asemenea. capsuni. broccoli si patrunjel. s-a demonstrat ca ajuta metabolismul sanatos al zaharului in sange si colesterolul. Daca storci sucul de lamaie organica si il amesteci cu apa. dar iti si cureti sistemul. Vitamina C Un oxidant puternic ce protejeaza acizii grasi esentiali. pepenii verzi. legumele cu frunze verzi. in mod natural in ardeii rosii. portocale. cand il iei pe stomacul gol. A nu se lua de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 48 . si la infertiliatatea la barbati ( motilitatea spermei). Studiile recente au aratat ca consumul scortisoarei reduce rezistenta la insulina la 15 femei cu PCOS si la femeile cu probleme de infertilitate. greutatea si afiseaza proprietatile antioxidante puternice.Cinnulin PF* este singurul extras patentat. Cinnulin PF este produs dintr-o sursa superioara de scoarta de scortisoara. lichid de scortisoara disponibil. De asemenea. lamai. Vitamina C poaet fi gasita. folosind solventi non-chimici. care este produs printr-un proces inovativ bazat pe apa. iti furnizezi nu doar o cantitate mare de vitamina C .

fulgi de ovaz. pastarnac. Cantitatea zilnica recomandata este cel putin 400 UI D –alfa tocoferol. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 49 . varza de Bruxelles. pentru a asigura o portie propice de GLA si o productie de hormoni antiinflamatori. prevenind grasimile polisaturate de a fi oxidate. mai ales in randul femeilor care au probleme de infertilitate/ chisturi ovariene sau care au trecut prin simptome PMS.Cantitatea recomandata pe zi este de 1000 mg. tarate de grau intregi. in morcovi. vitamina E ajuta la problemele infertilitatii. Gasita in mod natural in avocado. salata. Vitamina E Unul dintre cei mai puternici antioxidanti din cate exista. varza si spanac. atat la barbati cat si la femei. a generat rezultate foarte pozitive la unele femei cu PCOS. seminte incoltite si cartofi dulci. polen de albine. miere nealterata bruta. praz. leguminoase. repara pielea distrusa. Ulei Borage ( recomandat) Adaugarea unei cantitati in plus de ulei Borage in amestecul de Total EFA. grabeste procesul de vindecare si mareste functia timusului. cereale integrale. faina integrala. boabe de soia. telina. cartofi dulci. care iti protejeaza corpul de radicalii liberi.

Produsul de mai sus contine atat enzimele lactaza si proteaza. Folosita in mod traditional la tratarea dezechilibrelor cardiovasculare. prevenind astfel problemele tipice asociate cu consumul zilnic. are proprietati puternice anti-bacteriale. anti-virale si lupta impotriva fungilor. Suplimentul Q-10 • Suplimentele de Coenzima ( Q-10) reprezinta un mod foarte bun de a imbunatati functia celulara si diminueaza orice aspect negativ din calitatea ovulului care poate aparea cu varsta.Colostrul ( recomandat) Colostrul este unul dintre cele mai bune suplimente eficiente care sustin sistemul imunitar. S-a aratat ca colostrul este foarte eficient in dezechilibrele autoimunitare tipice. Compus din 36 de elemente diferite imunitare. care se gaseste in colostrul imunitar. colostrul intensifica si regleaza sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor din intestine ca niciun alt supliment disponibil . fiind utilizata si la repararea celulelor distruse de radicalii liberi care pot preveni sarcina si inhiba fertilizarea. Lactoferinul. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 50 . Q-10 este considerata puterea celulelor. printre femeile cu probleme de infertilitate. care ajuta la dizolvarea lactozei in lapte.

In plus. Algele albastre-verzi. Acidul folic Este important pentru diviziunea celulara . repara tesuturile distruse si tonifica energia Qj si sangele. exista o multime de vitamine si minerale care pot mari reproducerea si mentine sanatatea organelor tale reproducatoare. sunt mai multe suplimente naturale care ajuta la refacerea echilibrului natural ale acestor minerale din corpul tau. printre care: Polenul de albine si laptisorul de matca despre care se spune ca atenueaza problemele menstruale la femei si cresc productia de sperma la barbati. Ia un complex de multi-vitamine si minerale Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 51 . bune pentru sistemul imunitar. iar dozele mai mari de acid folic sunt recomandate in atenuarea multor defecte din nastere. in timp ce mareste imunitatea si reface echilibrul hormonal. Vitamina B6 Ajuta corpul sa metabolizeze energia in exces. care regleaza metabolismul. produce cantitatile corecte de progesteron si stabilizeaza perioadele de dezechilibru.Dupa cum se poate observa. Plantele de grau folosite la hranirea Qj si a sangelui.

construite cu ceva timp in urma sau refacute dupa anii 1970. mai detaliat. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 52 . Plumbul Plumbul poate fi foarte periculos pentru sistemul tau nervos si poate fi intalnit in casele vechi. ia legatura cu un kineziologist. Mercurul Aproape oricine vine in contact cu mercurul in mod frecvent. si in anumite cosmetice). Primul lucru cu care sa incepi e sa iei multi-vitamine bune sau vitamine prenatale ( in cazul femeilor). precum si pe cel al sotului tau. Iata un test simplu pe care il poti aplica. acest lucru iti poate afecta nivelul de hormoni si poate chiar impiedica capacitatea ta de a ramane insarcinata.Daca organismului tau ii lipsesc anumite vitamine. si care iti permite sa vezi daca se afla reziduuri d plumb in casa ta. pesticide. astfel marind sansele de a avea un copil. Este gasit in multe lucruri obisnuite pe care le tii in casa ( componentele aparatelor electronice. sau poti angaja profesionisti sa faca asta pentru tine. Folosirea unei varietati de suplimente de vitamine si minerale poate sa ajute echilibrul nivelului hormonal. precum si in pestii pe care ii consumam( ton sau rechin). Daca suspectezi cumva ca nivelul ridicat de mercur iti cauzeaza infertiliatatea.

Produsele de gradinarit Pulverizatoarele pentru gazon si gradina pot. Acestea pot duce la o multime de probleme de Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 53 . Toxinele din mediu Mediul nostru inconjurator este impanzit cu toxine care pot impiedica capacitatea de a procrea. sa prezinte un risc pentru cei care vor un copil. plastic si carne). hainele uscate. Solventii sunt cele mai comune tipuri de xenohormoni la care suntem expusi si se gasesc. lacul de unghii si vopsea. emulsifiatori gasiti in sapunuri si cosmetice. distrugerea ovarelor ( distrugand foliculii care cauzeaza productia redusa de progesterol) si alte probleme de infertilitate. Aceste tipuri de chimicale produse de catre om care pot fi gasite in alimente si in mediu. in lipici. produsele ecologice se gasesc usor si ofera o modalitate fara toxine de a ne tine casa curata si ordonata.Produsele de curatare Exista o multime de produse de curatare la magazin care ar trebui sa fie evitate de catre toti – dar in special de cuplurile care incearca sa conceapa un copil. pot cauza disfunctii hormonale. Uita de pesticide daca vrei sa ai un gazon si o gradina mai naturala. Printre cei mai mari vinovati de aceasta stare se afla xenohormonii ( petro-chimici derivati din pesticide. Din fericire. de obicei. toate.

impiedicand capacitatea ficatului de a mai produce estrogen. depresia. Ia-ti pauze in fiecare zi pentru a te odihni si a te relaxa Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 54 . ceea ce. precum oboseala. in viitorm ar putea constitui un impiediment in conceperea unui copil. eventual. Evita alcoolul 3.sanatate. alimente destinate sa ajute la repararea unor deficiente ale corpului tau. ucideera fatului si privarea de oxigen din creier. pur si simplu. Mai jos vei gasi multe diete si sugestii de stil de viata care sa te ghideze: KI – deficienta renala ( atat Yin si Yang) 1. acesti xenohormoni au tendinta de a mima activitatea estrogenului din corp. consumand. inclusiv suplimentele naturale si cafeaua 2. Acest fapt poate sa duca. la dezvoltarea chisturilor ovariene. Mai rau decat atat ( cand incerci sa concepi un copil). cauzand dezechilibre hormonale. Evita toate stimulentele. Ia suplimente pentru perioade scurte de timp 4. Dupa cum ai vazut. distrugand ovarele care prezinta un nivel scazut de progesteronm activand receptorii de estrogen. exista o multime de cai pentru a-ti mari capacitatea de a ramane insarcinata. anxietatea.

Mananca urmatoarele alimente cat mai des: a. scoici. dude h. germeni de grau f. zmeura m. fasole verde g. leguminoase c. tonifica k. patrunjel e. carne organica( nu tratata cu hormoni) j. Evita tigarile 7.5. castane Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 55 . nuci n. mei i. stres etc) 6. homar l. fasole neagra b. stridii. Evita excesul de stimulenti externi ( petreceri. varec d.

orez d. germeni de grau b.o. zmeura. mango si dude Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 56 . mere. ananas. fasole verde i. lamai. seminte negre de susan p. sparanghel e. struguri. banane. naut j. varza de Bruxelles k. fasole mare g. consuma cantitati mari din: a. fasole rosie h. fasole neagra f. igname Ki Yi- Deficienta renala Yin 1. sfecla l. orz c.

Evita sa faci prea multe exercitii. maro si quinoa 6. Urmeaza sugestiile pentru dieta pentru deficienta renala Yang 2. crustacee n. Mananca ovaz. hranitoare 3.m. Mananca multe alimente calde. Mananca multa linte. Mananca nuci in mod constant Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 57 . curry si hreanul. 4. 5. radacina de ghimbir si fasole neagra 5. organe de la animale netratate cu hormoni 2. oua o. 3. Consuma multa soia si seminte de in. Consuma cel putin trei portii de carne fara hormoni sau produse animale pe zi 4. 6. cereale. precum piperul. Nu participa la Yoga Bikram Ki Yan- Deficienta renala Yang 1. Evita condimentele tari. orez dulce. Evita sauna.

castraveti. Consuma in special legume organice. Foloseste o pernuta de incalzire pentru picioare si pentru partea inferioara a abdomenului 11. Fa bai calde in mod regulat 10. Pentru a le mentine valoarea nutritionala. Evita alimentele facute din faina alba. pepene rosu. Evita fructele si legumele “ reci” precum: mango. usturoi si ceapa) 8. Mananca legume de tip Yang ( tartacute. ovaz si sorg Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 58 . Foloseste suplimente L-Arginine Sp Qj- Deficienta de splina Qj- 1. varza. Fa exercitii moderat 12. Consuma multe cereale. Abtine-te de a pune gheata in bauturi sau de a manca mancare direct din frigider sau congelator.7. asigura-te sa le faci saute sau sa le gatesti usor. patrunjel. gulii. praz. salata. pere. 2. 5. telina si spanac. Nu manca alimente crude sau reci. arpagic. 3. Gateste cu piper si alte condimente 9. curmale japoneze. 4. precum orezul brun.

Consuma multe dintre aceste alimente: a. oua c. curmale si smochine. Evita exersarea in timpul ciclului menstrual. 8. carne organica d. afine. asta daca nu suferi de PCOS. 9. gasca. 10. macris si alte legume cu frunze intunecate Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 59 . sunca si macrou. branza si inghetata).6. 7. Evita zaharul si totii substituientii pentru zahar. Odihneste-te mult si exerseaza. napi. Evita produsele lactate ( lapte. Bl Deficienta sanguina 1. 11. Mananca cirese. caise. Incearca sa meditezi. 12. Consuma carne de vita. 14. pui. dovleac si seminte de dovleac. Mananca multe curmale japoneze. Evita sucul de fructe. zmeura si struguri b. 13.

Evita uleiul rafinat. broccoli. Evita produsele animale. Consuma cantitati moderate de soia sau produse din soia 2. Evita sursele de acid arahidonic care vine din carne. Consuma doar fructe organice si legume 3. nu fuma niciodata g. napi. sfecla. alge. arpagic. ceapa. varza de Bruxelles 9. Consuma multe nuci. cu exceptia pestelui 8. Foloseste numai plante neprocesate ce contin acizi grasi esentiali ( nuci. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 60 . castane. Foloseste uleiuri bogate in acid linoleic si alfa-linoleic 6. produse lactate si arahide 7. asigura-te ca te odihnesti in timpul ciclului menstrual BLX – Homeostaza 1. muschi irlandez si alge marine. ficat fara hormoni f. lamai verzi. fructe de padure. conopida.e. seminte si legume de culoare verde inchis) 5. hidrogenat 4. crabi. Mananca multe lamai. ceapa.

lamai. Uter rece 1. Nu folosi tampoane 14.10. Evita sa mananci alimente direct din frigider sau congelator 11. Evita alimentele in exces si greu de digerat 2. Nu inota in apa rece 13. menta creata. Adauga struguri. Foloseste condimente ce declanseaza miscarea Qj in tot corpul. Aplica comprese reci in partea de jos a abdomenului intre ciclul menstrual si ovulatie LV Qj X ( Stagnarea Qj a ficatului) 1. rosii. curcuma si cimbrul Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 61 . Evita alimentele ce contin conservanti sau alte chimicale 3. Mananca fara sa te agiti 4. rozmarinul. Adopta dieta deficientei renale Yang si homeostazei 2. Nu pune gheata in bautura 12. castraveti si telina dietei tale. Opteaza pentru mese mici si frecvente 5. condimente precum menta.

cel putin o data pe zi 4. Efectueaza tehnici Qj Gong regulat H( caldura excesiva) 1. Evita tensiunea emotionala ( furia. Odihnes-te destul si fa exercitii 9. Evita carnea tratata hormonal si produsele lactate HT – ( deficienta de caldura) 1. cofeina si tigarile 8. Fa exercitii de in care sa inspiri adanc 12. Evita cofeina. resemnarea) 10. Consuma multe alimente ce hranesc sangele si Yin-ul ( sfecla si porumbul) 3. Relaxeaza-te si adopta tehnici de inspiratie adanca. Evita alimentele condimentate si grase Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 62 . frustrarea. Evita alcoolul. Razi mai mult 11. Asigura-te sa mesteci toata mancarea inainte sa o inghiti 7. Evita toate bauturile alcoolice 2.6. stimulatorii artificiali si tigarile 2.

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 63 . Nota: Orice iti poate face rau daca consumi prea mult – si aici ma refer la alimente si suplimente. Evita sauna si jacuzzi 5. Evita toate produsele lactate 4. fii atenta sa mananci inteligent. castraveti. ciocolata si nucile 7. pere. afine. Mananca cantitati mari de lucerna. Deci. Include alimente racoritoare de tip Yin in dieta ta ( prune. Evita bananele. Evita alimentele grase si prajite 2. Evita graul si produsele din grau 6. sucurile de fructe si carbohidratii rafinati 3. ridichi. incluzand elementel din lista pentru a-ti trata conditia speciala. rosii si rodii) D – ( umezeala) 1. salata si varec. Nu exagera cu produsele de soia 5. Nu face bai fierbinti 4. telina. pepene galben. morcovi. Evita zaharul.3.

Potrivit acestor cercetari in domeniul fertilitatii si a sterilitatii. potrivit expertilor in acupunctura si acupresura. necesara pentru a da concepe. Acupunctura inseamna mai mult decat sa intepi un pacient cu niste ace. o femeie ce face acupunctura inaintea tratamentului IVF are sanse duble de a concepe un copil decat cele care nu recurg la metoda aceasta. trebuie sa stim din ce sunt formate meridianele. publicate de catre Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva ( 2002). Au un efect unic asupra fiecarui sistem individual din corp – inclusiv asupra sistemului reproducator.Pasul trei: folosirea acupuncturii. functioneaza cu adevarat cand este vorba sa sporeasca capacitatea unei femei ed a concepe! Chiar si practicantii medicinei vestice isi incurajeaza pacientele sa incerce. este simplu: ajuta la relaxarea uterului. creeaza o captuseala endocrina mai groasa. acupunctura este folosita ca o modalitate de a schimba electronii din meridianele corpului pentru a ajuta organismul sa functioneze mai eficient. pentru a curata si a echilibra energia pentru concepere. imbunatateste circulatia sangelui. Motivul. si a ierburilor TCM. Folosita de mii de ani in Asia. Cum afecteaza meridianele tale fertilitatea? Inainte sa raspundem la aceasta intrebare. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 64 . Meridianele sunt linii de energie care circula prin tot corpul. ca sa intelegem mai bine legatura lor cu sistemele corpului.

si care controleaza ciclul hormonal al femeii. in cele din urma. Cand energia electrica incepe sa depuna rezistenta. Ceea ce este uimitor este faptul ca “cute” raman in corpurile noastre mult timp dupa ce ne nastem. Iar din corp care nu par sa fie conectate in niciun fel . Deoarece aceste celule incep sa se uneasca. se poate retrage. Acste grupuri de celule vor forma. Sunt numite Meridianele Extraordinare: Meridiana care penetreaza. conectand fiecare grup de celule in canale de “ legaturi de energie meridiana”. celulele lui se divid in mod constant. datorita acestor canale de energie.Cand se formeaza un embrion in uterul unei femei. directionand energiile Yin si Yang in corp. vei observa patru grupuri principale de meridiane conectate la sistemul reproducator. cauzand probleme. Meridiana Conceperii(Yin). organele interne ale corpului. Cand iti privesti corpul. ce produc estrogenul de care sistemul feminin are nevoie pentru a functiona cum trebuie. Aceasta poate explica de ce punctele din picior pot sau de-a lungul bratelor pot sa afecteze rinichii sau chiar ovarele. ele creaza linii plisate care separa diferite grupuri de celule si marcheaza conexiunile intre acestea care se aseamana. care regleaza toate meridianele Yin din organism. Acupunctura este o modalitate buna pentru a elibera aceasta presiune si a mari energia inca o data. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 65 . chiar sunt.

Acele de acupunctura stimuleaza productia de endorfine si ajuta in rebalansarea energiilor corpului totodata cu mentinerea functionarii tuturor organelor la capacitate maxima. majoritatea dintre practicanti nu inteleg complet cum functioneaza aceasta. Desi fertilitatea traditionala poate incuraja folosirea acupuncturii in timpul tratamentelor de fertilitate. 2. Aceasta conecteaza penetrarea si conceptia meridianelor si ajuta la diminuarea scurgerilor vaginale si a avortului spontan. in timp ce practicantii din Est stiu foarte bine ca este mult mai mult de spus in povestea meridianelor ce afecteaza fertilitatea unei femei. care prevede productia hormonilor Yang. Majoritatea ii atribuiesc efectele pozitive la eliberarea de substante chimice care sunt stimulate de sistemul nervos in timpul procedurii. precum progesteronul si testosteronul.Meridiana Guvernatoare(Yang). Deci cum poate ajuta acupunctura fertilitatea? Sunt mai multe teorii: 1. Presiunea exercitata de acele de acupunctura efectiv creeaza un curent microelectri in corp. Meridiana ca un corset. despre care se crede asaza corpul orizontal. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 66 . asta ajuta la eliberarea prostaglandinelor in fluxul de sange si trimite mesaje catre hipotalamus pentru a regla secretia hormonala.

Cercetarile au aratat ca acupunctura poate reduce constrictia arterelor uterine. Deseori se folosesc magneti pentru stimularea electromagnetica a corpului si pentru cresterea circulatiei. Nota: pana astazi. Nota: stimularea glandei pituitare in timpul acupuncturii poate aduce beneficii si barbatilor. 3. Pentru cele mai bune rezultate. volumul si motilitatea spermei. puneti magnetii direct pe piele deasupra acupunctului pe care il tratati. Stimularea eficientei altor metode medicale de interventie. poate creste fluxul de sange catre organele reproductive si deci poate creste sansele unei femei de a ramane insarcinata. deci cel pe care il alegeti sa va aplice tratamentul trebuie sa fie bine calificat in aceasta stiinta. Prin depresarea sistemului nervos simpatic si prin schimbarea celulara. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 67 . 2. imbunatatindu-le concentrarea. acupuntura este singura tehnica dovedita capabila sa creasca direct raspunsul vascular! Atat acupresura cat si acupunctura te pot ajuta sa ramai insarcinata in doua moduri importante: 1. Este important sa ne amintim ca diferite puncte au diferite efecte.

1. fibromului uterin si menstruatiei intense. indiferent de diagnosticul general. Plamanul (Yin) este imperecheat cu intestinul gros (Yang) 2. Sp 10 (Marea de Sange) – ajuta la calmarea sangelui si tratarea coagularii. este important sa poti atrage atentia organismului si energiile catre organele reproductive. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 68 . Exista 12 meridiane principale ce trec prin corp. Inima (Yin) este imperecheata cu intestinul subtire (Yang) 3. si fiecare meridian (sau canal) trece spre si printr-un organ specific. Splina (Yinj) este imperecheata cu stomacul (Yang) 5. Multi practicanti chinezi folosesc moxibustia (terapie medicinala chinezeasca ce foloseste plante medicinale de pelin sau moxa. Ficatul (Yin) este imperecheat cu vezica biliara (Yang) Cand iti afli diagnosticul.Punctele de presiune pot fi usor activate cu comprese calde. atunci cand folosesti tipul acesta de tratament. Pericardul (Yin) este imperechat cu Triple Warmer (Yang) 4. Acestea sunt de obicei descrise in perechi deoarece leaga sistemele de energie catre organe: 1. Rinichii (Yin) sunt imperecheati cu vezica urinara (Yang) 6. poti manipula punctele din acea categorie. Insa aminteste-ti.

SP 6 2. Sp 8 – 3. poti sa ajuti la reglarea mai buna a axei HPO. 1. 2. UB 33 6. Kl 8 – folosita in tratarea sangerarii uterine cauzata de homeostaza. necesara pentru conceptie. Du 20 – ajuta la calmarea deficientei splinei 1. Lu 7 + Ki 6 si UB 62 + Si 3. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 69 . 2. UB 52 4. rezolva homeostaza si trateaza sangerarea anormala St 40 – folosita in tratarea polichisturilor ovariene. UB 34 Axa HPO este utilizata in aproape orice aspect al regularizarii hormonale. Folosind meridianele extraordinare precum Sp 4 + Pc 6. impreuna cu puncte precum Sp 6. obstructiilor trompelor uterine si umezeala acumulata in pelvis. Rens 3 si 4 si Zigong. UB 17 – folosita sa raceasca sangele fierbinte. UB 23 3. UB 31 5.

cu miscari circulare pentru cateva minute.Yintanng + LI 4 + Lv 3 pot fi suspectate de nivelul scazut de acid prolactic. Cand folosesti acupresura asigura-te ca presezi suficient cu varful degetului. In timp ce acupunctura si acupresura sunt folosite sa echilibreze enrgiile corpului extern. plantele Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 70 . UB 62 si Si 3 pot fi folosite la nivelul hormonilor pituitari. masajul simplu folosind degetele. Punctele din abdomen ar trebui sa fie masate in profunzime. pentru a crea o durere usoara sau o senzatie de presiune pe care o vrei si de care ai nevoie in acea zona. UB 2. in orice alta zi inainte de ovulatie pentru a avea cele mai bune rezultate. in sensul acelor de ceasornic. degetul mare si/sau un ciocan de cauciuc sunt preferate e preferat de cei mai multi. Figura 2 : Acupunctele din partea superioara a abdomenului Figura 3 : Acupunctele din spate Figura 4 : Acupunctele din partea inferioara a abdomenului Figura5 : Acupunctele de la gamba Figura 6 : Acupunctele din fata si din cap Figura 7 : Acupunctele din mana si din picior Desi unii oameni prefera sa foloseasca pietre sau alte ustensile pentru a masaja pielea.

deficiente ce sunt unice. Am discutat deja cum problemele de fertilitate ale fiecarui cuplu sunt rezolvate de catre deficientele organelor lor. chiar daca acestea par sa sufere de aceeasi boala. Acestea pot fi folosite pentru a reface dezechilibrele hormonale si sa ajute ovulatia. Desigur.sunt utilizate sa echilibreze energiile interne ale organismului. nu doar plantele pot. Medicamentele farmaceutice sunt mereu insotite de o lista de posibile efecte secundare. in timp ce plantele sunt folosite sa trateze cauzele acestor simptome. pe de alta parte. luni si chiar ani de zile. Una dintre diferentele principale intre terapia cu plante si terapia cu medicamente consta in faptul ca medicamentele sunt create sa trateze simptomele . iar folosirea lor nu schilba formula moleculara a corpului ( asa cum fac medicamentele).sa fie folosite de catre fiecare femeie. in timp ce altele calmeaza. Unele apar imediat. in timp ce altele stau ascunse saptamani. fie ea de tip Yin. De exemplu. Plantele.sau trebuie. legata de sange sau de alte chestiuni de energie Qj. sunt naturale. fii absolut sigur ca orice planta pe care o iei a fost aprobata de catre persoana autorizata sa se Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 71 . Exista plante specifice desemnate sa aiba de-a face cu fiecare problema specifica.este aceea a efectelor secundare cand folosesc medicamente in locul plantelor. O a doua diferenta care ar trebui sa fie cunoscuta – mai ales de femeile care incearca sa ramana insarcinate. Deci. unele ierburi stimuleaza. ci conving corpul sa-si accepte propriile substante vindecatoare si energiile. Yang.

ce sunt usor transformati in hormoni sexuali in interiorul corpului. Totusi. Poate fi cumparata si folosita sub forma de crema. cei mai multi experti sunt de acord ca starea cruda a ierburilor este mereu mai eficienta. ce stimuleaza ovarele sa elibereze un ovul. Depinde de starea ciclului tau menstrual ce plante ti se vor recomanda. Blessed Thistle Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 72 . iata o lista completa cu cele mai folosite ierburi prescrise femeilor care incearca sa ramana insarcinate: Wild Yams Folosita pentru a mari fertilitatea cauzata de compusii ce contin steroizi. Cat timp folosesti plante. medicii specializati in medicina traditionala chineza si/sau ginecologul tau. Consumarea in exces a plantei yam se pare ca stimuleaza eliberarea mai multor ovule in fiecare luna( astfel femeia putand avea gemeni).ocupe de plante. cat mai mult posibil. nu uita acest sfat important: trebuie sa fie folosite in starea lor cruda. declansand eliberarea FSH. Desi pastilele si medicamentele sub forma de pulbere sunt disponible – si pot fi utile.

sa regularizeze menstruatia si sa refaca sangele. Agnus Castus (Chaste tree berry) Planta care sustine echilibrul hormonal in corp si iti regularizeaza ciclul menstrual. constituie un nutrient vital in functionarea sanatatii in cazul sistemului reproductiv masculin.Un hormon care echilibreaza. folosit in general pentru problemele feminine. cunoscuta ca a stimula sistemul imunitar si marind motilitatea spermei u pana la 150%. Astragals O planta din China. marind portia de progesteron si estrogen. echilibrand estrogenul in exces. Semintele de dovleac Bogate in zinc. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 73 . Liquid Chlorophyll Folosit sa curete ficatul.

Evening Primrose Oil Ajuta la cresterea calitatii fluidului mucoasei cervicale fertile.Frunzele de zmeura rosie Reprezinta un tonic uterin eficient. alternat apoi cu uleiul de in dupa ovulatie. Folosit din perioada menstruatiei pana la ovulatie. Se foloseste doar intre ovulatie si menstruatie. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 74 . Trifoi ( radacina Dong Quai) Ajuta la normalizarea ciclului menstrual. False Unicorn Root Se spune despre aceasta planta ca este acea „planta” impotriva fertilitatii. Ia 5-15 picaturi de tinctura pe zi in timpul perioadei de preconceptie pentru a intari muschii uterini.

Lucerna Este un purificator puternic al sangelui. avand efecte estrogenice. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 75 .Black Cohosh Este un hormon din plante ce echilibreaza si care suprima secretia de hormon luteininzant. HO SHOU WU Studiile au demonstrat efectele sale benefice asupra fertilitatii si a ovulatiei. Damiana Este folosita pentru a creste fertilitatea si a intensifica dorinta sexuala in cazul ambelor sexe. Varecul Este folosit pentru a preveni avortul.

si nu cu boala. deci este important sa intelegem ce efecte are fiecare planta in parte. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 76 . Tratamentul este desemnat a se potrivi cu tiparul. precum si in interactiunea cu altele pe care le-ai putea folosi.rezultatele graficului BBT si tiparul pe care se bazeaza diagnosticul. Iata cateva indicatii de urmat cand folosesti terapia chinezeasca cu ierburi: 1) Alege plante care sunt bazate pe simptomele tale. motivul dezechilibrului care a cauzat simptomul. armonizandu-le cu sistemul endocrin. practicantii chinezi si-au dezvoltat o indemanare in a folosi in mod adecvat plantele. Una dintre diferentele principale intre tratamentele chinezesti cu plante si medicina traditionala este faptul ca un practicant chinez nu trateaza simptomele in mod individual. ajutand femeile sa ajunga la starea lor maxima de fertilitate. inducand noi deficiente. Au facut acest fapt mai ales folosind proprietatile plantelor specifice. Desigur ca diferite plante actioneaza asupra diferitelor sisteme.Timp de sute de ani. 2) Trateaza multiple tipare de afectiuni in acelasi timp. 3) Adapteaza formule cand se intampla ca efectele secundare sa elimine tiparele de diagnostic nou create. ci. mai degraba.

exact si rabdator cu tratamentul. Iata o lista completa a tratamentelor care ar trebui administrate. este important sa sesizezi semnelele transmise de corpul tau si sa fii atenta la efectele secundare sau la recatiile adverse. Faza II( ovulatia).foloseste plante sa misti Qj si sangele.nu lua nimic in timpul acestei perioade. Plantele urmatoare ar trebui sa fie folosite pentru a trata conditiile specificate.4) Fii consecvent. Dar. 5) Fii sigur sa-i spui doctorului tau totul despre tratamentul pe care il folosesti ( inclusiv terapia cu plante). Dar. daca ai Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 77 . in timpul diferitelor faze ale ciclului tau menstrual. ca si in cazul oricarui medicament. Terapia cu plante nu este instantanee si nu poti sa te astepti la rezultate imediat. nu uita. cand: Faza I( stadiul folicular) – cel mai indicat este sa franesti sangele si Yin- ul in perioada aceasta a lunii. Menstruatia este considerata o perioada hormonala neutra. si sa mentii nivelurile adecvate Faza III( faza premenstruala) – foloseste plante pentru a impiedica ficatul sa stgneze Faza V( menstruatia). iar tu ar trebui sa te odihnesti in acest moment. 6) plantele chinezesti sunt folosite in concordanta cu categoria diagnosticului.

Han Lian Cao (Eclipta) – folosit in calmarea sangelui si alimentarea ficatului si rinichilor. Dozaj: 12 grame. ajutand astfel corpul sa produca cantitati potrivite de hormoni. Mai Men Dong( radacina de Ophiopogon)- Folosit sa umezeasca plamanii si sa mareasca stomacul Yin. Tian Men Dong ( radacina de sparanghel) – Folosit sa hraneasca Yin-ul rinichiului si al plamanului.rabdare( si continui sa asculti ce iti spune organsimul) poti sa te astepti la o imbunatatire a acestuia destul. Yin – dozaj: 12 grame Nu Zhen Li (lemnul cainelui) – folosit in alimentarea ficatului si rinichiului Yin Dozaj: 10 grame Shan Zhu Yu ( fructul de cires asiatic Cornelian din specia Cornus) ajuta la stabilizarea rinichilor si extinderea functiei reproductive si Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 78 . Ierburile tonifiante Yin sunt folosite incepand cu sfarsitul fazei sangelui pana la ovulatie . Dozaj: 12 grame.

aceste tonice vor adauga caldura sistemului. in timp ce blocheaza eliberarea de FSH. Poate fi folosit si pentru a inhiba producerea de prolactina. Aceste tonice pot fi folosite cu succes pentru a amplifica producerea de hormoni ai tiroidei si de progesteron: Man Jing Zi ( boabe de casta. care poate sa impedice ovulatia. 2 mililitri tinctura. amenoreea. Wild Yam Mexican- folosit pentru a tonifica energia reproductiva Qi si Yang Dozaj: 6 grame su forma de infuzie. Dozaj: 7 grame. fructul Vitex)- folosit pentru a ajuta corpul sa produca mai mult hormon LH.tonifierea Yang-ului pentru a trata motilitatea redusa a spermatozoizilor si menstruatia excesiva. Dozaj: 300 miligrame pe zi sub forma de tablete. deoarece acest tratament le poate inrautati. Extractul de Saw Palmetto- folosit pentru a intari functia pituitara si a alimenta energia reproductiva Qi pentru a trata impotenta. ciclurile menstruale lungi si Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 79 . De vreme ce energiile Yang ale Rinichiului sunt energii calde. deci ar trebui sa aveti grija daca aveti alte simptome de caldura .

Dozaj: 15 grame. Xian Mao( iarba nemuritoare)- incalzeste rinichiul Yang pentru a trata uterul rece si impotenta. Dozaj: 9 grame. Dozaj:12 grame Xu Duan ( radacina de scarmana japoneza)- folosita pentru a tonifica rinichii si ficatul pentru a trata crampele. 2 mililitri sub forma de tinctura. Du Zhong ( scoarta de copac Eucommia)- folosita pentru a accelera circulatia sanguina si a trata deficienta Yang- ului rece pentru a preveni avortul. Dozaj: 6 grame. Ba Ji Tian ( Radacina de Citrifolie)- folosita pentru a intari si incalzi sistemul reproductiv. sangerarea si a preveni avortul. Dozaj: 6 grame de flori uscate. Rou Cong Rong ( Broomrape stem) Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 80 . din specia Epidemium)- Folosita pentru a tonifica deficienta rinichiului Yang .lipsa apetitului sexual. Nota: a se folosi doar pe termen scurt.pentru a trata libidoul scazut si ejacularea precoce. Dozaj:12 grame Yin Yang Huo( iarba caprei.

pentru a trata un uter rece si impotenta. pentru a trata numarul scazut de spermatozoizi. Dozaj: 6 grame. Pastile de Opt Ingrediente cu Rehmannia 2.folosit pentru a tonifica Rinichiul Yang. Sunt in general folosite pentru a trata tulburarile sanguine: Ren Shen( radacina de ginseng)—ajuta la marirea imunitatii prin intarirea Qi . nivelul scazut de testosteron si alte tulburari ale sistemului imunitar. Formule Brevetate De Ierburi Chinezesti pentru a Tonifica Rinichiul yang: 1. Dozaj : 15 grame. Pastila Qi pentru Rinichi 3. Nota: Ginsengul Korean este mai puternic decat Ginsengul chinezesc. Ginsengul american- Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 81 . -. deci incepeti tratamentul incet pentru a elimina greata si balonarea. Aceste suplimente pot fi foarte dure pentru tractul digestiv compromis. Decoct din Two Immortals Un Qi slabit va provoca turbulenta in toate sistemele si o Splina Qi slabita nu face exceptie.

Dozaj: 6 grame. Dozaj: 6 grame. Formule brevetate de Plante Chinezesti Folosite Pentru a Trata Deficientele Qi ale Splinei Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 82 . Shan Yao( radacina de ignama) -ajuta la cresterea energiei splinei si conservarea functiei rinichilor. Dozaj: 15 grame. Dozaj: 3 grame. Dozaj: 15 grame. Dozaj: 15 grame Huang Qi ( Radacina de Astragalus)- folosita pentru a tonifica Qi al splinei si ridica Qi –ul Yang.folosit pentru a trata Qi concomitent cu deficienta Yang. Ginsengul siberian- Protejeaza si regleaza sistemul imunitar si este bun pentru tratarea energiei scazute si incapacitatii de a face fata stresului. Dang Shen ( Radacina de Codonopsis)- folosita pentru a mari Qi. Bai zhu ( Atractylodes)- Folosita pentru a mari Qi al splinei si pentru uscarea umezelii din corp.

• Tonifierea Mijlocului si Marirea Decoctului Qi • Decoct din Patru plante Aceste plante care reconstruiesc sangele va ajuta la imbunatatirea mucoasei uterine si raspunsului ovarian. Dang Gui. astfel crescand fertilitatea.Plante ca si supliment pentru Qi si Sange Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 83 . Nota: Nu o luati daca luati deja anticoagulanti. Dozaj: 9 grame. detoxifiand sangele. Shu Juang ( radacina de degetarita Chinezeasca)—folosita pentru tonificarea sangelui si a esentei si pentru a impiedica rinichiul Yin sa trateze conditiile de caldura. Dong Quai ( Angelica)- ajuta la hranirea si revigorarea sangelui pentru a trata problemele menstruale.folosite pentru a restabili functia hepatica si Yin. Dozaj: 15 grame pr 5-mililitri tinctura Decoctul din Patru Substante: Qi/BL. Urzicile. Dozaj: 15 grame.

SPM si problemele endocrine. Dozaj: 7 grame 2. hranirea amandurora fiind importanta pentru a asigura un echilibru Yin si yang adecvat. LV Qi. urechea iepurelui)- folosita pentru a trata stagnarea Qi a ficatului si eliminarea toxinelor prin pori. Chen PI( coaja uscata de mandarina)- folosita pentru a regla Qi al Splinei si a preveni orice tip de stagnare. Dozaj: 6 grame Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 84 .Qi circula prin sange. Bobul de Ovaz si Tulpina- Folosita pentru a hrani sistemul endocrin si sistemul nervos si a tonifica sangele.Mobilizatori Qi ai Ficatului Urmatoarele plante se folosesc pentru a inlatura blocajele energetice prin corp si a elimina orice stagnare: 1. Chai Hu( radacina de Bupleurum. Incercati aceste plante pentru hranirea atat a Qi cat si a sangelui: Ovazul. Sheng Ma( Black Cohosh)- ajuta la marirea Qi al Yang si eliminarea caldurii. Dozaj:20 grame. Qi si esenta pentru a trata impotenta. Dozaj: 6 grame 3.

poate ajuta ficatul sa metabolizeze hormonii in exces si toxinele din mediu. Yi Mu Cao( Leunorus. 5. Nota: aceste plante sunt anticoagulanti si trebuie folositi cu atentie. Xiang Fu ( Cyprus)- folosita pentru a raspandi si regal Qi al Ficatului. Seminte de Ciulin de Lapte- folosit pentru a purifica sangele si a stimula uterul. Dozaj: 9 grame. Formule Brevetate pe baza de Plante Chinezesti petru a Ajuta la Mobilizarea Qi al Ficatului 1. 1. 4. Consultati medicul pentru mai multe detalii asupra folosirii lor corecte. acesti mobilizatori de sange pot fi folositi pentru a curata uterul. talpa gastei)— Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 85 . Dozaj: 600 miligrame pe zi. Catarator Pulbere Mobilizatori ai Sangelui Cand o femeie sufera de endometrioza sau fibroame. Pulbere pentru Extremitatile Frigide 2.

Decoct menstruatie cal 3. 3.folosit pentru a bloca menstruatia si a trata amenoreea. revigorand sangele inimii. Tao Ren ( samburele de piersica)- ajuta la intreruperea stazei sanguine care poate preveni implantarea ovulului. Dozaj: 6 grame.ajuta la reglarea menstruatiei. Nota: nu folositi dupa ovulatie sau daca sunteti insarcinata. 2 mL tinctura. Dozaj: 6 grame. Formula de origine chinezeaza pe baza de plante utilizata pentru a circula sangele 1. Dozaj: 30 grame. Hong Hua ( sofranel). 2. Dozaj: 6 grame. ficatul si vezica urinara. inclusiv ciclurile scurte si avortul spontan sunt cauzate de problemele de caldura si pot fi rezolvate cu aceste plante aromatice: Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 86 . Scortisoara Twig si decoct Poria Multe probleme de infertilitate. Patru substante cu decoct de sofranas si Peach Pit 2. Radacina de Blue Cocosh – folosita in cresterea nivelelelor de estrogen si incalzirea uterului.

utilizata pentru a degaja caldura de la un deficit de Yin.1.utilizate pentru a sterge umezeala din partea superioara a corpului. Doze: 9 grame. Dozaj: 10 grame 2.Hunang Bai (Amur pluta coaja) . Aceste plante ofera un efect calmant pentru fetus.utilizate pentru a degaja caldura de la sectiunea de mijloc a corpului.Di Gu PI (radacina Wolfberry coaja) . care poate ajuta la prevenirea a avortul spontan: Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 87 . Dozaj: 7 grame.utilizata pentru a degaja caldura si racirea sangelui. 3.Chi Shao (bujorul rosu) .Huang Qin (radacina skullcap) . 3. sau pentru a trata o varietate de probleme de reproducere.Hunag Lian (Coptis) . Dozaj: 6 grame 2.utilizata pentru a se scurge de la caldura umeda partea inferioara a corpului si tratarea inflamatiei de col uterin.Mu Dan PI . Doze: 6 grame.5 grame. Dozare: 4.utilizata pentru a degaja caldura si racirea sangelui si presarea sangelui pentru a trata staza sangvina si endometrioza. 1.

1.utilizata pentru a ajuta la vindecarea tesuturilor.folosita pentru a tonifia sangele si a opri sangerarea. Gelatina . Encomia . Scutellaria . 6.utilizata pentru a goli caldura umeda din organism. Playcodon (Jte Geng) . 2. Medicamentele pe baza de plante singure nu pot stabili un trompele uterine blocate. 3. Papura (polen papura) . 2. 5.ajuta la uterul cald si la oprirea sangerarii.utilizata pentru a tonifia ficatul si rinichii.utilizata pentru a tonifia rinichii yang.folosit pentru a incalzirea si armonizarea splinei.folosit pentru a reduce umflarea si a ajuta la vindecarea tesuturilor deteriorate. Dispacus .folosita pentru a revigora sangele static. Artemisia . Astragals . Perilla de fructe . cu toate astea. 5. De asemenea. trateaza un uter rece si ajuta la crearea mucoasei uterine. 4. Tribulus .ajuta la ovulatie prin trompetel uterine si in uter. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 88 . daca acestea sunt doar lente sau partial blocate. 7. Atracilode – folosit pentru a tonifia Qi. 4. aceste plante pot ajuta in plus fata de alte tratamente TCM: 1.

6.Artemisia .Placenta .Frunze de zmeura rosie. 8. Artemisia . Agrimonia . Daca mucoasa uterina este slab. Dozaj: frigeti in apa si beti zilnic ca ceai. Pseudoginseng . Aceste plante pot ajuta la construirea unei garnituri mai puternice necesare pentru un succes: 1.sporeste sansele de sange static. Pasul Patru: Curatarea interna si hepatica Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 89 .ajuta la caldura uterului si opreste sangerarea.utilizata pentru a trata sangerarea cauzata de caldura.ajuta la tonifierea rinichilor Yang. 4. 7.Ajuta la unificarea uterului.Leonurus . 3. frig. 2. aveti putine sanse de un ovulatie sau implantare. exces sau deficit.folosite pentru a revigora sangele uterin.ajuta la caldura uterului si opreste sangerarea.

Rezultatul este o boala ale carei simptome sunt asociate cu organul in care s-au stabilit toxinele. aceste toxine trebuiesc eliminate. tulburari hormonale. Atunci cand sistemul digestiv devine aglomerat si supra- intoxicat. Ce este postirea? Postirea este o tehnica simpla in care cineva isi restrictioneaza consumul de orice mancaruri sau tipuri specifice de mancaruri pentru o perioada anume de timp. chist ovarian si infertilitate). devine slab si ineficient. Acum este timpul sa discutam depre una dintre cele mai importante baze pentru conceptie prin indepartarea toxinelor din organism prin curatarea si regenerarea intestinelor. ceea ce permite corpului sa se recupereze si sa se Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 90 .Detoxifierea Felicitari pentru ca ai ajuns atat de departe. Inainte ca orice conditie. pierderea parului. Acest pas include o clatire de trei zile urmata de o curatare anti-parazita aplicata 7 zile alaturi de o curatare contra metalelor grele si o detoxifiere a ficatului. tulburarile ovariene sau infertilitatea sa devina o problema. precum tulburarile hormonale. ficatului si rinichilor. ci va va oferi claritatea mentala si un plus de energie si libertate in afara gandurilor si sentimentelor negative. Un program bun de curatare nu va va elibera d emulte simptome ale bolilor (care se manifesta prin durere cronica.

vindece. Principiul este simplu: lasam corpul sa se regenereze si sa se vindece prin puterea de a nu manca. sistemul se concentreaza automat pe eliminarea otravurilor si pe curatarea organelor. curatarea cu suc sau curatarea cu mar/castravete nu sunt posturi ci diete mono. corpul este ocupat sa digere. In aceasta privinta. consolidarea si vindecarea tuturor organelor. Postirea in sensul strict al cuvantului insemna evitarea oricarui tip de mancare. insa nu este recomandata pentru cei neexperimentati si nu poate fi combinata cu activitatile obisnuite zilnice. Postirea cu apa este foarte eficienta in cazul vindecarii bolilor severe si cronice. Cand trecem prin perioade solicitante sau participam in activitati fizice. Postirea este o solutie excelenta care amelioreaza corpul si il scapa de toxine si permite intarirea. Atunci cand postim. Posturile sub o saptamana Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 91 . acesta se va recupera si regenera singur. Este adevarat ca organismul are o capacitate puternica de a se vindeca. Tipuri de post Multe tipuri de dieta se numesc si posturi desi nu sunt neaparat posturi. sa proceseze si sa analize. organismul este icnapabil sa se concentreze pe evacuarea toxinelor ce au intrat si sunt depozitate in sistem. Atunci cand consumam mancaruri.

In prima zi trebuie s manacati legume gatite in plus fata de salatele proaspete. De aceea o vacanta este momentul perfect pentru postire. produsele lactate. fructele si sucurile. Momentul ideal pentru post este un moment de relaxare. Trebuie sa evitati sa consumati carbohidratii rafinati. In a doua zi trebuie sa ramaneti pe salate proaspete si sa beti multe sucuri. In a treia zi este recomandat sa mancati doar fructe si sa beti sucuri.sunt considerate posturi scurte. sucuri si fructe. un post de 3 zile va oferi corpului oportunitatea perfecta pentru “a trece la treaba” si sa faca aranjamente speciale in “casa”. O dieta cu suc optima va consta din salate. Totodata este important sa beti multa apa. atunci cand nu sunteti sub presiune si nu trebuie sa consumati multa energie. painea. tinut regulat o data pe saptamana. poate intari sistemul imunitar si va poate da vitalitate si energie. In timp ce un post de o zi. Ce trebuie sa mananci inainte de a posti Postirea etse o provocare pe masura ce iti pregatesti corpul la o tranzitie extrema intre mancaruri solide si lichide. Trebuie sa te pregatesti si mental pentru aceasta schimbare. Dieta de curatare cu suc O dieta de post cu suc pe o perioada de cel putin 3 zile inainte de postul efectiv. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 92 . pestele si orice fel de carne.

intestinele si pielea) • Este esential sa preveniti reabsorbtia de toxine in sange prin folosirea clismelor zilnice si a amestecurilor cu bentonita. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 93 . rinichii.Sfaturi pentru un post de succes Meditati Opriti TV-ul Mergeti la plimbare singure Inchideti telefonul Limitati-va conversatiile cu alti oameni Dormiti bine noaptea Cel mai bun mod pentru a va maximiza efectul curatarii cu sucuri este sa urmati indicatiile de mai jos: • Beti cat mai multe bauturi “verzi” si scadeti consumul de fructe sau legume dulci. • Beti multa apa si ceaiuri de plante si reduceti laptele • Daca trebuie. • Este esential sa stimulati organele de eliminare si sa le ajutati sa evacueze toxinele in timpul postului (ficatul. luati numai vitamine hidrosolubile.

ardei gras Morcov. ridiche Morcov. varza Morcov. mango Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 94 . usturoi Morcov. pere. spanac Morcovi. coriandru. varza de lucerna Morcov. grepfruit Mere. lamaie Ananas. pepene verde Mere.Amestecuri de suc de baza Combinatiile de fructe Pepene verde. struguri Mere. mere. sfecla Morcov. cartofi dulci Morcov combinatii Morcov. ananas Mere. ardei gras. yam Pepene verde. varza. pere Pear. spanac. telina. afine Mere. ardei rosu Morcov. patrunjel. sfecla. castravete. patrunjel Morcovi. sfecla.

spanac. varza. varza. tomate. sfecla de zahar Avertisment: nu beti niciodata doar suc. rosii. cartofi dulci. spanac. marar. rosii. rosii Telina. O bautura dintr-o combinatie verde pe zi va va oferi mai mult decat destul. ghimbir Morcov. varza Telina. Combinatii verzi Telina. spanac. fenicul (anason). spanac. ardei rosu. marar. lamaie Salata verde. felie de ceapa spaniola. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 95 . castravete Lamaie. ca detoxifianti si curatitori ai sangelui. lamaie Salata verde. spanac Telina. telina Nota: combinatiile din legume verzi sunt excelente in tonifierea nervilor. castraveti Tomate. spanac. ridichi. varza. usturoi Telina. sfecla. telina. cartofi. rosii.Morcovi. Intotdeauna trebuie amestecat cu alte fructe sau legume. usturoi. ghimbir Telina. ridichi. mere. varza. spanac. lamaie Telina. telina. varza.

schimbari de dispozitie. Exista sanse ca deja sa fi incercat cateva dintre aceste sfaturi pentru a ramane insarcinaqta. Capitolul 5 Ai fost bombardata cu one de informatie pana acum. Corpul tau are tendinta sa iti spuna exact ce se intampla – daca este destul de isteata incat sa asculti.Practic nu exista limite in aportul de legume verzi. Citeste semnalele si semnele corpului tau Primul si cel mai important lucru. o crestere in mucusul cervical si in elasticitatea sa O crestere brusca a temperaturii bazale cu cel putin 2 grade ce dureaza cam 3 zile. dureri de cap. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 96 . este esential sa inveti sa citesti semnele individuale ale corpului tau. Semne precum: Sani fragili. si te poti simti putin coplesita. Primul pas este sa urmaresti semnele de ovulatie astfel incat sa te asiguri ca obtii raspunsurile care trebuie. insa mai sunt cateva lucruri importante de amintit in timp ce incorporezi ideile si sugestiile gasite in aceasta carte. Eu personal beau intre 1 si 2 litri de sucuri verzi pe zi atunci cand sunt pe un post cu sucuri.

Durere ascutita brusca in abdomen. Masajul femural – in regiunea pelviana. Poate suna complicat. apasati pe artera mare de sub zona inghinala (intre coapsa si abdomenul inferior). sa elimine toxinele si sa amelioreze stresul care ar putea inhiba conceptia. daca iti vei concentra prea multa energie pe sistemul osos. Pastreaza un grafic al fertilitatii Cand detectezi ovulatia va trebui sa tii un grafic al semnelor/simptomelor luna de luna. cauzand deprecierea Yin si nivelul de estrogeni in corp. Desigur ca prea mutl exercitiu poate fi detrimental. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 97 . Prea mult este la fel de rau ca si prea putin. Aceea este artera femurala. insa un grafic al fertilitatii poate fi atat de simplu sau complex in functie de cat vreti sa fie. Se leaga de uter prin artera iliaca. Pasi: Pasul 1 – folosind varfurile degetelor. Exercitiile fizice au tot atatea beneficii pentru barbati cat si pentru femeile care incearca sa conceapa inclusiv sa-si intareasca organismul. poti rapi multa din partea sistemului reproducator. sa-si oxigeneze tesuturile.

Apoi repeta intreaga secventa de trei ori. ai tensiune mare. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 98 . Pentru a aplica respiratia Qi Gong. de doua ori pe zi pana la ovulatie. NOTA SPECIALA: nu face acest exercitiu daca esti sau poti fi insarcinata.Pasul 2 – apasa artera pana cand simti ca pulsatia se opresre. Tine presiunea timp de 30-45 de secunde. chiar in spatele dintilor din fata. actionati astfel: 1. lasand energia sa curga spre burta. Asta va forta mai mult sange spre organele pelviene. Figura 1 – masajul femural Pasul 3 – elibereaza presiunea in mai putin de 45 de secunde pentru a permite fluxul normal de sange sa curga din nou. Nu fii surprinsa daca simti caldura pe picior. Pasul 4 – repeta pe piciorul opus. Puneti varful limbii lipit de cerul gurii. boli de inima sau orice tip de problema circulatorie./ 2. Inspirati adanc pe nas. retina deplasata sau prezinti risc de atac cardiac! Chinezii cred ca folosirea acestui tip de exercitiu de respiratie efectiv poate “inspira viata in si prin uter”.

Repetati pasii 2. in timp ce va concentrati pe cap si nas. Acest exercitiu poate fi facut oricat de des vreti. In continuare constrictionati muschii pelvieni a si cand ati incerca sa va opriti din urinat. 5. Eliberati si expirati. 3 si 4 pana cand aceasta devine o miscare naturala. 4. Cand terminati inspiratia. concentrati-va pe zona uterului si pe muschii vaginali. cu exceptia cazului in care sunteti la menstruatie sau sunteti insarcinata. Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 99 . 3.

Ghidul Lunii Octombrie Al Comunitatii MiracolulSarcinii 100 .Info & SC Best Way Rombiz SRL Drepturile de revindere asupra acestei Carti apartin Best Way Rombiz SRL. duplicata. in nici o situatie. Aceasta Carte. sau exploatata in orice fel in scop comercial fara acordul expres scris al Best Way Rombiz SRL. Rezultatele prezentate nu sunt rezultate comune. Best Way Rombiz SRL nu poate fi considerat raspunzatoare pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate. Acestea sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate. in intreg sau in parte. nu poate fi reprodusa.CopyRight MiracolulSarcinii. copiata. Informatiile si exemplele folosite in scopul prezentarii produsului variaza de la o persoana la alta.