KETAHANAN DIRI DAN KEBUDAYAAN : PERKHEMAHAN Pengenalan.

Dalam menjalankan aktiviti berkhemah, khemah merupakan antara alatan yang penting. Mengenali jenis-jenis khemah, bahagian-bahagian khemah dan mengenalpasti lokasi mendirikan khemah yang sesuai dan selamat adalah penting. Selain itu seni berkhemah seperti membina beberapa gajet ringkas seperti tempat meletak kasut, tempat meletakkan peralatan dapur dan makanan, membina lubang untuk sampah dan sisa makanan ( lubang kering dan lubang basah ) , membina tandas perlu juga dikuasasi. Jenis-jenis khemah. 1. khemah jenis ‘A’ 2. khemah dome 3. khemah igloo 4. khemah ringkas 5. khemah 180 pound Bahagian-bahagian khemah.

2

1

3 4 5 .

5. 1.Gambarajah khemah jenis ‘A’ 1. pasangkan badan khemah dan ikat tiang dengan simpul manuk. dirikan tiang 2. Berhampiran kawasan air 2. lipat “flysheet” dan letakkan sekali dengan badan khemah. lipat bahagian badan khemah secara memanjang selebar sarung khemah. 1. pasangkan tali pada pancang 4. regangkan tali dengan kemas. badan khemah 2. Bukan laluan binatang atau manusia 4. Bukan laluan angin Cara-cara mendirikan khemah. pancang 5. 1. “groundsheet” 4. Bukan laluan air 7. 2. 3. . tali 6. gulungkan sambil membersihkan pasir dan lain kotoran. tiang Pemilihan tapak untuk mendirikan khemah. Dikawasan rata dan tidak berbatu/ kayu tajam 6. 3. “flysheet” 3. letakkan tiang khemah. Bukan dibawah pokok berdahan kering/ pokok kering 3. pancang dan tali pada pangkal badan khemah. Dikawasan yang agak lapang/ tidak semak 5. pasangkan “flysheet” dan ikat pada pancang Cara-cara melipat khemah.

Telah mengikuti aktiviti perkhemahan selama 4 hari 3 malam dengan menunjukkan buku laporan yang telah ditandatangani oleh Penyelaras Perkhemahan. Menyatakan 3 amalan kesihatan semasa berkhemah.4. (15 markah) . masukkan dalam sarung khemah. (15 markah) 3. Menyatakan Etika Perkhemahan serta boleh memasang dan melipat khemah dengan betul (Etika Perkhemahan 5 markah. memasang 5 markah dan melipat 5 markah) 2. SKEMA PEMARKAHAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful