P. 1
PANTANG LARANG PELBAGAI KAUM DI MALAYSIA

PANTANG LARANG PELBAGAI KAUM DI MALAYSIA

4.0

|Views: 10,979|Likes:
Published by fiza_rahman_2

More info:

Published by: fiza_rahman_2 on Feb 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/18/2015

pdf

text

original

PANTANG LARANG PELBAGAI KAUM DI MALAYSIA

KAUM CINA
Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya.

Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. kecacatan atau kematian. mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya.KELAHIRAN ‡ Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran. . Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindak-tanduk dan kegiatan seharian mereka. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki.

. Mereka juga digalakkan bekerja supaya mudah bersalin. ‡ Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. ‡ Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi.Pantang Larang ‡ Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung dan diantaranya ialah tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai.

.‡ Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. bayi yang dikandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. ‡ Dari segi penjagaan makanan. Jika perut ibu agak bulat. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang tajam seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas. ‡ Untuk menentukan samada kandungan itu lelaki atau perempuan. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil.

‡ Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. ‡ Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. ‡ Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali pusat. . ‡ Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. Berpantang ‡ Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. ‡ Mereka akan mengaitkan telinga yang lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya.Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi.

masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. . halia dan lada. kemudiannya digoreng. Arak tersebut dimasukkan bersamasama ayam.‡ Dari segi pemakanan. ‡ Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin disamping menguatkan semula tenaga.

. ‡ Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat.‡ Kenduri Seperti masyarakat Melayu. Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat. masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru.

‡ Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat. ‡ Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. api. tanah dan kayu serta saling melengkapi.Memberi Nama ‡ Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. kemewahan dan kesejahteraan. ‡ Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan. air. ‡ Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas. . unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. ‡ Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . ‡ Bunyi nama mestilah sedap didengar.

samada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. ‡ Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang. . nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang.‡ Oleh yang demikian. ‡ Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitabkitab tertentu.

Kebanyakan adalah bertujuan untuk mendidik masyarakat agar mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan.KAUM MELAYU ‡ Pantang Larang Orang Melayu Tradisional merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Apa yang disebut bukan untuk dipercayai tetapi untuk dihayati mesej yang tersembunyi di sebalik pantang larang yang telah diperturunkan secara lisan sejak zaman berzaman .

Dilarang bergaduh dengan ibu mertua. Dilarang memaku. dikhuatiri akan kena. Dilarang makan sotong. Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil. 6. dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. 4. Anak mungkin tercerut tali pusatnya. dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat. 2. memahat.Pantang Larang Wanita Hamil 1. dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak. dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan. dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan. Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan. mendera atau mencederakan mana-mana binatang. Dilarang memukul. 5. mengail atau menyembelih binatang. . 3.

Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan. dikhuatiri anak akan gugur. Dilarang menyusup di bawah penyidai. 12. dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur. 9. Dilarang makan makanan yang berakar seperti pegaga. 8. . nanti anak akan terencat. 11.7. Dilarang melihat gerhana. nanti kepala anak akan menjadi besar. nanti terlekat uri. Dilarang tidur waktu tengahari. dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling. 10.

5. Dilarang tidur di tengah padang. nanti emak mati. nanti tunang dilarikan orang. 6. nanti ular masuk. 2.Pantang Larang Ke Atas Lelaki 1. . Dilarang kencing atas busut. nanti mata ketumbit. nanti datang hantu. Dilarang bersiul dalam rumah. Dilarang ketawa waktu Maghrib. dikatakan buruk kemaluan. Dilarang mengintai orang mandi. Kalau tidak tahan berpanas. 4. 3.

nanti melawan cakap. 5. Tak boleh diletak bayi atas lutut. nanti tiada selera makan. kadangkala kita melihat dia tersenyum. nanti mendapat sakit perut. 8. 6. 7. nanti kembung perut. Dilarang memicit mulutnya. nanti menjadi bisu. Tak boleh dicium sewaktu tidur terutama di atas ubun-ubun kepala dan pada pusatnya kerana dikatakan pendek umur. ketawa dan ingin menangis. 2. Tidak boleh menghembus mulutnya. Bayi tak boleh ditegur jika badan gemuk.Pantang Larang Bayi 1. Sewaktu bayi sedang tidur. 4. Sisa makanan bayi tak boleh dimakan oleh ibu bapa. cuma katakan semangat kerana ditakuti menjadi kurus. Jangan kejutkan kerana dikatakan bayi sedang bermain dengan urinya. . 3. Kain lampin tak boleh direndam.

Tak boleh kencing berdiri. ‡ 2.Pantang Larang Ketika Berdiri ‡ 1. Tak boleh berdiri tertindih kaki. . nanti punggung dijamah hantu. dikatakan akan jauh rezeki.

Makan tidak basuh pinggan.Pantang Larang Ketika Makan 1. 6. 4. dapat penyakit perut. akan mengantuk ketika bersanding. Tidur selepas makan. nanti perut buncit. 7. Makan waktu Maghrib. Makan pedal ayam. 5. 2. anak akan degil. Makan sisa anak. nanti lambat dapat menantu. Makan pisang kembar. makan bersama hantu. Makan sambil berjalan. . akan beranak kembar. 3.

dapat anak rupa hodoh. Jangan makan nasi di senduk.akan jadi pemalas. Makan telur tembelang.Makan berlunjur. 14. Bila makan.Makan mencangkung. nanti suami diambil orang. 11. akan beristeri dua. nanti payah rezeki.8. dapat anak bibir sumbing. Makan dalam belanga. . payah dapat rezeki. 13. mendapat penyakit barah. Makan dalam pinggan sumbing. Makan bertindih pinggan. 12. 15. 10. 9. pinggan tak boleh diletak atas riba.

4. 5. Tidur melekat nasi di kaki.Pantang Larang Sewaktu Tidur 1. nanti ditindih hantu. Tidur di atas pokok. alamat dilangkah hantu.nanti dihinggap kurap. nanti dimakan langsuir. Tidur selepas makan. 2. Tidur di muka pintu. 3. . nanti mimpi hantu. Tidur di atas sejadah.

. nanti tidak lepas hutang. nanti leher terkulai di pelamin. Dilarang makan nasi kerak. Pantang bangun lewat. 6.Pantang Larang Ke Atas Perempuan 1. 4. 2. Dilarang mencari kutu ditangga. 3. nanti sukar mendapat jodoh. nanti kahwin orang tua. Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam. nanti mendapat anak bodoh. Dilarang memakan leher ayam. 5. Dilarang menyanyi di dapur. Dilarang menjahit di badan. nanti kahwin orang tua. nanti didatangi sial. 7.

Dilarang pakai baju basah. dikhuatiri nanti akan merampas suami orang. nanti badan naik kurap. 11. Pantang berbual di tangga. 14. Tak boleh menyapu nasi pada waktu malam. Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan. nanti wajah pucat di malam pertama. 12. nanti pendek rezeki. Dilarang bercermin di depan cermin retak. 9. 10. nanti berkahwin ramai. nanti datang sial. 13.8. nanti dipinang orang di serambi rumah sahaja. nanti menjadi madu orang. Dilarang mengerat kuku waktu malam. Dilarang makan bertindih pinggan. . 15. Dilarang makan berubah tempat.

Dilarang bercakap besar ketika di hutan. nanti badan menjadi gatal. nanti dirasuk atau dapat malang. ‡ 3. . Dilarang pegang pokok merah.Pantang Larang Di dalam Hutan ‡ 1. dikhuatiri suara hantu. nanti disambar langsuir. Pantang bersiul di hutan. Jangan tidur di atas pokok jika sesat. ‡ 9. Jangan mengambil batu atau benda ganjil di hutan. nanti dilapah hantu. ‡ 2. nanti mendapat bencana. jangan tidur di tepi sungai. ‡ 4. ‡ 5. Dilarang menegur sesuatu yang aneh atau ganjil dihutan. Jangan melaung di tengah hutan. ‡ 7. jangan dijawab. nanti disahut hantu. Jika terdengar sahutan. ‡ 8. ‡ 6. Jika sesat di hutan. nanti dimakan hantu. takut berpenunggu.

.tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja seperti membasuh pinggan. Ini kerana dipercayai akan membawa sial. Ini kerana tetamu sepatutnya dilayan oleh tuan rumah.KAUM INDIA Pantang larang ketika tetamu berkunjung ke rumah .

. Kerana dianggap tidak sopan.Pantang larang merisik ‡ bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan. bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta.

Pantang larang kematian ‡ gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik. ‡ barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu. ‡ ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan.(Vaaikkarisi) . ‡ sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->