P. 1
The Albanian London 1 February 2011

The Albanian London 1 February 2011

|Views: 112|Likes:
Published by shefdomi
The Albanian is a newspaper in London, United Kingdom covering race & ethnic society and culture.

The Albanian is published twice every month.

The web site is presented in English and Albanian language, if some of the content is not in one of the languages please do feel free to email us on info@thealbanian.co.uk or Admin@shefdomi.com and we will be happy to translate it for you, or assist you in anyway that we can.

THE STAFF OF The Albanian
Drejtor: PETRIT KUÇANA
email: p.kucana@thealbanian.co.u k

Kryeredaktor: BASHKIM METALIA
email: b.metalia@thealbanian.co. uk

REDAKSIA

Akil Koci
email: a.koci@thealbanian.co.uk

Daut Dauti
Email: d.dauti@thealbanian.co.uk

Brixhilda Ndini
Email: b.ndini@thealbanian.co.uk

Pranvera Smith
Email: p.smith@thealbanian.co.uk
Blerim Ciroka
Email: b.ciroka@thealbanian.co.u k

Emanuel Bajra
Email: e.bajra@thealbanian.co.uk

Majlind Goge
Email: m.goge@thealbanian.co.uk

Naim Hasani
Email: n.hasani@thealbanian.co.u k

Flori Slatina
Email: f.slatina@thealbanian.co. uk

Kastriot Dervishi
Email: k.dervishi@thealbaian.co. uk

Enkeleid Omi
Email: e.omi@thealbanian.co.uk

Jeni Myftari
Email: j.myftari@thealbaian.co.u k

Agim Shabani
Email: a.shabani@thealbanian.co. uk

Anila Hoxha
Email: a.hoxha@thealbanian.co.uk

Shefit Domi
Email: sh.domi@thealbanian.co.uk or admin@thealbanian.co.uk or Admin@shefdomi.com
The Albanian is a newspaper in London, United Kingdom covering race & ethnic society and culture.

The Albanian is published twice every month.

The web site is presented in English and Albanian language, if some of the content is not in one of the languages please do feel free to email us on info@thealbanian.co.uk or Admin@shefdomi.com and we will be happy to translate it for you, or assist you in anyway that we can.

THE STAFF OF The Albanian
Drejtor: PETRIT KUÇANA
email: p.kucana@thealbanian.co.u k

Kryeredaktor: BASHKIM METALIA
email: b.metalia@thealbanian.co. uk

REDAKSIA

Akil Koci
email: a.koci@thealbanian.co.uk

Daut Dauti
Email: d.dauti@thealbanian.co.uk

Brixhilda Ndini
Email: b.ndini@thealbanian.co.uk

Pranvera Smith
Email: p.smith@thealbanian.co.uk
Blerim Ciroka
Email: b.ciroka@thealbanian.co.u k

Emanuel Bajra
Email: e.bajra@thealbanian.co.uk

Majlind Goge
Email: m.goge@thealbanian.co.uk

Naim Hasani
Email: n.hasani@thealbanian.co.u k

Flori Slatina
Email: f.slatina@thealbanian.co. uk

Kastriot Dervishi
Email: k.dervishi@thealbaian.co. uk

Enkeleid Omi
Email: e.omi@thealbanian.co.uk

Jeni Myftari
Email: j.myftari@thealbaian.co.u k

Agim Shabani
Email: a.shabani@thealbanian.co. uk

Anila Hoxha
Email: a.hoxha@thealbanian.co.uk

Shefit Domi
Email: sh.domi@thealbanian.co.uk or admin@thealbanian.co.uk or Admin@shefdomi.com

More info:

Published by: shefdomi on Feb 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2011

pdf

text

original

Notice: To contact the Albanian Embassy for emergency cases only please call

:

07518662630
NR.1/8 www.thealbanian.co.uk info@thealbanian.co.uk

Tel: 02082169527

LONDON

1 SHKURT

(17.00-09:00 and during weekends)

GËZUAR DITËLINDJEN KOSOVË
REGJISTROHU!
LEVIZJA “PO NUK U REGJISTROVE NUK EKZISTON”
AKOMA VAZHDON
faqe 3

SPECIALE
EMIGRANTËT QË RIKTHEHEN, QEVERIA U HEQ DOGANËN
Transportojmë makina dhe mallra për në Shqiperi dhe Kosovë

faqe 4

Na kontaktoni: 07585802477

Aktualitet

faqe 2

NGA BASHKIM METALIA Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës miratoi me shumicë votash raportin e deputetit zviceran Dick Marty.
aporti akuzon ish-drejtues të UÇK-së, përfshirë edhe Kryeministrin e Kosovës Hashim Thaçi, për përfshirje në krimin e organizuar, përfshirë trafikun e organeve njerëzore. “Gjuetia” e Carla Del Ponte-s dhe langonjve të saj sllav dhe pro sllav siç ka ndodhur rëndomë dhe në kushte krejt “normale”, ka bërë jehone ndërkombëtare, kohëve të fundit. Aspiratës së legjitimuar të shqiptarëve të Kosovës ,për liri dhe pavarësi , i është injektuar një dozë tjetër shovinizmi dhe padrejtësie ekstreme . Është për të ardhur keq , që akoma edhe në Shekullin XXI , jo vetëm qe ekziston , por dhe vepron në terren në “drejtësinë perëndimore ” njeriu mesjetar me mentalitet dhe interesa mesjetare. Intrigat dhe logjika e sëmure e sekserëve që Serbia dhe qarqet pro serbe , bie fjala Rusia, i lëshuan në terren, jo vetëm për të dëmtuar imazhin e Kosovës dhe shqiptarëve në përgjithësi por për të delegjitimituar aspiratën shekullore të tyre për liri, kontribuoi fatkeqësisht një frymë jo e këndshme për shqiptarët dhe përkrahësit e tyre. Ndërsa Carla Del Ponte e konsideron një “heinous act” (akt i urryer ) trafikimin e organeve, armëve dhe drogës nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës(UÇK) , ndonëse asgjë e provuar, asgjë e vërtetuar, zonja në fjalë ndihej e “shqyer mes kënaqësisë dhe shqetësimit në idenë se këto "akte të urryera" së shpejti do të nxirren para “drejtësisë”. Në kushte normale, dhe nëse do të ishte e vërtetë gjithçka, Zonja Del Ponte kishte pse të gëzohej pasi vërtetohej akuza e saj , dhe përgjegjësit viheshin përballë ligjit, por kënaqësinë e saj e shpreh gjetiu ; pasi më këtë gjë që bënte, kënaqte jo vetëm veten por dhe shijet serbe për të cilët duam s’duam , për të mos thënë punon direkt për devizën e tyre, u shkon përshtati këtyre interesave, duke dëmtuar nëpërmjet këtyre akuzave , imazhin shqiptar. Në të njëjtën kohë zonja në fjalë, Kryeprokurore e Gjykatës së Hagës shqetësohet më tepër pasi mundësisht do të jetë “Gjuetia” e saj e fundit që do të mund të bënte pasi gjasat janë se nuk do të mund të zërë asgjë prej gjëje nga preja, prej langoit të saj Dick Marty. Edhe pse u përmbush porosia që i është ngarkuar Deputetit zvicerian me miratimin e Raportit në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës, duke akuzuar kryeministrin e Kosovës Hashim Thaçi dhe disa prej ishdrejtuesve të UÇK-së për përfshirje në krimin e organizuar, përfshirë trafikun e organeve, prapë se prapë imazhi i shqiptarëve, lufta për liri dhe pavarësi do të vlerësohet në maksimum si legjitime dhe e drejtë e vetëvendosjes. Dick Marty nëpërmjet këtij raporti kërkonte që të përbalte imazhin e luftës së drejtë te UCK-së, pavarësinë e Kosovës, integrimin e shqiptarëve dhe

DICK MARTY DHE ANTISHQIPTARIZMI I TIJ

R

Shqipërisë duke mos akuzuar në mënyrën më të paturpshme viktimizuesit dhe fajësuar viktimat. “Sot është një tjetër raport, i iniciuar nga Rusia, i mbështetur nga Serbia, me qëllim që të sulmojë BE-në, SHBA, UÇK-në dhe Hashim Thacin. Organet nuk mund të vihen nga një trup në tjetrin. Ky raport është plot të pavërteta dhe në të shihet se kriminelët janë bërë baraz me viktimat. Milloshevici i ka përdorur këto fabrika për të fabrikuar këto të pavërteta dhe për të barazuar kriminelët me viktimat”. Kështu u shpreh deputeti shqiptar Shpëtim Idrizi në fjalën e tij në mbledhjen e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës. Vetë Evropa harron se një raport i tille nuk duhet të mbahej, edhe sikur të kishte të vërteta në atë se çka raportohet, pa u hetuar, gjenocidi, atrositeti, krimi i organizuar nga makineria shoviniste serbe. Pa gjetur 1800 shqiptarë te humbur të luftës , pa kërkuar falje për këto krime të njëpasnjëshme shekullore nga politika sllave pushtuese. A është kjo një tallje që i bëhet një populli elitar shqiptar të Kosovës me një raport të tillë donkishotesk, “Ky raport është një dokument plot kundërthënie dhe për këtë, përgjegjësia është e autorit. Është një dokument që në Shqipëri dhe Kosovë ka qenë shumë kontavers dhe ne si delegacion shprehemi se Shqipëria është në favor të hetimeve pasi vetëm nëpërmjet tyre, akuzat mund të sqarohen Ne i besojmë EULEX-in dhe e mbështesim punën e

tij”. U shpreh anëtari tjetër i delegacionit shqiptarë në Këshillin e Evropës zoti Ilir Rusmali Në mbrojtje të raportit të tij, Dick Marty theksoi se ka pasur një indiferencë totale në lidhje me zhdukjen apo vrasjen e dëshmitarëve të asaj që ai e ka quajtur trafik organesh nga pjesëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. "Provat nuk mund të shkatërrohen" ka theksuar Marty gjatë mbrojtjes së raportit. Mes të tjerash, raportuesi i Këshillit të Evropës ka sugjeruar që ky raport duhet lexuar me kujdes, pasi ai nuk është kundër Kosovës. Dhe padyshim , delegacioni shqiptarë nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia megjithëse ishin në unison dhe kundër këtij raporti, ishin të pafuqishëm që të rrezonin atë. Sipas rekomandimeve të Komitetit për Drejtësi janë hedhur poshtë shumica e amendamenteve rreth raportit të Dick Marty në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës. Edhe pse Shqipëria dhe Turqia përpiqeshin që të heqin nga draft-rezoluta fjalët “prova” dhe “fakte”, duke i zëvendësuar me “dyshime” dhe “thashetheme”, arritën që të fusin vetëm fjalën “hetim” mbi trafikimin. Raporti i Dick Marty solli reagime në mbarë botën shqiptare , menjëherë pas publikimit në të përditshmen britanike “The Guardian” duke e personalizuar dhe duke akuzuar Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës dhe drejtues të saj të përfshirë drejtpërsëdrejti në trafikimin e organeve njerëzore që bëheshin në disa zona të

Shqipërisë, duke akuzuar drejtpërsëdrejti ish-komandantin e UCK zotin Hashim Thaçi si një “peshk i madh “ dhe “bosi “ i një rrjeti mafioz në trafikimin e organeve njerëzore, armeve dhe drogës. Zoti Thaçi, Raportin dhe vet Dick Marty-n e ka quajtuar shpifës dhe tendencioz ndaj paralajmëron rrezik për dialog me Beogradin. “Është një shpifje e kulluar që pretendon inkriminimin e dy shteteve, Kosovës dhe Shqipërisë; është një pretendim për t’i inkriminuar të gjithë shqiptarët në rajon. Ai sulmon edhe Shtetet e Bashkuara, NATO-n, BE-në, si dhe Kombet e Bashkuara. Unë do të punoj që raporti të sqarohet deri në fund”, tha Thaçi “Dik Marti duhet të përgatisë avokatë të mirë, nëse do të mund të gjejë të tillë për ta mbrojtur, sepse në asnjë rrethanë Dik Marti nuk mund t’i ikë drejtësisë për këtë shpifje, mund të them të kulluar”, i deklaroi Thaçi agjencisë Reuters. Në të njëjtën kohë Zoti Thaçi po përgatitet për padi penale ndaj raportuesit Marty për shpifje tendencioze dhe qëllimkëqija. Ndërkohe Qeveria shqiptare garantoi se do krijojë lehtësira për EULEX dhe Gjykatën e Hagës dhe i ftoi të vijnë në Shqipëri dhe të hetojnë rreth akuzave të deputetit zvicerian Dik Marti, hartuesin e raportit ku Kosova e Shqipëria akuzohen për trafiqe organesh dhe krim të organizuar. Kryeministri Sali Berisha e ka cilësuar , hartuesin e raportit se,

“është një avokat i verbër i krimeve serbe dhe Serbisë së Madhe”. Berisha ngarkoi Ministrin e Drejtësisë shqiptare ti dërgojë Gjykatës së Hagës një letër ku të garantohet se pavarësisht se mandati i kësaj gjykate përmban vetëm Ish-Jugosllavinë. Lejohet hetimi dhe në zonën Shqiptare. Kurse për Dik Marty, bëri thirrje: “Dik Marti të dorëzojë provat për autoritetet e EULEX, të dorëzojë çdo provë, përndryshe, ai ka bërë një abuzim të rëndë shumë me drejtësinë dhe shqiptarët”. Si pas akuzave të lëshuara nga raporti i Dick Marty thuhet se në disa zona të Shqipërisë veçanërisht në Cahan të Hasit , Bicaj në rrethin e Kukesit dhe në fshatin Rripe(shtëpia e verdhe) të rrethit te Burelit etj UCK-ja ka mbajtur të burgosur civil serb duke i vrarë dhe duke ua marrë organet e brendshme për qëllime trafikimi të tyre. Në fakt akuza të tilla sa komike, aspak bindëse , sidomos nga një person i veshur me politikë si deputeti zviceran jo vetëm që duhet dënuar,por në të njëjtën kohë duhet të merren masa me qëllimin që persona si ky i fundit të mos lejohen t’i bëhen shantazhe, dhe akuza të tilla monstruoze. Politika, shoqëria civile dhe tërë shqiptarët kudo ndodhen duhet të japin kontributin e tyre që imazhi i tyre të mos mund të rrëgjohet qoftë nga zvicerani Dick Marty apo dhe shqiptarë si Dick Marty.

Komunitet Kastriot Dervishi, Enkeleid Omi, Artan Zeneli, Jeni Myftari, Agim Shabani, Anila Hoxha, Shefit Domi, Ilir Thaçi, Web-design Shefdomi.com www.thealbanian.co.uk albania7@gmail.com

faqe 3

DREJTOR: PETRIT KUÇANA Kryeredaktor: BASHKIM METALIA

REDAKSIA Akil Koci, Daut Dauti, Pranvera Smith,Brixhilda Ndini, Blerim Ciroka, Majlind Goge, Claire Fletcher, Flori Slatina,

Tel/fax:02082169527

REGJISTROHU!
LEVIZJA ‘PO NUK U REGISTROVE NUK EKZISTON’ AKOMA VAZHDON
DATA E REGISTRIMEVE PO OFROHET. Dita nacionale e ‘CENSUS’ nё Mbreterinё se Bashkuar, ёshtё me daten 27 Mars 2011. ‘CENSUS’ ёshtё njё pyetёsor qё vjen tek ju qё banoni nё MB çdo dhjetë vjet. Ajo shpёrndahet nё te gjith Angline dhe Uellsin, dhe qёllimi i saj ёshtё pёr te rregjistruar popullsinё dhe pёr t’a pёrshkruar. Ky pyetёsor pёrmban pyetje qё kanё si synim identifikimin e shёrbimeve dhe nevojave tё komunitetit lokal /familjes tuaj. Nё baze tё numrit tё pyetёsorve qё rikthehen, dhe ne bazё tё numrit tё njerёzve qё rregjistrohen nё keto pyetёsorё, pёrcaktohen dhe allokohen sa fonde i duhet cdo komune(borough) dhe se si keto fonde do tё shpёrndahen nёpёr kёto komuna. Kёto fonde pёrfshinё shёrbimet nё shkolla, spitale, banim, punёsim shёrbimet e emergjences etj. Është tepёr e rёndёsishme qё tё gjithё banorёt edhe ata shqiptar nё Mbretёrinё e Bashkuar ta plotёsojnё kёtё pyetsor. Pas lajmёrimit tё mёrparshёm nё gazeten the Albanian disa lexues kane pyetur : 1.Pse ta plotёsoj unë kёtё? Pёrgjigja ёshtё e thjeshtё: - po nuk e plotёsuat kёtё pyetsor, ju e humbisni shancin tuaj pёr tё kontribuar ide tё vlefshme, qё kanё mundёsi pёr tё ndryshuar tё nesёrmen tuaj. Nese ju nuk e plotёsoni atёhere qeveria lokale( local council) do tё ketё me pak fonde pёr tё investuar nё shkolla, spitale, rrugё, punёsim etc Gjithashtu ёshёt njё obligim ligjor pёr tё gjithё banorёt nё UK ta plotёsojne kёtё formular 2. Unё qё jetoj si emigrant ilegal( illigal immigrant) a duhet t’a plotёsoj kёtё formё dhe a ёshtё e sigurtё? Pёrgjija ёshtё –Po tё gjithё duhet t’a plotёsojnё kёtё formular. Çdo informacion qё ju jepni nё kёte formular ёshtё kofidenciale dhe e mbrojtur nga shumё shtresa sigurimi.Kёto tё dhёna qe ju jepni nuk shkёmbehen asnjёhere me departmenetet e tjera qeveritare, nё nivel kombёtar, rajonal ose vendor. Kёto informata pёrdoren vetёm nga OSN-ja dhe asnjё tjetёr. 3. Ku mund t’a marr unё formularin e lartpёrmendur? - Formulari do tё dergohet nё adresen tuaj, nё kёtё formular do tё jetё edhe nje kod i cili ёshtё vetёm pёr ata qё banojnё nё atё adresё. 4. Nёse nё njё shtёpi jeton mё shumё se njё familje. A duhen tё rregjistrohen tё gjithё? - Po te gjithe ata qe jetojne ne ate banese duhet te regjistrohen Pra mos harroni, pyetsori po vjen tek ju pas dates 4 Mars dhe duhet tё rikthehet sa mё shpejt ose nё diten nacionale me 27 Mars. Ky pyetёsor munded tё plotёsohet nё formularin qё vjen tek adresa juaj, ose ёshtё e mundshme qё ta plotsoni formularin nё internet (www.census.gov.uk) duke pёrdorur kodin sekret qё ёshte nё çdo formular. Pёr mё tepёr informacion ne gjuhёn shqipe ju lutem kontaktoni Shpresa Programme ne tel: 02075111586 ose email shpresaprogramme@yahoo.com . Mariglena Cenalia Shpresa Programme

Ti nuk je vellau im!!!!
NGA ARDIAN PREÇI
Ata qe gjuajten me gure ishin vellezerit tane, e ato qe kerkonin te deboshin jane tradhtare te kombit antishqiptar e jo patriote. Keshtu qarkullojne komentet majtiste neper media e sidomos neper Facebook e rrjete te tjera sociale. Nga ana tjeter fanatiket e krahut tjeter akuzonin tradhtarin sipas tyre, dhe mbronin vellezerit. Disa na qenkan vellezer disa tradhtare, e sipas ngjarjeve here vellezer e her armiq. I pashe me vemendje te gjitha ngjarjet e m’u rrenqeth mishi e me erdhi shume keq e mu duk si “mos ma zi”. Ne ate dite mu duk Shqiperia si nje gremine e zeze, e zymte dhe plot gjarperinj qe hidheshin e fishkellenin, dhe mundoheshin te kafshonin ç’ju dilte para. Mu duk sterr I zi imazhi i Shqiperise neper bote qe kishte shume vjet qe po ngjitej me ngadale drejt permirsimit dhe gati kishte arritur ne piken qe Shqiptari te ndihej komod dhe krenar mes tryezes Europiane. Por diçka ndodhi, dhe siç thote nje shprehje popullore sa here niset fukaraje te beje dasem prishen lodrat. E neper rremujen e kesaj trazire siç thashe ne fillim degjoheshin thirrje keta jane bijte e popullit, vellezerit tone te dashur, patriotet, mbrojtesit e kombit, e ku po di une, dhe nese pergjithesisht nuk bie dakord me kete rryme shpallesh tradhtar I kombit, grekofil apo sllavofil ose edhe armik. Keto thirrje dhe togfjalesha me duken nje propogante e vjeteruar, e plakur dhe shume e keqe, Staliniste dhe Enveriane te stilit ne emer te popullit, vellezerit tane etj. Fjale te sistemit qe ndertoi njeriun e ri socialist prej kallçuku dhe te gjitha veset e keqija te mundshme. Njeri I ri prej kallçuku ose siq I referohet professor Tupja (homo albanicuis) kombinuar me nje mentalitet prej orientalisti vazhdon te terheqe drejt gremines fatet e vendit. Fali o zot se dijne cfare bejne. I nisur nga kjo mua ne keto dite nuk mu duk vetja vella me shume prej ketyre njerezve. Une sot si Shqiptar, shume Shqiptar nuk mu duken vellezer. Dhe ndermend me vijne vargjet e Fishtes “ ta dije krejt bota mbare/ une prej sotit sjam ma shqiptar.” Po une jam Shqiptar dhe e dua vendin tim por s’mu duken si vellezer shume prej bashkombasve, dhe aq me shume ja kuptoj dhimbjen Fishtes qe shkriu gjithe jeten per kombin, edhe kockat ja treten n’lume. E pra ti nuk je vllau im. Ti qe merr 300 euro (nese eshte e vertete) per te gjujtur me hunj policine per te kthyer ne pushtet Edi Ramen, as ti qe djeg makina e hedh barut e ma ban imazhin e kombit per faqe te zeze, as ti sje vllau im. Vllau im nuk je as ti qe me arkivol I bien dyerve te kryeministrise para do vitesh per te marr pushtetin me dhune si ky qe e provoi me 21 janar. As ti qe knaqesh se c’ndodh veç mos te na drejtoje Berisha se ky na vjen nga Dragobia, sikur nga Dragobia I paska ardh naj e keqe Kombit. As ti qe je fry me korrupsion deri ne fyt e ke perfituar paligjerisht shume dhe prap se prap si me I ndershmi nuk te skuqet surrati aspak. As ti qe jeton ne Londer, ne Boston, ne Berlin, ne Paris, New York e Bruksel, qe kercen çiftatel neper facebook tu sha e tu ba thirrje per shporrje tradhtaresh e prishje institucionesh qe sado te dobta qe jane ti po ndihmon me i coptue krejt. Edhe ti Intelektuali apo pseudo intelektuali Shqiptar qe per nje cop post leviz majtas djathtas dhe e dredh ka te fryje era, e per interesin tend personal ja fut flaken Shqiperise as ti nuk je vllau im edhe nese te kam shume afer edhe me shpi e krejt fshati gezohet qe ben politike e thur vjerrsha e jep mend neper Tirane. As ti qe vret jo e jo qe s’jemi vellezer fare kushdo qofsh qe I terheq gisht e vret njerez me duar ne gjepa. Asnje prej jush nuk jeni vellezerit e mi dhe as dua t’ja di nga vini, nga shkoni e cfare pjelle jeni. Prej sotit ta dije krejt bota mbare qe ju nuk jeni shqiptar qilibar. Ju mund te jeni njeriu prej kallçuku e jeni njerez pa derman por veqse ta dini une me ju vlla s’jam. Une vlla e kam policin qe merr nje rroge te keqe me na rujt rendin, e han hunin n’krye sikur te jete armik I vendit. Kam vlla ate qytetarin e thjeshte qe friksohet e ndrron rruge se mos e merr e pahakja kot. Ate e kam vlla qe shikon punen e vet e sa te mundet te pakten se demton kete shtet. Vlla I imi eshte ai qe nuk hedh letra ne toke, ai qe ruan, e jo ai qe vjedh lope. Ai qe punon me mish e me shpirt per te miren e vetes e familjes tij dhe mundohet mos me I ba dam kujt ai eshte vllau im. Vllau im eshte edhe ai qe sado pak kontribon per ndertimin e ketij shteti ne menyren e vet e nuk bertet si gomar pa kapister sa here qe nuk bahet minister, edhe ai qe bahet drejtor se e meriton dhe jo sepse eshte horr. Te gjithe ju qe thashe se s’u kam vellezer qe kyt vend po e ktheni ne varreze, ka pas than nje plak I mjeri; ju mos ju ardhte era njeri. Po s’ka si ju vjen era njeri ju se prej kaçquku jeni ba prodhim i kompanise RS (Realizmi Socialist Inc.) Headquarters, Bllok, Tirane, Albania. Vllau im eshte cdo kush qe proteston per hallet e veta, per uje, per drita, rroga, pensione dhe per kushte pune, por pa mjete dhune. Porse ai qe gjuen me huj e me gur kot – E marrofte I madhi Zot.

Mbyllet BBC në shqip
Shërbimi Botëror i BBC-së ka njoftuar të martën se do të mbyllë shërbimet në pesë gjuhë - maqedonisht, portugalisht për Afrikën, serbisht, dhe shqip; si edhe shërbimin në anglisht për rajonin e Karaibeve. “Kjo është pjesë e reagimit të tij ndaj shkurtimit në financimin e tij në formë granti nga Ministria e Jashtme (Foreign & Commonwealth Office) e Mbretërisë së Bashkuar. Ky shkurtim është pjesë e një ristrukturimi të Shërbimit Botëror të BBC-së për të plotësuar objektivin prej 16 për qind në kursime që u njoftua gjatë rishikimit të shpenzimeve nga qeveria më 20 tetor të vitit të shkuar”, thuhet në njoftimin e BBC. Drejtori i Lajmeve Globale të BBC-së Peter Horrocks ka thënë se "këto mbyllje nuk janë pasqyrim i punës së shërbimeve apo programeve individuale. Ato janë jashtëzakonisht shumë të rëndësishme për audiencat e tyre dhe për BBC-në”. "Kjo ndodh thjesht, sepse duhet të bëhen kursime për shkak të shkallës së shkurtimeve në financimin nga

granti për Shërbimin Botëror të BBC-së nga Ministria e Jashtme e Mbretërisë së Bashkuar dhe ne duhet të përqendrojmë përpjekjet tona në gjuhët ku ekziston nevoja më e madhe dhe ku ne kemi ndikimin më të madh", ka theksuar Horrocks.

aktualitet

faqe 4

EMIGRANTËT QË RIKTHEHEN, QEVERIA U HEQ DOGANËN
everia propozon ndryshimin e ligjit për emigrantët. Nuk përfitojnë statusin e të rikthyerit emigrantët ilegalë Ligji për emigrantët shqiptarë do të pësojë një sërë ndryshimesh, pasi dje, Këshilli i Ministrave vendosi propozimin e ndryshimit të tij. Me anë të këtyre ndryshimeve, taksat që paguajnë emigrantët shqiptarë, do të riformulohen, duke hequr pagesat doganore për disa produkte, ndërkohë që emigrantët që janë rikthyer në Shqipëri për shkak se kanë qenë në ilegalitet në vendet pritëse, nuk do të përfitojnë më statusin e “emigrantët të rikthyer” dhe përfitimet që kishin prej këtij statusi.

Q

dhe anëtarët e familjes së tyre”.

SHKOLLA VERORE PËR SHQIPEN
Ndryshimet e tjera thelbësore në ligj kanë të bëjnë me mësimin e gjuhës shqipe për emigrantët e rikthyer. Kjo, pasi ndryshimet në ligj ngarkojnë Ministrinë e Arsimit dhe të Shkencës si përgjegjëse për hartimin e politikave dhe të legjislacionit, për lehtësimin e riintegrimit të fëmijëve “të emigrantëve të rikthyer/ fëmijëve të pashoqëruar në sistemin arsimor shqiptar pas kthimit, dhe njohjen e kualifikimeve të fituara jashtë; hartimin e kurrikulave të veçanta, për mësimin plotësues të gjuhës shqipe nga emigrantët e rikthyer deri në moshën 18 vjeç ose 25 vjeç, nëse është duke ndjekur studimet e larta; si edhe organizimin e shkollave verore për fëmijët e emigrantëve të rikthyer/ fëmijëve të pashoqëruar, për mësimin plotësues të gjuhës shqipe”. Theks i veçantë është vendosur edhe tek trajtimi psikologjik i fëmijëve që janë rikthyer në atdhe, pasi ndryshimet, ngarkojnë MASH edhe për “ofrimin e shërbimit psikologjik në sistemin arsimor ndaj fëmijëve të emigrantëve të rikthyer/fëmijëve të pashoqëruar dhe përshtatjen e tyre me shkollën, në marrëdhëniet ndërmjet komunitetit të nxënësve, si dhe në marrëdhëniet ndërmjet tyre dhe personelit mësimdhënës”. RI-INTEGRIMI Sipas ligjit në fjalë, shteti shqiptar ngarkohet me përgjegjësinë për të integruar emigrantët në shtetin ku shkojnë, si edhe lehtësimin e sistemit të taksave për ta në rast se riatdhesohen në mënyrë vullnetare në atdhe. Në këtë ligj, përveç emigrantëve, përfshihen edhe të gjithë studentët, të cilët kryejnë studimet në universitetet e huaja, në të gjitha rastet ku sipas legjislacionit ata quhen forcë punëtore dhe në marrëdhënie pune në shtetin pritës. Për këtë arsye, sipas ligjit në fjalë, Ministria e Punës, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta është e detyruar të krijojë lehtësitë maksimale që do të mundësojnë integrimin e emigrantit në shtetin pritës, përshi këtu mësime falas të gjuhës dhe të kulturës së vendit pritës. Nga ana tjetër, autoritetet shtetërore ngarkohen me përgjegjësinë

NDRYSHIMET E TAKSAVE Ndryshimi më thelbësor i taksave ka të bëjë me pagesat doganore. Kjo, pasi sipas ndryshimeve të propozuara në ligj, “autoritetet shtetërore përgjegjëse përjashtojnë nga pagesat doganore dhe taksat emigrantët shqiptarë për: sendet vetjake dhe pronësitë e luajtshme të punëtorëve migrantë dhe pjesëtarëve të familjes, që i përkasin njësisë familjare; si edhe një sasi veglash dore dhe pajisjesh të lëvizshme, të nevojshme për profesionin që do të ushtrojnë.” Në ligjin ekzistues përfitues të kësaj lehtësie kanë qenë vetëm emigrantët që kishin statusin e “emigrantit të rikthyer”, pra që ishin kthyer në Shqipëri pas së paku një viti qëndrimi jashtë vendit. Por, në këto ndryshime janë zvenitur dy lehtësi fiskale që kishin emigrantët: përjashtimi nga taksat e udhëtimit dhe tarifat aeroportuale. Kjo pasi neni në fjalë që kishte të bënte me këto përjashtime u shfuqizua. JO ILEGALËT Një tjetër ndryshim i rëndësishëm ka të bëjë me statusin e “emigrantët të rikthyer”, përfitimet e së cilës nuk mund t’i marrin më të gjithë ata që janë kthyer për mangësi në dokumentacion. Në ligjin ekzistues parashikohet se edhe kjo kategori përfiton, pasi aty shkruhet se “Emigrant i rikthyer është dhe shtetasi shqiptar i rikthyer me dëshirë apo detyrim nga vendet pritëse në Republikën e Shqipërisë, për shkak të mosplotësimit të dokumentacionit e të kushteve për hyrjen, praninë apo qëndrimin e rregullt në shtetet pritëse, në zbatim të marrëveshjeve të ripranimit, si dhe anëtarët e familjes së tyre”. Por pikërisht kjo fjali është shfuqizuar. Kështu me përcaktimin e ri “emigrant i rikthyer” është vetëm “shtetasi shqiptar i rikthyer në Republikën e Shqipërisë, për t’u larguar përsëri ose jo, pasi ka kaluar të paktën një vit jashtë territorit të Republikës së Shqipërisë. Të tillë janë edhe refugjatët e riatdhesuar, me dëshirë apo me detyrim, viktimat e trafikimit, fëmijët e pashoqëruar, të burgosurit e luftës, si

e krijimit të taksave lehtësuese për sipërmarrjet e hapura nga emigrantët dhe duhet të sigurojnë marrëveshje dypalëshe me vendet pritëse të emigrantëve, për çështje si pensionet apo ndihmat ekonomike. Fondi i emigrantit Me anë të këtij ligji, emigrantët kanë një fond të veçantë në buxhetin e shtetit. Fondi në fjalë përbën një zë të veçantë në buxhetin e shtetit dhe shërben për politikat integruese të emigrantëve në tregun e punës ku aspirojnë. Nëpërmjet këtij fondi, mbulohen shpenzimet për ofrimin e kurseve të formimit në gjuhën e vendit pritës dhe kurseve profesionale në përshtatje me nevojat e tregut të punës në vendit që synohet. Kjo mundëson lehtësi për emigrantët, pasi ata kanë ura të vendosura komunikimi në ndryshim nga procedura e deritanishme. Gjithashtu, ky fond përdoret për përgatitjen dhe shpërndarjen e materialeve informuese për legjislacionin, gjuhën, kulturën e vendeve pritëse, si dhe për prodhimin e dokumentit të Statusit të Emigrantit. Ky status së bashku me regjistrin e emigrantëve përbëjnë një hap përpara për identifikimin dhe menaxhimin e fluksit të daljeve të shtetasve shqiptarë jashtë vendit për qëllime punësimi, si dhe të rikthimit të tyre në vend, me qëllim përcaktimin e prirjes së zhvillimit të dukurisë migratore shqiptare. Ndoshta këto prirje do të shërbejnë për krijimin e politikave të reja për migrimin në të ardhmen. Gjithashtu, ligji në fjalë përcakton edhe detyrimet që kanë strukturat

shtetërore ndaj emigrantëve. Një prej të cilave ka të bëjë me mbrojtjen e shtetasve nga informacioni i rreme apo çoroditës. Për të arritur këtë mbrojtje është përcaktuar që agjencitë private të punësimit, para publikimit të ofertave për punësim jashtë vendit, të marrin miratimin e Ministrisë së Punës, me qëllim vërtetësinë e këtyre ofertave. Pensionet Tashmë, shteti shqiptar është i detyruar të nënshkruajë marrëveshje dypalëshe në lidhje me sigurimet shoqërore të emigrantëve shqiptarë. Sipas ligjit për emigrimin, shteti shqiptar në bashkëpunim me shtetin pritës duhet të arrijnë një marrëveshje në lidhje me përfitimet nga sigurimet shoqërore. Në këtë mënyrë, shqiptarët e punësuar në vende të tjera, të cilët kanë dëshirë të riatdhesohen, mund të përfitojnë pensionet në Shqipëri. Me anë të këtij ligji, shteti ynë përcaktohet si garant i mosdiskriminimit të shqiptarëve në vendet pritëse, duke ngarkuar me përgjegjësi ambasadat dhe shërbimet konsullore për verifikimin e të gjitha rasteve, e për më shumë i jep të drejtën të ndërhyjë në raste shkeljeje të të drejtave të bashkatdhetarëve tanë. Në mënyrë që kjo përpjekje të vendoset më së miri në jetë, autoritetet shtetërore shqiptare informojnë emigrantët për sistemin e sigurimeve shoqërore në vendet pritëse, në mënyrë që ata të njihen me të drejtat e tyre e të mos hezitojnë të kërkojnë ndihmë nga shërbimet konsullore. STATUSI I EMIGRANTIT Me anë të këtij ligji u krijua një

regjistër të posaçëm për të gjithë emigrantët. Regjistri i emigrantëve është një regjistër ku shënohen të gjitha të dhënat e emigrantëve shqiptarë, në mënyrë që vendi ynë të ketë mundësinë t’u vijë në ndihmë sa më shpejt. Për t’u regjistruar në këtë regjistër e për të përfituar nga ky ligj, të gjithë emigrantët e tanishëm dhe të gjithë ata që do të aplikojnë për të përfituar këtë status, duhet të dorëzojnë në Ministrinë e Çështjeve Sociale dokumente identifikimi, të ndryshme nga ato që kërkohen për pajisjen me lejen e qëndrimit në vendin pritës. Shteti shqiptar njeh si emigrantë për arsye pune, të gjithë të punësuarit, të vetëpunësuarit dhe familjarët e dy kategorive të mësipërme, të cilët kanë të drejtë banimi dhe pune në vendet e huaja. Për këtë arsye, Ministria e Çështjeve Sociale kërkon një vërtetim që përcakton se aplikanti bën pjesë në një nga këto kategori. Në regjistrin e emigrantëve do të regjistrohen gjithashtu edhe emigrantët e rikthyer, të cilët do të marrin statusin në fjalë me anë të një vërtetimi nga organet e dy shteteve, por jo më atë që kthehen për shkak të mospasjes së dokumenteve, pas ndryshimeve të bëra dje. Prania e këtij regjistri mundëson ndihmat e caktuara që shteti shqiptar ofron për këtë kategori. Në këtë mënyrë, vërtetimi i ekzistencës së emrit të tij në regjistër do t’i mundësojë emigrantit lehtësitë financiare dhe uljen e taksave që parashikon ligji. Për më shumë, mosekzistenca e emrit të emigrantit në këtë regjistër i heq atij të drejtën e transferimit të përfitimeve nga sigurimet shoqërore të vendit pritës në Shqipëri.

aktualitet

faqe

NGA ALBIN KURTI 45 % e popullsisë në Kosovë jetojnë me më pak se dy dollarë në ditë, kurse 18 % të tjerë jetojnë me më pak se një dollar në ditë. Njerëzit nga kategoria e parë konsiderohen të varfër, ndërkaq për njerëzit nga kategoria e dytë thuhet se janë në varfëri të skajshme.

Mos më bëj numra
E vërteta është se duhet përmbysur këtë rend alogjik të gjërave. Ne jemi të varfër për shkak se jemi të paarsimuar e me shëndetësi të dobët; ne jemi të varfër për shkak se kemi politika qeveritare të mbrapshta; ne jemi të varfër për shkak se kemi institucione shtetërore të dobëta; ne jemi të varfër për shkak se nuk jemi të zhvilluar dhe kemi korrupsion; dhe, ne jemi të varfër e kemi fare pak ndonëse jemi të ndershëm - për shkak se dikush tjetër ka tepër shumë në mënyrë të pandershme. Para se të jetë shkaku i shumë fenomeneve shoqërore e kulturore (të shumicës së qytetarëve), varfëria është pasojë e politikave ekonomike (të udhëhequra nga pakica prej pushtetarëve). Në anën tjetër, varfëria e shenjuar me numrat e ftohtë të saj 45 me 2 dhe 18 me 1 e mpin trurin e publikut lidhur me mjerimin e përditshëm në të cilin ai është pllakosur. Këta 18% që jetojnë me më pak se një dollar në ditë janë njerëz të uritur për çdo ditë, që as bukë nuk kanë mjaftueshëm. Sigurisht që nuk kanë as ngrohje, rroba, këpucë e pastrim adekuat dhe janë të ngujuar aty ku banojnë, meqë asnjëherë s’kanë para për udhëtim me autobus. Të gjitha këto probleme i kanë edhe ata me shifrën 45 me 2. Dallimi është në nuancë dhe jo në lloj. Me dy dollarë në ditë nuk ke ditë kushedi sa më të mira sesa ai që ka vetëm një dollar në ditë. Prandaj, kur politikanët kosovarë flasin për mirëqenien sociale, duke iu referuar arsimit cilësor, shëndetësisë së avancuar dhe punësimit sipas profesionit, harrojnë që nuk janë duke i folur shumicës dërrmuese të popullsisë. Aq e rëndë është bërë gjendja në Kosovë me çmimet që sa vijnë e rriten, saqë mirëqenia sociale për shumicën nuk përkufizohet në terma të jetesës por të mbijetesës. Kemi rënë në rrafshin ekzistencial ku për shumicën e popullsisë mirëqenia sociale nuk matet më me arsimin, shëndetësinë e punësimin, por me ushqimin, veshmbathjen, ngrohjen, higjienën dhe transportin. Nuk mund të bëjnë mësim nxënësit nëpër shkolla nëse janë të uritur. Nuk mund të shërohen pacientët nëpër spitale kur aty s’ka ngrohje dhe as higjienë të duhur. Nuk ka se çfarë i duhet kujt vendi i punës nëse gati gjysmën e pagës ia marrin shpenzimet e udhëtimit. Edhe sa shqiptarë duhet të mbyten në lumin Tisa apo nëpër malet e Bosnjës, duke ikur nga Kosova, që pushteti dhe politikanët e numrave të ftohtë ta kuptojnë këtë gjë?!

regullisht i dëgjojmë e lexojmë këto të dhëna të Bankës Botërore në televizionet, radiostacionet e gazetat tona. Që të gjithë i dimë dhe secili i ka mësuar. Por, a i dimë me të vërtet dhe çka në fakt kemi mësuar? Konstatimi i vazhdueshëm publik i varfërisë në Kosovë në formën e përqindjeve të caktuara e ka krijuar përshtypjen që varfëria është këtu për të mbetur. 45% dhe 18% – kjo është Kosova. 45 me 2 dhe 18 me 1 – këta janë numrat identifikues të Kosovës. Kosova është e varfër, sepse Kosova është kaq e varfër: 45 me 2 dhe 18 me 1. Këta janë numrat e vendit tonë; kështu jemi sepse këta numra i kemi. Nuk ka çka të diskutohet këtu. Është kështu siç është. Ky është realiteti ynë. Ky realitet jemi ne të këtillë çfarë jemi. Ndoshta dikur ka qenë më ndryshe, ndoshta dikur do të bëhet ndryshe, por nuk e dimë këtë. E dimë që jemi kështu: 45% aso dhe 18% këso. Varfëria e kurthuar kësisoj në brutalitetin e numrave fiks ngjan si një fakt objektiv që mund ta perceptosh më parë se sa ta ndryshosh, dhe që mund ta përshkruash më parë se sa ta shpjegosh. E sublimuar në numrat përkatës, varfëria përjetohet si imanenca e situatës sonë që mund të përdoret si argument në diskutimet politike e të tjera, por jo edhe të diskutohet ajo vetë.

R

IMAGE HAIR AND BEAUTY Welcome to Image hair and Beauty salon, -We are specialised in doing Ladies and Gents hair and to fulfill everyones needs Address: 19 high street Hornsey N9 8DJ Tel: 02083411865 * designed by us-desired by you-and envied by others* Ladies Services *Cut *Cut/Blow Dry Blow Dry *Tinting Roots *Colours *Highlights *Perms *hair tretments *Hair Ups *Children hair cuts SHERBIME SPECIALE PER Opening hours mon-thurs 9.30-6.30 SHQIPTARET fri-sat 9.30-7.00 GENTS services Sun 11.00-4.00 *Cut We also do special rates for SENIOR *Colour CITIZENS ON Monday to Thursdays. *Highlights

Varfëria e kuantifikuar profesionalisht bëhet përgjigje për shumë pyetje që ngrihen duke mos lejuar që ajo vetë të vihet në pikëpyetje. Nga një dukuri me shkaqe politike varfëria është shndërruar në fakt jetësor. Thonë që jemi të paditur e me shëndet të dobët sepse jemi të varfër; që kemi politika të mbrapshta qeveritare sepse jemi të varfër; që kemi institucione shtetërore të dobëta sepse jemi të varfër; që nuk jemi të zhvilluar dhe kemi korrupsion sepse jemi të varfër. Por, nuk thuhet e sqarohet pse jemi të varfër. Ose: qenkemi të varfër sepse jemi të varfër. Kaq. Varfëria na qenka njëfarë mallkimi ynë për të cilin s’ia vlen të debatosh. Ajo është një fakt i kryer kontestimi i së cilës është veçse vajtim i kotë.

GEZUAR KOSOVEN E LIRE !
BIRMINGHAM-I PERGATITET TE FESTOJE DITEN E MADHE TE KOSOVES
ILIRIA, shoqata shqiptare qe operon ne Birmingham dhe zonat perreth organizon nje feste madheshtore me rastin e perkujtimit te dites se madhe te Pavaresise se Kosoves. Festa organizohet Diten e Shtune, me 19 Shkurt 2011, ora 2.00p.m – 6.00p.m, tek: The Irish Club / Connaught Bar, 14 – 20 High Street, Deritend ( Digbeth ), Birmingham, B12 0LN Programi i pasur perfshin: • Interpretime poetike dhe pjese koreografike interpretuar nga femijet e shkollave shqipe te Birmigham-it dhe Wolverhampton-it; • Kenge popullore te interpretuara nga te ftuarit tane special; • Humor dhe poezi; • Muzike dhe valle nga te gjitha zonat e Shqiperise dhe Kosoves; Kontaktoni
Pranvera Smith Project Manager ILIRIA Fairgate House 205 Kings Road Tyseley Birmingham B11 2AA admin.iliria@gmail.com www.iliria.org.uk

Tel: 07943532175

TE DIELEN E FUNDIT TË ÇDO MUAJI MBREMJE SHQIPTARE
Mirepresim pronetimet tuaja

DHOME VIP per 30 veta

La Bella Roma
Ambjenti më fantastik për për festat tuaja familjare Ditëlindje, Fejesa, Martesa etj etj Shërbim i pakrahasueshëm, Çmimet tepër konkurueseNe ofrojmë kuzhinë tradicionale shqiptare & mesdhetare

A keni patur nje aksident? Na telefononi te gjeni nese mund te aplikoni

Ersans ka një përvojë të pasur për të provuar specialist të ndihmojë dhe këshillojë për kërkesë lëndime personale (Personal Injury Claims) Ne ofrojmë vlerësim falas dhe nje pakete“ nese nuk fition nuk paguan” (no win no fee) për të siguruar se nuk ka zbritje të bërë nga ndonjë kompensim për të cilat ju mund të drejtë

Ne ju sigurojmë që ju do të merrni 100% të kompensimit tuaj dhe shërbimi ynë nuk do t’u kushtojë asnjë qindarkë

Aktualitet
NGA DAUT DAUTI ë Mal të Zi bien në sy shumë ndërtesat moderne të cilat ndërtoheshin në Jugosllavi nga vitet e 70 e deri para shpërbërjes së këtij shteti. Këto ndërtesa nga jashtë të imponojnë një monotoni dhe zymtësi. Brenda, hapësirat janë të shumta dhe jofunksionale. Këto godina tashti, me të drejtë, cilësohen si dështime arkitektonike. I tillë është spitali i Tivarit. Pa marrë parasysh kritikat për anën artistike të tij, ky spital është i rëndësishëm për shëndetligët. Ata që kanë nevojë më së shumti për të duket se janë shqiptarët pasi që dominojnë numerikisht si pacientë. Në tërë territorin shqiptar të Malit të Zi, përfshirë Ulqinin, territor ky që mund të përmbajë së paku çerekun e këtij shteti, nuk ka spital. Sapo hyn në oborr të këtij spitali vërehen dy gomarë të cilët ecin e kullotin lirshëm. Ata duket se janë banorë të përhershëm aty. Së paku mua më është krijuar kjo përshtypje pasi që aty kam shkuar katër ditë rresht dhe gjithmonë i gjeja atypari. Një ditë kur roja më ndaloi që të mos hyja në spital, gjë e cila më ndodhte shpesh, u ula nën një hije dhe i vrojtova gomarët për një kohë të gjatë. Ata bënin jetën e tyre sikur të kishin hise në atë vend. Kullotnin, ecnin dhe pushonin me krenari duke i injoruar njerëzit që kalonin afër tyre, shumica e të cilëve ishin vizitorë. Kur oborrin e pushtonte vapa, ata iknin nën hije të një shelgu që dukej se ishte vendi i tyre i preferuar. Me flladin e pasdites, ngriheshin ngadalë e me përtesë, siç bëjnë gomarët, kruheshin rreth trupit të një ulliri, herë njëri e herë tjetri. Me lëvizje të shpejtë të kokës, majtas e djathtas, dhe me lëvizjen e bishtit si në formë të kërbaçit, mbroheshin nga mizat e shumta që dëshironin të gjenin vend në trupin e tyre. Pastaj, drejtoheshin ngadalë kah vendi që e merrnin në sy për kullosje të radhës. Dukej se ekzistonte një lidhje intime në mes tyre. Çkado që bënin dhe kudo që shkonin nuk i largoheshin njëri-tjetrit. Ishin të të dy gjinive dhe kjo i bënte të ishin çift. Nuk duhej të ishe specialist i sjelljeve të gomarëve për të parë se ata kalonin çaste të lumtura së bashku. Gomari (mashkulli) në mesin e barkut, në anën e majtë, kishte një gungë e cila për nga forma dhe madhësia i ngjasonte topit të bejsbollit. Që të dy gomarët duket se kishin probleme edhe me sy pasi që u lotonin vazhdimisht. Sytë, për shkak të lëngut që lëshonin, ishin vend tërheqës për mizat të cilat krijonin harqe fluturuese rreth syve por edhe rreth hundëve me jargë. Në përgjithësi, nga aspekti fizik, këta dy gomarë ishin të shëmtuar. Thuhet se malazezët prijnë me shtatlartësi jo vetëm në Ballkan por edhe më gjerë. Megjithatë, gomarët nuk i kanë të tillë.

faqe 8

N

Gomarët, qentë dhe Edisoni
habitur sa i hareshëm që ishte. Me cigare në gojë, ulej në karrocën e invalidëve dhe si ndonjë adoleshent ia sillte rrotat derisa ajo, në fund të korridorit, merrte shpejtësi marramendëse dhe mezi ndalej pa u përplasur për muri. Pastaj i kthehej korridorit në anën tjetër dhe i shikonte njerëzit me krenari sikur donte t’u thoshte se tashti di ta ngasë edhe këtë mjet me dy rrota. Nganjëherë edhe i prekte këndet e mureve, pacientët dhe infermieret duke lënduar shpesh veten dhe të tjerët, por nuk brengosej. As të tjerët nuk ia shihnin për të madhe mungesën e precizitetit se ishte duke i bërë hapat e parë të mësimit në ngasjen e këtij mjeti i cili për fat të keq nuk do t’i ndahej më deri në vdekje. Edisoni, për shkak të personalitetit që kishte dhe aktivitetit që bënte, ishte një lloj “celebrity” apo personalitet yll në atë repart. Fliste shqip e serbisht shkëlqyeshëm. Një ditë, derisa po bisedonim në njërën nga tarracat e spitalit, telefonit iu përgjigj në gjermanisht. Më befasoi kur dëgjova se edhe këtë gjuhë e fliste shumë bukur. Pas përfundimit të telefonatës më tha se bisedoi më vëllaun e tij i cili jeton në Gjermani dhe i cili flet gjermanisht më mirë se shqip. Edisoni, pasi që i fliste këto gjuhë, u ndihmonte pacientëve shqiptarë në përkthim me mjekët apo infermieret. Madje, kishte guxim t’i qortonte edhe infermieret kur mendonte se ndonjë pacient nuk trajtohej mirë. Në dhomë mbante disa mbushës të telefonave mobil dhe një radio me DVD. Kjo ishte shkak që dhoma e tij frekuentohej nga pacientët e tjerë. Në dhomën e tij kumbonte muzika folklorike (shqipe natyrisht) por edhe ajo tallava. “Augustinin e kam njeri t’familjes, o burrë” thoshte për t’ia forcuar vetes reputacionin e këngëtarit, dhe më drejtohej :” A e din qysh i këndon Augustini ato fjalët te ajo kënga…” Ia thoshte emrin këngës dhe fillonte të këndojë, shpesh disa rreshta, dhe pastaj ndalej për t’u arsyetuar se nuk po i shkonte zëri për shkak të gjendjes shëndetësore. Pushonte pak dhe thoshte se njeri të familjes e ka edhe Nikollë Nikëprelajn. Pastaj, provonte edhe këngët e Nikollës, sikur ato të Augustinit. Kur një herë e pyeta nëse e njihte Gjyste Vulajn, mu përgjigj me nervozizëm:”Hiqju saj”. Edisoni mburrej që ishte shqiptar por më shumë për faktin që kishte prejardhje nga Kosova. Kishte trup mesatar por pasi që sharronte në karrocën e madhe, dhe pasi që i mungonte njëra këmbë, dukej i vogël. Sytë e vegjël, të vendosur si toptha në dy gropa të mëdha nën ballin e gjerë, gjithmonë i shkëlqenin dhe i lëvizin shpejt sikur edhe pjesët e tjera të trupit. Në shikim të parë ai dukej se ishte nga ata njerëzit që nuk e kanë kuptuar qëllimin e jetës. Por, pas një bisede të shkurtër mund të zbuloje, i befasuar, si ai ishte tejet inteligjent kurse me kthesat e jetës përballej me një guxim të madh. Por, Edisoni, sikur edhe shumë njerëz tjerë, kur flasin apo edhe kur veprojnë, nuk respektojnë ndonjë kufi. Nëse e pyet diçka, ai ndalet, e rrudh ballin duke e ngre kokën, dhe zakonisht përgjigjen e nis me “m’ndigo ti

ndryshonte nga të gjithë gomarët tjerë të fshatit. Ai ishte i madh dhe i racës së bardhë. Me siguri për shkak të ngjyrës së veçantë të lëkurës dhe qimes që kishte, mixha Haqë këtë gomar e quante Bellan. Gomarin tjetër, i cili ishte pak më i vogël se Bellani, e quante Drag. E kishte emëruar kështu për shkak se një herë në ditën e pazarit në Preshevë e kishte parë një serb duke i bartur dy thasë të mëdhenj të mbushur me misër. Serbi quhej Dragan. Prandaj e kishte emëruar gomarin sipas serbit të fuqishëm. Mixha Haqë bënte be se gomari tij dhe Dragani edhe i përngjanin njëri tjetrit. Kjo ishte edhe një arsye shtesë që ky gomar mori emrin përkëledhës, Drag. Ne, fëmijët, kishim një relacion të veçantë me gomarët. I shfrytëzonim kur kishim arsye por shpesh edhe për argëtim. I ruanim kur kullotnin larg syve të të zotëve të tyre dhe i merrnim për t’i shfrytëzuar si mjet transporti për në Llapushnicë, një lumë që rridhte matanë një kodre të lartë në perëndim të fshatit. Gjatë verës ndodhte t’i “vidhnim” gati të gjithë gomarët e fshatit së paku nga një herë. U hipnim të gjithë fëmijët, me radhë e pa radhë, përpjetë dhe teposhtë kodrës. Edhe Dragut i pata hipur nja dy-tri herë se ai ishte, pothuaj gjithmonë, me samar mbi shpinë. Shpesh e paguanim këtë lloj transporti me flakaresha kur na zinin pronarët e tyre pasi që i përdornim pa leje. Derisa gomarët tanë bënin një jetë mjaft të programuar dhe nën një regjim rigoroz, ndryshe ishte statusi dhe jeta e gomarëve të spitalit të Tivarit. Këta bënin një jetë “sallamadi”. Nuk besoj që këta të kenë pasur emra dhe histori si ata tanët. Është e çuditshme që as prezenca e tyre në oborr të spitalit nuk i pengonte ndokujt. Me siguri edhe këta dy gomarë nuk e ndinin veten mirë për shkak të indiferencës që kishin njerëzit ndaj tyre. Derisa gomarët ishin mbretër të këtij

oborri të spitalit gjatë ditës, nata e ndërronte sunduesin. Me muzgun e parë fillonin të vinin qentë, individualisht dhe në grupe. Me siguri që qentë vinin pas ushqimit dhe prania e tyre ishte më e rrezikshme se ajo e gomarëve. Nuk kam pasur rastin t’i shoh këta qen sikur i pashë gomarët por pacientët flitnin për këtë gjë dhe secili kishte tregimet e veta. Një ditë në spital e kishin sjellë një anglez, diku rreth 14 vjeçar, i cili në Mal të Zi kishte ardhur në një lloj ekskursioni apo udhëtimi studiues me klasën e tij. Diku në një shkëmb kishte rrëshqitur dhe i kishte lënduar gishtat e dorës. Taksisti i cili e kishte sjellë në spital i kishte thënë që të mos merakosej se po e dërgonte në spitalin më të mirë të Malit të Zi. Kur anglezi e kishte parë spitalin, kishte pyetur: ”Nëse ky spital është më i miri, athua çfarë janë të tjerët?” Pasi që askush nuk fliste anglisht, përfshirë edhe stafin e spitalit, ky djalosh, shkonte te Bukuria për t’i qarë hallet në anglisht. Një natë kishte shkuar me vrap te dhoma e saj kur kishte dëgjuar ulërimën e qenve. Ishte tmerruar kur nga dritarja kishte parë grupet e qenve endacakë duke shëtitur e lehur në oborr dhe duke bërë gjeste kërcënuese në drejtim të dritareve të spitalit. Nëna Ajshe kishte qeshur shumë me anglezin pasi që kjo gjë për të nuk ishte frikësuese e as e pazakontë. Ajo që të pengonte më së shumti në këtë spital ishte maltretimi që ua bënte roja njerëzve që vinin t’i vizitonin të afërmit e tyre të shtrirë aty. I vononte nga disa orë duke u arsyetuar se nuk mund të hynin brenda para kohës së vizitës, ose para se të shkonin mjekët, ose gjente ndonjë arsye tjetër. Njëri nga këto roja njësoj ma bënte edhe mua. Një ditë i tregova se mjeku më kishte thënë se mund të shkoja në çdo kohë që t’i ndihmoja Bukuries për përkthim gjatë kontrolleve mjekësore, sepse ajo nuk dinte serbisht, t’i sillja ushqim, por edhe për punët e tjera. Më thoshte se për këtë gjë do të duhej që

mjeku të ma lëshonte një letër. “Pismeno, pismeno” më thoshte me një autoritet të çuditshëm që dinë ta manifestojnë vetëm injorantët. Vizitorët , sikur edhe pacientët, shumica ishin shqiptarë. Kur një grua një ditë e luste rojën, në serbisht, që ta lëshonte brenda, një burrë nga turma i bërtiti kësaj gruaje:” Foli more shqip se shqiptar është ky”. Por , roja nuk jepte shenja për të vërtetuar apo refuzuar përkatësinë kombëtare. Ai mundohej t’i qëndronte besnik detyrës dhe përdorte vetëm gjuhën zyrtare, serbishten. Por, ai shpesh dorëzohej dhe i lëshonte vizitorët të hynin brenda. Ama, një nga një ose dy nga dy e herë tre nga tre. Edhe rigoroziteti i tij kishte kufi. Brenda në spital kishte rregull. Krahasuar me spitalet e Kosovës, ky i Tivarit kishte edhe pastërti të nivelit të lakmueshëm. Mjekët dukeshin mjaft profesionistë dhe të sjellshëm gjë e cila nuk mund të thuhej edhe për infermieret. Në repart të kirurgjisë ishte i shtrirë edhe një shqiptar rreth të dyzetave, i quajtur Edison. Ky ishte ndër njerëzit më të çuditshëm që mund t’i takosh në jetë. Një ditë ai po bënte punë bujqësie në një arë diku afër Tivarit, ku jetonte, kur i kishte ndodhur fatkeqësia. I hipur në traktor kishte qenë duke e shprushur arën e lëvruar më parë. Në mënyrë të pashpjegueshme i ishin ngatërruar “frezat” duke dalë nga vendi ku qëndrojnë prapa traktorit. “Frezat”, ende duke u rrotulluar me shpejtësi të madhe, i kishin kaluar mbi kokë dhe i kishin rënë në këmbë derisa ai kishte qenë i ulur duke e drejtuar traktorin. Këmba e djathtë, pak centimetra mbi gju, i ishte këputur në vend. Mjekët ende luftonin për t’ia shpëtuar këmbën tjetër, të majtën. Ai tashti kishte mbetur invalidë përjetë dhe i pashpresë do të thoshin shumë njerëz. Por, ai, përkundër kësaj tragjedie, nuk shihte se i ka ndodhur ndonjë problem i madh. Ishte për t’u

Dikur edhe në Kosovë ka pasur mjaft gomarë. Por, ata tanët ishin më të mëdhenj dhe më ezmerë se këta të Malit të Zi . Më kujtohet para shumë viteve, kur shkoja në fshat, shihja shumë gomarë. Gati çdo shtëpi e kishte nga një e disa edhe nga dy. S’bënte shtëpia pa gomar atëherë. Të gjithë gomarët i ngjanin njëri-tjetrit pasi që me siguri ishin të një race. Madje, gomarët tanë, sikur edhe veturat sot, kishin histori, emra dhe identitete. Edhe mixha Haqë i kishte dy gomarë dhe që të dy kishin emra me origjinë sllave. Njëri

Aktualitet
NGA KOLË M. BERISHA

faqe 9

K

y shkrim nuk është pjellë e dëshirimit të një momenti të caktuar. Nuk u shkrua as gjatë, e as menjëherë pas përfundimit të asaj që më 21 janar të vitit 2011 që tronditi jo vetëm kryeqytetasit e shtetit shqiptar, por edhe botën shqiptare gjithandej ku jetojnë dhe punojnë shqiptarët, në përgjithësi, por edhe miqtë, partnerët dhe aleatët e tyre nga bota e civilizuar, në veçanti. Që të mos jetë objekt i terrorit tiranik që ushtrojnë emocionet në këso rastesh, ky shkrim nuk u shkrua as të nesërmen, as të pasnesërmen e ndodhjes, në Kryeqytetin shqiptar, të asaj që, më së buti, mund të quhet dhembje, mjerim dhe - turp. Ç’është e vërteta, si njeri që pretendon se e njeh mendësinë (e pra, edhe historinë) shqiptare nëpër shekuj; që me fanatizëm ruan në kujtesë përvojat e hidhura të kohëve dhe epokave të ndryshme historike (në mënyrë që të mos na përsëritet historia, (siç na është përsëritë në trajtën e saj më tragjike gjatë shekujve, për ta formuar konceptin tim për të ardhmen), dhe që, me vëmendje i përcjellë zhvillimet politike, në përgjithësi, e, ato brendashqiptare, në veçanti, ky shkrim, si DHEMBJE, SI TURP, është “shkruar” dhe ka “bashkëjetuar me mua”, mbase që nga ditët e para të pas 28 qershorit të vitit 2009. Mbrëmë nuk bëra asgjë tjetër, pos që e hedha në letër, për ta bërë publik sot, në ditën e tetë të ndodhjes tragjike të 21 janarit në Tiranë. Megjithatë, nuk mund të them se, është i liruar plotësisht nga një dozë e konsiderueshme mllefi, revolte, akuze, mallkimi që del nga thellësitë e shpirtit. Dhe, pyetja: Vërtet, kah po shkojnë sot shqiptarët? Një përgjigje figurative, po aq trishtuese sa edhe vetë realiteti në të cilin aktualisht gjenden shqiptarët, do të ishte: një karvan i gjatë, (të gjithë shqiptarë), i ngarkuar me “teshë e koteshë”, me apo pa vetëdije, por gjithsesi, me veprimet apo me mosveprimet e një pjese të elitës së tyre politike, tash e sa kohë, është nis për diku. Ka marrë rrugë. Është në lëvizje. Ecë. Jo, por, vrapon. Madje me një shpejtësi marramendëse. Gati çmendurake. Paskajshmërish tragjike. Një imazh rrëqethës që ta kujton Ferrin dhe Tmerrin e 1997-tës - rënien, për tri ditë, të Shtetit Shqiptar. Ta përkujton Ferrin dhe Tmerrin e 1999-tës. Ta përkujton Apokalipsin e quajtur Bllacë. Dikush, sikur i ka harruar këto vite dhe ngjarjet që ndodhën në to. Ata që nuk kanë besuar se shqiptari e mban fjalën, madje edhe atëherë kur thotë se do të bëjë vetëvrasje, gabohen rëndë. Në një farë forme, një betim i tillë, se do të bëjnë vetëvrasje, (pra, se, do ta djegin mue” dhe pastaj mundohet që në vokabular të fusë edhe fjalë që nuk i kupton apo që nuk i shqipton si duhet. Një herë, duke dashur të më thoshte se ishte specifik, çfarë ishte në të vërtetë, më tha:” Unë jam pacifik”. Si shumë nga ne që kemi nga një apo më shumë dështime në të kaluarën tonë, edhe Edisoni e ka një. Për dallim nga shumica, “dështimi” i tij është mjaft i pangjarë. Ajo që më së shumti e mundonte atë në jetë ishte fakti që nuk ka pasur sukses ta vrasë

Shqipërinë e do Zoti!
rënim, një grup monstrumësh, e bëri edhe më 1997, kur vetëm për tri ditë e shtriu përtokë Shtetin e tij. Dhe, për të tretën herë, Evropa, e prirë nga SHBA, jo vetëm se këtë pjesë të kombit dhe të atdheut shqiptar, e shpëtoi nga apokalipsa, por, edhe për shkak të paaftësisë sonë për të dëshmuar se mund të mbajmë shtet, ne, tash e njëmbëdhjetë vjet administrohemi nga bashkësia ndërkombëtare! A kemi menduar ne ndonjëherë për këtë? Deri kur do të merret bota me ne? Deri kur duhet të na marrin miqtë tanë për dore, të na mësojnë të ecim? Derisa shqiptarët e Kosovës, për, pothuaj se, një shekull të tërë, vuajtën dekada të tëra burg për mbajtjen e flamurit kombëtar, madje dhe sot, si shtet i pavarur, krahas atij shtetëror (që është obligim ligjor dhe kushtues), festat e fundvitit që shkoi (28 nëntorin, krishtlindjet dhe vitin e ri), i kremtuan edhe me valëvitjen e flamurit kombëtar, në Shtetin shqiptar, më 21 janar 2011, mu në mes të Tiranës, përdhoset flamur kombëtar. A do ta gjykojnë fëmijët e tij, atë që bëri një krim të tillë? Mbase, brenda nesh, ende ka haxhiqamilë?! Bota ka mbamendje të jashtëzakonshme. Ajo, ende i ruan në kujtesë, ato storie të turpshme, me fëmijë këmbëzbathur, tërësisht të leckosur, por me kallash në dorë duke zbrazë , pa kontroll, breshëri rafalesh. Çka u arrit me këtë manovër, me këtë aventurë tragjikisht donkishotiane të 21 janarit 2011? Pos tre të vdekurve, dhjetëra të lënduarve, shkatërrim të objekteve, të qenit në qendër të vëmendjes, në faqet e para të gazetave, dhe të mediave elektronike imazh tragjik para botës (i një vendi anëtar i NATO-s, me liberalizim të vizave, kandidat për anëtarësim edhe në mekanizmat e tjerë ndërkombëtar), siguria e luhatur, mëdyshja-hezitimi i biznesmenëve vendorë dhe të huaj, dhembje e thellë dhe – Turp! Asgjë më tepër. Derisa përmes ekranit të vogël shikoja ato skena makabre para ndërtesës së Kryeministrisë së Shtetit, mendja më shkonte te dy shqiptarët (dhe evropianët më të mëdhenj ), te Fishta dhe Konica. Sa të mëdhenj ishin ata. Shqiptarët në Shqipëri, përkatësisht, një pjesë e liderëve të tyre, sikur e ka harruar atë që ndodhi në shtetin e tyre katërmbëdhjetë vjet më parë (1997).? Në ç’dreq të mallkuar po shkojmë?

Kah po shkojnë shqiptarët?
Shqipërinë), sikur u dha nga një grup huliganësh, s’ka rëndësi se mbajnë jaka të bardha apo veshje ekstravante, por, gjithsesi me një petk, (ndonëse tepër të tejdukshëm), patriotik, vetëm pak ditë pas zgjedhjeve të 28 qershorit 2009, për t’u përsëritur më vonë, herë në formë të modifikuar e të tërthortë, e herë të zhveshur dhe në mënyrë të drejtpërdrejt. Dhe, ndonëse me pak vonesë nga ajo që do ta kenë parashikuar por, megjithatë, e mbajtën fjalën – më 21 të këtij muaji, bënë një tentim vetëvrasjeje, madje kolektive. “Betime” të tilla tragjike, dhe “mbajtje të fjalës”, po ashtu tragjike, janë dëshmuar edhe shumë herë të tjera gjatë historisë. Por, kurrë nuk jemi penduar. Kah po shkojnë shqiptarët me tërë këtë hidhërim, me tërë këtë mospajtim gati fanatik me këtë inat, me këtë mllef, me këtë revoltë, me këtë urrejtje deri në shkallë armiqësie ndaj rivalit politik? Kah po i çon sot shqiptarët politika e mosnjohjes së institucioneve të tyre? E mospjesëmarrjes në punën e tyre? E bojkotit? E sabotimit? E skenave bizare? Kah po shkojnë sot shqiptarët me këto tubime masive; me greva, madje edhe të urisë; me një formë komunikimi tepër të vrazhdë, deri në gruan e tij. Edisoni, përkundër faktit që ishte i mbushur përplot me optimizëm, nuk ishte nga ata që kanë pasur fat në këtë jetë. Kah fundi i viteve ’80 kishte shkuar në Gjermani ku kishte jetuar dhe punuar deri para tri viteve. Ishte martuar dhe kishte dy fëmijë. Por gruaja i kishte qëlluar nga “ soji i fëlliqur” siç më tha. “Merre me mend, shokun tem t’ngushtë e kishte ba dashnor kuçka” më tha dhe një pamje e dhembjes e përzier me urrejtje ia përshkoi fytyrën. “ Atij pisit” duke folur për shkallë banaliteti; me një fjalor skajshmërisht të ulët; me shpifje ndër më bizaret; me përgjime të paautorizuara. Jokompetente; me fyerje, ndër ato më çnjerëzoret, të sanksionuara me Kodin Zakonor rrënjës; me çirrje histerike, fare të tejdukshme dhe të vazhdueshme, për për t’ia vënë zjarrin shtetit të tyre për të satën herë më radhë që nga themelimi; me akuza për korrupsion; për krim të organizuar, e për çka jo tjetër? Në sytë e çdo shqiptari normal; në sytë e miqëve, të partnerëve dhe të aleatëve të tyre të shumtë, nga një grup huliganësh (s’ka rëndësi se janë me jaka të bardha apo me veshje ekstravagante), më 21 janar të këtij viti, sikur u tentua të digjet Shqipëria, madje nga shtetas të vet. Shqipërinë deshi ta djegë robi, por, fatbardhësisht, jo edhe Zoti. Këtë tentativë për djegie e pa e tërë bota. E pa edhe eurodeputetja, Doris Pac. E pa, dhe – gati derdhi lot. Po huliganët shqiptarë? A u penduan, a qanë për këtë turp e faqe të zezë që kryen ata më 21 të këtij muaj në kryeqytetin e tyre – Tiranë? Duket se ata kishin për detyrë ta digjnin, por jo edhe të çanin për të. Se jo të gjithë politikanët janë të sinqertë kur deklaroshokun “ i pata ndihmu shumë në Gjermani. Bile i ndihmova edhe për letra” dhe pastaj i numëronte varg të mirat tjera që ia kishte bërë. Duke mos e duruar këtë gjendje, pasi që mendonte se i kishte shkuar fytyra, kishte vendosur t’i vrasë që të dy. Kishte tentuar por pa “sukses”. Për këtë veprim gjykata e kishte dënuar dhe pas disa vitesh qëndrimi në burg, ishte deportuar nga Gjermania në vendlindje. “Gabova. U dasht m’ia ba ndryshe kësaj pune” , më tha duke shjnë se po punojnë dhe po luftojnë për shtet e jo për pushtet; se angazhohen për popull, për fëmijët dhe të rinjtë tanë, edhe kjo, për të satën herë, u dëshmua edhe më 21 janar 2011. Mjerim, për ty a ka mëshirë? - do të pyesja në stilin jesenjinian. Derisa Jan Pallahu më 1968 dogji vetën për shtet, një grusht huliganësh shqiptarë, me apo pa jaka të bardhe, i vë zjarrin atij gjysmështeti që ka, për një copë pushtet! Prandaj, nëse dikujt i duhet ta mësojë artin e vetërrënimit (rrënimit të shtetit të vet), tani e ka adresën e qartë. Kush e njeh më mirë artin e vetërrënimit sesa ai që më 21 janar 2011, tentoi ta rrënoi shtetin e vet? Ai këtë e ka bërë madje jo një herë gjatë historisë. E ka bërë (të tillë ka pasur në çdo kohë) në fillim të dekadës së dytë të shekullit XX, kur në Shtetin e sapo formuar shqiptar, pothuajse çdo qytet kishte nga një qeveri që po e çon vendin drejt humnerës së pafund, qamilistët (me flamurin e njërit nga pushtuesit e tyre, në dorë), e ndoqëne përzunë emisarin evropian, princ Vidin, misioni i të cilit kishte qenë - shpëtimi dhe ngritja në këmbë e foshnjës së brishtë të sapolindur. Këtë vetërpjeguar variantin të cilin ai mendonte se do të duhej ta kishte zbatuar. Këtu ai e bënte edhe një gabim tjetër. Mendonte se do të kishte qenë më mirë sikur t’i kishte ruajtur “pisat e pafytyrë” për t’i zënë në vepër, apo gjatë aktit seksual, brenda shtëpisë së tij. Mendonte se sikur t’i kishte vrarë në këtë mënyrë, gjykata do ta kishte liruar pasi që do ta kishte mbrojtur nderin dhe shtëpinë. Këtu Edisoni i kishte ngatërruar parimet e të drejtës zakonore shqiptare me ato të sistemit

penal bashkëkohor gjerman. Përkundër të kaluarës së komplikuar dhe tragjedisë shëndetësore që kishte përjetuar tashti, Edisoni, siç thoshte vazhdimisht, kishte vendosur të mos shikonte vetëm prapa por vetëm përpara se “në jetë ka plot shansa t’mira”. Optimizmi i Edisonit ishte aq i madh sa që shumicën e njerëzve i le me gojë hapur. Dikujt mund t’i mjegullohet ardhmënia nëse i këputet vetëm një gisht. Edisonin nuk e demoralizonte asnjë gjë.

aktualitet
NGA SHIRLEY CLOYES DIOGUARDI

faqe 10

M

ë 21 Janar 2011, shqiptarët në Shqipëri dhe në të gjithë globin janë tronditur kur një protestë në kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë, mori karakter të dhunshëm, duke lënë tre të vdekur dhe tridhjetë-enëntë të plagosur. Menjëherë pas publikimit të inçizimit në të cilin Zëvendës Kryeministri Ilir Meta ishte kapur duke u përpjekur për të rregulluar një tender publik për një hidrocentral që i ishte dhënë njërit prej miqëve të tij, Partia Socialiste, e kryesuar nga Edi Rama, kishte filluar të ndërmarrë një fushatë derë më derë duke i nxitur njerëzit që të vërshonin nëpër rrugë në shenjë revolte. Por reagimi i publikut shkoi përtej dy dekadave të përçarjeve të mëdha në mes të kampeve politike më të fuqishme të vendit. Deri në momentin kur dhuna u shua, ishte më se e qartë se turma prej më shumë se 20,000 njerëzve përfaqësonte një qytetari të mbushur me një zemërim të akumuluar prej shumë kohësh në lidhje me korrupsionin e pa hulumtuar dhe të pa ndëshkuar që ka kapluar elitën politike të vendit, dhe përkeqësimin gjithnjë e më të madh të gjendjes ekomonike në të cilën gjenden shumica e shqipëtarëve. Vitin e kaluar Bashkimi Europian kishte hedhur poshtë kërkesën e Shqipërisë për anëtarësim, nën arsyetimin se vendi duhet t’i jap fund korrupsionit dhe të krijojë një demorkaci të qëndrueshme në të cilën do mbizotërojë ligji. Revolta e 21 Janarit vetëm sa e ka bërë më të paqartë pranimin e Shqipërisë në BE. Në veçanti, qështja e pazgjidhur rreth shpërthimit të fabrikës së municioneve në Gërdec në Mars të 2008-tës, mbeti përherë një plagë e rëndë për të gjithë shqiptarët pa dallim bindjesh politike, ngase qartazi dëshmonte se ligji është i pafuqishëm kur në pyetje janë oligarkët e politikës dhe biznesit. Si rezultat i këtij shpërthinmi në Gërdec, njëzet-e-gjashtë punëtorë kishin humbur jetën dhe rreth 309 të tjerë ishin plagosur. Aksidenti kishte ndodhur përderisa punëtorët, cdo ditë, me shufra metalike dhe duar-zhveshur po përpiqeshin të hapnin mijëra predha artilerie si pjesë e një programi kombëtar për shkatërrimin e municioneve dhe shitjen e pjesëve të tyre. Më vonë u zbulua se shpërthimet kishin filluar gjersa punëtorët po bartnin pako municioni të vjetër kinez e rus, të grumbulluar qysh prej kohës së diktaturës komuniste të Enver Hoxhës, ripaketimi i të cilit municion po bëhej me qëllim qe t’i shitej ushtrisë e policisë afgane. Për ta përkeqësuar situatën edhe më tutje, sipas një raporti hulumtues të kryer nga e përditshmja Amerikane The New York Times, paratë e dala nga kjo ndërmarrje po shpërndaheshin për zyrtarë shqiptarë, përfshirë edhe djalin e kryeministrit Sali Berisha. Edhe pse ish-ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu kishte dhëne dorëheqjen, as ai dhe as ndonjë zyrtar tjetër qeveritar nuk ishte akuzuar për sjellje jo-legale. Për më tepër, pas zgjedhjeve nacionale të mbajtura më 29 Qershor 2009, Mediu u kthye në qeveri si Ministër i Mjedisit, post ky që i jep atij imunitet politik nga ndonjë ndjekje e mundshme penale. Andaj, edhe pse Partia Socialiste e thirri protesten e 21 Janarit, ajo gjeti momentin kyc në të cilin pesimizmit

Shqiptarët në një Udhëkryq të Rrezikshëm
penguar kryerjen e hetimeve të duhura në lidhje me akuzat e Martyit. D i c k Marty dëshiron që ne të besojmë se NATO, Misioni i OKBsë në Kosovë, EULEX (Misioni i Bashkimit Europian për Sundim të Ligjit në Kosovë), Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, Shqipëria, dhe i gjithë komuniteti ndërkombëtar, me përjashtim të Beogradit dhe Moskës kanë bërë një fushatë për më tepër se një dekadë për të fshehur trafikimin me organe njerëzore nga kosovarët, prej Marty-it, Del Ponte-s, dhe presidentit serb Boris Tadic. Fatmirësisht, edhe pse Asambleja Parlamentare e Këshillit të Europës më 25 Janar 2011 e miratoi raportin e Marty-it, ajo u bën thirrje autoriteteve vendore e ndërkombëtare të nisin hetime në lidhje me ‘dyshimet…’ e Martyi-t ‘…për trajtimin çnjerëzor të njerëzve dhe trafikimin e paligjshëm të orgaveve njerëzore në Kosovë.’ Në të njëjtën ditë, disa anëtarë të Parlamentit Europian theksuan se Marty ende nuk ka paraqitur ndonjë evidencë në mbështetje të akuzave të tij dhe se EULEX-i tashmë veçse kishte kërkuar një gjë të tillë nga ai. Akuza mbi ‘korrjen e organeve’ është në veçanti një sulm ‘vdekjeprurës’ për kosovarët dhe të gjithë shqiptarët, kjo për arsye se ‘korrja e organeve’ sjellë kujtime të hidhura nga krimet e luftës të kryera nga Nazistët kundër Hebrenjëve. Megjithatë, ky është thjeshtë zhvillimi i fundit në një fushatë të orkestruar nga ana e Beogradit dhe mbështetësve të tij në Europë për të diskredituar shqiptarët, kriminalizuar UÇK-ën, dhe krijuar një barazi të rrejshme ndërmjet kriminelëve dhe viktimave të luftërave Ballkanike të viteve 1990-ta, në të cilat rreth 200,000 njerëz janë vrarë dhe më shumë se 4 milionë u zhvendosën prej shtëpive të tyre nga trupat ushtarake dhe paramilitare serbe. Serbia e di se përgjegjësia për krimet që ushtria e saj ka kryer ndaj qytetarëve të pamborojtur të Kosovës nuk do të mund të zhduket asnjëherë. Prandaj, ajo është duke përdorur akuzat mbi trafikimin e organeve në mënyrë që ta dobësojë moralisht kauzën e drejtë shqiptare për një Kosovë të pavarur, dhe në këtë mënyre poashtu të ngritë dyshime në mesin e komunitetit ndërkombëtar për mbështetjen e vazhdueshmë që i ka bërë përpjekjeve kosovare për ta mposhtur diktatorin serb Slobodan Milosevic dhe përkrahësit e tij. Qëllimi përfundimtar i Serbisë është të krijojë një situatë të favorshme për rihapjen e negociatave rreth statusit të Kosovës, ku si pikësynim do ketë aneksimin e pjesës veriore të Kosovës. Kjo është arsyeja se pse, përderisa Serbia të mos i kërkojë falje Kosovës për gjenocidin e Millosheviqit ndaj shqiptarëve dhe të mos e njohë pavarësinë e Kosovës e cila u legjitimua nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në fund të Korrikut të kaluar, Prishtina duhet të refuzojë me cdo kusht hyrjen në bisedime të reja me Beogradin. Dick Marty, në raportin e tij, pretendon se kryeministri i Kosovës Thaci është poashtu i përfshirë në trafikimin e heroinës. Edhe pse nuk ekziston as edhe një provë e vetme për të mbështetur këtë akuzë, nga ana tjetër ka shumë prova se liderët politikë shqiptarë kanë pasuruar vetën në kurriz të popullit dhe duke lejuar krimin e organizuar të lulëzojë pamëshirshëm. Pa aspak turp, zyrtarët janë zhytur në tendera për autostrada e projekte të tjera infrastrukturore, ndërsa rreth dy mijë shqiptarë konsiderohen ende të humbur qysh prej luftës së fundit në Kosovë, 45 përqind janë të pa punë, dhe shumë shqiptarë të tjerë jetojnë në varfëri të thellë. Ekzistojnë, gjithashtu, dëshmi të mjaftueshme se kur në pyetje ishin përpjekjet e Serbisë për të diskredituar shqipëtarët qysh prej mbarimit të luftës, lidershipi politik shqiptarë ka marrë vazhdimisht një rol pasiv, në vend të një roli më proaktiv. Për shembull, ishte e ditur se Dick Marty kishte filluar hetimet e tijë qysh prej verës se 2008-ës, megjithatë nuk pati asnjë përpjekje nga ana e lidershipit shqiptarë në Prishtinë dhe Tiranë që të parashikojnë dhe kundërshtojnë konkluzionet e tija të rreme. KONKLUDIM Shqiptarët në Tiranë dhe Prishtinë janë në një udhëkryq të rrezikshëm, dhe tani është koha të vetëdijësohen se faji nuk qëndron vetëm tek Serbia dhe Perëndimi, mirëpo edhe tek liderët politikë shqiptarë, të cilët kanë pasuruar vetën e tyre përtej çdo mase, ku njëkohësisht nuk kanë qeverisur siç duhet dhe kanë dështuar në plotësimin e nevojave të qytetarëve më të varfur në Europë. Nëse lidershipi i tanishëm nuk është i gatshëm t’i vë fund korrupsionit dhe paaftësisë që shtrihet deri në nivelet më të larta të qeverisë, atëhere atyre duhet tu kërkohet të japin dorëheqje në mënyrë qe një brez i ri burrash dhe grashë idealistë dhe të aftë profesionalisht të mund të nxjerrin Shqiptarët nga ky kaos ekonomik e politik në të cilin ata veqse kanë jetuar shumë gjatë tashmë.

dhe mungesa e shpreses kishin ngulfatur shqiptarët dhe si rezultat qytetarë të të gjitha bindjeve politike për shkak të korrupsionit gjithëpërfshirës dhe endemik të elites, mungesës së sundimit të ligjit, dhe dështimit të krerëve të Partisë Socialiste dhe asaj Demokratike për të nxjerrur vendin nga varfëria.

FUNDI I KOMUNIZMIT DHE KORRUPSIONIT NË SHQIPËRI
Njëzet vjet kan kaluar qysh prej rënies së komunizmit dhe Shqipëria ende udhëhiqet nga ish-zyrtarë komunistë. Hyrja e figurave të reja në politikë vështirësohet tejmase nga fakti se sektori i mediave dhe ai i biznesit sponsorohen dhe kontrollohen nga po këta ish-zyrtarë komunistë. Edhe përkunder faktit se më tepër se 30,000 të rinjë Shqipëtarë kanë mbaruar studimet në universitetet perëndimore, shumica prej tyre hezitojnë të kthehen në Shqipëri, e pjesa tjetër zhgënjehen kur e bëjnë një gjë të tillë. Ata të cilët janë përpjekur të bëhen pjesë e elitës politike, të shtyer nga paraja, shpesh shëndrrohen në kopje identike të liderëve të vjetër, qoftë nga partia Demokratike apo ajo Socialiste. Tragjikisht, ata vazhdojnë të kultivojnë modelin e politikës konfliktuale, të zhveshur prej parimeve dhe vlerave, politikë kjo qe ka penguar unitetin kombëtar dhe progresin e vendit qysh prej rënies së diktatures komuniste në vitin 1991. Trazirat vdekjeprurëse të 21 Janarit demonstrojnë se vendi gjendet në kthetrat e dy partive partive kryesore të zhytur në një rivalitet të hidhur dhe një mentalitet rrethimi i cili shuan cdo thirrje të arsyeshme/racionale dhe shtyp cdo lloj idealizmi të profesionistëve të rinjë të cilët janë pro ndryshimeve. Megjithatë, kësaj radhe duket pak e mundur që elektorati shqiptar t’u përgjigjet thirrjeve të oligarkëve, duke përfshirë Kryeministrin Berisha e poashtu Kryetarin e Partisë Socialiste Rama. Në vend të kësaj, frustrimi në rritje ndaj shpërdorimit të pushtetit nga elita egoiste, pa dyshim, do të nxisë popullatën shqiptare të vër-

shojnë rrugët përsëri, me shpresën që të mos ketë përshkallëzim të situatës përsëri. Thirrjet për zgjedhje të parakohshme do ndëgjohen së shpejti, por në qoftëse nuk krijohen kushte të favorshme për liderë të rinjë politikë dhe parti të reja politike që nuk janë infektuar nga njëzet vitet e fundit të politikës përvetësuese dhe bashkëpunimit të fshehur partiak, është e vështirë të paramendohet një zgjidhje përparimtare. Është e domosdoshme që elita e sotme e korruptuar politike të zëvendësohet nga një bllok i ri politik i mbledhur rreth vlerave demokratike dhe i përgatitur të udhëheqë Shqipërine së bashku me pjesën tjetër të Europës drejt një të ardhme të frytshme. Nga ana tjetër, zyrtarët perëndimorë, që tashmë veqse janë nisur drejt Tiranës, duhet të bëjnë më shumë se sa vetëm të përpiqen të luajnë rolin e ndërmjetësuesëve për stabilitet; ata duhet të mbështesin dëshirën e zjarrtë të popullit shqiptar për demokraci të vërtetë dhe qëndrueshmëri ekonomike.

Kosova dhe Raporti i Marty-it
Ndërkohë, Kosova, e cila vazhdon të jetë e lënduar nga mungesa e stabilitetit politik qysh nga vjeshta e 2010-tës, së fundi edhe u gjunjëzua kur diplomati Zvicërran Dick Marty paraqiti para Këshillit të Europës një raport 27-faqesh, raport ky i cili akuzon Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) se gjoja gjatë luftës në vitin 1999 ka bërë kontrabandimin e organeve të pjestarëve të nacionalitetit serb dhe bashkëpuntorëve të tyre shqipëtarë; për më tepër në raport thuhet se Kryeministri Hashim Thaçi ishte i përfshirë direkt në këto ngjarje—pohime këto që fillimisht ishin bërë në vitin 2008 nga Prokurorja e OKB-ës Carla Del Ponte në librin e saj. Marty gjithashtu bëri edhe përgjithësime gjithëpërfshirëse, duke e quajtur Kosovën një shoqëri të bazuar në fis e cila është e angazhuar në kontrabandimin e drogës dhe në aktivitete tjera të krimit të organizuar. Për më tepër, ai sugjeroi se autoritetet në Shqipëri kanë bashkëpunuar në marrjen dhe trafikimin e organeve njerëzore dhe se më vonë gjithashtu kanë

Shirley Cloyes DioGuardi është Këshilltare e Çështjeve Ballkanike e Lidhjes Qytetare ShqiptaroAmerikane.

aktualitet
NGA PROF. MURAT GECAJ
o i shkruaj këto pak radhë, i motivuar nga dy fakte. Së pari, të gjithë e kemi parë përmes ekraneve të televizioneve shqiptare ose jo, kemi lexuar në shtypin tonë e atë ndërkombëtar, për ngjarjet e dhimbshme të datës 21 janar 2011, në kryeqytetin tonë Tiranë. Nuk dua të ndalem e të komentoj atë, se çfarë ndodhi e si ndodhi atë ditë. Kjo, sepse të gjithë jemi dëshmitarë të atyre skenave tragjike, pra që pak të ashtuquajtur shqiptarë, vërsuleshin të tërbuar kundër vëllezërve të tyre shqiptarë, këta të fundit mbrojtës të popullit e të institucioneve të ligjshme të shtetit tonë demokratik. Një ndër ato skena, që ka mbetur e pashlyer në ndërgjegjen e pastër të çdo shqiptari, është ajo, kur një manifestues i papërgjegjshëm dhe pa ndjenja atdhetare e flaku Flamurin Kombëtar Shqiptar përtokë, afër këmbëve të një ushtaraku, që rrinte i gatshëm për sigurimin e një tubimi, i cili duhej të ishte plotësisht paqësor, por që nuk mbeti i tillë. Sakaq, atdhetari trim, djaloshi Amarildo Yzeiri, ish-paqeruajtës në Irak, u vërsul me shpejtësi rrufeje, e mori ndër duar atë Flamur kuqezi, që kurrë nuk është përulur, as para armiqve më të egër të Shqipërisë. E palosi atë me kujdes dhe e mori në mbrojtje, në trupin e tij të ngrohtë. Për këtë akt burrëror e të jashtëzakonshëm, Kryeministri i Shqipërisë, Prof.Dr. Sali Berisha e përgëzoi atë përzemërsisht, në një takim të posaçëm me efektivat e Gardës së Republikës. I emocionuar dhe paksa i përskuqur në fytyrë, Amarildo tha se kishte bërë vetëm detyrën dhe se nuk mund të lejonte, në asnjë mënyrë, që Flamuri Kombëtar Shqiptar të hidhej përtokë, si një leckë e të shkelej me këmbë. Pra, si mua dhe çdo shqiptari, nuk na mbetet gjë tjetër, veç të shprehemi nga zemra: -Të lumtë, djaloshi Amarildo Yzeiri! Duke e ngritur lart Flamurin Kombëtar Shqiptar dhe duke e futur e mbrojtur atë në gjirin tënd, ti kreve një detyrë të shenjtë atdhetare, e cila nuk do të harrohet asnjëherë nga bashkatdhetarët tu. Së dyti: Sot paradite, përmes ekraneve të televizioneve, ndoqëm punimet e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës. Aty do të diskutohej raporti famëkeq i antishqiptarit të përbetuar, Dik Martin. Pamë se si flisnin, njëri pas tjetrit, europarlamentarë të ndryshëm. Dëgjuam edhe fjalët e vendosura të përfaqësuesve të Shqipërisë, të cilët ia çorën maskën atij raporti të sajuar dhe të pambështetur në asnjë fakt ose prove ligjore. Por, ndër ta, folën me cinizëm edhe përfaqësuesit e Serbisë e Rusisë. Ata u përpoqën t’i bindnin dëgjuesit në sallë dhe jashtë saj, duke u bazuar në “raportin” e Dik Martinit, se na qenkan bërë krime të përbindshme ndaj serbëve, se këta qenkan përdorur si “mish për top” dhe janë masakruar e u janë marrë organet jetësore, nga drejtues të UÇK-së. Bile, ka shpifur ai në raportin e tij, se na qenkan bërë edhe transplante të tyre, brenda tokës së Republikës së Shqipërisë e tjerë. Njerëzit gjakftohtë dhe politikanët e arsyeshëm europianë duhet t’i thërrasin arsyes dhe mos të gjykojnë symbyllas një “raport” shovinist, i cili

faqe 11

P

BASHKATDHETARË, LART FLAMURIN, LART DINJITETIN KOMBËTAR

“Të jemi sa më të bashkuar dhe për çdo gjë, në mendime e veprime. Se vetëm kështu mund e duhet t’i përballojmë sulmet antishqiptare, ngado që të na vijnë ato dhe do ta mbajmë gjithnjë lart dinjitetin tonë kombëtar!”
synon ta ulë dinjitetin e shqiptarëve përpara syve të botës. Se cilët ishin kriminelët në luftën e fundit të shqiptarëve, në mbrojtje të Atdheut e kundër pushtuesve shekullorë serbë, rreth UÇK-së e të mbështetur fuqimisht nga NATO e SHBA, tashmë, bota demokratike e ka më se të qartë. Ata nuk duhet t’i harrojnë kaq shpejt masakrat masive dhe vrasjet makabre ndaj shqiptarëve të Kosovës. Po kështu, lipset ta dinë mirë se janë me qindra e mijëra kosovarë, që janë zhdukur, që nga viti 1999 dhe askush nuk përgjigjet për ta dhe as bën raporte, për t’i paraqitur dhe diskutuar në ndonjë forum europian. Pra, natyrshëm, më lind pyetja: Kur do të shqyrtohen faktet e dëshmitë e pakundërshtueshme, të krimeve serbe në Kosovë, nga Bashkësia Europiane, Gjykata Ndërkombëtare e tjerë? Kam patur rastin që ta vizitoj Kosovën, menjëherë pas luftës e fitores ndaj regjimit serb. Në qytete e fshatra, në kujtesën time e në fotografi, fiksova qartë tragjedinë e përjetuar nga vëllezërit tanë kosovarë. Po kështu, u bëra dëshmitar i sa e sa vrasjeve dhe masakrave të pashoqe e antinjerëzore, që janë kryer ndaj tyre edhe në fundin e shek.XX. Për të gjitha ato, tregon mjaft qartë dhe libri im, “Si e pashë unë Kosovën” (Tiranë, 2000). Sot Kosova është shtet i lirë demokratik, shpallur dhe njohur ndërkombëtarisht, Republikë e pavarur. Atje valvitet dhe Flamuri i këtij shteti, më i riu në Ballkan e në Europë. Por, krahas tij, ngrihet lart krenar Flamuri Kombëtar Shqiptar, i cili u priu në beteja me fitore edhe sa e sa dëshmorëve të lirisë, në ato troje të stërlashta shqiptare. Por, kjo pamje kuqezi dhe valëvitja e Flamurit Kombëtar Shqiptar ua zë sytë armiqve tanë shekullorë. Ata dëshirojnë që, në udhë e mjete të ndryshme, të pandershme e të paligjshme, ta ulin atë poshtë dhe, në përgjithësi, ta nënshtrojnë krenarinë shqiptare. Por, këtë synim djallëzor, ata nuk do ta arrijnë kurrë. Shqiptarët janë mësuar me rrebeshe e furtuna, ndërsa asnjëherë nuk janë përulur. Pra, edhe kësaj radhe, dashakeqët tanë do të dështojnë me turp dhe dinjiteti i shqiptarëve të bashkuar do të mbetet i pacënuar. Në mbyllje, si bashkatdhetar e intelektual, kam një këshillë vëllazerore për të gjithë shqiptarët, kudo që ata ndodhen: Të jemi sa më të bashkuar dhe për çdo gjë, në mendime e veprime. Se vetëm kështu mund e duhet t’i përballojmë sulmet antishqiptare, ngado që të na vijnë ato dhe do ta mbajmë gjithnjë lart dinjitetin tonë kombëtar!

1-5 Salisbury Promenade Green Lanes Harringay N8 0RX
Harringay Snooker Club, vendi me fantastik per te kaluar kohen e lire. Argetim i garantuar me te gjitha pajisjet qe nga bilardot, tabelat e tenisit, lojerat e fatit, etj
Free membership

Tel:02088026259

Gjithçka qe duhet per te kaluar çaste te mrekullueshme Transmetim Live te ndeshjeve sportive

www.haringeysnooker.co.uk

Transportojmë makina dhe mallra për në Shqiperi apo Kosovë

Na kontaktoni: 07585802477

A Class Motors
Me eksperiencë 11 vjeçare në Angli Bëjmë Servisimin, riparimin e të gjitha llojeve dhe modeleve të automjeteve si sherbime tjera -Skanimin e problemeve elekronike si dhe rregullimin e tyre, -Goma -Regjistrimin e gomave -Saldime, -Modifikime, -e shumë shërbime të tjera

Free Smoking Area

BEJMË GJITHASHTU EDHE KONTROLLIN TEKNIK (MOT) Garazhi ynë është i liçensuar për lëshimin e çertifikatës së emotisë

“Mali” Restorant
Tradita e kuzhines shqiptare dhe mesdhetare.

GATIME FANTASTIKE PESHKU
Vend i mrekullueshem per festat tuaja familjare, ditelindje, fejesa,etj

Nese thoni se Gazeta Mos harroni! “The Albanian”keni shkuar ngaZBRITJE përfitoni; *10%
Na kontaktoni Agim Halili tel;02084530008 mob;07932024665 www.aclassmotors.co.uk info@aclassmotors.co.uk 34c Park Royal Road Park Royal London, NW107LN JU MIRËPRESIM

Presim pronetimet per festen e Shen Valendimit

Tel: 07921195116
Adresa 80 LongBridge Road Barking London IG11 8SF

NJE MINUTE NGA STACIONI I TRENIT

www.luleonline.com

Dërgoni lule në të gjithë botën. Mundësia më fantastike për të kujtuar të dashurit tuaj në mëmëdhe apo në botë A ka dhuratë më të çmuar sesa një tufë me lule për të dashurën tuaj në Tiranë apo gjetiu? Dërgoni Lule në Shqipëri dhe Kosovë!

TELEFONO: 07788406825

Interviste

faqe 14

Interviste e Z.Koço Danaj e kerkuar nga nje sit ultranacionalist serbo-grek, por per shkak te permbajtjes nuk u pranua te botohej.
1)Z. Danaj në 2009 keni publikuar një libër, "Platforma e Shqipërisë Natyrale", a mund të na shpjegoni se çfarë do të thotë nocioni i Shqipërisë Natyrale? Si erdhi ideja e këtij libri dhe pse tani? Nocioni Shqiperi Natyrale do te thote, Shqiperia e shpallur nga KUvendi I Vlores I vitit 1912, e mohuar padrejtesisht nga Konferenca e Londres e vitit 1913, por e pranuar nga nje sere deklaratsh poltikanesh qe nuk jetojne apo qe jane gjalle akoma. Do ju permend vetem dy prej tyre, te dy ish ministra te jashtem te Britanise se madhe, Eduard Grey dhe Robin Kuk. I pari ne vitin 1914 deklaroi ne Dhomen e Komuneve se kemi bere padrejtesi ndaj shqiptareve duke i coptuar ata, por kete e beme ne emer te paqes europiane. I dyti, Robin Kuk, deklaroi ne 3 prill 1999, po ne dhomen e Komeneve pasi kishin filluar bombardimet ndaj Jugosllavise, se ne britaniket duhet te lajme borxhet qe kemi ndaj kombit shqiptar. 2) Megjithatë ideja juaj nuk është një ide e re, trembëdhjetë vjet më parë në 1998 Akademia e Shkencave e Shqipërisë kishte formuluar një studim të ngjashëm për bashkimin e trojeve shqiptare. A mendoni se një ide e tillë është e mundur, mund të materializohen dhe si? Absolutisht nuk eshte e re. Por absolutisht nuk eshte e re as Platforma e Akademise se Shkencave e vitit 1998. Shqiperia natyrale fillon qe ne Lidhjen e Prizrenit, vazhdon me Platformen e qeverise se Vlores 1912, vazhdon me Konferencen e Bujanit ne dhjetor janar 1944 qe parashikoi bashkimin e Kosoves me Shqiperine, ka vazhduar me vone me dhjetra e dhjetra organizime te tjera deri me sot. E reja eshte fryma masive probashkimit kombetar, e sintetuzuar ne sondazhe nderkombetare dhe dokumente kushtetuese. Po ju sjell disa shembuj: Para disa muajsh, nje organizate prestigjioze nderkombetare, Gallup Internacional ne nje nga sondazhet e saj beri publike keto shifra: Ne Kosove, mbi 81 perqind e shqiptareve duan bashkim me Shqiperine, ne Shqiperi, 63 perqind e shqiptareve duan bashkim me Kosoven, ne maqedoni 53 perqind e shqiptareve duan bashkim me Shqiperine. E dyta: Bashkimi i shqiptareve ne nje shtet eshte edhe nje detyrim kushtetues. Ne Kushtetuten e Shqiperise, ne preambulen e saj, pranohet si legjitime aspoirata e bashkmit kombetar te shqiptareve. E treta, sot shqiptaret ne Shqiperi fes-

SHQIPERIA NATYRALE PO NDERTOHET HAP PAS HAPI, TASHME NGELET VETEM SHPALLJA ZYRTARE E SAJ
5) Edhe pse ju pretendoni se SHN do të sjellë stabilitet dhe mund të materializohet me mjete paqësore, kjo nënkupton një ndryshim në status quo të pranishëm të Ballkanit. Historikisht, ndryshimet në status quo janë të thella dhe janë arritur nga luftëra si në rastin e Gjermanisë , Greqisë duke u referuar disa shembujve , edhe së fundmi në rastin e Kosovës. Sa realist është realizimi i SHN nëpermjet dialogut me fqinjët? A mendoni se ata do të pranojë një dialog të tillë? Ballkani eshte ne procesin e nje statukuoje te re., te nje riformatimi te ri. Sot ky rajon qe quhet Ballkan ka nje statukuo te lekundur, te coroditur. Pasoje e kesaj statukuoje ka qene edhe formulimi se ky rajon eshte nje FuciBaruti. Platforma e Shqiperise natyrale synon tja heqe kete emertim, ta shndrroje ne Oaz Paqeje dhe prosperiteti. Ne te kaluaren ndryshimi i kufijve gjithmone eshte bere jo vetem me dhune, por edhe me ndihmen e sentences qe e Drejta e forces zgjidh gjithshka. Perse u mblodh Konferenca e Londres ne 16 dhjetor 1912? U mblodh per te zgjidhur mosmarreveshjet midis fuqive fituese se luftes se dyte ballkanike, Greqise, Serbise, Rumanise, Rumanise dhe pales humbese qe ishte Turqia. Si perfundoi kjo Konference? Duke kenaqur palet fituese, duke ju dhene atyre teritore te tjera. Qe nuk ishin asgje tjeter vecse teritore shqiptare. Kete nuk e them une kete e thote nje nga pjesmarresit e kesaj conference, ambasadori francez Pol Kambon. Ne librin e tij Korespodenca, ai thote se Konferenca e fituesve u mblodh sot….Kiderlen(Ministri I jashtem gjerman) mori drejtimin e ceshtjeve ballkanike…. Dhe pas perfundimit te Konferences, Kambon shprehet se: Ballkaniket tane iken te gjithe nga Londra..por mbeten ceshtjet me te renda sipas pikpamjes tone: Kufijte e Shqiperise, Ishûjt e Detit Egje..(Paul Cambon, Correspondance, vellimi trete, faqe 31, 50, botimi Grasset, 1946 Paris? Kjo logjike veproi pergjate nje shekulli. Me kete logjike, Gjermania u nda ne dy pjese, me kete logjike u krijuar ish-Jugosslavia. Por pas viteve 90, shembja e komunizmit solli nje ere te re, ate te demokracise. Bashkimi i Gjermanise pa lufte ishte jo thjesht rikthimi i drejtesise por edhe nje frymezim per te gjithe kombet e tjere. Ne kete ere u perfshi edhe rajoni i ballkanit, megjithse ne fillim me lufte te pergjakshme. Ndersa sot, ne te gjithe pohojme se rajoni jone dhe vendet qe bejne pjese ne te qeverisen nga regjime demokratike. Atehere, sa kohe qe thuhet keshtu dhe sa kohe qe kjo eshte e vertete, do te thote se asnje problem nuk eshte tabu. Pra edhe Shqiperia natyrale nuk eshte tabu. Rendesi ka rruga qe ndjek. Sa kohe qe kjo rruge

tojne si Feste Kombetare daten 28 nentor e cila perkon me shpalljen e pavarsise ne 28 nentor 1912, kur u shpall pavarsia e Shqiperise natyrale. Dihet qe kjo nuk u njoh nga Konferenca e Londres e cila e coptoi ne pese pjese kombin shqiptar. Ka nje detaj shumkje interesant, festimi i 28 nentorit nga te gjitha regjimet qe kane qene ne Shqiperi püergjate nje shekulli, tregon se ata nuk e njohin Konferencen e Londres, por njohin Shqiperine natyrale te Vlores. 3) Në librin tuaj në mënyrë të qartë ju i referoheni fazave që do të çojë në SHN(Shqiperia Natyrale). A është zbatuar ndonjë nga këto faza deri tani? Po, jane 7 faza te cilat do perfundojne deri ne vitin 2015. Faza e pare qe eshte bashkimi i Kosoves me Shqiperine ka filluar te realizohet. Ju e dini se ne Kosove u zhvilluan zgjedhjet parlamentare te 12 dhjetorit dhe tashme ne Parlament kemi dy forca politike qe kane ne program bashkimin e Kosoves me Shqiperine Levizja Vetvendosje dhe Levizja per Bashkim. Te dyja bashke do te kene ne Parlament afer 16 deputete. Nuk jane pak, ata do te artikulojne ne cdo seance parlametare bashkimin e Kosoves me Shqiperine. Ne zgjedhjet e ardheshme qe duket se do zhvillohen shpejt ne Kosove, do te jene force e pare üpolitike. Mendoni per nje cast qe 15 deputete nga Kosova te vijne ne Tirane dhe te kerkojne zyrtarsisht bisedime me Tiranen per bashkim me Shqiperine? Nuk do ti prese presidenti i Shqiperise, kryeministri i Shqiperise? E pamundur, do ti presin, ne fillim do

hezitojne, por duke njohur frymen pro Shqiperise natyrale, nuk do ti kundershtojne. Prandaj do te vijme tek viti 2012 kur forcat probashkimit ne Parlament te Kosoves do jene shumice Kur edhe do te shpallet Konfederata Shqiperi Kosove ne 28 nentor 2012, shpallje qe do te perkoje me 100 vjetorin e shpalljes se Shqiperise natyrale 4-Në realitet SHN perceptohet si një kërcënim serioz nga mediat në vendet fqinje, si një nacionalizm centrifugal që do të shkaktonte një efekt domino në rajon, komenti juaj për këtë ... Pyetje e sakte. Po ju sjell disa shembuj: Lista per Shqiperi natyrale u shpall zyrtarisht ne 30 tetor 2010 ne pranione e njemije shqiptareve ne Tirane. Deri me tani, per kete ngjarje jane shkruar mbi 320 analiza, komente, lajme, deklarata nga mediat fqinje, politikane, profesore te se drejtres nderkombetare, Nga analiza qe ju kam bere ketyre deklarimeve me rezulton se fqinjet e shqiptareve tashme e pranojne perhapjen e kesaj ideje ne mbare mjedisin shqiptar. E dyta: Kush eshte prononcuar? Eshte prononcuar Presidenti I Maqedonise Ivanov, Presidenti I Malit te Zi Vujanovic, Kryetari I Partise rsikale serbe Nikolic, Kryetari I LPD serbe Cedo Jovanovic, Nenkryetarja e PD serbe Jelena Trifan. Ministry I pushtetit local serb Markovic etj. Jane prononcuar mediat kryesore si Blic, Vijesti, Glas Javnosti, Dnevni Avaz, Elefeteritipia, Kathimerini, Vecernije Novosti, Dan, Slobodna Dalmacija, Dnevni, Fonet, Tanjug, Kurir, Politika, Danas, Europa e Lire, etj etj. Natyrisht te gjithe kane shprehur shqetesim dhe

mospranim. Por realisht askush nuk ka sjelle asnje fakt pse Shqiperia Natyrale nuk duhet te ekzistoje. Realisht te gjithe kane pranuar se tashme ne mbare kombin shqiptar ekziston kjo fryme. Dhe tze gjithe bashke jane shume te shqetesuar per ate qe eshte e vecanta e Platformes se Shqiperise natyrale, karakteri paqesor I saj. Atehere kjo me jep te drejten te them se Shqiperia Natyrale eshte faktori kryesor I paqes dhe stabilitetit ne Ballkan. Kush nuk e pranon ate, nuk pranon Pellumbat e Paqes por mendon per Shigjetat e Luftes. Dhe le te vijme tani tek fundi i pyetjes suaj qe ju e konsideroni efekti Domino. Shqiperia natyrale nuk sjell efekt domino ne rajon. Pse? Sepse ne rajon nuk ka asnje komb tjeter I cili pergjate te gjithe kufirit te Shqiperise aktuale te jete I kufizuar me vehten e tij, pr ate kete fqinj vetveten. Me konkretisht: Kur kalon Hanin e Hotit qe lidh Shqiperine me Mali I Zi, futesh perkoheshisht ne teritor shqiptar qe eshte Tuzi, kur kalon Qafen e Morines qe lidh Kosoven me Shqiperine, do kalosh ne teritor shqiptar, kur kalon Hanin e Elezit qe lidh Kosoven me maqedonine do kalosh ne teritor shqiptar. Kur kalon Qafen e Botes qe lidh Greqine me Shqiperine do kalosh ne teritor shqiptar, kur kalon Qafen e Thanes qe lidh Maqedonine me Shqiperine do kalosh ne teritor shqiptar. A ka ndonje komb tjeter ne rajon te kete kete dukuri? Jo, asnje komb. Atehere ku eshte efekti domino? Asgjekundi. Efekti Domino ekziston thjesht per te trembur ata qe nuk e dijne realitetin e rajonit ose qe duan ta fshehin ate.

Interviste
eshte paqesore dhe demokratike, eshte e pranueshme. Dhe fqinjet do ta pranojne nje gje te tille. Po nuk e pranuan atehere do te thote se nuk jane demkorate, se jane nacionaliste dhe ultranacionaliste. Cfare thote Platforma e Shqiperise natyrale: Dialog me kedo, Dialog per cdo gje. Kush ka frike nga dialogu, ka frike nga e verteta. Per shembull: Ne vitin 1913, qyteti I Selanikut sipas Pol Kambonit banohej nga 75 mije cifute, 25 mije greke dhe 12 mije kombesi te tjera. (Paul Cambon, Correspondance, vellimi I 3, faqe 46, Grasset 1946) Ne ate kohe Unioni per Progres donte ta shpallte Selanikun kryeqytet te Maqedonise se Vogel. Sot Selaniku ka nje shumice derrmuese greke dhe vetem 1 mije cifute. Ndersa sipas memorandumit te Qeverise se Vlores, krahina shqiptare e Camerise kishte ne vitin 1912, mbi 75 mije shqiptare te shtrire qe nga Reshadija(Igumenica deri ne Filat e Margellec). Une dua te di si shqiptar: Ku jane keta qindra mijera shqiptare sot. Tjeter: Konferenca e Potsdamit e vitit 1945 mori nje vendim lidhur me pakicat kombetare. Sipas vendimit, pakicat kombetare qe kishin bashkepunuar me fashizmin duhet te deportoheshin nga trojet e tyre. Me perjashtim te shqiptareve te Kosoves, bullgaromaqedoneve te maqedonise dhe shqiptareve te Camerise. Por shteti grek e shkeli kete vendim dhe i deportoi shqiptaret e Camerise nga trojet e tyre. Atehere, ne bisedime une do ti kerkoj Greqise te riparoje fajin qe ka bere ose ne te kunderten do ta padis ne organizmat nderkombetare se ka shkelur vendimet e nje konference te firmosur nga ishpresidentet Truman, Stalin dhe ishkryeministri Etli. E njejta llogjike do te perdoret edhe me Maqedonine apo me Serbine. 6) Bashkëjetesa e Shqiptarëve dhe Maqedonasve ka qenë në përgjithësi paqësore me pauza të shkurtra trazirash. Cila besoni ju se do të jetë e ardhmja e Maqedonisë? Bashkejetesa e shqiptareve ne Maqedoni ka qene paqesore vetem atehere kur shqiptaret kane pranuar te jene qytetare te dores se dyte. Ndersa kur shqiptaret kane kerkuar te jene te barabarte, bashkejetesa ka qene e trazuar deri edhe me kryengritje sic ndodhi ne vitin 2001. Maqedonia do te kete te ardhme vetem kur shqiptaret te bashkohen me Shqiperine natyrale. Deri atehere, Maqedonia do jete nje shtet, pa te ardhme, pa perspektive. Edhe sot qe po flasim, shqiptaret ne Maqedoni vazhdojne te jene qytetare te dores se dyte. Po ju sjell disa shembuj: Sot shqiptaret ne maqedoni nuk kane ligj te perdorin Flamurin Kombetar, ai u anullua ne vitin 2007. Sot shqiptaret ne maqedoni, nuk kane te drejten e nje feste shteterore. Maqedonia si shtet ka 6 festa shteterore, por asnje nuk perkon me histori shqiptare, ne te kunderten, ata jane te barazuar lidhur me festat me serbet me turqit etj qe jetojne ne maqedoni. Marreveshja e Ohrit, ishte nje marreveshje qe shpetoi Maqedonine nga shperberja. Por shikoni se cfare ndodh, Caktohet nje zevendes kryeminister per zbatimin e saj dhe ai gjithemone eshte shqiptar. Nenteksti eshte i qarte: Po ju japim nje lemoshe, po i ndrojme kursin Marreveshjes, po e trajtojme ate thjesht si nje leshim ndaj shqiptareve. Ndersa lidhur me te ardhmen e Maqedonise, le te analizojme vetem te ashtuquajturin problem te emrit te saj. Ka mbi nje dekade qe emri i Saj nuk pranohet nga Greqia. Por Greqia eshte antare e BE. Atehere edhe BE eshte dakord me Greqine lidhur me mosmarreveshjet mbi emrin. Cili eshte konkluzioni qe del? Problemi I emrit eshte thjesht nje pretekst, eshte nje mbulese. Thelbi I problemit eshte se bashkesia nderkombetare akoma nuk di se cfare te beje me kete shtet. Pse e them kete? Sepse po te ishte thjesht problemi I emrit, me gjendjen e rende ekonomike qe ka Greqia, BE e kishte fare te lehte ti thoshte qeverise greke: Ose zgjidh problemin e emrit ose nuk ke ndihma per te dale nga kriza. Por BE nuk ja thote, domethene se akoma nuk ka vendosur, se akoma nuk di se cfare te beje. Nga ana tjeter BE e di se shqiptaret ne maqedoni pas Konfederates Shqiperi Kosove do kerkojne dhe do te arrijne shkeputjen dhe bashkimin me Shqiperine. Nga ana tjeter eshte nacionalizmi maqedonas I cili sa me keq I ka punet, aq me agresiv behet. Shkoni te shikoni realizimin e Projektit Shkupi 14. Do gjeni monumentin e Goce delcevit I cili ishte nga fshati Kokushi afer Selanikut me nene turke te quajtur Sulltane dhe baba te krishtere te quajtur Nikolle, do gjeni monumentin e Jane Sandanskit ose sic quhehj Cari I Pirinit, I cili eshte nga Maqedonia e Pirinit ne Bullgari, ku sot ka edhe nje qytet turistik me emrin e tij, Sandansk. Pra nje shtet, I krijuar fillimisht si Republike socialiste jugosllave e Maqedonise, I bere shtet ne 1991, sot kerkon te pervehtesoje historine dhe kulturen e fqinjeve sepse eshte pa histori dhe pa kulture. Eshte ndoshta shteti me te ardhmen me te zymte ne rajon. Sot per sot kete zymtesi e mbulon deficenca intelektuale dhe politike e politikaneve shqiptare. Neser, do te jete ndryshe, do te dale lakuriq para BE dhe gjithe bashkesise nderkombetare. Neser edhe kjo krijese artificiale do te bjere. 7) Lidershipi politik shqiptar nuk përkrahë përpjekje e tilla për ndrzshim të kufinjëve në rajon, në të kundërtën prioritet për Tiranën ka qenë integrimi në BE. Në këtë aspekt, a nuk bie në e kundërshtim ideja e SHN me procesin e integrimit në BE? Për ta qartësuar, a nuk është paksa jo realiste nga njëra anë të aspirojmë integrimin në BE dhe në anën tjetër të pretendojmë territorin e një vendi të BE-së si Greqia për shembull? Ideja e shqiperise natyrale, jo vetem qe nuk bie ne kundershtim me integrimin ne BE, por eshte parakusht i ketij integrimi. Pse? Sepse BE eshte bashkim kombesh, por nuk eshte bashkim vilajetesh neootomane. Gjendja e sotme shteterore e kombit shqiptar i perngjan vilajeteve neootomane te shekjullit te 21-te. Ne menyre figurative sot kemi Vilajetin e Tiranes, te Prishtines, te tetoves. A mund te integrohen vilajetet? Atehere Platforma e shqiperise natyrale ju ofron nje organizim te ri shteteror te ngjashem me ate te te gjithe shteteve te Europes dhe te vete rajonit, Shqiperine natyrale. Prandaj edhe vete BE shume shpejt do te jete perkrahese e Shqiperise natyrale. Ndersa sa per lidershipin shqiptar, mund tju them se ka midis tyre qe preferojne statukuone e vilajettit si pasoje e ndikimeve te Beogradit apo Athines. Por ka edhe nga ata qe megjithse nuk flasin punojne per bashkimin e shqiptareve. Cfare eshte rruga Durres-Prishtine? Eshte rruga e shqiperise natyrale. Cfare eshte deklarata e kryeministrit Berisha kur e konsideroi Konferencen e Londres si nje traktat famekeq? Eshte pranimi ne heshtje i Shqiperise natyrale. Ju permendet Greqine si nje vend antar i BE? Po mire, cfare jane 75 mije cifutet qe u shperngulen nga Selaniku, duke ju dorezuar nje pjese edhe nazisteve gjermane nga shteti grek? Cfare eshte gjenocidi ndaj shqiptareve te Camerise dhe shkelja e Konferences se Potsdamit nga shteti grek? Cfare eshte pranimi i Qipros si vend antar i BE, kur ajo eshte ende e ndare ne dy pjese? Me falni por BE nuk eshte e Bukura e Dheut. Vazhdoj akoma me Greqine, sot tonin e jetes politike ne Greqi e japin ultranacionalistet e LAOS, nacionalistet e Demokracise se Re dhe nacionalistet e moderuar te PASOK. Po vazhdoj akoma: PASOK do te thote: Levizje socialiste mbaregreke, pra nje e majte nacionaliste, PASOK u krijua nen shembullin e partive nacionaliste arabe Baath, te Sadam Hyseinit, Hafez El Asadit dhe Gamal Abdel Naserit. E megjithate, Greqia eshte antare e BE. Pse te mos jete Shqiperia Natyrale qe nuk ka asnje nga historite e mesiperme te Greqise? Cfare do te thote Shqiperi Natyrale ne kuptimin politik? Do te thote te kesh organizimin poltik qe ka Greqia, Hollanda, Serbia, Italia etj etj. 8)Është që lidershipi politik shqiptar i përgatitur për një përpjekje të tillë? Ka pikëpamje të ndryshme për çështjen shqiptare midis vetë shqiptarëve. Në një rast të tillë, disa udhëheqës politikë dhe ministra qeverish (veçanërisht në Kosovë dhe në Maqedoni), do të humbasin pozicionet e tyre aktuale. Pjesa mediokre e ketij lidershipi nuk eshte dakord. Per nje arsye te thjeshte, ata e kane me kollaj te sundojne ne nje pjese, ne vilajetin e tyre se sa ne nje shtet modern shqiptar ku per shkak te mediokritetit nuk do te ishin ne poltike. Por e para ata jane nje pjese, e dyta ata nuk jane kombi shqiptar. Neqoftese poltika rajonale dhe europiane merret me ata, do te thote se edhe ajo eshte shndrruar ne poltike neootomane. Ndersa lidhur me pikpamjet per ceshtjen shqiptare, natyrisht qe ka edhe pikpamje te tjera, vecanerisht ne mesin e disa politikaneve ne Tirane, Prishtine apo Shkup, ashtu sic ka edhe tek fqinjet tane apo edhe ne Bruksel. Por argumentete tyre nuk jane fakte, por thjesht deklarata politike apo mosperfillje. Ja disa prej tyre: Na thone se kombi shqiptar nuk ka nevoje te bashkohet por duhet te ndjeke shembullin e Gjermanise, Zvicres dhe Austrise. Eshte nje teze kunderhistrike dhe kundershqiptare. Eshte kunder historike sepse kur ne vitin 1291, perfaqesuesit e kantoneve te Urit, Shwycit dhe Untervaldenit vendosen themelimin e e Konfederates Helvetike, ne Gjermani jetonin akoma fise gjermane, por jo shtet. Kur Austria ne vitin 1815, pas disfates se Napoleonit u be kreyqendra e Koncertit te Vienes duke u dhene tonin per gati nje shekull marredhenieve nderkombetare, Gjermania akoma nuk ishte e bashkuar. Ndersa ne 28 nentor 1912, ata politikane shqiptare qe u mmblodhen ne Vlore, ishin jo vetem nga gjithe hapsira e kombit shqiptar, por edhe shpallen pavarsine e Shqiperise natyrale, qe shtrihej ne 4 vilajetet e atehershme otomane. Por modeli qe na serviret eshte edhe kundershqiptar. Konferenca e Londres e vitit 193, i coptoi shqiptaret ne 5 pjese, mbi bazen e llogjikes koloniale, duke shperblyer me teritore shqiptare shtetet fqinje qe u konsideruan fitimtare te Luftes ballkanike apo qe kishin mbeshtetjen e kesaj apo asaj fuqie te madhe. Por a ka nje model europian qe duhet t5e ndiqet edhe per Kombin shqiptar? Ka, dhe eshte shume i fresket. Dhe ky eshte shembulli gjerman. Gjermania ne vitin 1945 u nda ne kater pjese dhe me vone ne dy pjese per te kenaqur fitmtaret e Luftes se dyte boterore. Pas 45 vjetesh, kjo padrejtesi koloniale mori fund dhe Gjermania u bashkua. Ky eshte shembulli qe vlen edhe per kombin shqiptar. Perndryshe, kemi te drejte te pohojme se perballe kombeve dhe ceshtjeve te tyre kombetare, bashkesia nderkombetare aplikon dy standarte. Segmente te ndryshme te BE shprehen se ne rastin e Gjermanise kjo ndodhi pasi Gjermania Perendimore e kishte sanksionuar ne Kushtetute bashkimin kombetar. Po edhe ne Shqiptaret e kemi te sanksionuar ne Kushtetute bashkimin kombetar, bile ne Preambulen e saj. Dhe kete Kushtetute pasi e miratuan shqiptaret e konsideruan te drejte edhe juristet e nderuar te Komisionit te Venecias, edhe ekspertet e NATO. Na thone se tani qe po shuhen kufijte, nuk ka nevoje te bashkohen shqiptaret. Shuarja e kufijve, nuk e ezauron bashkimin e shqiptareve, perkunder e shtron si imperativ te dores se pare. Sa me shume shtohet qarkullimi I lire I njerezve, aq me shume lind nevoja e forcimit te shteteve ne teritoret e te cilave ndodh ky qarkullim. Dhe kjo per te garantuar cilesine e ketij qarkullimi te lire dhe per te parandaluar kaosin dhe rremûjen. Sa me shume shtohet qarkullim i lire i ideve nga nje vend ne tjetrin, aq me shume forcohen identitetet kombetare, te vendeve te ndryshme. Dhe kjo per arsyen e thjeshte se qarkullimi i lire i ideve nuk do te thote shuarje e identiteteve nacionale, por perkundrazi forcim I tyre. Sa me shume shtohet qarkullimi I lire I mallrave, aq me shume po behen perpjekje per forcimni dhe perkrahjen e asaj qe quhet sipermarrje kombetare. Globalizem nuk do te thote kaos, por rregull, diversitet identitetesh nacionale, qe japin e marrin me njeri tjetrin, pa u tjetersuar njeri tek tjetri. Njerezit levizin te Lire ne gjithe Europen, por trojet mbeten ety ku jane, shtetet aty ku jane, kombet aty ku jane. Nuk ka shuarje kombesh, por emancipim dhe civilizim te tyre. Dhe elementi I pare I civilizmit te nje kombi eshte e drejta e tij per tu bashkuar. Nga ky rregull universal nuk kane pse te bejne perjashtim shqiptaret. Prandaj ata duhet te bashkohen dhe do te bashkohen ne nje shtet te quajtur Shqiperi Natyrale.

faqe 15
Lista per Shqiperi natyrale u formua zyrtarisht ne 30 tetor 2010 ne Tirane ne nje takim me mbi 1 mije shqiptare te ardhur qe nga Presheva deri ne Paramithi si nje levizje mbarekombetare qe bashkon shqiptaret te cilet duan bashkimin kombetar me mjete paqesore. Ajo deri me tani ka mbi 127 mije nenshkrues nga mbare hapsira e kombit shqiptar plus diasporen, ku vendin kryesor e zene Shqiperia, Kosova dhe maqedonia. Lista per Shqiperi natyrale pranon parti politike, shoqata dhe individe qe pranojne bashkimin kombetar. Per shembull, ne zgjedhjet e 12 dhjetorit ajo mbeshteti disa nga kandidatet per deputete ne Kuvendin e Kosoves, te cilet kane fituar votat e mjaftueshme. Te njejten gje do et beje edhe ne maqedoni, Shqiperi etj. 10) A keni ndonjë lidhje me partitë politike shqiptare në vendet fqinje dhe nëse po, cilat janë ato? Natyriisht qe po. Kemi lidhje dhe perkrahje nga deputete te partive poltike shqiptare ne maqedoni, kemi lidhje me tre parti poltike ne Lugine te Presheves te cilat moren pjese ne shpalljen zyrtare te Listes se shqiperise natyrale ne 30 tetor ne Tirane, kemi lidhje dhe bashkepunim te ngushte me dy parti politike ne Kosove Vetvendosja dhe Levizja per bashkim te cilat tashme jane ne Paralamentin e Kosoves, kemi lidhje me deputete te PDK ne Kosove te drejtuar nga Thaci, te AAK te drejtuar nga Haradinaj te cilet jane dakord me Platformen e Shqiperise natyrale. 11) Për sa i perket mbështetjes nga bashkësia ndërkombëtare,cilat kanë qenë reagimet nga komuniteti ndërkombëtar nëse ka pasur ndonjë reagim deri tani? Deri me tani, bashkesia nderkombetare nuk e ka kundershtuar Platformen e Shqiperise Natyrale. Moskundershtimi do te thote pranim. Ndersa lidhur me mbeshtetjen mund tju them nje shembull domethenes. Ne fushaten e koalicionit te levizjes Vetvendosje ne Kosove, mori pjese nje nga personazhet me te njohur poltike amerikane ne Kosove, Wiliam Walker. Ne nje nga deklarimet e tij ai u shpreh se cfare te keqe ka neqoftese Kosova bashkohet me Shqiperine. Sot per sot mjafton kjo mbeshtetje. Ne gjuhen e diplomacies moskundershtimi konsiderohet pranim. 12-Z. Danaj, a janë shqiptarë duke ndërtuar të ardhmen e tyre me idenë e një zgjidhje përfundimtare të çështjes shqiptare? Është kjo ide një utopi apo një vizion? E ardhmja e shqiptareve, eshte bashkimi ne nje shtet te vetem, krijimi I shtetit modern ne vend te vilajeteve neootomane. Kjo nuk eshte as utopi, po tashme nuk eshte as edhe Vizion. Eshte nje problem i shtruar per zgjidhje. Shqiptaret nuk kerkojne asgje me shume se te tjeret, vetem kerkojne te jene si te tjeret. Shqiperia natyrale eshte nje oferte per paqe qe ju serviret fqinjeve dhe BE. Jam i sigurte se shume shpejt fqinjet dhe BE do ta mirepresin kete oferte. Paqen e duan te gjithe, pavarsisht nga madhesia e shtetit apo sasia e parave.

9) Në Tetor 2010 keni krijuar një listë të përkrahësve, Lista e Shqipërisë Natyrale. Kush janë këta përkrahës? A është kjo listë një parti e re politike dhe nëse po do të mundoheni te realizoni qëllimin e SHN në zgjedhjet e ardhshme?

kulture
K

faqe 16

NGA GJEKЁ GJONLEKAJ
as Skënderbeut, personaliteti më i spikatur i kohës së tij ishte Lekë Dukagjini. Për 25 vjet Skënderbeu e mbrojti fuqishëm Shqipërinë kundër sulmeve të furishme të turqve, dhe kontributi i tij ushtarak nuk do të harrohet. Bëmat e tij janë të përmbledhura në thënien angleze: “shpata e Skënderbeut kёrkon krahun e Skënderbeut "Edhe pse Leka ishte gjithashtu një luftëtar i shkallës së parë dhe luftuan me Skënderbeun për të sprapsur pushtuesit, ai mbahet mend më shumë si pionier i nxjerrjes së ligjeve. Ishte ai që kodifikoi ligjin tradicional të pashkruar të Shqipërisë së Veriut, që besohet nga shumë autoritete të jetë ligji ekzistues më i vjetër në Europë. Kanuni i Lekë Dukagjinit, ose Kodi i Lekë Dukagjinit qeverisi malësitë për afër 500 vjet, edhe pse ai nuk ekzistonte në formë të shkruar deri në vitin 1933. Kjo vërtetë është një vlerësim i lartë për personalitetin e Lekës.

P

KANUNI I LEK DUKAGJINIT, MË I VJETRI NË EUROPË
DHE SKËNDERBEUT DISA LIGJVËNËS TЁ FAMSHËM Në vitin 621 para Krishtit, ligji gojor i Athinës u kodifikua nga një fisnik me emrin Drako, i cili e hoqi interpretimin e tij nga duart e aristokratëve. Për më tepër, ai vuri kompetencat për krimin nën shtetin, në vend të duarve të një fisi apo familjeje. Megjithatë, ligjet e tij, nuk ishin shumë popullorë sepse ishin shumë të ashpra, dhe një kritik mendohet të ketë thënë se kodi është shkruar jo me bojë, por në gjak. Një tjetër athinas, Soloni (640-559 para Krishtit) i njohur si një nga "Shtatë të Urtët e Antikitetit", u porosit që të rishikojë ligjet dhe shpalli të famshmen Kushtetutë Soloniane. Ligji romak mbeti i pashkruar deri nё vitin 449 para Krishtit kur u miratua Ligji i Dymbëdhjetë Tabelave. Megjithatë, një nga emrat më të famshëm në historinë e jurisprudencës është perandori Justinian, shqiptar "i pagdhendur", i cili nga 527-565 drejtoi Perandorinë Lindore. Nën Justinianin u bë mbledhja më e plotë e ligjeve romake nën emrin Corpus Juris Civiliis, duke ruajtur kёshtu thesaret e jurisprudencës së lashtë. Për më tepër, Corpus Juris Civiliis është edhe baza kryesore e ligjeve moderne civile në botën perëndimore. GRINDJE MIDIS LEKËS Historia e Skënderbeut është vënë në dispozicion të lexuesit në anglisht përmes studimit të thellë të Kryepeshkopit Noli, “George Castrioti Scanderbeg”. Biografia e Lekë Dukagjinit ende mbetet për t'u shkruar, sepse deri tani fama e tij ka qenë e kufizuar kryesisht në malësitë shqiptare. Megjithatë këto janë disa fakte të njohura interesante në lidhje me këtë njeri dinamik. Para së gjithash familja e tij, Dukagjini apo Duka Gjin, ishin paria më e fuqishme e Shqipërisë së Veriut. Edhe pse Leka dhe Skënderbeu ishin fqinj, të dy burrat nuk ishin tamam miq. Për një kohë, një grindje ekzistoi mes tyre, dhe shumë kishin frikë se armiqësia në mes të dy burrave mund të çonte në luftë civile. Pajtimi mes tyre u realizua nga Peshkopi i Drishtit me urdhër të Papës në fuqi. Siç është e regjistruar nga Kryepeshkopi Noli, Leka morri pjesë në rrethimin e Krujës, në të cilën turqit u thyen, dhe ishte këshilla e tij, dhe jo e Skënderbeut, që mbizotëroi në mesin e parisë që të mos lejonin ushtarët e dorëzuar turq të largoheshin për në atdheun e tyre të paarmatosur. Megjithatë, kur Skënderbeu vdiq ishte Leka që thirri nekrologjinë, “njoftim për të katër erërat vajtime shurdhuese dhe zemër-thyerëse në mënyrë që e gjithë Shqipëria të mund ta dëgjonte lajmin.” LEKA SHPALL LIGJET Pushteti i Lekës, thuhet, zgjaste deri në jug në qytetin e Lezhës, e cila u bë kryeqytet i tij. Atje ai mblodhi krerët e maleve në parlament që të formulonte ligjet e tij. Edhe vetë Skënderbeu personalisht, ishte në mesin e deputetëve të cilët peshonin argumentat e çështjeve të ndryshme të paraqitura nga Leka. Thuhet se njëherë të dy liderët, në fillim nuk u pajtuan dhe më vonë ranë dakord në parimin se të gjithë njerëzit janë të barabartë perpara ligjit. Kështu paraqitet një legjendë në librin e Margaret Hasluck “Ligji i pashkruar në Shqipëri.” Në një rast Lek Dukagjini kishte ardhur me ftesën e Skënderbeut për të diskutuar në Asamblenë e Përgjithshme të të gjitha fiseve të vendit mbi disa gjakmarrje. Skënderbeu kundërshtonte parimin “një jetë për një jetë” me arsyetimin se jo të gjithë njerëzit janë të barabartë; gjaku i një njeriu fizikisht te aftë ishte i ndryshëm nga ai i një të dobëti. Megjithatë, me sugjerim e Lekës, ai pyeti nënën e tij, në besë, se çfarë lloj njeriu kishte qenë babai i tij. Kur mësoi se ai kishte qenë i dobët, Skënderbeu në Kuvendin e ardhshëm ra dakord për parimin e barazisë”. KODI I QËNDROI KOHËS

KODI I HAMMURABIT Është historikisht e saktë të thuhet se me zhvillimin e njerëzimit u zhvillua nevoja për ligjet dhe rendin. Në shoqëritë primitive, megjithatë, ligji duhej të trashëgohej nga tradita gojore, dhe drejtësia përsosej sipas zakoneve fisnore. Shumica e krimeve dhe ankesave zgjidheshin nga vetë njerëzit, dhe gjakmarrjet midis familjeve ishin në rend të ditës. Me përparimin e qytetërimit vënia e drejtësisë u mor nga duart e individëve dhe ligjet u kodifikuan dhe u përcaktuan me shkrim. Ligji më i vjetër i shkruar në ekzistencë është Kodi i Hammurabit, i formuluar nën mbretin e famshëm të Babilonisë me atë emër i cili ka jetuar rreth 2100 para Krishtit.

Pas disfatës së Shqipërisë, turqit nuk mundën t’i nënshtrojnë njerëzit e malësisë. Ndërsa pjesa tjetër e Shqipërisë qeverisej, pak a shumë, në përputhje me ligjet e Perandorisë turke, veriu i Shqipërisë për afër pesë shekuj ka qenë i qeverisur nga Kodi i Lekë Dukagjinit, të cilin malësorët e mbajnë aq të shenjtë sa Shkrimin e Shenjtë. Ligjet e Lekës kanë qene ne fuqi imtësisht në të gjitha fazat e jetës në malësi, duke përfshirë edhe gjakmarrjen dhe martesat. Në to, gjithashtu, bëhet thirrje vetëm për dy dënime: gjobën dhe djegien e shtëpisë së fajtorit. Dënimi me vdekje ishte i panjohur. Edhe pse primitive, ligjet ishin të bazuara në idealet e nderit dhe të vdekjes heroike, dhe në lidhje me këtë, është interesante të theksohet se shumica e këngëve popullore shqiptare kanë origjinën në veri të Shqipërisë. Sipas studiuesve, mjedisi kulturor në të cilin ligjet u zhvilluan është i ngjashëm me atë të përshkruar në poemat homerike dhe sagat islandeze. Tipar negativ në lidhje me Kodin e Lekë Dukagjinit, megjithatë, është fakti se ai mbajti popullin e malësive në një gjendje të thellë të injorancës, aq të rëndë sa një antropolog i njohur ka deklaruar se “gjuha dhe zakonet i kanë kthyer ata në epokën e hekurit”. Nën Zogun, u bënë përpjekje për t’i zhdukur ligjet, dhe nuk ka nevojë të thuhet, ato nuk janë toleruar aspak nga regjimi komunist në fuqi. ME INTERES PËR STUDIUESIT Historikisht Kodi i Lekë Dukagjinit

është me interes të madh për studiuesit. Në vitin 1913, studiuesi Françeskan Shqiptar, Shtjefen K. Gjeçovi mblodhi nenet e kodit, të cilat u botuan pas vdekjes së tij në 1933, si “Kanuni i Lekë Dukagjinit”. Faik Konica ishte një nga shqiptarët e shquar i cili shkroi një hyrje të librit. Për një përshkrim të Shqipërisë së Veriut janë dy libra të admirueshëm shkruar nga Edith Durham – “High Albania” (1909) dhe “Disa Prejardhje, Ligje dhe Zakone Fisnore të Ballkanit” (1928). Të dyja këto vepra japin një informacion të shumtë mbi Kodin e Lekë Dukagjinit. Libri i fundit që ka dalë në këtë temë është ai i Margaret Hasluck, “Ligji i pashkruar në Shqipëri”, botuar pas vdekjes në 1954. Në diskutimin për rëndësinë historike të Kodit të Lekë Dukagjinit, J.H. Hutton, një antropolog britanik dhe redaktori i librit, bën deklaratën e mëposhtme: “Por ligjet zakonore shqiptare janë me interes të veçantë për atë që ne tani i kemi të shënuara me detaje kur ndodhi kalimi në nga faza thjesht zakonore me atë të ligjit të miratuar dhe të shkruar. ”Ndoshta, disa nga këto fakte mund të çojnë ndonjë student të Shqipërisë për të bërë kërkime të mëtejshme në një fazë kaq të rëndësishme të kulturës shqiptare. Shёnim: Ky studim pёr Kanunin e Lekё Dukagjinit ёshtё botuar anglisht nё gazetёn “Dielli” tё Bostonit mё 2 Mars tё vitit 1960, nё rubrikёn historike dhe letrare tё Vatrёs. Gazeta “Dielli” nuk shёnon autorin e kёtij shkrimi. Përpjekjet tona pёr tё verifikuar autorin deri tani nuk patёn sukses

kulture NGA SAMI ISLAMI

faqe 17

D

ihet se gjuha është organizëm i gjallë, e cila jeton, zhvillohet, pasurohet nga nga njerëzit që e flasin atë. Secila gjuhë ka një fond të caktuar të fjalëve. Po a thua ky fond do të jetë i mjafueshëm për atë gjuhë, pa pasur nevojë të marrë fjalë të reja nga gjuhët e tjera? Shkalla e marrjes apo e dhënies gjithmonë shkon në shpërpjestim me atë se cila gjuhë , në një etapë të caktuar të zhvillimit shoqëror e kulturor, ka qenë më mbizotëruese përballë tjetrës. Nga nevoja që ka gjuha disa fjalë shpesh merren nga ndonjë gjuhë tjetër, qëndrojnë aty, por shpesh, me zhvillimin e mëvonshëm të saj edhe mund të dalin nga përdorimi në atë gjuhë, madje mund të harrohen fare. Kësisoji ka ndodhur edhe me gjuhën shqipe. Historikisht në gjuhën tonë, për shkak të nevojës që kishte, janë futë fjalë të reja nga gjuhë të ndryshme, si nga latinishtja, greqishtja, turqishtja… Në kohën më të re edhe nga anglishtja e nga ndonjë gjuhë tjetër.

A MUND TË QUHEN FJALËT E REJA “HUAZIME”?

Po a ishin dhe a janë këto fjalë “huazime”, siç ndeshet shpesh ky term në gjuhësinë shqiptare? Kush i “huazoi” këto fjalë? Fundja si ka mundësi të huazohet fjala? Këtu qëndron edhe gabimi i këtij emërtimi, se fjalët, në fakt, nuk mund të huazohen por hyjnë në gjuhë si mjet shërbyes për t’u marrë vesh më mirë me njëri- tjetrin. Fjalët hyjnë spontanisht në gjuhë. Shtresa e gjerë popullore nuk lodhet shumë për atë se kjo apo ajo fjalë është apo s’është e burimit shqip. Me rëndësi është të merren vesh me njëri-tjetrin. Gjuhëtarët janë ata të cilët duhet të merren me ketë çështje, por sa po merren gjuhëtarët sot me këtë problematikë është çështje më vete. Sidoqoftë, pasi që jemi tek “huazimi”, le të shohim se si e shpjegon kuptimin e fjalës (emrit) “HUA,-JA”, “Fjalori i shqipes së sotme” , Tiranë , 2002, f.488: “HUA,-JA f. sh.-,-T. Para (të holla) ose diçka tjetër me vlerë që i merret a i jepet dikujt, për një kohë të caktuar dhe i kthehet përsëri. Hua shtetërore, I mori ( i dha i kërkoi) hua. Edhe emri “huazim” shpjegohet me: Veprimi sipas fjalëve HUAZOJ, HUAZOHET. Huazimi i fjalëve. Huazimi i librit. 2. gjuh. Fjalë a njësi tjetër gjuhësore , që janë marrë prej një gjuhe të huaj (po aty f. 489). Nga shpjegimi që na jep fjalori shohim se “huaja” përcakton diçka (çfarëdo qoftë ajo) që merret, por që pastaj duhet edhe të kthehet, por në shpjegimin vijues , “huazimi i fjalëve”, mbetet aty. Pra, çështja që del këtu është se fjalët nuk kthehen! Sipas vetë përkufizimit që është bërë nga vetë hartuesit e FShSsë del se huazimi është diçka që merret hua, pra, që të kthehet pas një kohe, por si është e mundur të huazohet diçka e të mos kthehet? Hartuesit e fjalorit edhe librin e kanë futur në rangun e fjalëve a njësive gjuhësore, të cilat, sipas fjalorit “huazohen” dhe nuk kthehen kurrë! Po libri kthehet, apo jo ? Problemi është që përkufizimi nën numrin 1. E kundërshton përkufizimin në numrin 2! Po ta shikojmë historikun e gjuhës shqipe do të vërejmë se kemi fjalë me origjinë greke , që janë përdorë dhe përdoren edhe sot në gjuhën shqipe si:

monizëm, nomad, ikonë, nikoqir, taksë etj. Të gjitha këto fjalë janë në fjalorin e gjuhës shqipe. Shumë mirë! A mund të quhen më këto fjalë “huazime”, kur përdoren në gjuhën shqipe me vite e dekada a ndoshta edhe me shekuj? Njësoj kemi edhe fjalë të tjera me origjinë latine, si: monitor, orator( për gojëtar), erudit, akceptoj investigoj, involvoj , prononcoj, okular (në fjalorin e 2002-ës është vetëm okulist), kamera, kancer etj. Nëse këto fjalë me origjinë nga gjuha latine, të cilat kanë përdorim të gjerë për një kohë të gjatë në gjuhën shqipe, atëherë as këto më nuk janë fjalë të “huazuara” nga latinishtja. Këto janë fjalë shqipe me origjinë nga latinishtja. Për disa nga këto fjalë dhe fjalë të tjera ka edhe fjalë shqipe për ato kuptime. Sigurisht fjala shqipe duhet të ketë përparësi por a mund të përjashtohen këto me një dekret nga gjuha si “të huaja”? Këtu duhet pasur kujdes të gjithë, e në rend të parë gjuhëtarët, sepse një e gjë e tillë do të ishte e pamundur. Ajo çfarë do të ishte më e logjikshme për gjuhëtarët do të ishte të sugjeronin fjalën e re shqipe, por duke e lënë atë fjalë si sinonim. Pas një kohe disavjeçare do të shihet se cila fjalë do të qëndrojë. Është krejt në rregull që për “orator” të përdoret fjala shqipe “gojëtar”, sikundër edhe për fjalët (foljet) akceptoj, investigoj, pronocoj, të përdoren fjalët shqipe “pranoj”, hulumtoj”, kumtoj . Kriteret , të cilat ndiqen nga gjuhët perëndimore lidhur me fjalët me origjinë të huaj janë shumë të qarta. Gjuhëtarët anglezë, p.sh. për ta kon-

sideruar një fjalë me origjinë të huaj, si të veten, përdorin këtë kriter: Ata caktojnë pesë pika të ndryshme gjeografike ku flitet gjuha angleze, vërtetojnë se e njëjta fjalë a është shkruar në këto pesë pika brenda pesë vitesh së paku pesë here. Dhe nëse është kështu ajo fjalë konsiderohet si fjalë angleze. Pas kësaj kohe ajo fjalë nuk trajtohet më si fjalë e huaj ose “huazim” siç ndodh në gjuhën shqipe, por ajo fjalë quhet fjalë e gjuhës angleze dhe futet menjëherë në fjalor. Disa fjalë me origjinë latine nga përdorimi shumë i gjatë i tyre në gjuhën shqipe (pothuaj në tërë trevat shqipare), edhe po të duash s’ke se i largon. Këto janë tanimë fjalë shqipe, por me origjinë latine. Nëse s’është kështu, atëherë si do t’i themi kamerës, kancerit, madje edhe kishës shqip? Edhe me origjinë turke kemi fjalët: xhep, tepsi, xhamadan, papuçe, bajrak (për flamur), adet (për zakon), “jo” (nga “yok”), kanape , xhezve, filxhan , çarçaf, çorapa , çardak , bardak (për gotë), penxhere (për dritare), minder, vezir, zabit (për officer), nizam (për ushtar) etj. etj. Duke e ndjekur këtë kriter, pra kriterin se këto fjalë ishin e disa janë edhe sot në përdorim thuaja në gjithë trevat shqiptare, shohim se gjuha i mban vetëm ato fjalë të cilat i nevojiten. Ato që s’i duhen i hedh jashtë. Fjalë të tilla, të cilat shqipja i kishte futë në leksikun e vet shekullor kishte plot , por po i përmendim vetëm disa. Sot dëgjohen shumë më rrallë fjalët: çardak , bardak , penxhere, minder, vezir, zabit, nizam etj. Por janë disa që jetojnë edhe sot në leksikun e

shqipes është pa kuptim të trajtohen si fjalë “të huazuara” nga turqishtja. A ka kuptim ne sot t’i quajmë “huazime”, ose fjalë turke, fjalët: “xhep”, “tepsi”,”xhezve” , ‘filxhan”, ‘çarçaf’, çorapa , jorgan etj.? Nëse do të trajohen si të tilla, si do t’u themi këtyre shqip? Është interesante të theksohet se edhe pjesëza mohuese ‘jo’, pra është me origjinë nga gjuha turke nga “yok”, që pastaj me kohë kjo –k fundore ra dhe mbet vetëm “jo” për fjalën shqipe “nuk”, e cila, si fjalë burimore shqipe, sot përdoret mjaft rrallë. Përdoret vetëm në disa të folme të shqipes, si tek shqiptarët e Maqedonisë: në rrethin e Tetovës, Gostivarit etj. Pra, eni e ta heqim fjalën “jo” nga gjuha shqipe, si një fjalë të huaj! Tani në kohën më të re situata për të “marrë “ apo për të “dhënë” fjalë është krejt ndryshe nga kohët e kaluara. Sot ka institucione që merren me studimin e leksikut (ose të themi më mirë duhet të merren me studimin e leksikut, apo fjalëve). Gjuhëtarët në rend të parë janë ata që do të duhej të kishin kontroll më të madh në këtë fushë. Po kjo nuk do të thotë se ata do të kenë rol vendimtar, sepse , siç thamë më lart, fjalët nuk ka mundësi t’i “ndalojë” askush në mënyrë arbitrare, pra, as gjuhëtarët. Në mënyrë të pashmagshme disa fjalë futen në gjuhë (shpesh bashkë me mjetin). Varësisht se si dhe kur futen në gjuhë fjalët duhet të regjistrohen , të verifikohen dhe nëse përdoren më gjatë se pesë vjet, të futen edhe në fjalor. Po si të shpjegohet madje fakti që fjalët, kompjuter e internet të përdoren në gjuhën shqipe së paku qe dy dekada dhe nuk janë në

asnjë fjalor të gjuhës shqipe! Pse po ndodh kjo? Kjo ndoshta po ndodh, sepse ne jemi “mësuar” t’i “konsiderojmë” “të huaja”, anipse përdoren në gjithë hapësirën shqiptare për rreth njëzet vjet, e ndoshta edhe më gjatë! Është paradoksale që fjala “kompjuter” (por edhe shumë fjalë të tjera të reja) të mos jetë në fjalorin e gjuhës shqipe botuar më 2002. Nuk është as në fjalorin më të ri të gjuhës shqipe hartuar nga Mehmet Elezi dhe i botuar më 2006, i cili, madje, në parathënien e fjalorit e përmend disa herë fjalën “kompjuter”! Të kësaj fushe janë edhe fjalë të tjera që po përdoren në shqip, të cilat në vjetët e fundit kanë gjetë përdorim shumë të gjerë. Të tilla janë: monitor, printer, pasword, , update (apdejt), download (dounloud), e-majl , llaptop, chat (çat). Janë disa përpjekje, do të thosha, më shumë jashtëinstitucionale që kanë krijuar disa terma shqipe në fushën e kompjuteristikës, p sh. për password përdoret fjala shqipe “fjalëkalim, për “update” përditësim , për download, “shkarkim” , për e–mail, postel (shkurt për “postë elektronike”). Po si t’i themi “llaptopit” shqip? Në qoftë se këto fjalë lihen të qëndrojnë kështu me vite dhe nisin të jetojnë në gojën e shqiptarëve, pa kujdesin e gjuhëtarëve, apo thjesht pa kujdesin e institucioneve gjuhësore për të krijuar fjalë shqipe, edhe këto fjalë do të mbesin si “huazime” të përhershme, por në përdorim të vazhueshëm në gjuhën shqipe! Kështu ato do të bëhen fjalë të thesarit të shqipes, doemos.

Expert in Relationship and love

International Hearler & Spiritualist order with many years experience in Europe, Asia, Usa & Africa. I can help you solve all your problems regarding relationship, love and back, curses, unexplained illnes, union or separation, black magic problems, exams, business flushing, Love matters etc. Your satisfaction is my concern Tel:02070550227 Mob 07950592908 3 days result 100% guaranteed Unë mund t’iu ndihmoj në zgjidhjen e problemeve në lidhje me marrëdhëniet në çift, problem në dashuri, mallkime, sëmundje të pashpjegueshme, problemet e magjisë së zezë, provimet, problem biznesi, problem dashurie etj etj. Për tre ditë rezultati i garantuar 100% Me kontaktoni Tel:02070550227 Mob 07950592908

The “Albanian” uron të gjithe shqiptaret Gezuar Shen Valentinin!

Sheikh Salem

Reklamë e sponsorizuar nga Pronari i A Class Motors z.Agim Halili dhe komapnia e transportit te makinave Angli-Shqiperi-Kosove z.Ledi Omi

kulturë

faqe 20

Elbasani-Nurak 4-1
ngazhimet komunitare ne boten e sportit jane te admirueshme. Jane te shumta skuadrat qe kane arritur suksese por kësaj radhe do te kjo kronike do te përqendrohet tek nje skuader;Elbasani. Nje ndeshje qe pati shume diskutime perpara nisjes.Skuadra qe kishim perballe ndodhej ne vendin e trete ne tabelen e klasifikimit.Javen e kaluar Nurak fc kishte fituar me skuadren e vendit te dyte dhe pesha e rendesise ishte mjaft e madhe. Ndeshja filloi e qete jo me shume raste shenimi.Nje loje e mbyllur qe ishte me teper e perqendruar ne mesin e fushes.Pas min 25 ndeshja sikur mori nje pamje tjeter. Skuadra kundershtare filloi te sulmonte me teper,si rrjedhoje ne miniten e 36 pas nje pasigurie dhe sh-

A

perqendrimi te mrojtjes sone kemi nje penallti te akorduar nga gjyqtari i takimit.Edhe pse portieri yne e kuptoj krahun e topit nuk pati mundesi ta evitonte golin e avantazhit. N e minuten e 41 pas nje rremuje ne zonen e portes kundershtare Papi perfiton duke e goditur topin me te djathten e tij rrafsh me token 1-1. Keshtu do te perfundonte pjesa e pare e

ndeshjes. Pjesa e dyte do te fillonte me nje angazhim tjeter,dhe me mjaft raste

interesante. Ne minuten e 10 lori pasi kontrollon topin ne rrethin e 16 metershit godet me te djathten duke shenuar nje gol alla Roben 2-1. KY moment solli njefare qetsie ne lojen dhe nervat e lojtareve tane. Dhjete minuta me vone pas nje aksioni te ndertuar nga DautiKasa,Kasa kroson dhe Kryeziu ne gjysem-voli e

percjell topin ne rrjete 3-1. Pas golit te trete rrjedha e lojes pothuajse ndryshoi. Sulmet e skuadres se Elbasanit nuk rreshten. Kjo solli si pasoje nje hallakatje te mrojtjes kundershtare. Ne minuten e 41 pas nje topi nga mesi i fushes nga Kryeziu per Kopanin,Kopani kalon nje mbrojtes triblon dhe portierin pret per disa sekonda me topin nen kontroll dhe pastaj godet per ta ngritur rezultatin ne 41.Ky ishte edhe momenti i fundit i ndeshjes qe e mban skuadren e Elbasanit pa asnje humbje ne Kampionat qysh nga data e nisjes ne krye te klasifikimit me 7 pike distance nga vendi i dyte. “Man of the matsh” Andi si spiranca e mesfushes me pasimet dhe vizionin e plote

Pregatiti per “The Albanian” Gazmend Kryeziu

Koha e lirë Horizontalisht Krisja. 7 Shteti me i madh federal ne SHBA. 13 Herat. 14 Dhembor. 15 Studiuese e estetikes. 16 Renkime. 17 Zbukurova. 19 Shtate (ang.). 20 Çeizi. 21 Direk. 23 Thava. 24 Toka e bukes. 25 Veturat e gjata. 27 Rimendohem. 28 I alfabetit. 31 Stock Market Game. 34 Dematolog. 35 Shenja e automjeteve transportuese. 36 Bitellsi, Ringo. 37 Lloj peshku. 39 Fshehtesia, e fshehta. 41 Muziktari, Kiseri (Shq.). 43 Emer mashkulli bullgar. 44 Emnak i Aranites. 45 Porte detare. 46 Komediograf romak. 47 Shtresat e zgjedhura. Vertikalisht 1 Qytet shqiptar ne Maqedoni. 2 Bisk, filiz. 3 Lloj analize mjekesore qe behet permes gjakut. 4 Kasollja e qenit. 5 Njeriu i akullit. 6 Provat. 7 ...Pazar. Shqiptari qe padit Facebook, i kerkon 500 mijë dollarë
Një shqiptar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës me 340 miq në Facebook, ka vendosur që të padisë gjigandin e internetit për shkak se i ka mbyllur llogarinë që kishte hapur aty, pa asnjë shpjegim. Mustafa Fteja kërkon 500 mijë dollarë si dëmshpërblim për këtë çështje.

faqe 21

8 Thjerrezat (ang.). 9 Berje e anketes. 10 Regjisori, Spilberg. 11 Aparat marres fotografik. 12 Sheshet. 18 Pajisje me arme. 22 Origjinale. 25 Shkurtesa olimpike e Lilbise.
pemë pranë shtëpisë së tij, me trupin e pajetë të qenit 7-vjeçar, pranë vetes. Rimartohen pas 57 vjet ndarje Britanikët Leslie (93) dhe Elsie Harper (90) pas 57 vjet ndarje janë bashkuar sërish. Ata u divorcuan më 1954 pas 9 vjet martese dhe u betuan se nuk do të flasin më kurrë. Të dytë u martuan me partnerë të rinj në vitet ’60. Burri i Elsien, Peter Dunn, vdiq më 2002, ndërsa gruaja e Lesliet, Muriel, vdiq më 2004. Atëherë Leslie thirri Elsien.

26 Figure mitike kurde. 27 Fshat afer Gjilanit. 28 Emer mashkulli mbi bazen e ilirishtes. 29 Frike e madhe. 30 Vegel e automobilit (sh.Shq.).
prej 422 metra, është hapur një restorant. Fjala është për njërin nga restorantet më luksoze në botë, i quajtur “Atmosphere”. Në restorant do të shërbehet ushqim i shëndetshëm i kuzhinës ndërkombëtare. Restoranti mund të pranojë deri në 210 mysafirë, njoftojnë agjencitë. Pas 70 vitesh bashke, vdesin ne te njejten dite Nje histori e vertete Romeo dhe Zhuljeta eshte bere publike nga mediat boterore britanike. Një çift i martuar prej 70 vitesh, ndërroi jetë pothuajse njëkohësisht në Angli. Ngjarja ndodhi një ditë më parë, në atë që jo me kot është konsideruar prej gazetave si një histori e vërtetë prej Romeo e Zhuljete. Dhelpra plagosi gjuetarin!

31 Muret ndarese. 32 Mareshta. 33 Shqyhet. 36 Futbollisti holandez, Jap. 38 L'associazione nazionale infermieri neuroscienze . 40 Menyre shkrimi. 42 Mal grek.
Një thënie e vjetër për gazetari thotë se nuk është lajm kur “qeni kafshon njeriun” por lajm është kur “njeriu e kafshon qenin”. Nëse është ashtu, atëherë lajmi më i mirë i ditës është se një dhelpër nga një mal i Bjellorusisë, në luftën për mbijetesë shtiu nga dyfeku i gjuetarit lokal. Peshku që shitet për 396 mijë dollarë Një peshku tuna është shitur në një ankand në tregun e peshqve në Tokio për shifrën rekorde prej 32.49 milionë jen apo 396 mijë dollarë, transmetojnë mediet amerikane. Çmimi i tunës, e rëndë 342 kilogramë, ka kaluar rekordin aktual nga viti 2001, kur tuna e rëndë 202 kilogramë u shit për 20.2 milionë jen, ka deklaruar zëdhënësi i tregut Tsuki, tregu më i madh në botë për shitjen me shumicë të peshqve.

I ngordh qeni, vret veten
Një 44-vjeçar anglez i quajtur Steven Anderson vari veten, pasi u detyrua të çonte qenin e tij tek veterineri për një injeksion vdekjeprurës, raportoi gjatë ditës e përditshmja “The Sun”. Shofer kamioni, Anderson u gjet i varur në një

Në Dubai hapet restoranti më i lartë në botë
Në ndërtesën më të lartë në botën, kullën Burj Khalifa në Dubai, në katin 122 dhe në lartësinë

english

faqe 22

By Shirley Cloyes DioGuardi

O

n January 21, 2011, Albanians in Albania and across the globe were shocked when a protest in the capital of Tirana turned violent, leaving three dead and thirtynine wounded. The Socialist Party, chaired by Edi Rama, had conducted a door-to-door campaign to drive people into the streets after Deputy Prime Minister Ilir Meta of the ruling Democratic Party was caught on tape trying to fix a public tender for a hydropower plant granted to one of his friends. But the public reaction went far beyond two decades of stark division between the country’s reigning political camps.

Albanians at a
Perilous Crossroad

By the time the violence was quelled, it was clear that the crowd of more than 20,000 represented a citizenry filled with pent-up anger about uninvestigated and unpunished corruption among the political elite and an ever worsening economic downward spiral for the majority of Albanians. Last year the European Union rejected Albania’s application to become a member state, insisting that the country had to bring an end to corruption and establish rule of law and a viable democracy. With the January 21st uprising, EU acceptance is unfortunately now more elusive than ever before. The unresolved matter of the March 2008 ammunitions factory explosion in Gerdec, in particular, has been a festering wound for Albanians of all political persuasions, because it demonstrated that oligarchs in politics and business are exempt from the rule of law. Twenty-six workers died and 309 were injured at the Gerdec plant, where they were prying open thousands of artillery shells with metal rods and bare hands on a daily basis as part of a national program to dismantle ammunition and sell their components. It was later revealed that the explosions began when workers were moving old cartridges from China and Russia, amassed by the Communist-era dictatorship of Enver Hoxha, and that these stocks were being repackaged and sold to the Afghan Army and police forces. To make matters worse, the money from this enterprise was being diverted to Albanian officials, including the son of Prime Minister Sali Berisha, according to an investigative report conducted by The New York Times. Although former Defense Minister Fatmir Mediu resigned, neither he nor any other government or company officials were charged with wrongdoing. Instead, after the national elections on June 29, 2009, Mediu was reinstated in the government as the Minister of the Environment, a position that gives him immunity from criminal prosecution. And so, even though the Socialist Party initiated the demonstration on January 21, they tapped into the sense of helplessness and hopelessness engulfing Albanians of all political persuasions in the face of endemic corruption on the part of the elite, lack of rule of law, and the failure of both Socialist and Democratic Party leaders to bring the nation out of poverty. Ending Communism and Corruption in Albania

Twenty years after the fall of communism, Albania is still run by former Communist officials. Their patronage and control of both business and media sectors makes it very -2difficult for newcomers to enter politics. Although more than 30,000 Albanian youth have graduated from universities in the West, most of them are either reluctant to return to Albania or are disappointed when they do. Those who have tried to enter the political elite often end up turning into money-driven clones of older leaders in the Democratic and Socialist parties. Tragically, they continue the pattern of confrontational politics, void of principles and values, which has thwarted national unity and progress ever since the Communist dictatorship fell in 1991. The deadly riots of January 21 illustrate the degree to which the country is in the grip of two major parties locked in a bitter rivalry and a siege mentality that crowds out rational voices and squelches the idealism of young professionals who would like to make a difference. This time, however, the Al-

banian electorate is unlikely to respond to the oligarchs, including both Prime Minister Berisha and Socialist Party Chairman Rama. Instead, the growing frustration with the abuse of power by the self-serving elites will undoubtedly propel the Albanian people to return to the streets, hopefully without escalating into more violence. The call for early elections will come soon, but unless conditions are created for new political leaders and new political parties that are not tainted by the last twenty years of embezzlement and hidden political party collaboration, it is hard to imagine a way forward. It is essential that today’s corrupt politicians are replaced by a new political block rallied around democratic values and prepared to lead Albania into a productive future with the rest of Europe. And the Western officials currently en route to Tirana should do more than try to broker stability; they should support the Albanian population’s yearning for genuine democracy and economic viability. Kosova and the Marty Report Meanwhile, Kosova, which has been marred by political instability since the fall of 2010, was recently brought to its

knees when Swiss diplomat Dick Marty issued a 27-page report to the Council of Europe alleging that the Kosova Liberation Army (KLA) harvested organs from Serbs and Albanian collaborators during the war in 1999 and that Prime Minister Hashim Thaci was directly involved—assertions that were first made by UN Prosecutor Carla Del Ponti in her book in 2008. Marty also made sweeping generalizations, calling Kosova a clanbased society engaged in smuggling drugs and other activities of organized crime. Moreover, he suggested that authorities in Albania collaborated in the harvesting and trafficking of organs and later hindered proper investigation of Marty’s allegations. Dick Marty would have us believe that NATO, the UN Mission in Kosova, EULEX (the European Union Rule of Law Mission in Kosovo), the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia, Albania, and the entire international community, with the exception of Belgrade and Moscow, have waged a campaign for more than a decade to hide organ harvesting by Kosovars from Marty, Del Ponte, and Serbian President Boris Tadic. Fortunately, even though the Parliamentary Assembly of the Council of Europe

approved Marty’s report on January 25, 2011, it called on local and international -3authorities to launch investigations into Marty’s “suspicions of inhumane treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo.” On the same day, several members of the European Parliament stressed that Marty had yet to produce evidence to support his charges and that EULEX had asked him to do so for some time. The charge of organ harvesting is an especially “lethal” attack on Kosovars and on all Albanians because organ harvesting is reminiscent of Nazi war crimes against Jews. Nevertheless, it is simply the latest development in an orchestrated campaign on the part of Belgrade and its supporters in Europe to discredit Albanians, criminalize the KLA, and create a false parity between the perpetrators and the victims of the Balkans wars of the 1990s, in which 200,000 were murdered and more than 4 million displaced by the Serbian military and paramilitary troops. Serbia knows that the responsibility for the crimes that its massive army perpetrated against defenseless citizens in

english
By Gëzim Alpion (PhD, Dunelm, UK) Department of Political Science and International Studies, The University of Birmingham, UK

faqe 23

UK academic response to Dick Marty’s allegations about Kosova organ trafficking

F

ollowing allegations of organ trafficking in Kosova made by Carla Del Ponte, former Chief Prosecutor of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia in her 2008 book The Hunt: I and the War Criminals, the Committee on Legal Affairs and Human Rights of the Council of Europe Parliamentary Assembly appointed Swiss-born politician Dick Marty in June of the same year as its rapporteur to conduct an investigation. Marty’s draft report entitled ‘Inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosova’, which was endorsed by the Committee on 16 December 2010, will be debated by the Parliamentary Assembly in Strasbourg on 25 January 2011.

Who is afraid of Kosova’s William Tell?
some former members of the KLA who turned to politics in the wake of the 1999 war, are corrupt. Being financially and even morally and politically corrupt while governing in the Balkans, however, and executing people with the purpose of extracting and selling their kidneys, are not the same. If Marty can prove that what he claims to have happened indeed did take place, such alleged monsters need to be apprehended and held accountable. Even if he can prove this, however, Marty exposes himself to defamation charges by both Albania and Kosova with his report that appears to criminalise the entire Albanian nation. The only charge that Marty can possible levy against the ‘criminal’ Kosova Albanians is that having aspired for centuries for freedom and dignity they eventually decided to take control of their destiny in the 1990s. Marty’s hostile attitude towards the Albanians epitomises the old Europe’s colonial mentality keen to see any freedom fighting movement as a terrorist activity because it results in a new geopolitical reality that undermines big powers’ economic and strategic interests. Interestingly enough, Marty‘s patchy investigation does not go beyond Tirana’s Rinas Airport. Marty would do a great service to justice and human rights if his investigation went beyond Kosova and Albania. If cadaver kidney extractions indeed took place during the Balkan wars in the 1990s one would normally assume that there must have been very rich recipients outside the Balkans who were prepared to spend so much of their wealth to sponsor and benefit directly from this alleged criminal trade. As it stands, Marty’s report is a tirade of unfounded accusations against the Albanian nation, and an attempt to cause frictions among Albanians in Kosova, and between the two neighbouring countries of Kosova and Albania. The publication of the report only two days before the announcement of the Kosova general election results is an attempt to undermine democratic processes in this fledgling state, sabotage Kosova’s international recognition and throw spikes in the road to reconciliation. Kosovo’s independence is perfectly justifiable on many grounds including its overwhelming ethnic homogeneity and solidarity. All ethnic minorities taken together in Kosova have never reached at any time before the 1999 war 10% of the country’s overall population. In this respect, Kosova ranks just behind ‘monoethnic’ European societies like Poland and Norway and ahead of Slovakia, not to mention former Yugoslav republics, now independent states, such as Slovenia, Montenegro or Macedonia. Several centuries ago, Portugal became one of the early examples in modern times when a country gained independence on ethnic grounds, amongst other reasons. As a new state Kosova needs all the help it can get from the international community to convince its ethnic minorities that they have a future together. Marty’s report will cause unnecessary anguish among ethnic groups in Kosova, especially among the Serbs who have historically been easily manipulated by political and religious warmongers in Belgrade. Rather than swiftly endorsing Marty’s patchy, speculative, and sensationalist report, the Council of Europe’s Legal Affairs Committee needs to realise that Kosova’s independence is irreversible. The Albanians are not some 'black sheep' that a Swiss senator can keep out of Europe. Europe has traditionally suffered from a short term memory span. One would hope that, as its newest state, Kosova will mark the end of the European amnesia. Lest we forget. highest -4levels of government, then they must be asked to step down so that a new generation of professionally able and idealistic men and women can steer Albanians out of the economic and political morass in which they have lived for too long. Shirley Cloyes DioGuardi is Balkan Affairs Adviser to the Albanian American Civic League.

Reading Marty’s 27-page document one wonders if the author and his followers have been living as hermits over the last two decades. Marty’s report is basically an endless catalogue of sensationalist speculations and insults. Marty’s main concern is not necessarily the alleged trafficking of human organs or ‘the absence of a true civil society’ in Kosova. His report is part of concerted efforts by some European Serbophiles to speed up the rehabilitation of Serbia without first experiencing a necessary soul-searching that the Germans and the Japanese have gone through so that this nation too has a chance to confront its past and redeem itself. Marty apparently believes that with Milosevic dead, Serbia is in the clear. Milosevic’s demise did not mark the end of Serbia’s chauvinistic policy. Marty and those who support and finance his gossip mongering expedition in the Balkans are doing the Serbs no favour in the long run by telling them that in the wars they triggered in the 1990s they were as much at the receiving end as their victims. In order to exonerate the ‘victimised’ Serbs, following the failed example of his peer as a Swiss citizen, Carla Del Ponte, Marty is on the lookout for ‘bad Albanians’. As the only non-Slavic nation to suffer from the Balkan wars in the 1990s, Del Ponte and Marty apparently believe that it is easy and convenient to demonise the Albanians. Marty, it seems, is not comfortable that Kosova can never be washed away. Therefore, it is using the charge of organ harvesting to morally weaken the just Albanian cause for an independent Kosova and to raise doubts in the international community about its support for Kosova’s struggle to defeat the late Serbian dictator Slobodan Milosevic and his henchmen. Serbia’s ultimate goal is to position itself for reopening negotiations about the status of Kosova with the aim of annexing northern Kosova. This is why the Prishtina government should refuse to enter into new talks with Belgrade until Serbia apologizes to Kosova for

the Albanian nation, that has traditionally been ignored by world powers, has now found strong and reliable allies in the United States, the United Kingdom and major West European countries, and that Albania and Kosova’s European integration is becoming a reality. Marty is right to raise the issue of alleged mistreatment of prisoners of war; when properly documented, anyone perpetrating crimes, should be tried and punished according to international law. Marty seems to be strikingly ignorant of the sad truth, however, that war is not exactly a stroll in the park. Unfortunately, every war has its ugly incidents, and what someone like Marty preaches on human rights from the serenity of Switzerland or myself from England’s green and pleasant land would not hold sway among war survivors who have witnessed the raping of women, killing of their loved ones and mass expulsion from their ancient homeland because their only crime is being Albanians. Marty’s main purpose is to denigrate the Albanian Kosovars’ fight for liberation from Serb occupation. This explains why, although a lawyer by training, Marty takes no prisoners. Marty conveniently ignores that the Albanians did not choose to fight; armed resistance was the last option Milosevic’s genocidal war against Albanians and recognizes Kosova’s independence, which was legitimized by the International Court of Justice last July. Dick Marty also alleged in his report that Kosova’s Prime Minister Thaci is involved in the heroin trade. Although there is not a shred of evidence to support this charge, there is plenty of evidence that Albanian political leaders have been enriching themselves at the expense of the people and allowing organized crime and corruption to flourish relentlessly. Shamelessly officials have dipped into

they resorted to when it was obvious that their decades-long Gandhi-like resistance would never raise the consciousness of Serb colonialists. Marty apparently has a strong disdain for farmers who resist tyranny, as it is clear from his remarks about the peasant status of the Albanian patriot Adem Jashari, who was killed by the Serb forces together with his extended family in March 1998. Marty’s phobia towards the ‘rustic’ is baffling given the contribution rendered by the peasant William Tell in establishing the Swiss Confederation in the fourteenth century. Marty’s low esteem for Adem Jashari, Kosova’s William Tell, is linked with the fact that he was one of the founders of the Kosova Liberation Army (KLA) in 1996. Marty is bent on presenting Albanian Kosovars’ armed resistance as being from start to finish a 'terrorist' movement inspired and run by vicious gangs of criminals of the lowest kind. This explains why he never mentions that the KLA and other Kosova freedom fighting military units proved to be valiant NATO allies throughout the 1999 bombing campaign. Marty is hardly telling Albanians anything they do not know by alleging that some of their politicians, including tenders for highways and other infrastructure projects, while two thousand Albanians are still missing since Kosova’s conflict, 45 percent are unemployed, and too many Albanians live in abject poverty. There is also ample evidence that the Albanian political leadership has consistently taken a passive role, instead of a proactive one, in the face of Serbian attempts to discredit Albanians since war’s end. For example, it was well known that Dick Marty began his investigation in the summer of 2008, and yet there was no attempt on the part of Albanian leaders in Pr-

ishtina and Tirana to anticipate and counter his false conclusions. Conclusion Albanians in Tirana and Prishtina are now at a perilous crossroads, and it is time to recognize that the blame lies not just with Serbia and the West, but with the Albanian political leaders, who have enriched themselves beyond measure, while failing to properly govern and meet the needs of the poorest citizens in Europe. If the current leadership is unwilling to bring to an end to corruption and incompetence at the

BLAVO & CO SOLICITORS: 19 John Street London WC1N 2DL Tel: +44(0)207 025 2020 Fax: +44(0)207 404 1650 DX 273 CHANCERY LANE
We hold a Legal Aid franchise in: CRIMINAL Arrested? Free 24hr Police Station Representation • Murder • Assaults • Serious Offences • Fraud • Motoring Offences DEBT Advice & Assistance on Debt Problems • Negotiating Settlements FAMILY Divorce & Separation • Financial Settlement • Cohabitation • Children (Private/Public Law) • Domestic Violence HOUSING Disrepair • Possession • Homelessness • Landlord • Tenant IMMIGRATION Asylum • Advice on Residency • Nationality • Work Permits • Appeals WELFARE BENEFIT All Benefit Problems • Assistance with Appeal Reviews & Tribunals CONVEYANCING Buying or Selling Flat/House • Right to Buy • Remortgages • Buying Business Lease of Freehold EMPLOYMENT Unfair Dismissals • Claims in the Tribunal • Contracts COMPANY AND COMMERCIAL LAW Takeovers and Mergers •Group Reconstruction and Share Buybacks •Sales andPurchases of Business Assets and Shares •Managements Buy-outs and Buy-ins • Equity Investments in Company by Individuals and Joint Venture Investors • Share Option Agreements • Joint Venture Agreements •Shareholders Agreements • Minority Shareholders’ Rights BANKING AND FINANCE General Banking Refinancing • Acquisition Finance • Property Based Lending •Intercreditor/Priority Arrangements COMMERCIAL LAW Agency • Distributorship • Franchise • Supply and General Commercial Agreements • Partnership Agreements • Limited Liability Partnership Agreements * Data Protection Issues • Basic Intellectual Property Issues CIVIL LITIGATION • SPORTS LAW MENTAL HEALTH LAW

Blavo & Co Solicitors Central House 1 Ballards Lane Barnet London N3 1LQ
(PËRBALLË STACIONIT TË TRENIT FINCHLEY CENTRAL)

Tel: 02083498020 Fax: 02083498630

AVOKATI SHQIPTAR NAIM HASANI NË SHËRBIM TË SHQIPTARËVE NË MBRETËRINË E BASHKUAR
naim.hasani@legalblavo.co.uk

Kompania jonë ofron ndihmë ligjore LEGAL AID për të gjithë ata që i plotësojnë kushtet

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->