Rahsia Remaja

APA ITU REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. RAHSIA REMAJA PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam bentuk badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara seorang individu dengan individu yang lain. PERUBAHAN FIZIKAL REMAJA PEREMPUAN y y y y y y Buah dada (payudara) mula membesar. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Punggung melebar menunjukkan ciri-ciri kewanitaan. Jerawat mula tumbuh. Mula didatangi haid. Suara mungkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH PERUBAHAN FIZIKAL REMAJA LELAKI y Suara menjadi garau.

1

semenjak lahir seorang bayi perempuan mempunyai 4000. Faraj : menyambungkan organ reproduktif dengan bahagian luar tubuh Tahukah anda. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. ORGAN REPRODUKTIF ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI Organ reproduktif remaja lelaki terdiri dari : y y Zakar : organ yang menyalurkan semen dan air kencing keluar dari tubuh. Testis : organ yang menghasilkan sperma. inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. Bagaimana hanya kira-kira 350 hingga 500 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hanyat seorang wanita. Pengalaman y PERUBAHAN SEMASA AKIL BALIGH ORGAN REPRODUKTIF ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN y y y y y y Ovari : organ yang menyimpan ova. 2 . Pangkal rahim. Saluran Fallopian : mengawal pergerakan ova ke uterus Uterus : tempat ova melekat selepas dipersenyawakan Lapisan dinding uterus : menyediakan suasana untuk ova tersenyawa melekat. Bahu dan dada menjadi bidang. Zakar dan buah zakar mula membesar. Jerawat mula tumbuh.000 ova (sel telur).y y y y Misai dan janggut mula tumbuh.

ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA Hari pertama kedatangan haid. 3. ova dibebaskan dari ovari. Pada masa yang sama. HAID KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN BERFUNGSI 1. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. Urethra : saluran yang mengalirkan air mani dan air kencing (air kencing dan air mani tidak boleh dikeluarkan pada waktu yang sama). Akibat rangsangan hormon. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. Ketika pertengahan kitaran haid. 4. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. Tempoh haid adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang gadis yang lain. Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. HAID Januari I 1 8 15 22 29 S 2 9 16 23 30 R 3 10 17 24 K 4 11 18 25 3 . Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperma. 2. ova menjadi matang di dalam ovari. ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh.y y Kelenjar prostat : mengandungi cecair semen.

Gangguan emosi. Semasa kedatangan haid seorang gadis perlu: y Menggunakan tuala wanita semasa haid. muram dan cepat marah.J 5 12 19 26 S 6 13 20 27 A 7 14 21 28 Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid (menopos). Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut? y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih. Tuala wanita perlu ditukar selalu. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y HAID BAGAIMANA MENJAGA KEBERSIHAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air. Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. (jangan buang tuala wanita merata-rata). Bungkus dan buang ke dalam tong sampah. y y HAID APA ITU SENGGUGUT? Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. Tekanan dalam hidup. kecuali semasa mengandung. 4 .

y DARA Sekiranya tidak dapat menahan sakit. lepak. dara dikaitkan dengan selaput dara. Bagi remaja perempuan. Tetapi. 5 . perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak menghancurkan masa depan remaja. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. merokok. Jika ini berlaku. RAKAN SEBAYA Penerimaan rakan sebaya adalah penting. Bimbingan keluarga. PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba merancuni golongan remaja. APA ITU DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetuhuhan). pengambilan dadah. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. Namun begitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Semasa menjangkau usia remaja. Ingin mencuba perkara-perkara yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan-perubahan lain yang tidak kurang penting ialah:y y y Perasaan inginmencari identiti diri. pelajaran dan ugama adalah pendoman untuk menunjuk arah masa depan.

buah-buahan. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. telur. susu dan hasil tenusu serta kekacang. mencuci rambut. anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya.SOKONGAN SOSIAL Dalam melalui saat-saat manis alam remaja. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. PEMAKANAN SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria. Guru/orang dewasa yang boleh dipercayai. mi. BERSENAM SECARA TETAP Senaman akan : y y y Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang Membantu remaja tidur lena di waktu malam Oleh itu anda perlu selalu mandi dan ALAM REMAJA 6 . MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar. keluarga dan masyarakat. sayur-sayuran. ikan. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda. Nasi. GAYA HIDUP SIHAT REMAJA SIHAT MENGAMALKAN GAYA HIDUP SIHAT TIDAK CUKUP TIDUR Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di persekitaran anda. Alam remaja penuh cabaran dan masalah. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan : y y y Ibubapa. daging. bijirin. Rakan sebaya : Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. anda akan lebih kerap berpeluh.

tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. emosi.. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa. TIPS UNTUK REMAJA ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKKAN SEKIRANYA ANDA «. Hindarkan diri dari pengaruh rokok.ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA Ibubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. 7 . y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda Anda Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. Amanah. Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. y Memahami mengenai perubahan fizikal. NILAI-NILAI MURNI HIASLAH DIRI ANDA DENGAN NILAI-NILAI MURNI « y y y y y y Hormatlah orang-orang yang lebih tua dari anda. Anda mungkin menghadapi tekanan untuk memilih antara peraturan ibu-bapa dengan kemahuan anda sendiri. dadah dan arak. terpaksa membuat keputusan mengenai «. Menabung untuk masa depan anda. Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. mental dan sosial semasa remaja.

Tidur dan rehat secukupnya. 10 . 2. SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. Bil Aktiviti 1. hubungan baik dengan ahli tekanan dengan Ya Tidak Jika jawapan anda `Ya¶ bagi semua soalan di atas. 9. Tidak menggunakan dadah. Bersenam tiga kai seminggu secara tetap. Makan pemakanan seimbang dan sihat. Mempunyai keluarga. Tidak memandu laju/berlumba haram. 3. Tidak meminum arak. 6. 4. Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. REMAJA SIHAT ADAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT? Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini. Anda boleh meminta bantuan dari:y Ibubapa 8 .y y Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. anda perlu mengubah gaya hidup anda. 8. 7. Sekiranya anda menjawab `Tidak¶ bagi satu soalan atau lebih. Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah. Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda. Mampu mengendalikan berkesan Tidak merokok. 5.

y y y Kaunselor Guru Doktor PESANAN PESANAN UNTUK REMAJA ANDA ADALAH HARAPAN NEGARA LENGKAPKAN DIRI ANDA UNTUK MENJADI PELAPIS GENERASI AKAN DATANG Kesihatan dari segi fizikal. mental dan sosial Adalah prasyarat untuk mencapai matalamat Wawasan 2020 9 .

Mula didatangi haid Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang. PERUBAHAN FIZIKAL PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA PEREMPUAN y y y y y y Buah dada (payudara) mula membesar. PERUBAHAN SEMASA AKHIL BALIGH REMAJA LELAKI y y y y y y Suara menjadi garau. Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari. Bahu dan dada menjadi bidang. misai dan janggut mula tumbuh. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun.tripod. ORGAN REPRODUKTIF REMAJA PEREMPUAN 10 .com dipetik pada 1 Feb 2011 Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa.RAHSIA REMAJA APA ITU REMAJA larrijal. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan. tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. jerawat mula tumbuh. Mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani. Pengalaman inilah menunjukkan anda telah akhil baligh. zakar dan buah zakar mula membesar. PERUBAHAN KE ARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Jerawat mula tumbuh. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain. Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan. Walaubagaimanapun.

Bagaimanapun hanya kira-kira 350 hingga 400 ova sahaja akan matang dan boleh disenyawakan sepanjang hayat seorang wanita.Tahukah anda.000 ova (sel telur). semenjak lahir sesaorang bayi perempuan mempunyai 4000. ORGAN REPRODUKTIF REMAJA LELAKI 11 .

KITARAN HAID HAID MENUNJUKKAN ORGAN REPRODUKTIF SEORANG GADIS TELAH MULA BERFUNGSI 12 .

kecuali semasa mengandung. Akibat rangsangan hormon. Tekanan dalam hidup. 3. Hari pertama kedatangan haid . Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain. (jangan buant tuala wanita merata-rata). Semasa kedatangan haid seorang gadis itu perlu. ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. 4. SEGUNGGUT 13 . Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid. Tuala wanita perlu di tukar selalu.1. lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus. 2. Mandi dan bersihkan diri sekurang-kurangnya dua kali sehari. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna. ova dibebaskan dari ovari. BAGAIMANA MENJAGA KEBERSI HAN SEMASA HAID Kebersihan peribadi semasa haid adalah amat penting. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. HAID Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos). ova menjadi matang di dalam ovari. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan: y y Gangguan emosi. y y y Mengunakan tuala wanita semasa haid. Membasuh kemaluan menggunakan sabun dan air. Ketika pertengahan kitaran haid. Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. Bungkus dan buang kedalam tong sampah. Pada masa yang sama.

y y y Perasaan ingin mencari identiti diri Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini. dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat dengan anda. merokok. PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI Bersama perubahan fizikal. gadis itu tetap lagi dikatakan dara. lepak. muram dan cepat marah. 14 .Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. Sekiranya tidak-dapat menahan sakit. akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. Jika ini berlaku.perubahan lain yang tidak kurang penting adalah:. keluarga dan masyarakat. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. DARA Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan). pemakanan tidak sihat dan sebagainya cuba meracuni golongan remaja. dara dikaitkan dengan selaput dara. anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya. Bagi remaja perempuan. Pada usia inilah pengaruh-pengaruh buruk yang berada di persekitaran seperti pergaulan bebas. Penerimaan rakan sebaya adalah penting. Tetapi. Semasa menjangkau usia remaja. Bimbingan keluarga. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan. SOKONGAN SOSIAL Dalam melalui saat-saat manis alam remaia. PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN: Perubahan. Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. pengambilan dadah. pelajaran dan ugama adalah pedoman untuk menunjuk arah masa depan. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran. Bagaimana Cara Untuk Mengatasi Senggugut ? y y Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan berbaring. anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja.

Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut. tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka. Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya. buah-buahan. telur. ikan. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan: y y y Ibubapa. Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai. Nasi. Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah.. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda TIDUR SECUKUPNYA Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. Membantu remaja tidur lena di waktu malam.. daging. bijirin. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai. mi. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. PEMAKANAN YANG SEIMBANG Jika anda mahu kelihatan ceria. anda akan lebih kerap berpeluh. cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. sayur--sayuran.. y y y y Nilai yang ingin anda pilih Memilih rakan sebaya Arah masa depan anda Cita-cita anda Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang. MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa 15 . BERSENAM SECARA TETAP y y y y Senaman akan: Menguatkan otot Menjadikan remaja segar pada waktu siang.. Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri..Alam remaja penuh cabaran dan masalah. susu dan hasil tenusu serta kekacang.

3. . . mental dan sosial semasa remaja. Sekiranya anda menjawab 'Tidak' bagi satu soalan atau lebih. anda perlu mengubah gaya hidup anda. . . SYABAS! Anda adalah seorang remaja yang sihat. dadah dan arak. Tidur dan rehat secukupnya. . 6. . . . Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja. . 8. 4. Bersenam tiga kali seminggu secara tetap. ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA. Tidak merokok. . Menabung untuk masa depan anda. . Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan.HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI y y y y y y Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda. . y y y Memahami mengenai perubahan fizikal. Tidak meminum arak. Bil. . . Mampu mengendalikan tekanan dengan berkesan. Tidak melakukan hubungan seks sebelum nikah. 7. Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga. 5. . . Jika jawapan anda 'YA' bagi semua soalan di atas. Anda boleh meminta bantuan dari:y y y y lbubapa Kaunselor Guru Doktor 16 . Amanah Dekatilah diri anda dengan ajaran agama. . Tidak menggunakan dadah. 9. emosi. Makan pemakanan seimbang dan sihat. Aktiviti 1. . Mempunyai hubungan baik dengan ahli keluarga.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda APAKAH ANDA MEMPUNYAI CIRI-CIRI REMAJA YANG SIHAT Cuba buat penilaian untuk diri anda sendiri mengikut senarai semak ini. 2. . 10. Ya Tidak . Tidak memandu laju/berlumba haram. Hindarkan diri dari pengaruh rokok.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful