P. 1
ADAT RESAM DAN PANTANG LARANG MASYARAKAT DI MALAYSIA

ADAT RESAM DAN PANTANG LARANG MASYARAKAT DI MALAYSIA

|Views: 4,017|Likes:
Published by Izla Majid

More info:

Published by: Izla Majid on Feb 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/19/2013

pdf

text

original

ADAT RESAM DAN PANTANG LARANG MASYARAKAT DI MALAYSIA

nanti suami diambil orang.Adat Resam dan Pantang Larang Masyarakat Melayu Pantang Larang Ketika Makan ‡ Bila makan. ‡ Makan dalam belanga. ‡ Makan bertindih pinggan. ‡ Hempedal ayam tak boleh dimakan. ‡ Dilarang makan nasi kerak. dapat anak rupa hodoh. nanti susah bersunat. nanti mendapat anak bodoh. . pinggan tak boleh diletak atas riba. ‡ Dilarang makan berubah tempat. nanti berkahwin ramai. akan beristeri dua.

‡ Dilarang bersiul dalam rumah. dikatakan buruk kemaluan. nanti ular masuk. nanti tunang dilarikan orang. . nanti mata ketumbit. ‡ Kalau tidak tahan berpanas. ‡ Dilarang tidur di tengah padang. ‡ Dilarang mengintai orang mandi.Pantang Larang untuk Lelaki ‡ Dilarang kencing atas busut. nanti emak mati.

dikhuatiri nanti akan merampas suami orang. nanti wajah pucat di malam pertama. . ‡ Pantang bangun lewat.Pantang Larang untuk Perempuan ‡ Dilarang menyanyi di dapur. ‡ Dilarang bercermin di depan cermin retak. nanti kahwin orang tua. nanti menjadi madu orang. nanti sukar mendapat jodoh. ‡ Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan. ‡ Dilarang makan bertindih pinggan.

‡ Jangan bergendang di dalam rumah nanti harta habis dirompak orang. ‡ Jangan tidur di rumah orang lain takut terkena ilmu hitam. .Pantang Larang Adab ‡ Tak boleh kencing berdiri nanti punggung dijamah hantu. ‡ Jangan memusingkan makanan. nanti orang yang makan pening kepala. ‡ Jangan duduk di atas lesung nanti dubur berkudis.

. tidak boleh kekurangan garam dalam masa sebulan takut tidak masuk rezeki di rumah baru nanti. tak boleh ada pelawat dalam masa 3 hari selepas berpindah masuk. ‡ Kalau masuk rumah baru.‡ Jika berlaku kematian keluarga terdekat. takut nanti nasib rumah yg baru itu malang. ‡ Kalau masuk rumah baru. tidak boleh mandi sehingga hari pengkembumian.

‡ Jangan melintas ampaian nanti anak gagap. ‡ Dilarang melihat gerhana. dikhuatiri akan kenan. ‡ Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil. . nanti kepala anak akan menjadi besar. dikhuatiri anak mendapat tompok hitam.Pantang Larang untuk Ibu Mengandung ‡ Dilarang tidur waktu tengahari.

Pantang Larang untuk Pengantin ‡ Jangan makan leher ayam nanti leher terkulai waktu bersanding. ‡ Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh orang lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlisberlangsung . ‡ Jangan makan pedal ayam nanti mengantuk masa bersanding.

Ini kerana dipercayai akan membawa sial. . Tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja seperti membasuh pinggan. Ini kerana tetamu sepatutnya dilayan oleh tuan rumah.Adat Resam dan Pantang Larang Masyarakat India ‡ Pantang larang ketika tetamu berkunjung ke rumah .

‡ Tidak digalakkan melawat bayi yang baru lahir. dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh. ‡ Jangan asah pensel di kedua-dua belah. . jika tidak makanan dikongsi bersama hantu.‡ Jangan bersiul pada waktu malam nanti ular masuk. ‡ Jangan makan di tempat gelap.

.ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan.gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.‡ Pantang larang kematian .sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir.barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu. .(Vaaikkarisi) . .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->