Sinopsis novel “Azfa Hanani” BAB 1-TAKUT

AZFA HANANI MERUPAKAN MURID TINGKATAN 5 KENANGA SEKOLAH MENENGAH SRI DIAN. KETIKA BELAJAR DALAM TINGKATAN 3, DIA BERSEKOLAH DI SEBUAH KAMPUNG YANG JAUHNYA 15 KM DARI SEKOLAH BARUNYA. DIA BERPINDAH KE SEKOLAH ITU KERANA TERPILIH UNTUK BELAJAR DALAM ALIRAN SAINS TULEN AZFA HANANI DIPELIHARA OLEH PAK LONGNYA KERANA IBU BAPANYA TELAH MENINGGAL DUNIA DALAM SATU KEMALANGAN JALAN RAYA KETIKA DIA MASIH BAYI LAGI. KETIKA MEMBUAT UJI KAJI DI DALAM MAKMAL SAINS, FALINA, AINI DAN KAMILAH TIDAK TERHENTI-HENTI BERBICARA TENTANG KEHILANGAN BUKU-BUKU RUJUKAN SAINS DI PERPUSTAKAAN. AZFA HANANI BERASA TERSINDIR KERANA DIA ADA MENGAMBIL BUKU RUJUKAN FIZIK MODEN DAN BEBERAPA BUAH BUKU RUJUKAN LAIN. DIA BERBUAT DEMIKIAN KERANA DIA TIDAK MAMPU MEMBELI BUKU-BUKU RUJUKAN LANTARAN KEMISKINAN PAK LONG DITAMBAH LAGI BEBANAN MERAWAT ANAK SULUNGNYA YANG LUMPUH. DIA INGIN MEMPERBAIKI KELEMAHANNYA DALAM SUBJEK TERSEBUT. DISEBABKAN JUGA DIA LEMAH DALAM SUJEK BAHASA INGGERIS, DIA MENDAPAT PERHATIAN GURU KAUNSELING IAITU CIKGU ZAMIN SEHINGGA DICEMBURUI OLEH KAMILAH. AZFA HANANI BERASA TAKUT JIKA PERBUATANNYA DAPAT DIKESAN OLEH PIHAK PERPUSTAKAAN. DIA TIDAK DAPAT MENUMPUKAN PERHATIAN KEPADA UJI KAJI YANG DILAKUKAN PADA HARI ITU. DALAM KEBIMBANGAN ITU, DIA DIPANGGIL OLEH PENGETUA.

1

NORDIN IALAH RAKAN SEKAMPUNGNYA IAITU KAMPUNG MERPATI. APABILA SAMPAI DI BILIK PENGETUA. NANI DISURUH MENYAMAR MENJADI MURNI UNTUK MENGUBAT PENYAKIT DATIN MAZIAH. BAPANYA. ANAK DATIN MAZIAH. KEBIMBANGAN AZFA HANANI REDA SEDIKIT KERANA CIKGU YAZID. PAK HAJI ARSHAD MERUPAKAN KETUA KAMPUNG YANG BANYAK MENGHULURKAN BANTUAN KEPADA PAK LONGNYA SEJAK ZURAINI LUMPUH. 2 . NANI BERSETUJU KERANA MEMBERI PELUANG KEPADANYA MELEPASKAN DIRI DARIPADA DITANGKAP ATAS KESALAHAN MENCURI BUKU DAN DAPAT MENERUSKAN PELAJARANNYA. MAZRAN SYAFINAZ MENGAJAK AZFA HANANI (NANI) BERPINDAH KE KUALA LUMPUR DAN MENYAMAR SEBAGAI MURNI. DI SITU ADA KAK ROZAN IAITU KAKAK IPAR NORDIN DAN SEPASANG SUAMI ISTERI KENALAN KAK ROZAN KETIKA BELAJAR DI AMERIKA SYARIKAT IAITU ENCIK MAZRAN DAN PUAN SYAFINAZ.BAB 2 SIAPA MEREKA? AZFA HANANI DIIRING OLEH ROZLAN DAN NORDIN KE BILIK PENGETUA. SEBENARNYA MURNI TELAH MENINGGAL DUNIA DALAM KEMALANGAN TETAPI DATIN MAZIAH TIDAK DAPAT MENERIMA HAKIKAT DAN MENGANGGAP MURNI MASIH HIDUP. GURU PERPUSTAKAAN DAN CIKGU HABIB GURU DISIPLIN TIDAK ADA DI SITU.

MENURUT CERITA. NANI MENUNGGU ABANG MAZRAN DAN KAK FINAZ. JIKA TIDAK. NANI SEDAR BAHAWA DIA BUKAN ANAK SAUDARA DATIN MAZIAH ATAU KEMBAR MURNI KERANA MAK LONGLAH YANG MENYAMBUT KELAHIRSNNYA DULU. HANYA NANI TERSELAMAT. MEREKA MERAHSIAKAN KEMATIAN MURNI DENGAN MENGATAKAN BAHAWA MURNI (NINI) KE JEPUN UNTUK PROGRAM PERTUKARAN PELAJAR. SEBAGAI BALASAN. PAK LONG DAN MAK LONG BERSETUJU. KAK ROZAN DAN ABANG NORMAN TELAH PUN MENYAMPAIKAN HASRAT ABANG MAZRAN UNTUK MEMBAWA NANI KE KUALA LUMPUR KEPADA PAK LONG DAN MAK LONG. 3 . DATIN MULAI SGAK AKAN HELAH MEREKA. OLEH SEBAB ITU.BAB 3 KERANA TERDESAK PAGI ITU. IBU BAPA NANI LULUSAN UNIVERSITI SEPATUTNYA MENJADI DOCTOR DAN PEGUAM TETAPI MEREKA TELAH TERLIBAT DALAM KEMALANGAN. MEREKA AKAN MEMBIAYAI KOS PERUBATAN ZURAINI YANG LUMPUH ITU DAN MEMBIAYAI PELAJARAN NANI. UNTUK MENGUBAT HATI DATIN. ABANG MAZRAN MENCERITAKAN TENTANG KEMALANGAN YANG MERAGUT NYAWA MURNI DAN DATIN MAZIAH PULA DISAHKAN KOMA. SETELAH SEBULAN. MEREKA BERCADANG SUPAYA NANI MENYAMAR SEBAGAI NINI. MEREKA BERHASRAT UNTUK MENAMATKAN PERSEKOLAHAN NANI DISEBABKAN KEMISKINAN. APABILA MELIHAT GAMBAR NANI YANG SEBAYA DAN SEIRAS DENGAN NINI. NANI MENGETAHUI BAHAWA NAMA SEBENAR ABANG MAZRAN IALAH TENGKU MAZRAN.

APABILA NANI MENEMUI DATIN MAZIAH UNTUK KALI PERTAMA. PEMBANTU RUMAH IAITU MAK LEHA AMAT TERKEJUT KERANA PARAS RUPA NANI AMAT SERUPA DENGAN NINI. 4 . KAK FINAZ MENYEDIAKAN DIALOG YANG BERKAITAN DENGAN SOALAN-SOALAN YANG MUNGKIN DITANYA OLEH DATIN MAZIAH ANTARANYA IALAH PENGALAMAN DI JEPUN . ABANG NINI PULA KELIHATAN TIDAK SELESA DENGAN KEHADIRAN NANI DAN MENYINDIRNYA DENGAN KATA-KATA YANG MENYAKITKAN HATI NANI. APABILA SAMPAI DI BANGLO DATIN MAZIAH. DIA MENDAPAT TAHU BAHAWA PENCURI BUKU PERPUSTAKAAN TELAH DITEMUI TETAPI NAMA NANI TIDAK TERSENARAI. CARA BERPAKAIAN DAN MENCIUM DATIN MAZIAH SEBELUM KE MANA-MANA. NANI BERJAYA MELAKONKAN WATAK NINI. NANI BERCADANG INGIN MEMULANGKAN BUKU-BUKU YANG DIPINJAM ITU MELALUI CIKGU ZAMIN. TENGKU MUZAFFAR. CARA BERCAKAP. NANI INGIN MENGETHUI SIKAP DATUK MAKMUR TERHADAP KEHADIRANNYA. NANI TERINGATKAN RAKAN-RAKAN SEKOLAHNYA. CUMA DATIN HAIRAN SUARA NANI TIDAK SERUPA DENGAN NINI. MELALUI NORDIN. NANI DILATIH UNTUK MENJADI NINI IAITU CARA MAKAN. DATUK MAKMUR JARANG PULANG KE RUMAH SEJAK DIA BERKAHWIN DENGAN WANBITA MUDA DUA TAHUN LALU. YANG SEMPAT DITEMUI SEBELUM KE KUALA LUMPUR.BAB 4 SEAWAL KEHADIRAN DI DALAM BILIK SEBUAH HOTEL UNIVER.

IKA DAN FUZI DIKENALI SEBAGAI BUDAK GLAMOR DI SEKOLAH ITU. LAILI TIDAK MENYUKAI NINI KERANA TIDAK SEHALUAN.BAB 5 SEBAGAI MURID BARU NANI MULA BELAJAR DI SEKOLAH MENENGAH TAMAN SARI DALAM TINGKATAN 5 SAINS 1. SAUDARA DUA PUPU TENGKU MURNI. DIA DAPAT MENJAWAB SOALAN CIKGU SANI DENGAN LANCAR KERANA UJI KAJI ITU TELAH DIBUAT DI SEKOLAH LAMA. PENGERUSI PERSATUAN. 5 . ABANG MAZRAN DAN KAK FINAZ BERJANJI AKAN MEMBANTU MENGATASI KELEMAHAN PENGUASAAN BAHASA INGGERIS NANI. CIKGU MENYURUH DIA MEMAKAI NAMA SEBENAR TETAPI ABANG MAZRAN MENYURUHNYA MEMAKAI NAMA NINI KERANA TAKUT TERLUPA APABILA BERHADAPAN DENGAN DATIN MAZIAH. DI DALAM MAKMAL SAINS FIZIK. DIA KELIRU SAMA ADA UNTUK MEMAKAI TANDA NAMA AZFA HANANI ATAU TENGKU MURNI. LAILI MENYINDIR NANI. NINI TIDAK SUKA AKAN PERAGAI LAILI YANG TERLALU MENUNJUK-NUNJUK BAHAWA DIA ANAK ORANG KAYA. DIA BERKENALAN DENGAN NINA ATAU TENGKU ELLINA. ELLINA MEMBERITAHU NANI BAHAWA LAILI. CIKGU RAMZAN YANG MENGAJAR BAHASA INGGERIS MENGEMUKAKAN SOALAN BERTUBI-TUBI LALU MEMBERIKAN KOMEN YANG WAJAHNYA SEIRAS DENGAN MURNI TETAPI TIDAK FASIH BERBHASA INGGERIS SEPERTI NINI. DIA MENJADI AHLI PERSATUAN PELAJAR TINGKATAN LIMA DAN BERKENALANA DENGAN MUHAMMAD EKRAN BIN MUHAMMAD. ELLINA MASIH MERAGUI KEMATIAN NINI KERANA KAD PENGENALANNYA TIDAK DITEMUI DALAM KEMALANGAN ITU.

6 . MENCIUM DAHI DATIN. KAK FINAZ MEMBERITAHU NANI. NAMUN SUKAR DITERIMA DATIN. KAK FINAZ MENGAMBIL PERANAN NINI DAN BERHENTI KERJA SEBAGAI ARKITEK UNTUK MENJAGA DATIN. NANI MENDAPATI ADA PERKARA YANG DIRAHSIAKAN OLEH NINI. NANI MELAKONKAN WATAK NINI. DATUK TENGKU MAKMUR MENEMUI NANI PADA PETANG ITU DAN MENGINGATKAN BAHAWA DIA BUKAN PAPANYA APABILA NANI MEMANGGILNYA PAPA. MUNGKIN KAD PENGENALAN NINI DIAMBIL ORANG KETIKA KEMALANGAN. DENGAN ANGKUH DIA BERJANJI MEMBERIKAN UPAH LIMA RATUS SEBULAN KEPADA NANI UNTUK MENYAMAR SEBAGAI MURNI.BAB 6 IMBALAN BUDI APABILA PULANG DARI SEKOLAH. DIA TERINGAT SEPUPUNYA ZAHIDIN YANG TERLIUR APABILA MELIHAT AYAM GORING YANG JARANG SEKALI DAPAT DIRASAINYA. MEREKA BERBICARA TENTANG MASAKAN DAN MAKANAN JEPUN. BERMANJA DAN MAKAN MENGGUNAKAN SUDU DAN GARPU. KAK FINAZ MENYERAHKAN DIARI DAN ALBUM NINI. DATIN MAZIAH SUDAH MENANTI DI ANJUNG RUMAH. SEPANJANG KETIADAAN NINI. KAK FINAZ TELAH MEMBELIKAN BUKU-BUKU RUJUKAN. SAMBIL MAKAN. BERDASARKAN CATATAN DIARI NINI. BARANG HIASAN DAN KUSYEN BARU UNTUK KEPERLUAN NANI. KETIKA MAKAN TENGAH HARIMDENGAN HIDANGAN YANG SANGAT ENAK.

SEBENARNYA HASRAT NANI INGIN BERTEMU DENGAN EKRAN. DIA TERSEREMPAK DENGAN ISKANDAR YANG MENAWARKAN DIRI UNTUK MENGHANTARNYA PULANG. BAB 9 EKRAN NANI KE INSTITUSI LINGUA FRANCA UNTUK MEMINJAM BEBERAPA BUAH BUKU. LAILI MENYUARAKAN KETIDAKPUASAN HATINYA TENTANG PENGAGIHAN SLOT DAN KEJUJURAN JAWATANKUASA YANG TERLIBAT. 7 . NANI MENOLAK KERANA DIA TIDAK MENGENALI PEMUDA ITU. EKRAN MEMBERITAHU NANI TENTANG CITA-CITANYA UNTUK MENJADI AKAUNTAN.BAB 7 KERENAH LAILI NANI MENGHADIRI PERJUMPAAN UNTUK MEMBINCANGKAN HARI SUMBANGSIH. EKRAN TIDAK BERSETUJU TERHADAP DAKWAAN LAILI. BAB 8 TERTANYA-TANYA NANI TERTANYA-TANYA TENTANG PUNCA: DIA TIDAK DAPAT BERBUAL PANJANG DENGAN EKRAN? LIDAHNYA KELU? DIA BERKEINGINAN UNTUK DENGAN PEMUDA ITU EKRAN MENJUAL BURGER BERHAMPIRAN DENGAN PLAZA CAHAYA SEDANGKAN GAYANYA TIDAK MEMBAYANGKAN KESUSAHAN HIDUPNYA FUZIANA DAN SYAFIKAH DATANG BERTEMU DENGAN NANI DI PERPUSTAKAAN DAN MENAWARKAN MENJADI PENGACARA MALAM BAKAT SUMBANGSIH.

DIA JUGA INGIN MEMBALAS JASA PAK LONG DAN MAK LONG.BAB 10 MELUAH RASA AZFA HANANI MENYATAKAN KEPADA EKRAN BAHAWA DIA MENYAMAR SEBAGAI TENGKU MURNI UNTUK MEMENUHI JANJINYA KEPADA ABANG MAZRAN DAN KAK FINAZ. ABANG MAZRAN DAN KAK FINAZ BERJANJI UNTUK MENANGGUNG KOS RAWATAN ZURAINI YANG LUMPUH. DIA MENERIMA TAWARAN MEREKA KERANA TIDAK MAHU KECICIRAN DALAM PELAJARAN. SEBENARNYA DATIN MAZIAH MAHU NANI KE “KELSA TUISYEN” SEPERTI KEBIASAAN YANG DILAKUKANNYA. BAB 11 BUKAN DIRANCANG ELLINS MENGAJAKNYA KE RUMAH KERANA PASUKAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH TAMAN SARI AKAN MENGADAKAN SESI PERBINCANGAN DAN LATIHAN. ELLINA MEMBERITAHU NANI TENTANG GERAI BURGER EKRAN YANG DIBAKAR ORANG. KEHADIRANNYA KE RUMAH ELLINA AKHIRNYA MEMBUATKANNYA DILANTIK MENJADI PENGERUSI FORUM. NANI DIHAMBAR RASA BERSALAH KERANA BERBOHONG KEPADA DATIN MAZIAH. PADA MULANYA ELLINA MEMINTA NANI MENGAMBIL TUGASNYA SEBAGAI PENGERUSI FORUM KERANA MASA YANG SAMA ELLINA TERPAKSA MENGENDALIKAN MESYUARAT SECRETARIAT PAMERAN HARI SUMBANGSIH. NANI INGIN MEHULURKAN SIMPATI KEPADA EKRAN LAILI MEMBUAT TUDUHAN MELULU TERHADAPNYA 8 . BAB 12 MELULU ELLINA YANG BERASA KASIAN MELIHAT NANI TERKIAL-KIAL MENGENAKAN TALI LEHER SEGERA MENGAJARNYA CARA-CARA MENGENAKAN TALI LEHER YANG BETUL.

PASUKAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH TAMAN SARI DIISYTIHARKAN SEBAGAI PEMENANG. EKRAN YANG DATANG AGAK LEWAT HANYA BERDIRI DI DEPAN PINTU PAGAR SAHAJA DAN MENYERAHKAN HADIAH KEPADA NANI. 9 . BAB 13 HADIAH BERERTI DATIN MAZIAH MENGADAKAN MAJLIS ULANG TAHUN KE-17 UNTUK NANI. ABANG MAZRAN JUGA AKAN MEMBELIKAN NANI TELEFON BIMBIT YANG BARU. NANI MEMBUKA HADIAH YANG DIBERIKAN OLEH EKRAN DAN DIA TERKEJUT KERANA HADIAH TERSEBUT BERUPA DOMPET NINI YANG MEMPUNYAI WANG. ABANG BERJANJI AKAN MEMBAWA NANI PULANG BERTEMU DENGAN KELUARGANYA DI KAMPUNG. BEBERAPA KEPING KAD DAN SEHELAI KERTAS CATATAN. NANI MEMBERITAHU KERINDUANNYA TERHADAP PAK LONG DAN MAK LONG SERTA SEPUPUNYA DI KAMPUNG. BAB 14 MISTERI YANG TERSIMPAN NANI MENELEFON RAKAN-RAKAN SEKOLAH LAMA DAHULU. NANI TERKENANGKAN DIRINYA YANG MENJADI PERHATIAN PELAJAR-PELAJAR LELAKI DAHULU DI SEKOLAH SERI DIAN DAN KINI DI SEKOLAH TAMAN SARI. KAK FINAZ MEMBERITAHU BAHAWA ABANG MAZRAN BERSETUJU UNTUK MEMASANG TELEFON DI RUMAH PAK LONG.LAILI SEBENARNYA BERASA MARAH KEPADA NANI KERANA NANI SUDI MENJADI PENGERUSI FORUM TETAPI TIDAK MAHU PULA MENJADI PENGERUSI MALAM BAKAT SUMBANGSIH. NANI MANJADI PENGERUSI TERBAIK SEMASA PERTANDINGAN FORUM REMAJA. ABANG MAZRAN MEMINJAMKAN TELEFON BIMBITNYA KEPADA NANI SUPAYA NANI DAPAT MENGHUBUNGI KAWAN-KAWANNYA DI KAMPUNG.

KAK FINAZ BERJANJI UNTUK MEMBAWA NANI BALIK KE KAMPUNG SEMASA CUTI SEMESTER PERTAMA NANTI. 10 . BAB 16 HARI SUMBANGSIH HARI INI BERLANGSUNGNYA HARI SUMBANGSIH DI SEKOLAH MENENGAH TAMAN SARI. EKRAN YANG MENJADI PENGERUSI PERSATUAN PALAJAR TINGKATAN LIMA SMTS TELAH MENGENDALIKAN HARI SUMBANGSIH. AKHIRNYA EKRAN MEMBUAT PENGAKUAN YANG MEMERANJATKAN. MENURUT ZURAINI. NANI MENDESAK EKRAN UNTUK BERTERUS TERANG TENTANG PUNCA DIA MENJAUHKAN DIRI DARIPADANYA. NANI TERKEJUT MELIHAT PAK LONG DAN ZURAINI BARADA DI RUMAH DATIN MAZIAH SEKEMBALINYA DARI MENGIKUTI KELAS BAHASA. EKRAN MENDEDAHKAN KEDUDUKAN SEBENAR PERHUBUNGANNYA DENGAN NINI. DATUK TENGKU MAKMUR SEAKAN-AKAN SUDAH MENGENALI KELUARGA MEREKA SEBELUM INI. KERINDUAN NANI TERUBAT KERANA DAPAT BERBUAL-BUAL DENGAN PAK LONG DAN ZURAINI. ADA KHABAR-KHABAR ANGIN MENGATAKAN BAHAWA MALAM BAKAT SUMBANGSIH ITU AKAN DIPULAUKAN OLEH PARA PELAJAR YANG TIDAK BERPUAS HATI.BAB 15 KUNJUNGAN MENGEJUT NANI BERKATA KEPADA KAK FINAZ BAHAWA DIA INGIN MENYAMBUT KEPULANGAN PAK LONG DAN ZURAINI DARIPADA MENERIMA RAWATAN DI INDONESIA. NANI MENGAMBIL KESEMPATAN UNTUK BERJUMPA DENGAN EKRAN DI BILIK PERSATUAN.

AKHIRNYA BERLAKU PERTENGKARAN ANTARA MEREKA DAN DIDENGARI OLEH DATIN MAZIAH.BAB 17 TERUSIR NANI MASIH TIDAK LAGI PASTI HUBUNGAN ANTARA EKRAN DAN MURNI. ABANG MAZRAN DAN KAK FINAZ BERJANJI UNTUK MEMUJUK DATIN MAZIAH AGAR MENERIMA NANI KEMBALI. SEBELUM DIHANTAR PULANG KE KAMPUNG. NANI TIDAK BERPUAS HATI KERANA SEKARANG INI TENGKU MUZAFFAR MELARANGNYA BERKAWAN DENGAN EKRAN. NANI DIHALAU DARI RUMAH MALAM ITU JUGA. NANI LANTAS BERSEMUKA DENGAN TENGKU MUZAFFAR UNTUK MENDAPATKAN KEPASTIAN. DENGAN GUNA TEKNIK TERTENTU. RUPA-RUPANYA DIALAH YANG YANG MENJDAI PUNCA DALAM MEROSAKKAN HUBUNGAN YANG TERJALIN ANTARA MURNI DENGAN EKRAN. DATIN MAZIAH YANG TERLALU MARAH MENGHINA DAN MENAMPAR NANI. PAK LONG DAN MAK LONGNYA MASIH BELUM MENGETAHUI BAHAWA NANI TELAH DIUSIR DARI RUMAH DATIN MAZAIH. NANI BERJAYA MEMBACA RAHSIA YANG TERKANDUNG DALAM DIARI MURNI. TERBONGKAR RAHSIA PENYAMBARAN NNI SEBAGAI MURNI. NANI MEMBUAT TEKAAN BAHAWA DATIN MAZIAH PUNCA HUBUNGAN MURNI DENGAN EKRAN TERPUTUS. 11 . DARIPADA PENGAKUAN TENGKU MUZAFFAR. BAB 18 HAKIKAT NANI KINI SUDAH KEMBALI TINGGAL DI RUMAH PAK LONGNYA DI KAMPUNG MERPATI.

12 . TENGKU MUZAFFAR SEMAKIN MENDEKATKAN DIRI DENGAN AGAMA. APABILA MELIHAT NANI YANG KETIKA ITU MASIH BAYI MENANGIS KELAPARAN. NANI MENDPAT TAHU DARIPADA FALINA BAHAWA CIKGU ZAMIN AKAN MENJADI ABANG IPAR KAMILAH. HUBUNGAN MUZAFFAR DENGAN EKRAN PULIH.WALAU BAGAIMANAPUN. DATIN MAZIAH MELAYANNYA SAMA SEPERTI DAHULU. MALAM BAKAT SUMBANGSIH BERJAYA DIKENDALIKAN DENGAN JAYANYA OLEH PELAJAR TINGKATAN LIMA SASTERA II PASUKAN FORUM REMAJA MENENGAH TAMAN SARI TELAH MENJADI JOHAN NEGERI. DATIN MAZIAH TIDAK SAMPAI HATI LALU MENYUSUKANNYA. NANI TERKEJUT APABILA KELUARGA DATUK MAKMUR DATANG MENCARINYA DI KAMPUNG. SETELAH DATUK MAKMUR MENCARITAKAN SEGALA-GALANYA. TERBONGKATLAH RAHSIA YANG LAMA TERSIMPAN. SEBELUM DI KAMPUNG SELAMA INI. YANG TELAH MELANGGAR TEKSI YANG DINAIKI OLEH NANI SEKELUARGA SEHINGGA MENGAKIBATKAN KEMATIAN IBU BAPA NANI. NANI MENDAPAT KEPASTIAN DARIPADA EKRAN TENTANG HUBUNGAN MEREKA. NANI JUGA MENGETAHUI SIAPA SEBENARNYA EKRAN. NANI SUDAH MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK TINGGAL DI KAMPUNG. SEBENARNYA DATUK MAKMUR. PENCARIANNYA BERHASIL SETELAH KEBETULAN BERKUNJUNG KE RUMAHNYA SEKEMBALI DARIPADA MENEMANI ZURAINI UNTUK MENDAPATKAN RAWATAN DI INDONESIA. KUTIPAN WANG SEMPENA HARI SUMBANGSIH JUGA MELEBIHI MATLAMAT. SELAMA 16 TAHUN. NANI BERPESAN KEPADA FALINA SUPAYA MEMBERITAHU NORDIN DAN ROZLAN BAHAWA MEREKA DIANGGAP SEBAGAI KAWAN-KAWANNYA SAHAJA. BAB 19 SEGALA-GALANYA BERAKHIR NANI KEMBALI TINGGAL DI BANGLO DATUK MAKMUR DAN DATIN MAZIAH DIA BERASA LEGA KERANA TIDAK PERLU MENJADI ORANG LAIN LAGI. DATUK MAKMUR BERUSAHA MENJEJAKI MENCARI NANI.

Sinopsis novel “Azfa Hanani” 13 .

14 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful