P. 1
Comert international cu servicii pu testare

Comert international cu servicii pu testare

|Views: 299|Likes:
Published by Inna Hadjiu

More info:

Published by: Inna Hadjiu on Feb 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/24/2014

pdf

text

original

Comertul international cu servicii O grupare a serviciilor este după sursele lor de procurare, împarţindu-le în servicii comerciale şi necomerciale.

Serviciile comerciale sunt cele procurate prin acte de vânzarecumpărare, prin intermediul pieţei, iar cele necomerciale (ne-marfă) ocolesc relaţiile de piaţă. Comerţul internaţional cu servicii este definit ca activitatea de export şi import de servicii, respectiv de vânzări şi cumpărări ce depăşesc efectiv frontiera vamală a ţării. Problema este însă că în multe situaţii vânzarea sau cumpărarea serviciilor în străinătate presupune deplasarea în acest scop a producătorilor, deci, mişcarea factorilor de producţie şi anume a muncii şi capitalului. Prin conţinutul lor, serviciile internaţionale implică atât operaţiuni comerciale, cât şi operaţiuni investiţionale, ceea ce face ca schimburile internaţionale de servicii să fie constituite concomitent atât din comerţul internaţional cu servicii propriu-zise, cât şi din fluxurile determinate de mişcarea capitalului şi a muncii. Serviciile pot fi considerate ca obiect al comerţului internaţional având origine externă, deci, fiind furnizate de o întreprindere ce nu aparţine ţării consumatoare. În unele situaţii realizarea proximităţii dintre consumatori şi producători implică deplasarea în străinătate a consumatorilor. GATS identifica patru modalitati de prestare a serviciilor pe piata internationala, respectiv: (a) comertul transfrontalier – modalitatea de prestare cea mai apropiata comertului international în sens propriu, prin mentinerea unei separatii de ordin geografic între vânzator si cumparator (modul 1); (b) consumul în strainatate - acesta presupune deplasarea consumatorului de servicii în tara de rezidenta a prestatorului (modul 2); c) prezenta comerciala – o prezenta permanenta în tara de rezidenta a consumatorului este deseori necesara pentru prestarea anumitor servicii (modul 3); (d) deplasarea prestatorului individual de servicii în tara de rezidenta a consumatorului, temporar, pe cont propriu sau ca angajat al unui prestator de servicii (modul 4). In statisticile Organizaţiei Mondiale a Comerţului serviciile comerciale sunt clasificate în trei categorii: “transporturi”, “turism” şi “alte servicii”. Categoria “alte servicii” include comerţul cu servicii de comunicatii, financiare, de distributie, educationale, de mediu, de sanatate, asigurări, reparaţii, servicii culturale, leasing, construcţii şi inginerie, consultanţă, reclamă, servicii de informatică, redevenţe şi venituri din licenţe, alte servicii de afaceri. Exportul mondial al serviciilor a crescut cu 11% în 2008 ajungând la 3.7 trilioane $. Cea mai rapidă creştere dintre ramurile serviciilor a fost

Franta 5. fiind urmată de turism (10%) şi de serviciile comerciale (10%). SUA 2.7.2 . In 2009 volumul exporturilor de servicii comerciale a scazut cu 13% (volumul exporturilor de bunuri a scazut cu 23%) ajungind la 3. Germania 4. Transporturile au inregistrat cea mai mare scadere. reprezintă mai mult de jumătate din valoarea totala a exporturilor (51%). care a scazut in proportii similare.4.cca 26% . turistice .9 Importatori 1.5 . alte servicii – 53%.6 .3. In anul 2009 volumul exportului mondial de bunuri si servicii a constituit cca 15 trilioane dolari : bunuri – 79% servicii 21%.4.7 . în timp ce transportul şi turismul reprezentă ¼ (23% şi 25% respective). Japonia Impreuna – 33.14. ceea ce le-ar putea face mai putin sensibile la fluctuatiile pe termen scurt. exportul serviciilor de transport – cca 21% . Una din explicatii ar putea fi faptul ca aceste fluxuri sunt deseori bazate pe relatii contractulae pe termen lung cu furnizorii. Alte servicii comerciale.2 .2 . Regatul Unit 3. Reducerea comertului cu servicii de transport poate fi explicata in mare parte prin faptul ca acestea sunt strins legate de comertul cu bunuri. Cu toate ca in categoria alte servicii comerciale se includ si serviciile financiare. % in totalul mondial) Exportatori 1.înregistrată de ramura transporturilor (15% creştere).7% . fiind urmate de turism si alte servicii comerciale.2 . Din totalul mondial al exporturilor de servicii comerciale. Regatul Unit 4.5.6.10.5.1 . China 5.3 trilioane dolari. restringerea acestor fluxuri nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor. SUA 2. Tarile – Lideri in exporturi si importuri de servicii comerciale (2009. China Impreuna – 36% Sursa : in baza datelor World Trade Report 2010 .8. care includ servicii financiare. Germania 3.1 . situate in centrul crizei recente.

08% 2. America de Nord (-10%) 7. Europa (-14%) 3.02% America Centrala si de Sud America de Nord Europa 2.Ponderea regiunilor geografice in exporturile de servicii comerciale 50.90% Orientul Mijlociu Africa Asia CSI Declinul exportului de servicii pe regiuni: 1. Africa (-11%) 6.36% 2.60% 22. Asia (-13%) 4. Orientul Mijlociu (-12%) 5.37% 3. CSI (-18%) 2.69% 16. America Centrala si de Sud (-8%) .

56% America de Nord America Centrala se de Sud Europa 2. America de Nord (-10%) 7.20% Orientul Mijlociu Reducerea importului de servicii pe regiuni: 1. CSI (-21%) 2.76% Africa 5.80% 3.92% CSI 3. America Centrala si de Sud (-8%) Asia . Asia (-11%) 6.84% 24. Europa (-13%) 4. Africa (-11%) 5. Orientul Mijlociu (-13%) 3.Ponderea regiunilor geografice in importurile de servicii comerciale 45.91% 13.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->