U.S.A.M.V.B.

FACULTATEA DE MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMICA IN AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA

ACTIVITATEA DE PRODUCTIE A UNITATII DE ALIMENTATIE PUBLICA S.C. PETRE PAN S.R.L.

PROF. CONF. UNIV. DR. FARCAŞ NICOLAE

STUDENT

Firma :S.C. PETRE PAN S.R.L. Sediu: Loc. Peris , Jud. Ilfov Nr. Inregistrare la R.C. : J28/1534/1994

BILANTUL DE MATERIALE SI CALCULUL ECONOMIC

PREZENTAREA UNITATII Denumire: S.C. PETRE PAN S.R.L.

Obiect de activitate: Comertul ridicat si amanuntit al painii Fabricarea painii Transportul auto

Amplasare : Peris-Ilfov , str. Garii, nr.20

Cifra de afaceri: 698.164 lei

2

Personal 15 brutari. covrigi. care lucreaza in doua schimburi. de unde personalul se va duce spre spatiile de productie unde isi desfasoar acativitatea. Produse finite obtinute: paine. Spatiul frigorific pentru depozitarea drojdiei este amplasat pe fluxul tehnologic astfel incat utilizarea drijdiei seva face cat mai ergonomic. Circuitul de materii prime: materiile prime vor inta in unitate pe o intrare speciala. Intregul personal este calificat pentru a desfasura intreaga activitate in cele mai bune conditii si este responsabil pentru implementarea sistemului de siguranta a alimentelor. 2 persoane conducere si administrare. Piata de desfacere a acestor produse : Orasul Draganesti –Olt si comunele invecinate orasului pe o raza de 30 km. 2 vanzatori. desfasoara o activitate de panificatie in locatia loc. 3 .L. PROFILUL UNITATII – DESCRIERE ACTIVITATE S. individualizat aca <<intrare materii prime>> iar prin holul tehnologic vor fi directionate spre depozitul adectvat pentru grupa de materiale respective. Aprovizionarea se va face saptamanal. de unde sunt directionate spre sala de sproductie in canticatile necesare pentru fiecare sarja de produs. In cadrul unitatii sunt bine individualizate urmatoarele circuite: Circuitul de personal Circuitul de materii prime Circuitul ambalajelor Circuitul produselor finite Circuitul de personal: personalul intra in unitate pe <<intrarea personal>> in vestiarele. PERIS-ILFOV. Vestiarul se deschide in holul tehnologic.R.filtru barbati/femei organizate in spatiu haine strada. 2 soferi. franzele. In aceasta unitate sunt angajate 10 persoane. spatiu haine lucru. PETRE PAN S.C.

Data: 20. pastrarea inregistrarilor etc. ustensilellor. monitorizarea punctelor critice control si verificare monitorizarilor. Circuitul produselor finite: Paine este scoasa din cuptor si asezata in navete.01. colectarea si depozitarea in conditii adecvate a deseurilor tehnologice.2007 Aprobat de administrator. echipamentelor. Dumitrescu Petre Bilantul de materiale 4 . dupa spalare navetele trec in spatiul de zvantare/depozitare navete de unde se vor duce in sala de productie atunci cand este necesar pe holul tehnologic. Functionarea unitatii presupune de asemenea si urmatoarele activitatii: igienizarea spatiilor. Unitatea isi valorifica produsele in magazinele alimentare din localitate si din localitatile invecinate (retea de distribuitie propie) si in subsidiar in magazinul propiriu din aceeasi locatie cu brutaria. utilajelor. care sunt asezate in spatiul depozitare/ racire unde ramane timpul necesar pentru racire pana la livrare.Circuitul ambalajelor: Navetele intra in unitate pe intrarea ambalajelor in spatiul receptie/spalare navete unde sunt spalate si dezinfectate. De asemenea unitatea are incheiat atat contract pentru pentru efectuarea operatiunilor DDD cu o firma autorizata sanitar-veterinar. Paine este livrarta pe iesirea <<livrare>> care este prevazuta cu o canopie.

07 lei Total 16.06 lei Calcul economic: Faina=0.R.C.011 kg = 1kg paine 14 lei/kg ameliorator : 0.88 lei DOTAREA CU UTILAJE TEHNOLOGICE Utilaj S.756 lei Drojdie=0. vă oferă echipamente profesionale de panificaţie.024 lei Gaze=0.033 lei Sare =0.4 lei/kg sare : 0. PETRE PAN S.L.18 lei Salarii=0.47 lei Ameliorator=0. cofetărie : cuptoare cu vetre 5 .04 lei Piese (auto)+combustibil=0.011 kg = 1kg paine 0. patiserie.003 kg = 1kg paine 1kg faina =2.756 kg = 1kg paine 3 lei/kg drojdie : 0.1 lei/kg faina : 0.04 lei Amortisment=0.005 lei Curent=0.

Conceptia de realizare a utilajului va asigura un gust deosebit prin modalitatea de transmitere a caldurii (tevi Perkins). Recomandarea noastra este de a amplasa aceasta instalatie intr-un spatiu complet izolat. va va impune pe piata cu produse calde. prin masurile de siguranta pe care le ve-ti impune. in care accesul sa se faca numai cu permisiunea conducerii. Modul de realizare a silozului face posibila amestecarea a doua tipuri de faina si realizarea corespunzatoare a retetelor prin dozarea foarte exacta a fainii si a apei necesare. Referitor la cresterea productivitatii muncii. pe care o prezentam mai jos corespunde cerintelor actuale in ceea ce priveste reducerea consumurilor energetice. Interventia omului este minima. 6 . privind capacitatea. cresterea productivitatii si satisfacerea clientilor cu produse de o calitate ireprosabila.- cuptoare rotative camere de dospire cernătoare cărucioare port panacoade panacoade alimentare cuptor pânze panacoade malaxoare mixere patiserie maşini de rulat maşini de porţionat maşini de modelat maşini de feliat maşini de ambalat tăvi şi alte accesorii PREZENTARE GENERALA : Linia. aceasta linie este deservita de patru persoane. igiena produselor fiind impecabila in cazul in care configuratia aleasa de dumneavastra pentru aceasta linie cuprinde si masina de ambalat paine. Alegerea facuta de dumneavastra. iar protectia utilajului va fi realizata. In acest mod randamentul realizat pe aceasta instalatie va fi maxim.

000 kg.Pompa . Capacitatea variaza in functie de numarul de bucati care se aseaza pe rand: a) 6 bucati = 33.Masina de modelat rotund cu trei inceputuri .Panou de comanda . suprafata de coacere 65 m2 .Masina de modelat lung . au doua viteze.N.Cuve ./24h b) 5 bucati = 27. cu brat spirala./24h Indicativul tehnic al cuptorului este T.Compresor pentru transport pneumatic .Banda reglabila .000 kg.Masina de divizat cu trei capete . Instalatia electrica si partea de automatizare este realizata cu piese de import.Dozator de apa .4100. COMPONENTA LINIEI .Cantar electronic .Siloz . Firma noastra va pune la dispozitie autorizatia sanitara pentru intreaga linie.Banda transport .Mixer cu cuve detasabile . putandu-se adapta perfect calitatilor pe care le prezinta faina.Dospitor asistat de computer .Ridicator rasturnator .Dispozitiv de sincronizare si rasturnare a bucatilor de aluat .Panou de comanda .Predospitor . Masina de divizat este o creatie de ultima ora a firmei SARMASIK realizand cu usurinta capacitatea de productie.Mixerele de aluat sunt cu cuva detasabila.Banda transport 7 . Masina de modelat rotund si lung este deosebita de cea obisnuita.

5 camere de coacere.Centrala termica . 8 . Structura este construita in intregime din otel inoxidabil.4 . 3. 2. Pentru numarul usilor fiecarei camere de coacere s-au atribuit litere distincte: Z = cate 1 usa pentru fiecare camera de coacere 82 A = cate 2 usi pentru fiecare camera de coacere 124 B = cate 3 usi pentru fiecare camera de coacere 186 Pentru numarul camerelor de coacere s-a atribuit cate un cod alfanumeric: 4c = 4 camere de coacere 5c = 5 camere de coacere Cuptorul este alcatuit din camere orizontale suprapuse incalzite de elemente radiante.Banda alimentare cuptor . Este construit in modele cu 1 – 2 – 3 usi si cu 3 . gaz metan si gaz natural.40 = 3. Componentele cuptorului: 1. Datele caracteristice sunt individualizate in felul urmator: Exemplu: 3. Furnalul poate sa lucreze cu urmatoarele tipuri de combustibil: pacura.Dedurizator DESCRIERE Cuptoare cu vetre Datele caracteristice ale CUPTORULUI sunt indicate in numarul modelului care se gaseste gravat pe placuta metalica de identificare.40 m2. motorina. Unitatea de coacere formata dintr-o serie de elemente ce radiaza caldura compuse din tevi rezistente la presiune inalta..Banda racire .Crestator aluat .

Panou de comanda pe coloana opusa. usor detasabile. cu geam. motorină (opţional se achiziţionează un arzător în funcţie de necesar combustibil). Fatada rustica “1900” numai pentru modelul < Z > si < A >. Fereastra izolata din inox. Panou lateral rustic “1900”. 13. de deschidere – inchidere operate de manerele laterale. pot fi în varianta cu arzător şi cameră de ardere în partea din stânga sau dreapta spate a cuptorului (adecvată pentru spaţii înguste şi lungi).4.Vatra pentru coacerea din fibra de sticla 18. Cuptorul este imbracat in panouri de otel inoxidabil. Generator de abur pentru camera de dospire. 9 . 10.Condensator de abur. Intregul sistem este izolat printr-un strat izolant termic la temperaturi ridicate de buna calitate. variantă electronică sau digitală computerizată cu 49 de programe. sunt construite din geamuri de sticla calita. • Panou de comenzi electromecanice. 11. Panouri laterale si posterioare din inox. 15. in dreptul rezistentelor . 16. • Electric sau pe combustibil: gaz metan. • O nouă concepţie de vaporizare care permite furnizarea de abur din belşug peste tot în cărucior şi în jur. • Schimbătorul de căldură asigură tripla recirculare a aerului şi exploatează căldura produsă în camera de ardere cu o mai mare eficienţă pentru a asigura o coacere uniformă cu un consum mic de resurse. Cuptor rotativ 18 tavi Cuptoarele rotative moderne cu arzător lateral. panourile exterioare din plăci galvanizate. GPL. un sistem nou revoluţionar cu un mai mic consum de energie. 7. cu miscare sus – jos. 6. Camere inaltate de 21 cm (pentru cuptor cu 4 camere). 5. 9. 12. 17. 8. Usile camerelor de coacere. 14. • Interiorul cuptorului şi frontalul din INOX. Camera superioara inaltata de 25 cm (pentru cuptor cu 3 camere). Ventilator de aspiratie cu spirala din inox. Dispozitiv pentru controlarea cuptorului.

Compozitia structurala a camerei: panele inoxidabile in interior si exterior. Dispozitiv electronoic adecvat unei bune controlari continue si perfecte a umiditatii. Comenzile de reglare a temperturii si umiditatii sunt electronice cu afisaj digital. Motorul principal. prinse de cârlig sau cu dispozitiv automat de ridicare. cuvă extractibilă. malaxoarele cu cuvă extractibilă din această linie se pretează la malaxarea tuturor pastelor cu dospire şi de asemenea pentru produse ce merg direct coapte la cuptor (se exclud însă pastele cu mai puţin de 40% umiditate). care regleaza automat temperatura si umiditatea aerului precum si circulatia aerului. rezervor clima inox. antrenează braţul spiral prin transmisie cu curele. Camere de dospire Camere de dospire pentru diverse dimensiuni. temporizatoare digitale si comenzi electromecanice.• Trei modele de prindere pentru cărucioare: pe platformă rotativă. Malaxoare Malaxor braţ spiral. Malaxoarele ES sunt destinate pentru uz industrial unde se cer performanţă şi caracteristici profesionale. Proiectat pentru pastă (cocă) de pâine pentru care se obţin rezultate excelente în ceea ce priveşte rafinamentul şi oxigenarea perfectă. în timp ce cuva este antrenată de un motor independent permiţând şi mişcarea cuvei în sens invers. de mare putere.Temperatura si umiditatea controlata. Rezervorul de clima va fi asezat pe partea superioara a camerei. Nu există puncte critice din punct de vedere mecanic deoarece nu există componente mecanice care să fie supuse uzurii iar forţa de atracţie este efectuată elastic. OPŢIONALE: • Cuptor cu frontal oţel inox "structură punctată" • Panouri externe din INOX 18/8. Sistemul de prindere şi desprindere al maşinii este operat de un mecanism activator performant cu o mare capacitate de izolare pentru a asigura robusteţea necesară operării. fără riscul apariţiei şocurilor. 2 viteze. 10 .

PL20/10BS .PL30T . 140 L.PL40T . Versiuni : A. 11 .PL20CS . 120. este posibila si echipare cu otel inoxidabil ).PL60T • Structura de otel smaltuit (la cerere.Rotaţia cuvei este efectuată cu ajutorul unei roţi de fricţiune din material cauciucat special în timp ce cuva asigură echilibrul necesar chiar şi în cazul unei încărcături cu amestecuri mai grase. • Dispozitive de siguranta. La versiunile mari există în dotarea standard posibilitatea coborârii şi ridicării automată a cuvei. • Bowl lifting/lowering system for PL20-PL30-PL40-PL60 models. iar VARE înseamnă că este cu variator electronic. Toate aceste funcţii şi facilităţi sunt variabile în funcţie de modelul maşinii. plecând de la comenzi simple cu 2. Codificările 2V sau 3V înseamnă numărul de viteze prestabilite. Mixer PL Mixere planetarii de ultimă generaţie de la 10 până la 140 L volumul cuvei. Maşina cu anumite disponibilităţi se alege în funcţie de domeniul folosit. 3 viteze până la viteze cu variator electronic şi chiar cu modul programabil PLC cu programe memorizabile. cuvele putând fi dotate opţional cu roţi la aceste versiuni de capacitate mare 80. La versiunile 120 si 140 exista varianta P adică cu modul electronic PLC programabil cu posibilitatea stocării în memoria mixerului a mai multor programe cu diverse variante de variaţii pe minut. • Tablou frontal de control.PL20BS .

apleta si spirala • Accesorii optionaleO: tel din cablurile groase . carlig . tel . • Cuva si unelte in otel inoxidabil • Structura de otel smaltuit • Sistemul de ridicare automat al cuvei.• Sistemul de ridicare automat al cuvei este posibil si pentru modelel PL40PL60.PL140T • Accesorii standard : cuva . ce respecta regulile CE • Tablou frontal de control. bowl. ce respecta regulile CE * versiune PLC : masina poate sa lucreze prin ciclu de operare manual sau automatic Optional : Sistem de ridicare ( HELP) • • • • • • folosit mai ales pentru depunere in masini de umplere sau de depunere. • Dispozitive de siguranta. B. C.carucior . PL120T . tel . bowl. PL80T .apleta si spirala • Accesorii optionaleO: tel din cablurile groase . • Dispozitive de siguranta. carlig si carucior .PL80TS • Accesorii standard : cuva . adaptabil la cerintele clientului 2 viteze de ridicare : repede atunci cand se ridica si incet atunci cand se depune produsul Viteza de ridicare si coborare modificabila prin invertor Comenzi valabile prin telecomanda sau printr-o cutie electrica Dimensiuni globale mici. 12 .si racleta • Cuva si unelte in otel inoxidabil • Structura de otel smaltuit • Sistemul de ridicare automat al cuvei.

realizand comanda dorita. Transportul fainii de la siloz la cantar este asigurat de doua pompe pentru faina (SIEMENS). putand fi inaltat marindu-se astfel capacitatea. Faina. astfel cantarita si odata ajunsa in cuva conica.Masina de portionat aluatul (DIVIZOR) Capacitate Capacitate taiere Putere motor Tip curent electric Tensiune Frecventa Lungime Latime Înaltime Greutate Rezervor depozit ulei : 2500 bucati/ ora : 150 – 600 grame : 1. Faina este transportata cu doua pompe Simens ce lucreaza pe aspiratie iar compresorul se monteaza la baza celulelor de siloz si realizeaza o aerare a fainii. 13 . Cantarul este prevazut cu o cuva conica cu o capacitate de 150 kg si patru senzori montati pe sasiu. Capacitatea fiecarui siloz – 7tone. De la tabloul de comanda se programeaza amestecul de faina din fiecare celula iar cantarul va raspunde. Recomandam : Distanta siloz-cantar maximum 20 m. 5 Kw. 940 rot/min 3 AC : 380 V 50 Hz : 1430 mm : 6 50 mm : 1500 mm 500 kg : 5 litri Silozul este confectionat din tabla de inox de sectiune patrata sau rotunda dupa preferinte. Sunt necesare 2 silozuri. se evacueaza in cazan cu ajutorul unui brat actionat mecanic.

378. Ridicatorul-rasturnator ajuta la rasturnarea aluatului in cuva masinii de divizat . Consumul energetic este foarte mic in comparatie cu celelalte cuptoare din Romania datorita tevilor Perkins si usilor batante. tamburul conic din teflon si un sistem de suflare cu aer cald pentru a preveni lipirea aluatului de tambur. temperatura in interiorul cuptorului se mentine aproximativ 8 ore. timpul si umiditatea dorita.N. aranjeaza bucatile de aluat pentru leaganele Dospitorul poate asigura un timp de dospire de max 70 minute. Reparatiile se realizeaza simplu prin inlocuirea a cate 5 fascicule de tevi. Dozatorul de apa se racordeaza la apa calda si rece. Cuptorul T.N. Mixerul are doua viteze. scoase din fiecare siloz realizandu-se astfel amestecul indicat de tehnolog. puterea consumata este de 13. pe care le afiseaza asigurandu se microclimatul necesar obtinerii unor produse de inalta calitate. Predospitorul poate regla timpul de predospire in functie de cerinte. 688 sau 860 cupe. Putem livra predospitor cu 238. Cuptorul este asistat de computer putand fi programat separat pe fiecare nivel.663 sunt testate la o presiune de 500 kg/cm 2. Mixerul mobil are o capacitate de 240 kg. care este actionat hidraulic. lungimea leaganelor este de 2400 mm. sunt din otel inoxidabil.5 KWh. Masina de modelat rotund are trei inceputuri. Aburul este dozat perfect 14 . benzile de la leagane sunt confectionate dintr-un bumbac special.Panoul de comanda este centrul de programare a cantitatilor de faina. Acest utilaj este asistat de o instalatie. programandu-se cantitatea necesara pentru framantare. programator pentru timpul de framantare si un brat spirala. banda textila este dintr-o tesatura speciala si nu necesita infainare. diametrul cuvei este de 950 mm. Cuvele pentru aluat au o capacitate de 240 kg. care realizeaza temperatura. Tevile Perkins sunt din import U. Masina de modelat lung are o latime de 400 mm. 4100 este incalzit cu tevi Perkins. recomandam 450 cupe. 450. Sincronizatorul dospitorului.I.

care trebuie sa fie cu 10-12% mai mare fata de greutatea painii pentru c ain procesul de coacere scade greutatea. Benzile metalice nu se misca inainte de introducerea aluatului in cuptor si nici la terminarea sarjei respective de paine. realizandu-se astfel o economie de energie electrica. maiaua se prepara astfel incat sa aiba temperatura de aproximativ 26-29°C. care va va impune pe piata. maturizata. Prepararea aluatului se face prin metoda indirecta. Apoi se lasa la fermentat intre 80-120 min. Prelucrarea aluatului se face mecanic. incepanad cu divizarea bucatilor de aluat . Pentru a se putea realiza o buna fermentatie a semifabricatelor. Cantitatea de faina folosita la maia reprezinta intre 30-60 % din cantitatea totala de faina folosita la prepararea aluatului in funtie de calitatea fainii folosite. Durata framantarii este de 15-22 min in functie de calitatea fainii folosite. raspunzand astfel unor comenzi continue si discontinue. Cu ajutorul canatrului se va ferifica 15 . La maia se adauga si ameliorator pentru imbunatatirea calitatii produsului finit. Maiaua se obtine din faina. Dimensiunile reduse prin etajarea vetrelor. Cuptorul poate fi alimentat direct (fara temperare prealabila) daca nu se fac pauze mai mari de 12 ore. Prin cernere se indeparteaza corpurile straine. Faina din saci este cernuta cu ajutorul cernatorului. apa si drojdie se adauga si o cantitate de maia anterioara. precum si realizarea focarului din caramida refractara asigura o fiabilitate deosebita o conservare optima a temperaturii de coacere impecabila si nu in ultimul rand un gust. iar aluatul 29-32°C. pana ce se ajunge la consistenta dorita apoi se lasa din nou la fermentat in aceasi cuva.pe cele trei nivele. numita bas. apoi faina. Dupa dospirea maielei se trece la faza a doua de framantare a aluatului adaugandu-se sarea si apa. INSTRUCTIUNI TEHNOLOGICE DE FABRICARE Faina este depozitata in magazia de faina in saci de aproximativ 40 kg.

Dupa dospire ele se scot din dospitor si se creste cu ajutorul unor cutite bine ascutite. Dospirea finla dureaza 10 si 30 min la o temp de 35-40°C. dupa care incarcarea unei vetre se deschide 4-7 secunde robinetul pentru abur. cu lama subtire care au fost tinute in apa. lucru care permite fomarea unei pojghite elastice. care permite cresterea volumului painii cu influenta gazelor rezultate din dermentatie energica pe masura ce aluatul se incalzeste. Coca astfel modelata este asezata pe trolii unde are loc si dospirea finala. bazate pe o schema. Dupa coacerecare dureaza 30-40 min painea se scoate afara cu ajutorul unei lopeti de lemn. 16 . acestea se introduce in dospitor. in timp ca prin scadera calitatii se micsoreaza si puntajul. Apreciera prin punctaj necesita folosirea unei tehnici speciale. deoarece normele de calitate prevad conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca produsele spre a fi date in consum. Dupa ce s-au umplut toate benzile troliilor. folosindu-se in acest scop produsele recoltate din proba medie.greutatea pentru a se remedia eventualele neregului si se returneaza bucatile necorespunzatoare. Bucata de aluat astfel taiata este prelucrata de masina de modelat rotund care ii da forma rotunda apoi de masina de modelat lung. potrivit careia se acorda fiecarei caracteristici un numar de puncte. apoi se aseaza pe rastele din lemn pentru racire. asupra produselor in stare rece dar nu la mai mult de 20 de ore de la scoaterea din cuptror. Se introduce apoi cu ajutorul troliilor in cuptor. care trece coca printre 2 tamburi reglabili care ii da forma de lipie. Dupa ce s a racit se pune in navete pentru a putea fi transportata fara a fi rupat sau deformata.Produsele de calitate foarte bunavor intruni un numar maxim de puncte ca suma a punctelor atribuite fiecarei caracteristici. Aprecierea calitatii pe baza de punctaj reprezinta un criteriu care permite clasificarea gradata a calitatii produselor in scopul de a se stimula obtinerea unor calitati superioare atat prin aplicare de tehnologii imbunatatite cat si prin retete noi de fabricatie. pentru a creao umiditate de 75-80% in cuptor. apoi o banda transportoare o preia si o ruleaza cu ajutorul unei benzi fixe aflate deasupra benzii mobile. Verificarea caracteristicilor fizice si chimice se face prin metoda de laborator.

materialele pulverulente se cern iar cele lichide se strecoară. insecte. Depozitarea materiilor prime şi auxiliare se face în spaţii special amenajate . Intreţinerea igienică a a utilajelor şi spaţiilor de lucru La sfarsitul fiecarui schimb si la întreruperea lucrului se efectuează urmatoarele operaţii: .colectarea rebuturilor recuperabile şi depozitarea lor în condiţii igienice. cu soluţie caldă (4550oC) de sodă calcinată urmată de clătire şi opărire la 70OC.etc.sanitare: .curăţirea şi spălarea vaselor pentru ouă.sacii vor fi periaţi în exterior pentru îndepărtarea eventualelor impurităţi şi vor fi întorşi pe dos după golire. .îndepartarea reziduurilor şi deşeurilor de pe utilaje şi instalaţii care nu necesită oprirea producţiei.asigurarea materialelor de protecţie sanitară pentru senifabricate ( pânze.şi a altor ustensile. La recepţie o dată cu verificarea calităţii se face şi controlul stării de igienă (corpuri străine. mirosuri provenite din tratări cu insecto-fungicide). . resturi de aluat. . Operaţiile tehnologice care se desfăşoară în sălile de fabricaţie se vor efectua cu respectarea următoarelor condiţii igienico-sanitare: . rozătoare. . Pregătirea materilor prime şi auxiliare se va face în încaperi separate cu respectarea următoarelor norme igienico.eliminarea permanentă a deşeurilor neigienice rezultate din procesul de fabricaţie(faina măturatură.eliminarea depunerilor de praf rezultate din procesul tehnologic . capace).tăvilor.curăţirea utilajelor prin periere.ouale vor fi pregătite în camere separate. ulei. lapte.curăţirea şi spălarea cuvelor .curăţirea pardoselilor şi a spaţiilor de depozitare. produse degradate). 17 . . . ştergere. luându-se măsuri pentru evitarea impurificării şi alterării. . . .NORME DE IGIENA SI PROTECTIE A MUNCII Materiile prime şi auxiliare utilizate trebuie sa corespundă prescripţiilor sanitare din normativele în vigoare. . .prevenirea alterării produselor prin aplicarea măsurilor tehnice şi tehnologice corespunzătoare.eliminarea stagnărilor semifabricatelor şi produselor în utilaje şi mijloace de transport pentru a evita infectarea şi infestarea.

urmată de dezinfecţia cu apă clorinată(0. Bidoanele. navetele din material plastic se vor spăla cu soluţie de sodă calcinată (1-1.5%) la temperatura de 45-50oC.Săptămânal se va efectua curăţenie generală constând în următoarele operaţii: . Echipamentul sanitar de protecţie va fi purtat în exclusivitate la locurile de muncă.5% sodă calcinată sau detergenţi anionici. Este interzisă utilizarea ambalajelor în stare murdară sau deteriorată. Personalul din unităţile de productie trebuie să respecte urmatoarele masuri de igienă: depunerea la intrarea în producţie a hainelor de stradă la vestiare şi îmbrăcarea echipamentului de protecţie sanitară a alimentului. dulapurilor frigorifice.curăţirea utilajelor. 18 .clătirea cu apă si stergerea cu cârpe. Igiena personală a muncitorilor Personalul din unitaţile de producţie trebuie să se supună unor reguli stricte de ordin sanitar pentru a evita raspândirea bolilor molipsitoare şi a toxiinfecţilor alimentare. .1%). spălarea şi schimbarea echipamentului de protecţie sanitară a semifabricatelor.curăţirea pereţilor de praf cu peria şi carpa udă. trecerea prin baie sau duşuri . după orice întrerupere a muncii . sau în caz de murdărire accidentală.a pardoselilor cu apă caldă( 45-50 oC)cu 1-1.5% la 45-50oC şi termotratarea prin ardere în cuptor. fiind strict interzisă utilizarea lui în afara acestora. tăierea unghiilor scurt şi stângerea părului sub bonetă sau basma. sau cel puţin spălarea mâinilor cu apă şi săpun . sapălarea mâinilor cu apă şi săpun după folosirea grupului sanitar . Ambalajele şi mijloacele de transport pentru produse trebuie întreţinute în cea mai bună stare de igienă . . spălarea tavilor şi formelor pentru coacerea produselor cu soluţie de sodă calcinată 1-1. ustensilelor.instalaţiilor pentru pregătirea materiilor.spălarea pereţilor faianţaţi şi uleiaţi . Personalul angajat trebuie să aibă avizul medical favorabil şi să se prezinte la examenele medicale şi de laborator periodice prevăzute de instrucţiunile sanitare. borcanele.

.cărucioarele –liză să funcţioneze uşor.depozitarea în ordine a tuturor materiilor.cuptoarele vor fi deservite numai de personal instruit.este interzisă blocarea spaţiului de deservire a utilajului. trebuie să aibă condiţii corespunzătoare pentru a putea fi prevenite accidentele şi îmbolnăvirile profesionale. . . . Pentru ca muncitorii să-ţi desfăşoare din plin activitatea şi să-şi pună în scopul producţiei întreaga lor capacitate de lucru. . spre a se evita accidentarea personalului prin alunecare. . .Spaţiile social-sanitare se curaţă ( matură. Scopul cunoaşterii normelor de protecţia muncii este de a evita accidentele de muncă în cadrul unităţilor de producţie.fară zgomot şi să nu necesite eforturi mari din partea muncitorilor.cernătoarele se vor supraveghea cu atenţie . 19 .bătătoarele de ouă şi de cremă se vor folosi astfel încat să nu se producă scurgeri ale conţinutului pe pardoseală. La coacerea aluatului : .cât şi rezervarea culoarelor la lăţime corespunzătoare pentru efectuarea manipulărilor în condiţii de strictă securitate a muncii. NORME DE TEHNICA SECURITĂŢII MUNCII Protecţia muncii este reglementată prin Legea 90/96 – legea protecţiei muncii. .aşezarea în stive a materiilor prime şi auxiliare se va face respectând înalţimea care asigură stabilitatea stivelor şi nu necesită eforturi deosebite pentru manipulare.cuptorul electric va fi racordat la nul ca protecţie principală şi la pământ ca protecţie suplimentară. . normele prevăd urmatoarele: . spală) în fiecare schimb de lucru şi se dezinsectizează de câte ori este nevoie sau minimum o dată pe lună.cuptoarele vor fi prevăzute cu hote de absorbţie a căldurii de la gura cuptorului.sacii cu faină se vor aşeza în stive cu înalţimea de cel mult 10 saci.manavrarea tăvilor cu produse se va face cu mănuşi de protecţie. decongestionarea căilor de acces . La depozitarea şi pregătirea materiilor.iar atunci când produc degajări mari de praf se opresc şi se remediază.

sau instalaţia cu care lucrează persoana respectivă. deteriorate.salariaţii vor fi admişi la lucru numai după efectuarea instructajului introductiv general şi instructajul la locul de muncă.instruirea la locul de muncă se va face practic la maşina. d) la reluarea activitatii după accident de muncă sau după întreruperea activitaţii cel puţin 90 de zile. . utilajul. . Când apar riscuri noi sau se produc modificări ale riscurilor existente. . În cazul în care se constată mirosuri care dovedesc prezenţa gazelor combustibili în atmosferă se împiedică aprinderea lor prin stingerea oricărei flăcări. Măsuri de protecţia muncii în laborator La începutul lucrului şi în tot timpul cât se execută operaţii de laborator. b) cu ocazia introducerii unui echipament de lucru sau a unei modificări a echipamentului tehnic existent. .reparaţia cuptoarelor se va face numai când temperatura părţilor constructive a coborât sub 40oC.este interzisă folosirea navetelor rupte. Verificarea cunoştinţelor asimilate se va realiza prin teste specifice calificării. Reinstruirea se va face in următoarele situaţii: a) la schimbarea locului de muncă. c) cu ocazia introducerii unei noi tehnologii.instruirea se va face între 1 şi 30 ale lunii.remedierele de orice natură se vor efectua numai de personalul specializat. Instructajul periodic se va efectua ori de câte ori este nevoie la perioade care nu vor depaşi 90 de zile. trebuie să ne convingem că atmosfera încăperii nu este cu gaze inflamabile sau vapori toxici proveniţi de la conductele de gaze sau vasele cu substanţe. Instruirea şi testarea personalului. între doua instruiri nu se vor depaşi 30 de zile calendaristice. .aşezarea produselor în navete se va face astfel încat să nu se depăşească marginile acestora. .stivuirea navetelor trebuie să asigure stabilitatea lor atât în stare de repaus cât şi în timpul manipulărilor. se evită 20 . - Depozitarea şi livrarea produselor : .

spaţiile cu praf de făină . La sfârşitul zilei de lucru masa se lasă curată.se interzice folosirea surselor de încălzire necorespunzătoare sau improvizate.personalul muncitor folosit la prevenirea şi stingerea incendiilor trebuie să cunoască şi să aplice întocmai normele. NORME DE PREVENIRE ŞI STINGERE A INCENDIILOR . . se evită folosirea aparatelor electrice.silozurile de făină vor avea inscripţionări de interdicţie şi avertizare privind pericolul de explozii. Mesele de lucru nu se vor folosi decât pentru efectuarea analizelor şi se va evita aglomerarea lor cu substanţe şi obiecte care nu folosesc la lucrarea în curs de efectuare. . pe masă pot rămâne numai acele aparate şi materiale cu care trebuie să se continue lucrul în ziua sau în schimbul următor. se verifică temeinic dacă conductele de apă şi gaze sunt închise şi dacă aparatura electrică este oprită . . producătoare de scântei şi se aeriseşte încăperea prin deschiderea ferestrelor şi uşilor. motopompele trebuie să fie permanent în stare de funcţionare .curtea unităţii să fie nivelată şi împărţită în mod corespunzator pentru a putea permite accesul uşor la clădiri şi pentru a interveni rapid. să menţină în perfectă stare de funcţionare toate mijloacele de stingere şi să nu le folosească în alt scop. . La terminarea lucrului.unităţile vor dispune de instalaţii de apă pentru stingerea incendiilor . .folosirea aparatelor electrice. . materiale sau produse care ar putea provoca incendiu sau explozii. chibrituri.se interzice fumatul sau introducerea de ţigări.unităţile de producţie trebuie să fie prevăzute cu hidranţi de incendiu . 21 .electropompele. zahăr şi alte pulberi vegetale vor fi curăţate permanent folosindu-se mijloace şi materiale care nu pot provoca scântei. . brichete. fără reactivi sau vase inutile pe ea. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful