Tehnici de filmare 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Cadru Incadrare si compozitie Incadratura - planuri Tranzitie Planificarea filmarii Planificarea unghiurilor de filmare Reguli de incadrare Elemente tehnice

1. Cadru Toate filmarile sunt alcatuite din cadre. Un cadru incepe din momentul in care apesi butonul rec pana in momentul in care termini inregistrarea. Ca si fotografiile care alcatuiesc un album, cadrele alcatuiesc materialul video.

CADRU FRONTAL acesta reprezinta cadrul normal, unghiul de filmare se afla la nivelul ochiului uman. Acest unghi reprezinta unghiul de filmare obiectiv si este intalnit des la stiri acolo unde realitatea este conceputa asa cu este ea in teren si nu interpretata de catre operator.

El se mai numeste si “piciorul broastei” . actiunile lui sunt exagerat glorificate. Folosirea lui creeaza impresia de triumf si la fel ca si plonje-ul este un unghi subiectiv.CADRU PLONJE acesta reprezinta unghiul de filmare deasupra unghiului normal. in plonjeu (de sus in jos). Acest unghi de filmare este utilizat atunci cand se doreste minimalizarea subiectului sau a actiunilor acestuia. contra plonjat (de jos in sus). CADRU CONTRA-PLONJE acesta reprezinta unghiul de filmare sub nivelul normal al ochilor. Folosirea lui se face doar atunci cand se doreste demascarea unor detalii care inconjoara personajul si care nu pot fii vizuale din perspectiva cadrului frontal . In aceasta situatie perspectiva liniara este exagerata. personajul se supradimensioneaza. Acesta deja este un unghi subiectiv si trebuie utilizat doar daca se cunosc foarte bine repercursiunile acestui mod de abordare. Unghiurile neobisnuite nu trebuie banalizate. ele trebuie folosite cu mult discernamant si doar acolo unde este cazul CADRU PROFIL este reprezentarea pozitionarii camerei de filmat la peste 45 de grade stanga sau dreapta liniei vizuale a personajului. In aceasta situatie perspectiva liniara a cadrului se aplatizeaza. el se mai numeste si “ochi de pasare”.

fundalul. PLAN ANSAMBLU: cel mai cuprinzator. ele fiind create doar pentru a putea comunica mai usor in cercurile cunoscatorilor: A. de la stabilirea cadrului pleaca apoi intreaga poveste a unui film. pozitia lui in cadru. lumina. etc. de orice gen ar fi el. in ce directie priveste. Incadratura Incadrarea unui subiect este punctul de plecare in filmare. 3.2. Numele acestor cadre este unul pur teoretic. un peisaj in toata marimea lui. Incadrare si Compozitie: Incadrarea este imaginea pe care o vezi in viewfinder (sau pe un monitor). Compozitia se refera la tot ceea ce se afla int-un cadru: care este subiectul.un cartier cu blocuri cu strazi tot este vizibil .

PLAN AMERICAN: subiectul se vede pana la genunchi . D. PLAN GENERAL: o portiune bine determinata dintr-un peisaj. atentie el se realizeaza cu o palma deasupra sau sub genunchi. nu ciontim incheieturile deoarece personajul ar arata ca si cand ar fi infirm .o strada dintr-un cartier PLAN INTREG: personajul se vede in intregime .aratam statura si infatisarea lui.B. C.

una deasupra sanilor si alta dedesubtul lor. PRIM PLAN: personajul se vede pana la nivelul pieptului . PLAN MEDIU: personajul se vede pana la talie. la fel ca si la incheieturi nu le taiem femeilor sanii. chiar daca este in picioare sau sta pe scaun.E. Acest plan are doua derivate sau doua tipuri de incadraturi una sub centura si una in care se vad si mainile personajului F. aici este de precizat ca la incadrarea personajelor feminine avem doua incadraturi speciale. .

Se vede o ureche . O tranzitie este foarte importanta in lucrul cu camera deoarece nu trebuie uitat in nici un moment cum fiecare cadru se potriveste intre cel precedent si cel care urmeaza. 4. GROSS PLAN : se vede doar fata personajului H. cum se imbina intr-o succesiune logica si spun o "poveste". PLAN DETALIU: este cadrul cel mai strans cel mai apropiat. un ochi. O miscare de camera poate deasemenea fi considerata o tranzitie de la o incadreare la alta (ex. . Tranzitie: Cadrele sunt legate intr-o secventa pentru a "spune" o poveste. Modul in care doua cadre sunt legate intre ele se numeste tranzitie. !!! Nu modul in care tranzitiile sunt concepute tehnic este important ci modul in cadrele "curg" dintr-unul intr-altul.G. o panoramare de pe un subiect pe altul). buzele.

"trage" mai multe versiuni ale aceluiasi cadru pentru a putea sa il alegi pe cel mai bun cand editezi. esti gata sa incepi planificarea cadrelor individuale. Cat material trebuie sa ai la sfarsit. Cateva reguli de incadrare Atentie la liniile verticale si orizontale din cadru (ex. Apoi filmezi (si daca e necesar. si cat de mult iti trebuie sa-l aduni. gandeste "Cum vreau sa arate pe caseta ?".) Fii atent ca liniile acestea sa fie drepte. Mai intai de toate trebuie sa ai un motiv pentru fiecare cadru. orizont. Planificarea filmarii: Sa planifici inseamna sa adopti o atitudine care sa te ajute sa detii controlul. Nu te grabi si foloseste tot timpul de care ai nevoie pentru a inregistra fiecare cadru corect. Regula celor trei. Planifica durata aproximativa a filmarii. in vederea editarii. Planificarea unghiurilor de filmare Odata ce ai un plan de filmare. Daca e necesar (si daca editezi in post-poductie). 7. in loc sa te intrebi "Va arata bine pe caseta ?" si sa incepi sa filmezi tot ce se intampla. Aceasta regula imparte ecranul in noua parti. Cand iti instalezi camera video. Spatiul liber de deasupra capului sau cel din fata subiectului este lasat in mod intentionat. MAI BINE MAI MULT DECAT MAI PUTIN 6. O greseala care se intalneste in mod frectent in filmarile facute de amatori este ca acestea au prea mult spatiu deasupra capului. Lucrurile importante din imagine ar trebui sa se gasesca mai degraba la 1/3 si la 2/3 decat pe centrul imaginii.5. Deasemenea. Fara acest spatiu liber incadrarea ar fi inconfortabila. subiectul fiind pozitionat pe centrul imaginii ceea ce nu arata bine. . etc. lasa cel putin 3 secunde de imagine la inceputul si la sfarsitul fiecarui cadru. stalpi. Asta daca nu vrei sa obtii un anume efect cand cadrul este inclinat in mod voit. Intreaba-te: Ce incerc sa pun in evidenta cu acest cadru ? E necesar cadrul acesta ? Am deja un cadru care se aseamana cu acesta ? Il intereseaza pe privitor acest cadru ?. regizezi) actiunea pentru a-ti atinge scopul. mai ales daca e vorba de un cadru important.

Termeni tehnici – lucrul cu camera Panoramare (Pan): Miscarea camerei dintr-o parte in alta (ex. Zoom: Miscarea de apropiere sau de departare de subiect. stanga .dreapta) Lift: Miscarea in sus si in jos a camerei. Balansul de alb (white balance): Ajustarea culorilor in scopul obtinerii unei imagini naturale. Cu cat irisul este mai deschis cu atat imaginea este mai luminoasa. . cat mai apropiata de realitate. Obturator (Shutter): Analogul obturatorului la aparatul foto. Iris (Exposure): Deschiderea care lasa lumina sa intre in obiectivul camerei video.