You are on page 1of 9

Math 2431 Practice Test #2

Dr. Paschal

Name___________________________________

Find the derivative.
1) s = 5t2  + 4t + 7
A) 10t2  + 4
B) 10t + 4
C) 5t + 4
D) 5t2  + 4

Find the second derivative.
2) y = 6x2  + 7x + 5x-3
A) 12x + 7 - 15x-4
B) 12 - 60x-5
C) 12 + 60x-5
D) 12 + 60x-1

Find y ′.
3) y = (3x - 5)(5x3  - x2  + 1)
A) 60x3  - 28x2  + 84x + 3
B) 45x3  + 84x2  - 28x + 3
C) 15x3  + 28x2  - 84x + 3
D) 60x3  - 84x2  + 10x + 3

Find the derivative of the function.
x3
4) y = 
x - 1
-2x3  + 3x 2
A) y ′ = 
(x - 1)2
-2x3  - 3x 2
B) y ′ = 
(x - 1)2
2x3  - 3x 2
C) y ′ = 
(x - 1)2
2x3  + 3x 2
D) y ′ = 
(x - 1)2

1
Find the derivative.
5) y = x1/6
1
A) x-1/6
6
7 7/6
B) x
6
1
C) -  x-7/6
6
1 -5/6
D) x
6

Solve the problem.
27
6) Find an equation for the tangent to the curve y =   at the point (1, 9).
2
x  + 2

A) y = -6x + 15
B) y = -3x + 12
C) y = 6x + 3
D) y = -6

The function s = f(t) gives the position of a body moving on a coordinate line, with s in meters and t in seconds.
7) s = - t3  + 2t2  - 2t, 0 ≤ t ≤ 2
Find the bodyʹs displacement and average velocity for the given time interval.
A) 12 m, 6 m/sec
B) 4 m, 2 m/sec
C) -4 m, -2 m/sec
D) -4 m, -4 m/sec

Solve the problem.
8) A rock is thrown vertically upward from the surface of an airless planet. It reaches a height of  s = 120t - 2t2
meters in t seconds. How high does the rock go? How long does it take the rock to reach its highest point?
A) 3570 m, 30 sec
B) 7080 m, 60 sec
C) 3600 m, 60 sec
D) 1800 m, 30 sec

2
The figure shows the velocity v or position s of a body moving along a coordinate line as a function of time t . Use the
figure to answer the question.
9) v (ft/sec)
6
5
4
3
2
1 t (sec)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
-1
-2
-3
-4
-5

What is the bodyʹs acceleration when t = 1 sec?
A) 0 ft/sec2
B) -2 ft/sec2
C) 1 ft/sec2
D) -1 ft/sec2

The graphs show the position s, velocity v  = ds/dt, and acceleration a = d2 s/dt2  of a body moving along a coordinate line


as functions of time t. Which graph is which?
10)
y

t
A

A) A = position, B = velocity, C = acceleration
B) B = position, A = velocity, C = acceleration
C) C = position, A = velocity, B = acceleration
D) A = position, C = velocity, B = acceleration

3
Solve the problem.
11) Suppose that the dollar cost of producing x radios is  c(x) = 600 + 30x - 0.2x2 . Find the marginal cost when 30
radios are produced.
A) $18
B) $1320
C) -$1320
D) $42

Find the derivative.
8
12) y =   + 2 sec x
x
8
A) y ′ = -   - 2 csc x
x2
8
B) y ′ = -   + 2 tan2 x
x2
8
C) y ′ =   - 2 sec x tan x
x2
8
D) y ′ = -   + 2 sec x tan x
x2

13) r = 6 - θ6  cos θ


dr
A)  = 6θ5  sin θ

dr
B)  = 6θ5  cos θ - θ6  sin θ

dr
C)  = - 6θ5  cos θ + θ6  sin θ

dr
D)  = 6θ5  sin θ - θ6  cos θ

Solve the problem.
14) Find the tangent to y = 2 - sin x at x = π.
A) y = - x + 2
B) y = - x + π - 2
C) y = x - π + 2
D) y = x - 2

4
Find the derivative of the function.
15) q =  13r - r7
dq 1
A)  = 
dr 2 13 - 7r6

dq 13 - 7r6
B)  = 
dr 2 13r - r7

dq - 7r6
C)  = 
dr 13r - r7
dq 1
D)  = 
dr 2 13r - r7

cos x 4
16) h(x) = 
1 + sin x
cos x 3
A) h′(x) = 4 
1 + sin x
4 sin x cos x 3
B) h′(x) =  -   
cos x 1 + sin x
- 4 cos3  x
C) h′(x) = 
(1 + sin x)4
sin x 3
D) h′(x) = -4 
cos x

17) y = cos6 (πt - 17)


dy
A)  = - 6π cos5 (πt - 17) sin(πt - 17)
dt
dy
B)  = - 6π sin5 (πt - 17)
dt
dy
C)  = - 6 cos5 (πt - 17) sin(πt - 17)
dt
dy
D)  = 6 cos5 (πt - 17)
dt

Find the derivative of y with respect to x, t, or θ, as appropriate.
18) y = ln (x - 6)
1
A)
x - 6
1
B) - 
x + 6
1
C)
6 - x
1
D)
x + 6

5
ln x
19) y = 
x7
1 - 7ln x
A)
x14
1 + 7ln x
B)
x14
1 - 7ln x
C)
x8
7ln x - 1
D)
x8

Find the derivative of y with respect to x, t, or θ, as appropriate.
20) y = e2 - 9x
A) e-9
B) 2e2 - 9x
C) -9 ln (2 - 9x)
D) -9e2 - 9x

21) y = ln (9θe-θ)
1
A)
9θeθ
1
B) eθ  + 1
θ
1
C)  - 1
θ

D) ln (9e-θ(1-θ))

dy
Find  .
dx

22) ln y = ey cos 3x
A) ey cos 3x - 3ey sin 3x
-3yey sin 3x
B)
1 - yey cos 3x
yey sin 3x
C)
1 - ey cos 3x

D) -3yey sin 3x

6
Find the derivative of y with respect to the independent variable.
23) y = t7 - e
A) (7 - e)t6 - e
B) t7 - e
t8 - e
C)
8 - e

D) (6 - e)t7 - e

24) y = 5 t
1
A) 5 t
2 t

B) 5 t ln 5
ln 5 t
C)
2 t
ln 5
D) 5 t
2 t

Find the derivative of y with respect to x.
25) y = -sin-1  (9x2  - 4)
18x
A)
1 - (9x2  - 4)2
-18x
B)
1 - (9x2  - 4)2
9
C)
1 + (9x2  - 4)2
18x
D)
1 + (9x2  - 4)2

1
26) y = -cos-1  
x4
- 4
A)
x 1 - x8
-4
B)
x x8  - 1
-4
C)
1 + x8
-4x4
D)
1 - x8

7
Solve the problem. Round your answer, if appropriate.
27) A man 6 ft tall walks at a rate of 2 ft/sec away from a lamppost that is 24 ft high. At what rate is the length of
his shadow changing when he is 55 ft away from the lamppost? (Do not round your answer)
55
A)  ft/sec
3
1
B)  ft/sec
5
2
C)  ft/sec
3
2
D)  ft/sec
5

28) The volume of a sphere is increasing at a rate of 10 cm 3 /sec. Find the rate of change of its surface area when its


32π
volume is   cm 3 . (Do not round your answer.)
3
20
A)  cm 2 /sec
3

B) 10 cm 2 /sec
8
C)  cm 2 /sec
3

D) 20π cm 2 /sec

29) The volume of a rectangular box with a square base remains constant at 700 cm 3  as the area of the base


increases at a rate of 8 cm2 /sec. Find the rate at which the height of the box is decreasing when each side of the
base is 12 cm long. (Do not round your answer.)
175
A)  cm/sec
54
175
B)  cm/sec
36
175
C)  cm/sec
648
1
D)  cm/sec
18

8
Answer Key
Testname: TEST2PRACTICE

1) B
2) C
3) D
4) C
5) D
6) A
7) C
8) D
9) D
10) A
11) A
12) D
13) C
14) C
15) B
16) C
17) A
18) A
19) C
20) D
21) C
22) B
23) A
24) D
25) B
26) B
27) C
28) B
29) C