PANTANG LARANG DI SARAWAK

(KAUM BIDAYUH DAN MALANAU)
NAMA KUMPULAN : P5E 1. NOR IZZATI BINTI JOHARI 2. RODZIAH BINTI ABD. RAHIM 3. NURUL ATIKAH BINTI HASSAN 4. SITI NORAZIRAH BINTI YA·ACOB

SEMASA MENGANDUNG .

Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri.Semasa mengandung. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. .

PERSEDIAAN MENYAMBUT KELAHIRAN .

. kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. takut anak akan mati semasa dilahirkan. Tidak dibenarkan memaku. Tidak boleh melipat balik tikar. perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. lapisan lantai dan sebagainya.

SELEPAS BERSALIN .

. Mengikut adat masyarakat Bidayuh. kapak akan digunakan. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Jika anak perempuan.Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri.

pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik. Membawa rebung.Menjaga Tali Pusat Bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam. paku. . Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja. Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk. kulat. dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit.

Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit . ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. Selain itu.

Tidak boleh bersiul di waktu malam. Tidak boleh menyapu di dalam rumah pada waktu malam. nanti hantu menjelma. nanti rezeki tidak mahu datang Tidak boleh makan menggunakan periuk. kerana dipercayai menyumpah ibu bapa mati awal . Tidak boleh menuding jari ke arah pelangi sewaktu hujan renyai renyai. sebab bersiul itu seperti memanggil hantu . nanti jari putus . nanti nasi ´ruakµ dan rezeki tidak mahu datang Tidak boleh potong kuku pada waktu malam.

nanti orang yang makan menggunakan pinggan mangkuk itu akan menghidap penyakit untut kaki atau gaut Bila hari hujan lebat. tidak boleh ketawa. takut nanti nampak hantu kat belakang Bila menggunakan lesung batu. takut nanti ´ipukµ marah dan tuan rumah pendek rezeki . Bila mencuci pinggan mangkuk tidak boleh melaga pinggan mangkuk tersebut. lesung batu mesti dilapik dgn kain supaya bunyi menumbuk dalam lesungi tidak terlalu kuat. kalau ketawa kena bakar rambut sikit Jangan ketok senduk kat periuk sewaktu masak.guntur dan petir.Tidak boleh bercermin pada waktu malam. nanti orang yang memakan makanan yang dimasak dengan mengetuk akan menghidap penyakit untut kaki .

MASYARAKAT MALANAU .

WANITA HAMIL Tidak boleh memakan buah-buahan yang berbau kuat seperti durian atau ulam dan petai kerana badan akan menjadi busuk. Haiwan buruan yang dibunuh di dalam hutan tidak boleh diberikan kepada wanita hamil kerana diyakini anak dalam kandungan akan melecur seluruh badan. . Wanita hamil tersebut juga tidak boleh makan pucuk paku kerana susu badan akan menjadi masam.

Sekiranya terdapat sebarang kematian. Suami juga tidak boleh memotong akar temalet kerana anak akan meninggal dunia tanpa sebab.SUAMI WANITA HAMIL Si suami tidak boleh memotong kayu yang bertindan atau memakan ikan pari kerana dikhuatiri bibir anak akan menjadi sumbing. si suami tidak boleh melihat kerana anak di dalam kandungan akan mendapat penyakit. . Si suami juga tidak boleh mengecat kerana dikhuatiri anak di dalam kandungan akan diiringi minyak.

SEKIAN TERIM A KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful