BIMBINGAN DAN KAUNSELING (EDU 3107

)

Intervensi Kaunseling Kanak -kanak

PENSYARAH : PN. SARINA BT MOHD YASSIN

AHLI KUMPULAN: SITI AMALINA SITI KHAIRIAH YULISA IRNA ZURIA SALMIZA

Pemudahcara dengan klien berasaskan perkongsian secara mutual dengan idea literatur yang dibaca. Merupakan satu teknik menstruktur interaksi antara kaunselor dengan klien.Terapi ini melibatkan penggunaan buku-buku untuk membantu individu menyelesaikan masalah. .

luahkan perasaan dan selesaikan masalah).Dalam konteks kaunseling kanak-kanak. . kaunseling biblioterapi adalah bacaan bahan penulisan yang terbimbing bertujuan untuk memperoleh pemahaman atau menyelesaikan masalah sejajar dengan keperluan teraputik kanak-kanak (peroleh ilmu. Ia juga dikenali sebagai ´bimbingan melalui bacaanµ.

2003) Diaplikasikan selepas Perang Dunia Kedua : Anggota tentera yang cedera membaca dalam tempoh pemulihan. (Zaccaria dan Moses dalam Nyystul.Mula dikesan dari masa orang Yunani : Terdapat sebuah papan kenyataan yang tergantung di pintu masuk sebuah pusat sumber dengan kata-kata: ´ Tempat Merawat Jiwa ´. . Mempercepatkan pemulihan.

2003) menyatakan bahawa konsep utama kaunseling biblioterapi berasal daripada teori psikoanalisis Freud iaitu: Unsur kesejagatan Identifikasi Catharsis Celik akal Penyelesaian masalah .Fleshman dan Fryrear (dalam Nystul.

Menambahbaik kefahaman tingkah laku manusia dengan motivasi Memupuk penilaian dan refleksi kendiri individu secara jujur Melepaskan tekanan emosi atau mental Memupuk konsep kendiri positif individu RASIONAL Menunjukkan kepada klien terdapat pelbagai cara bagi menyelesaikan masalah yang dihadapinya .

Menolong individu merancang tindakan konstruktif untuk menyelesaikan masalah yang dihadapinya Menujukkan kepada klien bukan dirinya sahaja yang menghadapai masalah tersebut Menimbulkan minat terhadap peristiwa yang berlaku di sekeliling Menolong individu membincangkan masalah secara senang hati RASIONAL .

Memotivasikan individu menyertai aktiviti pengenalan Mempunyai masa yang cukup untuk membaca bahan berkaitan Membenarkan masa refleksi dan penilaian Penutup merangkumi penilaian kaunselor dan penilaian klien Menyediakan masa tindakan susulan .

2 ‡ Kanak-kanak membaca atau dibacakan dengan cerita dan sesuatu bahan bacaan yang menarik. 3 ‡ Terhibur dan kesunyian yang dirasakan akan berkurangan. Kanak-kanak tersebut berasa sangat kesunyian dan tiada tempat bergantung.1 ‡ Seorang kanakkanak bersedih atas pemergian kedua ibu bapanya yang terlibat dalam satu kemalangan. . 4 ‡ Kesimpulannya ia adalah proses mengenal manusia melalui ekspresi dalam literatur dan seni.

‡ Memupuk sikap membaca ‡ Konsep ¶do it yourself· ‡ Tidak boleh dijalankan kepada individu yang tidak boleh membaca. proses dalaman secara tidak langsung. ‡ Lebih efektif kepada individu yang lebih dewasa. lebih matang untuk memahami dan mengaplikasi apa yang dibaca. .Kebaikan Kelemahan ‡ Bagus untuk individu yang tidak boleh ditegur/ cepat terasa.

Cerita pendek Biografi Buku bantu-kendiri Cerita dongeng Buku gambar .

~ Sekian. terima kasih ~ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful