tips pelajar cemerlang 1. Masa sebelum tidur. Masa terbangun di tengah malam (belajar seperti No..masa berbaring sebelum tidur (menulis atau menyelesaikan masalah dengan cara menulis dengan menggunakan jari telunjuk di atas tilam) 2.1) .

Masa berjalan pulang (tanya diri pasal sifir) 17. Masa menunggu bas (ulangkaji kad nota atau bayangkan) 10. Masa sebelum pulang (lewatkan pulang buat kerja rumah) 16. Masa sampai awal pagi ke sekolah (ulangkaji harian/cepat) 13.3. Masa berada dalam bas (baca kad nota) 18. Masa rehat selepas makan (baca novel/majalah) 19. Masa berjalan ke sekolah (tanya diri pasal sifir/formula) 12. Masa bercermin (lekatkan nota penting dekat cermin) 7. Masa rehat selepas makan malam (baca rencana akhbar) 20. Masa rehat (ke perpustakaan baca ringkas buku-buku) 15. Masa sarapan pagi (baca selembar dua suratkhabar) 8. Masa di dalam bas atau kereta (ulangkaji harian/cepat) 11. Masa ke tandas waktu malam (sama seperti No.4) 6. Masa bangun tidur subuh/pagi (bayangkan pelajaran semalam) 4. Masa ke tandas waktu pagi (ingatkan perkara yang terlupa) 5. Masa menonton tv (melukis rajah/peta/tulis formula . Masa berjalan ke sekolah (tanya diri-sifir dan formula) 9. Masa menunggu cikgu yang terlewat (ulangkaji cepat) 14.

Melaluinya. Melalui peperiksaan. Ia bukan saja sebagai medan ujian untuk menentukan pencapaian seseorang tapi penentu sama ada berjaya atau tidak meneruskan pengajian ke institusi pengajian tinggi. penilaian boleh dinilai sama ada pelajar itu berjaya mengikuti sesi pembelajaran di sekolah atau tidak. suka menghadapi peperiksan ? Malangnya. peperiksaan diiktiraf sebagai elemen terpenting dalam industri pendidikan negara walaupun tidak dinafikan di sesetengah negara. Kerana itu. .Menghadapi peperiksaan ? Tanyalah pada setiap pelajar. prestasi setiap daripada mereka dinilai seterusnya menentukan kedudukan dalam darjah mahupun melanjutkan pengajian. saya pasti jawapannya tidak kerana menjelang peperiksaan dianggap saat menyeksakan bukan saja terpaksa mengulang kaji pelajaran tapi perlu memastikan kejayaan dalam genggaman. Kenapa mesti menghadapi peperiksaan? Tidak bolehkah pencapaian pembelajaran seseorang hanya dinilai ketika di sekolah? Sistem peperiksaan walaupun tidak disukai. setiap pelajar di negara ini tidak boleh mengelak daripada menghadapinya. peperiksaan terutama bertulis tidak terlalu dititik beratkan. sebenarnya satu mekanisme terpenting untuk menjana kecemerlangan pelajar dalam akademik. Peperiksaan juga antara platform terbaik menentukan pencapaian dan pemahaman pelajar. melihat keupayaan dalam menerima arahan dan sebagainya. pelajar boleh menjadikan keputusan peperiksaan sebagai rujukan supaya lebih berusaha sekali gus menyediakan garis panduan untuk menjadi cemerlang. Jika kurang memuaskan.

Sistem yang dilaksanakan kini menuju ke arah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). peperiksaan mendorong pelajar supaya lebih rajin mentelaah dan menjana kemampuan berfikir. Perhubungan dua hala mampu diwujudkan dan sistem pembelajaran boleh dijalankan dengan lancar kerana ada interaksi antara guru dan pelajar. Kalau mereka lemah. Semua perlu diambil perhatian sebelum menduduki peperiksaan. Sekiranya bermasalah. Ia juga membalas jasa ibu bapa dan guru jika berjaya dengan cemerlang. Ia satu wadah menjadikan seseorang lebih bijak dan bertanggungjawab dengan diri sendiri. Jika pelajar bermasalah. Ia mengajar seseorang supaya mementingkan tahap kebajikan.Pada masa sama. Untuk tujuan itu. perlu tahu apa sebabnya dan jika cemerlang. Ia juga dapat memberitahu guru mengenai kumpulan pelajar sasaran yang perlu diperbaiki seterusnya membantu meningkatkan pencapaian mereka. Melalui sistem ini pelajar ditaksir sendiri guru sekali gus mampu menilai setakat mana kemampuan mereka. boleh diperbaiki kerana pada masa sama pelajar memperoleh sokongan moral daripada guru. kesihatan. latar belakang keluarga hingga persekitaran. kecacatan. menulis dan memahami. menghafal. setiap guru bertanggungjawab dalam memastikan setiap pencapaian pelajar. Dunia peperiksaan sebenarnya merangkumi disiplin penting yang harus diberi perhatian khusus bukan saja oleh pelajar tapi juga guru. perlu tahu bagaimana mahu mengatasinya sejak awal bagi memastikan apabila menjelang peperiksaan. mereka sekurang-kurangnya mampu lulus melepasi tahap ditentukan walaupun bukan cemerlang. Justeru. patut menggunakan pendekatan itu untuk pelajar lain. Peperiksaan adalah tahap meningkatkan keupayaan diri untuk berjaya sekali gus memberi kesan kepada sosio ekonomi dan kebanggaan negara. . pelajar tidak harus gentar dengan peperiksaan.

keadaan bilik darjah yang bersih. Oleh itu setiap murid haruslah bersedia agar diri mereka berada dalam keadaan yang seronok terutamanya ketika belajar. rambut lelaki digunting dengan baik. Jangan makan makanan yang tercemar atau terdedah. kerisauan atau kebosanan terhadap pelajaran dapat diatasi. susunan buku yang baik Caranya: Pastikan pakaian sekolah berada dalam keadaan bersih. rambut perempuan diurus dengan kemas serta bertudung. Bagaimanakah caranya untuk mewujudkan keseronokan pada diri ketika belajar? Kekemasan: Pakaian yang kemas. Caranya: Pastikan murid membersih diri setiap hari. Adakan senarai tugas untuk membersih kawasan bilik darjah masing-masing. Pastikan kawasan bilik darjah dan sekolah bebas daripada wabak penyakit. rambut yang terurus. segala keletihan. Guna tandas dengan baik. buku yang dibawa ke sekolah berada dalam keadaan yang baik tidak terkoyak dan mudah diambil apabila diperlukan. Kesihatan: Diri yang sihat tanpa penyakit. kasut tidak kotor. .Mewujudkan suasana seronok belajar Seronok Belajar Oleh Dr Ismail Zain Pembelajaran yang berkesan ialah pembelajaran yang menyeronokkan. Apabila keseronokan dirasai.

Rakan juga harus dihormati. Lekatkan di papan pamer kelas anda. Apabila diri dan bilik darjah dalam keadaan yang selesa maka pembelajaran dapat berlaku dengan baik. Anda boleh menciptanya dengan menggunakan sebarang perisian berbantukan komputer yang sesuai atau melalui lakaran tulisan tangan. Jangan bergurau sehinggakan menyakiti hati rakan dan berakhir dengan perkelahian. Sisipkan juga gambar/lukisan/lakaran untuk dijadikan hiasan pada poster anda. jangan terpengaruh dengan remaja luar yang ponteng sekolah. Tidak ponteng sekolah. marah.Tingkahlaku/budi bahasa: Cara berbual dengan guru dan rakan. Rajin ke sekolah. Cara-cara yang dinyatakan mampu menjadikan bilik darjah itu sebagai “rumah kedua” untuk murid-murid. UJI KREATIVITI ANDA! Sediakan satu poster yang mengandungi langkah-langkah mewujudkan keseronokan belajar. Minda sihat: Mampu menggunakan fikiran ketika belajar Caranya: Sentiasa berfikir sewaktu belajar. Banyak berinteraksi dengan guru dan rakan. Caranya: Perlu menghormati guru serta patuh segala arahan terutama apabila guru memberi tugasan kepada murid. Sentiasa bersyukur di atas keselesaan yang dirasai. Tidak melanggari peraturan sekolah. iri hati terhadap rakan atau guru. Sentiasa muhasabah diri untuk mengelak rasa bongkak dan sombong. Banyak membuat latihan. Jiwa tenang: Menumpukan sepenuh perhatian ketika belajar Caranya: Tidak menaruh rasa benci. . Tidak ada rasa bosan di jiwa kita malah ada pula murid yang suka datang ke sekolah untuk belajar walaupun pada waktu petang atau pada hari cuti hujung minggu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful