Portofoliu Limba Engleza

Profesor:Liliana Rusu

Urse Florin-Aurelian Grupa 8215 Univesitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti Facultatea de Management,Inginerie economica si Dezvoltare rurala Specializare:Iginerie si Management in Alimentatie publica si Agroturism

Cu alte cuvinte.Afacere Cuvantul “afacere” se refera la cel putin trei subiecte comerciale in stransa legatura.detinatorii si operatorii unei afaceri au ca obiectiv principal primirea sau generarea unei remuneratii financiare in schimbul timpului.institutii guvernamentale).Cu anumite exceptii(precum cooperative.Primul este o intreprindere sau organizatie comerciala.Companiile care fac bunuri fizice. #Afacerile Servicii ofera bunuri intangibile sau servicii si de obicei genereaza profit taxand pentru munca sau alte servicii oferite altor afaceri sau consumatori.profesionala sau industriala.afacerile exista pentru a produce profit.afacere poate fi folosit pentru a ne referi la o arie specifica a activitatii economice. Afacerile individuale sunt stabilite pentru a efectua activitati economice.Al doilea este o activitate in general comerciala.efortului si capitalului depus.din materiale prime sau parti componente.precum in exemplul “afacerile continua sa evolueze pe masura ce piata se schimba”.precum “afacerea de inregistrare” sau “afacerea cu computere”.profesionala si industriala. .sunt considerate producatori.si.Organizatii variind de la zugravi la firme de consultanta sau restaurante sunt tipuri de afaceri servicii.pe care le vand pentru profit.In sfarsit .organizatiile non-profit si in general.ca exemplu: #Producatorii confectioneaza produse.Una din cele mai obisnuite se axeaza pe activitatea generatoare de profit a afacerii. Tipuri de afaceri Sunt multe tipuri de afaceri. in consecinta.careia I se spune in general “afacere”. afacerile pot fi clasificate in multe cai.precum masini sau tevi.

si/sau a caror asociere cu afacerea nu este pubilca. S.k.inchirierea si dezvoltarea proprietatilor.cunostinte . #Afacerile de transport livreaza bunuri si persoane de la o locatie la alta.a.#Vanzatorii cu amanuntul si Distribuitorii actioneaza ca un om de legatura in a aduce bunurile producatorilor la consumatorii respecivi. Tipuri de Entitati de Afaceri Unele tipuri obisnuite include parteneriate. #Utilitatile presteaza servicii publice.Parteneri total au o obligatie de raspundere stricta in fata tertei parti afectata de Parteneriat.precum plante si minereuri.sau raspundere comuna si individuala in functie de circumstante.L. #Afacerile informationale genereaza profit in primu rand prin revanzarea proprietatii intelectuale si include studiouriele de filme.corporatii(a. #Afacerile financiare include bancile si alte companii care genereaza profit prin investitia si administrarea capitalului.R.sau mentenanta canalizarilor si sunt in general conduse de guvern.presa si companiile de pachete software. #Afacerile agricole si miniere se ocupa cu producerea de materiale prime. Un actionar pasiv este acela care inca imparte profitul si pierderile afacerii.generand profit in urma costurilor de transport. Sunt doua tipuri de parteneri.dar care nu este implicat in administrarea sa. 1.generand profit ca un rezultat al furnizarii serviciilor de vanzare si distributie. In legea civila parteneriatul este un contract nominal intre indivizi care.sunt de acord sa inceapa o intreprindere.Partenerii total pot avea raspundere comuna.electricitate.caselor si cladirilor.).Raspunderea partenerilor limitati se opreste la investitia in parteneriat.si persoane fizice.sa contribuie la ea.un parteneriat este un tip de entitate de afacere in care partenerii impart profitul si pierderile afacerii intreprinse in care toti au investit.combinand proprietati.In dreptul comun.precum caldura.in spirit de cooperare. #Afacerile imobiliare genreaza profit din vanzarea.

Astfel nu trebuie sa se ingrijoreze de dubla taxare precum ar face-o o corporatie.Prin urmare.).In anumite juridictii o companie detinuta de sot si sotie impreuna poate fi considerata ca “unic proprietar”.unde Bisericile au alt status.ele pot de asemenea sa se numeasca “S.sau activitati si sa imparta profitul acesteia.Este Unic proprietar pentru ca detinatorul nu are parteneri.facand astfel contabilitatea mult mai simpla.Daca afacerea ar fi data in judecata.dar nu atat de mult in alte tari.dar persoana care organizeaza afacerea plateste taxe pe profitul facut.ar fi o problema pentru detinator. 3.De vreme ce afacerea este de fapt o extindere a persoanei si nu o entitate noua(ca la corporatie) orice datorii de afaceri sunt datorii personale.depinde de limbaj.O corporatie este o entitate legala(distincta de o persoana) care de multe ori are drepturi in lege similare cu cele ale unei persoane naturale.alaturi de altele.Pesoana Fizica este o afacere care legal nu are exiztenta separata de proprietar.orase si municipii(deseori conduse ca corporatii publice).in altele este un tip de parteneriat.Partenerii pot avea un acord de parteneriat. Unic proprietar inseamna o persoana care face afaceri in numele sau si este un singur detinator.Toate datoriile afacerii sunt datoriile proprietarului. . 2.pot de asemenea sa aiba identitate ca corporatie cu istoric de lunga durata.Pentru ca “unic proprietar” nu este o corporatie nu plateste taxe.A.Bisericile(mai ales in SUA. In limbajul colocvial.”(societate anonima) sau ceva similar.”corporatie” de obicei se refera la o entitate comerciala fondata in conformitate cu cadrul guvernamental.Sistemul legii civile se refera la corporatii ca “persoane morale”.limitarile raspunderii de care beneficiaza corporatiile nu se aplica.grupurile de interese(amandoua se pot forma ca corporatii non-profit sau asociatii voluntare).sau declaratii de parteneriat si in anumite juridictii aceste acorduri pot fi inregistrate si disponibile publicului.

o autoritate centrala creaza o singura moneda si obliga utilizarea acesteia.acest fapt este mai frecvent in cazul societatilor moderne cu bancnotele.asadar daca afacerea este data in judecata este problema detinatorului.si este un sentiment de legitimitate mai mic decat la o corporatie sau SRL.depozitare a valorii sau unitate de masura.Asadar aceste doua aspecte ale banilor sunt interdependente.In alte cazuri.Oricum. Caracteristicile esntiale ale banilor Banul are toate cele trei caracterestici ce urmeaza: .De asemenea angajarea de muncitori poate fi dificila.De vreme ce nevoile cresc natural.O afacere organizata ca unic proprietar nu poate fi vanduta.detinatorul ramana raspunzator pentru toate datoriile afacerii.Asta permite proprietarului sa faca afaceri cu alt nume decat numele lui legal si de asemenea le da dreptul sa deschida un cont de afaceri la banca.Aceasta forma de afacere are raspundere nelimitata. Majoritatea afacerilor unica proprietar vor inregistra o denumire comerciala sau “Facand afaceri ca” la juridictia lor.oricum aceasta utilitate depinde de recunoasterea pe piata a valorii sale.scietatile creaza una sau mai multe obiecte monetare atunci cand nu exista.in mica masura din utilitatea sa ca mijloc de schimb. Valoarea banului apare nu. Banii Banii inseamna orice bun sau simbol tranzactionabil folosit de o societate ca mijloc de schimb.

Mica diferenta apare de obicei cand un obiect e fungibil. 2.cu mica diferenta intre pretul de vanzare si cumparare.in anumite culturi oamenii sunt inclinati sa masoare valoarea lucrurilor prin referinta la capre atunci am privi caprele ca unitatea de cont dominanta in acea cultura.atunci obiectul devine mijloc de schimb.Trebuie sa fie unitate de cont Atunci cand valoarea unui bun este folosita frecvent sa masoare sau sa compare valoarea altor bunuri sau atunci cand valoarea sa e folosita sa plateasca o datorie. *Trebuie sa fie usor de transportat.opusul trocului direct.De aceea petrolul.1. Atunci cand oamenii sunt constransi sa foloseasca sau se incred intr-un obiect si il cer pentru a-si face schimburile sau negotul.atunci acesta devine unitate de cont.ex: o unealta pentru a plati o datorie. Aceasta caracteristica permite banului sa fie plata standard sau amanata.sau pot . O datorie nu poate servi ca unitate de cont deoarece valoarea sa este exprimata prin compararea unei valori externe de referinta. Pentru ca un singur obiect sa devina sau sa ramana dominant in aceasta functie necesita fie constrangere fie incredere.atunci acest obiect este considerat banul. A fi un mijloc de schimb: *Trebuie sa fie lichid.o unitate de cont care poate fi folosita ca aranjament.Trebuie sa fie un mijloc de schimb Cand un obiect este folosit ca un obiect intermediar de schimb.Utilitatea unui asemenea obiect in simplificarea procesului de negot conduce la cererea directa a obiectului.metalele pretioase pot fi facute monede din bare.Putem spunde de asemenea ca o datorie denominata in capre si-ar schimba valoarea la fel ca si caprele reale.De exemplu.sau caramizile nu sunt potrivite pentru a fi bani. A fi unitate de cont: *Trebuie sa fie divizibil in unitati mici fara sa-si distruga valoarea.metalele pretioase au un raport valoare/greutate bun.usor comercializabil.cuprul.De exemplu putem spune ca azi un cal valoreaza zece capre si o coliba buna valoreaza 45 de capre.

Formele moderne ale banului Cand folosesti bani anonimi.sau masura.sa poata fi numarata. A fi depozit de valoare: *Trebuie sa dureze mult.si pe mai multe perioade de timp decat alte obiecte.numerar(fie monede sau bancnote) si cartile de credit. 3.sau chiar matasea fina. *Trebuie sa fie fungibil. *Trebuie sa fie greu de contrafacut.De exemplu. *Trebuie sa aiba o greutate anume.nu sunt potrivite pentru a fi bani.cele mai folosite metode sunt aurul.trocul fiind ineficient.Ambele ar reprezenta un depozit de valoare deoarece prin negot pot fi convertia in alte bunuri in viitor.ceea ce inseamna.Multe bunuri sau simboluri au cateva din caracteristicile subliniate deasupra.sau rare.De asta pielea.Trebuie sa fie aiba valoare Atunci cand un obiect e achizitionat in primul rand pentru a avea valoare in negoturile viitoare atunci este folosit ca depozit de valoare.deseori nu sunt dorite ca bani.si cel veritabil sa fie usor de recunoscut.si cand a fost adoptat ca ban.sau creditul electronic.De aceea mancarea. .sau bucata trebuie sa fie echivalentul alteia.De aceea hartia nu poate fi ban.precum obiectele de lux.Oricum nici un bun sau simbol nu inseamna bani daca nu satisface toate trei criteriile.de asta diamantele sau terenurile nu sunt potrivite ca bani.nu trebuie sa fie perisabil sau sa se descompuna. *Trebuie sa aiba o valoare stabila. De aceea hartia.aurul si argintul au fost alese iar si iar de-a lungul istoriei ca bani in mai multe societati si in multe culturi.sau animalele nu sunt potrvite pentru a fi bani.Majoritatea materialelor neperisabile au aceasta calitate.o fabrica de cherestea poate sa tina in inventar lemn care are valoare de piata.o valoare in sine.Totodata e posibil sa tina o cutie de bani cu valuta care are valoare. Un beneficiu cheie ale acestor trasaturi ale banilor este ca incurajeaza negotul.acele societati au prostperat in ceea ce a fost numit Epoca de Aur.o unitate.condimentele.fi topite in bare din nou. Din aceste motive.

cardurile de debit.a cerut locuitorilor orasului ajutor in mentinerea preturilor.o brutarie. Criza economica:Studiu de caz Cand pretul painii a crescut.publicata in Vladivostok Times.Aceasta este scrisoarea.cartide de credit.Valkleb.si banii digitali.Cand folosesti substituenti ai banilor in asa maniera incat sa lasi o inregistrare financiara a tranzactiei. Dragi locuitori din Vladivostok Angajatii si Consiliul Director al Valkleb nu poate ramane tacut in situatia actuala.in care preturile pentru toate produsele .cele mai cunoscute metode sunt cecurile.

Toti avem nevoie de paine in fiecare zi.In acest moment toate oficiile autoritare ale orasului si tinutului precum si deputatii la toate nivelurile ar putea lua in considerare propunerile noastre: *Acordarea de reduceri de taxe la bugetul tinutului si orasului.36 ruble.Si in timp ce noi privim indiferenti valorile enorme ale preturilor delicateselor.17 ruble.zahar. .Este o cale de iesire? Da.Stocurile de ingrediente precum faina. Intamplator.toate tipurile de margarina.Cu o crestere a pretului la faina la 4 ruble/kg. *Stabilirea unor preturi mai mici la energia termala si electrica pentru un program al productiei de paine.Yury Luzhkov a folosit presa in primele zile ale crizei sa anunte cetatenii ca a decis sa subventioneze industria painii astfel incat sa nu permita urcarea preturilor pentru acet tip de mancare.nu putem lenevi. Chiar si dupa schimbarea preturilor noi am incercat sa ne pastram vechile preturi cat mai mult posibil.ei aranjat nu stiu ce inseamna alea.De exemplu. Pretul painii depinde mult de ingredient.Toate aceste preturi vor continua sa creasca.La fel si Khabarovsk-acolo se subventioneaza ingredientele pentru paine.Alte cresteri sunt posibile.Este deja pus in practica de alte liderii altor regiuni si orase. Oricum.Nu au fost obiectii.Decat sa tinem preturile pe loc.fiecare copeica in plus pentru capse…cauzeaza o panica reala.ulei. O alta criza financiara a dus la o crestere de 50-300 % a pretului untului.sunt incredibil de mari.si de aceea am pastrat preturile accesibile la paine in tot acest timp. Rezulta ca painea va fi produs de lux.Nu e nevoie sa explicam ce inseamna asta.Constientizam asta.drojdie si altele din 1 Septembrie. Economistii nostrii prezic urmatoarea situatie pentru viitorul apropiat luand in considerea pretul fainii.ceea ce inseamna ca vom fi fortati sa cumparam tot ce avem nevoie la preturi mai mari.primarul Moscovei.painea costa 4.administratiile orasului si tinutului au deja experienta in a ne sustine fabricile.Sa cumparam ce ne trebuie la preturi rezonabile este imposibil in ziua de astazi. In acest moment toate resursele noastre sunt epuizate.painea va costa 6.Cu pretul la kilogram de faine de 2.18 ruble la inceputul lui septembrie.unt se consuma.

Nu vom face fata singuri.Astazi si maine .Vedem situatia cum se schimba sigur in rau. *Micsorarea chiriei pentru sedii si parcele.nici o masura nu a fost luata deocamdata.Dar ce urmeaza? Aceasta e ingrijorarea tuturor celor 700 angajati si a conducerii Vladkhleb.speram sa intelegeti si sa ne sustinem. In ciuda semnalului nostru de ajutor.suntem cu voi. Vedem un recurs:Marim pretul painii cu minim si anulam serviciul pungilor de plastic gratis. Fiecare copeica in plus la pretul painii ne supara pe noi cat sip e voi.Ne-am gasit in aceasi situatie ca oricare din voi. Personalul si conducerea Vladkhleb IV.Cele mai sincere scuze pentru o crestere fortata a pretului painii.*Facilitarea in primirea taxelor vamale si reducere de taxe de al guvernul federal pentru graul importat. Oricare din aceste masuri posibile vor ajuta Vladkhleb sa tina sub control cresterea preturilor pentru produsele sale.estimate la 6 milioane ruble(din August 1998) pentru produsele furnizate.ca de obicei. *Recuperarea datoriilor Flotei Pacificului. Translate into English .

from establishing to their dissolution and liquidation.who has never liked privatisation.Every week brings fresh outrage at tales of bosses of privatised firms picking up huge pay rises while overcharging customers.In the case of limited liability companies.Read this article from The economist and complete it using the words listed: Disgusted.The ordinary man.and maybe .wants the water and electricity industries.Hence:in the case of sole proprietorship.One of the definitions of the entrepreneur is the person which manage.Other experts are saying that entrepreneur is a person who can create an economical activity out of nothing.There are some myths and wrong ideas regarding the qualities an entrepreneur must have.the debts of the society will go to the owners within 15 days. V.The evidence says otherwise.the parteners have full liability.One of these wrong ideas is that those who start a business are people who like gambleling.For the societies with limitited liability the law provides a minimal investement.It’s true the business implies risks.leads and assume risks of a business or company.the parteners are responding only in the limit of the investement.most Britons see privatization as a rip-off.but the real entrepreneurs aren’t players counting on just luck.In sole proprietorship there is no limit for minimum investement.Small firms owner are also called entrepreneurs.sacking employees and cutting the pay of those who remain.This provides plenty specific provisions for each form of business.a. b. To say that a privatisation in Britain is unpopular in Britain is an understatement.The main differences beetwen limited liability companies and sole proprietorship are determined by the liability of the parteners si propriety.The law 31/1990 regarding corporations establish a general legal frame.

Many were losign large sums of money.si poate mai mult. to be renationalised.Dovezile spun contrariul.De la privatizare si schimbarile in administrare.vrea ca industria apei si electricitatii.(…)So what can be said in defence of privatisation?Actually a great deal.lacking both entrepreneurial vigour and a concern for customer service.associate cu aceasta-aceste firme au fost transformate.Majoritatea firmelor privatizate au fost mai profitabile in 1994 decat in anul dinainte de a fi vandute.the nationalised industries were costing each tax-payer the equivalent of 300 pound in today’s money.Majoritatea au vanzari mai multe si un prêt mai mare la actiuni decat in primul an dupa privatizare. Sa spui ca o privatizare in Marea Britanie nu este popular este de la sine inteles.Deci ce poate fi spus in apararea privatizarii?De fapt chiar multe lucruri.caruia nu i-a placut niciodata privatizarea.majoritatea britanicilor vad privatizarea ca o talharie.They now pay 2.Since privatisation –and the changes in management.Britain’s publicsector firms were in doldrums.controale financiare si reglementari.and a higher share price than in their first year after privatisation.Most had higher sales.concediaza angajati si le scad salariile angajatilor ramasi.5 bilion a year in taxes(equivalent to 100 pounds for each tax-payer)…Firms such as British Airways and British Telecom have been turned from corporate dogs into some of the world’s most admired companies….Most privatsed companies were more profitable in real terms in 1994 than in the year they were sold.more. Dezgustati.firmele din sectorul public al Marii Britanii erau deprimante.According to the Treasury.5 .Multe firme pierdeau multi bani.Back in 1979.financial controls and regulation associated with it – these firms have been transformed.industria nationalizata costa atunci fiecare platitor de taxe echivalentul la 300 de lire in banii de astazi.Ele acum platesc 2.lipsindu-le atat vigoarea antreprenoriala cat si girja pentru servirea clientilor. sa fie renationalizate.Un om obisnuit.Fiecare saptamana adduce un val de furie noua cand apar povesti cu sefi de firme privatizate ce iau mariri uriase de salarii in timp ce supra-taxeaza clientii.Conform Trezoreriei.In 1979.

miliarde lire pe an in taxe(echivalentul a 100 lire pentru fiecare platitor de taxe)…Firme precum British Airways si British Telecom au fost transformate din companii falimentare in unele din cele mai admirate firme ale lumii. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful