P. 1
Latihan pengukuhan

Latihan pengukuhan

|Views: 18|Likes:
Published by cegu_siti

More info:

Published by: cegu_siti on Feb 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/07/2011

pdf

text

original

Latihan-latihan pengukuhan

Bentuk objektif
1. Berikut ialah perayaan yang disambut oleh orangorang Islam, kecuali – A. Hari Raya Puasa B. Hari Maal Hijrah C. Hari Maulidur Rasul D. Hari Gawai 2. Pilih pasangan yang salah : A. Islam ! Masjid B. Hindu ! Wat C. Kristian ! Gereja D. Buddha ! Tokong

Padi dikatakan mempunyai semangat dan semangat padi mesti dipulihkan bagi mengakhiri musim menuai.
3. Kepercayaan ini merujuk kepada kepercayaan masyarakat – A. Iban B. Kadazan C. Melanau D. Orang Asli 4. Jika seseorang berbuat jahat, ia akan dilahirkan dalam kasta yang rendah. Pernyataan ini menerangkan kepercayaan orang .. A. Islam B. Cina C. Hindu D. Kristian

II. dan IV 6. parathavatinayum India A. II dan IV C. II. Agama Islam adalah agama rasmi. kek C. Capati dan tose adalah makanan masyarakat – A. dan IV B. Yang berikut adalah makanan tradisional masyarakat Malaysia kecuali – A. Melayu C. 7. I.5. II. I. Pasangan manakah yang betul ? Tarian Masyarakat I. dan IV D. Cina D. II. II. ngajat Iban III kuda kepang Melayu IV. Semua masyarakat orang asli mengamalkan agama dan kepercayaan nenek moyang mereka. III. I. dan III C. kuih bakul D. II dan III B. manakah yang benar tentang agama masyarakat di negara kita ? I. joget Cina II. IV. I. III. A. III dan IV D. muruku B. Antara yang berikut. I. Setiap agama mempunyai tempat ibadat yang tersendiri. III. III dan IV 8. I. Serani . Setiap agama menggalakkan penganutnya berbuat kebajikan. India B. lemang.

D. Di antara berikut. Veena B. manakah yang bukan merupakan alat muzik tradisional ? A. gong B.9. C. Sanhoo D. Baju Melayu C. B. Tetawak C. Baju kurung D. pakaian manakah yang bukan merupakan pakaian kaum wanita Malaysia ? A. Antara berikut. Seni mempertahankan diri menjadi acara pertunjukan di majlis keramaian. Berikut adalah alat muzik tradisional orang India : A. ke pejabat B. Sari B. Seni mempertahankan diri orang Melayu menggunakan keris tradisional. 13. beribadat 12. Rebab C. majlis keraian D. Seni mempertahankan diri orang Cina tidak menggunakan lembing. Gitar D. Baju kebaya sesuai dipakai oleh wanita Melayu untuk tujuan yang berikut kecuali – A. Antara berikut. pernyataan manakah tidak benar tentang seni mempertahankan diri ? A. Kompang . berziarah C. Seni mempertahankan diri orang India menggunakan kayu. Ceongsam 10. serunai 11.

Berderma D. II dan III C. menjaga keharmonian masyarakat C. I. buku teks yang sama IV. saling berkunjung D. Menghulurkan bantuan C. II. Antara berikut. Bergotong-royong B. Berikut adalah tujuan menggubal undang-undang dan peraturan. III dan IV 16. bekerjasama C. badan kerajaan D. menjaga hak individu B. bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar A. badan sukarela C. badan swasta 18. yang manakah bukan kegiatan kebajikan ? A. Sikap yang berikut dapat memupuk semangat perpaduan kecuali – A. semua sekolah rendah menggunakan – I. menjaga kekayaan masyarakat 19. badan sosial B. III dan IV B. bertolak-ansur B. mementingkan diri sendiri 17. Kembara 15. KEMAS dan RELA adalah contoh – A. I. Dalam sistem pendidikan kebangsaan.14. menjaga disiplin masyarakat D. Apakah yang mungkin sekali berlaku sekiranya . I. pakaian sekolah yang seragam II. II dan IV D. kurikulum pendidikan yang sama III. kecuali – A. II.

II. Keadaan negara akan huru-hara. III dan IV B.rakyat di sesebuah negara yang berbilang bangsa tidak mematuhi peraturan dan undang-undang ? I. Mewujudkan masyarakat majmuk. III dan IV D. I. Kegiatan jenayah berleluasa. Perpaduan penting untuk – A. B. III dan IV 20. menjamin kesejahteraan dan keharmonian hidup. Rusuhan kaum mungkin berlaku. II. C. Mendisiplinkan masyarakat Bentuk Subjektif . IV. II. II dan III C. A. Mencegah kegiatan jenayah. D. Masyarakat hidup dalam suasana harmoni. III. I. I.

Tuliskan jenis pakaian dengan kaum yang memakainya. Asingkan jenis-jenis muzik tradisional dengan tarian tradisional berikut : SUMAZAU. Tandakan (√ ) pada kenyataan yang benar dan ( X) pada kenyataan yang salah. Nasi merupakan makanan ruji penduduk Malaysia. a. Dhoti merupakan pakaian tradisional masyarakat Cina di Malaysia. NATHESWARAM. Dondang Sayang merupakan sejenis tarian tradisional rakyat Malaysia. d. JENIS PAKAIAN a) Dhoti b) Ceongsam c) Baju kurung d) Samfu e) Sari a) b) c) d) e) BANGSA / KAUM 2. b. Tarian Canggung amat popular di negeri Perlis. 3. BORIA. Wau merupakan permainan tradisional yang popular di Kelantan. MAK YONG .1. GAMELAN. REBAB. c. GHAZAL. MENORA. e.

MUZIK TRADISIONAL TARIAN TRADISIONAL .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->