DISEDIAKAN OLEH: NURUL HAZWANI BINTI MOHD SOBRI PPISMP /1SNBM2(2008

)

PERKAHWINAN DALAM ISLAM
. Maksudnya: Daripada Anas r.a, katanya telah bersabda nabi S.A.W bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yang benci sunnahku, maka dia bukan dari golonganku.

T menjadikan manusia dengan fitrahnya yang ingin hidup berpasang-pasangan. berkasih-sayang.  Manusia memerlukan pasangan dan teman hidup . Fitrah tersebut dapat dilaksanakan melalui ikatan perkahwinan yang sah.W. dan dapat memenuhi tuntutan syahwatnya melalui cara yang halal. bahagia.KONSEP PERKAHWINAN Allah S.

. khususnya zina.T.‡Mengelakkan daripada melakukan perbuatan maksiat. Perkahwinan menyelamatkan seseorang daripada perbuatan zina kerana tuntutan syahwat dapat disalurkan melalui cara yang halal.W. Hidup sebagai suami isteri dalam sebuah rumahtangga yang aman bahagia dapat memberi kedamaian pada jiwa kerana sentiasa mendapat berkat daripada Allah S. ‡Melahirkan manusia yang bertanggungjawab dalam menjalankan amanah Allah kerana perkahwinan adalah suatu amanah yang mesti ditunaikan . Tidak menunaikan amanah Allah akan mendapat balasan buruk daripada-Nya. ‡Menikmati ketenteraman dan kedamaian jiwa dan perasaan.

akad yang menggunakan lafaz nikah atau bahasa-bahasa lain yang memberi makna nikah yang menghalalkan lelaki dan perempuan melakukan persetubuhan .PENGERTIAN Bahasa-cantum atau himpun Istilah.

DALIL DIGALAKKAN BERKAHWIN Maksudnya : Dan antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat bahawa Dia menciptakan untuk kamu ( wahai kaum lelaki ) isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya. (AR-RUM.21) . Dan menjadikan antara kamu ( suami isteri ) perasaan kasih sayang dan belas kasihan«.

W.a. sesungguhnya dunia ini tempat nikmat dan sebaik-baik nikmat dunia ialah wanita solehah.a berkata: Telah bersabda Rasulullah S.w Maksudnya : Daripada Abu Hurairah r. ´ Q. " Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan.S Yaa Sin : 36 Sabda Rusullah s..Firman Allah SWT.A. . samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya.

. serta peliharalah hubungan(silaturrahim) kaum kerabat. An-Nisaa·.Maksudnya: ´Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kamu kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam). Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-nyebut nama-Nya. danjuga yang membiakkan dari keduanya zuriat keturunan lelaki dan perempuan yang ramai. dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya. (S. kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawasi) kamuµ. Hawa). ayat: 1).

Orang lelaki yang berkemampuan menunaikan nafkah zahir dan batin.Orang lelaki yang tidak mampu menunaikan nafkah zahir dan batin atau jika berkahwin dikuatiri akan melakukan kezaliman terhadap pasangan .HUKUM PERKAHWINAN Sunat kerana ianya adalah amalan Rusullah s. .Orang lelaki yang tidak ada perkara yang mendesak untuk berkahwin dan tidak ada perkara yang mendesak mengharamkan berkahwin ‡Wajib.Orang lelaki yang berkemampuan menunaikan nafkah zahir dan batin.sihat tubuh badan serta berkeinginan berkahwin serta tidak dikuatiri terjerumus kepada zina ‡Makruh.w HUKUM PERKAHWINAN MENGIKUT SITUASI INDIVIDU ‡Harus.Orang lelaki yang tidak berkemampuan untuk memberi nafkah tetapi berkeinginan untuk berkahwin ‡Haram.a.sihat tubuh badan serta ditakuti terjerumus kepada zina sekiranya tidak berkahwin ‡Sunat.

KAFIAT PERKAHWINAN CIRI-CIRI BAKAL ISTERI MENURUT ISLAM ‡Agama ‡Harta ‡Keturunan ‡Cantik HIKMAH MENGUTAMAKAN AGAMA DALAM PEMILIHAN BAKAL ISTERI DAN SUAMI ‡Untuk mendapatkan kebahagian di dunia dan akhirat ‡Dapat membentuk keluarga islam yang diredhai Allah s.w.t ‡Dapat mengelakkan berlakukannya penceraian AKIBAT MENGABAIKAN PEMILIHAN CARA ISLAM ‡Keluarga yang dibina sukar mendapat kebahagian hidup berumahtangga ‡Berlakunya penceraian ‡Tidak mendapat keredhaan Allah di dunia dan di akhirat .

Prmpn -yang hamil hasil perzinaan SELAMA-LAMANYAA Keturunan Penyusuan perkahwinan .PEREMPUAN MAHRAM Perempuan yang haram dikahwini oleh lelaki SEMENTARA Prmpn-ditalak tiga Prmpn-ada suami Prmpn-yang masih dalam idah Prmpn-musyrik Mengumpul isteri dngan mahramnya dlm satu masa.

KETURUNAN ‡ibu. seibu dan sebapa kebawah PENYUSUAN ‡Ibu susu dan keatas ‡Anak susuan dan kebawah ‡Mak saudara sesuan dan keatas ‡Anak saudara susuan dan kebawah PERKAHWINAN(PERSEMENDAAN) ‡Ibu titi dan keatas ‡Menantu ‡Isteri cucu ‡Ibu mertua dan keatas ‡Anak tiri dan kebawah apabila ibunya telah disetubuhi SEBAB DIHARAMKAN BERKAHWIN DENGAN MAHRAM ‡Zuriat yang dilahirkan lemah dan tidak cergasdari segi rohani dan jasmani ‡Menyebabkan terputusnya hubungan kekeluargaa ‡Untuk menjaga maruah dan tatsusila manusia dari sebarang keadaan yang tidak baik.sebapa dan seibu ‡Emak saudara sebelah bapa dan sebelah ibu dan keatasb ‡Anak saudara daripada adik beradik seibu sebapa. .nenek dan keatas ‡Adik beradik perempuan seibu sebapa.

untuk kebahagian rumahtangga .MEMINANG PENGERTIAN Ialah lamaran daripada seorang lelaki kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri CARA PEMINANGAN MENGIKUT ISLAM -dengan kata-kata berterus terang(soreh) -dengan kata-kata kiasan(kinayah) HUKUM MELIHAT BAKAL ISTERI -Harus bagi lelaki dan perempuan ANGGOTA BAKAL ISTERI YANG HARUS DILIHAT Muka dan tapak tangan TUJUAN ‡Supaya bakal suami berpuas hati dengan pilihan yang dibuat ‡Mengelakkan daripada ditipu ‡Untuk menjaminkan berkekalan perkahwinan.

‡Sebagai tempoh masa untuk membuat persediaan diri bagi memasuki alam perkahwianan BATAS ²BATAS PERGAULAN SEMASA TEMPOH PERTUNANGAN ‡Haram bergaul bebas ‡Haram keluar berdua-duaan tanpa mahram .HUKUM DIHARUSKAN MEMBERIKAN HADIAH SEMASA PEMINANGAN ‡Harus SYARAT MEMINANG ‡Perempuan itu belum dipinang ‡Perempuan itu bukan isteri orang ‡Perempuan itu tidak berada dalam idah ‡Perempuan itu bukan mahram HIKMAH DIADAKAN PEMINANGAN ‡Sebagai tempoh berfikir samaada mahu meneruskan atau tidak perkahwinan tersebut ‡Sebagai tempoh masa untuk membuat persediaan ilmu bagi memasuki alam perkahwinan.

.

RUKUN NIKAH BAKAL SUAMI BAKAL ISTERI DUA ORANG SAKSI WALI IJAB DAN KABUL .

orang yang berkuasa mengahwinkan seorang perempuan ‡Jenis-Jenis wali Wali NasabMujbir-Bapa dan datuk(sblah bapa) yang berhak mengahwinkan perempuan yang masih gadis tanpa persetujuannya terlebih dahulu dngan syarat sekufu dgnnya.SYARAT BAKAL SUAMI ‡Islam ‡Lelaki ‡Bukan mahram ‡Tidak dalam ihram ‡Tidak mempunyai 4 orang isteri dalam suatu masa SYARAT BAKAL ISTERI ‡Islam ‡Perempuan ‡Bukan mahram ‡Bukan isteri orang ‡Bukan dalam Idah ‡Bukan dalam ihram WALI NIKAH ‡Pengertian. Bukan mujbir-Mereka selain bapa dan datuk seperti saudara lelaki seibu bapa atau sebapa . .

‡Wali Hakim Mereka yang diberi kuasa oleh sultan atau pemerintah untuk mengahwinkan perempuan ketika ketiadaan wali atau wali hilang .

Syarat wali nikah ‡Islam ‡Lelaki ‡Baligh ‡Berakal ‡Tidak dalam Ihram ‡Tidak dipaksa ‡Merdeka Susunan Wali Bapa Datuk Saudara lelaki seibu sebapa Saudari lelaki sebapa Anak saudara lelaki daripada adik beradik lelaki sebapa Bapa saudara daripada sebelah bapa Anak lelaki daripada bapa saudara sebapa(sepupu) Wali hakim Syarat Berwali Hakim Tidak terdapat wali nasab mengikut susunan Wali tidak dapat dikesan samaada masih hidup atau tidak Wali tinggal jauh iaitu melebihi duua marhalah Wali dalam tahanan Wali sedang dalam ihram Wali menyembunyikan diri Wali enggan mewalikan penikahan .

tidak pekak dan tidak bisu HIKMAH DIADAKAN SAKSI Boleh memberi keterangan sekiranyan berlaku sebarang pertikaian Menjaminkan sesuatu perkahwinan itu sah Memuliakan Perkahwinan Mengelakkan berlakunya fitnah .SAKSI SYARAT SAKSI Islam Baligh Adil Lelaki Memahami lafaz ijab dan kabul Sempurna pancaindera iaitu tidak buta.

dan dua orang saksi ‡Tidak diselangi oleh diam yang lama atau perkataan yang tidak berkaitan antara ijab dan kabul Pengertian Kabul-ialh jawapan penerimaan yang diucapkan oleh bakal suami seperti ´Aku terima nikah««««.bakal suami.IJAB DAN KABUL Pengertian ijab -ialah lafaz yang diucapkan oleh wali seperti·µaku nikahkan Engkauµ Syarat ijad ‡Hendaklah dilafazkan oleh wali atau wakilnya ‡Ijab dan kabul dilakukan dalam satu majlis ‡Tidak dilafazkan dalam bahasa sindiran seperti kata-kata ´aku serahkan anak aku kepada engakuµ ‡Lafaz ijab jelas dan difahami oleh wali. Syarat-syarat Kabul ‡Tidak menyalahi ijab ‡Tidak diselangi oleh diam yang lama atau perkataan yang tidak berkaitan antara ijab dan kabul ‡Hendak dilafazkan oleh bakal suami ‡Hendaklah menyebut nama bakal isteri atau ganti namanya. .µaku terima nikahnya apabila mendapat pekerjaan. ‡Tidak dengan lafaz taklik contohnya kata bakal suami.

MAHAR ‡Ialah satu pemberian wajib daripada suami kepada bakal isteri samaada dalam bentuk wang Atau pemberian sesuatu yang bernilai selepas akad nikah Hukum Pemberian Mahar ‡Wajib bagi bakal suami Hukum Menyebut Mahar Semasa Akad nikah ‡Sunat Cara pembayaran Mahar ‡Secara tunai ‡Secara hutang Jenis-jenis mahar ‡Mahar musamma.mahar yang ditentukan kadarnya dan disetujui oleh kedua-dua pihak ‡Mahar mislu. .Mahar yang ditentukan kadarnya mengikut kadar mahar saudara-saudara perempuan pihak isteri.

Kadar mahar ‡Sebaik ²baiknya kadar mahar adalah sederhana Syarat-syarat pemberian mahar ‡Barang-barang yang bernilai mengikut persetujuan kedua-dua belah pihak tersebut seperti wang. Hikmah Pemberian Mahar ‡Melahirkan keikhlasan suami terhadap isteri atas perkongsian hidup bersama Sebagai tanda kesanggupan suami untuk membina rumah tangga ‡Untuk menggembirakan hati isteri yang sanggup meninggalkan keluarga untuk Memulakan hidup baru bersama suami ‡Memuliakan dan mengiktiraf kedudukan wanita . ‡Manfaat yang boleh dijadikan bayaran atau upah seperti pengajaran al-quran dan pekerjaan yang halal.emas dan perak.

WALIMATUL URUS Ialah kenduri atau jamuan yang diadakan untuk meraikan sesebuah perkahwinan Hukum walimatul urus Sunat muakad iaitu sunat yang sangat dituntut melakukannya Adab-ada walimatul urus ‡Diadakan secara sederhana dan mengikut kemampuan ‡Tiada unsur-unsur khurafat dann maksiat ‡Tiada pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan ‡Mendoakan pengantin dengan ucapan tahniah dan selamat Hikmah diadakan Walimatul urus ‡Melahirkan rasa kesyukuran kepada Allah s. .w.t ‡Sebagai tanda tahniah dan selamat kepada pengantin ‡Untuk megelakkan salah sangka dan fitnah orang ramai.

TANGGUNGJAWAB DALAM PERKAHWINAN Tanggungjawab suami kepada isteri ‡Memberi nafkah zahir dan batin ‡Memberi didikan agama yang sempurna ‡Memberi layanan yang baik ‡Berlaku adil kepada isteri-isteri sekiranya berkahwin lebih daripada satu Tanggungjawab isteri terhadap suami ‡Mentaati suami dalam perkara yang tidak melanggari syarak ‡Memelihara maruah dan kehormatan diri ‡Menjaga harta suami ‡Melayani suami dengan baik Tanggungjawab bersama suami dan isteri Memelihara dan mendidik anak-anak dengan baik Menghubungkan silaturahim antara keluarga suami dan isteri Memenuhi keperluan dan hak masing-masing berdasarkan keharusan syarak seperti keperluan kasih sayang Saling nasihat menasihati dengan cara yang baik .

Sesungguhnya lelaki yg baik adalah untuk perempuan yg baik dan perempuan yg baik adalah untuk lelaki yg baikµ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful